Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2013-11.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta ABD’de olumlu makro veriler sürerken, ülkenin borsalarının tarihi zirvelerine olan yolculuğu devam etti. FED ve BOJ’un destekleyici parasal koşullarının süreceği beklentilerinin etkisiyle Dow Jones endeksi tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşırken, S&P 500 de kriz öncesi zirve seviyesine ulaştı. Avrupa’da ise olumsuz makro verilerin devamı ve İtalya’daki politik belirsizliğin sürmesi euroyu olumsuz etkilese de, borsaların güçlü seyrinin devam ettiği görüldü. Çin’in beklentilerin altında gelen verileri ve Çin ekonomisinin 2009’dan beri en yavaş yıl başlangıcını gerçekleştirmesi, bakırın global piyasalardan ayrışmasında etkili olurken, Şanghay ve LME bakır stoklarındaki yüksek seviyeler de bakırı baskı altında tuttu. Hafta boyunca 7667-7883$/ton dar bandında hareket eden bakır, haftayı da yatay kapattı.

Piyasalar euro bölgesi endişeleri ile birlikte bu haftaya risk iştahında düşüşle başladı. Yatırımcılar bakır gibi riskli varlıklardan çekilip, altın ve dolar gibi güvenli varlıklara yöneldi. Dün 7759$/ton seviyesinden gerilemeye başlamayan bakır, %2,5 değer kaybederek 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. 7650 $/ton desteğini kıran bakır için yeni destek son 5 ayın dip noktası olan 7506 $/ton olacak. Bu seviyenin de altında kapanış yapılması durumunda 2012’nin minimum seviyesi olan 7219 $/ton desteğinin önü açılacak.

Euro bölgesi maliye bakanları €10 milyarlık yardım paketi karşılığında Güney Kıbrıs bankalarında tutulan mevduatlara %9,9'a kadar vergi kesintisi uygulanmasını istiyor. Avrupalı yetkililer bu tedbirin, Avrupa'nın üretimindeki payı sadece %0,2 olan Güney Kıbrıs için bir kez uygulanacağını vurguladı. En ciddi endişe ise Avrupa'da daha büyük ülkelerdeki tasarruf sahiplerinin bundan tedirginlik duyarak paralarını çekmek isteyebilecekleri konusunda. Güney Kıbrıs'taki durum Lehman'ın batışına benzetilerek, "domino etkisi" olabilir uyarısı yapıldı.

Bugün TSI 18:00’de Güney Kıbrıs parlamentosunda yapılacak oylama bekleniyor. Haftanın bir diğer önemli maddesi ise yarın sonuçlanacak FED toplantısı. Önceki FED toplantısında tahvil alımlarının derecesinin düşürülebileceği ya da kaldırılabileceği yönündeki yorumlar ağırlık kazanmıştı.






İndir

2013-10.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta İtalya’nın siyasi belirsizliğinin sürmesi ve ABD’de bütçe kesintilerinin devreye girmesine rağmen, global piyasalarda iyimserliğin arttığı bir görünüm hakim oldu. Bu iyimserlikte, Fed’in varlık alım programını sürdüreceğine ilişkin Bernanke’nin açıklamalarının ardından; Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin 165K olan beklentinin çok üzerinde 236K olarak açıklanması ve işsizlik oranının %7,9’dan %7,7’ye düşmesi etkili oldu. Önde gelen Merkez bankalarının büyüme yanlısı politikalarına devam edecekleri ile ilgili spekülasyonlar, hisse senedi piyasalarını alım tarafında destekledi. ABD ve bazı Asya borsaları son 5 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Dow endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken S&P 500 endeksi 10 haftanın 9’unu yükselişle kapatmış oldu.

