Bültenler
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Fed’in varlık alım programını yılsonunda azaltabileceğine ilişkin endişeler, Japon yeninin değer kazanması ve beklentilerin altında açıklanan zayıf imalat sanayi verileri küresel risk alma iştahını olumsuz etkiledi.
Fed Başkanı Bernanke’nin, 3. tur parasal genişlemenin hızının “verilere bağlı” olduğunun altını özellikle çizerek, varlık alımlarının azaltılması yönünde görüş bildiren üyeler olduğunun ortaya çıkması piyasaları olumsuz etkileyen başlıca faktör oldu. ABD’deki üç büyük endeks Nisan ortasından bu yana ilk kez bir haftayı kayıpla kapattı.
PMI imalat sanayi verileri de global büyümeye ilişkin beklentileri ve piyasaları olumsuz etkileyen bir diğer neden oldu. ABD ve Çin’de beklentilerin altında kalan veriler, global görünümün zayıf olduğunu ortaya koydu. Özellikle Çin’de son 7 ayın en düşük seviyesinde ve 50 kritik seviyesinin de altında açıklanan veri, baz metaller başta olmak üzere piyasaya satış getirdi.
Dünyanın en büyük ikinci bakır madeni olan Freeport McMoran’ın Grasberg madeninde meydana gelen ve 28 kişinin ölümüne neden olan tünel kazası sonrası günlük 220.000 m/ton üretimi olan madenin kapalı kalması, geçen hafta başında bakır fiyatını destekledi. Tutanaklar ve Bernanke’nin konuşması öncesinde tahvil alımlarının devam edeceği beklentisi ile Lme bakır Çarşamba günü 7534$/ton seviyesine kadar yükseldi. Ancak ABD tarafındaki açıklamalar ve Çin’in bakıra olan talebindeki azalışa dair endişelerin artmasıyla fiyat 7215$/tona kadar geriledi. Haftayı ise 7280$/ton seviyesinden kapattı. Euro bölgesinde son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaşan PMI imalat endeksi, hala 50’nin altındaki seyrini sürdürerek bölgedeki resesyonun devam ettiğine işaret etti.
Bu haftanın ilk işlem gününde ABD ve İngiltere piyasaları kapalıydı. Bugün tekrar işlem görmeye başlayan LME bakır 7320$/ton seviyesinde yatay-artıda seyir izliyor. Çin’deki liderlerin daha yavaş büyüme konusuna olumlu bakmaları ve konut balonu oluşmasını önlemek amacıyla bankacılık tarafında önlemler almaları bakır fiyatı için olumsuz dinamikler olarak ön plana çıkıyor. Hafta genelinde ABD’de tüketici güven endeksi, GSYİH (revz.) ve bekleyen konut satışları; Almanya’da ise işsizlik ve perakende satışlar verileri takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD’de açıklanan güçlü makro veriler ve FED’in tahvil alımlarını yavaşlatacağı ya da sonlandıracağına dair endişeler ön plana çıktı. ABD ana endeksleri, yeni rekor seviyelere ulaşırken; bakır global ekonomilere ilişkin karışık verilerle istikrarsız bir seyir izledi. 7101-7444 $/ton aralığında hareket eden LME bakır, haftayı %0,95 düşüşle 7305$/ton’dan kapattı.
Geçen hafta Çin’de açıklanan Nisan ayı endüstriyel üretim verisi %9,3 ile beklentilerin alında kaldı. Perakende satışlar verisinin de zayıf gelmesi, Pekin yönetiminde parasal genişleme yönünde baskı yapacağı şeklinde bir iyimserlik oluşturdu ve haftanın ilk işlem günüde fiyatları yükseltti. Fiyatların ayrıca Çin fiziki piyasasında talebin yükseldiğine ilişkin işaretlerden destek almaya çalıştığı Şanghay Borsası stoklarındaki düşüşle birlikte görülen bakır primlerindeki yükseliş fiziksel piyasada talebin arttığı şeklinde yorumlandı. Ayrıca OECD’nin majör gelişmiş devlerde ekonomik görünümün kuvvetlendiğine dair açıklamaları, emtia talebinin artacağına ilişkin beklentileri de yükseltti.
