Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2011-09.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Şubat ayını Orta Doğu ve Libya olaylarının izleriyle kapatan piyasalar, geçtiğimiz haftaya yani Mart ayının ilk haftasına da aynı gündem konularının etkisi ile başladılar. Ancak, Kaddafi’nin Libya’da köşeye sıkışması ve Batılı ülkelerin Libya hakkındaki destek verici yorumları, petroldeki sert yükselişi geçtiğimiz hafta için sınırladı. Geçtiğimiz haftanın ilk gününü 9.880 $/ton seviyesinde kapatan bakır ise,  Çin’in olumsuz imalat verisinin ardından Asya seansında yaşadığı hızlı düşüşünü geçen hafta Salı günü geri aldı ve ABD seansı öncesinde 9.940 $/ton seviyesine ulaştı.
 
FED Başkanı Bernanke’nin, emtialardaki yükselişlerle birlikte tüketici fiyatları endeksinde yükselme yaşanabileceğini; özellikle yükselen petrol fiyatlarının (ve diğer emtia fiyatlarının), büyüme için tehlike oluşturabileceğini açıklamasıyla genel anlamda borsalarda düşüşler yaşandı. Libya’da var olan krizin Ortadoğu geneline yayılma olasılığının kuvvetini koruması ve bu kriz doğrultusunda emtia fiyatlarıyla tetiklenen enflasyonun daha güvenli yatırım araçları olarak görünen değerli metallere ilgiyi arttırmasıyla birlikte altın 1.433,40 $/ons seviyesini görerek geçtiğimiz hafta ortasında yeni bir rekora ulaşmış oldu.
 
Geçtiğimiz haftanın sonuna gelindiğinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet ECB' nin gösterge faiz oranını %1'de bırakma kararından sonra yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nde enflasyondaki hızlı yükseliş ışığında "faiz oranının gelecek ay yapılacak ECB toplantısında muhtemelen yükseltileceğini" açıklaması ve ABD tarafında açıklanan güçlü tarım dışı işsizlik verisi ile Euro’nun daha güçlü kalması ile EUR/USD paritesi 1,3978 ile haftayı kapattı. Geçtiğimiz hafta boyunca konsolide bir şekilde hareket eden bakır ise, haftanın sonuna doğru yükselişini devam ettirip 9.999 $/ton’a kadar yükselerek tekrar 10.000 $/ton sınırını zorladı. Olumlu işsizlik verisine sahip olan ABD borsaları ve Asya borsaları, jeopolitik sorunların artacağı kaygıları ve yüksek petrol fiyatlarının gelecek  haftalardaki yükselişleri tehdit etmesi riski doğrultusunda geçtiğimiz haftayı düşüşler ile kapattılar.
 
Petrolün yüksek fiyatından dolayı endişelerin yüksek olduğu piyasalarda, Cuma günü beklenenden güçlü açıklanan ABD istihdam verisinden destek almayı başaramayan dolar karşısında Euro ise, ECB' nin gelecek ay faiz artırabileceği beklentisinden destek almayı sürdürdü ve içinde bulunduğumuz haftanın ilk gününde EUR/USD paritesi 1,4030’a kadar yükseldi. İlk iş günü içerisinde; ABD Başkanı Obama’nın, NATO’nun Libya’daki durumu askeri ve diğer yöntemlerle kontrol altına almaya yönelik adım atabileceğini açıklaması, piyasalarda hızlı hareketlerin tetikçisi oldu. Açıklamanın ardından genel olarak metallerde satışlar yaşanırken; 9.900 $/ton’un üzerinde bir fiyatla haftaya başlayan bakır, piyasada yaşanan hareket doğrultusunda yaklaşık 2 saat içerisinde % 3,5’lik bir düşüş yaşadı ve 9.469 $/ton ile günü kapattı. Bugün yatay ve yukarı yönlü bir seyir izleyen bakır için 9.634 $/ton’da direnç ve 9.346 $/ton’da destek noktaları mevcuttur.


İndir

2011-08.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta özet olarak, küresel piyasalarda yaşanan ve aşırı yoğunlaşan hükümet karşıtı protestolardan dolayı yatırımcıların riskli varlıklardan kaçış neticeleri doğrultusunda emtialarda satış, altında ve petrolde alış oldu. 9.850 $/ton seviyelerinden geçtiğimiz haftaya başlayan bakır, Asya tarafından başlayan satışların etkisi ile yaşanan gerginlikleri de arkasına alarak; hafta içerisinde 9.310 $/ton seviyesine kadar geriledi. Gerginliğin yayılacağı ve petrol arzını sekteye uğratacağı şeklindeki korkuların artması ile ABD borsalarında Ağustos ayından bu yana en kötü günlük düşüş yaşandı ve ham petrolün fiyatı 2-1/2 yılın en yüksek noktası olan 105 $/varile’ e kadar yükseldi. Ayrıca piyasaların bir diğer önemli göstergesi olan EUR/USD paritesi, doların değer kaybetmesi ile 1,3820 seviyelerine kadar yükseldi.
 
