Bültenler
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde ABD piyasalarında karışık seyir izlenirken, petrol fiyatlarındaki yükseliş endekslere pozitif yansıdı. Avrupa piyasaları da haftaya özellikle petrol ve doğalgaz gibi emtia fiyatlarında izlenen sert yükselişin sektör hisselerine yansımasıyla pozitif başlangıç yaptı.
Çin'in teknoloji şirketlerine yönelik denetimlerini sıkılaştırması ve ülkenin en büyük inşaat şirketin Evergrande'nin giderek büyüyen likidite krizi erken saatlerde yapılan işlemlerde yatırımcıları düşündürdü.
Diğer yandan piyasalar, delta virüsü salgını, yüksek emtia fiyatları ve pandemi ile ilgili arz darboğazlarının körüklediği artan maliyetler arasında ekonomik yeniden açılma görünümünü değerlendirmeye devam etti.
Birleşmiş Milletler, küresel ekonominin bu yıl neredeyse elli yılın en hızlı toparlanmasının yaşanmasının beklendiğini, ancak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki eşitsizliğin derinleşmesi konusunda uyardı.
Haftanın son işlem günü artan hacimler eşliğinde delta varyantı ve Çin kaygıları sebebiyle Uluslararası Hisse Senetlerinde satıcılı seyir hakim oldu.
Delta varyantına karşı Pfizer-Biontech’in 16 yaş ve üzeri herkes için 3. Doz aşı başvurusunu FDA danışmanları olumsuz yönde oyladı ancak yaşlılar ve bağışıklığı zayıflar için 3. Doz aşıya sıcak bakabileceği yönünde izlenimler yer alıyor.
İngiltere tarafında hükümet tam aşılanmış kişilerin test gereksinimlerini gevşeterek turizm ve havacılık sektörü hisselerine destek oldu.
ABD endeksleri tüm haber akışı ile haftalık bazda Dow Jones %0.07, S&P500 %0.57, Nasdaq ise %0.47 değer kaybetti.
Ekonomik veri tarafında dikkatlerin en çok yoğunlaştığı veri olan ABD tüketici fiyatları Ağustos'ta bir önceki aya göre %0.3 ile beklentilerin altında artış kaydetti?. Beklentilerin gerisinde kalan enflasyon, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlama konusunda daha az baskı altında kalacağını gösterdi. Her ne kadar enflasyon artışı Fed yetkilileri üzerinde baskı yaratsa da, dün açıklanan ABD Ağustos ayı çekirdek enflasyonu yalnızca %0.1 arttı. Ağustos ithalat fiyat endeksi, artış beklentisine karşılık azalmaya işaret etti ancak bir önceki verinin yukarı yönlü revize edilmesi bu açıklamada etkili oldu.
Ağustos ayı sanayi üretimi aylık bazda %0.4 ile %0.5 beklentisinin altında kaldı, üstelik bir önceki veri de %0.9’dan %0.8’e aşağı yönlü revize edilirken, kapasite kullanımı ise beklenti dahilinde %76.4 olarak açıklandı.
Haftalık işsizlik başvuruları beklenti olan 322 binin üzerinde 332 bin, Philadelphia Fed'in yaptığı iş dünyası güven anketi 19 beklentisinin üzerinde 30.7 ve Ağustos ayı perakende satış verisi %0.7 düşüş beklentisinin aksine %0.7 artış gösterdi.
Dolar, haftaya yatay seyirle başlarken Perşembe günü ABD'de açıklanan güçlü ekonomik veriler ile Fed’in para politikası sıkılaştırmasına başlayacağına dair piyasalardaki beklentilerin yeniden güçlenmesiyle yükselişe geçti ve dolar endeksi haftalık bazda %0.66 primli olarak 93.195 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Çin tarafında Ağustos ayı perakende satışlar, %7 beklentisinin oldukça altında %2.5 artış gösterirken, sanayi üretimindeki artış da beklentinin (%5.8) hafif altında %5.3 olarak açıklandı.
İngiltere’de Ağustos TÜFE aylık bazda %0.5 beklentisine karşılık %0.7; yıllık bazda %2.9 beklentisine karşılık %3.2 seviyesinde açıklandı.
Avrupa Bölgesi TÜFE verisi Ağustos ayı kesinleştirilmiş haliyle %2 ile beklenti ve önceki ayın verisiyle aynı açıklandı.
Altın fiyatları, haftaya ABD TÜFE verisi önceksinde sakin başlarken veri sonrası $1.800 seviyesinin üzerine kadar yükseldi. Ancak bu seviyede kalıcı olamayan altın, yatırımcıların Fed'in para politikası toplantısını beklemeye geçmesi ve dolar endeksindeki artış ile beraber haftayı %1.86 kayıpla $1.754 seviyesinden sonlandırdı. OANDA analisti Jeffrey Halley, altının 1.750 dolar destek seviyesini kırması halinde 1.715 seviyesine inebileceğini belirterek, uzun vadeli potansiyel destek seviyesinin 1.675 dolar civarında olduğunu ifade etti.
Petrol fiyatları ABD'de kasırga yüzünden duran üretim henüz toparlanmadan bölgeyi etkileyebilecek yeni bir fırtınanın oluştuğu endişeleri ve ABD'deki ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla azaldığını gösteren verilerle haftayı yaklaşık %3.25 primle kapattı.
LME bakır ise $9.756 seviyesine kadar yükselerek haftaya güçlü başlangıç yaptı. Ardından Şili’deki grev risklerinin tamamen ortadan kalkması ve diğer LME metalleri ile birlikte ABD enflasyon verisi öncesinde risk iştahındaki düşüşten etkilenerek değer kaybeden LME bakır veri sonrası yönünü kısa süreli olarak yukarı çevirdi. Ancak ABD ekonomisi için beklenen teşvik azaltmasına ilişkin haber akışı, Fed toplantısı öncesi tedirginlik ve güçlenen dolar ile haftayı %4.34 değer kaybı ile $9.267 seviyesinde sonlandırdı.
Yeni hafta ise Çin'in emlak sektörü ve Federal Rezerv'in daralmasıyla tetiklenen küresel hisse senedi düşüşü ile başladı. Dow Jones endeksi %1.78, S&P500 endeksi %1.7 ve Nasdaq %2.19 oranında değer kaybederek günü sonlandırırken, Avrupa’da ise başlıca endeksler %0.86-%2.31 aralığında değer kaybı yaşadı.
Evergrande ve Fed tarafından varlık alımlarının azaltılmasının yanı sıra, finans piyasaları, Başkan Joe Biden'in 4 trilyon dolarlık ekonomik gündemine ilişkin görünümün belirsizliğinden ve ABD borç tavanını yükseltme veya askıya alma ihtiyacından kaynaklanan risklerle de karşı karşıya.
Diğer yandan pandemiden dolayı küresel toparlanmanın yavaşlaması ve emtia fiyatlarının canlandırdığı enflasyon tehlikesi de endekslere baskı yapan etkenler arasında.
Ağır borç yükü altındaki Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande'nin borçlarını ödeyemeyeceği kaygıları yatırımcıların riskli varlıklardan kaçmasına yol açarken şirketin bulunduğu zor durumun Çin gayrimenkul sektörünün geneline yayılıp yayılmayacağı izleniyor.
Yatırımcılar, Evergrande'nin iflası ya da tasfiyesi halinde ekonomik büyümenin kırılganlık sergilediği bir dönemde Çin gayrimenkul sektöründeki diğer şirketlerin de benzer sorunlarla karşılaşabileceğinden kaygılanıyorlar. Evergrande'nin şirket tahvillerinin kupon ödemesini Perşembe günü yapması gerekecek. Yatırımcılar bu tarihi şirket için bir sınav olarak görüyorlar.Şirket, 30 gün içinde faiz ödemesini yapamazsa temerrütte düşmüş olacak.
Dolar endeksi dün 23 Ağustos'tan beri ilk defa 93.455 seviyesine yükseldikten sonra 93.236 seviyesinde yatay. Euro ise dün dolar karşısında 23 Ağustos'tan beri ilk defa 1.1698 dolara kadar geriledikten sonra bugün 1.1724 seviyesinde yatay.
Petrol fiyatları Evergrande krizinin Çin'in ekonomisinde yaratabileceği etkiye dair endişeler nedeniyle kayıp verirken dün %2 civarında değer kaybetti.
Altın fiyatları, yatırımcılar Fed'in faiz artırımı ve varlık alımlarının azaltılmasına dair ipuçlarını açıklayacağı toplantısını beklerken hafif düşse de Evergrande'nin borçlarına dair endişelerin riskten kaçınmayı desteklemesiyle primlendi. Dün günü %0.55 primli sonlandıran altın bugün %0.78 kayıpla $1.777 seviyesinde.
Fed'in Çarşamba günü düzenlenecek para politikası toplantısında faiz artırımına ne zaman ve gelecek üç yıl içinde ne kadar sıklıkta gidileceğine dair tahminlerini açıklaması bekleniyor.
LME bakır ise Evergrande Group'taki borç krizinin piyasalarda satışlara yol açması ve küresel talebe ilişkin endişeleri artırmasıyla dün günü %2.82 kayıpla sonlandırdı. Bakır bugün ise 19 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyesi olan $8.810 seviyesine kadar geriledikten sonra %1.36 kayıpla $8.885 seviyesinden işlem görüyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta, ABD ve Kanada piyasalarının Labor Day sebebiyle kapalı olduğu haftanın ilk iş günüyle ve önceki hafta açıklanan ABD istihdam raporunun ekonomideki toparlanmaya ilişkin görüşleri sarsması ve tapering duyurusunda gecikme olasılığını artırmasıyla başladı.
Küresel hisse senedi piyasaları, ABD'de tarım dışı istihdamın beklentilerden yavaş artmasının ardından Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlamasını büyük ihtimalle erteleyeceği beklentileriyle yükseldi. İki hafta sonraki FED toplantısı öncesi bölgesel değerlendirmeler yer alan Beige Book’ta orta seviyede ekonomik büyümeden bahsedilirken endekslere bir miktar destek oldu.
Hafta içerisinde ABD endeksleri yeni zirveler yaparken dirençlerden gelen satışlara da maruz kaldı. Diğer yandan delta varyantından sonra Mu varyantının da yayılmaya başlaması önümüzdeki dönemde ekonomik toparlamaya ilişkin endişelerin artmasına yol açarken, global risk iştihanı olumuz etkilemeye devam etmesi durumunda endekslerde volatilitenin devam edileceği düşünülüyor.
