Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2014-10.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
 
Piyasalar açısından yoğun bir hafta daha geride kaldı. Ukrayna-Rusya arasında devam eden siyası krizin yanı sıra Çin’de açıklanan zayıf imalat endeksinin etkisiyle LME bakır haftaya düşüşle başladı. Cuma günü ABD’de açıklanan ve beklentilerin üzerinde artış gösteren istihdam verisi riskli varlık üzerinde etkili olmadı. Ancak Çin’de bir enerji firmasının iflas etmesi ve Çin hükümetinin de müdahale etmemesi piyasada panik yarattı. LME bakır Cuma günü yaklaşık %4 gerileyerek 7 ayın en düşüğüne geriledi.
Bu haftaya ise piyasalar Çin’in zayıf ihracat verileri ile başladı. Çin'de Cumartesi günü açıklanan veriye göre ihracat Şubat'ta % 6,8 artış beklentisine karşı %18,1 düşüş kaydetti. Çin ekonomisine dair endişeler veriyle birlikte iyice arttı. Çin’in bakıra olan talebinin de azalacağı endişesi, bakıra satış olarak yansıdı. Diğer taraftan bakırın finansman aracı olarak kullanılmış olması da satışları hızlandırdı. (Çinli yatırımcılar, kredi piyasasındaki sıkışıklık nedeniyle bakırı teminat olarak gösterip, yüksek riskli varlıklara yatırım yapıyorlardı.Bu durum bakır talebini arttırdı.Ancak söz konusu bakırlar üretimde kullanılmıyor, Çin’in bakır stoklarına gidiyordu. Bu nedenle de son zamanlarda Çin’in bakır stoklarında hızlı yükselişler görüldü.)

Bakır fiyatındaki hızlı düşüş sonrası teminat tamamlama (margin call) çağrıları başladı. LME bakır haftanın ilk işlem gününde 6608$/t ile 25 Haziran’da gördüğü 6602$/t seviyesinden sonra en düşük seviyeye geriledi. Bugün ise sabah yatay seyreden bakır, Çin talebine dair endişeler ve Çin’de artan stokların da etkisiyle 6602$/t seviyesindeki güçlü desteği kırdı. 6470$/t ile Temmuz 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerileyen LME bakır, 6500$/t seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.Bakırın yıllık kaybı ise yaklaşık %12 oldu.

Haftanın geri kalanında Euro bölgesinde sanayi üretimi, ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları ve perakende satışlar verileri izlenecek. Çin’ ise Perşembe sabahı açıklanacak endüstriyel üretim verisi bekleniyor.

Ukrayna-Rusya arasındaki gerginlik piyasalar açısından önemini korumaya devam ediyor. İki ülke arasındaki krizin büyümesi, şüphesiz piyasaları olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, Rus güçlerinin denetimindeki Kırım özerk bölgesindeki yerel meclisin 16 Mart’ta yapmayı planladığı referandum önemli. Ukrayna parlamentosu ise referandumun yarına kadar iptal edilmesi konusunda uyarıda bulundu.


İndir

2014-09.Hafta

  DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündemini FED Başkanı Yellen’ın açıklamaları ve Ukrayna’daki gelişmeler oluşturdu. Yellen, ekonomik görünümde çok belirgin bir farklılaşma olmadığı takdirde, varlık alım programını ölçülü bir şekilde azaltacaklarını yineledi. Son dönemde açıklanan olumsuz verileri de kötü hava koşullarına bağladı. Yellen’ın açıklamaları bakır fiyatı üzerinde etkili olmasa da; ABD endekslerini destekledi. S&P 500 endeksi yeni rekor seviyesine ulaştı.

Rusya ve Ukrayna arasında artan gerginlik risk algısını olumsuz etkiledi. Yatırımcılar bakır gibi riskli varlıklardan çekilip, altın gibi güvenli limanlara yöneldi. Çin emlak sektörüne dair endişeler de bakırda aşağı yönü destekledi. Çin’de konut fiyatları verisinin 14 aydır ilk kez düşüş göstermesi, konut balonunun şiştiği algısını oluşturdu. Bazı bankalar emlak sektörüne verdikleri kredileri kısıtladı. Kredi kısıtlamalarının emlak sektörünü etkileyeceği dolayısıyla da bakır talebini azaltacağı endişesi arttı. Hafta boyunca 6994-7150/t bandında işlem gören bakır, haftayı %1,93 değer kaybıyla kapattı.