Asya ve Avrupa’daki tedirginliklerden dolayı para geçtiğimiz hafta güvenli bulduğu dolara ve hisse senedi piyasalarına girerken, metal fiyatlarındaki zayıflık devam etti. Haftayı yatay kapatan bakır, hafta boyunca 7670-7818$/ton dar bandında işlem gördü. Çin’de enflasyon 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken sanayi üretim rakamları beklentilerin altında kaldı. Düşüş gösteren imalat verisi sonrasında Çin’den hala olumsuz verilerin geliyor olması, bakıra olan talebin azalacağı endişelerini arttırdı. Avrupa tarafında ise Fitch İtalya’nın notunu bir kademe indirdi. Not indirimi sonrasında euro ve bakır değer kaybederken endeksler etkilenmedi. Diğer taraftan Çin’in bakır ithalatındaki düşüş ve LME’ bakır stoklarının Mayıs 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşması da, bakır fiyatını baskı altında tuttu.

Geride bıraktığımız haftaki rekor kapanışların ardından piyasadaki risk alma iştahının artmasıyla ABD endeksleri dün de yükseldi. Geç de olsa piyasadaki olumlu havadan etkilenen bakır da bugün %1 yükselerek 7883$/ton seviyesine kadar çıktı. Hafta genelinde ABD enflasyon ve üretim verileri izlenecek.





İndir

2013-09.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta piyasalar yoğun bir haftayı geride bıraktı ve merakla beklen İtalya seçimleri sonuçlandı. Fakat herhangi bir partinin koalisyonun hükümet kuracak çoğunluğu edinememiş olması seçimin tekrarlanabileceği beklentisini beraberinde getirdi. İtalya’daki belirsizlik piyasaları baskı altına alırken, LME bakır geriledi. Ancak Fed başkanı Bernanke’nin Senatoda yaptığı konuşmalar ve sonrasın ECB başkanı Draghi’nin konuşmalarıyla piyasada güven havası arttı. Her iki başkan da parasal genişlemeden kısa vadede dönüş olmayacağını vurguladı. LME bakır hafta genelinde 7653-7930$/ton bandında işlem gördü. Bakırdaki keskin düşüşte ise Perşembe günü Çin’de hayal kırıklığı yaratan PMI verisi ve ABD’deki harcama kesintilerine dair endişelerle metallere olan talebin zarar göreceği beklentisi etkili oldu. Metallere gelen yoğun satış sebebiyle bakır son iki haftada %7 değer kaybetti, Cuma günü ise 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD borsaları ise küçük kazanımların elde edildiği volatil bir haftayı geride bıraktı, 3 büyük endeks de haftayı yükselişle kapattı.

LME metalleri Çin’in emlak sektörüne ilişkin politikalarını sıkılaştırmayı gitmesi nedeniyle bu haftaya zayıf başladı. Bu durumun endüstriyel metallere olan talebi etkileyeceği korkusu yatırımcıları temkinli davranmaya itti. Metallerdeki gerilemede güçlenen doların da etkisi oldu, LME bakır dün 7670$/ton seviyesine kadar geriledi. Ancak Çin’in 2013 yılı büyüme hedefini %7,5’e yükselttiğini açıklamasıyla ve borsa spekülatörlerin yılın 2. Çeyreğinin başlangıcında düşük seviyelerden alıma geçmesiyle LME bakır bugün %1’e yakın değer kazandı, hafta başından bu yana 7670-7818$/ton bandında işlem görüyor. Son dönemde gözlenen düşük fiyat seviyesinden gelen alımların devam etmesiyle ABD endeksleri ise tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaştı.

Haftanın geri kalanında, Perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri takip edilecek.






İndir

2013-08.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya 8250$/ton seviyesinden başlayan LME bakır, son 8 haftanın en büyük kaybını yaşadı ve haftayı 7817$/ton seviyesinden kapattı. Çin’in tatilden dönüşüyle bakıra alım gelmesi beklenirken; Euro bölgesi ekonomisi ve ABD’deki mali görüşmeler bakır üzerinde baskı oluşturdu. Çin Hükümeti’nin gayrimenkul büyümesini yavaşlatmak amacıyla aldığı yeni tedbirler nedeniyle Çin’in bakıra olan talebinin azalacağı endişesi de düşüşe ivme kazandırdı.