Haftanın son işlem gününde hisse senedi piyasalarına karışık seyir hakim olurken Dow Jones %2.15, S&P500 %1.69, Nasdaq ise %1.55 haftalık bazda değer kaybetti.
Ekonomik veri tarafında Çin ticaret dengesi öne çıkarken veri 58.34 milyar dolar ile beklentinin yaklaşık 5 milyar dolar üzerinde açıklandı. Ağustos ayında ihracat %25.6 artışla %17.3 olan beklentiyi aştı, ithalat da %33.1 artışla %26.9 olan beklentinin üzerinde açıklandı. Ancak açıklanan gümrük verilerine göre, Çin'in bakır ithalatı Ağustos ayında yıllık bazda %41 düşerek üst üste beşinci ayda 394.017 tona geriledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise beklentilere paralel politika faizinde bir değişikliğe gidilmezken, tahvil alımlarını önümüzdeki çeyrekte azaltmaya başlanacağı açıklandı. Euro Bölgesi 2 çeyrek büyüme verisi ise %2 olan beklentinin üzerinde %2.2 olarak açıklandı.
ABD’de Ağustos ayında üretici enflasyonu aylık %0.7 ile %0.6 tahmininin üzerinde artış kaydetti, çekirdek ÜFE artış hızı ise %0.6 ile beklentiye paralel açıklandı. ABD’de açıklanan ÜFE verisinin beklentinin üzerinde artması yeniden taperingi gündeme getirse de merkez bankasından net bir sinyal gelmemesi ile belirsizlik devam ediyor.
Dolar endeksi hafta bazında ABD tahvillerindeki yükseliş ve ECB politika kararının açıklanması öncesinde euro’daki değer kaybı ile desteklenerek %0.59 değerlendi. Euro ve sterlin ise dolara karşı sırasıyla %0.57 ve %0.19 değer kaybetti.
Petrol fiyatlarında Suudi Arabistan'ın Asya ülkelerine sattığı ham petrol fiyatlarını düşürmesinin ardından oynaklık izlenirken Ida Kasırgası'nın ardından ABD Meksika Körfezi'nde üretimin yavaş başlaması fiyatları destekledi. Brent petrol haftalık bazda %0.43, ABD ham petrolü ise %0.62 değer kazandı.
Altın fiyatları ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş sonrasında $1.800 doların altına gerilerken dolardaki yüksek seyrin etkisiyle de geriledi ve haftayı %2.13 kayıpla $1.787 seviyesinden sonlandırdı.
LME bakır ise hafta başında Çin Ağustos ithalatının, yüksek fiyatlar ve durgun ekonomik büyümenin talebi vurmasıyla geriledi. Çin verileri talep endişelerini arttırırken yatırımcıların ECB toplantısına odaklanarak temkinli kalmasıyla fiyatlarda $9.208 seviyesine kadar gerileme görüldü. ECB kararı sonrasında tekrar yükselişe geçen LME bakır Perşembe ve Cuma günü önceki kayıplarını geri alarak haftalık bazda %2.30 primli olarak $9.688 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları karışık seyrederken, petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi endekslere pozitif yansıdı ancak Nasdaq tarafında zayıflık izlendi. Dow Jones %0.76, S&P 500 %0.23 primli kapanış gerçekleştirirken Nasdaq %0.07 kayıpla tamamladı.
Avrupa piyasaları özellikle petrol ve doğalgaz gibi emtia fiyatlarında izlenen sert yükselişin sektör hisselerine yansımasıyla pozitif bir seans geçirdi. Başlıca Avrupa endeksleri %0.20-%1.39 aralığında primli kapanış gerçekleştirdi.
Asya borsaları ise bu sabah yatırımcıların gözünü Fed’in tahvil alım programını azaltıp azaltmayacağına yönelik işaretler vermesi beklenen enflasyon verisine çevirmesiyle satıcılı seyretti.
Ayrıca Çin'in teknoloji şirketlerine yönelik denetimlerini sıkılaştırması ve ülkenin en büyük inşaat şirketin Evergrande'nin giderek büyüyen likidite krizi erken saatlerde yapılan işlemlerde yatırımcıları düşündürdü.
ABD’de ise tüketici fiyatları Ağustos ayında %0.3 ile beklentilerin altında artış kaydetti. Oynaklık gösteren gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek tüketici fiyatları Ağustos ayında %0.1 ile beklentilerin altında yükseldi.
Yıllık bazda değişime bakıldığında, tüketici fiyatları Ağustos ayında %5.3 ile beklentilere paralel yükselirken, çekirdek enflasyon %4 ile beklentilerin altında yükseldi.
Dolar yatırımcıların gözünü enflasyon verisine çevirmesiyle başlıca para birimleri karşısında nispeten yatay seyrederken enflasyon verisi sonrasında gerileyerek %0.33 kayıpla 92.375 seviyesinde bulunuyor.
Petrol fiyatları ABD'de kasırga yüzünden duran üretim henüz toparlanmadan bölgeyi etkileyebilecek yeni bir fırtınanın oluştuğu endişeleriyle dün günü %0.90 civarında primli tamamladı, bu sabah ise %0.75 civarı primle işlem görüyor.
Altın dün günü %0.29 primli sonlandırırken ABD enflasyon verisi sonrası yükseldi ve $1.798 seviyesinde %0.21 primli.
LME bakır ise haftaya güçlü başlangıç yaparken $9.756 seviyesine kadar yükseldikten sonra Şili’deki grev risklerinin tamamen ortadan kalkması ile gerileyerek günü %1.56 kayıpla sonlandırdı. LME metalleri bugün ABD enflasyon verisi öncesindeki endişeler ile değer kaybı yaşarken LME bakır $9.380 seviyesine kadar geriledi. LME bakır beklentilerin altında açıklanan veri sonrasında ise toparlanarak $9.500 seviyesinin üzerine çıktı ve %0.22 kayıpla $9.515 seviyesinde bulunuyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Asya borsalarının Wall Street'in tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesine rağmen, Çin ekonomik büyümesinin yavaşladığına yönelik endişeler ve düzenleyici kurum değişikliklerinin risk iştahını azaltmasına paralel olarak gerilemesi ile başladı.
Çin'de imalat sektörü PMI verisi koronavirüs ile ilgili kısıtlamalar ve yüksek hammadde fiyatlarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki imalatçıları zor durumda bırakmasıyla, Temmuz ayındaki 50.4 seviyesinden Ağustos ayında 50.2 seviyesine gerilerken, hizmetler PMI da sert şekilde daraldı.
Caixin/Markit İmalat PMI verisi 49.2'ye düşerek büyümeyi daralmadan ayıran 50 puan sınırının altında açıklandı.
AB bölgesini kapsayan yıllık bazda TUFE enflasyon verisi %2.7 seviyesinde yer alan beklentilerin üzerinde %3 olarak duyuruldu ve bu rakam on yıllık dönemde görülen en yüksek seviye oldu. AB bölgesi markit imalat PMI verisi ise 61.5 beklentisine paralel 61.4 olarak açıklandı.
ABD’de Markit Üretim PMI Ağustos ayında 61.2 beklentisine paralel bir şekilde 61.1 olarak gerçekleşirken, ISM üretim 59.9 olarak 58.5 beklentisinin üzerinde açıklandı. ISM hizmet endeksi ise 2.4 puan gerileyerek 61.7 seviyesinde açıklanırken, hizmet PMI verisi ise 0.1 puan gerileyerek 55.1 oldu.
Haftalık işsizlik başvuruları beklenti ile uyumlu olarak 340 bin seviyesinde açıklanırken, bir önceki haftanın verisinde de önemli bir revizyon olmadığı görüldü.
Jackson Hole sempozyumu ve enflasyon verisi sonrası gözler Fed’in hem tapering’in zamanlaması hem de faiz artışı için yakından takip ettiği istihdam verilerine odaklanıldı. Küresel piyasalar, zayıf gelen verinin ardından satış baskıyla karşılaştı, ABD tarım dışı istihdam verisi aynı zamanda küresel büyüme ve enflasyon görünümüne gölge düşürmüş oldu. ABD tarım dışı istihdam verisi 733 bin artış beklentisi karşısında 235 bin artışla sınırlı kalarak son 7 ayın en düşük artışını kaydetmiş oldu, Temmuz ayına ait veri ise 943 binden 1.053 milyona revize edildi. İşsizlik oranı %5.2 ile beklentiyi karşılarken katılım oranında gerileme dikkat çekti. Beklentinin oldukça altında kalan manşet veri, piyasada Fed’in varlık alımlarını azaltma tarihini erteleme beklentisini tekrar gündeme getirdi.
Tüm haber akışı ile Dow Jones %0.24 değer kaybı ile haftayı kapatırken, S&P500 %0.58, Nasdaq ise %1.48 değer kazandı.
Dolar endeksi, ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde, ekonomik verilerin etkisi ile yatay eksi seyir izlediği haftada istihdam verileri sonrası geriledi ve haftalık bazda %0.70 değer kaybederek 92.035 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Euro ve sterlin ise dolara paralel olarak %0.75 ve %0.79 primli kapanış gerçekleştirdi.
Petrol fiyatları ise dünya genelinde koronavirüs vakalarının artması ve kasırga nedeniyle ABD'deki birçok rafinerinin devre dışı kalmasının ardından talebin zayıf seyredeceği endişeleriyle yön bulmakta zorlanırken haftalık bazda karışık kapanış gerçekleştirdi. OPEC+ toplantısında petrol üretimini kademeli olarak artırma, yani üretim kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırma politikasında değişiklik yapmadı. Ancak 2022 küresel ham petrol talebi tahminini yukarı yönlü revize eden OPEC+ ABD'nin üretimi daha hızlı artırma baskısına da maruz kalıyor. Brent petrolün %0.12 değer kaybı yaşadığı haftada ABD hafif ham petrolünde %0.80 primlenme görüldü.
Altın fiyatları ise hafta boyunca istihdam verisini beklerken yatay seyretti. Veri sonrası ise günü %0.93 haftayı ise %0.52 primle $1.826 seviyesinden sonlandırdı.
LME bakır ise haftaya primli başlayarak $9.547 ile iki haftanın en yüksek seviyesini test etti, ancak Çin fabrika verilerinin Çin talebi ile ilgili endişeleri arttırmasıyla fiyatlar tekrar geri çekildi.
Çin verileri sonrası haftanın da en düşüğü olan $9.275 seviyesine kadar gerileyen LME bakırda, dolardaki kayıplardan da desteklenerek toparlanma görüldü.
