Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2019- 28. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Fed Başkanı Powell'ın bu ayın son günlerinde yapılacak toplantı öncesinde yaptığı açıklamalar yer aldı. Çarşamba günü gerçekleşen açıklamaya kadar beklemede kalıp yatay seyir izleyen piyasalar, Powell’ın faiz indirimine gidilmesi ihtimalini kuvvetlendiren açıklamaları sonrası yönünü yukarı çevirdi.

FED Başkanı Powell Haziran ayından bu zamana belirsizliklerin arttığını söylerken global zayıflığın ABD ekonomisini etkileyebileceğini de belirtti. ABD ekonomisinin beklentilerin altında gelen imalat verisi, zayıf enflasyon ve devam eden ticaret savaşı nedeniyle tehdit altında olmaya devam ettiğini belirtti. Powell ayrıca ikinci çeyrekte büyümenin yavaşladığına da değinirken Fed'in ABD'de ekonomik büyümeyi sürdürmek için "uygun şekilde" adım atmaya hazır olduğunu belirtti.

ABD borsaları artıda kapanırken, S&P 500 endeksi Powell'ın açıklamalarının ardından ilk kez 3.000 seviyesini aştı.

ABD'de Perşembe günü açıklanan, gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek tüketici fiyatları Haziran ayında % 0.3 ile yaklaşık bir buçuk yılın en büyük artışını kaydetti. Çekirdek TÜFE'de yükseliş ve istihdam piyasasının güçlü kaldığını gösteren ABD işsizlik maaş başvuruları, Fed'in 30-31 Temmuz tarihlerinde yapacağı toplantıda 50 baz puan sert faiz indirimi yapacağı beklentilerini sınırladı.

Haziran ayına ilişkin güçlü ABD tarımdışı istihdam verisi Fed'in faizleri 50 baz puan düşüreceğine dair piyasa beklentilerini sınırlamıştı. Piyasalar 25 baz puanlık faiz indirimini daha olası bir seçenek olarak görüyorlardı. Faiz indirimi beklentilerinin baskıladığı dolar endeksi haftayı kayıpla kapattı.

Çin’de Çarşamba sabahı Haziran ayı CPI verisi beklentilere uygun olarak %2.7 olarak açıklanırken, PPI %0.2 beklentinin altında %0.0 olarak 2016 Eylül’den bu yana en düşük seviyede açıklandı. Üretici enflasyonunun yeniden deflasyona dönmesi Çin endekslerine satış getirdi.Cuma günü açıklanan Çin ticaret verilerinde ise ihracat %2 gerileme beklentilerine karşılık %1.3 gerilerken, ithalat %4.5 gerileme beklentisine karşılık %7.5 geriledi.

Asya borsaları Çin endeksleri öncülüğünde haftayı ekside kapattı.

LME bakır Powell’ın açıklamalarından destekle geçtiğimiz hafta $5998’e kadar yükselse de Çin ekonomisine ilişkin endişeler kazançlarını sınırladı. LME bakır haftayı $5960 seviyesinden %1 primle kapattı.

Yeni haftanın ilk gününde hisse senedi piyasalarına karışık seyir hakimdi. ABD’de bilanço sezonu dün başlarken, Avrupa endekslerinin aksine ABD endekslerinde negatif ayrışma görüldü.

Çin’de açıklanan ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamları ülke ekonomisinde ivme kaybına işaret etse de yıllık bazda büyüme hızı %6,2 ile piyasa beklentisine paralel açıklandı. Çin’de sanayi üretimi Haziran ayında yıllık bazda %6,3 ile %5,2 beklentisinin üzerinde artış kaydetti. Aynı dönemde perakende satışlarda yıllık bazda artış hızı %9,8 oldu.

Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan ekonomik verilerin, ekonomik görünüme ilişkin endişeleri azaltmasıyla  LME bakır dün $6020 seviyesinde kadar yükseldi. Bugün ise $6023 seviyesine kadar yükselen bakır, $5995’ten işlem görmeye devam ediyor.

Çin-ABD ticaret anlaşmazlığı ve yavaşlayan küresel büyüme nedeniyle dünya genelindeki işletmeler ve yatırımlar üzerindeki baskılar, başlıca merkez bankalarının para politikasını gevşetme beklentilerini güçlendirdi. Yatırımcılar dünyanın en büyük ekonomisinin durumunu görmek için ABD perakende satış verilerini ve şirket bilançolarını bekliyor.

Asya borsalarına bu sabah karışık seyir hakim oldu.

Dün hafif değer kazanan dolar endeksi bugün %0.3 primli. Sterlin Brexit endişelerinin baskısıyla dolar karşısında altı ayın dip seviyesine yakın seyrederken, bu zayıf seyir euroyu da baskılıyor. Euro ECB'nin gelecek haftaki toplantısında para politikasını gevşetme yanlısı yaklaşım sergileyeceği beklentileriyle dün %0.1 geriledikten sonra bugün 1.1220’den işlem görüyor.

Makro veri tarafında ABD’de açıklanacak perakende satışlar, sanayi üretimi, yeni konut inşaatları ve Michigan tüketici güven endeksi ile Euro Bölgesinde açıklanacak enflasyon verisi izlenecek.



İndir

2019- 27.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

G20 zirvesi sonrası, ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerin tekrar başlayacak olması hisse senedi piyasalarına olumlu yansıdı. ABD’de S&P 500 endeksi rekor tazeledi. Ancak  dünya genelinde açıklanan zayıf imalat PMI verilerinin büyümenin yavaşladığına dair endişeleri arttırarak kazançları sınırladı. Diğer taraftan Trump’ın açıklamaları da piyasalardaki iyimserliği zedeledi.

Çin'de imalat PMI endeksi Haziran ayında 49.5 seviyesindeki beklentinin hafif altında 49.4 seviyesinde gerçekleşti. Önceki dönemle aynı seviyede kalması beklenen Almanya imalat PMI, 0.4 puan gerileyerek 45 olarak açıklandı, Euro Bölgesi imalat PMI 47.8 olan beklentinin altında kalarak 47.6 oldu. ABD tarafında ise imalat PMI 50.6 ile beklenti 50.1’i aştı. ISM İmalat Haziran ayında 51.7 ile beklentinin üzerinde açıklansa da önceki ayın 0.4 puan altında kaldı.

Trump, Çin'le herhangi bir ticaret anlaşmasının bir şekilde ABD'nin lehine olması gerekeceğini söyledi. ABD hükümeti, uzun zamandır devam eden uçak sübvansiyonları konusundaki anlaşmazlıkta Avrupa Birliği'nden ithal 4 milyar dolar değerinde ek ürüne gümrük vergileri getirmekle tehdit etti.