FED toplantısının ardından devam eden parasal genişlemenin yavaşlatılabileceği konusu piyasadaki gerginliği arttırsa da Perşembe günü FED’in gevşek para politikasını şimdilik devam ettireceği açıklaması yatırımcıların biraz da olsa rahatlamasını sağladı. Ancak zayıf ekonomik veriler piyasadaki tedirginliği tekrar arttırdı. Euro bölgesi genelinde açıklanan 50 seviyesinin (47,8) altında kalan imalat PMI verisi, resesyondan kısa sürede çıkılabileceği beklentisini olumsuz etkilerken; Çin’de açıklanan HSBC imalat PMI verisi ise 4 ayın en düşük seviyesine gerileyerek metallere dair endişeleri canlandırdı. LME bakır hafta boyunca 7796-8252 $/ton bandında işlem gördü.

Bu haftanın gündeminde ise İtalya seçimleri var. Seçimlerdeki belirsizliğin etkisiyle EUR/USD paritesi 1,3122 seviyesindeki 100 günlük ortalamanın altına sarkarak 7 haftanın en düşük seviyesine geldi. 1,3000 seviyesinin de kırılması durumunda 1,2834’teki 200 günlük hareketli ortalama seviyesi gündeme gelebilir. Belirsizliğin etkisiyle bakır gerilese de tatilden tam olarak bu hafta dönen Çinli yatırımcıların fiziksel alıma başlayacağı beklentisi bakırı güçlü tutuyor. LME bakır hafta başından bu yana 7785-7903$/ton bandında işlem görüyor. Teknik olarak 7750$/ton destek, 7925$/ton ise direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu hafta sıkça konuşulacak olan ABD’deki $85 milyar civarında olan bütçe kesintileri konusunun piyasaları baskı altına alması beklenebilir. Anlaşma sağlanamaması halinde kesintilerin 1 Mart’ta devreye girmesi öngörülüyor.




İndir

2013-07.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Çin’de bir önceki hafta açıklanan güçlü ticaret verileri, geride bıraktığımız haftanın başında bakıra destek olmaya devam etti. Ancak Çin piyasalarının yeni yıl tatilinde olması nedeniyle bakırda işlem hacmi oldukça düşük kaldı. LME bakır hafta boyunca 8166-8294 $/ton dar bandında hareket etti. Yatırımcılar büyük pozisyon almaktan kaçınsa da, Çin tatili sonrası alım geleceği beklentisi bakırın hafta genelinde güçlü kalmasını sağladı. Perşembe günü Euro bölgesinde açıklanan zayıf büyüme verileri Asya borsalarından, bakır ve altına kadar piyasalardaki güveni olumsuz etkiledi ancak ABD'de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki düşüşün piyasa destek sağlamasıyla LME bakır haftayı yatay kapattı.

Geçtiğimiz hafta kurlar piyasaların ana gündem maddelerinden biriydi. Önümüzdeki haftalarda da bu konunun önemini koruyacağı ancak biraz daha geri planda kalabileceği düşünülebilir. Piyasanın geneli G7 beyanlarından sonra G20 açıklamalarını da herhangi bir sürpriz olmadığı şeklinde algıladı. G7 açıklamalarında piyasa tarafından belirlenen döviz kurlarını destekleyici görüşler ön plandaydı. Fakat G20 açıklamasında yer alan bazı ifadelerin Japonya'nın yen üzerindeki sözel müdahalelerini kısıtlayıcı yönde etkileyebileceğini söylemek mümkün. Bu durumda ileride yendeki değer kaybına ivme kaybettirebilir. Böyle bir ortamda yende zaman zaman görebilecek değer kazanımları ise riskli varlıklar üzerinde baskı yaratabilir.