İstihdam verilerinin dolarda değer kaybına yol açması ile Cuma günü de haftayı primli sonlandıran LME bakır, haftalık bazda %0.53 değer kazandı ve $9.470 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Yeni haftada ABD ve Kanada piyasalarının Labor Day sebebiyle kapalı olduğu haftanın ilk iş gününde ABD hisse senedi endeksi vadeli işlemleri yükseliş kaydetti. Dow Jones mini ve S&P500 mini %0.22 civarı primlenirken ve Nasdaq 100 mini %0.31 oranında değerlendi.
Avrupa endeksleri ise haftaya pozitif başlangıç yaptı ve %0.21-%96 aralığında primli kapanış gerçekleştirdi.
Geçen hafta açıklanan ABD istihdam raporu, Fed'in Eylül toplantısında tapering duyurusuna hazırlandıktan sonra yatırımcıların hesaplamalarını alt üst etti. Dünyanın en büyük ekonomisi Ağustos ayında yalnızca 235.000 yeni iş ekledi ve bu rakam son 7 ayın en düşük artışı oldu. Ekonomideki toparlanmaya ilişkin görüşleri sarsan veri tapering duyurusunda gecikme olasılığını artırdı.
Japonya borsası Başbakan Yoshihide Suga'nın istifa edeceğini açıklamasının ardından iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin ek ekonomik canlandırma adımları atacağı ve yaklaşan genel seçimleri kolayca kazanacağı umutlarıyla kazanımlarını artırdı.
Dolar son dönemdeki dip seviyelerine yakın seyrederken, işlemciler para politikasının normalleştirilmesine yönelik ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine dair ipuçları için Avustralya, Avrupa ve Kanada gibi birçok merkez bankasının para politikası toplantısını yakından izleyecekler.
Özellikle geçen hafta politika yapıcıların para politikasını sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının ardından, tahvil alımlarının hızının azaltılması ihtimali açısından Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısı da yakından izlenecek.
Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğu, geçen hafta enflasyonun 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, ECB tahvil alımlarında yavaşlama bekliyor.
Petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın Asya ülkelerine sattığı ham petrol fiyatlarını düşürmesinin ardından talep endişeleriyle oynak seyrediyor.
Diğer yandan açıklanan gümrük verilerine göre, Çin'in bakır ithalatı Ağustos ayında yıllık bazda %41 düşerek üst üste beşinci ayda 394.017 tona geriledi.
LME bakır ise Çin'deki Ağustos ithalatının, yüksek fiyatlar ve durgun ekonomik büyümenin talebi vurmasıyla Haziran 2019'dan bu yana en düşük seviyesine düşmesiyle geriledi. LME bakır bugün haber akışı ile gerileyerek ve %1 kayıpla $9.359 seviyesinden işlem görüyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Gıda ve İlaç İdaresi, Pfizer ve BioNTech’in Covid-19 aşısına tam onay vermesiyle piyasadaki risk iştahında toparlanma ile başladı. Ancak ABD ve Avrupa'daki hisse senetlerinde yükseliş hakim olsa da, delta değişkeninin yayılması ve daha sıkı para politikasına ilişkin endişelerle endekslerde baskı görüldü. ABD bulaşıcı hastalık uzmanı Anthony Fauci, ABD'nin koronavirüsü gelecek yılın başlarında kontrol altına alabileceğini söyledi.
Covid-19 aşısında acil kullanım onayı bulunan Moderna’da FDA için başvuru sürecini tamamladığını açıkladı.
Perşembe günü ise Afganistan’da patlama haberleri ile ABD askerlerinden kayıplar olduğunun açıklanması endekslerde satışa yol açtı.
Piyasaların hafta boyunca herhangi bir sürpriz açıklama olup olmayacağını merakla beklediği FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole konuşması, genel beklenti ile uyumlu olarak olaysız geçti. Powell, tahvil alım programına fiyat istikrarı ve istihdam hedeflerinde ulaşmada elle tutulur ilerleme kaydedilene kadar devam edileceğini geçtiğimiz Aralık ayından bu yana vurgulayan Fed’in, enflasyon hedefinde yeterli ölçüde ilerleme kaydettiğini, istihdam hedefinde de belirgin ilerleme kaydedildiğini düşündüğünü belirtti. Son FOMC toplantısında birçok üye ile birlikte bu sene tahvil alımlarının azaltılmaya başlanmasının uygun olacağını düşündüklerini, o toplantıdan bu yana güçlü istihdam raporu açıklandığını, ancak diğer yandan da Delta varyantının yayılmaya devam ettiğini belirtti. Gelişmeleri izlemeye devam edeceklerini belirten başkan, tahvil alımlarının azaltılmaya başlanmasının faiz artırımı için sinyal olarak okunmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Konuşmanın ardından S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yeni rekorlarla kapanış yaptı. Haftalık bazda ise Dow Jones %0.96, S&P500 %1.52, Nasdaq ise %2.82 değer kazandı.
Ekonomik veri tarafında haftanın ilk işlem gününde yatırımcılar öncü ABD Ağustos ayı imalat ve hizmet verilerini takip etti. Beklentilerin altında sırasıyla 61.2 ve 55.2 olarak paylaşılan verilere ek olarak bileşik PMI ise bir önceki verinin oldukça altında 55.4 seviyesinde açıklandı.
AB bölgesini kapsayan imalat ve hizmet PMI verisi ise sırasıyla 61.5 ve 59.7 oldu.
ABD’de açıklanan öncü verilere göre dayanıklı tüketim malı siparişleri Temmuz ayında aylık %0.1 düşüş ile beklentinin altında geriledi.
Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 350 bin beklentisine karşın 353 bin başvuru olarak açıklanırken, GDP ise %6.7 beklentisine karşın %6.6 seviyesine revize edildi, verilerin çok fazla etkisi hissedilmedi.
Dolar endeksi ise yatay kapanışlarla geçirdiği haftayı Powell’ın konuşması sonrasında haftalık bazda %0.87 kayıpla 96.686 seviyesinden sonlandırdı. Dolar karşısında Euro %0.83, sterlin ise %1 değer kazandı.
Petrol fiyatları ABD'de Pfizer'ın koronavirüs aşısına onay çıkmasının ardından hafta başında risk iştahındaki artış ile birlikte petrol talebinin de artacağı beklentisi ile haftayı yükselişle tamamladı. Haftalık bazda brent petrol %11.54 değer kazanırken, ABD ham petrolü %10.30 primlendi.
Altın ise Jackson Hole konuşması öncesinde sakin seyrine devam ettiği haftada, konuşma sonrası günü %1.37, haftayı ise %2.01 primle sonlandırdı.
LME bakır ise haftaya global endekslerdeki pozitif hava ile birlikte primli başlangıç yaparken hafta ortasında Powell açıklamaları öncesinde yatırımcıların tedirgin davranması ile geriledi.
LME bakır Çin'deki güçlü talep işaretleri ve Londra stoklarındaki düşüş ile de desteklenirken Jerome Powell'ın merakla beklenen konuşması sonrasında haftanın en yükseği $9.459 seviyesini test ederken, günü %1.30, haftayı ise %4.07 primli olarak $9.420 seviyesinden sonlandırdı.
Yeni hafta Asya borsalarının Wall Street'in tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesine rağmen, Çin ekonomik büyümesinin yavaşladığına yönelik endişeler ve düzenleyici kurum değişikliklerinin risk iştahını azaltmasına paralel olarak gerilemesi ile başladı.
Çin'de imalat sektörü PMI verisi koronavirüs ile ilgili kısıtlamalar ve yüksek hammadde fiyatlarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki imalatçıları zor durumda bırakmasıyla, Temmuz ayındaki 50.4 seviyesinden Ağustos ayında 50.2 seviyesine gerilerken, hizmetler PMI da sert şekilde daraldı.
Pekin, 18 yaşın altındakilerin Cuma günleri, hafta sonları ve tatil günlerinde online oyunlarda harcayabilecekleri süreyi bir saate indirirken, analistler bu adımın teknoloji hisseleri üzerinde baskı yaratmaya devam etmesini bekliyorlar.
Dolar başlıca para birimleri karşısında yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine yakın seyrederken, yatırımcılar Cuma günü yayınlanacak ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyorlar. Dolar endeksi bugün %0.12 gerileme ile 92.550, eur/usd 1.1804, gbp/usd ise 1.3762 seviyesinde yatay artı.
Petrol fiyatları Ida kasırgasından sonra Louisiana'daki elektrik kesintileri ve sel baskınları nedeniyle küresel üreticilerin üretimi artırmayı planladığı zamanda rafinerilerin ham petrol talebini azaltacağı endişeleriyle bugün %0.3 civarında geriledi.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde %0.21 gerileme ile $1.806 seviyesinde.
LME bakır ise haftaya $9.499 seviyesinden açılış gerçekleştirirken, dolardaki değer kaybı ile birlikte 16 Ağustos’tan bu yana en yükseği olan $9.547 seviyesine kadar yükselmesinin ardından %0.81 primli olarak $9.497 civarında seyrediyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Hisse senetleri piyasaları geride bıraktığımız haftaya Çin tarafında beklentinin altında gelen ekonomik veriler ve delta varyantının yayılmasının küresel toparlanmanın yavaşladığına dair endişelere yol açmasıyla ve karışık seyirle başladı.
Çin'in sanayi üretimi ve perakende satış büyüme verileri koronavirüs salgınının ve sellerin işyerlerinin faaliyetlerinin aksamasına neden olmasıyla Temmuz'da sert bir şekilde yavaşlayarak beklentilerin altında açıklanırken ekonomik toparlanmanın hızını kaybettiğine işaret etti. Çin'de sanayi üretimi Temmuz'da yıllık bazda %6.4 artış kaydederken, analistler Haziran'da %8.3 artan verinin Temmuz'da %7.8 yükselmesini bekliyorlardı. Perakende satışlar ise Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre %8.5 artarken, analistlerin beklentisi olan %11.5'in altında kaldı.
Çin'in ekonomisi salgın öncesi büyüme seviyesine toparlansa da işyerlerinin daha yüksek maliyetlerle ve tedarikte yaşanan sıkıntılarla karşı karşıya kalmasıyla ekonomik büyüme hızını kaybetti.
Merkez bankalarının destek önlemlerini azaltmaya hazırlanırken toparlanmanın ivme kaybedebileceği spekülasyonları hafta boyunca finans piyasalarını sarstı. Salı günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın bir süre daha salgın etkisinin devam edeceği, pandemi öncesi seviyeleri dönülemeyeceğini ve Fed’in güçlü olan hamlelerinin de limitli olduğunu vurgulaması endekslere satış getirdi. Özellikle Covid-19 varyantı olan Delta’nın etkilerini ölçmekte zorladıklarını ifade eden Powell piyasaları endişelendirmiş oldu.