Bu haftaya ise piyasalar Rusya ve Ukrayna arasında artan gerginliğin yanı sıra Çin’in zayıf imalat rakamları (PMI) ile başladı. Çin’de Şubat ayı resmi imalat PMI endeksi 50,2 ile 7 ayın en düşüğünde açıklanırken, HSBC imalat PMI endeksi ise 48,3’ten 48,5’e revize edildi. 50 seviyesinin altının daralmayı ifade etmesi Çin’in büyümesine dair endişeleri arttırdı. LME bakır haftanın ilk işlem gününde 6944$/t ile 3 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Dün ABD’de 52 olan beklentinin üzerinde 53,2 olarak açıklanan Şubat ayı ISM imalat endeksi piyasadaki karanlık görünümü aydınlatmaya yetmedi. Veri, önceki zayıf verilerin gerçekten soğuk hava koşullarından kaynaklanmış olabileceğini düşündürdü.

Düşüşte Çin’de artan bakır stokları da etkili oldu. Çin’de zorlaşan kredi koşulları nedeniyle bakırın teminat olarak kullanılmaya başlanmasıyla artan ithalat rakamlarına istinaden Çin’in bakır stokları da 10 ayın zirvesine ulaştı. LME bakır stoklarındaki gerileme ise devam ediyor.

Ukrayna kaynaklı jeopolitik risk yüzünden dün sert düşüş kaydeden bakır, bugün Rusya’nın Ukrayna sınırında tatbikat yapan askerlerine dönme emri vermesinin ardından tekrar 7000$/t seviyesinin üzerine çıktı. ABD endeksleri ise yaklaşık %1 artıda açıldı. Haftanın geri kalanında, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası toplantıları ile ABD istihdam rakamları izlenecek.




İndir

2014-08.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftanın gündeminde Çin verileri ve Fed’in Ocak ayı toplantısı tutanakları vardı. LME bakır Çin’de tatilden tamamen dönen yatırımcıların alım yapmasıyla haftaya güçlü başlasa da ivmesini koruyamadı. Çin Merkez Bankasının piyasadan fon çektiği haberi bakırı olumsuz etkilerken, Perşembe sabahı açıklanan Çin’in öncü imalat verisinin 48,3 ile daralma bölgesinde kalması ve 7 ayın en düşüğünde açıklanması da bakırı geriletti.

Çin’deki sıkı kredi koşullarına koşullara rağmen, Çin’in Ocak ayına ait kredi büyüme verisinin yüksek açıklanması, Çin Merkez Bankasını piyasadan fon çekmeye yöneltti. Çin’de kredilerdeki büyüme Şanghay borsası stoklarına da yansıdı. Uzun süredir düşüşte olan Şanghay bakır stokları son haftalarda yükseldi. Çin’de uygulanan kredi kısıtlamaların emlak sektörünü etkileyeceği, dolayısıyla da metallere olan talebi azaltacağı beklentisi arttı. Zayıf imalat verisi de Çin’in ekonomik büyümesine dair görünümü iyice kararttı.

Piyasaların heyecanla beklediği Fed tutanakları ise bakır üzerinde fazla etki yaratmazken ABD endekslerini geriletti. Tutanaklar, piyasada bilindiği gibi, önemli bir sürpriz olmaması halinde Fed’in tahvil alımlarını azaltmaya devam edeceğini gösterdi. ABD endeksleri Perşembe günü 56,7 ile yaklaşık 4 yılın zirvesinde açıklanan ABD imalat endeksinin ardından kayıplarını telafi etti. Güçlü veri bakırı da desteklese de Çin’in büyümesine dair endişeler bakır için ağır bastı. Hafta boyunca 7113-7220$/t bandında işlem gören bakır, haftayı 7150$/t seviyesinden yatay kapattı.