Dün ABD piyasaları kapalıydı, yoğun bir veri akışı da olmadı ancak geçtiğimiz hafta açıklanan büyüme verileri, Çin piyasalarının açılışı ile bakıra satış getirdi. Dün yaklaşık %1,5 değer kaybeden bakır bu günde 50 günlük ortalama olan 8093$/ton seviyesinin hemen altında seyrini sürdürüyor. Bakırdaki düşüşte Avrupa Merkez başkanı Draghi’den gelen açıklamalar da etkili oldu. Draghi’nin eurodaki değerlenmenin bir risk olduğunu ifade etmesiyle güçlenen doların etkisiyle bakır geriledi. Bugün tekrar işlem görmeye başlayan ABD endekslerine ise olumlu verilerin etkisiyle alım geldi. S&P 500 endeksi 5 yılın zirvesine yakın seyrini sürdürüyor.

ABD’de son açıklanan tarım dışı istihdam rakamının FED’in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık gibi algılanması ve küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi ön planda olmaya devam etse de kısa vadede Avrupa kaynaklı riskler (örneğin 24-25 Şubat’ta İtalya’daki seçimler) ve ABD’de bütçe konsolidasyon riskleri piyasada tedirginlik yaratıyor. Hafta genelinde ABD’de açıklanacak enflasyon verileri, konut verileri ve FED’in FOMC toplantı tutanakları takip edilecek.






İndir

2013-06.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya piyasalar, ABD’de beklentilerin altında açıklanan fabrika siparişlerinin ve Euro bölgesine dair endişelerin etkisiyle kar satışlarıyla başladı. ABD hükümeti tarafından kredi derecelendirme kuruluşu S&P’ye mortgage kredilerine ilişkin notlar yüzünden dava açılacağı haberi endekslerde kayıplara neden oldu. İspanya ve İtalya’nın devlet tahvilleri getirisindeki yükselme ise Euro bölgesi borç krizini tekrar gündeme getirdi. İspanya'da Başbakan Rajoy yolsuzluk skandalı nedeniyle istifa baskılarıyla karşı karşıya kalırken, İtalya'da da eski Başbakan Berlusconi'nin yaklaşan seçimler öncesinde popülaritesinin artması yatırımcıları endişeye düşürdü. 1,3711 ile 14 ayın zirvesini gören eurodaki yükseliş de son buldu.

LME bakır endekslerden ve pariteden ayrışarak haftanın ilk işlem gününde 8346$/ton ile 4 ayın zirvesine yükseldi. ABD borsaları, açıklanan güçlü şirket bilançolarının şirketlerin kârlılık tablosunu iyileştirmesiyle hafta başındaki kayıpların ardından yükseldi. ECB toplantısı sonrası Draghi’nin euronun son dönemdeki yükselişinin ekonomiye etkisi konusunda endişelerini dile getirmesinin ardından euro ve riskli varlıklar değer kaybetti. 8190$/ton seviyesine kadar gerileyen LME bakır, Çin'de açıklanan Ocak ayına ilişkin güçlü ticaret verilerinden destek buldu. Ancak yükseliş Çin piyasalarının 10-16 Şubat tarihleri arasındaki yeni yıl tatili öncesinde yatırımcıların kâr satışına yönelmeleriyle sınırlı kaldı. LME bakır haftayı %0,4 kayıpla kapattı. ABD’de Aralık ayında 2010 yılından bu yana kaydedilen en düşük cari açığın açıklanmasıyla endeksler yükseldi. Cuma günü Nasdaq son 12 yılın S&P ise son 5 yılın en yüksek seviyesinden kapandı.

LME bakır bu haftaya yaklaşık %1’lik kayıpla başladı. Çin piyasalarının hafta genelinde kapalı olması nedeniyle yatırımcıların metallerde büyük pozisyon almaktan kaçınmaları ve kar satışlarının etkisiyle geriledi. Dün gerçekleşen Euro bölgesi maliye bakanları toplantısından önemli bir haber çıkmazken, bugün bir araya gelen G7 ülkeleri döviz kurlarının seyrini görüşecek. Piyasada 15-16 Şubat’ta yapılacak G20 zirvesi bekleniyor. Hafta genelinde ABD’de açıklanacak perakende satışlar verisi çalışanlara getirilen vergi artışı sonrasındaki ilk rakam olması açısından önemli. LME bakır hafta başından bu yana 8166-8294$/ton bandında hareket ediyor, işlem hacmi ise oldukça zayıf. Çin piyasaları tekrar açılana kadar bakırda önemli bir hareket beklenmiyor.