Powell’ın açıklamaları ve perakende satış verisi ile dolar başlıca para birimleri karşısındaki gücünü korurken, Yeni Zelanda Merkez Bankası ülkede Delta varyantının tespit edilmesi ve sıkı tecrit önlemlerinin başlatılmasının ardından faiz artırımını erteledi, ülkenin G10 ülkeleri arasında ilk faiz artıran ülke olması bekleniyordu.
Diğer yandan ABD’de açıklanan FED toplantı tutanakları endekslerde satışa yol açtı. Tutanaklara göre üyelerin çoğunluğu varlık alımının azaltılmasının bu yıl içerisinde yapılmasının tartışılması yönünde görüş bildirdi. Tutanaklarla birlikte para politikası değişikliğinin net sinyali için Jackson Hole toplantısının önemi de artmış oldu. Fed tutanakları, ekonomi toparlanmaya devam ederse merkez bankasının bu yıldan itibaren tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceğini gösterdi. Ancak Fed'in tahvil alımlarını azaltmak için koyduğu azami istihdamın yakalanması için "belirgin ilerlemenin devam etmesi" koşuluna henüz ulaşılamadı.
Haftanın son günü ise 120 milyar dolarlık aylık varlık alımlarını bir an önce sonlandırmayı tercih eden Dallas Federal Rezerv Başkanı Robert Kaplan, Delta varyantı etkisi devam ederse ve ekonomik genişlemeyi engellerse görüşünü değiştirebileceğini söyledi.
ABD tarafında endeksler haftalık bazda Dow Jones %1.11, S&P500 %0.59, Nasdaq ise %0.73 değer kaybetti.
Tahvil alım hızının azaltılması Fed'in finansal piyasalara dolar arzını azaltması anlamına geldiği için dolara destek oldu. Dolar endeksi Cuma günü 93.729 ile Kasım 2020’den bu yana en yüksek seviyesini test ederken haftayı %1.06 primle sonlandırdı. Euro ise dolar karşısında 1.1664 ile aynı tarih periyodunda en düşük seviyesini test ettikten sonra haftayı %0.81 kayıpla sonlandırdı.
Ekonomik veri tarafında ABD’de perakende satışlar Temmuz ayında beklenenden sert bir düşüş kaydederken %0.3 düşüş beklentisine karşılık %1.1 geriledi, önceki veri %0.6’dan %0.7’ye revize edildi. Temmuz ayı kapasite kullanımı verisi ise %75.7 üstünde %76.1 olarak duyuruldu. Haftalık işsizlik başvuruları 364 bin seviyesinde bulunan beklentilerin altında 348 bin seviyesinde gerçekleşti. Avrupa bölgesi 2. Çeyrek GSYİH verisi beklenti ile aynı %2 açıklandı.
Petrol fiyatları son üç ayın en düşük seviyelerini test ederken haftayı Delta varyantının vaka sayılarında yaşanan artışın petrol talebi beklentilerini zayıflatacağı beklentileri ile haftanın her işlem gününü değer kaybederek sonlandırdı. Brent petrol haftalık bazda %7.66, ABD ham petrolü ise %8.94 değer kaybetti.
Altın artış gösteren delta varyantının güvenli liman talebini arttırması ile desteklenirken yüksek seyreden dolar tarafından baskılanarak haftayı %0.10 hafif primle $1.781 seviyesinden kapattı.
LME bakır ise haftaya $9.493 seviyesinden başlarken, son zamanlardaki zayıf ekonomik verilerin talep korkularını güçlendirmesiyle haftayı %4.92 kayıpla kapattı.
Diğer yandan MMG Ltd'nin Peru'daki Las Bambas bakır madeninin yakınındaki sakinler, metali taşımak için kullanılan yolun ablukasını kaldırırken, arz endişeleri de hafiflemiş oldu.
Ekonomik veriler, artan vaka sayıları, güçlü dolar ve arz endişelerinin de yatışması ile LME bakır Perşembe günü 01 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesi olan $8.740 seviyesine kadar geriledikten sonra Cuma günü gelen alımlarla toparlansa da $9.052 seviyesinden haftayı sonlandırdı.
Geçtiğimiz hafta volatilitenin hakim olduğu ABD hisse senedi piyasalarında, haftanın ilk gününde Gıda ve İlaç İdaresi, Pfizer ve BioNTech’in Covid-19 aşısına tam onay verdi ve piyasadaki risk iştahı kuvvetlendi. Daha fazla işletme, okul ve üniversiteye aşı koşullarını benimseme konusunda güven vermesi beklenen gelişme, ABD başkanı Biden tarafından da vurgulandı ve aşılarını henüz olmayan vatandaşlara olmaları için tekrardan çağrıda bulunuldu.
Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde sırasıyla %0.61, %0.85 ve %1.55 oranlarında kazanımlar görüldü. Pozitif hava Avrupa hisse senedi piyasalarında da hakim oldu, başlıca endekslerde %0.28-%0.86 aralığında primlenme görüldü.
Haftanın ilk işlem gününde yatırımcılar öncü ABD Ağustos ayı imalat ve hizmet verilerini takip etti. Beklentilerin altında sırasıyla 61.2 ve 55.2 olarak paylaşılan verilere ek olarak bileşik PMI ise bir önceki verinin oldukça altında 55.4 seviyesinde açıklandı. AB bölgesini kapsayan imalat ve hizmet PMI verisi ise sırasıyla 61.5 ve 59.7 oldu.
Dolar dün Mayıs ayından bu yana görülen en büyük günlük düşüşü (%0.58) kaydettikten sonra bu sabah 93.010 seviyesinde yatay. Dolardaki düşüş petrol fiyatlarının ve LME bakırın yükselmesine neden oldu. Ancak yatırımcılar ekonomiye verilen desteğin ve tahvil alımlarının nasıl geri çekileceği konusunda ayrıntıların açıklanabileceği Fed sempozyumu öncesinde temkinli.
Petrol fiyatları diğer yandan ABD'de Pfizer'ın koronavirüs aşısına onay çıkmasının ardından ülkedeki aşılama oranlarının artacağı ve petrol talebinin de bunu takip edeceği beklentisiyle de desteklendi. Dün %5’ten fazla primlenen petrol fiyatları bu sabah %1 civarında primle işlem görüyor.
Altın fiyatları Delta varyantının vaka sayılarının yükselmesine neden olmasıyla Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı beklentisini azalırken psikolojik eşik olan 1,800 dolar seviyesinin üzerinde seyretti. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün %1.37 primli kapanış yaparken bu sabah $1.804 seviyesinde yatay eksi işlem görüyor.
LME bakır ise dolardaki kayıp ve global endekslerdeki pozitif hava ile birlikte dün günü %2.06 primli sonlandırdı. Bugün ise fiziki talepteki toparlanma sinyalleriyle yükseliş gösterirken, ancak ABD merkez bankası konferansı öncesindeki belirsizlik kazançları sınırladı. LME bakır %1.17 primli olarak $9.346 seviyesinden işlem görüyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Global endeksler geride bıraktığımız haftaya hızlı yayılan Delta varyantında yeniden canlanma konusundaki endişelerle birlikte karışık seyirle başlarken giderek artan Delta varyantının yanı sıra, yatırımcılar artan fiyat baskılarını da göz önünde bulundurarak emtiaları satmaya başladı.
Yatırımcıların ABD enflasyon verilerini takip ettiği haftanın ortasına doğru, senatonun onayından geçen 1 trilyon dolarlık altyapı paketi ABD endekslerinde ayrışmalara neden oldu. Haftalık bazda ise ABD endeksleri Dow Jones %0.87, S&P 500 %0.71 primli kapanırken, Nasdaq %0.09 hafif kayıpla kapanış gerçekleştirdi.
ABD tarafında tüketici enflasyonu verisi önceki hafta açıklanan istihdam rakamlarından sonra yakından takip edilirken yıllık %5.4 olarak 13 yılın en yüksek seviyesinde gelen veri sonrasında risk iştahında bozulma görülmedi. Aylık Tüketici Enflasyonu-CPI Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.5 ile beklentilere paralel artış kaydetti?, ABD Çalışma Bakanlığı Haziran ayında TÜFE'yi %0.9 seviyesinde açıklamıştı.
Temmuz ayı ÜFE verisi ise ABD’de beklenti %0.6 üstünde bir önceki dönemle aynı %1, Çekirdek ÜFE de %0.5 beklentisini aşarak önceki veri ile aynı %1 açıklandı.
Cuma günü ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından yayınlanan Ağustos ayı güven endeksi 81.2 seviyesinde açıklanması beklentisine karşın tahminlerin oldukça altında 70.2 olarak duyuruldu.
Çin ise Haziran ayı TÜFE verisi %0.8 beklentisinin üzerinde %1, ÜFE verisi ise %8.8 beklentisinin üzerinde %9 olarak açıklandı.
Dolar, ABD'deki yeni iş ilanlarını gösteren ABD JOLTS istihdam verilerinin güçlü gelmesi sonrasında Fed'in yakın zamanda büyük ölçekli koronavirüs canlandırma desteklerini azaltmaya başlayacağını dair beklentilerin güçlenmesiyle haftaya güçlü başladı. Ancak, ABD'de açıklanan tüketici enflasyonunun yavaşlamasının ABD para politikasındaki erken sıkılaşma beklentilerini azaltmasıyla endekste gerileme görüldü. Çarşamba günü 93.192 ile Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşan dolar endeksi ÜFE verisi sonrası artış gösterse de Cuma günkü güven endeksi verisi ardından değer kaybederek haftayı %0.30 kayıpla ve 92.518 seviyesinden sonlandırdı. Dolar karşısında euro haftayı %0.26 primle kapatırken, sterlin ise yatay sonlandırdı.
Piyasadaki işlemcilerin çoğu Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in diğer yetkililerine kıyasla daha esnek para politikası yanlısı olduğunu düşünse de bu yılın sonuna kadar tahvil alım hızının azaltılmasının neredeyse kesin olduğuna inanıyorlar.
Petrol fiyatlarında ise haftalık bazda yataya yakın kapanış görüldü. ABD özel sektör verilerinin ham petrol stoklarında düşüşe işaret etmesiyle fiyatlar desteklenirken artan vaka sayıları fiyatları aşağı çekti. Brent petrol haftayı %0.16 kayıpla sonlandırırken, ABD hafif ham petrolü %0.23 değer kazandı.