Bir önceki haftada yükselişine hızlı bir şekilde başlayan ve geçtiğimiz haftada yükselişini devam ettiren altın, Libya'daki durumdan kaynaklanan endişelere bağlı olarak elde ettiği kazanımlarla Ağustos'tan bu yana en iyi aylık performansını gösterdi. Buna karşın; bakır geçtiğimiz son bir haftada, Ağustos 2010’dan bu yana gördüğü en hızlı düşüşünü yaşadı. 15.02.2011’de 10.190 $/ton rekor seviyesini gören bakır, bir hafta sonra 24.02.2011 tarihine gelindiğinde 9.310 $/ton ile % 9 yakın bir düşüş yaşamış oldu.
 
Geçtiğimiz haftanın sonuna doğru gelindiğinde küresel piyasalarda yaşanan satışlar hız kesmeye başladı. ABD tarafından gelen olumlu verilerin piyasaları desteklemesinin ardından, gerek Suudi Arabistan ve gerek ABD’nin Libya’dan kaynaklanabilecek petrol arzı kesintisine karşı üretim artışına gidileceğini açıklaması, küresel piyasaların rahat bir nefes almasına yardımcı oldu ve piyasalarda alımların gelmesi için kapıyı açtı. Bu doğrultuda, yüksek fiyata sahip olan ham petrolün fiyatı 96 $/varil’e, altının fiyatı ise 1.401 $/ons ‘a kadar geriledi. Fonların alışlarını emtialara yönlendirmesi ile yükselişine başlayan bakır, haftanın son gününde % 2,9’luk değer artışı ile 9.775 $/ton seviyesine kadar ulaşarak geçtiğimiz haftayı kapattı.
 
Şubat ayının son haftasında Orta Doğu ve Libya olaylarıyla çalkalanan piyasalar, bu haftaya da aynı gündem konuları ile başladı; ancak Kaddafi’nin Libya’daki belli bölgelerin kontrolünü kaybetmesi ve Batılı ülkelerin Libya’da muhalefete destek vermesi, petroldeki sert yükselişi sınırladı. Olumsuz açıklanan Japonya sanayi üretimi verisine rağmen; bakır, Asya piyasalarından metallere yönelik gelen alımların ardından Avrupa piyasalarının açılışı ile yükselişine devam etti. İlk işlem gününde Amerika’da açıklanan ve olumlu gelen tüketici gelirleri ve Chicago imalat verileri etkisi ile bakır, içinde bulunduğumuz haftanın ilk gününü 9.880 $/ton seviyesinde kapattı. Bugün ise, Çin’in olumsuz imalat verisinin ardından Asya seansında yaşanan düşüşünü hızlı bir şekilde geri veren bakır, ABD seansı öncesinde 9.940 $/ton seviyesine ulaştı.


İndir

2011-07.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER


Mısır’da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmesinin ardından gerginliğin azalması ile global piyasalar yükselirken; Çin cephesinden gelen olumlu ithalat ve enflasyon verileri, bakır fiyatının geçtiğimiz haftanın ilk iki işlem gününde settlement bazında 10.148 $/ton ve 3 aylık bazda da 10.190 $/ton ile rekor kırmasını sağlamıştı.

Haftanın geri kalanında rekor seviyelerdeki kazançlarını geri veren bakır, fon hareketleri ile dalgalı bir seyir izledi. Ortadoğu’daki gerginliklere enflasyon endişeleri de eklenince, bakır 9.700 $/ton seviyesine kadar değer kaybetti. En büyük tüketici konumunda olan Çin’in rekor fiyatlardan dolayı bakır alımı yapmayacağı korkusu ve Şanghay bakır stoklarında gerçekleşen artışların bu öngörüyü doğrular nitelikte olması, satışların yaşanmasına neden olsa da; son işlem gününde doların zayıflaması ile bakır haftayı yükselişle 9.900 $/ton seviyesinden kapattı.  

Bu hafta ise, global piyasalarda yaşanan ve aşırı yoğunlaşan hükümet karşıtı protestolardan dolayı yatırımcıların üzerlerinden riskleri atmaya çalışmaları neticeleri doğrultusunda emtialardan çıkış, altın ve petrole yöneliş oldu. Libya’da hükümete karşı yapılan eylemler sonucu Orta Doğu’da gerilimin artması yüzünden Asya borsaları haftaya satışlarla başladı. Libya’da yaşanan gerilimin petrol fiyatlarını yükseltmesi ve enflasyon endişelerini arttırması, bütün piyasaları olumsuz etkiledi. ABD borsalarında yatırımcıların riskten kaçmalarıyla Ağustos ayından bu yana en kötü günlük düşüş yaşandı. Bölgedeki istikrarsızlığın diğer ülkelere de sıçrama olasılığı ve yükselen petrol fiyatları, hisse senedi piyasalarını olumsuz etkileyemeye devam edecek gibi görünüyor. Petrol fiyatları Libya'dan petrol sevkinin durmasıyla 2–1/2 yılın en yükseğine yakın seviyede (103 $/varil) kaldı. Altın düşük fiyattan yapılan alımlar ve Libya'daki gerginliğe bağlı güvenli liman alımlarından beklenen desteğe karşılık gücünü geri kazandı. Bakır ise, 9.850 $/ton seviyesinden başladığı haftada bu sabah 9.310 $/tona kadar geriledi. Libya’da yaşanan iç savaşın kısa sürede sonuçlanmayacağı ve çevre ülkelere de yayılabileceği endişesi, dolarda sert satışların yaşanmasına neden oldu.

