Bültenler
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Piyasalar geçtiğimiz haftaya ABD bilanço dönemi ile başladı. Hafta başında oldukça yatay bir seyir izleyen ABD endeksleri Çarşamba günü açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) Beige Book Raporu’nu ve Fed yetkililerinin açıklamalarını takip etti. Dikkatler bankacılık sektöründeki krizden sonra Fed’in politika faizinin zirve yapmaya yaklaştığına ilişkin beklentilere çevrildi. St. Louis Fed başkanı James Bullard Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide Fed'in inatçı enflasyonu kontrol altına almak üzere faiz artırımlarına devam edeceğini söylerken, Atlanta Fed başkanı Raphael Bostic CNBC'ye yaptığı açıklamada Fed'in bir kez daha artırıma gittikten sonra bir sonraki adımı değerlendirmek için durması gerektiğini düşündüğünü söyledi. New York Fed başkanı John Williams'ın Çarşamba günü enflasyonun hâlâ sorunlu seviyelerde olduğu ve Fed'in enflasyonu düşürmek üzere adım atacağı yönünde açıklamada bulunmasıyla merkez bankası yetkililerinin sıkılaştırma yanlısı yorumlarına bir yenisi eklenmiş oldu. Fed'in Çarşamba günü yayımladığı Beige Book raporuna göre ABD'de ekonomik faaliyet son haftalarda belirgin bir değişim göstermezken, istihdam sektöründe kısmen ılımlı büyüme gerçekleşti ve fiyat artışları yavaşladı. Fed Beige Book raporundan ve yetkililerin açıklamalarından etkilenmeyen Wall Street yatay seyrini sürdürdü. S&P 500 endeksi haftayı %0.1 değer kaybı ile kapatırken Nasdaq ve DJ da küçük kayıplarla kapandı.
Piyasalarda, Fed’in faiz artırımlarına dair beklentilerin değişmesiyle Mayıs'ta 25 baz puan büyüklüğünde faiz artırımı ile politika faizinin %5-5.25'e yükseltileceği olasılığı %83 olarak fiyatlandı. ABD çekirdek perakende satışlarında görülen direnç ve enflasyon beklentilerindeki yükseliş yatırımcıları bu yıl için faiz indirimi beklentilerini yaklaşık 55 baz puan indirmeye yönlendirdi. Dolar, ABD çekirdek perakende satışlarında görülen direnç, kısa vadede enflasyon beklentilerinin artması ve ABD'li bankaların güçlü bilançolar açıklamasının ardından Fed'in Mayıs'ta faiz artırımına gideceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle hafta başında bir yılın dip seviyesinden yükseldi. Dolar ABD'li bankaların güçlü bilançolar açıklamasının Fed'in bir süre daha sıkı para politikasını muhafaza edeceği beklentilerini kuvvetlendirmesiyle kazanımlarını korudu. Cuma günü açıklanan ABD ve Euro bölgesinde imalat ve hizmet sektörlerini değerlendiren PMI anketlerinin beklenmedik şekilde güçlü sonuçlara işaret etmesi faiz oranlarının artacağı beklentilerini kuvvetlendirdi. Dolar endeksi haftayı %0.27 primle kapattı.
Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) dair de daha sıkılaştırma yanlısı beklentiler arttı. Vadeli işlemler ECB'nin Mayıs'ta politika faizini 37 baz puan artıracağını, Ekim'e kadar da 82 baz puan artıracağını fiyatladı. Euro dolar karşısında %0.12 değer kaybetti.
Çin verileri açısından yoğun olan haftada, Çin’in ekonomik toparlanmasına yönelik ipuçları arandı. Pazartesi günü Çin'de ticaret verilerinin beklenmedik şekilde güçlü gelmesinin ardından Salı günü Çin büyüme verisi %4.5 ile %4 olan beklentilerin üzerinde açıklanırken, perakende satışlar %10.6 (beklenti %7.4) ; endüstriyel üretim ise %3.9 (beklenti %4) olarak açıklandı. Asya borsaları, geçen yıl ekonomide büyük bir yavaşlamaya yol açan koronavirüs önlemlerinin ardından Çin ekonomisinin beklenenden daha güçlü bir toparlanma kaydetmesiyle hafta başında yükseldi. Ancak ülkenin toparlanmasındaki düzensizliğe dair belirtilerin, yatırımcıların risk algısında baskı oluşturmasıyla, beklenenden iyi gelen Çin ekonomik verilerine rağmen Çin piyasaları değer kaybetti. Analisteler makro verilerde izlenen iyileşmeye rağmen bazı temel verilerin beklentilerin altında kalmasının sonucu olduğunu söyledi. Çin kentsel yatırım verisinin, %5.1 artış ile %5.7’nin altında kalması Çin ekonomisi ile ilgili soru işaretlerini arttırdı. Sorunlu emlak sektörünün düzelmemesi, Çin ekonomik büyümesinin yeniden durabileceğine dair endişeleri arttırdı.
Petrol fiyatları, piyasaların Fed'in olası faiz artırımının ekonomik büyümede yavaşlama ve petrol tüketiminde azalmaya yol açma beklentisinin ağırlık kazanmasıyla, ABD stoklarındaki düşüş ve hafta başında açıklanan Çin'deki güçlü ekonomik verilerin etkisini azaltmasıyla geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %5.33 kayıpla $81.66 seviyesinden tamamladı.
LME bakır geçtiğimiz haftaya beklentilerin üzerinde açıklanan Çin büyüme verisinin etkisiyle yükseliş ile başlasa da Asya piyasalarında olduğu gibi bakırda da verinin etkisi kısa sürdü. Bakır fiyatları Fed yetkililerinin enflasyonun hala "sorunlu" seviyelerde kalması nedeniyle ABD'de faiz oranlarının daha fazla artırılacağına dair yorumları sonrası geriledi. Çin talebine dair artan endişelerin de etkisiyle bakırda kayıplar hızlandı. 3m LME bakır geride bıraktığımız haftayı %2.91 kayıpla $8781 seviyesinden kapattı.
Piyasalar yeni haftada Fed’in %89 olasılıkla Mayıs başındaki politika toplantısında faizleri 25 baz puan artıracağını fiyatlarken, ECB’nin de benzer bir artırıma gideceğini öngörüyor. Nasdaq dün, S&P 500 ve Dow Jones endekslerinin altında performans göstererek ekside kapandı. Yatırımcılar son aylarda borsalara yön veren Microsoft gibi teknoloji devi şirketlerin bilançolarını ve ekonomik büyüme hakkında ipucu verecek verileri bekliyorlar. ABD'de bu hafta açıklanacak olan kişisel gelirler ve ekonomik büyümeye dair verilerin para politikasında sıkılaşmanın devamının gerektiğine işaret edeceği düşünülüyor.
Çin borsaları, geçen hafta açıklanan ve düzensiz bir büyümeye işaret eden veriler sonrası beşinci günde de düştü. Çin'de teşviklerin sona ereceğine ilişkin haber akışı piyasalar üzerinde aşağı yönlü baskıyı arttırdı. Şanghay bileşik endeksi bugün %0.32 değer kaybı ile kapanırken Hang Seng %1.7 değer kaybetti.
Yatırımcılar küçük bankalara dair endişeler nedeniyle ABD'de yakın zamanda faiz indirimleri beklerken dolar güçlendi, euro ise yükseldi. ECB’nin gelecek hafta düzenleyeceği para politikası toplantısında 50 baz puan büyüklüğünde faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Dolar endeksi dün günü %0.56 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.11 primle 101.457 seviyesinden işlem görüyor. Euro dün günü %0.49 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.19 kayıpla 1.1020 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün günü %0.42 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.21 kayıpla 1.2454 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Petrol fiyatları küresel ekonomide yavaşlamaya neden olabilecek faiz artırımı endişelerine rağmen Çin'de resmi tatil nedeniyle seyahatlerin, dolayısıyla tüketimin artacağı beklentisiyle kayıplarını sınırladı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.83 kayıpla $82.04 seviyesinde işlem gördü.
Çin'deki talebin zayıf kalması, teşviklerin sonlanacağı endişesi, LME bakır stoklarındaki artış ve güçlenen doların baskısıyla LME bakır bugün art arda beşinci kez düşerek $8528 ile 20 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. WisdomTree analisti Nitesh Shah, bakır talebinin yıl geçtikçe fiyatları yükselterek iyileşmesi gerektiğini söyledi. İyimser olmak için kötümser olmaktan daha fazla neden var” dedi.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD ve Asya tarafında açıklanan makro verilerin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mart'ta gerçekleşen politika toplantısının tutanakları vardı.
Asya borsaları, Fed yetkililerinin ABD ekonomisinin, bankacılık krizinin ardından ekonominin resesyona gireceği endişeleriyle kayıplarla karşılaştı ancak Çin’de açıklanan makro verilerden destekle haftayı Çin endekslerinin öncülüğünde artıda kapattı. Çin’in Mart ayında ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre dolar bazında %14.8 artarken, ithalatı %1.4 azaldı ve Çin tüketici fiyat endeksinin %1'lik artış beklentisine karşın %0.7 ile beklenenden düşük açıklandı.