ABD’de şirket birleşmesi aktivitilerinin etkisiyle dün S&P 500 endeksi gün içerisinde rekor yüksek seviyeyi görürken, Nasdaq endeksi 14 yılın zirvesine yükseldi. Çin’den gelen haberlere odaklanan LME bakır ise Çin’de konut fiyatları verisinin 14 aydır ilk kez düşüş göstermesi ve Çinli bankaların konut kredilerini sıkılaştırması nedeniyle bugün 7034$/t’a geriledi. Ancak LME bakır stoklarında devam eden düşüş, bakırdaki büyük kayıpları önlüyor. Diğer taraftan stoklardaki azalışın etkisiyle piyasa hala backwardationda seyrediyor.

Haftanın geri kalanında ABD’de yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri , GSYİH verileri, Euro bölgesinde Almanya GSYİH ve Euro bölgesi enflasyon verileri izlenecek. Ayrıca piyasada, Fed başkanı Yellen’ın Perşembe günü Senato Bankacılık Komitesi’nde yapacağı açıklamalar bekleniyor.




İndir

2014-07.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

ABD ve Çin odaklı bir hafta daha geride kaldı. Yatırımcılar geçtiğimiz hafta Salı günü Kongre’de konuşan yeni FED başkanı Janet Yellen’ın konuşması öncesinde bekle ve gör yaklaşımı sergiledi. Yellen konuşmasında, taperinge devam edileceğini ve faiz artırımından halen çok uzak olunduğunu belirtti. Ekonomik görünüme dair olumlu değerlendirmeleri de yatırımcıların risk iştahını arttırdı. Çin’de ise ticaret verileri beklentilerin çok üzerinde açıklandı. Güçlü veriler bakırı desteklese de bazı analistlerin verilerin sermaye kontrolünden kaçınmak için sahte işlemlerle şişirilmiş olabileceği görüşünde olması yukarı yönlü hareketi sınırladı.

LME bakır hafta boyunca 7069-7198$/t dar bandında işlem gördü, haftayı %0,2 primle yatay kapattı. ABD Temsilciler Meclisi’nin federal borçlanma limitini koşulsuz olarak bir yıl uzatması da, piyasalar için potansiyel bir sıkıntıyı ortadan kaldırdı. ABD'de Cuma günü açıklanan sanayi üretimi verisinde Ocak'ta artış beklentisine rağmen, %0,3 gerileme meydana geldi. Ancak yatırımcıların zayıf ekonomik verileri kötü hava koşullarına bağlamasıyla ABD borsalarında yükseliş devam etti. Büyük endeksler üst üste ikinci haftayı da kazanımlarla tamamladı. Küresel piyasalardaki iyimserlik yükselirken dolarda gerileme devam etti. Bu durum gelişmekte olan ülke para birimlerine de olumlu yansıdı. AB ülkelerinin büyüme rakamlarının beklentileri aşması euroya değer kazandırdı.
Bu haftaya ise piyasalar sakin başladı. Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları President’s Day nedeniyle kapalıydı. LME bakır, Çinli yatırımcıların tatil sonrası alım yapmalarıyla dün 7206$/t’a kadar yükselse de ABD’de devam eden soğuk kış koşullarının metallere olan talebi azaltacağı endişesiyle bu sabah 7130$/t’a geriledi.
Haftanın geri kalanında Euro Bölgesi ve Çin’de öncü imalat PMI endeksleri, ABD’de enflasyon ve işsizlik maaş başvuruları verileri izlenecek. Özellikle Çin’de açıklanacak öncü HSBC imalat PMI endeksinin bakır fiyatında hareket yaratması beklenebilir.