Euro, beklentilerin altında kalan imalat PMI verilerinin ve Trump’ın tehditlerinin etkisiyle geriledi. Avrupalı liderler ECB başkanlığına IMF Başkanı Lagarde'ı aday gösterdi. Ancak Avrupa Parlamentosu'ndaki sosyalistler ve yeşiller Lagarde'ın adaylığını kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

Cuma günü açıklanan verilere göre dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de tarım dışı istihdamın Haziran'da 160.000 olan beklentilere karşılık 224.000 kişi artması ekonomik büyümenin gücüne işaret etti. Geçen hafta yeni tarihi zirvelere tırmanan Wall Street verinin ardından Cuma günü düşüşle kapandı.

LME bakır hafta başında Çin-ABD ilişkisine dair umutlarla $6075’e yükselse de zayıf imalat PMI verilerinin, LME stoklarındaki artışın ve güçlü doların baskısıyla haftayı %1.72 kayıpla $5898 seviyesinden kapattı.

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley'nin küresel hisse senedi piyasalarında ağırlık düşür tavsiyesi vermesi de borsalar üzerinde baskı yarattı. Hisse değerlemelerinin pahalı olduğuna ve şirket kârlarını aşağı çekecek baskılar olduğuna dikkat çeken Morgan Stanley, gelişmekte olan ülke ve güvenli liman Japon devlet tahvillerinin portföyündeki ağırlığını ise artırdı.

Asya borsaları ABD'de Cuma açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'den faiz artırım beklentilerinin güç kaybetmesine paralel olarak yeni haftaya satışlarla başladı. Teknoloji şirketleri hisseleri de Apple'ın dünkü sert gerilemesinin etkisiyle düşüş kaydetti, ABD borsaları da art arda ikinci günde düşüş kaydetti.

Küresel hisse piyasaları son dönemde ekonomik büyümeyi desteklemek isteyen merkez bankalarının faizleri düşük tutacağını beklentisiyle yükseliyordu. Ancak güçlü istihdam verisinin ardından yatırımcılar Fed'in bu yıl daha hafif faiz indirimlerinde bulunacağını fiyatlamaya başladı.

Fed'in 30-31 Temmuz tarihlerinde yapacağı toplantıda daha önce 50 baz puan faiz indirimi fiyatlayan para piyasası vadeli işlemleri şimdi 25 baz puan indirim fiyatlıyor. Para politikasına dair ipuçları için yatırımcıların dikkati Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarın Kongre önünde yapacağı konuşmalara çevrildi.

Dolar endeksi hafif değişim göstererek Cuma günü gördüğü üç haftanın zirvesi olan 97.443'e yakın seviyede 97.403'te bulunuyor. Sterlin, BOE’nin küresel ekonomi ve Brexit konusundaki artan endişelere tepki olarak para politikasını gevşeteceği spekülasyonlarıyla dolar karşısında 1.2490 ile altı ayın dip seviyesine yakın seyrediyor. Euro ise dolar karşısında 1.12 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Dün $5947 seviyesine kadar yükselen LME Bakır, devam eden ticaret anlaşmazlığının küresel büyümeye ve talebe zarar vereceği endişeleri ile kapanışı $5900 seviyesinin altında yaptı. Bu sabah ise Asya piyasalarındaki satışların ve güçlü doların bakısıyla $5830 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri, tarafında ABD’de ve Çin’de enflasyon, Euro Bölgesi’nde ise perakende satışlar verileri izlenecek.

 

 



İndir

2019- 26.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasalar Trump ile Jinping arasında hafta sonundaki G20 zirvesi sırasında yapılan görüşmeye odaklandı, görüşme öncesinde piyasalar sakin kaldı.

Fed başkanlarından gelen faiz indirimi konusunda daha temkinli davranılması gerektiği ve gerektiğinden fazla faiz indirimini fiyatladığına dair açıklamalar Temmuz toplantısı için soru işareti yarattı. Fed başkanı Powel, Trump’ın faiz indirimi baskısı olmasına rağmen ekonomik koşulların gidişatı çerçevesinde davranılacağı ve önümüzdeki süreçte ticari savaşlar nedeniyle belirsizlikler olduğu ve koşullara göre davranılacağı söylemini yineledi. Ancak Powell Fed’in, ABD'nin yükselttiği gümrük vergileri ve Washington'un ticaret yaptığı başlıca ülkelerle arasındaki gerilim kaynaklı belirsizlik ile yükselemeyen enflasyonun faiz indirimi gerektirip gerektirmediği sorusuna cevap bulmaya çalıştığını söyledi. Hafta içerisinde dalgalanan dolar endeksi haftayı yatay kapattı.

Asya borsaları South China Morning Post gazetesinin ABD ve Çin'in G20 zirvesi öncesinde ticaret anlaşmazlıklarında geçici bir ateşkes üzerinde anlaştıklarını bildiren haberin ardından kayıplarını azalttı.

Wall Street Çin-ABD görüşmesine ilişkin haber akışı ve Fed başkanlarının açıklamalarıyla yön bulmaya çalışsa da haftayı yatay/ekside kapattı.

Codelco’nun Chuquicamata madenindeki grevden ve Çin ve ABD arasında anlaşma sağlanacağı umutlarından destek bulan bakır Çarşamba günü $6063.5’e kadar yükseldi. Cuma günü Asya seansında gelen Chuquicamata madeninde grevin sonlandığı haberinin etkisiyle gerileyen bakır haftayı $6000 seviyesinden kapattı.

Global piyasalar ABD  ile Çin arasındaki ticaret geriliminin daha da tırmanmasının önüne geçilmesinin ardından yeni haftaya yükselişle başladı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Cumartesi günü G20 zirvesi esnasında yaptıkları ikili görüşmede tıkanan ticaret müzakerelerini tekrar başlatma karar aldı. Daha önce Çin'den ithal ürünlerden alınan gümrük vergisini yükseltmek tehdidinde bulunan Trump Çin ürünlerine yeni bir gümrük vergisi getirmeyeceğini belirtti. ABD buna ek olarak Beijing'deki rahatsızlığı hafifletmek için Çinli telekom şirketi Huawei'ye getirilen kısıtlamaları gevşetecek. Çin ise ABD'den tarım ürünü alacak.

ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi savaşına en azından bir süreliğine ara verilmiş olması dün Asya borsalarını yukarı taşıdı. Asya piyasalarındaki yükselişin ardından Avrupa endekslerinde de yükseliş yaşanırken ABD’de  S&P 500 endeksi dün 2977,93 ile yeni bir zirve kaydetti.