 

 



İndir

2011-06.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER


Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde 10.100 $/ton’ un üzerinde gün boyu dar bir bantta seyreden 3m bakır, Şubat ayının üst üste beşinci işlem gününde de rekor kırarak 10.160 $/ton seviyesine yükselmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Asya bölgesinde Çin tarafından gelen beklenmedik 25 baz puanlık faiz artırımı, emtialarda (altın hariç) hızlı düşüşlere neden olurken; ABD seansının açılışı ile birlikte tekrar toparlanmalar görüldü. Çin’deki sürpriz faiz artırımı gelişmesinden sonra 9.880 $/ton’a kadar gerileyen 3m bakır, fiziksel talebinin güçlü olduğu ve piyasalarda uzun vadede bakırın yükseleceği söylentileri ile hafta genelinde güçlü kaldı.

Küresel piyasalarda oluşan olumlu havanın aksine geçtiğimiz hafta Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarında, işsizlik oranının yüksek olduğu gerçeğine yoğunlaşması ve enflasyona rağmen mevcut para politikasının korunacağını vurgulaması piyasada QE2’nin devamının geleceği şeklinde yorumlansa da; konuşmanın sonuna doğru bir noktada önlemlerin son bulacağını dile getirmesi üzerine, piyasalardaki kazançlar geri verildi. Bu gelişmeden sonra gelen fon satışları ile 9.840 $/ton’a kadar gerileyen 3m bakır, Cuma günü Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesinin ardından bölgede gerginliğin azalması ile yükselişe geçen küresel piyasaları takip ederek haftayı da 10.000 $/ton seviyesinin üzerinde kapattı. Hatırlanacağı üzere; Mısır'da iki hafta süren yönetim karşıtı protestolar gerginliğin Ortadoğu geneline yayılacağı endişelerine yol açarak dünya genelinde piyasalarda ve emtia fiyatlarında dalgalanmaya neden olmuştu.

İçinde bulunduğumuz haftaya iyimser başlayan piyasalarda, özellikle metaller için büyük öneme sahip Çin’in ithalat rakamları dün açıklandı. Beklentilerin aksine olumlu açıklanan bu verinin ardından Asya piyasalarında başlayan alımlar, metal fiyatlarının rekor kırmasına yardımcı oldu. Çin’in bakır ithalatının bir önceki aya göre yükselmesi ile bakır fiyatı 3 aylık bazda 10.170 $/ton’a kadar yükseldi. Piyasaların genel itibariyle olumlu bir seyir izlediği bu haftada, bugün Çin tarafından gelen zayıf enflasyon rakamı doğrultusunda 3m bakır, alıcılı seyir izleyerek yeni rekoruna 10.190 $/ton ile sahip oldu. Ancak fiyat baskılarının oluşmaya devam etmesi ve bunun Çin merkez bankasını kademeli parasal sıkılaştırma politikasına bağlı kalmak zorunda bırakacak olması, rekor seviyedeki fiyatların satışlara maruz kalmasına neden oldu. Bugün itibari ile 10.045–10.190 $/ton bandından işlem gören 3m bakır için teknik açıdan destek 9.940 $/ton ve direnç de 10.200 $/ton seviyesinde bulunmaktadır.

Veri yönünden zengin olan bu haftada Amerika tarafında yarın açıklanacak olan yeni konut satışları, endüstriyel üretim ÜFE verileri ile yarın akşam FED’ in yapacağı açıklama ve Cumartesi günü sona erecek olan G20 toplantısından çıkacak sonuçlar, gerek metal piyasalarını gerekse para piyasalarını etkileyici ve yol gösterici bir rol oynayacaktır.


İndir

2011-05.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Çin’in yeni yıl tatili öncesinde güçlü endekslerin ve yatırımcıların emtialara yönelmelerinin etkisi ile değer kazanan bakır, geçtiğimiz hafta sona eren yılın ilk ayında ulaştığı 9.555,70 $/ton seviyesindeki aylık ortalama ile bir önceki aya oranla % 4,5 artış sağladı.