Altın haftaya dört aydan fazla süredeki dip seviyesi olan $1.684 seviyesine kadar gerileyerek başladı, ancak TÜFE verisi sonrası dolar endeksindeki kayıpla beraber kayıplarını telafi ederek haftayı %0.93 primle $1.779 seviyesinden sonlandırdı.
LME bakır ise güçlü bir dolar ve talep endişeleriyle haftanın ilk işlem günü $9.273 seviyesine kadar geriledi, ancak Şili'deki Escondida bakır madenindeki işçi grevinin tekrar gündeme gelerek arz endişeleri yaratması ile hafta ortasında $9.620 seviyesine kadar yükseliş kaydetti.
BHP Group Ltd ve Şili'deki Escondida bakır madenindeki sendikanın, yeni bir sözleşme için geçici bir anlaşmaya vardıklarını açıklamalarının ardından bakır fiyatlarında gerileme görülürken, dolarda ÜFE verisi sonrası yükseliş fiyatları baskıladı.
Diğer yandan ABD Senatosu'nun 1 trilyon dolar büyüklüğündeki altyapı paketini onaylaması da fiyatları desteklerken, LME bakır $9.400 seviyesinden açılış gerçekleştirdiği haftayı %0.53 primli olarak $9.520 seviyesinden sonlandırdı
Haftanın ilk işlem günü ABD Hisse senetleri, Çin tarafında beklentinin altında gelen ekonomik veriler ve delta varyantının yayılmasının küresel toparlanmanın yavaşladığına dair endişelere yol açmasının ardından karışık seyirle kapandı. Dow Jones endeksi %0.3 ve S&P500 %0.26 oranında değerlenerek günü sonlandırırken Nasdaq %0.2 kayıp ile haftaya başlangıç yaptı. Avrupa tarafında ise başlıca endeksler %0.32-%0.90 aralığında değer kaybetti.
Citigroup’dan Tobias Levkovich, Fed'in varlık alımlarını sonlandırması, daha yüksek vergi oranları olasılığı, marj baskıları ve kalıcı enflasyonun "tahvil piyasasının yanıt vermesi gereken" güçler haline gelmesiyle birlikte yatırımcıların daha fazla oynaklığa hazırlık yapması gerektiği konusunda uyardı.
Diğer yandan ABD Fed Başkanı Powell bugün eğitimciler ile birlikte yapılacak olan müzakereye ev sahipliği yapacak. Potansiyel olarak, Ağustos ayı sonlarında yapılacak Jackson Hole sempozyumunun habercisi olan etkinlik, yatırımcıların yakın takibinde olacak.
Çin'in sanayi üretimi ve perakende satış büyüme verileri koronavirüs salgınının ve sellerin işyerlerinin faaliyetlerinin aksamasına neden olmasıyla Temmuz'da sert bir şekilde yavaşlayarak beklentilerin altında açıklanırken ekonomik toparlanmanın hızını kaybettiğine işaret etti. Çin'de sanayi üretimi Temmuz'da yıllık bazda %6.4 artış kaydetti. Analistler, Haziran'da %8.3 artan verinin Temmuz'da %7.8 yükselmesini bekliyorlardı.
Çin'de perakende satışlar ise Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre %8.5 artarken, analistlerin beklentisi olan %11.5'in altında kaldı, perakende satışlar Haziran'da %12.1 yükselmişti. Çin ekonomisi salgın öncesi büyüme seviyesine toparlansa da işyerlerinin daha yüksek maliyetlerle ve tedarikte yaşanan sıkıntılarla karşı karşıya kalmasıyla ekonomik büyüme hızını kaybetti.
Dolar endeksi dün günü %0.12 primle 92.928 seviyesinden sonlandırırken, eur/usd %0.12 kayıpla 1.7777, gbp/usd ise %0.09 kayıp ile 1.3850 seviyesinden kapanış yaptı. Dolar endeksi bugün 92.889 seviyesinde %0.28 primle işlem görüyor; dolar karşısında euro 1.1737 ile %0.34, sterlin ise 1.3766 ile %0.61 negatif.
Ekonomik veri tarafında bugün ABD’de perakende satış verisi Temmuz ayı için %0.3 düşüş beklentisine karşın %1.1 gerileme kaydetti.
Petrol fiyatları başlıca petrol üreticilerinin arzı yakın zamanda artırmayacağı beklentilerine rağmen Delta varyantı endişeleri ile kayıplarına devam ediyor. Petrol fiyatları dün %1.60 civarında değer kaybederken bugün brent petrol %0.17 kayıpla $69.39, ABD ham petrolü ise %0.43 kayıpla $67 bandında.
Altın yatırımcıları Jerome Powell’ın eğitimciler ve öğrencilerin sorularını yanıtlayacağı Town Hall toplantısına odaklanırken, fiyatlar artan delta varyantı ile yükselişte. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün %0.45 primlenirken, bu sabah %0.17 primli olarak $1.790 seviyesinde.
LME bakır ise yeni haftaya $9.493 seviyesinden başlarken, ilk işlem gününde Çin verilerinin etkisiyle günü %0.85 kayıpla $9.439 seviyesinden sonlandırdı. Bugün ABD perakende satış verisine kadar dünkü kapanış seviyesi civarında işlem görmekte olan LME bakır beklenti altı gelen veri ve sonrasında güçlenen dolar ile düşüşünü sürdürerek $9.258 seviyesine kadar geriledikten sonra hafif toparlanarak %1.11 kayıpla $9.334 seviyesinden işlem görüyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Asya borsalarının koronavirüsün delta varyantının bölgenin önemli piyasalarında yayılım kaydetmesi ve Çinli yetkilileri teyakkuza geçirmesinin yatırımcı güvenini sarsarak gerilemesi ile başladı.
Avustralya merkez bankası para politikası toplantısında politika faiz oranını %0.10'da sabit bırakırken; delta varyantının yayılmasından dolayı Sidney ve Brisbane kentlerinde tecrit uygulamalarının başlatılmasına rağmen bankanın Temmuz ayındaki tahvil alım kararını sürdürmesi ise piyasalarda şaşkınlık yarattı.
ABD endeksleri de haftaya satış baskısı ile başlarken çoğunlukla olumlu gelen bilanço açıklamalarının delta varyantına ilişkin endişeleri geri plana itmesi ile toparlandı. National Australia Bank ekonomisti Tapas Strickland, S&P500 endeksinde işlem gören şirketlerin yaklaşık %90'ı ikinci çeyrekte karını arttırdığını belirtti.
Tarım dışı istihdam verisinin odakta olduğu haftanın son işlem gününde, ABD hisse senedi piyasalarında ayrışmalar görüldü ve yükselen ABD 10 yıllıkları ile birlikte teknoloji şirketlerinin baskın olduğu Nasdaq endeksi değer kaybetti. Haftalık bazda ise Dow Jones %0.78, S&P 500 %0.94 ve Nasdaq %1.11 primli kapanış gerçekleştirdi.
Çarşamba günü FED başkan yardımcısı Richard Clarida’nın muhtemelen yılsonuna doğru varlık alımlarında azaltma kararının açıklanacağı ve 2023’te faiz artışlarına başlanacağını açıklaması dikkat çekti. Clarida ve diğer üç Fed üyesi de, önümüzdeki birkaç ay içinde istihdam piyasasının nasıl ilerlediğine bağlı olarak, bu yılın ilerleyen dönemlerinde veya önümüzdeki yılın başlarında tahvil alımını azaltacak bir hareketin sinyalini verdi.
Dolar, ABD'nin zayıf gelen imalat verisi ve delta varyantıyla ilgili artan kaygılar nedeniyle haftaya baskıyla başladı Ancak Clarida’nın para politikasını sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının sıkılaştırma politikasının muhtemel zamanlamasını öne çekilmesine neden olmasıyla yükseliş gösterdi, son işlem günü ise tarım dışı istihdam verisinden desteklenerek haftayı %0.68 primli sonlandırdı. Dolar karşısında euro %0.93, sterlin ise %0.22 kaybetti.
Ekonomik veri tarafında ABD Temmuz ISM imalat endeksinin 60.9'luk medyan beklentinin altında 59.5 olarak açıklandı. Hizmet PMI verilerinde Avrupa tarafı beklentinin altında rakamlar açıklarken ABD’de 59.8’de sabit kalması beklenen veri 59.9 olarak açıklandı. ISM hizmet endeksi ise 60.5 beklentisine karşın 64.1 açıklanarak pozitif tarafta sürpriz yaptı.
ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 385 bin kişi olurken, devam eden işsizlik başvuruları yaklaşık 2.9 milyon kişi seviyesinde açıklandı. Temmuz ayı tarım dışı istihdam raporunu yakından takip edilirken veri 870 bin seviyesinde yer alan tahminlerin üzerinde 943 bin olarak açıklandı, işsizlik oranı %5.7 seviyesinde yer alan beklentilerden daha kuvvetli geldi ve %5.4 oranında duyuruldu.
İngiltere Merkez Bankası piyasa beklentisi doğrultusunda karar alarak faiz ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi.
Ham petrol fiyatları, koronavirüs kısıtlamalarıyla ilgili kaygıların önemli pazarlardaki fabrika üretim faaliyetlerinin yavaşlaması konusundaki endişelerle birleşmesi ile değer kaybetti. Orta doğudaki gerilimlerin fiyatları desteklemesine rağmen brent petrol haftalık bazda %7.38, ABD ham petrolü ise %7.67 değer kaybı ile haftayı sonlandırdı.
Altın doların yükselmesiyle düşüş kaydederken kayıplar istihdam verisi sonrası arttı ve haftayı %2.81 kayıpla kapattı.
LME bakır ise geride bıraktığımız haftaya dolardaki değer kaybı ve Şili'de grev beklentileri ile yükselişle başlarken ABD ve Çin’den gelen ekonomik verilerin etkisi ile negatif kapanış yaparak başladı.
Güçlü COVID-19 varyantlarının hızla yayılmasının daha fazla karantinaya yol açabileceği ve endüstriyel metallere olan talebi azaltabileceği endişeleri ve Fed yetkililerinin açıklamalarının doları desteklemesi üzerine dün üst üste 3.gün gerileme gösteren LME bakır, Perşembe günü ABD piyasalarındaki yükseliş havası ile kayıp serisini sona erdirdi.