İndir

2014-06.Hafta

  DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya piyasalar Çin’de ve ABD’de beklentilerin altında açıklanan imalat endekslerinin etkisiyle kayıplarla başladı. Fed’in tahvil alımlarını azaltma politikasına bağlı kalması ve Çin’deki büyümeye dair endişelerin yanı sıra yatırımcıların gelişmekte olan piyasalarda istikrara yönelik işaretler görememesi de global risk iştahını baskıladı. Haftanın ilk işlem gününde ABD borsalarında son ayların en büyük kayıpları görüldü. LME bakırda arka arkaya 9 gün düşüş gerçekleşmiş oldu. Ancak salı günü bazı şirketlerden gelen güçlü bilançoların etkisiyle endeksler yükselirken, beklentilerin altında daralma gösteren ABD fabrika siparişleri verisi de bakır talebinin canlanacağına dair umutları arttırıp, fiyatını destekledi.
Haftanın gündem maddeleri ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve ABD istihdam verileriydi. ECB beklendiği gibi para politikasında değişikliğe gitmedi. Merkez bankasının faiz oranını düşürmemesi ile parite tekrar 1,36 seviyesinin üzerine çıktı. Başkan Draghi Euro Bölgesinin deflasyon tehditi altında olmadığını söyledi. Çinli yatırımcıların tatilden dönüp alım yapmalarının etkisiyle LME bakır, Cuma gününe yükselişle başladı. ABD’de beklentilerin altında açıklanan tarımdışı istihdam verisinin Fed’in emtia dostu tahvil alım programındaki azaltma hızını yavaşlatacağı beklentisiyle bakır haftayı %1,3 primle kapattı. ABD’de tarım dışı istihdam 113K ile 185K beklentisinin oldukça altında artarken, işsizlik oranı %6,6 ile Ekim 2008'den beri görülen en düşük seviyede yer aldı. Tarım dışı istihdamda beklentilerin altındaki artışın ülkede etkili olan sert kış koşullarına bağlanması nedeniyle ABD endeksleri de Cuma günü yükseldi.

Piyasalar genelinde geçtiğimiz hafta gördüğümüz tepki alımlarının ardından, FED Başkanı Yellen’ın bugünkü konuşması öncesinde dün hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasaların nispeten sakin bir gün geçirdiğini söyleyebiliriz. LME bakır ise fiziksel piyasaki tightlığa rağmen dün değer kaybetti. Çin’de tatilden dönen yatırımcıların alıma yönelmemeleriyle işlem hacmi zayıf kaldı. Bugün de Yellen konuşması öncesinde bekle-gör yaklaşımı hakim. Bakır hafta başından bu yana 7068-7168$/t dar bandında işlem görüyor.
Haftanın geri kalanın Çin ticaret verileri ve Cuma günü açıklanacak ABD sanayi üretimi verisi takip edilecek.


İndir

2014-05.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda, gelişmekte olan ülkelere ilişkin endişeler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) aylık varlık alım programının büyüklüğünde azaltıma gitmesi ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun gerilemesi ön plana çıktı. Çin’de yavaşlayan büyüme ise piyasalar üzerinde baskı kurmaya devam etti.

FED, Perşembe akşamı sonlanan Ocak ayı toplantısında varlık alım programında 10 milyar dolar daha kesintiye gitti. Böylece programın büyüklüğünü aylık 65 milyar dolar seviyesine indirdi. FED kararı global endekslere ve bakıra satış getirdi. Euro Bölgesinde açıklanan enflasyon verisi de piyasada yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturdu. LME bakır haftayı yaklaşık %2 kayıpla kapatırken, Ocak ayında kaybı ise %4,5 oldu.

Bu haftaya ise piyasalar Çin’de açıklanan zayıf imalat verisi ile başladı. Çin'de açıklanan resmi PMI'ın Ocak'ta 50,5'e gerilemesi de piyasayı olumsuz etkiledi. LME bakır, Çin’in bakıra olan talebinin azalacağı endişesi ile haftanın ilk işlem gününde geriledi. Dün ABD’de açıklanan ISM imalat verisinin beklentilerin altında ve 33 yılın en düşük artışını gerçekleştirmesi, ABD ekonomisine dair endişeleri de arttırdı. LME bakır, dünyanın en büyük iki ekonomisine dair endişelerin etkisiyle bu sabah 7016$/t’a kadar düştü. Böylece bakır 10 gündür üst üste gerileme kaydetmiş oldu.