Ocak ayının son günlerinde yatırımcıların Mısır'da yaşanan yönetim karşıtı protestolar nedeniyle, daha az riskli varlıklara yönelmesiyle değer kaybetmeye başlayan bakırın düşüşü fazla uzun sürmedi. Mısır’daki gerginliğe dair endişelerin azalması ve Euro bölgesinde faiz artırımı beklentilerinin güçlenmesi ile emtialar artıya döndü. Şubat ayının ilk işlem gününde, beklentilerden daha iyi gelen ekonomik veriler ve şirket karları, küresel piyasaların toparlanmasını sağlarken; LME bakır fiyatı da, hem 3 ay vadeli (3m) hem de cash bazda rekor kırdı. Çin piyasasının kapalı olmasına rağmen haftanın geri kalan bölümünde de yeni zirve noktalarını test eden bakır, euronun dolar karşısında değerlenmesi ile Perşembe günü tarihi zirvesi olan 10.000 $/ton seviyesine ulaştı. Haftanın son işlem gününde ise, merakla beklenen ancak beklentilerin çok altında gerçekleşen işsizlik verisi rağmen 3m bakır, 10.100 $/ton seviyesine kadar ulaşarak piyasa beklentilerini karşıladı.


İçinde bulunduğumuz haftanın ilk işlem gününde 10.100 $/ton’ un üzerinde gün boyu dar bir bantta seyreden 3m bakır, Şubat ayının üst üste beşinci işlem gününde de rekor kırarak 10.160 $/ton seviyesine yükseldi. Ancak aynı gün Çin’in zayıf beklenen Ocak ayı ithalat rakamları endişeleri doğrultusunda gelen kar satışlarıyla 10.000 $/ton’a kadar geriledi. Avrupa piyasalarında yatay bir seyrin hâkim olduğu haftada, ABD'de Dow Jones ve S&P 500 endeksleri yaklaşık 14 milyar $ tutarında iki büyük şirket birleşmesinin ardından iki buçuk yılın en yüksek seviyelerine ulaştılar.   Haftanın ikinci işlem gününde ise Çin’in beklenmedik 25 baz puanlık faiz artırımı, emtialarda (altın hariç) hızlı düşüşlere neden olurken; ABD seansının açılışı ile birlikte tekrar toparlanmalar görüldü. Çin’deki sürpriz gelişmeden sonra 9.880 $/ton’a kadar gerileyen 3m bakır, fiziksel talebinin güçlü olduğu söylentileri ile günü 10.060 $/ton seviyesinden kapattı. Haftalık yeni yıl tatili bu sabah itibari ile sona eren Çin’de, beklenilenin aksine büyük bir hareketlilik görülmedi ve Londra seansında da 3m bakır, 9.965–10.045 $/ton bandına yerleşti.


Özellikle bakır için 2011 ve 2012 yıllarında beklenen yüksek miktarlardaki arz açığı, birçok kişinin fiyat tahminlerini yukarıya revize etmelerine neden olmuştu. Bakır için genel beklentinin yukarı yönlü olduğu bugünlerde faiz artırımı ile fiyatlarda kısa süreli düşüşlere neden olan Çin, dünyanın en büyük metal tüketici olması dolayısıyla fiyatların daha da yükselmesi durumunda artmaya devam edecek olan enflasyon oranı karşısında, faiz artırımlarına devam edebilir. Bu sebeple fiyatlardaki hızlı yükselişler sonrasında gelebilecek faiz artışlarına dikkat etmek gerekiyor.

 

Veri yönünden zayıf olan bu haftada, bugün TS ile 17.00’da Bernanke’nin konuşması özellikle doların gidişatı açısından önemli olacak. ABD cephesindeki diğer önemli veriler, Cuma günü açıklanacak olan dış ticaret dengesi ve güven endeksi. Çin cephesinde ise, yarın sabah Ocak ayı metal ithalat rakamları açıklanacak. Verinin olumlu gelmesi durumunda bakır, 10.200 $/ton’u test edebilir. Fiyatın gerilemesi durumunda ise, destek noktaları 9.900 $/ton ve 9.700 $/ton olacak.


İndir

2011-04.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Amerika’da açıklanan güçlü bilançoların ve ekonomik toparlanmaya dair olumlu beklentilerin desteği ile Ocak ayının son haftasına pozitif yönde başlayan piyasalarda bakır, bir önceki hafta kapanışına göre ilk işlem günü içerisinde 100 $/ton değer kazanıp 9.500 $/ton seviyesine yükselerek haftaya başladı. Uluslar arası Para Fonu’nun (IMF), küresel büyüme hedefini % 4,2’den % 4,4’e çekmesi piyasalarda oluşan olumlu havanın destekçisi oldu. EUR/USD paritesi, haftanın ikinci iş gününde Asya tarafından gelen kâr satışlarıyla bulunduğu dokuz haftanın en yüksek seviyesi olan 1,3648’den gerilemeye başladı; ancak Euro bölgesi borç endişelerinin azalması, Avrupa'nın tek para birimine destek sağladı. Piyasalarda yaşanan pozitif adımlara karşın, Çin faiz artırımı baskısını yaşayan metallerde satışlar gerçekleşti. Bakır, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı öncesinde düşüş yaşayarak 9.250 $/ton seviyelerine kadar geriledi ve günlük kaybı yaklaşık 250 $/ton oldu. Bu düşüşte, Çin’in yeni yıl tatili boyunca piyasalarda fiziksel talebin azalacağı ve borsa hacminin düşeceği endişelerinin de etkisi vardı.