ABD'de beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri Fed'in Mayıs toplantısında faizleri artıracağı beklentilerini kuvvetlendirdi. Haftanın en önemli verisi olan ABD tüketici enflasyonu verisi %5 ile %5.2 olan beklentilerin altında yükseldi. Veri sonrasında ABD borsaları kayıplarla karşılaştı. Beklentinin altında kalarak yavaşlama sinyali veren ABD TÜFE verisinin ardından açıklanan ÜFE’nin de %2.7 ile benzer bir görüntü vermesi, Fed’in faiz artışlarının sona yaklaşmış olabileceği beklentisi oluşturarak ABD piyasalarında pozitif bir etki yarattı ve ABD endeksleri enflasyon verilerinden bulduğu destekle haftayı artıda kapattı.
Fed’in Mart'ta gerçekleşen politika toplantısının Çarşamba günü yayımlanan tutanakları, bankacılık sektöründeki gelişmelerin krediler konusunda geniş kapsamlı bir kısıtlayıcı etkisi olabileceği endişeleri ışığında bazı yetkililerin faiz artırımlarını durdurmayı değerlendirdiğini gösterdi.
Dolar, ABD'de açıklanan verilerin yıllık bazda tahminlerden daha az arttığını göstermesinin ardından Fed'in faiz artırımı döngüsünün sonuna yaklaştığı beklentilerinin güçlenmesiyle diğer para birimleri karşısında bir yılın dip seviyesine geriledi. Dolar, Cuma günü 100.788 ile 22 Nisan 2022’den beri en düşük seviyeyi test etmesinin ardından haftayı %0.53 kayıpla 101.552 seviyesinden tamamladı. Euro haftayı %0.95 primle 1.1000 seviyesinden tamamladı. Sterlin ise haftayı 1.2413 dolar seviyesinde yatay tamamladı.
Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi olan ABD'de stokların düşeceği beklentileri ve gelişmekte olan piyasalarda talebin güçlü kaldığı yönünde işaretlerle yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %1.34 primle $86.31 seviyesinden tamamladı.
Londra Metal Borsası geride bıraktığımız haftanın ilk gününde Paskalya tatili nedeniyle kapalıydı. Salı günü tekrar işleme açılan 3M LME bakır geride bıraktığımız hafta büyük ölçüde doların hareketiyle yön buldu. Doların sert değer kaybından destekle LME bakır Cuma günü 23 Şubat’tan beri en yüksek seviye olan 9183$’ı test etmesinin ardından haftayı %2.06 primle 9044$ seviyesinden tamamladı.
Piyasalar yeni haftaya ABD'de bilanço dönemi ve Çin verileriyle başladı.
Çin ekonomisi birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %4.5 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Verilerin ardından dün Çin piyasalarında sınırlı yükseliş izlendi. Çin’de Mart ayı perakende satışlar %10.6, sanayi üretimi ise %3.9 artış kaydetti. Çin’de ekonomik göstergelerdeki iyileşmeye rağmen Çin istatistik bürosu karmaşık uluslararası ortam ve yetersiz iç talepten kaynaklanan baskılar konusunda uyarılarda bulundu ve toparlanma eğiliminin henüz sağlam olmadığını söyledi. Çin endeksleri makro veriler ve açıklamaların ardından bugün sınırlı yükseliş kaydetti.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD enflasyonunun merkez bankasının %2'lik hedefine geri döndüğüne dair daha fazla kanıt görmek istediğini söyledi. ABD hisse senetleri Fed yetkililerin açıklamalarından sonra haftanın ilk iş gününde pozitif seyretti. Dow Jones endeksi %0.30, S&P 500 endeksi %0.33 ve Nasdaq endeksi %0.28 seviyesinde primlerle haftanın ilk işlem gününü tamamladı.
Dolar, açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin ardından dün günü %0.55 seviyesinde primle tamamladı. Dolar bugün %0.40 kayıpla 101.690 seviyesinden işlem görüyor. Euro dün günü %0.67 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.37 primle 1.0966 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün günü %0.31 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.56 primle 1.2443 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Petrol fiyatları, dün %2 düşmesinin ardından bugün dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de açıklanan güçlü ekonomik verilerin talep görünümüne destek sağlamasıyla erken saatlerde hafif yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.40 kayıpla 84.45 dolar seviyesinde işlem görüyor.
3M LME bakır yeni haftaya düşük bakır stoklarından destek ve Çin hükümetinin ekonomiyi teşvik için yeni önlemler alacağı beklentileri ile yükseliş ile başladı. Dün 9080$ seviyesine kadar yükselen 3M LME bakır dolardaki yükselişle birlikte kazançlarını geri vererek günü 8955$ seviyesinden tamamladı. Bugün ise Çin’den gelen verilerinin desteği ve yeniden değer kaybeden doların etkisiyle 9000$ seviyesinin etrafında işlem görmeye devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasalarda resmi tatiller nedeniyle işlem hacmi düşük kalırken yatırımcılar ABD ve Asya tarafında açıklanan makro verilerin yanı sıra OPEC+'ın açıkladığı üretimi azaltma kararının sonuçlarını izledi.
Asya-Pasifik piyasaları, Caixin/Markit tarafından hazırlanan Çin özel sektör imalat PMI endeksi Şubat ayındaki 51.6 puandan Mart’ta 50.0 (beklenti 51.7) puana gerilemesine rağmen haftaya pozitif başladı. Asya borsaları ABD istihdam piyasasında görülen yavaşlama işaretleri, yatırımcıların ekonominin seyrine yönelik endişelerini artırırken borsalar hafta boyunca yön bulmakta zorlandı. Piyasalarda Cuma günü yakından takip edilen ABD tarım dışı istihdam verileri ve pek çok piyasanın tatil nedeniyle kapalı olması nedeniyle hacimler düşük kaldı ve Asya borsaları haftayı yatay ekside tamamladı.
ABD’de makro veri tarafından yoğun bir hafta geride kaldı;
-ABD ISM İmalat verisi ise 47.5 olan beklentilerin altında 46.3 olarak açıklandı.
-ISM Yeni Sipariş verileri 44.3 olarak açıklanırken ISM İstihdam verisi ise 46.9 olarak yayınlandı.
-ABD’de dayanıklı mal siparişleri Şubat ayında beklentilere paralel %1 düştü.
-ABD'de Mart ayında tarım dışı istihdam 236.000 ile 239.000 olan beklentilerin altında yükseldi.? Şubat ayı için 311.000 olarak açıklanan veri 326.000 seviyesine revize edildi.
ABD endeksleri geride bıraktığımız haftaya yoğun veri takvimi öncesinde zayıf pozitif bir başlangıç yaptı. ABD'de açıklanan ve yeni siparişlerin azalmasıyla imalat sektörünün Mart'ta yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren verinin yanı sıra, makro verilerin de zayıf açıklanması risk iştahını zayıflattı. ABD endenksleri Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi öncesi haftayı yatay ekside tamamladı. ABD borsası Cuma günü Kutsal Cuma tatili nedeniyle kapalı kaldı.
Dolar hafta boyunca iki ayın dip seviyesine yakın seyrederken, ABD'de açıklanan verilerin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaştırma döneminin sonuna yaklaştığına dair beklentilerin kuvvetlenmesiyle kayıplarını sürdürdü. Dolar endeksi haftayı %0.40 kayıpla 102.092 seviyesinden tamamladı. Euro haftayı %0.54 primle 1.0897 seviyesinden tamamladı. Sterlin ise haftayı %0.65 primle 1.2413 dolar seviyesinde tamamladı.
Petrol fiyatları, OPEC+'ın Pazar günü açıkladığı üretimi azaltma kararı ve ABD'de ham petrol stoklarının azalacağı beklentilerinin desteğiyle hafta boyunca yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %6.71 primle $85.12 seviyesinden tamamladı.
3M LME bakır yüksek petrol fiyatlarının ABD'de enflasyon ve yüksek faiz oranlarına ilişkin korkuları körüklemesi ve en büyük tüketici Çin'de imalat faaliyetinin yavaşlamasıyla $8665 seviyesine kadar geriledi. 3M LME bakır yavaşlayan ekonomik görünüm ve yenilenen enflasyon korkuları, arz belirsizliğine rağmen yatırımcılar arasında talep endişelerini tetiklemesiyle haftayı %1.47 kayıpla $8861.5 seviyesinden tamamladı. Londra Metal Borsası Kutsal Cuma tatili nedeniyle 07 Nisan tarihinde kapalı kaldı.
Asya borsaları, beklentilerin altında gelen ABD tarım dışı istihdamın verilerinin Fed’in faiz artırımı ihtimalini kuvvetlendirmesiyle yeni haftaya baskı altında başladı.
Ulusal İstatistik Bürosu, Çin tüketici fiyat endeksini geçen yılın aynı dönemine göre %1'lik artış beklentisinin altında %0.7 seviyesinde açıkladı. Üretici fiyatları ise ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak %1.4'lük bir düşüş gösterdi. Çin'in Şanghay Bileşik endeksi %0.05 ve CSI300 endeksi %0.11 seviyesinde kayıpla seyrederken Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0.76 seviyesinde primle Salı gününü tamamladı.