Ancak  dünya genelinde açıklanan zayıf imalat PMI verilerinin büyümenin yavaşladığına dair endişeleri arttırarak kazançları sınırladı. ABD hazine tahvil getirileri geriledi, altın ise yükseldi.

Diğer taraftan Trump’ın açıklamaları da piyasalardaki iyimserliği zedeledi.

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada Çin'le herhangi bir ticaret anlaşmasının bir şekilde ABD'nin lehine olması gerekeceğini söyledi. ABD hükümeti, uzun zamandır devam eden uçak sübvansiyonları konusundaki anlaşmazlıkta Avrupa Birliği'nden ithal 4 milyar dolar değerinde ek ürüne gümrük vergileri getirmekle tehdit etti.

Çin'de imalat PMI endeksi Haziran ayında 49.5 seviyesindeki beklentinin hafif altında 49.4 seviyesinde gerçekleşti. Önceki dönemle aynı seviyede kalması beklenen Almanya İmalat PMI, 0.4 puan gerileyerek 45 olarak açıklandı, Euro Bölgesi imalat PMI 47.8 olan beklentinin altında kalarak 47.6 oldu. ABD tarafında ise İmalat PMI 50.6 ile beklenti 50.1’i aştı. ISM İmalat Haziran ayında 51.7 ile beklentinin üzerinde açıklansa da önceki ayın 0.4 puan altında kaldı. ABD’de Nisan ayında %0,4 artan inşaat harcamalarının Mayıs ayında değişim göstermemesi beklenirken %0,8 gerilediği açıklandı.

Euro bölgesi imalat verilerinin beklenti altı kalarak daralmaya işaret etmesi Euro/Dolar paritesinde  %0.73lük satışa yol açtı. Euro bugün ise hafif primle dolar karşısında 1.1295 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi dün ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin desteğiyle %0.74 yükselişle 7 Mart'tan bu yana en büyük kazanımı kaydetti.

LME bakır dün erken saatlerde Çin-ABD ilişkisine dair umutlarla $6075’e yükselse de zayıf imalat PMI verilerinin ve güçlü doların baskısıyla günü %1 kayıpla $5941 seviyesinden kapattı. Bugün ise $5940 desteğini kırarak $5902 seviyesine kadar gerileyen bakır $5920’den işlem görmeye devam ediyor.

Dikkatler Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Ekonomistler Mayıs'ta 75.000 artış kaydeden tarım dışı istihdamın Haziran'da 160.000 artış kaydetmesini bekliyorlar. Bugün ise Almanya perakende satışlar verisi dışında açıklama bulunmuyor.



İndir

2019- 25.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
 
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda FED, BOJ ve BOE toplantılarının yanı sıra ECB açıklamaları izlendi.
 
Salı günü Avrupa Merkez Bankası (ECB)tarafından gelen para politikasında gevşeme sinyalleri Avrupa endekslerine moral verdi. ECB'nin ekonomiyi desteklemek için para politikasını daha da gevşetebileceğini açıklaması, diğer merkez bankalarının da benzer adımlar atabileceği beklentilerini tetikledi.
 
FED'in Çarşamba akşamı sonlanan toplantısında bu yılın ilerleyen zamanlarında olası faiz indirimleri sinyali vermesinin ardından global piyasalar yükseldi. Artan ticaret gerilimleri ve zayıf enflasyonla ilgili endişeleri değerlendiren, FED, gelecek ay kadar erken bir sürede faiz indirimleriyle küresel ve ülke içindeki ekonomik risklerle mücadele etmeye hazır olduğunu belirtti. FED politika yapıcılarının birçoğu, yılın geri kalanına ilişkin faiz görünümlerini yaklaşık % 0.5 puan düşürdü.FED Başkanı Powell’ın konuşmasında dikkat çeken noktalar ise enflasyona yönelik endişelerin tekrarlanması oldu. Powell enflasyon beklentilerinde düşüşün faiz indirimi ihtimalini arttırdığına dikkat çekti Hem toplantı metni hem de Powell’ın açıklamalarındaki güvercin ton dolar endeksine satış olarak yansıdı.
 
ABD Başkanı Trump’ın ay sonunda yapılacak olan G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi ile görüşeceği haberi de global piyasalardaki olumlu havayı destekleyen bir diğer etken oldu. FED'in bu haftaki toplantısının ABD-Çin ticaret savaşının ekonomik büyümeyi yavaşlatmasını engellemek için gelecek ay içinde bile faiz indirimine gideceği beklentilerini kuvvetlendirmesiyle S&P 500 endeksi rekor seviyeyi gördü. Ay başından bu yana % 7.5 yükselen S&P 500 endeksi Cuma günü tarihi zirveye yükseldi.
 
Asya borsaları FED ve ECB’den gelen gevşeme sinyalleri ve Trump-Xi görüşmesinin gerçekleşeceği haberi Çin endeksleri öncülüğünde yükseldi. Ancak İran'ın ABD insansız hava aracını düşürmesinin ardından Orta Doğu ile ilgili yeni endişeler de Asya borsalarındaki iyimserliği zedeledi. İran'ın ABD insansız hava aracını düşürmesi, Tahran ile Washington arasında askeri çarpışma endişelerini kuvvetlendirerek ham petrol fiyatlarını yukarı çekti.
Dolar FED'in zayıf ekonomik büyümeyi desteklemek için faiz indirimine gitme planlarıyla diğer küresel merkez bankaları arasına katılmasının ardından diğer para birimleri karşısında haftayı %1.39 kayıpla kapattı. İşlemciler ve analistlerin açıklamasına göre ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin %2'nin altına düşmesi ve altının teknik direnç seviyesinin üzerine çıkarak 6 yılın en yüksek seviyesine yaklaşması, doların uzun süre satış baskısıyla karşı karşıya kalabileceğini ortaya koyuyor.
 
Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) ise para politikasını değiştirmedi.
 
2018 yılında 320.744 ton bakır üreten Chuquicamata madeninde 3000 işçinin greve gitti.LME bakır arz tarafındaki kesintiler ve 28-29 Haziran’da gerçekleşecek Trump-Xi görüşmesinin ticaret savaşına dair endişeleri azaltmasından ve zayıf dolardan bulduğu destekle Perşembe günü $6027’ye kadar yükseldi, haftayı $5960 seviyesinden %2.62 primle kapattı.
 
Global piyasalar G-20 zirvesi öncesinde yeni haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. Önde gelen Avrupa endekslerinin büyük bölümü günü kayıpla sonlandırdı. ABD endeksleri ise güne yükselişle başladıktan sonra Dow Jones hariç, negatif alana geçti.
 