Geçen hafta Cuma günü Lunar New Year tatiline giren Çin piyasaları nedeniyle bakırda bu hafta işlem hacmi zayıf. Teknik olarak 7120$/t desteğini kıran bakır için bir sonraki destek seviyesi olarak 6965$/t izlenebilir. Lme bakır stoklarındaki gerileme devam ediyor, piyasa bir süre daha backwardationda kalabilir. Çin piyasaları bu Cuma tekrar açılacak. Tatilden dönen yatırımcıların alım yapmaları beklenebilir.

Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranı fiyatın seyri açısından önemli. Euro Bölgesi tarafında ise gerileyen enflasyon oranının ardından Perşembe günü yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı daha çok önem kazandı. Bazı analistler ECB'nin bu hafta yapacağı toplantısında faiz indirebileceğini belirtiyorlar.




İndir

2014-04.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya güçlü bir başlangıç yapan LME bakır, Çin’de daralma bölgesinde açıklanan zayıf HSBC imalat PMI endeksinin (49,6) ardından kademeli olarak değer kaybetmeye başladı. Çin’de Haziran 2013’ten bu yana ilk kez daralma bölgesinde açıklanan veri, Çin’in bakıra olan talebine dair endişe yarattı; ancak fiziksel piyasasındaki sıkışıklığın etkisiyle kayıplar sınırlı kaldı. Zaten tight olan piyasada, Şili kamu limanlarındaki grev nedeniyle de sevkiyatların yarıya inmesi, spot piyasada bakır bulunmasını zorlaştırdı. Cash-3 aylık arasındaki spread 70$’a kadar yükselerek 20 ayın en yüksek backwardationına işaret etti. ABD tarafında ise, FED’in tahvil alımlarında azaltıma gideceği beklentisi devam etti. Gelişmekte olan piyasalara ilişkin endişelerin artması, ABD endekslerine de satış getirdi. 3 büyük endeks haftayı %1,7-%3,5 kayıplarla kapattı. Hafta boyunca 7176-7349$/t bandında işlem gören bakır ise haftayı %2 kayıpla kapattı.

Piyasalar bu haftaya FED toplantısı heyecanı ile başladı. FED başkanı Ben Bernanke bugün başlayan ve yarın sonlanacak son toplantısına başkanlık edecek ve 31 Ocak’tan itibaren koltuğunu FED başkan yardımcısı Jannet Yellen’a devredecek. FED faiz kararını yarın TSİ 21:00’de açıklayacak.

%0,25 olan faiz oranında değişiklik beklenmezken, FED’in tahvil alımlarını 10 milyar daha azaltma kararı alması bekleniyor. Emtia fiyatlarının en büyük destekçişi olan tahvil alım programında azaltıma gidileceği endişesi ise yine bakırı geriletti. Çin’de kredi koşullarındaki sıkılaşmanın da yarattığı endişeyle LME bakır dün ve bugün 200 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 7149$/t seviyesinden döndü. Gelişmekte olan piyasalardaki varlıkların Türkiye, Arjantin ve Ukrayna’daki siyasi sorunlardan olumsuz etkilenmesi de piyasadaki risk iştahını bozdu. Bakır fiyatını destekleyen unsurlardan olan Şili limanındaki grev ise Cumartesi günü son buldu. Çin’in 31 Ocak’ta bir hafta süreyle Lunar New Year tatiline çıkacak olması nedeniyle de Şubat ortasında kadar bakır talebinin zayıf kalması beklenebilir. FED’den gelecek açıklamalara bağlı olarak bakırın 7149$/t ve ardından 7120$/t seviyesindeki ara desteği kırması beklenebilir. Haftanın geri kalanında ABD’de GSYİH, Euro Bölgesinde enflasyon ve Çin’de final HSBC imalat PMI rakamı açıklanacak.