Cuma günü ABD'de açıklanan güçlü tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri Fed'in Mayıs toplantısında faizleri artıracağı yönünde beklentileri kuvvetlendirdi ancak yatırım bankası Natixis'e göre yatırımcılar artık 25 baz puan gibi eskiye nazaran daha ufak faiz artırımı yapılacağını fiyatlıyor. Yarın açıklanacak olan ABD tüketici enflasyonu verisi Fed'in para politikasının yönü için belirleyici olan bir başka unsur olacak. Dow Jones endeksi %0.30 ve S&P 500 endeksi %0.10 seviyesinde yükselirken Nasdaq endeksi %1.03 seviyesinde kayıpla günü tamamladı.
Dolar, faiz artırımlarına rağmen gücünü koruyan ABD istihdam verilerinin ardından Fed'in gelecek ay faiz artırımına gideceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle ayın en büyük yükselişini kaydettikten sonra bugün temkinli yükseldi. Dolar endeksi dün günü %0.38 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.08 primle 102.170 seviyesinden işlem görüyor. Euro dün günü %0.35 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.45 primle 1.0908 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün günü %0.26 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.44 primle 1.2435 dolardan işlem görüyor.
Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi olan ABD'de stokların düşeceği beklentileri ve gelişmekte olan piyasalarda talebin güçlü kaldığı yönünde işaretlerle bugün erken saatlerde yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.12 kayıpla 84.08 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Londra Metal Borsası yeni haftanın ilk gününde Paskalya tatili nedeniyle kapalıydı. Bugün tekrar işleme açılan 3M LME bakır zayıf Çin verileri ve dolardaki hafif yukarı yönlü hareketle $8776-$8881 bandında işlem görse de şuan $8850 seviyesinde seyrediyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasalar olası bir bankacılık krizi olasılığını tekrar değerlendirdi. Piyasalarda Amerika Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin yaptığı açıklamalar, Alibaba şirketinin yeniden yapılanma süreci ve makro veriler takip edildi.
Asya piyasaları haftaya karışık başlasa da Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, Çin'in güçlü ekonomik toparlanma belirtileri gösterdiğini söylemesi ve yatırımcıların son bankacılık kargaşasına ilişkin korkularının gevşeme işaretleri göstermeye devam etmesiyle yükseldi. Asya borsaları hafta ortasında Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın hisseleri şirketin altı birime ayrılacağını açıklamasının ardından kazanımlarını artırdı. Asya borsaları, Çin piyasaları öncülüğünde haftayı primli tamamladı.
ABD endeksleri, ABD bankacılık sektöründe yaşanan stresin ardından normalleşme çabasının devam ettiği bir haftayı geride bıraktı. ABD'li First Citizens bankasının, el konulan Silikon Vadisi Bankası'nı satın almak için görüşmeler yürüttüğüne yönelik haberler bankacılık sektörü hakkındaki endişeleri kısmen yatıştırdı. Hafta başında Wall Street endeksleri, Fed'in denetimden sorumlu başkan yardımcısı Michaell Barr'ın Kongre oturumunda finans sektörü genelindeki sistemik sorunlar yerine Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve bankanın denetimi konusundaki eksikliklere dikkat çekmesinin ardından yükseldi. Açıklanan veriler ve piyasalarda bankacılık krizine ilişkin endişelerin azalmasıyla haftayı pozitif bir görünümle tamamladı.
Makro veri tarafında ABD yıllıklandırılmış Q4 GSYH büyüme verisi %2.7’den %2.6’ya revize edilirken kişisel tüketim kalemi ise %1.4 seviyesinden %1 seviyesine revize edildi. Q4 çekirdek Kişisel tüketim harcamaları verisi ise %4.3 seviyesinden %4.4 seviyesine revize edildi.
Dolar, bankacılık sektörüne dair endişelerin yatışması risk iştahını artırırken kayıplarla karşılaştı, yatırımcılar dikkatlerini Fed’in enflasyonla mücadelesine çevirdiler. Yatırımcılar ABD'de faizlerin zirveye yaklaştığını ve doların getiri avantajını yitirmeye başladığını düşünmesiyle kayıplarla karşılaşarak haftayı %0.59 kayıpla 102.506 seviyesinden tamamladı. Euro haftayı %0.74 primle 1.0839 seviyesinden tamamladı. Sterlin ise haftayı %0.84 primle 1.2333 dolar seviyesinde tamamladı.
Petrol fiyatları, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden ham petrol sevkiyatlarının durdurulması arz sıkışıklığına dair endişelere neden olurken, küresel bankacılık krizine dair kaygıların azalmasıyla geride bıraktığımız haftada yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %6.37 primle $79.77 seviyesinden tamamladı.
3M LME bakır hafta başında olası bir bankacılık krizine karşı endişeler devam ederken stoklardaki düşüşten destek bulsa da yön bulmakta zorlandı. 3M LME bakır geride bıraktığımız hafta $8844-$9092 arasında işlem gördü genel olarak bankacılık krizine dair endişelerin azalması, Çin talebine ilişkin umutlar ve zayıflayan dolardan destekle $9000 seviyesinin üzerine çıksa da uzun süre kalamadı ve haftayı %0.54 primle $8993.5 seviyesinden tamamladı.
3M LME bakır Mart ayında $8442-$9135 aralığında seyretti. LME bakır Çin’de imalat PMI endeksi Şubat ayında 50.5 olan beklentilerin üzerinde 52.6 olarak büyüme bölgesinde açıklanarak talep beklentilerini desteklemesi ve dolardaki değer kaybından destekle 1 Mart’ta $9135 seviyesini test etti.
Ancak 2008 mali krizinden bu yana ABD'deki en büyük banka iflası olan SVB’nin ani çöküşünün ardından yarattığı endişeyle LME bakırda kayıplar izlendi. Bakır fiyatları 16 Mart günü Avrupa Merkez Bankası'nın 50bp’lık bir faiz artışıyla ilerlemesinin ardından 6 Ocak’tan beri en düşük seviye olan $8442’ı test etti.
Olası bir bankacılık krizi endişeleri, Fed’in faiz patikasındaki izleyeceği yolun belirsizliğiyle bakır fiyatları yön bulmakta zorlansa da Çin’deki talebin iyileşeceğine dair umutların desteğiyle Mart ayını %0.15 primle $8993.5 seviyesinden tamamladı.
Asya borsaları, enflasyona dair endişeler ve OPEC+'ın beklenmedik şekilde üretimi azaltma kararı alması ve yatırımcıların Çin imalat verilerini değerlendirmesiyle nedeniyle haftaya karışık başladı. Salı gününü Çin'in Şanghay Bileşik endeksi %0.49 ve CSI300 endeksi %0.31 primle seyrederken Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0.66 seviyesinde kayıplarla tamamladı.
Makro veri tarafında Caixin/Markit tarafından hazırlanan Çin imalat PMI endeksi Mart ayında, Şubat ayındaki 51.6 puandan 50.0 (beklenti 51.7) puana indi.
Yatırımcılar dün ABD'de açıklanan ve yeni siparişlerin azalmasıyla imalat sektörünün Mart'ta yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren verileri değerlendirirken, analistler sıkı kredi koşulları nedeniyle daha fazla yavaşlama görülebileceğini belirtiyorlar. ABD'de fiyat baskılarının azaldığına işaret eden ve Fed’in agresif sıkılaştırma politikasını yakında sonlandırabileceği beklentilerine neden olan verilerin birkaç gün ardından, Wall Street'te enflasyona dair endişelere yüksek petrol fiyatları olasılığı da eklenmiş oldu. ABD ISM İmalat verisi ise 47.5 olan beklentilerin altında 46.3 olarak açıklandı. ISM Yeni Sipariş verileri 44.3 olarak açıklanırken ISM İstihdam verisi ise 46.9 olarak yayınlandı. Dow Jones endeksi %0.98 ve S&P 500 endeksi %0.37 primle günü tamamlarken Nasdaq endeksi %0.27 seviyesinde kayıpla günü tamamladı.
Dolar, ABD imalat verilerinin ekonomide daha fazla yavaşlamaya işaret etmesinin ve OPEC+'ın kararının enflasyon endişelerini yeniden gündeme getirmesinin ardından haftanın ilk işlem gününde geriledi. Dolar endeksi dün günü %0.46 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.01 primle 102.099 seviyesinden işlem görüyor. Euro dün günü %0.52 primle tamamlamasının ardından bugün %0.04 primle 1.0899 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün günü %0.63 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.54 kayıpla 1.2478 dolardan işlem görüyor.
OPEC+ Pazar günü üretimi azaltma kararı alarak petrol fiyatlarının yükselmesine ve enflasyonun gelecekte seyrine dair belirsizlik oluşmasına yol açtı. Petrol fiyatları, piyasaları sarsan OPEC+'ın kararı sonrası Asya işlemlerinde yükselirken, yatırımcılar yüksek fiyatların küresel ekonomi üzerindeki etkileri ve talebin yönünü yakından izliyor. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %1.22yükselerek 85.97 dolar seviyesinde işlem gördü.