Haftanın ilk gününde yine Trump’ın açıklamaları gündemi hareketlendirdi. Trump, ABD’nin faiz indirimine, parasal gevşemeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Daha sonra ise İran’ın dini liderine ve üst düzey askere yaptırım uygulanacağı açıklandı. Çin endeksleri bu sabah ticaret endişeleriyle %1 civarında ekside kapandı.
 
Fed'den daha gevşeme yanlısı söylem beklentileri ABD hazine tahvil getirileri ve doları aşağı çekti, altın fiyatlarını ise altı yılın zirvesine çıkardı. Dolar endeksi dün günü %0.25 kayıpla kapattı, endeks bugün 96 seviyesi etrafında yatay. 200 günlük hareketli ortalamasını kıran dolar endeksinde 95.816 seviyesinde bulunan fibo desteğinin kırılması halinde satışlar hızlanabilir.
 
Dün dolar karşısında günü %0.26 primle kapatan euro ise bu sabah 1.1385 ile %0.14 kayıpla s işlem görüyor.200 günlük ortalamasını kıran euro için direnç seviyeleri olarak 1.1392 ve ardından 1.1460 takip edilebilir.
 
LME bakır Powell’ın açıklamaları ve G20 görüşmesi öncesinde dün sakin kalarak yatay kapanış yaptıktan sonra bugün Codelco’nun Chuquicamata madeninde devam eden grevden destek bularak $6000 seviyesi etrafında hareketini sürdürüyor.
 
Yatırımcılar, bu haftanın ilerleyen günlerinde Çin-ABD ticaret görüşmelerinde sonuca varılıp varılmayacağını endişeyle bekliyor. Trump, Osaka’da düzenlenecek G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Putin de dahil olmak üzere en az sekiz dünya lideriyle görüşme yapacak.
 
Piyasalar Fed Başkanı Powell da dahil olmak üzere bugün konuşma yapacak en az beş politika yapıcının Fed'in son dönemdeki para politikasını gevşetme yanlısı mesajına sadık kalacağını varsayıyor.
 
Hafta genelinde makro veri tarafında ABD’de tüketici güven endeksi, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, GSYİH(nihai), bekleyen konut satışları ve kişisel gelirler; Euro Bölgesi tarafında ise enflasyon verisi izlenecek.

 



İndir

2019- 24.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta başında ABD'nin yasadışı göçü önlemediği gerekçesiyle Meksika'ya yönelttiği gümrük vergilerini artırma tehdidini geri çekmesinin ardından piyasalar genelinde endişe azalmıştı. Fed'in bu hafta yapacağı (18-19 Haziran) toplantıda faizleri düşüreceği beklentileri de piyasalara destek vermişti. Ancak Trump’ın Çin’e ve Fed’e yönelik açıklamaları riskli varlıklardaki alımları sınırladı.

Trump ay sonuna doğru  Osaka’da düzenlenecek G-20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı ile bir ticaret anlaşmasına varamazsa, Çin ithalatına yeni gümrük vergileri getirmeye hazır olduğunu söyledi. Geçen ay yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana Trump defalarca G20 toplantısında Jinping ile görüşmeyi beklediğini söyledi. Çin böyle bir toplantıyı doğrulamadı. Trump, ticaret anlaşmazlığını giderecek olası bir anlaşmayı kendisinin geciktirdiğini ifade ederek, Çin'in 4-5 "önemli konuda" mutabık kalmaması halinde müzakereler ilerletmeyeceğini söyledi. Trump ayrıca Fed’i de açıklamasında hedef alarak faizlerin "çok yüksek" olduğunu söyledi ve merkez bankası hakkında "ne yaptığını bilmiyor" dedi.

Çin’in Yangshan bakır primi $59 ile Mart ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak talepte artışa işaret etti. LME bakır Çin’in metal yoğun altyapı inşasına yatırım yapacağı ve ekonomiye teşvikler geleceği beklentisiyle Salı günü $5956 ile 2 haftanın zirvesine yükseldi. Ancak Trump’ın açıklamalarının gerilimi arttırmasıyla kazançlarını geri veren bakır $5900 seviyesi üzerinde tutunamadı. Çin’den gelen zayıf ekonomik verilerin de etkisiyle kayıplarını arttıran LME bakır haftayı $5808 seviyesinden kapattı. 

Hong Kong piyasası, Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesine imkan veren yasa tasarısına karşı düzenlenen büyük protesto gösterilerinin ardından geriledi. Cuma günü açıklanan Çin sanayi üretimi Mayıs'ta %5.5lik artış beklentilerine karşılık %5 yükselişle 2002 yılından bu yana en düşük seviyede açıklandı, böylece kötü gidişat tescillenmiş oldu. Hükümetin vergi ve teşviklerle desteklediği tüketim tarafında ise perakende satışlar % 8.1llik beklentinin üzerinde %8.6 açıklandı (önceki ay % 7.2).

Euro, Trump'ın Rusya'nın Kuzey Akımı 2 doğal gaz projesine yaptırım getirmeyi düşündüğünü belirterek, Almanya'yı enerji alanında Rusya'ya bağımlı olmasına karşı uyarmasının ardından geriledi. Cuma günü 97.583 ile 3 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkan dolar endeksi bu sabah 97.547’den işlem görüyor.

Bu hafta ABD, Japonya ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararı bekleniyor.

Fed faizleri düşüreceği beklentisi doların çekiciliğini azaltıyor olsa da, başka ülkelerin para politikasını gevşetiyor olması doların hâlâ talep görmesini sağlıyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişeleri artırarak Hindistan, Filipinler, Malezya, Yeni Zelanda ve Avustralya'nın faiz indirmesine neden oldu. ECB ise son olarak para politikasını daha da gevşeterek ekonomiye destek vermeyi artırabileceğini belirtti. Bu hafta Fed'e ek olarak Japonya ve İngiltere merkez bankaları da para politikası kararlarını açıklayacaklar.

Cuma günü açıklanan beklentilerden güçlü ABD  perakende satışlar verisinin ardından Çarşamba günü sonlanacak Fed toplantısında faiz indirimi beklentileri % 20'ye doğru geriledi. Analistler, Temmuz toplantısında %85 olasılıkla faiz indirimi bekliyorlar.

Ay sonunda yapılacak olan G20 zirvesi öncesinde ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının derinleşebileceği endişesi halen korunuyor.