Haftanın son işlem günü dolardaki güçlenmeye rağmen, dünyanın en büyük bakır madeni Escondida’da işçileri temsil eden sendikanın, üyerlerine greve hazırlıklı olun çağrısı yapmasının ardından artan arz endişeleriyle yükselen LME bakır, istihdam verisi sonrası Fed’in taperinge gideceğine dair beklentilerin artmasıyla yükselişini koruyamadı ve haftayı %2.51 kayıpla $9.470 seviyesinden sonlandırdı.
Global endeksler yeni haftaya hızlı yayılan delta virüsü varyantında yeniden canlanma konusundaki endişeleriyle karışık seyrederek başladı. Cuma günkü NFP raporu, Fed'in yakında devasa parasal teşvikini azaltmaya başlayabileceğine dair beklentileri körüklerken Dow Jones %0.30, S&P 500 %0.09 değer kaybederken Nasdaq %0.16 primli kapanış gerçekleştirdi. Giderek artan Delta varyantının yanı sıra, yatırımcılar artan fiyat baskılarını da göz önünde bulundurarak emtiaları satmaya başladı.
ABD'nin bu haftaki enflasyon verileri, bu ay yapılacak Jackson Hole sempozyumu öncesinde önemli bir gösterge olacak. Bir diğer gelişme olarak ise Atlanta Federal Rezerv Bankası Başkanı Raphael Bostic’in, merkez bankasının varlık alımlarını bir veya iki aylık güçlü istihdam artışıyla kısmak için hareket etmesi ve bu ölçeklendirme sürecini geçmiş bölümlerden daha hızlı sürdürmesi gerektiğini söylemesi yer aldı.
Avrupa Bölgesinde endekslerde yatay seyir hakim oldu, başlıca endeksler -%0.15 ile %0.13 aralığında kapanış gerçekleştirdi.
Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu günde Çin Haziran ayı TÜFE verisi %0.8 beklentisinin üzerinde %1, ÜFE verisi ise %8.8 beklentisinin üzerinde %9 olarak açıklandı.
ABD Senatosu, 1 trilyon dolarlık altyapı harcamaları paketini geçirmeye yaklaştı fakat paketin hâlâ ABD Temsilciler Meclisi'nin onayından geçmesi gerekiyor.
Dolar, ABD'deki güçlü JOLTS istihdam verisi sonrasında Fed'in yakın zamanda büyük ölçekli koronavirüs canlandırma desteklerini azaltmaya başlayacağını dair beklentilerin güçlenmesiyle euro karşısında dört ayın zirvesini gördü.
ABD Hazine tahvillerinin fiyatları Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentisiyle düşerken getirileri de yükseldi. Daha önce ABD tahvillerinin düşük getirili olmasından kuvvet bulan İsviçre frankı ve altın gibi güvenli liman varlıklar değer yitirdi. Dolar endeksi dün %0.16’lık kazanımının ardından 93.010 seviyesinde hafif primli. Eur/usd dünkü %0.20 değer kaybının ardından bu sabah 1.1733 ile yatay.
Altın, dün dört aydan fazla süredeki dip seviyesine düştükten sonra yeni iş ilanlarını gösteren ABD JOLTS istihdam verilerinin güçlü gelmesinin Fed’in ekonomiye sağladığı desteği erken azaltma beklentilerini arttırmasıyla istikrara kavuştu. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün $1.684 seviyesine kadar geriledikten sonra toparlanarak günü %1.89 kayıpla $1.729 seviyesinden kapattı. Bugün ise %0.29 primli olarak $1.734 seviyesinden işlem görüyor.
Petrol fiyatları, üç haftalık dip seviyesinden hafif yükselse de, koronavirüs vakalarındaki artışın ve Çin'deki sınırlamaların yakıt talebini düşüreceği konusundaki kaygılarla kazanımlar sınırlı oldu. Petrol fiyatları dünkü %2.5 civarındaki kaybın ardından bugün yaklaşık %1.6 primli seyrediyor.
LME bakır ise zayıf Çin verilerinin yarattığı talep endişesinin yanı sıra güçlü doların etkisiyle $9.273 seviyesine kadar geriledikten sonra kayıplarının bir kısmını telafi ederek haftanın ilk işlem gününü $9.336 seviyesinden %1.10 kayıpla sonlandırdı. Şili'deki Escondida bakır madenindeki işçi grevinin tekrar gündeme gelerek arz endişeleri yaratması ile toparlanan LME bakır,bu sabah %0.41 primli olarak $9.441 seviyesinden işlem görüyor. İşçi sendikası dün günü yaptığı açıklamada, hükümetin aracılık ettiği sözleşme görüşmelerini bir gün daha uzatacaklarını söyledi.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Çin eğitim ve gayrimenkul sektörlerinin, hükümet kurallarının sıkılaştırılacağı endişesiyle ağır darbe almasıyla, Asya tarafındaki gelişmelerin endekslerdeki negatif yankıları ile başladı. Çin, aileler üzerindeki finansal baskıları azaltmak için temel ders konularına dair özel ders verilmesini yasaklayarak oldukça büyük olan ülkedeki özel eğitim sektöründe şok etkisi yarattı. Çin İskan Bakanlığı 23 Temmuz'da Çin'in gayrimenkul piyasasındaki usulsüzlükleri üç yıl içinde ortadan kaldırmaya çalışacağını açıklarken, medyada 24 Temmuz'da yer alan habere göre Çin merkez bankası, Şanghay'daki bankalara ilk kez ev alacaklar için ipotek kredisi oranını %4.65'ten %5'e yükseltmeleri talimatı verdi.
ABD ve Avrupa endeksleri haftanın ilk gününde yatay pozitif seyir izlerken, Salı günü olumlu gelen bilançolara rağmen majör Avrupa ve ABD endekslerinde Delta varyantın ilerleyen günlerde daha da artış göstermesi ve ekonomik toparlanmaya sekte vurması endişesiyle satış görüldü. Çarşamba günü ise piyasaların odağında Fed toplantısı vardı.
Fed faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmezken, Fed açıklama metninde de herhangi bir sürpriz ifade yer almadı. Aşılamadaki ilerleme ile, ekonomi koşullarında ve istihdam piyasasındaki güçlenmenin devam ettiği belirtildi, geçtiğimiz aralık ayından bu yana varlık alım programına aynı hızda devam eden Fed’in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedefine ulaşmada o zamandan bu yana ilerleme kaydettiği vurgulandı. Başkan Powell basın toplantısında özellikle istihdam piyasası için tam istihdam hedefinden henüz uzak olduklarını vurguladı. Delta’nın ekonomiye etkilerinin pandeminin başındaki kadar ciddi olmasını beklemediklerini, ancak izlemeye devam ettiklerini belirtti. Yeni varyantların oluşması için koşullar var olduğu sürece, risklerin devam ettiğini açıklamalarına ekledi. Enflasyondaki yükselişi geçici olarak nitelendirdiklerini de bir kez daha vurguladı.
Endekslere faiz kararı ve basın toplantısı sonrasında alım geldiği görüldü. Fed kararına ilk olarak yükselişle tepki veren dolar ise Jerome Powell'ın faiz oranlarında artışın henüz gündemde olmadığının sinyalini vermesinin ardından geriledi. Gevşeme yanlısı açıklamalar ve zayıf ekonomik verilerin etkisiyle dolar endeksi ise haftayı %0.79 kayıpla sonlandırdı.
Diğer yandan ABD'nin 1.2 trilyon dolar büyüklüğünde olması planlanan altyapı paketi Senato'daki ilk oylamadan geçti.
Haftanın son günü ise ABD tarafında bilanço açıklamaları devam ederken, pandemi sırasında endekslerin yeni rekorlar kırmasında önemli roller oynayan büyük teknoloji firmalarının beklentinin altında gelen kar rakamları ile birlikte endekslerde geri çekilmeler yaşandı. Gelişmelerle birlikte haftalık bazda Dow Jones %0.36, S&P500 %0.37, Nasdaq endeksi ise %1.11 değer kaybetti.
Altın fiyatları Fed'in ekonomiye verdiği desteği azaltmayacağı ve yakın vadede faiz artırımına gitmeyeceği işaretlerinin yeniden gündeme gelmesiyle haftayı %0.68 primle kapattı.
LME bakır, Fed toplantısı öncesinde zayıflayan doların desteği ile haftaya primli başlangıç gerçekleştirdi. Düşen stoklar, Çin’de yükselen primler ve dolardaki kayıp nedeniyle LME Bakır güçlü bir görünüm sergileyerek haftayı %0.94 primle $9.714 seviyesinden sonlandırdı.
Diğer taraftan Avrupa Birliği'nin piyasayı destekleyen elektrikli araç politikasını benimsemesi gibi düzenlemelerle yeşil enerji sektörlerine yapılan yatırımların artmasıyla talebin canlı kalması bekleniyor.
Reuters anketine göre, artan maden arzı ve Çin'in emtia fiyatlarını sınırlama yönündeki baskısının etkisiyle, bakır fiyatları önümüzdeki aylarda rekor seviyelerden geri çekilmeye hazırlanıyor.
Yeni hafta ise ABD endekslerinde satış ile başlarken, Dow Jones %0.28, S&P 500 %0.18 geriledi, Nasdaq ise %0.06 artışla günü tamamladı.
Asya borsaları koronavirüsün delta varyantının bölgenin önemli piyasalarında yayılım kaydetmesi ve Çinli yetkilileri teyakkuza geçirmesinin yatırımcı güvenini sarsmasıyla geriledi.
Avustralya merkez bankası bu sabahki para politikası toplantısında politika faiz oranını %0.10'da sabit bırakırken; delta varyantının yayılmasından dolayı Sidney ve Brisbane kentlerinde tecrit uygulamalarının başlatılmasına rağmen bankanın Temmuz ayındaki tahvil alım kararını sürdürmesi ise piyasalarda şaşkınlık yarattı.
Dolar, dün ABD'nin zayıf gelen imalat verisi ve koronavirüsün delta varyantıyla ilgili artan kaygılar nedeniyle işlemcilerin güçlü ekonomik toparlanma konusundaki tahminlerini tersine çevirmeleriyle baskılandı. Dolar endeksi dün günü %0.14 kayıpla sonlandırırken, dolar karşısında euro yatay, sterlin ise %0.14 kayıpla kapanış gerçekleştirdi. Bugün ise dolar endeksi 91.949 seviyesinde %0.11 kayıpla seyrederken, eur/usd 1.1880 ile %0.11, gbp/usd ise 1.3920 ile %0.27 primli işlem görüyorlar.