3M LME bakır dün yüksek petrol fiyatlarının ABD'de enflasyon ve yüksek faiz oranlarına ilişkin korkuları körüklemesi ve en büyük tüketici Çin'de imalat faaliyetinin hız kesmesiyle %0.97 kayıpla $8906.5 seviyesinden tamamladı. 3M LME bakır bugün yavaşlayan ekonomik görünüm ve yenilenen enflasyon korkuları, arz belirsizliğine rağmen yatırımcılar arasında talep endişelerini tetiklemesi ve güçlenen doların baskısıyla %0.78 kayıpla $8837 seviyesinden işlem görüyor.
Makro veri tarafında bugün ABD fabrika siparişleri verisi takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasalarda olası bir bankacılık krizinin endişeleri devam ederken yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faiz kararı ve yetkililerin açıklamalarını izledi.
Haftaya Çin hisseleri pozitif başlasa da diğer Asya borsalarında olası bir bankacılık krizi endişeleriyle negatif bir hava hakimdi. Asya borsaları, Fed’in hafta ortasında açıklayacağı karar öncesinde faiz oranlarına dair devam eden belirsizliğe karşılık, küresel bir bankacılık krizinin önüne geçildiği umutlarının belirmesiyle güçlenen Asya borsaları Fed’in bankacılık sektöründeki çalkantının ardından faiz artırımlarını durdurabileceğine işaret etmesiyle kazanımlarını artırarak haftayı pozitif tamamladı.
Asya tarafında Japonya ve Çin verileri izlendi. Çin, beklendiği gibi Mart ayında gösterge kredi faiz oranını (LPR) art arda yedinci ayda değiştirmedi. Bir yıllık kredi faiz oranı LPR %3.65'te tutulurken, beş yıllık LPR %4.30'da devam edildi. Japonya'da 14 ay sonra ilk kez enflasyonun hızı yavaşlayarak, taze gıda hariç tüketici fiyatları Şubat ayında bir yıl öncesine göre %3.1 arttı.
3 büyük ABD endeksinde Fed faiz kararı öncesinde genele yayılan %2 seviyesinde alımlar gözlemlendi. Fed faizi beklentilere paralel olarak 25 baz puan artırdı ancak bankacılık sektöründe görülen stresin ardından daha temkinli bir tutuma işaret etmesiyle ABD borsaları hafta başındaki kazanımlarını geri verdi. ABD borsaları, Fed’in faizlerin zirve seviyeye ulaştığı ve Temmuz’dan sonra faiz indirimlerine başlanacağı beklentileri ile haftayı %1.5 seviyesinde primlerle tamamladı. Powell bu yıl faiz indirimini düşünmediklerini vurgularken FOMC tahmin aralığında enflasyon beklentilerinin yukarı revize edilmesi dikkat çekti. ABD'deki bankacılık krizindeki gelişmelere bakıldığında, banka mevduatlarının tamamına devlet garantisi getirilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Perşembe günü yaptığı açıklamada mevduat güvenliğini sağlamak için yeni adımlar atabileceğini ifade etti.
Avrupa hisse senedi piyasaları hafta başında Credit Suisse’in İsviçre Merkez Bankası ve UBS’in anlaşması ile kurtarılacağı haberinden destekle yükseldi. Avrupa hisse senedi endeksleri bankacılık sektörünün yarattığı endişeyle Cuma günü sert değer kayıplarla karşılaşsa da Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde’in Euro Bölgesi'nde bankacılık sektörünün dirençli olduğunu söylemesinin ardından kayıplarının bir kısmını geri kazandı ve haftayı artıda tamamladı.
Dolar, Fed'in piyasaların neredeyse bittiğini düşündüğü faiz artırımlarını durdurabileceğine işaret etmesinin ardından baskı altında kalarak Perşembe günü 101.915 seviyesi ile 3 Şubat’tan beri en düşük seviyeyi test etti. Dolar, bankacılık sistemine dair kaygıların devam etmesi ve işlemcilerin Fed'in faiz artırımlarının duracağı yönünde verdiği sinyalleri değerlendirmesiyle haftayı %0.57 kayıpla 103.116 seviyesinden tamamladı. Euro haftayı %0.87 primle 1.0759 seviyesinden tamamladı. Sterlin ise haftayı %0.45 primle 1.223 dolar seviyesinde tamamladı.
Petrol fiyatları olası bir bankacılık krizine yönelik kurtarma planlarının açıklanmasından destekle haftayı primli tamamladı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %2.77 primle $74.99 seviyesinden tamamladı.
3M LME bakır yatırımcıların Fed’in faiz artırımlarını durduracağı, başlıca tüketici Çin'deki talebin güçleneceği beklentileri ve zayıflayan doların desteğiyle hafta boyunca primli seyretti. 3M LME bakır Cuma günü 2 Mart’tan beri en yüksek seviye olan $9095’i test etmesinin ardından haftayı %3.87 primle $8945 seviyesinden tamamladı.
Asya piyasaları yeni haftada bankacılık sorunlarının etkisini değerlendirmeye devam etmesiyle karışık seyirde başlasa da SVB’nin, First Citizens tarafından satın alma anlaşmasının ardından Salı günü büyük ölçüde yükseldi.
Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, Çin'in güçlü ekonomik toparlanma belirtileri gösterdiğini söyledi. Çin'in Şanghay Bileşik endeksi %0.19 ve CSI300 endeksi %0.32 seviyesinde gerilerken Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1.11 seviyesinde primlerle Salı gününü tamamladı.
ABD'li First Citizens bankasının, el konulan Silikon Vadisi Bankası'nı satın almak için görüşmeler yürüttüğüne yönelik haberler bankacılık sektörü hakkındaki endişeleri kısmen yatıştırdı. Öte yandan, Deutsche Bank hisselerinin %8.5 düşmesi ve bankanın tahvillerini temerrüte karşın sigortalama maliyetlerinin de diğer bankaların kredi iflas takası primi (CDS) olduğu gibi keskin yükselmesi nedeniyle yatırımcı iştahı düşük kaldı. Piyasalar ise faizlerin %80 olasılıkla zirve seviyeye ulaşmış olduğunu ve Temmuz'da ilk faiz indiriminin gerçekleşeceğini fiyatlıyor. Haftanın ilk işlem gününü Dow Jones endeksi %0.60 ve S&P 500 endeksi %0.16 seviyesinde primlerle günü tamamlarken Nasdaq endeksi %0.47 seviyesinde kayıpla tamamladı.
Dolar, geniş kapsamlı bankacılık krizine dair endişelerin yatışması nedeniyle güvenli varlıklara talebin azalmasıyla üst üste ikinci günde de geriledi. Dolar endeksi dün günü %0.36 kayıpla kapatırken bugün %0.30 kayıpla 102.551 seviyesinden işlem görüyor. Euro dün günü %0.34 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.29 primle 1.0827 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün günü %0.44 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.24 primle 1.2314 dolardan işlem görüyor.
Petrol fiyatları dün yükselişinin ardından bugün dünkü kazanımlarını artırdı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.42 primle $78.45 seviyesinde işlem görüyor.
Bakır fiyatları bankacılık sektöründeki çalkantıya ilişkin endişelerin azalması dolardaki değer kaybı ve ABD ve Asya borsalarında izlenen alımların yatırımcıları yeniden riskli varlıklara yönlendirmesiyle yükseldi. 3M LME bakır Pazartesi günü %0.49 primle $8989 seviyesinden tamamlamasının ardından bugün erken saatlerde $9030 seviyesini test etti. 3M LME bakır bugün %0.53 kayıpla $8940 seviyesinden işlem görüyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflasları ve İsviçre'nin Credit Suisse Bankası krizi vardı.
Asya borsaları Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang ile maliye ve ticaret bakanlarının görevlerine devam edeceği duyurulmasının ardından Çin ekonomisinin istikrarlı bir görünüm sergilemesiyle haftaya pozitif başladı. Ancak ABD'de SVB ve Signature Bank'ın iflaslarının yanı sıra İsviçre'nin Credit Suisse bankası krizi yatırımcıları güvenli varlıklara yönlendirdi ve Asya borsaları kayıplarla karşılaştı. Kayıplarının ardından Asya piyasaları, Wall Street bankalarının bankacılık sistemini desteklemek için harekete geçmesi ve Signature Bank'a yapılan desteklerin sonrasında bankacılık krizine dair endişelerin hafiflemesiyle haftayı hafif primli tamamladı.
Makro veri tarafında ise Çin’de perakende satışlar Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3.5 ile beklentilere paralel, sanayi üretimi ise aynı dönemde yıllık %2.4 ile %2.6 seviyesindeki beklentinin altında arttı.
ABD borsaları, SVB’nin iflası ve New York merkezli Signature Bank’in kapatıldığı haberlerinin ardından haftaya kayıplarla başladı. ABD'de tüketici fiyatlarının Şubat'ta analistlerin tahminlerine paralel olarak bir önceki aya göre %0.4 yükseldiğini göstermesiyle ABD borsaları kayıplarını telafi etti. JPMorgan Chase'in de aralarında bulunduğu 11 ABD bankasının First Republic Bank'a 30 milyar dolar mevduat koyması, bankacılık krizi kaygılarını hafifleterek risk iştahını destekledi. Üç büyük ABD endeksi haftayı %1.5 seviyesinde primlerle tamamladı.