ABD tarafında endeksler dün gün boyu artı alanda işlem görse de seans sonuna doğru satışlar arttı ve yatay artı seviyede endeksler kapanış gerçekleştirdi. Sadece Nasdaq Komposit endeksi Facebook’un dijital para arz edeceği haberleriyle %4,24 primlenmesiyle birlikte günü %0,62 artıda sonlandırdı.

Sterlin İngiltere Başbakanı May'in yerine gelebilecek başbakan adayı Boris Johnson'un ülkeyi anlaşmasız Brexit'e doğru sürüklediği endişeleriyle bu yılın dip seviyelerine yakın seyrediyor. Dün beş buçuk ayın dip seviyesine gerileyen ve günü %0.46 kayıpla kapatan sterlin bugün kayıplarını arttırarak 1.2505’ten işlem görüyor.

Dün gün içerisinde 1.1240’a kadar yükselen eur/usd paritesi kazançlarının büyük kısmını geri vererek günü 1.1217 seviyesinden  kapatmıştı. Bugün ise ECB Başkanı Draghi’nin enflasyonun hedefe dönmemesi durumunda, muhtemelen yeni faiz indirimleri veya varlık alımları yoluyla para politikasını tekrar gevşetmesi gerekeceğini belirtmesinin ardınan kayıplarını arttırdı. Euro dolar karşısında %0.26 kayıpla 1.1190 seviyesinden işlem görüyor.

Ham petrol fiyatları küresel büyüme endişelerinin Orta Doğu gerilimlerinden kaynaklanan arz endişelerini gölgede bırakmasıyla geriledi.

LME bakır arz tarafındaki kesintilerin etkisiyle dün günü %0.77 primle $5852 seviyesinden kapattı. Şili’deki dünyanın en büyük madenlerinden Chuquicamata’da grev nedeniyle üretimin yarıya indiği ve Glencore'un Zambiya izabe tesisinin tadilat nedeniyle kapatılmasından destekle bugün $5914’e kadar yükseldikten sonra, %1 primle $5900 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



İndir

2019- 23.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
 
Geçtiğimiz hafta FED tarafından gelen faiz indirim sinyali hisse senedi piyasalarına destek oldu. Açıklanan ekonomik veriler karışık bir görüntü çizerken, zayıf gelen verilerin FED’den bir gevşeme adımı ihtimalini güçlendireceği algısı da alımları destekledi. S&P 500 %4.4 yükselişle son altı ayın en güçlü performansını gösterdi, hazine tahvillerinin getirisi son iki senenin en düşük seviyelerine geriledi. Dow Jones Sanayi Ocak ayından bu yana ilk defa 5 gün arka arkaya yükseldi.
 
Dolar endeksi, faiz indirimi beklentileri ile haftayı % 1.2 kayıpla kapattı. Fed'in bu yıl faizleri en az iki defa 25'er BP indireceği tahmin ediliyor. Euro ise dolar karşısında 1.1347 ile Mart ayından bu yana en yüksek seviyeyi test etti.
 
LME metalleri ise Çin ile ticaret geriliminin devam etmesi ile Haziran ayına zayıf bir başlangıç yaptı. Mayıs ayını %9.46 kayıpla kapatan LME bakır, geçtiğimiz hafta $5740’a kadar geriledi ancak ABD’de faiz indirimi beklentilerinden destekle kayıplarını azaltarak haftayı %0.5 kayıpla tamamladı.
 
Petrol, S.Arabistan'ın hem OPEC hem de OPEC üyesi olmayan Rusya'nın üretim kısıntısını büyük ihtimalle sürdüreceğini belirtmesinin etkisiyle ve ABD'nin Meksika'ya yönelttiği gümrük vergisini artırma tehdidini çekmesinin desteğiyle yükseldi.

Global piyasalar yeni haftaya ABD ile Meksika'nın göçü önleyecek bir anlaşma sağlaması ve Washington'un gümrük vergilerini yükseltme tehdidinden vazgeçmesinin ardından artan risk iştahı ile başladı.
 
ABD'nin yasadışı göçü önlemediği gerekçesiyle Meksika'ya yönelttiği gümrük vergilerini artırma tehdidini geri çekmesinin ardından dün Asya’da izlenen pozitif kapanışları Avrupa piyasaları ve Wall Street izledi.

Çin'in ihracatı, ABD'nin gümrük vergilerini artırmasına rağmen Mayıs ayında, hafif daralma tahminlerine karşılık geçen yıla kıyasla %1.1 arttı. İthalat ise %3.8 düşüş tahminine karşılık %8.5 gerileyerek yaklaşık üç yılın keskin düşüşünü kaydederek iç talebin zayıf seyrinin devam ettiğine işaret etti. Bazı analistler Trump'ın Çin'den ithal ürünlere yeni gümrük vergisi tehdidinin ardından Çinli ihracatçıların ABD'ye mal sevkiyatını erkene aldığını, ihracatın bu nedenle yükseldiğini belirttiler.
 
Çin'in yerel yönetimlerin yavaşlayan ekonomiyi desteklemek amacıyla büyük yatırım projeleri için özel tahvillerden elde edilen geliri sermaye olarak kullanmasına izin vereceğini açıkladı. Açıklamanın ardından Şanghay Bileşik endeksi bu sabah %2.5 primle kapandı.
 
Trump dün yaptığı açıklamada ay sonuna doğru Osaka’da düzenlenecek G-20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı ile bir ticaret anlaşmasına varamazsa, Çin ithalatına yeni gümrük vergileri getirmeye hazır olduğunu söyledi. Geçen ay yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana Trump defalarca G20 toplantısında Jinping ile görüşmeyi beklediğini söyledi. Çin böyle bir toplantıyı doğrulamadı.
 
Çin’in Yangshan bakır primi $59 ile Mart ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak talepte artışa işaret etti. Dün günü %1.45 primle kapatan LME bakır bugün Çin’in bakır talebinin artacağı beklentilerinden ve azalan riskten kaçış eğiliminden destekle $5956 ile 2 haftanın zirvesine yükseldi. $5989 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.
 
Dolar karşısında 1.1315 seviyesinde yatay seyreden euro için 1.1369 seviyesindeki 200 günlük ortalaması direnç olarak izlenebilir.
 
Makro veri açıklamaları açısından yoğun geçecek haftada ABD’de enflasyon, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri; Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, Çin’de ise enflasyon, endüstriyel üretim ve perakende satışlar verileri izlenecek.