İndir

2014-03.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Yılın ilk haftasında 7209$/t’a kadar gerileyen LME bakır, ABD istihdam verisinin ardından tekrar 7300$/t’un üzerine çıkmıştı. Geride bıraktığımız hafta başında dünyanın en büyük iki ekonomisine dair büyüme endişeleri söz konusu olsa da; Dünya Bankası’nın global büyüme tahminini yükseltmesi, ekonomik optimizasyonu arttırdı. Ancak fiyatta fazla bir hareket yaratmadı. Şili limanında devam eden grev nedeniyle metal sevkiyatlarının gecikmesi zaten tight olan piyasayı iyice sıkılaştırdı. Backwardation Mayıs 2012’den sonra en yüksek seviyelere geldi. Fiziksel piyasadaki tightlık, Çin talebinin zayıf olması nedeniyle fiyatı yükseltmeye yetmedi. Çinli yatırımcıların 31 Ocak’ta başlayacak Çin’in Lunar New Year tatili öncesinde alım yapmaktan kaçınması ve Çin’in kışın derinliklerinde olması talebi etkiledi. Geride bıraktığımız hafta boyunca 7250-7370$/t dar bandında işlem gören LME bakır, haftayı 7324 $/t seviyesinden %0,14 primle yatay kapattı.

Daha çok fiziksel piyasaya ve Çin talebine odaklanan bakır, ABD şirketlerinin bilanço açıklamalarından pek etkilenmedi. Son dönemde açıklanan ekonomik veriler, FED’in tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmayı sürdüreceği beklentisini oluşturdu. Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde 28-29 Ocak toplantısında FED'in tahvil alımlarını 6 hafta içinde 2. kez azaltıp aylık 65 milyar dolara düşürme yolunda olduğu belirtildi. Haber doları destekledi.

Çin ekonomisindeki büyüme son çeyrekte %7,7’ye geriledi (önceki %7,8) ancak %7,6 olan beklentinin üzerinde yer aldı. Yatırımcıların büyüme verisini pek önemsemedi. ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle işlem hacminin de düşük olduğu dün bakır yatay kaldı. Ancak bugün Çin’de azalan mevsimsel talebin etkisiyle bakır 7270$/t’a kadar geriledi. Mevsimsel etmenler ve bir hafta sürecek tatil nedeniyle talebin Şubat ortalarına kadar zayıf kalması beklenebilir.

Fiziksel piyasadaki tigtlık ise devam ediyor. Cash-3 aylık fiyat arasındaki backwardation bugün 55$’a yükseldi. Teknik olarak 7209$/t destek, 7364$/t direnç olarak izlenebilir. Makro veri açısından oldukça sakin bir haftadayız. Haftanın geri kalanında Euro bölgesi ve Almanya’da açıklanacak öncü PMI verilieri ve Çin’de açıklanacak HSBC flash PMI dışında önemli açıklama bulunmuyor.




İndir

2014-02.Hafta

  DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya piyasalar Çin’in zayıf imalat PMI verilerinin ardından zayıf hizmet PMI verileri ile başladı. Veri, Çin’in ekonomik toparlanmasına ve dolayısıyla bakıra olan talebine dair endişe yarattı. Salı günü ABD’nin ticaret açığının son 4 yılın en düşük seviyesinde açıklanması piyasa algısını iyileştirdi. Ancak FED’in Aralık toplantısı tutanakları ve ABD’nin tarım dışı istihdam verisi öncesinde, FED’in tahvil alımlarını azaltmada daha hızlı davranacağı endişesiyle LME bakır 7209$/t ile 2014’ün en düşük seviyesine geriledi.

Cuma günü açıklanan ABD Aralık ayı tarım dışı istihdam rakamı sürpriz yaparak 196.000 kişi artışı olan piyasa beklentisine karşılık 74.000 kişi olarak açıklandı. İşsizlik oranı ise %6,7 ile Ekim 2008’den beri en düşük seviyeye geriledi. İşsizlik oranın %6,7'e gerilemesi olumlu olsa da, bunun temel sebebinin işgücüne katılımın oranın düşmesi olması tedirgin edici. İşsizlik oranındaki bu yanıltıcı etki, FED'in son aylardaki komünikasyonuna parasal genişlemenin devamı konusunda istihdamın yanına enflasyonu da artan şekilde dahil etmesinin bir sebebi. Olumsuz tarım dışı istihdam verisi, FED’in faizleri uzun süre düşük tutacağı beklentisini oluşturdu. ABD endeksleri verinin oluşturduğu soru işaretlerinin ardından Cuma günü yatay kapanırken; S&P 500 ve Nasdaq haftayı %0,6-%1 yükselişle kapattı. İstihdam verisinin ardından dolar geriledi. Normalde bu durumun diğer para birimi sahipleri için metalleri daha ucuza getireceğinden metalleri desteklemesi beklenirdi. Ancak Çin talebindeki büyümenin yavaşladığına dair işaretlerle, LME bakır fazla hareket etmedi ve haftayı yatay kapattı.