ABD Hazinesi tahvil getirileri ise, dün ABD Temmuz ISM imalat endeksinin 60.9'luk medyan beklentinin altında 59.5 gelerek iki aydır yavaşlama kaydetmesiyle düştü. ABD Temmuz ISM imalat endeksinin yavaşlamasına ek olarak Çin'in Temmuz ayı imalat yöneticileri endeksi de önceki aya göre geriledi.
Ham petrol fiyatları, koronavirüs kısıtlamalarıyla ilgili kaygıların önemli pazarlardaki fabrika üretim faaliyetlerinin yavaşlaması konusundaki endişelerle birleşmesi sonucu risk iştahının baskılanmasıyla bu sabah erken saatlerdeki yükselişini tersine çevirdi. Dün Brent petrolde %4.51, ABD ham petrolünde ise %3.64’lük değer kaybı yaşandı.
Altın fiyatları, yatırımcıların bu haftaki ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde büyük pozisyon almaktan kaçınmalarıyla hafif geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün günü yatay sonlandırırken bu sabah %0.34 kayıpla $1.807 seviyesinde.
LME bakır dün dolardaki değer kaybı ve Şili'de grev beklentileri ile gün içerisinde $9.810 seviyesine kadar yükselmesine rağmen ABD ve Çin’den gelen ekonomik verilerin etkisi ile günü %1 kayıpla $9.616 seviyesinden sonlandırdı.
LME bakır bugün ise açıklanan ekonomik verilerin yanı sıra yatırımcılarda oluşan delta varyantının yayılma hızının yarattığı ekonomik endişelerle $9.527 seviyesinde %0.95 kayıpla işlem görüyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Global piyasalar geride bıraktığımız haftaya; ABD ile Çin arasında tırmanan gerilimin ve , delta koronavirüs varyantının ekonomik toparlanmayı gölgede bırakacağına dair endişelerin etkisiyle zayıf bir başlangıç yaptı. Covid-19'un yeniden canlanması, yeni karantina kısıtlamalarının ekonomik toparlanmayı azaltacağı düşüncesi küresel yatırımcıları rahatsız etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'ye yönelik seyahat uyarısını en üst seviyeye çıkararak vatandaşlara korona virüs enfeksiyonlarındaki artış nedeniyle seyahat etmemelerini tavsiye etti. Diğer yandan ABD, İngiltere ve müttefiklerinin, Çin hükümetinin kamu ve özel kuruluşlara yönelik bir dizi kötü niyetli fidye yazılımı, veri hırsızlığı ve siber casusluk saldırılarının arkasındaki beyin olduğunu iddia ederek jeopolitik gerginlikleri yeniden ortaya çıkardı. Riskten kaçınma hareketi ile birlikte güvenli liman olarak görülen dolara hafta başında talep arttı.
Hazine getirilerinde görülen sıçramanın, Covid-19 vakalarındaki artışın, ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağına dair bazı endişeleri yatıştırmasıyla, geri dönüş rallisi istikrarlı bir şekilde hız kazandı. Hisse senetleri, bir dizi şirket kârının, dünya genelindeki korona virüs alevlenmelerinin ekonomik etkisine ilişkin endişeleri ortadan kaldırmasıyla hafta ortasında yükselişini devam ettirdi.
Avrupa Birliği, İngiltere hükümetinin, İngiltere'nin 2020'de AB'den ayrıldığını öngören anlaşmanın temel ilkelerinden biri olan Kuzey İrlanda Protokolünü elden geçirme çağrısını reddetti. Avrupa piyasalarında Perşembe günü, ECB'nin güvercin yorumlarıyla birlikte genele yayılan alıcılı bir seyir gözlendi. ECB’nin destek adımlarına devam edeceğini ve faizin düşük seviyelerde kalmaya devam edeceğini belirtmesine rağmen, Euro’ya gelen alımlar ile EUR/USD 1,1830’a yükseldi.
ABD’de haftalık işsizlik başvurularında tekrar 400 bin seviyesinin üzerine çıkılması ile yavaşlayan düşüş trendinin sonra erdiği görüşü bir nebze tedirginlik yaratarak USD’ye talebi tekrar öne çıkardı ve parite haftayı 1,1798 seviyesinden kapattı. ABD endeksleri iyi giden bilanço sezonunun etkisiyle haftanın son işlem gününde primli kapanış yaparak rekor tazeledi. Şimdiye kadar bilanço açıklayan S&P 500 endeksindeki şirketlerin %87’si beklentilerden iyi sonuçlar açıklamayı başardı. NABD temmuz ayı İmalat PMI verisi 63.1 beklentisine karşılık 62 seviyesinde açıklanırken, hizmet PMI verisi 59.8 beklentisinin üzerinde 64.5 seviyesinde açıklandı.
Hafta başında delta varyantının hızlı yayılmasının talebi vuracağına dair endişelerle sert gerileyen LME bakır, talep iyimserliğinin üstünlüğü geri kazanmasıyla haftanın geri kalanında yükseldi. LME bakır geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde güçlü doların yanı sıra, Çin talebine dair endişeler ve Çin’in rezervlerinden bakır ve diğer endüstriyel metalleri serbest bırakma planlarının etkisiyle $9131 ile 4 haftanın en düşük seviyesini test etti. Global piyasalardaki alım rüzgarları ile birlikte Salı günü kayıplarının bir kısmını telafi eden LME bakır, Perşembe günü azalan stokların ve zayıflayan doların desteği ile yükseldi. ECB toplantısı sonrasında genişletilmiş gevşek para politikasının ekonomik toparlanmayı ve metal talebini arttırmaya yardımcı olacağı beklentisi ile LME bakır Cuma günü $9632 seviyesine yükseldi.
Yeni haftaya Çin tarafındaki gelişmelerin borsalardaki yankıları ile başladık. Asya borsaları, eğitim ve gayrimenkul sektörlerine yönelik yeni düzenlemelerin Çin hisse senetlerini düşürmesi ve ABD şirketlerinin açıkladığı bilançoların gelişmekte olan piyasalardaki fonları Wall Street'e çekmesiyle geriledi.
Çin, aileler üzerindeki finansal baskıları azaltmak için temel ders konularına dair özel ders verilmesini yasaklayarak oldukça büyük olan ülkedeki özel eğitim sektöründe şok etkisi yarattı. Çin İskan Bakanlığı 23 Temmuz'da Çin'in gayrimenkul piyasasındaki usulsüzlükleri üç yıl içinde ortadan kaldırmaya çalışacağını açıklamıştı. Çin medyasında 24 Temmuz'da yer alan habere göre Çin merkez bankası, Shanghai'daki bankalara ilk kez ev alacaklar için ipotek kredisi oranını %4.65'ten %5'e yükseltmeleri talimatı vermişti. Çin’de eğitim ve gayrimenkul sektörlerinin, hükümetin kuralları sıkılaştırılacağı endişesiyle ağır darbe almasıyla Çin endeksleri öncülüğünde Asya borsaları geriledi.
ABD endeksleri haftanın ilk gününde yatay pozitif seyir izledi. Dow Jones ve S&P500 endeksler %0.24 oranında değerlenirken Nasdaq yatay pozitif kapanış sergiledi. ABD endekslerine benzer bir şekilde Avrupa Endekslerinde de yatay seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0.16 ve DAX endeksi %0.3 oranında düşüş yaşarken FTSE 100 endeksi yatay negatif olarak senası sonlandırdı.
Alphabet Inc, Apple Inc ve Microsoft Corp çeyreklik sonuçlarını bugün ilerleyen saatlerde, Amazon ise bu haftanın ilerleyen günlerinde açıklayacak.
Bu hafta piyasalar FED’in para politikası toplantısının sonuçlarını ve ABD'de yayımlanacak finansal sonuçları takip edecekler. ECB’nin devam eden gevşek para politikasının ardından bu hafta gerçekleşecek FED toplantısı daha önemli olacak
Yatırımcıların FED'in para politikasında sıkılaşmaya gideceğine dair endişe duymasıyla bir ayı aşkın süredir genel olarak yükselmeye devam eden dolar endeksi, dün euro karşısında %0.3 düştü.
Dolar endeksi bugün hafif kayıpla 92.65 seviyelerinden işlem görüyor. 92.80 ve bir süredir test edilen 93 psikolojik sınırı endeks için önemli direnç noktaları olarak öne çıkıyor.
G10 para birimlerinin tamamı dolara karşı değer kazanırken EURUSD paritesi hafif primle işlem gördü ve 1.18 seviyesinin üzerine yerleşmeye çalışıyor. 1.18 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanabilirse 1.1880 seviyesindeki 1 yıllık Fibonacci direncine kadar bir hareket izlenebilir.
1.3720 seviyesinde bulunan 200 günlük ortalamasından destek almayı başaran GBPUSD paritesi de 1.38 seviyesinin üzerine çıkmayı başardı. 1.39 ve 1.3925 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama parite için takip edilecek önemli direnç noktaları olarak öne çıkıyor.
Kripto para birimleri ise aylardır işlem gördükleri bandı aşmaya çalışmalarının ardından sert düştüler. Bitcoin dün 40,581 doları gördükten sonra Amazon.com şirketinin kripto para birimlerini kabul etmeye hazırlandığına dair çıkan haberleri reddetmesinin ardından sert düşerek 37,470 dolara geriledi.
ABD 10 yıllık reel tahvil getirileri enflasyon beklentilerinin yükselmesiyle rekor düşük seviyeye gerileyerek %-1.123 oldu. ABD tahvillerinde devam eden düşüş gelişmekte olan piyasalara da pozitif etki yaratıyor.
Fed'in Çarşamba günü gerçekleşecek para politikası toplantısında tahvil alımları ve artan enflasyona dair FED'in tutumu gibi konular takip edilecek.
LME bakır, FED toplantısı öncesinde zayıflayan doların desteği ile bu sabah $9924 ile 15 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Dün günü %2 primle kapatan LME bakır, erken saatlerdeki kazançlarının bir kısmını geri vererek %1 kayıpla $9755 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları bağımsızlık günü tatili nedeniyle kapalı olurken, diğer yurtdışı piyasalarında da düşük işlem hacimli seyir görüldü. ABD’de açıklanan ISM hizmet sektörü endeksinin bir önceki aya göre düşüş kaydetmesi endekslerde satışın hız kazanmasına yol açtı.