 



İndir

2013-05.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftanın gündeminde istihdam ve imalat verileri vardı. İyi gelen veriler piyasalara moral verirken bakıra da destek oldu. Hafta boyunca 8018-8318$/ton bandında işlem gören LME bakırın haftalık kazancı da %3,3 oldu. ABD borsaları ise Cuma günü 5 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Haftanın kapanışıyla piyasalar açısından oldukça verimli bir Ocak ayı da geride kaldı. Bakır, Ocak ayını %3,2 primle kapatırken; ABD endeksleri iyi gelen bilançoların da etkisiyle %5’in üzerinde değer kazandı. 1,3500 seviyesindeki güçlü desteğini kıran Eur/Usd paritesi ise, Ocak ayını %2,9 değer artışıyla kapattı.

Geçtiğimiz hafta başında derecelendirme kuruluşu Fitch’in ABD hükümetinin borçlanma yetkisinin uzatılması yönünde sağlanan anlaşmanın, ülkeni AAA olan kredi notuna dair kısa vadeli riski ortadan kaldırdığını açıklaması piyasalara güven sağladı. İmalat verisinin ise 50,7 beklentisine karşılık 53,1 olarak açıklanması, ABD ekonomisindeki toparlanmanın devam ettiğine yönelik güçlü bir işaret oldu. Haftanın en önemli verilerinden olan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasına rağmen önceki veride yukarı yönlü revizyon yapılması nedeniyle piyasadaki risk iştahı bozulmadı. ABD tarafındaki bir diğer gündem maddesi ise FED toplantısı idi. FED kararları beklentilere paralel olarak gerçekleşirken, ABD’de yaşanan doğal afetlerin ekonomide yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekildi.

Diğer gündem maddeleri ise Çin ve Euro bölgesi tarafındaki imalat verileri idi. Çin’de resmi PMI ve HSBC PMI verilerinin her ikisi de büyüme ile daralmayı birbirinden ayıran 50 seviyesinin üzerinde açıklandı. Çin’in metallere olan talebi açısından önemli bir gösterge olan PMI verilerinin bakır fiyatının seyri açısından da etkisi oldukça büyük. Euro bölgesinde ise Cuma günü açıklanan verinin, Ocak ayının fabrikalarda bir yıla yakın sürenin en iyi ayı olduğunu ortaya koyması euronun değer kazanmasına katkı sağladı. Veri sonrası Eur/Usd paritesi 1,3710’a kadar yükselerek 2011 yılı sonundan beri görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Küresel ekonomik toparlanma konusundaki artan güvenle LME bakır bu haftanın ilk işlem gününde 4 ayın en yüksek seviyesi olan 8346$/ton’a kadar yükseldi. Ancak dün ABD’de açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin altında kalması ve Çin’de 11Şubat’ta başlayacak olan yeni yıl tatili öncesinde yatırımcıların kar realizasyonu satışlarına yönelmesiyle bakır bu sabah biraz geriledi. Hafta başından bu yana 8259-8346$/ton bandında seyrini sürdürüyor. Sırasıyla 8236-8165 $/ton seviyeleri destek, 8322-8391$/ton seviyeleri direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bu haftanın gündem maddesi ise, Perşembe günkü ECB toplantısı olacak. Faiz açıklaması ve büyüme tahminleri takip edilecek.




İndir

2013-04.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta dünya borsalarındaki dalgalı yükseliş devam ederken, LME bakır sakin bir seyir izledi. 8040-8155$/ton bandında işlem gördüğü haftayı yatay kapattı. Çin’de açıklanan öncü PMI verisinin 51,9’a yükselerek büyümenin son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını göstermesine rağmen bakırda fazla harekete neden olamadı. Çin’in (10-16 Şubat) yeni yıl tatili öncesinde yatırımcıların metallere ilgi göstermemesi bakırın, parite ve endekslerden ayrışmasına neden oldu.