Haftanın bir diğer gündem maddesi ise FED’in varlık alım programıydı. Pozitif istihdam rakamı, FED’in varlık alım programında azaltma /durdurma beklentilerini tekrar ön plana çıkardı. San Francisco Fed Başkanı John Williams’ın Perşembe günü “istihdamın güç kazanmaya devam etmesi halinde varlık alımlarının hızını belki de bu yaz azaltabiliriz, daha sonra ise her şey umduğumuz gibi giderse alım programını bu yılın sonu gibi bitirebiliriz" açıklamasında bulunması piyasadaki tedirginliği arttırdı. ABD endeksleri ve LME bakır değer kaybetti.
Bu hafta ise gündemde yine FED var. FED Başkanı Bernanke’nin Çarşamba günü JEC komitesi öncesinde tsi ile 17:00’deki açıklamaları bekleniyor. Bu doğrultuda Bernanke’nin sunumu öncesi FOMC üyelerinden gelen açıklamalar takip ediliyor. Dün merakla beklenen Chicago FED Başkanı Charles Evans’ın ekonomiye yönelik “iyimser” yorumları ön plandaydı. Bugün ise yine FOMC’de oy hakları olan Dudley ve Bullard konuşacak.
Bu hafta Çin, Avrupa ve ABD’de açıklanacak Mayıs ayı öncü PMI endeksleri, FED 1 Mayıs FOMC toplantı tutanakları, Almanya’da büyüme verisi ile korelasyonu yüksek olan IFO endeksi, ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişleri ve güçlü yönde sürpriz yaratması beklenen ikinci el konut satışları rakamı beklentilere yön verecek ana veriler olarak sıralanabilir. Ayrıca Çarşamba günü başlayacak olan AB zirvesi ve açıklanacak BOJ faiz kararı takip edilecek diğer konular. Diğer taraftan Perşembe günü ECB Başkanı Draghi konuşacak.
LME bakır, bugün kayıplarının çoğunu geri alsa da açıklamalar ve PMI verileri öncesi endişelerle birlikte dolardaki değerlenmenin yarattığı olumsuzlukla baskı altında kalmaya devam ediyor. Hafta başından bu yana 7232-7450$/ton bandında hareket eden LME bakırın dünya ekonomilerinin karışık seyrine bağlı olarak yine dalgalı bir seyir izlemesi beklenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda ABD ve Avrupa borsalarının rekor yüksek seviyelere ulaşması, Çin’in pozitif ihracat verileri ve ECB Başkanı Draghi’nin ilave faiz indirimi işareti vermesi öne çıktı.
Çin’de Nisan ayında %9,2 beklentiye karşılık %14,7 artan ihracat değerleri, emtia fiyatlarını destekledi. LME bakır hafta boyunca 7195-7480$/ton bandında işlem görürken, haftayı da %1,5 primle kapattı.
Geçtiğimiz günlerde politika faizini bir yıl sonra ilk defa indiren ECB, geçen hafta yeni bir faiz indirim sinyali verdi. Euro bölgesi resesyonda olmayı sürdürürken, öncü veriler de bölgede ekonomik görünümün zayıf olduğunu ortaya koymaya devam etti. Başkan Draghi, bankanın gerekirse tekrar faiz indirmeye hazır olduğunu belirtti. Açıklamalar sonrası euro, dolar karşısında 1,2935’e kadar geriledi.
Hisse senedi tarafında ise ABD, Avrupa ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının ultra gevşek politikaları borsalardaki yükselişte önemli rol oynuyor. S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta art arda 5 gün rekor kırarken, Avrupa’da iyi gelen Almanya sanayi üretimi verisinin etkisiyle rekor yüksek seviyeler görüldü. Böylece 2013 yılındaki kazançlar ABD S&P 500’de %14, Alman Dax’da %9’a ulaştı.
Bu haftaya piyasalar Çin’de açıklanan sanayi üretimi verisi ile başladı. Beklentiden kötü gelen veri, ekonomik yavaşlamaya dair endişeleri arttırdı. JP Morgan’ın Çin’in ekonomik görünümünü ve büyüme beklentisini aşağı çekmesi negatif gelişmelerden biri oldu. Oldukça yüksek bakır stokları ve sürekli artan üretim kapasiteleri de bakır fiyatı üzerinde baskı oluşturuyor. 3 aylık LME bakır fiyatı bugün yaklaşık %2,4 gerilemeyle 7220$/ton seviyesine geriledi. Bakır, dün ve bugün gördüğü 7400 $/ton seviyesinin üzerinde tutunamadı. 7421$/tondaki 50 günlük ortalama direnç olarak, 7200$/ton ise destek olarak izlenebilir. Hafta genelinde Euro bölgesinde GSYİH, ABD tarafında enflasyon, sanayi üretimi, yeni konut satışları ve haftalık işsizlik maaş başvuruları izlenecek
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta, ABD ve Avrupa Merkez Bankalarından gelen açıklamaların global parasal genişlemenin devam edeceğini ortaya koyması ile küresel risk alma iştahı yükseldi. ABD’de beklenenden güçlü gelen istihdam verileri de piyasalardaki yükselişi destekleyen bir diğer önemli unsur oldu.