Hafta ortasında FED, faiz oranlarını beklendiği gibi bulunduğu sıfıra yakın seviyede bıraktı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, 600 milyar dolarlık tahvil alım programında da bir değişiklik yapılmayacağını ve ekonomideki bazı iyileşme belirtilerine rağmen ülkedeki yüksek işsizliğin tahvil alım planını gerekli kılmaya devam ettiği belirtildi. FED açıklamasında, ilk kez emtia fiyatlarındaki yükselişin küresel enflasyonda artışa neden olduğunun altı çizildi. Açıklamanın ardından piyasaların cevabı alım yönünde oldu. Bakır da yükselişe geçti ve günü 9.550 $/ton seviyesinden kapattı.

Geçtiğimiz haftanın sonuna doğru geldiğimizde beklentilerin aşağısında gelen Amerika’nın büyüme rakamı (GDP), kredi derecelendirme kuruluşu S&P’ nin 9 yıl aradan sonra Japonya’nın kredi notunu düşürmesi ve Mısır’da başlayan ayaklanmalar, yatırımcıların güvenli limanlara doğru hareket etmelerine sebep oldu. ABD seansının açılışı ile birlikte sert satışlar gören metaller dışında EUR/USD paritesi de 1,3750 seviyesinden 1,36 bölgesine geriledi.

Çin yeni yılı öncesi içinde bulunduğumuz haftaya Asya tarafından gelen alımlarla başlayan piyasalarda; ABD borsası Ocak ayında son 14 yılın en güçlü yükselişini yaşadı. Euro, Avrupa bölgesinde enflasyondan dolayı faiz artırımı beklentilerinin güçlenmesi ve Mısır'daki gerginliğe dair endişelerin hafif azalmasıyla değer kazanarak iki ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Ocak ayını güçlü bir şekilde kapatan bakır da, aylık ortalamada % 4,5 değer kazanarak 9.555,70 $/ton seviyesine yükseldi.

Ocak ayının son gününde Çin’den gelen fon alımları ile 9.750 $/ton seviyesine yaklaşan bakır, küresel piyasalardaki toparlanmanın bugün de devam etmesi ile 3 aylık bazda 9.955 $/ton ve settlement bazında da 9.840,50 $/ton ile yeni rekorlarına sahip oldu. Çin ve ABD’den gelen pozitif imalat verileri, piyasaları desteklerken; bakır da 10.000 $/ton seviyesini zorlayacak gibi görünüyor. 02–08 Şubat arası yeni yılı tatili sebebiyle Çin’de işlem göremeyecek olan bakır için, 10.000 $/tonu kırması halinde yeni hedefi 10.135 $/ton olacak. Bu hafta Mısır’daki gelişmeler, Avrupa Merkez Başkanlarının Perşembe günü yapacakları toplantı ve Amerika tarafında açıklanacak veriler (özellikle Cuma günü açıklanacak olan işsizlik verisi) emtialar ve parite için önemli rol oynayacak.
 


İndir

2011-03.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

ABD piyasalarının Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı Londra’da sakin bir seyir izleyerek bir önceki haftaya başlayan bakır, haftanın ilk 2 işlem gününde 9.500–9.750 $/ton aralığındaki seyrine devam etti. ABD cephesinde açıklanan beklenenden iyi gelen konut verilerine karşın; perakende satışlarının beklentinin hafif altında kalması, doların geçtiğimiz haftaya yatay dalgalanmayla girmesine neden oldu. Euro, Avrupa Birliği üyeleri için oluşturulan kurtarma fonunun ne şekilde güçleneceğinin şeklinin belirsizliğinden dolayı güç kaybetti. Ayrıca, 2010’un son aylarında ABD borsalarında yaşanan hızlı yükselişin, bilançolara da pozitif yönde yansıması beklenmesine rağmen; Bank of Amerika’nın bilançosunda halen mortgage krizinin izlerinin görülmesi ve Apple CEO’su Steve Jobs’ın sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrı kalacağının belirtilmesi, ABD borsalarında değer kayıplarına neden oldu.

Geçtiğimiz hafta başında yönünü belli etmeyen ve konsolide bir hareket sergileyen bakır, Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıkladığı metal üretim rakamlarının ardından 19 Ocak Çarşamba günü Asya tarafından gelen alımların da desteği ile LME’ de 3 aylık bazda 9.781 $/ton’a ulaşarak yeni bir rekoru gerçekleştirdi. Günlük settlement bazında ise, yine aynı gün 9.788 $/ton ile rekor kırdı.