Avrupa endekslerinde ise ABD tarafında başlayan iflasların korkusuyla haftaya sert kayıplarla başladı. ABD’de yaşanan banka iflasların Avrupa’ya sıçrayacağı endişesi ve Credit Suisse bankasından gelen olumsuz haberler güvenli limanlara talebi artırmasıyla Avrupa borsalarında %3 seviyesinde satışlar izlendi. Avrupa Merkez Bankasının Perşembe günü gerçekleştirdiği para politikası toplantısında politika faizini, beklentilere paralel olarak, 50 baz puan artırarak %3.50 seviyesine yükseltti. Banka sektörünün desteklenmesi ve beklentilere paralel gelen faiz kararı sonrası ve Avrupa borsaları haftayı primli tamamladı.
Bunlarla birlikte Euro Bölgesi'nde Ocak’ta %8.6 olan yıllık enflasyon, Şubat’ta %8.5 olarak açıklandı.
Dolar, haftaya kayıplarla başlamasının ardından ABD'li SVB'nin iflasının ardından bankacılık sisteminde geniş kapsamlı bir kriz görülebileceği yönünde kaygılar oluşması ve yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artırımı döngüsünü sonlandırabileceği beklentileriyle hafta ortasında 16 Ocak’tan beri en düşük seviye olan 103.646 seviyesine kadar geriledi. Dolar endeksi kriz endişeleriyle geçen haftayı %0.83 kayıpla 103.708 seviyesinden tamamladı. Euro haftayı %0.22 primle 1.0666 seviyesinden tamamladı. Sterlin ise haftayı %1.22 primle 1.2175 dolar seviyesinde tamamladı.
Yatırımcıların riskli varlıklar yerine daha güvenli yatırımlara yönelmesinden destek bulan altın haftayı %6.43 seviyesinde primle tamamladı.
Petrol fiyatları 21 Aralık 2021’den beri en düşük seviye olan $71.24’ü test etmesinin ardından Credit Suisse'in İsviçre Merkez Bankası'ndan borç alacağını açıklamasının ardından piyasaların biraz rahatlamasıyla kayıpların bir kısmını telafi etti. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %11.85 kayıpla $72.97 seviyesinden tamamladı.
3M LME bakır haftaya primli başlasa da piyasaların 2008 mali krizinden bu yana ABD'deki en büyük banka iflası olan SVB’nin ani çöküşünün ardından yarattığı endişeyle kayıplarla karşılaştı. Bakır fiyatları Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın %0.5'lik bir faiz artışıyla ilerlemesinin ardından 6 Ocak’tan beri en düşük seviye olan $8442’ı test etti. 3M LME bakır bankacılık sektörüne yapılan yardımların ardından risk iştahının tekrar artmasından destek bulsa da haftayı %1.88 kayıpla $8612 seviyesinden tamamladı.
Piyasalar yeni haftaya Fed ve beş büyük merkez bankası (ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre) bankacılık krizinin yol açtığı dolar likiditesi sorununa karşı adım açıklamalarıyla başladı. Bu adım döviz piyasalarının sakin seyretmesini sağladı.
Asya borsaları Credit Suisse'in kurtarılmasının bankacılık hisselerinde satışı durdurmasının ardından dip seviyelerden toparlandı. Çin, ekonominin pandemiden kurtulurken geçen hafta aldığı politika adımlarından sonra beklendiği gibi Mart ayında gösterge kredi faiz oranını (LPR) art arda yedinci ayda değiştirmedi. Bir yıllık kredi faiz oranı LPR yüzde 3.65'te tutulurken, beş yıllık LPR yüzde 4.30'da devam edildi. Çin'in Şanghay Bileşik endeksi %0.64, CSI300 endeksi %1.10 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1.36 seviyesinde primlerle Salı gününü tamamladı.
Buna ek olarak başlıca merkez bankaları yatırımcıların küresel finans sistemine olan güveni yitirmemeleri için acil likidite desteği sağlayacak önlemleri devreye aldı. Merkez bankaları devreye aldıkları döviz takası (swap) imkanıyla ülkeler arasında nakit akışının darboğaza girmesini engelledi. Ancak ABD'li bankalardaki krizin Avrupa'daki büyük bankalara yayılmasının ardından yatırımcıların endişeleri yüksek kalmaya devam ediyor ve risk almak istemiyor.
Yatırımcıların risk iştahı kırılganlığını korurken, finansal piyasalarda oluşan baskı nedeniyle ABD'nin faiz artırımlarında sona gelip gelmediği izlenecek. Fed’in para politikası toplantısı yarın sona erecek. ABD majör borsalarında haftanın ilk işlem gününde genele yayılan alımlar gözlemlendi. Nasdaq endeksi %0.39, S&P 500 endeksi %0.89 ve Dow Jones endeksi %1.20 seviyesinde primlerle haftanın ilk işlem gününü tamamladı.
Hafta sonunda UBS Group, İsviçre'nin düzenleyici kurumları tarafından hazırlanan bir paket kapsamında rakibi Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre frankı karşılığında satın aldı ve bankanın 5.4 milyar dolar büyüklükteki borcunu üstlendi.
Avrupa hisse senedi piyasalarında Credit Suisse’in İsviçre Merkez Bankası ve UBS’in anlaşması ile kurtarılacağı haberi genele yayılan alımlara sebep oldu. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde küresel bankacılık sektöründe yaşanan son çalkantıya atıfta bulunarak Euro Bölgesi'nde bankacılık sektörünün dirençli olduğunu söyledi.
Dolar kayıplarının bir kısmını telafi etse de beş haftanın dip seviyesi yakınlarında seyrini sürdürürken, UBS'in devletten destek alarak Credit Suisse'i satın almasının ardından geniş kapsamlı bir bankacılık krizine dair endişeler hafifledi. Dolar endeksi Pazartesi gününü %35 kayıpla tamamladı. Dolar endeksi bugün103.026 seviyesi ile 14 Şubat’tan beri en düşük seviyeyi test etmesinin ardından %0.22 kayıpla 103.055 seviyesinden işlem görüyor. Euro haftanın ilk işlem gününde %0.50 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.55 primle 1.0778 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin Pazartesi gününü %0.67 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.23 kayıpla 1.2248 dolardan işlem görüyor.
Petrol fiyatları, bankacılık sektöründe bir haftayı aşkın süredir görülen sorunların yatırımcı iştahı üzerinde oluşturduğu baskının hafiflemesiyle gün içindeki kayıplarını telafi etti. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %075 primle 74.34 dolar seviyesinde işlem görüyor.
3M LME bakır Pazartesi günü zayıf dolardan ve olası bir küresel mali kriz için alınan önlemlerden destekle %1.15 primle $8711 seviyesinden tamamladı. Bakır fiyatları bugün doların kayıplarının bir kısmını telafi etmesinin baskısı ve küresel mali kriz endişelerinin zayıflamasından destekle yön bulmakta zorlanıyor. 3M LME bakır bugün %1.28 primle $8822 seviyesinden işlem görüyor.
Makro veri tarafında bu hafta başlıca merkez bankalarının faiz kararlarıyla birlikte ABD ve Euro bölgesi için imalat/hizmet PMI ve İngiltere perakende satışlar verileri takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Çin ve ABD’de açıklanan makro verilerin yanı sıra yatırımcılar ABD Merkez Bankası (Fed) Jerome Powell'ın açıklamaları ve Bej Kitap raporunu izledi.
Asya borsaları haftaya, Çin yönetiminin 2023 için ‘%5 civarı’ ile beklentilerin altında büyüme hedeflemesinin ardından satıcılı başladı. Fakat Çin ihracatı %6.8 ve ithalatının %10.2 düşüş göstermesinin ardından Çin borsaları eşliğinde kayıplarla karşılaştı. Powell'ın açıklamalarının Fed'in şahin tutumunun devam edeceği endişelerini artırması ve Çin tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre %1.0 artmasıyla kayıplarını artırdı. Asya borsaları ekonomik takvimin yoğun olduğu haftayı ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde sert kayıplarla geride bıraktı.
Haftaya Powell’ın konuşması ve tarımdışı istihdam verisi öncesinde temkinli başlayan ABD borsaları Powell’ın Salı günü yaptığı konuşmada sıkılaşma yanlısı açıklamaları ve Fed'in yüksek seyrini sürdüren enflasyonu kontrol altına almak için büyük faiz artırımlarına geri dönebileceği olasılığını artırmasıyla geriledi. Bej Kitapta, ekonomik aktivitenin dayanıklı göründüğüne ve istihdam piyasasının hayli güçlü göründüğüne vurgu yapılırken, fiyatlar genel düzeyinin yüksek seyrettiği de belirtilmesiyle piyasalar hafta ortasında karışık seyretti. ABD piyasaları tarımdışı istihdam verisinin 205.000 olan beklentilerin üzerinde 311.000 olarak açıklanması ve işsizlik oranının %3.4 seviyesinden %3.6’ya yükselmesinin ardından kayıplarla karşılaşarak haftayı sert satışlarla tamamladı.