ABD’de açıklanan güçlü şirket bilançoları endekslere destek sağladı, S&P 500 endeksi Cuma günü 5 yıldan uzun süredir ilk kez 1500 puanın üzeri kapanış yaptı. Avrupalı bankaların kriz sırasında ECB’den aldıkları kredinin beklenenden fazla kısmını geri ödeyeceklerinin açıklanması piyasalarda olumlu karşılanırken, haber sonrası Euro, Dolar karşısında 1,3480 seviyesine kadar yükseldi. Piyasalardaki olumlu havayı destekleyen bir diğer haberse hafta başından Japonya’dan gelmişti. Japonya Merkez Bankası beklendiği gibi enflasyon hedefine ikiye katlayarak %2 olarak belirledi ve “ucu açık “ varlık alım programına geçti.

Derecelendirme kuruluşu Fitch ABD hükümetinin borçlanma yetkisinin uzatılması yönünde sağlanan anlaşmanın, ülkenin AAA olan kredi notuna dair kısa vadeli riski ortadan kaldırdığını açıkladı. Açıklama piyasalara destek sağlasa da bu hafta yaşanacak yoğun veri akışı, yatırımcıların temkinli davranmasına neden oluyor. LME bakır hafta başından bu yana 8018-8120$/ton dar bandında işlem görmeye devam ediyor. Yarın ABD’de 4. Çeyrek büyüme verisi ve FED faiz kararı açıklanacak. Son çeyrekte zayıf gelecek olan büyüme verisi, parasal genişlemenin devamına dair beklentileri arttırıyor. Cuma günü ise ABD ve Çin’de açıklanacak PMI verileri de piyasaların seyri açısından oldukça önemli.




İndir

2013-03.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

G
eride bıraktığımız hafta Çin’de açıklanan olumlu makro veriler ve Japonya’nın parasal teşvikine ilişkin beklentiler, küresel piyasalarda risk alma iştahını destekledi. Ayrıca ABD’de açıklanan olumlu veriler ve 4. çeyrek bilanço sezonunun da beklentilerin üzerinde ilerlemesi piyasaları olumlu etkileyen diğer unsurlar oldu. ABD’de Dow ve S&P 500 endeksleri Cuma günü 5 yılın en yüksek seviyelerinden kapanırken, Asya borsaları da son ayların en yüksek seviyelerini gördü.

Sanayi metalleri ise hisse senedi piyasalarının gerisinde performans gösterdi. LME bakır tüm olumlu verilere rağmen 8000$/ton desteğini kırarak yılın en düşüğü olan 7920$/ton seviyesine kadar geriledi. Cuma günü duyurulan Çin’in 4. Çeyrek GDP oranı %7,8 olan beklentilerin üzerinde %7,9 olarak açıklandı; artarda 7 çeyrektir yavaşlayan büyüme, bu veri ile trendi kırdı. Pozitif veri bakıra tekrar alım gelmesini sağladı. LME bakır, hafta boyunca 7920-8130$/ton bandında işlem gördü. Haftalık kazancı ise %0,7 oldu.

ABD’de 4. çeyrek bilanço sezonunda geçtiğimiz hafta büyük bankaların karları öne çıktı. Goldman Sachs ve JP Morgan’ın bilançoları beklentilerden de iyi gelirken, Bank of America ve Citigroup ise kar açıklamalarına rağmen beklentileri karşılayamadılar. Bu hafta ise Google, IBM, Microsoft ve Apple gibi önemli teknoloji firmaları bilançolarını açıklayacaklar. Özellikle Çarşamba günü açıklanacak Apple bilançosu piyasalardaki hareket açısından oldukça önemli.