Hafta ortasına kadar yatay-yukarı trend izleyen global piyasalarda, açıklanan zayıf Goldman Sachs ve Wells Fargo bilançolarının ardından düşüşler görüldü. Ayrıca Çin’de beklentilerin üzerinde gelen 4. çeyrek büyüme rakamının, parasal sıkılaştırmanın hızlanacağı yönünde endişeler yaratması ve tekrardan faiz artırımı söylentilerinin ortaya çıkması, piyasalarda satış çılgınlığının başlamasına neden oldu. Altın, yaşanan satışlarla birlikte geçtiğimiz Perşembe günü içerisinde 1.349 $/ons ile son 2 ayın en düşük noktasına gerilerken; bakır da 24 saat içinde yaşadığı 500 $/tonluk gerileme ile son 1 ayın dip noktası olan 9.281 $/ton’a kadar geriledi. Özellikle emtia piyasalarında yaşanan bu hızlı düşüşlerin ardından ise, beklenen toparlanma gelmedi. Haftanın son işgünü içerisinde bakır, sakin bir seyir izleyerek 9.350–9.500 $/ton bandında kaldı. EUR/USD paritesi tırmanış ile birlikte haftayı 1,3595 seviyesinden kapatırken; altın üst üste gelen satışların ardından alımların başlamasıyla, haftayı da 1.351 $/ons seviyesinden kapattı.

İçinde bulunduğumuz haftaya yükselişle başlayan bakır, bir önceki hafta kapanışına göre ilk işlem günü içerisinde 100 $/ton değer kazandı. Piyasaların diğer bir göstergesi olan EUR/USD paritesi ise; bu hafta yapılacak olan FED (Amerika Merkez Bankası) toplantısı öncesinde, son dokuz haftanın en yüksek seviyesine yakın bir seyir izledi. Asya piyasalarında başlayan satışlar ile bugün itibariyle
9.275 $/ton fiyatına kadar gerileyen bakırın günlük kaybı, 250 $/tona yaklaştı.

Haftanın kalanında yatırımcıların gözü, Çin’in yeni yıl tatili (02–08 Şubat) öncesinde ABD tarafından gelecek dayanıklı mal siparişleri ve büyüme oranı (GSYH) verilerinde olacak. Bulunduğumuz hafta için diğer bir önemli nokta ise, bugün toplantıya başlayacak olan FED’ in (Amerika Merkez Bankası) yarın açıklayacağı toplantı sonuçları olacak.
 


İndir

2011-02.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Piyasalarda, 2011 yılının ilk haftaları da 2010 yılının son günlerinde olduğu gibi yükselişlere sahne oldu. Yılın 2. haftasına bakır, 9.310 $/ton seviyelerinden piyasalara girerek konsolide bir şekilde yükselişine devam etti ve gün içerisinde 9.555 $/ton seviyesine kadar yükseldi. Global piyasalarda, Portekiz, İspanya ve İtalya’nın borçlanma ihaleleri geçtiğimiz hafta başından itibaren yatırımcıların merak konusu oldu. Ancak Çin’den sonra Japonya’nın da Avrupa ülkelerinin borçlanmalarına yardımcı olacağını açıklaması bile, Avrupa piyasalardaki endişeleri tamamen yok etmeye yardımcı olamadı.

Hafta ortasında merakla beklenen ilk tahvil ihalesi Portekiz’den geldi. Portekiz'in başarılı borçlanma ihalesinin ardından son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaşan Euro, İspanya ve İtalya ihaleleri öncesindeki belirsizlikten dolayı inişli çıkışlı bir grafik izledi. Başarılı Portekiz ihalesinin ardından bakır da yükselişine devam etti ve 210 $’lık geniş bantta 9.715 $/ton ile geçtiğimiz haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Euro da, başarılı geçen diğer tahvil ihalelerinin ardından yaptığı primleri korurken; EUR/USD paritesi 1,3315–1,3457 bandında seyretti.

Geçtiğimiz haftanın son iş gününe geldiğimizde, Çin merkez bankasının rezerv karşılık oranlarını sürpriz bir şekilde 50 baz puan arttırması ile kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Yunanistan’ın kredi notunu düşürmesi ve görünümün negatif olduğunu açıklaması, sabah saatlerinde piyasalarda dalgalanmaların yaşanmasına neden oldu. Tüm hafta boyunca yönünü belirlemekte zorlanan bakır, bu tepkiler karşısında da gün içerisinde konsolide hareketine devam etti. ABD’den beklentilerin altında gelen perakende satışlar ve Michigan güven endeksi sonrası risk iştahının zayıfladığı piyasalarda, bakır güçlü kalarak haftayı 9.690 $/ton seviyesinden kapattı. Geçtiğimiz haftanın endişe ile karşılanan haberlerinden birisi de Dünya Bankası’nın 2011 yılında ülkelerin büyüme oranları yönündeki tahminleri oldu. Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nin büyüme rakamının % 10 seviyesinden % 8 seviyesine gerileyeceğinin tahmin edilmesi, piyasalarda iyimserliğin oluşmasını engelledi.