FED’in 2013’ün ikinci yarısında parasal genişleme programını yavaşlatabileceğine dair endişeler, FOMC toplantısının ardından ortadan kalktı. FED’in gerekmesi halinde varlık alımlarını arttırabileceği açıklamasıyla, S&P 500 endeksi tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşarak rekor kırdı. Ayrıca Nisan ayında tarım dışı istihdam edilenlerin beklentilerin üzerinde artması ve işsizlik oranındaki gerileme de, S&P 500 ve Dow Jones endekslerindeki rekoru destekledi.
Avrupa Merkez Bankası piyasanın beklentilerini karşılayarak politika faizini %0,75’ten %0,50’ye indirdi. Normal şartlarda euronun dolar karşısında değer kaybetmesi beklenirken; düşen faizle birlikte bankalara verilen likidite desteğinin uzatılması ve ucuz krediye erişimin tüketimi ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi arttıracak olması euroyu destekledi. Hem doların değer kaybetmesi, hem küresel ucuz likidite bolluğunun devam edecek olması ise emtia fiyatlarını destekledi. Lme bakır, açıklamalar ve istihdam verileri sonrası Cuma günü 18 aylık süre içerisindeki en büyük günlük kazancını kaydederek %6,3 yükseldi. Hafta genelinde ise 6780-7307$/ton bandında işlem gördü.
Bu hafta ise haftanın ilk işlem gününde Bankalar Tatili nedeniyle Londra Metal Borsası kapalıydı. Tatil sonrası bakır, bugün kar satışları ile hafif gerilese de global ekonominin iyiye gittiğine ve Çin’in talebindeki artışın beklenenden hızlı olacağına dair beklentilerle kazançlarının büyük kısmını koruyor. Şanghay ve LME arasındaki arbitraj penceresinin açılmasının LME depolarından alımın artmasına neden olması da fiyatı destekliyor. Çin’de Çarşamba günü açıklanacak ticaret verileri ve Perşembe günü açıklanacak enflasyon verisi fiyatın seyri açısından oldukça önemli.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Lme bakır için oldukça volatil bir hafta geride kaldı. Çin’de açıklanan Nisan ayı öncü HSBC imalat PMI verisinin 51,5 olan beklentilerin ve 51,6 olan Mart verisinin altında 50,5 olarak açıklanması, Çin’in endüstriyel metallere olan talebinin azaldığına dair endişeleri arttırdı. Çin’in yanı sıra Almanya’dan da gelen zayıf PMI verisinin etkisiyle LME bakır hafta başında 6760$/tona kadar geriledi. Ancak ABD’de açıklanan güçlü bilançolar sonrası yatırımcıların short pozisyonlarını kapatmaya başlamalarıyla, diğer sanayi metallerinde olduğu gibi bakırda da yükseliş görüldü. Dünya genelinde açıklanan zayıf ekonomik veriler, önde gelen merkez bankalarının parasal desteği arttıracağı beklentisini doğurdu. Artan beklentilerle Şubat’tan bu yana en hızlı yükselişi gösteren Lme bakır 7258$/tona kadar yükselse de, ABD’nin zayıf büyüme verisi sonrası kazançlarının çoğunu geri verdi.
Almanya ve Euro bölgesinde açıklanan zayıf PMI imalat endeksleri, bölge ekonomisinin zayıf ekonomik seyrini sürdürdüğüne işaret etti. Almanya’da iş dünyası beklentilerini gösteren IFO endeksinin beklenmedik şekilde son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken, İspanya’da işsizlik oranının %27 ile rekor seviyeye ulaşması, Euro bölgesinde faiz indirim beklentilerini güçlendirdi. ABD’de açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisi global ekonomiye dair endişeleri arttırırken, Cuma günü açıklanan 1.çeyrek GSYİH büyüme verisi %2,5 ile %3 olan beklentinin altında artış kaydetti. ABD borsaları zayıf ekonomik verilere rağmen güçlü bir haftayı geride bıraktı.