Euro bölgesinde gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre büyüme kaydetmedi. Avrupa borsaları hafta başında yatay ekside, temkinli işlem gördü. FED başkanı Powell’ın para politikasına yönelik şahin tondaki yarıyıl değerlendirmeleri faizlerde artışa ve Avrupa endekslerinde de satışla karşılık buldu. Haftanın son gününde ABD borsalarına paralel sert satışlarla karşılaşan Avrupa borsaları, haftayı kayıplarla tamamladı.
Dolar hafta başında temkinli seyretse de Powell'ın faizlerin beklenilen daha hızlı ve daha fazla yükselmesi gerekebileceğini söylemesinin ardından 1 Aralık’tan beri en yüksek seviye olan 105.883’ü test etti. Dolar volatil bir haftayı geride bırakırken haftayı %0.05 primle 104.576 seviyesinde işlem görüyor. Euro haftayı %0.10 primle 1.0643 seviyesinden tamamladı. Sterlin ise haftayı %0.03 kayıpla 1.2028 dolar seviyesinde tamamladı.
Petrol fiyatları, ABD'de faiz artırımlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı ve yakıt talebini olumsuz etkileyeceği beklentileriyle üst üste dördüncü seansta da gerileyerek son beş haftadır en büyük kayıp verdiği haftayı %3.55 kayıpla 82.78 dolardan tamamladı.
LME bakır hafta başında önde gelen metal tüketicisi Çin'den gelen zayıf ithalat verileri, Powell'ın açıklamalarının ardından güçlenen doların baskısıyla kayıplarla karşılaştı. Bakır fiyatları haftayı ABD Merkez Bankası'nın ısrarlı faiz artırımlarına ilişkin korkuların yatırımcı hissiyatı üzerinde baskı oluşturması ve iyileşen arz beklentilerinin piyasa üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırmasıyla %1.64 seviyesinde kayıpla $8777 seviyesinden tamamladı.
Asya borsaları yeni haftanın ilk işlem gününde, Çin endeksleri öncülüğünde yükselse de yatırımcıların bugün açıklanacak olan ve yakından izlenen enflasyon verisi öncesinde ABD'de bankacılık krizi gerçekleşeceği kaygısına kapılmasıyla Tokyo'daki bankacılık hisselerinde görülen düşüşlerin etkisiyle geriledi.
Çin yönetimi Pazar günü açıklanan bir dizi görevlendirme kararında, mevcut isimleri yeniden atayarak istikrar sinyali verdi. Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang ile maliye ve ticaret bakanlarının görevlerine devam edeceği duyuruldu. Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping’e yakın bir isim olan He Lifeng, başbakan yardımcılığına getirildi. Çin'in Şanghay Bileşik endeksi %0.72, CSI300 endeksi %0.60 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %2.27 seviyesinde kayıplarla günü tamamladı.
ABD'li bankalar SVB ve Signature Bank'ın iflaslarının etkileri, hükümetin sektöre güveni yeniden sağlamaya yönelik çabalarına rağmen Pazartesi günü yayılmaya devam etti. Haftanın ilk işlem gününde Wall Street'in korku endeksi olarak nitelenen VIX volatilite endeksi yükselirken, diğer göstergeler de piyasalar üzerinde baskı oluştuğuna işaret etti. J.P. Morgan, Citigroup ve Wells Fargo gibi başlıca bankaların hepsi gerilerken, yatırımcıların endişeleri en çok bölgesel bankalar etkiledi. First Republic Bank %62, Western Alliance %47, PacWest ise %21 geriledi. ABD borsaları banka krizinden kaynaklanan potansiyel zararı kontrol altına almak için düzenleyicilerin eylemlerini değerlendirmeye devam ederken, hisse senetleri Pazartesi günü karışık bir şekilde işlem gördü. Nasdaq endeksi %0.45 primle, S&P 500 endeksi %0.15 ve Dow Jones endeksi %0.28 seviyesinde kayıpla haftanın ilk gününü tamamladı. Ayrıca bugün ABD'de tüketici fiyat endeksi Şubat ayında %0.6 olan beklentilere paralel gerçekleşti.
Avrupa endekslerinde ise ABD tarafında başlayan iflasların korkusu ve banka bilançolarının yanı sıra İtalyan tahvil durumları hakkında oluşan soru işaretleri ile birlikte sert kayıplar yaşandı.
Dolar, ABD'li SVB'nin iflasının ardından bankacılık sisteminde geniş kapsamlı bir kriz görülebileceği yönünde kaygılar oluşması ve yatırımcıların Fed'in agresif faiz artırımı döngüsünü sonlandırabileceği beklentileriyle sert kayıplarla karşılaştı. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi Pazartesi günü %0.9 gerileyip 103.47 ile bir ayın dip seviyesini görmesinin ardından bugün %0.03 primle 103.609 seviyesinden işlem görüyor. Euro haftanın ilk işlem gününde günü %0.81 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.03 kayıpla 1.0728 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin Pazartesi günü %1.27 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.02 primle 1.2183 dolardan işlem görüyor.
Petrol fiyatları, ABD'li SVB'nin iflasının hisse senedi piyasalarını sarsması ve yeni bir finansal krize dair endişeler oluşturmasının ardından Pazartesi günükü kayıplarını artırarak 1 dolardan fazla geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %1.80 gerileyerek 79.32 dolar seviyesinde işlem gördü.
LME bakır Pazartesi günü piyasaların 2008 mali krizinden bu yana ABD'deki en büyük banka iflası olan SVB’nin ani çöküşünün ardından yarattığı endişeyle 6 Ocak’tan beri en düşük seviye olan $8638’a kadar geriledi ardından Çin'de bakır talebine ilişkin umutların artması ve zayıf dolardan destekle günü %0.72 primle $8928 seviyesinden tamamladı. Bakır fiyatları bugün ABD enflasyon verisinin beklentilere paralel gelmesinin ardından $8900 seviyesinin etrafında işlem görüyor.
Analistler, COVID-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından Çin bakır talebinin Mart ayı sonunda veya ikinci çeyrekten itibaren iyileşmesini bekliyorlar.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Makro veri bakımından yoğun bir hafta geride kalırken yatırımcılar başlıca merkez bankalarının faiz politikalarında nasıl bir yol izleyeceği konusunda ipuçlarını izledi.
Asya borsaları geride bıraktığımız haftaya, ABD ve Avrupa'da faizlerin giderek yükselmesinin yarattığı baskıyla kayıplarla başladı. Çin imalat PMI endeksi Şubat ayında 50.5 olan beklentilerin üzerinde 52.6 olarak açıklanarak sektörün 10 yılı aşkın sürenin en hızlı genişlemesini kaydettiğini göstermesinin ardından Çin endeksleri öncülüğünde toparlandı. Asya borsaları haftayı, ABD borsalarının ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha az şahin mesajları sonrası ABD borsalarını takip eden Asya endeksleri hafta sonuna doğru kayıplarını telafi etti ve Çin'in yıllık parlamento toplantısı öncesinde primle tamamladı. Çin'de parlamentonun ekonomik hedefler belirleyeceği ve yeni üst düzey ekonomi yetkililerini seçeceği yıllık toplantısı Pazar günü başladı.
ABD borsaları, yatırımcıların önceki haftaki keskin düşüşlerin ardından düşük seviyeden yaptığı alımlarla haftaya pozitif başladı. ABD’ de ISM imalat verisi bir önceki ayla kıyaslandığında 0.3 puan artarak 47.7 olarak açıklanarak üst üste dördüncü ayda da daralan imalat sektörü ülkede enflasyonun kalıcı olacağı endişelerini kuvvetlendirdi. Ülkede enflasyonun kalıcı olduğu endişeleri kuvvetlendi. Küresel piyasalarda son haftalarda, ABD işsizlik maaşı başvuruları verisi de dahil olmak üzere ABD'de açıklanan güçlü ekonomik verilerin Fed'in faiz artırımlarına devam etmesi gerekeceğine işaret etmesiyle düşüşler izlendi. Ancak yatırımcılar, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in ekonomiyi riske atmamak için "yavaş ve istikrarlı" 25 baz puan büyüklüğünde faiz artırımlarını tercih ettiğini söylemesinin ardından rahatladı. ABD borsaları haftayı kayıplarını telafi ederek primli tamamladı.
Avrupa borsaları düşük seviyeden gelen alımların ardından haftaya pozitif başladı. Avrupa hisse senedi piyasalarında hafta sonuna doğru Almanya TÜFE verisindeki sürpriz büyümenin etkisiyle genele yayılan satışlar gözlemlendi. Özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artış nedeni ile Almanya TÜFE verisi aylık bazda %0.5 olan beklentilerin üzerinde %0.8 olarak açıklandı. Euro bölgesinde öncü tüketici fiyatları endeksi Şubat ayında yıllık bazda beklenilenden daha az düşüşle %8.5'e gerilerken, çekirdek enflasyonun yükselmesi Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) hızlı faiz artırımlarına devam etme ihtimalini artırdı.