Yayımlanan Haziran ayı toplantı tutanaklarına göre Fed enflasyonu temkinli bir şekilde takip etmeye devam ederken, enflasyonun yükseldiğini düşünmesi halinde adım atmaya hazır olduğunu ortaya koydu. Ancak Fed yetkilileri, merkez bankasının harekete geçmesi için gereken koşulların daha uzun bir süre oluşmayacağını düşünüyorlar. Tutanaklarda "bazı katılımcıların" bankanın tahvil alım programını azaltması için gerekli koşulların "beklediklerinden biraz daha erken" oluşacağını düşündüğü görüldü.
Yetkililerin salgın hastalık nedeniyle uygulanan aşırı gevşek para politikasının nasıl sıkılaştırılacağı konusunda çeşitli görüşler ortaya koyması para politikasının yeniden düzenlenmesinin artık masaya yatırıldığı şeklinde yorumlandı.
Reuters anketine katılan ekonomistler Ağustos ya da Eylül'de Fed'in varlık alım programını azaltma stratejisini açıklamayacağını tahmin ediyorlar. Çoğu ekonomist tahvil alımlarının azaltılmasının gelecek yılın başında olacağını düşünürken, ankete katılanların üçte biri ilk kesintinin bu yılın son çeyreğinde olacağını öngörüyor.
Perşembe günü Fed toplantı tutanakları ve Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen enflasyon hedefinin yükseltilmesi ve bir süreliğine hedefin üzerinde kalmasına izin verilebileceği açıklamalarına karşılık, Covid-19 salgınındaki yeni varyantların yarattığı büyüme endişesi risk iştahını azaltarak endekslere satış getirdi.
Haftanın son işlem günü ise ikinci çeyrek kazanç sezonunun güveni artırmaya başlamasıyla birlikte küresel büyümenin hala yolunda olduğuna inanan yatırımcılar endeksleri yukarı taşıdı.
Endeksleri etkileyen diğer önemli gelişmeler arasında Çin Merkez Bankasının, bankaların rezervde tutması gereken nakit miktarını 50 baz puan azaltması ve Avrupa Merkez Bankasının enflasyon aşımına müsamaha göstereceğini belirtmesi ile birlikte gevşek para politikasının bir süre daha sürecek olması yer aldı.
Diğer yandan ABD ile Çin arasındaki gerilim artmaya devam ederken, Washington, Sincan'da insan hakları ihlalleri ve ileri teknoloji gözetimi iddiaları üzerine 34 Çinli kuruluşu ekonomik kara listesine ekledi.
Pekin yönetimi ise, ABD’de işlem gören ve çoğunlukla teknoloji şirketleri olan Çinli şirketleri üzerindeki gözetimini artırıyor. Danıştay, yerli işletmeler için denizaşırı piyasalarda işlem görmelerini sağlayan sistemin kurallarının güncelleneceğini, ayrıca sınır ötesi veri akışları ve güvenlik üzerindeki kısıtlamaları sıkılaştıracağını söyledi.
Haftalık haber akışı ile ABD endeksleri haftalık bazda Dow Jones %0.24, S&P 500 %0.40 ve Nasdaq %0.43 olmak üzere primli kapanışlar gerçekleştirdi.
Diğer yandan yüksek oranda bulaşıcı Covid-19 delta varyantının ABD'deki baskın tür olduğu CDC (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) tarafından belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü, düşük aşılama oranlarına sahip ülkelerin varyantların yayılması için büyük bir risk teşkil ettiğini ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde halk sağlığı önlemlerinin kaldırılmasına karşı aşırı dikkatli olunması çağrısında bulundu.
Çin hükümetinin sürpriz bir şekilde ekonomiyi desteklemek için zorunlu karşılıkları uygun bir dönemde düşüreceğini açıklaması ise Çin devlet tahvillerine alım getirdi ve Çin'in 10 yıllık tahvil getirileri 10 ayın en düşük seviyesini gördü.
Ekonomik veri tarafında ABD’de açıklanan revize verilere göre hizmet sektörü PMI endeksi Haziran ayında 64.6 olurken, ISM hizmet sektörü endeksi 60.1 puan ile 63.5 beklentisinin altında kaldı, veri bir önceki aya göre gerileme kaydetmiş olsa da 60.1 ile halen tarihi zirvelere yakın.
Haftalık işsizlik başvuruları ise 350K beklentisinin üzerinde 373K seviyesinde açıklandı, bir önceki haftanın verisinde de 7 bin kişilik yukarı yönlü revizyon yapıldı.
Çin’de Caixin Hizmet PMI verisinin 0.2 puan düşüşle 54.9’a gerilemesi beklenirken 50.3 olarak açıklanması dikkat çekti.
Almanya’da Hizmet PMI 58.1 beklentisinin altında 57.5 olurken Euro Bölgesi için beklentinin 0.3 puan üzerinde 58.3 olarak açıklandı. Almanya’da ZEW anket sonuçları Temmuz ayı için 63.3 puana gerileyen beklenti endeksi 75.2 puan beklentisinin altında kaldı. Var olan durum endeksi ise 21.9 puan ile bir önceki döneme kıyasla yükseliş kaydetti, Euro Bölgesi için ise beklenti anketi sonucu 61.2 puana geriledi.
Euro ise, Alman yatırımcıların Avrupa'nın en büyük ekonomisinin görünümüne ilişkin eğilimlerini gösteren ZEW endeksinin sert düşmesi nedeniyle gerilese de doların haftanın son iki günü gerilemesi ile haftayı yatay sonlandırdı.
Dolar, Fed'in varlık alımlarını bu yılsonundan itibaren azaltmaya başlayacağı beklentilerini destekleyen toplantı tutanaklarının ardından başlıca para birimleri karşısında 92.845 ile üç ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra tahvillerdeki düşüş ile gerilerken, haftayı 92.130 seviyesinde yatay eksi kapattı.
Petrol fiyatları ABD ham petrol ve yakıt stoklarındaki düşüşten destek bulsa da OPEC+ görüşmelerinin sonlandırılmasının dünya genelinde ham petrol üretiminin artmasına neden olacağına dair endişelerle haftalık bazda %0.8 civarında değer kaybetti.
Altın ise dolardaki gerileme ve hisse senedi piyasalarındaki yükseliş ile haftalık bazda %1.19 değer kazanırken, haftayı $1.808 seviyesinden sonlandırdı.
LME bakır fiyatları hafta başında haftanın en yüksek seviyesi olan $9.632 seviyesine kadar yükselişinin ardından Çin’de yavaşlayan talep görünümünden ve petrol fiyatlarındaki gerilemeden negatif etkilense de Çin’in beklenti altı rezerv satışı ve doların geri çekilmesi ile desteklendi. Bakır fiyatlarında Cuma günü Çin’de bankaların zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan indirime gitmesinin ardından$9.559 seviyesine kadar yükseldikten sonra haftalık bazda %1.22 primle $9.493 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Yeni hafta ise ABD hisse senedi piyasaları, şirketlerin ikinci çeyrek bilançolarını açıklamaya başlayacağı haftaya alıcılı başladı. Oluşan olumlu hava ile bitlikte Dow Jones endeksi %0.36’lık kazanımlarla günü tamamladı. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise sırasıyla %0.35 ve %0.21 oranlarında değerlendi.
Piyasada oluşan olumlu havaya karşın, New York Fed'in Haziran ayı Tüketici Beklentileri Anketinde önümüzdeki 12 aylık ortalama enflasyon beklentisinin %4.8'e yükselmesi dikkat çekiciydi. Bu seviye 2013'e kadar uzanan veri için görülen en yüksek değer olarak dikkat çekerken Fed tarafından verilen demeçlerde ülke genelinde görülen fiyat artışlarının geçici olduğu defalarca vurgulanmıştı.
İngiltere Sağlık Bakanı Pazartesi günü daha bulaşıcı delta varyantının neden olduğu koronavirüs vakalarında devam eden artışa rağmen ülkedeki karantina kurallarının 19 Temmuz'da hafifletilmeye devam edileceğini doğruladı.
Asya borsaları, yatırımcılar ikinci çeyrek finansal sonuçları ve ABD TÜFE verisi gibi bazı başlıca ekonomik verileri beklerken ABD borsalarındaki rekor artışı takiben ilk işlemlerle yükseldi.
Yatırımcılar bu hafta ABD'de başlayacak ikinci çeyrek bilanço dönemini, pek çok ülkenin enflasyon verisini ve Fed başkanı Jerome Powell'ın konuşmasını takip edecekler. Powell'ın Çarşamba ve Perşembe gerçekleştireceği konuşması ABD'de para politikasında sıkılaşmanın ne zaman başlayabileceğine dair ipuçları için yakından takip edilecek.
Dolar, ABD TÜFE verisi öncesinde yatırımcılar verinin para politikasında sıkılaşmaya ve faiz artırımına ne zaman gidilebileceğine dair ipuçları sağlayıp sağlamayacağını takip ederken dün %0.1 değer kazandı. Dolar endeksi bugün 92.340 seviyesinde hafif primli, euro 1.1848, sterlin ise 1.3859 seviyelerinde yatay eksi işlem görüyor.
Euro, ECB Başkanı Christine Lagarde'nin faiz oranlarına dair gevşek para politikası benimseneceğini işaret etmesiyle baskı altında kalırken, diğer başlıca para birimleri de ABD TÜFE verisi öncesinde Asya'daki işlemlerde büyük ölçüde yatay seyretti.
Reuters anketine katılan ekonomistler ABD TÜFE verisinin Haziran'da bir önceki aya kıyasla %0.5, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %4.9 artmasını bekliyor. İşlemciler verinin beklentileri tutturamaması halinde faiz oranlarına dair tahminlerin değişerek doların ve tahvil piyasalarının hareketleneceğini düşünüyorlar.
Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının daha da gerileyeceği beklentileri ve talebi ancak karşılayan petrol arzının fiyatları desteklemesiyle dünkü %0.50 civarında kayıpların bir kısmını telafi etti ancak koronavirüs vakalarının arttığına dair endişeler kazanımlarını sınırladı. Brent petrol %0.75 primli olarak $75.73, ABD ham petrolü ise %0.72 primli olarak $74.63 seviyesinde.
LME bakır ise yeni haftaya $9.500 seviyesinden başlarken dün ekonomik toparlanmanın yavaşladığı görülen en büyük tüketici Çin'deki talep beklentilerine ilişkin endişeler ve artan stoklarla günü %0.40 kayıpla $9.455 seviyesinde sonlandırdı.
LME bakır bugün ise Çin'den gelen ticaret verilerinin tahminleri aşarak talep görünümünü yükseltmesine rağmen ABD enflasyon verisi öncesinde $9.406 seviyesinde %0.52 kayıpla işlem görüyor.
İndir