Dün ABD borsalarının kapalı olmasının etkisiyle LME bakırda da işlem hacmi çok düşüktü. Oldukça dar bir bantta hareket eden bakır, bugün sonuçlanan Japonya Merkez Bankası toplantısından gelen haberlerle desteklendi. Banka, piyasanın beklediği gibi enflasyon hedefini ikiye katlayarak %2 olarak belirledi ve ‘ucu açık’ varlık alımına geçti.

Öte yandan bakır fiyatlarına destek olan bir diğer etmen ise Çin ekonomisindeki toparlanma. Perşembe günü Çin’de açıklanacak HSBC PMI verisi de bu açıdan oldukça önemli. Yine de yatırımcılar, Şubat ayının ikinci haftasında başlayacak Çin’in Lunar New Year tatili bitene kadar bakırda keskin hareketler beklemiyor. 8000$/ton destek, 8130$/ton seviyesi ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.




İndir

2013-02.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta ABD, Avrupa ve Asya’daki gelişmeler küresel risk alma iştahını desteklerken; piyasalardan ayrışan bakırda düşük işlem hacmi görüldü. Endeksler haftayı kazançlarla tamamlarken, LME bakır hafta boyunca 8025-8165$/ton dar bandında hareket etti.

2012 yılı 4. Çeyrek bilanço dönemi 8 Ocak Salı günü piyasaların kapanışından sonra Alcoa’nın açıklamalarıyla başladı. Dördüncü çeyrek karlarının, üçüncü çeyrekteki zayıf sonuçlardan biraz daha iyi olmasının beklenmesi, ABD borsalarına alım getirdi. S&P 500 endeksi Perşembe günü 5 yılın en yüksek seviyesinden (1472) kapandı. Haftanın diğer önemli gelişmeleri ise Çin’de açıklanan olumlu veriler ve Avrupa Merkez Bankası toplantısı oldu. Çin’de Aralık ayında %14 ile son 7 ayın en hızlı yükselişini gösteren ihracat verisi küresel büyüme beklentilerine dair iyimserliği arttırdı. LME bakır veri sonrası 8165$/ton seviyesine kadar yükselse de, 8100$/tonun üzerinde tutunmayı başaramadı.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası başkanı Draghi, Euro bölgesi ekonomisinin yılın ilerleyen dönemlerinde kademeli bir toparlanma göstermesinin beklendiğini ve politika faizini değiştirmeme kararının oy birliği ile alındığını söyledi. Draghi’nin ılımlı açıklamaları euroya alım getirirken, Chicago Fed başkanı Evans’ın parasal gevşeme ve ekonomiyi destekleme yönündeki açıklamaları doların zayıflamasına neden oldu. Eur/Usd paritesi 1,30lardan 1,33 seviyesinin üstüne çıktı. LME bakır, paritedeki hızlı hareketi takip etmedi. 8092$/tondan başladığı haftayı 8032$/ton seviyesinden kapattı.

Bakır bu haftaya pozitif başlasa da kazançlarını koruyamadı. Fed başkanı Bernanke’ nin konuşması sonrasında dolar değer kazanırken, LME bakır iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Bernanke konuşmada ekonomideki pozitif işaretlere rağmen işsizliğin hala çok yüksek olduğunu söyledi. 16,4 trilyon borç limitinin Şubat ortasında dolacak olması nedeniyle Kongre'ye felakete neden olabilecek bir potansiyel borç temerrüdünden kaçınılabilmesi için borçlanma limitinin yükseltilmesi gerektiği uyarısında bulundu. LME bakır bugün 7960$/ton seviyesine kadar geriledi. Cuma günü Çin’de açıklanacak GDP ve imalat verilerinin bakırda tekrar yükselişe yol açacağı bekleniyor. Çin verilerinin yanı sıra hafta genelinde ABD’de ÜFE-TÜFE, sanayi üretimi, konut rakamları verileri izlenecek. Bilanço tarafında ise Bank of America, JPMorgan, GS ve Citigroup ile GE ve Intel’in son çeyrek sonuçları izlenecek.


İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008