Bu haftanın ilk işlem gününde ABD piyasalarının Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı sakin bir seyir izleyen bakır, 9.500–9.750 $/ton aralığındaki seyrine devam ediyor. Avrupa ülkelerinin borçlarına yönelik endişelerle bir önceki hafta 9.300 $/ton desteğine kadar gerileyen bakır, ABD cephesinde geçtiğimiz hafta açıklanan güçlü büyüme ve üretim verilerinden sonra tekrar toparlanmıştı. Bu hafta ise takip edilmesi gereken ABD cephesinde açıklanacak konut verileri için beklentiler olumlu. Bu verilerin olumlu açıklanması ile dolar değer kazanabilecekken; yine bu hafta Dow Jones’da işlem gören bazı şirketlerin 2010 yılı bilançolarını duyuracak olmaları, piyasalar için önemli. Özellikle 2010’un son aylarında ABD borsalarında yaşanan hızlı yükselişin, bilançolara da pozitif yönde yansıması bekleniyor. Bakır için genel beklenti ise, fiziksel talebin de desteklediği metalin güçlü kalacağı şeklinde. Uzmanlar, daha önce 2 defa test edilen 9.750 $/ton rekor seviyesinin üzerinde kapanış olması halinde yeni hedefin 10.000 $/ton olduğunu belirtiyorlar. Aşağıdaki destek noktaları ise, sırasıyla 9.500 $/ton ve 9.300 $/ton seviyelerinde.
 


İndir

2011 - 01.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Ekonomik düzelmeye dair beklentilerin üst düzeyde olacağı 2011 yılı için yatırımcıların genel kanıları, bütün piyasaların yukarı yönde hareket edeceği noktasında birleşti. Yeni yılın ilk haftasına yükselişle başlayan piyasalarda, bakır yılın ilk işlem gününde LME (Londra Metal Borsası)’nin kapalı olmasından dolayı işlem göremedi; ancak LME için yılın ilk işlem günü olan Salı gününde hızlı yükseliş göstererek rekor kırdı. Yeni rekoruna 9.755 $/ton seviyesinde sahip olan bakır, Avrupa borç krizi ve Çin’deki enflasyon tehdidi yorumlarının ağırlığı ile geçtiğimiz hafta yatırımcılarını kâr satışlarına yöneltti.

Amerika Merkez Bankası’nın (FED) tutanaklarında, ekonomik büyümenin işsizlik için yeterli olmadığını yinelemesi ve banka yetkililerinin ABD' deki ekonomik toparlanmanın, tahvil alımı yoluyla parasal desteği gerektirecek kadar zayıf olduğunu belirtmeleri, geçtiğimiz hafta piyasalara satış olarak yansıdı. Özellikle emtia tarafında gelen yoğun satışın ardından; bakır 9.525 $/ton seviyesine kadar geriledi. Dolar küresel ölçekte değer kazanırken; altından petrole, alüminyumdan gümüşe tüm emtialarda sert satışlar görüldü. Dünya borsalarındaki sert yükseliş hız kesmeye başladı.

Ekonomik verilerin iyi geldiği Amerika tarafında, yükselişlerin ardında piyasalarda yorulma gözlendi. Amerika’da Perşembe günü açıklanan ve beklenenden iyi gelen işsizlik başvurularına rağmen, piyasalar düşüş gösterdi. FX piyasalarında Euro, ABD' de Cuma günü açıklanan ve beklentilerden daha az yükseliş gösteren istihdam verisinin etkisiyle, geniş bantta değer kazanan dolar karşısında son dört ayın en düşük seviyesi olan 1,2990 seviyesine kadar geriledi. Bakır ise, haftayı 24 Aralık’tan beri 3 aylık bazda gördüğü en düşük seviye olan 9.300 $/ton’a gerileyerek tamamladı.

Yılın 2.haftasına Çin’in açıkladığı ithalat/ihracat verilerinin etkisi ile 9.430 $/ton seviyesinden başlayan bakır, konsolide bir düşüş ile birlikte günü 9.310 $/ton seviyesinden kapattı. Euro, Avrupa ülkelerinin borçlarına yönelik endişelerin artmasıyla birlikte dolar karşısında yine son 4 ayın en düşük seviyesi olan 1,2980’e kadar geriledi. Petrol ise, British Petrolum (BP) firmasının Alaska pompasındaki üretimi durdurmasının etkisiyle Amerika piyasalarında yükselişe geçti ve 89,67 $/varil seviyesinden işlem gördü. Altında da tüm emtialara bağlı olarak düşüş yaşandı ve haftanın ilk işlem gününde 1.369 $/onz seviyesine geriledi.