 



İndir

2019- 21.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada ABD-Çin ticaret savaşları gündemin odağında yer almaya devam ederken, yaptırımların Huawei gibi dev Çin şirketlerine genişletilmesi risk iştahında gerilemeye ve global piyasalarda sert satışlara neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin telekomünikasyon şirketi Huawei'yi "çok tehlikeli" olarak nitelendirirken, Washington'un Huawei'ye yönelik şikayetlerinin ABD-Çin ticaret anlaşması çerçevesinde çözülebileceğini söyledi. ABD piyasaları devam eden ticaret gerginliğinin etkisiyle sert geriledi. Buna ek olarak hem Avrupa hem ABD PMI verilerinin beklentilerin altında kalması ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş piyasadaki negatif havayı destekledi.

Petrol fiyatları, artış kaydeden ABD ham petrol stokları ve Suudi Arabistan'ın petrol piyasasında arz-talep dengesini sağlayacağını açıklamasının etkisiyle geriledi.

Güvenli limanlara artan talep ile birlikte Perşembe günü 98.371 ile 16 Mayıs 2017’den bu yana en yüksek seviyeyi test eden dolar endeksi, zayıf PMI verisinin ardında kazançlarını geri verdi. Fed'in ABD ekonomisini canlandırmak için bu yılın ilerleyen zamanlarından faizleri düşüreceğine dair artan beklentiler de doların düşüş kaydetmesine neden oldu.

ABD’de Mayıs ayı Markit üretim PMI 52,6 beklentisine karşın 50,6 olarak açıklandı. Avrupa piyasaları daralma bölgesine giren PMI verileriyle birlikte artan büyüme endişelerini fiyatladı.

Çarşamba günü açıklanan FOMC toplantı tutanaklarında d orta tonda ne güvercin ne de şahin bir açıklama izlendi. Üyeler faiz artırımı için bir müddet daha sabırlı olunacağı sinyalini verdi. Enflasyon tarafında ise zayıflığın geçici olduğu vurgusu Başkan Powell’ın açıklamalarıyla örtüştü. Çin ile ABD arasındaki ticari restleşeme öncesi yer alan toplantı için üyeler ekonomik büyüme için iyimser görüşte bulundu.

LME bakır Perşembe günü artan riskten kaçış eğilimiyle $5880 ile 14 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeyi test etti. Ancak zayıf PMI verileri sonrası dolarda izlenen gerileme ile bir miktar toparlanan bakır haftayı $5962.5 seviyesinden kapattı.

Global piyasalar dün  İngiltere ve ABD’nin kapalı olması sebebiyle yeni haftaya sakin başladı. Asya borsaları, Çin borsalarındaki kazanımların desteği ve otomobil şirket hisselerinin Fiat Chrysler (FCA) ve Renault'un birleşme haberlerinin etkisiyle yükselmesiyle bugün artış kaydetti. Ancak ticaret ve ekonomik büyüme konusunda belirsizlikler kazanımlarını sınırladı.

Dün banka tatili nedeniyle işlem görmeyen LME bakır, bu sabah Çin’den teşvik geleceği beklentilerinden ve Çin piyasalarındaki pozitif havadan destekle Asya seansında $6010’a kadar yükselse de $6000 seviyesi üzerinde tutunamadı. $5975 seviyesinden işlem görmeye devam eden bakır için; $6063 direnç. $5934 ise destek seviyesi olarak izlenebilir.

Brent ham petrol fiyatları OPEC öncülüğünde arz kesintileri ve ABD'nin İran ve Venezuela'nın petrol ihracatına yönelik yaptırımlarının etkisiyle 70 doların üzerine çıktı.

Dolar endeksi %0.13 primle işlem görmeye devam ederken; euro , dolar karşısında 1.1190’dan işlem görüyor.

Makro veri tarafında bugün ABD tüketici güveni endeksi izlenecek. Haftanın geri kalanında ise Perşembe günü açıklanacak olan ABD GDP ile Cuma günü açıklanacak olan kişisel gelir ve harcamalar ile Cuma günü Çin’de açıklanacak imalat PMI verileri ön plana çıkıyor.

 

 



İndir

2019- 20.Hafta

 DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER 

Hisse senedi piyasaları ve LME bakır ABD ile Çin arasında tekrar tırmanan ticaret gerilimlerinin etkisiyle geçtiğimiz haftayı kayıplarla kapattı.

ABD’nin $200 milyarlık Çin malları üzerindeki tarifeleri %10'dan %25'e yükseltmesinin ardından Çin misilleme olarak 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere 5140 ABD ürününe ilişkin ithalat vergilerini %5’ten %25’e çıkarmaya karar verdiğini duyurdu. Gerilimi tırmandıran açıklama hafta başında piyasalarda satışların derinleşmesine neden oldu. 

Çin ile ABD arasındaki gerilimin en sert hissedildiği ürün grubu endüstriyel metaller oldu. LME bakır geçtiğimiz pazartesi $6007.5 ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyeyi test etti. 

Karşılıklı restleşmelerden sonra, Trump'ın  Çin ile ticaret görüşmelerinin "çok başarılı olacağı" açıklamaları ve Çin hükümetinin ekonomiye vereceği destek işaretleri piyasaları bir miktar destekledi. Pazartesi günü Ocak ayından bu yana en büyük günlük düşüşü kaydeden ABD endeksleri Trump’ın tonunu yumuşatması ile kayıplarının bir kısmını geri aldı.Trump’ın otomobil ithalatına yönelik ve çelik  & alüminyum metallerine vergi uygulamasını ertelemeyi planladığına dair çıkan haber de piyasaya ekstra alış getirdi. 

Çarşamba günü Avrupa ve ABD endekslerinde 1%’e yakın primli kapanışlar izlendi. LME bakır, Trump’ın söylemlerini yumuşatmasının ardından global piyasalarda izlenen rallinin gerisinde kalarak haftayı $6057 seviyesinden %1.45 kayıpla kapattı.

Trump son olarak geçen hafta Çinli telekom ekipmanı ve elektronik üreticisi Huawei'yi kara listeye aldı. Bu kararın bir yansıması olarak ABD'li teknoloji şirketi Alphabet'e bağlı olan Google, Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bıraktığını açıkladı. 

Çin'de Nisan ayı verilerine göre sanayi üretimindeki büyüme bir önceki ay yakaladığı dört buçuk yılın zirvesinden geriledi, perakende satışlar ise beklentilerin altında kaldı.

Hafta başında 1.1265’e kadar yükselen eur/usd paritesi artan riskten kaçış eğilimi ile yatırımcıların güvenli liman dolara yönelmesiyle haftayı 1.1156 seviyesinden kapattı.