LME bakır FED ve ECB toplantıları öncesinde bu hafta 6980-7185$/ton bandında sakin seyir izliyor. Çin piyasalarının Labour day nedeniyle Perşembe gününe kadar kapalı olması, bakırda işlem hacmini de düşürdü. Piyasada toplantıların yanı sıra, Çarşamba günü Çin’de açıklanacak resmi PMI imalat verisi ve Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde altının son 30 yıllık en büyük düşüşünü göstermesi, bununla birlikte emtia fiyatlarında görülen hızlı düşüşler ve hisse senedi piyasalarındaki gerileme ön plana çıktı.
Eur/usd paritesinin hafta genelinde 1,30-1,32 arasında dalgalı bir seyir izlemesi ve Güney Kıbrıs’ın fon ihtiyacını karşılamak için Merkez Bankasının altın satmasına ilişkin beklentiler altın fiyatında hızlı düşüşleri getirdi. Altındaki düşüşün yanı sıra ABD ve Çin’de açıklanan makro verilerin beklentilerin altında kalmasıyla büyümeye dayalı emtialarda da yoğun satışlar görüldü, piyasada risk algısı bozuldu. Verinin ardından Asya ve ABD endekslerinde satış hakimdi. S&P 500 ve Dow haftayı %2,1 değer kaybıyla kapatırken Nasdaq’da %2,7 düşüş gerçekleşti. Ayrıca ABD’de açıklanmaya başlanan ilk çeyrek bilançolarının bazılarının beklentilerin altında kalması da borsaya satış getirdi. Almanya’nın kredi notunun düşürülme dedikoduları da satışları hızlandırdı. son 20 aydır 50 eşik seviyesinin altındaki seyrini sürdüren Euro bölgesi imalat PMI endeksi Mart’ta 46,6 ile son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Haftalık bazda Avrupa borsalarında %4-6 arasında kayıplar yaşandı. Çin’in büyüme rakamının %8 olan beklentilerin aksine %7,7 olarak açıklanmasının en büyük tüketici Çin’in endüstriyel metallere olan talebinin azalacağına işaret etmesiyle LME bakır haftayı %8,4 değer kaybıyla kapatırken Ekim 2011’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.
LME bakır global büyümeye dair endişelerin risk iştahını azaltmasıyla bu haftaya düşüşle başladı. Çin’de açıklanan Nisan ayı HSBC imalat PMI verisinin 51,5 olan beklentinin altında 50,5 olarak açıklanmasıyla bakır Salı günü 6762$/tona kadar gerileyerek 18 ayın en düşük seviyesini gördü. Ancak çarşamba günü, ABD'de açıklanan güçlü bilançoların da desteğiyle küresel borsalarda görülen kazanımların bakır da yükselişe geçti. Avrupa tarafında açıklanan zayıf veriler sonrası Almanya Ifo endeksinin de beklentilerin altında kalması Avrupa Merkez Bankası’nın parasal desteği arttıracağı beklentisini doğurdu. Yatırımcıların bu beklenti ışığında kısa (satış) pozisyonlarını kapatmalarıyla LME bakır bu sabah da yükseldi. Lme bakır hafta başından bu yana 6762-7101$/ton bandında işlem görüyor. Yarın ABD’de açıklanacak 1, çeyrek büyüme verisi fiyatın seyri açısından önemli. Yukarı doğru gidişte direnç seviyesi olarak 7100$/ton ve 7204$/ton izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda Asya’dan Avrupa’ya ve Amerika’ya kadar başlıca borsaların yükselişini sürdürmesi ve altındaki kayıplar ön plana çıktı. LME bakır, risk iştahındaki artışla7645$/ton seviyesine kadar yükselse de; Cuma günü ABD’de açıklanan zayıf perakende satışlar ve tüketici güveni verisi sonrası 7375 $/tona kadar geriledi. Perşembe günü rekor yüksek seviyelere gelen ABD endeksleri de Cuma günü geriledi, yine de haftayı yaklaşık %2,5 primle tamamladılar.