Dolar, ABD'de açıklanan güçlü ekonomik verilerin Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerini kuvvetlendirmesiyle hafta başında 6 Ocak’tan beri en yüksek seviyesi olan 105.359’u test etti. Dolar volatil bir haftayı geride bırakırken Fed yetkililerinin faiz artışlarında yavaşlamaya gideceğine dair açıklamalarının ardından haftayı %0.66 kayıplar 104.521 seviyesinde tamamladı. Euro haftayı %0.82 primle 1.0632 seviyesinden tamamladı. Sterlin ise haftayı %0.74 primle 1.2040 dolar seviyesinde tamamladı.
Petrol fiyatları, Çin'de talebin toparlandığı yönünde işaretler görülmesinin resesyon endişelerinin önüne geçmesiyle haftayı %3.21 primle 85.23 dolardan tamamladı.
LME bakır önceki hafta 100 günlük ortalamasını kırmasının ardından geçtiğimiz hafta başında 50 günlük ortalamasının altına gerileyerek Çin'de talep belirsizliğini artması ve güçlenen doların baskısıyla Pazartesi günü $8670 ile 9 Ocak’tan beri en düşük seviyeyi test etti. 3M LME bakır önde gelen metal tüketicisi Çin'den gelen umut verici ekonomik verilerin talep beklentilerini desteklemesi ve dolardaki sert değer kaybından destekle haftayı %2.63 primle $8923.5 seviyesinden tamamladı.
Global piyasalar Şubat ayında , Fed’in son toplantısının tutanaklarının şahin tutumun devam ettiği ve faizlerin öngörülenden daha uzun süre yüksek kalacağı endişelerinin hakim olmasıyla satışlarla karşılaştı. Fakat Asya borsaları Şubat ayında Çin’in katı koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından görülen yükselişlerin ivme kaybetmesiyle üst üste üç ay kaydettiği kazanımları sonlandırdı.
Ekim ayında $7341 seviyesini test etmesinin ardından yeniden yükselen LME bakır, Ocak ayında $9550 seviyesine kadar yükseldi ve bu yükselişinden sonra Ekim’den beri ilk aylık düşüşünü yaşadı. Bakır fiyatları Şubat ayında Çin’deki talep beklentileri, Fed’in faiz politikasında nasıl bir yol izleyeceğine dair ipuçları ve dünya genelinde madencilik arzındaki kesintileri izleyerek yön buldu ve Şubat ayını %3.22 kayıpla $8980 seviyesinden tamamladı.
Asya borsaları yeni haftaya, Çin yönetiminin 2023 için ‘Yüzde 5 civarı’ ile beklentilerin altında büyüme hedeflemesinin ardından karışık seyrediyor. Çin'in ekonomik büyüme hedefini piyasaların tercih ettiği %5.5 yerine %5 olarak açıklaması hayal kırıklığı yarattı ancak son zamanlarda açıklanan güçlü ekonomik verileri yatırımcıların iyimser kalması için yeterli oldu. Ayrıca Çin ihracatı %6.8, ithalatı %10.2 düşüş gösterdi. Piyasa beklentisi sırasıyla %9.4 ve %5.5 düşüş olacağı şeklinde oluşmuştu.
Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün ve Çarşamba günü Kongre önünde, daha yüksek faizlere gerek olup olmadığı konusunda konuşması bekleniyor. Piyasalar Fed'in faiz artırımlarının devam edeceğini kabullenmiş durumdalar ancak merkez bankasının 50 baz puan büyüklüğünde artırımlara dönmek yerine 25 baz puan ile devam etmesini umuyor. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, 22 Mart'ta gerçekleşecek olan para politikası toplantısında faizlerin yükselmesi gerektiğini söyledi ancak 50 baz puan büyüklüğünde artırımlara dönme eşiğinin yüksek olduğunu belirtti. Vadeli işlemler Fed'in 22 Mart'taki toplantısında 25 baz puan faiz artırımına gideceğini fiyatlıyor.
Yatırımcılar Powell'ın Kongre'de yapacağı konuşmayı ve merkez bankasının ne kadar parasal sıkılaştırmaya gitmesi gerektiği konusunda etkili olacağı düşünülen istihdam verilerini beklerken, dolar haftaya temkinli başladı. Dolar dün günü %0.16 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.13 primle 104.485 seviyesinde işlem görüyor. Euro dün günü %0.43 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.14 kayıpla 1.0663 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün günü %0.16 seviyesinde kayıplarla tamamlamasının ardından bugün %0.29 kayıpla 1.1986 dolardan işlem görüyor.
Petrol fiyatları, Fed başkanı Jerome Powell’ın konuşması öncesi güçlenen dolar ve Çin verileri sonrası kayıplarla karşılaştı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.48 kayıpla 85.77 dolar seviyesinde işlem görüyor.
LME bakır haftanın ilk işlem gününde Çin'in beklenenden düşük bir ekonomik büyüme hedefi belirlemesinin ve sektör için güçlü bir talep toparlanması umutlarını azaltmasının ardından temkinli seyretse de zayıf dolardan destek bularak günü %0.30 primle $8950 seviyesinden tamamladı. Bakır fiyatları bugün Fed başkanı Jerome Powell'ın ABD merkez bankasının faiz oranı politikasına ipucu niteliği taşıyabilecek konuşması öncesinde gerileyerek $8840 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD ve Euro bölgesinde tarafında açıklanan makro verilerin yanında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son politika toplantısının tutanakları vardı.
Asya borsaları, Çin’in koronavirüs önlemlerini sonlandırmasının ardından yeniden ivme kazanarak geride bıraktığımız haftaya primli başlangıç yaptı ancak FOMC tutanaklarının Fed‘in enflasyonla mücadelede faiz artırımlarını kullanmaya devam edeceği bilgilerinin risk iştahı üzerinde baskı oluşturmasıyla geriledi. Fed tarafından yayınlanan ve üyelerin faiz artırımlarıyla enflasyonla mücadelede hâlâ kararlı olduklarını gösteren tutanakların ardından Asya borsaları haftayı karışık tamamladı.
ABD borsaları haftanın ilk gününde Başkan Washington’un doğum günü nedeniyle kapalı kaldı. Haftanın ilk işlem gününe ABD borsaları, ABD S&P Global PMI verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanarak ABD ekonomisinin dirençli olduğunu göstermesinin ardından faiz artırımlarının devam edeceği endişelerin artmasıyla satışlarla başladı. FOMC tutanakları öncesinde yatay ve düşük hacimli seyreden ABD borsaları, FOMC tutanaklarının şahin tutumun devam ettiği ve faizlerin öngörülenden daha uzun süre yüksek kalacağı endişelerinin hakim olmasıyla satışlarla karşılaştı. Ayrıca ABD GSYH büyümesi %2.9 olan beklentilerin altında %2.7 ile, kişisel tüketim kalemi %2 olan beklentilerin altında %1.4 olarak açıklandı. Açıklanan makro verilerin de Fed’in faizleri daha uzun süre yüksek tutacağı endişelerini pekiştirmesiyle ABD endeksleri haftayı sert satışlarla kapattı.
Euro bölgesi hizmetler PMI Şubat ayında beklentilerin üzerinde 52.3 seviyesinde, imalat PMI ise Şubat ayında 48.5 ile 49.3 seviyesindeki beklentilerin altında açıklandı. Avrupa piyasaları, artan faiz endişeleri ile yükselişine ara vererek küçük kayıplarla haftayı tamamladı.
Dolar endeksi Fed'in agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri ile yedi haftanın zirvesine yakın seyretti. Dolar Cuma günü 105.320 ile 6 Ocak’tan beri gördüğü en yüksek seviyeyi test etmesinin ardından haftayı %1.30 primle 105.214 seviyesinden tamamladı. Euro Cuma günü 1.0534 ile 6 Ocak’tan beri gördüğü en düşük seviyeyi test etmesinin ardından haftayı %1.38 kayıpla 1.0546 seviyesinden tamamladı. Sterlin ise haftayı %0.76 kayıpla 1.1944 dolar seviyesinde tamamladı.
Petrol fiyatları merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam etmesinin ekonomik büyüme ve yakıt talebini baskı altında bırakacağı yönünde endişeler nedeniyle işlem hacmi düşük kalsa da Rusya'da azalan petrol ihracının ABD'deki stok artışını dengeleyeceği beklentisiyle haftayı primle tamamladı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %0.19 primle 83.16 dolardan tamamladı.
LME Bakır, ABD'de daha fazla faiz artırımı beklentisinin piyasalarda endişe uyandırması ve güçlü doları baskısıyla Cuma günü $8684 seviyesini test etti. LME bakır haftayı %3.49 kayıpla $8694.5 seviyesinden tamamladı.
Asya borsaları yeni haftaya, piyasaların ABD ve Avrupa'da faizlerin giderek yükselen zirvelerde gerçekleşeceğini fiyatlama baskısıyla kayıplarla başlasa da Wall Street'in dünkü kazanımların ardından bugün primli seyretti.