1.1195 seviyesindeki desteğini kıran euro için, 1.1145 seviyesi destek olarak izlenebilir. Dolar endeksi  güçlü ABD ekonomik verileri ve ABD hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle primli kapandı. Brexit konusunda yol alınamadı, May’in 23 Mayıs öncesi anlaşmayı Parlamento’da kabul ettirerek AP seçimlerinde oy kullanmama ve AB’den ayrılma isteği gerçeğe dönüşmeyecek gibi duruyor. Sterlin üst üste 6 gün dolar karşısında değer kaybetti, haftayı %2’nin üzerinde kayıpla kapattı.

Petrol fiyatları Orta Doğu'da artan gerilimin arzın aksamaya uğrayacağı endişelerini kuvvetlendirmesiyle tekrar yükseldi ve bu ay ilk haftalık kazanımını kaydetti.

ABD - Çin ticaret görüşmelerinin tıkanması ve Trump’ın Huawei şirketine yaptırım kararı sonrası dünya piyasaları yeni haftaya riskten kaçma eğilimi ile başladı. Dün Çin endeksleri günü %1 civarında kayıplar ile kapatırken LME bakır $6004 ile 29 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeyi test etti. ABD borsalarında teknoloji endeksi Nasdaq öncülüğünde sert satışlar yaşandı. Dow Jones %0.33, S&p 500 %0.67 ve Nasdaq %1.46 kayıplarla kapandı. Avrupa’da üretim ağı bu yaptırımdan etkilenen şirketleri de endeksleri aşağıya çekti.

Çin endeksleri bu sabah ,Washington'un Huawei'ye yönelik geçen hafta uygulanan ticaret kısıtlamalarını geçici olarak gevşetmesinin ardından bu %1’in üzerinde primli kapandı. LME bakır piyasadaki havanın bir nebze yumuşamasıyla $6067’ye kadar yükselse de $6030 seviyesinden zayıf seyrine devam ediyor.

Dolar ABD-Çin ticaret savaşının daha kötü hale gelebileceğine dair artan endişelerle ve yüksek ABD hazine tahvil getirileri ve güvenli liman durumunun desteğiyle yükseldi. Dolar endeksi bu gün 98 seviyesinin üzerinde, bir ayın zirvesine yakın işlem görüyor.

Bugün 1.1140 ile 1.1145 desteğinden dönen euro/usd paritesi 1.1155’ten işlem görmeye devam ediyor.

Fed Başkanı Powell dün yaptığı açıklamada, ticaretin ve gümrük vergisi konularının para politikası üzerindeki etkileri konusunda karar vermenin erken olduğunu söyledi.

Petrol fiyatları, ABD ile İran arasındaki artan gerilim ve OPEC'in bu yıl arz kısıntısına devam edeceği beklentileriyle bugün %0.4 yükseldi.

Makro veri tarafında Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak imalat PMI verileri ile ABD’de açıklanacak yeni konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri izlenecek.



İndir

2019- 19. Hafta

 

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Amerika-Çin gerginlikleri olumlu gelen ekonomik verileri ve güçlü gelen şirket karlarını gölgelerken, global piyasalar 2019’un en kötü haftasını yaşadı.

Haftaya ABD –Çin arasındaki ticaret görüşmelerine yönelik Başkan Trump’ın tweeti damga vurdu. Trump’ın, hafta başında, Çin’in daha önce anlaşmaya varılan bazı noktalarda geri adım attığını gerekçe göstererek ek gümrük vergilerini devreye sokacağını açıklamasıyla hisse senetlerinde başlayan sert satışlar, hafta genelinde devam etti. Perşembe günü Trump tarafından Çin Başkanı Xi’ye bir mektup geldiği ve olumlu olduğunun açıklanmasının ardından piyasalar bir miktar toparlandı.  Ancak Trump’ın  Cuma günü TSİ 07:01 itibariyle 200 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik gümrük vergisini %10’dan %25'e çıkarması ile satışlar hızlandı.

LME bakır, piyasalar genelindeki riskten kaçış eğilimine rağmen Salı günü $6290’a kadar yükseldi. Perşembe günü $6059’a kadar gerileyen bakır, Cuma günü kapanışa doğru yeniden anlaşma sağlanabileceği umutlarıyla ABD endekslerinden destek alarak bir miktar toparlandı. LME bakır haftayı %1.55 kayıpla $6146 seviyesinden kapattı.

ABD hükümet ve özel sektör kaynakları, Çin'in ABD ile oluşturduğu yaklaşık 150 sayfalık ticaret anlaşması taslağının neredeyse tüm bölümlerinden geri adım attığını belirtti. Washington, Çin yasalarında somut değişiklik sözleri talep ederken, Pekin çıkarlarına zarar veren herhangi olumsuz bir duruma katlanmayacağını belirtti. Bunun sonucunda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde çıkmaza girdi.

Artan güvenli liman talebiyle ABD, Almanya ve Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi bir ayın en düşük seviyesine indi.

Çin’de Nisan ayında ihracat %2.3 artış beklentisine karşılık %2.7 gerileme kaydederken, ithalat  %3.6 azalış beklentisine karşılık %4 artış kaydetti. Çin’de CPI %2.5 ile beklentileri karşılarken PPI %0.9 ile %0.6 olan beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD’de enflasyon verisi beklentinin altında geldi ve TÜFE senelik %2, ÜFE %2.2 artışa işaret etti.Ekonominin güçlü performansına rağmen enflasyonun sınırlı kalması, temel anlamda fiyat istikrarının korunması ve ekonominin sağlığı için önemli. Aynı zamanda FED’in faizleri düşük seviyelerde tutma konusunda elini güçlendirdiği için piyasalar açısından olumlu.   

ABD’nin Cuma günü $200 milyarlık Çin malları üzerindeki tarifeleri %10'dan %25'e yükseltmesi  global piyasalarının yeni haftaya kayıpla başlamasına neden oldu. Dün öğle saatlerinde Trump Çin’i misilleme yapmaması konusunda uyardı. Kısa süre sonra ise Çin 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere 5140 ABD ürününe ilişkin ithalat vergilerini %5’ten %25’e çıkarmaya karar verdiğini duyurdu. Gerilimi tırmandıran açıklama piyasada satışların derinleşmesine neden oldu.

ABD’de en ağır kayıplar teknoloji tarafında verildi; Nasdaq %3,41 gerilerken Dow Jones %2.38 ve S&P 500 endeksi %2,41 kayıpla kapandı.

Ticaret savaşının yeniden alevlenmesi riskten kaçma eğilimini arttırırken yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle Japon Yeni ve İsviçre Frangı günü yükselişle sonlandırdı.

Küresel ticaret savaşlarının yayılması büyümenin yavaşlarken, enflasyonun arttığı kötü bir senaryonun ihtimalini de beraberinde getiriyor.