Bu haftaya ise sakin başlayan LME bakır 7260-7345$/t bandında dar bandında işlem görmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisine dair artan büyüme endişeleri bakırı baskı altına alsa da fiziksel piyasadaki bakır sıkışıklığının etkisiyle LME bakır güçlü seyrini sürdürüyor. Fiziksel piyasadaki sıkışıklık nedeniyle LME bakır stokları 50 gündür üst üste gerilerken; backwardation 36$ ile 19 ayın en yükseğine çıktı. Endonezya hükümetinin işlenmemiş minerallerin ihracatını yasaklarken konsantre bakır için uygulamayı planladığı yasağı şimdilik rafa kaldırması ise bakır fiyatı için aşağı yönlü etki yaratabilir. Diğer taraftan kış mevsimi ve Çin’de ay sonundaki Lunar New Year tatili nedeniyle üretimin azalacak olması nedeniyle bakır mevsimsel etkinin baskısıyla da karşı karşıya. ABD’de geçen hafta Alcoa ile başlayan son çeyrek bilanço sezonu bugün JP Morgan’ın beklentilerin altında kar açıklamasıyla devam etti. Haftanın geri kalanında ise Bank of America, American Express, Citigroup, Goldman Sachs, General Electric ve Morgan Stanlye gibi büyük banka ve şirketlerin açıklamaları devam edecek. Makro veri tarafında ise haftanın geri kalanında enflasyon, yeni konut inşaatları ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.



İndir

2014-01.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

2013 yılında izlenen son derece gevşek para politikalarının ve iyileşen ekonomik görünümün desteğiyle küresel borsalar bol kazançlı bir yılı geride bıraktı. Japonya’nın Nikkei endeksi %56’lık yükselişle 1972’den bu yana en iyi yılı geride bırakırken; Wall Street 90'lı yıllardan bu yana en primli yılı yaşadı. Yıl genelinde S&P 500 %29,6, Dow Jones %26,5, Nasdaq ise %38,3 yükseldi.

2013 yılını %7,2 kayıpla geride bırakan LME bakır, yeni yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Yılın ilk işlem gününde, Çin’de açıklanan zayıf imalat PMI verilerine rağmen 7460$/t ile Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. LME bakır stoklarında devam eden düşüş de bakırı desteklemeye devam etti. Son 43 gündür azalan stoklarda, Nisan 2004’den bu yana ilk kez bu kadar uzun süredir üst üste düşüş yaşandı.

Bakır bu haftaya ise Çin ekonomisindeki toparlanmaya dair endişelerin etkisiyle zayıf başladı. Haftanın ilk işlem gününde 7279$/t’a gerileyen bakır, 7300$/t’un üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Çin’de kredilerle ilgili yeni kısıtlamalar traderları metal ithalatına yönlendiriyor. Kredi alamayan Çinli tredarlar, likidite sıkışıklığının önüne geçmek için bakır ithal ediyor, alınan bakırı iç pazarda satarak bakırı nakde çeviriyor.

Bu hafta “tapering” (tahvil alımı azaltımı) takvimine yönelik detayların aranacağı FED tutanakları, ABD istihdam rakamları, ECB toplantısı, Draghi açıklamaları ve “Alcoa” finansalları ile birlikte ABD’de başlayacak dördüncü çeyrek bilanço sezonu piyasaların geneli için haftanın en önemli konuları olarak sıralanabilir. .Bu doğrultuda Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamı, FED’in tahvil alımı azaltımı gerçekleştirdiği Aralık toplantısındaki açıklamaları sonrasındaki en önemli veri olarak öne çıkıyor. Veride beklentiler ortalama 195.000 kişi seviyesinde şekilleniyor. Çok güçlü rakamlar tapering’e ve bu doğrultuda da düşük faiz politikasına yönelik soru işareti yaratabilir.




İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008