Geçen hafta piyasalarda esen bahar rüzgârı Pazartesi sabahı açıklanan Çin’in büyüme verisiyle son buldu. Çin’de açıklanan veriye göre 2013 Q1 GDP yıllık bazda %7,7’lik büyüme kaydetti. %8,0 olan beklentinin ve %7,9 olan 2012 Q4 verisinin de aşağısında kalan rakam, altın ve endüstriyel metaller öncülüğünde piyasalara satış getirdi. LME bakır, Çin ve ABD'de büyümenin yavaşlamasından dolayısıyla bakıra olan talebin azalacağına dair korkularla dün 7085$/ton seviyesine kadar geriledi ve günü %2,75 değer kaybıyla kapattı. Altın son 30 yılın en büyük iki günlük düşüşünü gerçekleştirirken, ABD endeksleri 7 Kasımdan bu yana görülen en kötü seansı geride bıraktı. Bakırın yıllık değer kaybı %8,5’e, altının ise % 17,5’e yükseldi. Çin’den gelen talebin önümüzdeki günlerde artacağına dair haberlerin etkisiyle LME bakır bugün erken saatlerde gördüğü 7136$/ton seviyesinden uzaklaştı, 7200$/ton seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Aşağı yönlü hareketlerde 7067$/ton seviyesi destek olarak izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta, global piyasalarda hisse senedi ve emtialardan çıkış yaşanırken; başlıca gelişmiş ülkelerin devlet tahvillerine fon girişleri olduğu görüldü. Avrupa, İngiltere ve Japonya Merkez Bankalarının açıklamaları takip edilirken, özellikle Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) açıkladığı önemli parasal genişleme paketi öne çıktı. EUR/USD paritesi ise ECB başkanı Draghi’nin enflasyon risklerinin dengeli olduğunu ve yılın ikinci yarısında toparlanmanın olacağını söylemesiyle, iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. BOJ’un devlet tahvillerinin miktarını iki yılda iki katına çıkarma taahhüdü sonrası ise yen dolar karşısında 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.
ABD’de hafta başında açıklanan ISM imalat endeksinin beklentilerin altında kalmasını takiben Cuma günü Mart ayında tarım dışında istihdam edilenlerin sayısı 88 bin kişi ile beklentilerin (190 bin) oldukça altında ve son 9 ayın en düşük seviyesinde açıklandı. İşsizlik oranı ise %7,6 ile son 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen; bu gerileme, istihdam piyasasındaki iyileşmeden ziyade, işgücüne katılım oranının %63,3 ile 1979’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesinden kaynaklandı. Zayıf veriler ABD ekonomisine duyulan güveni olumsuz etkilerken, ABD borsaları bu yılın en kötü haftasını geride bıraktı.
Paskalya sonrası düşüşüne devam eden bakır, geçen hafta %1,5 değer kaybetti. ABD, Çin ve Avrupa’da açıklanan zayıf imalat verileri düşüşün ana unsurları olurken; Çin piyasalarının 2 gün boyunca kapalı olması da metallere olan talebi azalttı. Zayıf istihdam verisinin ABD ekonomisine dair endişeleri iyice arttırmasıyla LME bakır Cuma günü 7330$/ton ile 8 ayın en düşük seviyesini gördü.
LME bakır bu haftaya ise yükselişle başladı. Almanya’nın büyümesindeki canlanmaya dair işaretlerle Euro dolar karşısında değer kazanırken, bakır da onu takip etti. Bugün ise Çin’de açıklanan ve beklentilerin altında gelen enflasyon verisinin etkisiyle yükseliş devam ediyor. 7656$/ton seviyesi direnç seviyesi olarak izlenebilir. Global stoklar (Çin antrepolarındakiler dahil) son 3 yılın en yükseğinde ve stok kullanımı yeni rekorlar kırarken bakırda kısa vade de yaşanabilecek yükselişlerin dirençle karşılaşması beklenebilir.
Dün seans sonrası Alüminyum devi Alcoa ile ABD 2013 1.çeyrek bilanço sezonu açıldı, Cuma günü JP Morgan ile devam edecek. Piyasada yarın Çin’de açıklanacak ithalat-ihracat rakamları bekleniyor. Özellikle son dönemlerde konuşulan Çin’in bakıra olan talebinin zayıfladığı konusu nedeniyle bakır ithalat verisi oldukça önemli.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftaya piyasalar Güney Kıbrıs’ın uluslararası kreditörlerle 10 milyar euroluk yardım için anlaştığı haberiyle başladı. Yardım planına ilişkin potansiyel riskler nedeniyle piyasada risk iştahı azaldı. Hem Avrupa hem de ABD’de endeksler, diğer euro bölgesi ülkelerindeki mevduat sahiplerinin büyük miktarlarda parayı geri çekebilecekleri endişesiyle değer kaybetti. Ancak ABD’de açıklanan konut fiyatları ve imalata ilişkin güçlü verilerin ekonomiye ilişkin iyimserliği desteklemesiyle ABD endeksleri eurodan ve metallerden ayrışarak yükselişe geçti. S&P 500 endeksi haftayı rekor yüksek seviyeden kapatarak üst üste 5.ayı da kazanımlarla geride bıraktı.