Çin’in katı koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından görülen yükselişlerin ivme kaybetmesiyle üst üste üç ay kaydettiği kazanımları sonlandırmaya hazırlanıyor. Çin'de hisseler üzerinde baskı yaratan bir diğer unsur da jeopolitik gerilimin artması oldu. ABD ile Çin arasındaki ilişkiler yatırımcılar için belirsizlik oluşturuyor. Çin'in Şanghay Bileşik endeksi %0.66 ve CSI300 endeksi %0.63 seviyesinde primlerle, Hong Kong'un Hang Seng endeksi ise %0.79 seviyesinde kayıplarla günü tamamladı.
Global piyasalarda bu hafta ABD ISM imalat endeksi ve hizmet endeksi takip edilecek. Hizmet verisinin Ocak'ta faaliyetlerde görülen kesin artışın ardından özellikle önem taşıyor. Bu hafta en az altı Fed yetkilisinin de açıklama yapması ve faiz artırımlarının devam etmesi olasılığı hakkında konuşması bekleniyor. Fed vadeli işlemleri, en az üç faiz artırımı daha gerçekleştirileceğini ve faizlerin mevcut seviye %4.50-%4.75 aralığından %5.42'ye çıkarak bu seviyede zirve yapacağını, Mart'ta da 50 baz puan büyüklüğünde faiz artırımı yapılacağını fiyatlıyor.
Nasdaq endeksi %0.63, S&P 500 endeksi %0.31 ve Dow Jones endeksi %0.223 seviyesinde primlerle yeni haftanın ilk işlem gününü tamamladı.
Sterlin, dün İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ile yeni bir ticaret anlaşması imzalamasının ardından kaydettiği kazanımları koruyarak yatay seyretti. Dün imzalanan anlaşma, İngiltere ekonomisinin Brexit sonrasındaki seyrine dair olumlu beklentiler oluşturdu ve Londra ile birlik arasında ilişkilerin iyileştiğine işaret etti. Sterlin dün günü %0.99 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.47 primle 1.2121 dolardan işlem görüyor. Dolar dün günü %0.51 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün 104.673 seviyesinde yatay işlem görüyor. Euro dün günü %0.58 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.16 primle 1.0624 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Petrol fiyatları, Çin ekonomisinde sağlam bir toparlanmanın yakıt talebini artıracağı yönündeki beklentilerle primli seyretti. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %1.44 artışla 83.64 dolar seviyesinde işlem görüyor.
LME bakır haftanın ilk işlem gününe en büyük tüketici Çin'de talebe ilişkin belirsizliğin artmasıyla $8670 dolar ile 9 Ocak’tan beri en düşük seviyeyi test etti. Ardından dolardaki kayıplardan destek bularak günü %1.60 primle $8834 seviyesinden tamamladı. LME Bakır bugün spekülatörlerin düşük seviyeden yaptığı alımlarla ve Çin'de talebin yeniden canlanacağına dair umutlarla $8947 seviyesinde kadar yükseldi. Ekim ayında $7341 seviyesini test etmesinin ardından primlenen LME bakır Ocak ayında $9550 seviyesine kadar yükseldi ve bu yükselişinden sonra ilk aylık düşüşünü yaşadı.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD TÜFE, ABD perakende satışlar ABD sanayi üretimi verilerinin yanında ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları vardı.
Asya borsaları, haftaya piyasaların ABD tüketici fiyatları verisini beklemesiyle birlikte temkinli seyrederek karışık başlasa da Salı günü açıklanan ABD enflasyon verisi ve Çarşamba günü beklentilerin üzerinde açıklanan perakende satış verisinin ardından faizlerin daha uzun süre boyunca yüksek seviyelerde kalabileceğine işaret etmesiyle geriledi. Asya borsaları, ekonomik verilerin ve Fed yetkililerinden gelen açıklamaların, sıkılaştırma adımlarının devam edeceği endişelerini artırmasıyla haftayı kayıplarla tamamladı.
Ayrıca Çin yeni banka kredilerinin geçen ay 4.9 trilyon yuan'a (720.21 milyar $) rekor bir sıçrama yaparak ülkenin merkez bankasının COVID kontrollerinin kaldırılmasının ardından büyümeye dair umutları artırdı.
Hafta başında ABD hava kuvvetlerinin Kanada sınırı yakınında uçan bir cismi vurarak düşürmesi haberi de piyasalar üzerinde etkili olan bir unsur oldu. ABD böylece bu ay dördüncü kez bir cismi düşürmüş oldu. Yetkililer, cismin ay başında görülen ve Çin'e ait olan büyük beyaz gözlem balonuna benzeyip benzemediği konusunda bir açıklama yapmazken, haber yine de piyasalarda temkinli hareketler görülmesine neden oldu.
Haftaya ABD’nin Ocak Ayı TÜFE verisi öncesinde %1 üzeri primlerle başlayan ABD borsaları ABD tüketici fiyatlarının Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre %6.4 ile %6.2 olan beklentilerin üzerinde açıklanarak enflasyonunun yüksek kaldığını göstermesinin ardından Salı günü karışık sonlandı. Enflasyon verisi sonrası Fed yetkililerinin faiz oranlarının yatırımcıların beklediğinden daha uzun süre yüksek kalacağına işaret etmesiyle kayıplarla karşılaştı. Hafta boyunca açıklanan ekonomik verilerin kalıcı enflasyona işaret etmesinin ardından ABD borsalarında satış baskısı Perşembe ve Cuma günü de devam etti.
Dolar açıklanan verilerin ve Fed yetkililerinin faiz oranlarının yatırımcıların beklediğinden daha uzun süre yüksek kalacağına işaret etmesinin ardından yükselerek Cuma günü 6 Ocak’tan beri en yüksek seviye olan 104.667 seviyesini test etti. Dolar haftayı %0.07 primle 103.862 seviyesinden tamamladı. Euro haftayı %1.18 kayıpla 1.0694 seviyesinden, Sterlin ise haftayı %0.19 kayıpla 1.2035 dolar seviyesinde tamamladı.
Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarında beklentilerin oldukça üzerinde bir artış görülmesinin ve faiz artırımlarının devam edeceği yönünde beklentilerin yakıt talebinde düşüşe ve resesyona dair endişeleri kuvvetlendirmesiyle haftayı kayıplarla tamamladı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %3.92 kayıpla 83.00 dolardan tamamladı.
3M LME bakır 13-17 Şubat haftasında 8786-9062.50$ arasında seyretti. 3M LME Bakır Fed’in daha fazla faiz artırımına gideceği beklentileri ve güçlenen doların baskısıyla $8786 ile 10 Ocak’tan beri en düşük seviyeyi test etmesinin ardından Çin talebinin güçleneceği beklentileri ile toparlanarak haftayı %1.15 primle $9009 seviyesinden tamamladı.
Piyasalar yeni haftaya Fed tutanakları ve Avrupa ve ABD borsalarında açıklanacak veriler öncesinde temkinli başladı. ABD borsaları haftanın ilk işlem gününde Başkan Washington’un doğum günü nedeniyle kapalı kaldı.
Yatırımcılar para politikasına dair daha fazla ipucu edinmek için Fed'in yarın yayımlayacağı toplantı tutanaklarını izleyecekler. Fed yarın faizleri 25 baz puan yükselttiği son politika toplantısının tutanaklarını yayımlayacak. Bu yıl faiz indirimleri görüleceği beklentilerinden uzaklaşan piyasalar artık faizlerin Temmuz'da %5.30 ile zirve seviyeyi göreceğini ve yıl sonuna kadar %5'in üzerinde kalacağını hesaplıyor.
Dolar üç haftalık yükselişinin durmasıyla son günlerde kaydettiği zirve seviyelerin hemen altında seyrederken, işlemciler Avrupa’da ve ABD'de bugün açıklanacak imalat verilerini ve Cuma günü açıklanacak olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksini izleyecekler. Dolar dün günü yatay tamamlamasının ardından bugün %0.16 primle 104.026 seviyesinde işlem görüyor. Euro dün günü %0.11 kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.22 kayıpla 1.0658 dolar seviyesinden işlem görüyor. Sterlin ise dün günü %0.02 yatay artıda tamamlamasının ardından bugün %0.58 primle 1.2108 dolardan işlem görüyor.
Brent ham petrolü, arz daralırken talebin artacağı yönünde beklentilerle yükseldi. İşlemciler Fed'in sıkılaştırma politikasına dair daha fazla ipucu edinmek için yarın yayımlanacak toplantı tutanaklarını izleyecekler. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.07 primlenerek 84.13 dolar seviyesinde işlem görüyor.
LME bakır yeni haftaya devam eden arz kesintilerinin yanı sıra Çin talebine dair iyimserlik ile $9150 seviyesine kadar yükseldi ve günü %1.13 primle $9111 seviyesinden tamamladı. Çin endeksleri günü küçük artılarla kapatırken Avrupa endeskleri, HSBC'nin 2023 yılı faiz geliri tahminlerinin beklentilerin altında kalmasıyla ekside açıldı. Ayrıca ABD vadelileri de %1 seviyesinde satışlarla karşılaştı, piyasalardaki satış baskısına rağmen LME bakır bugün $9100 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor.
İndir