Bugün itibari ile 9.350–9.500 $/ton aralığında işlem gören bakır, yoğun veri trafiğinde gelecek açıklamalar doğrultusunda yönünü belirleyecektir. Perşembe günü gerçekleştirilecek Avrupa ve İngiltere Merkez bankalarının toplantıları ile birlikte, Çarşamba Portekiz ve Perşembe günü İspanya ihaleleri hem EUR/USD paritesi hem de emtialar için belirleyici olacaktır. ABD cephesinde ise, Perşembe ve Cuma günleri dış ticaret, perakende satışlar, ÜFE, TÜFE, sanayi üretimi ve güven endeksi gibi önemli veriler açıklanacak.
 


İndir

2010 - 52.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

2010 yılının son haftasına Çin Merkez Bankası tarafından açıklanan 25 baz puanlık faiz artışı ile giren piyasalar, düşüşlerin ardından gelen alımlar ile birlikte toparlanma evresini hızlı bir şekilde tamamladı. İngiltere'nin 2 günlük Noel tatili sebebiyle kapalı olan Londra piyasalarında işlem göremeyen bakır, Amerika ve Şangay borsalarında yükselişini devam ettirerek; yeni rekorlar kırmaya devam etti. Tatilin ardından hızlı bir yükseliş ile LME’ de işlem görmeye başlayan bakır, Amerika’da beklenenden kötü gelen tüketici güven ve ev fiyat endeksi ile Çin Merkez Bankası’nın reeskont faizlerini yükseltmesinden ise etkilenmedi.

Bir önceki hafta ABD ve Asya borsaları, yatırımcıların 2011 yılında global ekonominin iyileşmesi yönündeki iyimserliğiyle, yılın son haftası olması dolayısı ile düşük hacimli olsa da yükselişlerini devam ettirdi. S&P 500 endeksi yaklaşık 20 yılın en iyi Aralık ayı performansını tamamladı. Hafta ortasında, LME’ de bakır fiyatları yeni rekorlar kırmaya devam ederek 9.547 $/ton seviyesine kadar yükseldi. Çin tarafında açıklanan verilerin kötü gelmesine rağmen; piyasadaki pozitif hava nedeniyle yatırımcıların bu verileri yıllık bazda değerlendirip olumlu taraflarını ele almaları, bakırın yükselişine devam etmesini sağladı. Bakırın önderliğinde yükseliş trendine devam eden metaller, hafta sonunda Çin’in faiz artırımı karşısında güçlü duruşlarını sürdürdüler. Bakır, yeni tarihi zirvesine çıktığı haftanın son gününde 9.675 $/ton ile 2010 yılını tamamladı. Piyasalarda likiditenin fazla olması ve fiziksel alımların yeterli olmamasına karşın; spekülatörler, ekonomideki olumlu rakamları arkasına alarak, alımlarını metallere ve özellikle bakıra yönlendirerek metallerin 2010 yılını rekor düzeylerde kapatmalarını sağladılar.

Bakır, 2010 yılında bir önceki yıla göre; Londra’da % 31 ve Amerika’da ise % 33’lük değer artışı ile en çok getirisi olan yatırım araçlarından birisi oldu. Bakırın 2010 yılı ortalaması ise 7.539,32 $/ton olarak gerçekleşti. 2011 yılında da genel olarak yükselen bir grafiğe sahip olacağı düşünülen bakır, yeni yıla da Amerika COMEX’ de yükselişle başladı. 4,45 $/lb seviyesine tırmanan bakır, yeni bir rekora imza attı. Yeni yıla yükselişlerle başlayan diğer emtialardan altın 1.423 $/ons'a, petrol ise 92.33 $/varil'e kadar yükseldi. Çin’in İspanya’nın borçlanmasına yardım edeceğine ilişkin yaptığı açıklamalarla Euro da, Dolar karşısında güçlendi ve parite 1,34 seviyesini aştı.

Yılbaşı tatili nedeniyle haftanın ilk gününde kapalı olan LME, 04 Ocak Salı günü işlem görmeye başladı. Bakır ise; Londra’da da 2011 yılına yükselişle başlayarak 3 aylık fiyat bazında 9.755 $/ton seviyesine kadar yükseldi ve 2011 yılı beklentilerini doğrularcasına, yatırımcılarına göz kırparak ihtiyaç duyulan bir metal olduğunu yineledi. Dünkü ABD fabrika siparişleri verisinden sonra değerlenen dolar karşısında euro zayıflarken; bakır da güçlü kar satışları ile bulunduğu rekor seviyelerden keskin düşüşler yaşadı. ABD borsaları da kar satışları ile gerilerken; Asya borsaları, emtia hisselerindeki satışlarla son bir haftadır ilk kez bugün değer kaybetti. Emtialardaki sert satışlardan sonra bugün itibari ile 9.367 $/ton’a kadar gerileyen bakır için beklentiler hala olumlu yönde olsa da; hafta geneli için yatırımcıların gözü artık Cuma günü açıklanacak ABD işsizlik verilerinde olacaktır.
 


İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008