İtalya’daki siyasi anlaşmazlıklar ve G.Kıbrıs’a sağlanacak yardımın bölgedeki banka krizlerinin çözümü için örnek oluşturması endişesiyle, euro dolar karşısında 1,2750’ye kadar gerileyerek 4 ayın en düşük seviyesini gördü. ABD’de açıklanan veriler endüstriyel metallere olan talebe dair iyimserliği arttırsa da, Çin’e ve euro bölgesi bankalarına dair endişelerle LME bakır hafta boyunca baskı altında kaldı. Paskalya tatili öncesi, haftanın son işlem günü olan Perşembe günü ise yatırımcılar söz konusu endişeler nedeniyle satışa yöneldi. Lme bakır 7522-7710$/ton bandında işlem gördüğü haftayı %1,5 değer kaybıyla kapatırken yılın ilk çeyreğindeki kaybı ise %5’i buldu.
Bu haftaya ise piyasalar Çin’de açıklanan 50,9 ile11 ayın en yüksek seviyesine ulaşan ancak 52 olan beklentinin altında kalan resmi imalat PMI verisi ile başladı. Verinin beklentilerin altında kalması ve Çin’in emlak sektörünü söndürmek için aldığı tedbirler nedeniyle Şanghay’da bakır bugün 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Çin’de emlak spekülatörleri, bakır ithalat talebinin büyük bir yüzdesini oluşturuyorlar. Dolayısıyla, emlak piyasasına gelen kısıtlamalar bakır talebini doğrudan etkiliyor.
Londra Metal Borsası, tatil nedeniyle bugün de kapalı. Piyasada BOJ’un 3-4 Nisan’daki toplantısı ve 4 Nisan’da açıklanacak ECB faiz kararı bekleniyor. Makro veri tarafında ise ABD’de ve Euro Bölgesinde açıklanacak imalat verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Güney Kıbrıs vardı. G.Kıbrıs’ta AB’den alınacak yardım karşılığında bankalardaki mevduatlara vergi getirilmesinin gündeme gelmesi, global piyasalarda risk alma iştahını azalttı. Hisse senetleri ve büyüme dayalı emtiaların fiyatları değer kaybederken, altın gibi değerli metaller ile ABD devlet tahvili gibi güvenli liman olarak görülen varlıklar değerlendi. LME bakır, geçen hafta içinde gördüğü 7 ayın dip noktasından (7486$/ton) alım görerek haftayı 7680$/tondan kapattı.
Piyasalar bu haftaya ise G.Kıbrıs borç konusu için Pazar günü sağlanan anlaşmanın moraliyle başladı. Anlaşmaya göre 100.000 euronun altındaki mevduatlara vergi getirilmezken; diğer mevduatlara en fazla %40 olacak şekilde vergilendirme getirildi. Ayrıca G. Kıbrıs’ın en büyük ikinci bankası için kapatma kararı çıkarken, ECB’nin de fon yardımına devam edeceği bildirildi. Anlaşmanın ardından euro, dolar karşısında 1,3040’a yükselse de; dün Eurogroup Başkanının G.Kıbrıs’ta hem mevduat vergisi hem de sermaye kontrollerini içeren mali yardıma yönelik uzlaşmanın, Euro Bölgesi’ndeki diğer ülkeler içinde bankacılık sorunlarıyla başetmek için yeni bir şablon oluşturabileceği açıklamasının ardından euroda hızlı satışlar yaşandı. 200 günlük ortalamasının (1,2873) altına indi.
LME bakır ise G.Kıbrıs anlaşmasına fazla tepki vermedi. Hafta başından bu yana 7605-7710$/ton bandında seyrediyor. Çin’de artan bakır üretimi ve rekor seviyelere ulaşan LME, Şanghay ve NY’taki bakır stokları da bakır fiyatını baskı altında tutuyor.7730-7847$/ton noktaları direnç, 7535-7486$/ton noktaları ise destek olarak izlenebilir. 29 Mart Cuma ve 1 Nisan Pazartesi günleri LME, Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak.
İndir