Çin ile ABD arasındaki gerilim nedeniyle emtia piyasalarında, olumsuz bir görünüm hakim olurken, endüstriyel metaller satışların en sert hissedildiği ürün grubu oldu.

Trump'ın dün geç saatlerdeki Çin ile ticaret görüşmelerinin "çok başarılı olacağı" açıklamaları ve Çin hükümetinin ekonomiye vereceği destek işaretleriyle Aya borsaları erken saatlerdeki sert kayıplarını azaltarak %1 civarında ekside kapandı. ABD  borsası vadeli işlemleri % 0.8 primli işlem görse de  piyasa duyarlılığı kırılgan kalmaya devam ediyor.

Dün $6008 ile Ocak 2019’dan bu yana en düşük seviyeye gerileyen LME bakır bu sabah düşük seviyelerden gelen alımlara Trump’ın açıklamalarının da destek vermesiyle $6050’den işlem görüyor. Bu sabah  $6068’den dönerek $6063 direncini kıramayan bakır için $5935 destek olarak takip edilebilir.

Dolar Endeksi açıklamanın ardından ilk etapta 97,03 seviyesine kadar geriledikten sonra günü 97,3 seviyesinden yatay sonlandırdı; bugün ise 97,37’den işlem görüyor. EUR/USD paritesi ise hafif primle 1.1235 seviyesinde seyrediyor.

Makro veri tarafında, ABD’de devam eden bilanço sezonunun yanı sıra,  Euro Bölgesinde enflasyon, ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve yeni konut satışları, Çin’de ise kentsel yatırımlar, endüstriyel üretim ve perakende satışlar verileri izlenecek.



İndir

2019 - 18. Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız haftada global piyasaların gündeminde FED toplantısı ve ABD istihdam verileri vardı.

 

FED Çarşamba günü sonlanan toplantısında beklendiği üzere gösterge faizde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ekonominin güçlü, enflasyonun yumuşak olduğu ortamda, faiz artırımı için sabırlı olmaya devam edileceği ifade edildi. Faiz açıklaması sonrasında alıma geçen ABD endeksleri, Powell’ın basın toplantısını takiben ise kazanımlarını geri verdi.  FED Başkanı Jerome Powell, enflasyondaki zayıflamanın geçici olabileceğine vurgu yaparak, FOMC açıklamasındaki güvercin algıya ket vurdu. Ekonominin durumunun ne faiz artışı ne de faiz indirimi gerektirdiğini belirtti.

 

Dolar endeksi FED’in faiz indirimi beklentilerini azaltmasından destek bularak hafta  başındaki sert kayıplarının bir kısmını telafi etti.  ABD piyasaları FED sonrası izlenen satış baskısı sonrası Cuma günü  tarım dışı istihdam verisinden destek buldu. Çin piyasaları 1-3 Mayıs tarihleri arasında Labor Day nedeniyle kapalıydı.

 

Makro veri açıklamaları açısından yoğun geçen haftada;

 

·         ABD’de Nisan ayı ISM imalat verisi ise 52,6 ile 2016 Ekimden bu yana en düşük seviyede açıklanarak, ekonominin gidişatı ile ilgili endişelere sebep oldu (beklenti 55).

·         Çin’de resmi imalat PMI verisi 50.5 olan önceki veri ve beklentilerin altında 50.1, Caixin imalat PMI verisi ise 51 olan beklentilere karşılık 50.2 olarak açıklandı.

·         ABD'de tarım dışı istihdam Nisan ayında 263K ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik ise % 3.6 ile 49 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerileyerek güçlü ekonomik büyümeye işaret etti. Saatlik ücretler  ise  bir önceki aya göre %0.2 ile beklentilerin altında arttı.

 

Bilgisayar destekli fonların opsiyon vadelerinin sona ermesinin ardından satışları serbest bırakmasıyla Çarşamba günü LME metallerinde sert satışlar izlendi. Hafta boyunca $6462-$6150 bandında işlem gören bakır, Çarşamba gününü %3 kayıpla kapattı. Cuma günü ise güçlü ABD istihdam verilerinden destek bularak %1.1 yükseliş kaydetti, haftayı $6243 seviyesinden %2.47 kayıpla kapatmış oldu.

 

Küresel piyasalar, Trump'ın Çin'i sürpriz şekilde gümrük vergilerini artırmakla tehdit etmesinin ardından yeni haftaya sert satışlar ile başladı. Çin ile ticaret müzakerelerinin "çok yavaş" ilerlediğini söyleyen Trump, Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen alınan %10 gümrük vergisini % 25'e yükselteceğini açıkladı. Trump buna ek olarak 325 milyar dolar tutarındaki ürüne de "kısa süre içinde" % 25 gümrük vergisi getireceğini söyledi.

 

Geçtiğimiz haftanın yarısında kapalı olan Shanghai Composite endeksi dün günü %5.6 kayıpla sonlandırdıktan sonra düşük seviyelerden gelen zayıf alımlarla bugün günü %0.69 primle kapattı.

 

ABD’de seans açılışında %2’ye yakın değer kaybeden 3 büyük endeks dün günü %0.5 civarında kayıplarla kapattı.

 

Güvenli liman talebiyle Dolar Endeksi haftaya yükselişle başlasa da ABD açılışından önce Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen Çinli yetkililerin ticaret görüşmelerinin devamı için ABD ziyaretini planladıkları yönündeki açıklamalarla yönünü aşağı çevirdi. Dün günü yatay ekside kapatan dolar endeksi bugün %0.16 primle işlem görüyor. Euro/usd paritesi ise dolardaki güçlenme ile yeniden 1.12 seviyesinin altına geriledi.

 

Geçtiğimiz hafta  bilgisayar tabanlı fon satışlarının etkisiyle $6150’ye kadar gerileyen LME bakır, dün banka tatili nedeniyle işlem görmedi. Bu sabah $6154’e kadar geriledikten sonra $6290’a kadar yükseldi.  $6200 ile 200 günlük ortalamasının altında işlem görmeye devam ediyor.

 

Destek olarak $6167 ve ardından $6098 seviyeleri direnç olarak $6298-6315 bandı ve ardından $6535 seviyesi izlenebilir.

 

Devam eden bilanço sezonunun yanı sıra makro veri tarafında ABD’de açıklanacak dış ticaret dengesi ve ÜFE verisi, Euro bölgesinde hizmet PMI ve perakende satışlar verileri ile Çin’de Çarşamba sabahı açıklanacak ticaret ve enflasyon verileri izlenecek.

 



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008