Bültenler
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Global piyasalar geride bıraktığımız haftada koronavirüs salgınına yönelik beklentiler ve endişelerle yön bulmaya devam etti.
Korona virüsünün ekonomik etkilerinin sınırlı kalma ümidine ilave olarak merkez bankalarının hamle yapma beklentisi, endekslerin çıkışına destek verdi. 3 büyük ABD endeksi hafta başında rekor tazeledi.
Çin’de tatil geride bıraktığımız hafta sona erse de bazı şirketler hafta boyunca kapalı kalmaya devam etti. Çin’deki havayolu uçuşlarının salgının başladığı tarihten itibaren %30’ların üzerinde düşüş göstermesi, General Motors ve Fiat’ın da bazı fabrikalarında Çin’den tedarik edilemeyen parçalar sebebiyle üretim kesintisine hatta durdurmaya gideceği haberleri hafta sonuna doğru risk iştahında azalmaya sebep oldu. Ancak Çinli şirketlerin kapalı kaldıkları uzun bir aranın ardından faaliyetlerine geri dönmesiyle hafta başında güçlü yükselişler kaydeden Asya borsaları, geçtiğimiz hafta genelinde primli kapanış gerçekleştirdi.
Avrupa endeksleri Almanya siyasetine ilişkin belirsizliğin artmasıyla birlikte baskı altında kaldı. Almanya’da politik gelişmeler ve ekonomiye dair kaygıların yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası’na dair beklentiler Euro üzerinde baskı yaratan unsurlardan olurken, Euro Bölgesi endüstriyel üretim rakamının da son dört yılın en sert düşüşünü yaşaması euro/usd partiesinin Nisan 2017’den beri en düşük seviyelere çekilmesinde etkili oldu.
9 seansın 8’inin düşüşle kapatan euro/usd paritesi 1.0826’ya kadar geriledi. Cuma günü yayınlanan verilerde özel tüketim ve kamu harcamalarındaki zayıflamayla Alman ekonomisinin dördüncü çeyrekte büyüme kaydetmedi, euro bölgesi ekonomisi ise %0.1 ile 2014'ten bu yana en zayıf büyümeyi kaydetti.
Petrol fiyatları Rusya’nın, virüs sonrası sert düşüş gösteren fiyatlara karşılık arz kesintisini artıracağına dair beklentilerle sert yükseldi.
LME bakır Çin’de bazı fabrikaların üretime devam etmesi ve rekor seviyelere yükselen ABD endekslerinden bulduğu destekle Perşembe günü $5815’e kadar yükseldi. Hafta genelinde primli işlem gören bakırın haftalık kazancı %1.8 oldu.
Asya borsaları, Apple'ın koronavirüs salgınından dolayı üretimin yavaşladığını ve Çin'deki talebin zayıfladığını, buna bağlı olarak Mart'taki çeyreklik bilançolarda ciro hedefini tutturamayacağını açıklamasının ardından bu sabah geriledi. ABD'nin en değerli şirketinin yaptığı açıklama, Çin'in ve diğer ülkelerin uyguladıkları ekonomik teşviklerin, global ekonomiyi koronavirüs salgınının etkilerinden koruyacağı yönündeki yatırımcı algısını değiştirdi.
Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities şirketinin yatırım stratejileri şefi Norihiro Fujito, "Apple, toparlanmanın gecikebileceğini söylüyor; bu da demek oluyor ki, virüsün etkisi mevcut çeyreğin ötesine geçebilir" dedi.
Almanya’da Şubat ayı Zew eğilim endeksi, 21.5 beklentiye karşılık 8.7 açıklandı. Alman ekonomik eğilim verilerinin Almanya'nın ekonomik görünümüne karşı artan kötümserliği şiddetlendirebilir. Euro/usd paritesi için 1.08 önemli bir destek seviyesi. Euro bugün dolar karşısında 1.0819 ile üç yıllık dönemin en dip seviyesine indi. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bu ay açıklanan imalat ve gayri safi yurtiçi hasıla verilerinin zayıf olması, Euro bölgesinin harici şoklara tahmin edilenden daha dayanıksız olduğunu gösterdi ve Euro para birimine olan yatırımcı algısını önemli ölçüde kötüleştirdi.
Dün Presidents’ Day tatili dolayısıyla ABD’de hisse senedi piyasası kapalıydı ve bu nedenle Avrupa’da da işlem hacmi 30 günlük ortalamanın altında kaldı. Avrupa ve ABD’de dün açıklanan önemli bir veri yoktu. Japonya ekonomisinin Aralık ayındaki çeyrekte 2014 yılından bu yana olan en hızlı küçülmesini kaydetti. Çin’de yavaşlayan ekonomi ile birlikte yeni ev fiyatlarındaki artış 2 yılın en düşük seviyesinde açıklandı.
Virüsün 70 bin kişiye bulaşmış olması endişeleri arttırırken, Çin’in virüsün olası ekonomik etkilerine karşı piyasayı destekleyici adımlar atması piyasaları destekleyen temel faktör olarak öne çıktı. Çin’in korona virüsünden kaynaklı ekonomik hasara azaltmak adına faiz oranlarını düşürmesinin ardından endüstriyel metal talebine dair endişelerin azalmasıyla LME bakır dün $5828.5 ile 3 haftanın zirvesini (27/01) test etti. Apple Inc’in koronavirüsünün, dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin’in ekonomik faaliyetleri üzerindeki etkisine yaptığı vurgunun ardından LME bakır bugün geriledi. Dün günü %1.13 primle kapatan LME bakır bugün %1 kayıpla $5760 seviyesinden işlem görüyor.
Makro veri tarafında ABD’de inşaat verileri, ÜFE ve imalat PMI, Euro bölgesinde ise enflasyon ve imalat PMI verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta piyasaların ana gündemi korona virüsü olmaya devam ederken, Çin’den gelecek yeni ekonomik teşvikler beklentisi ve güçlü ABD verileri piyasaları destekledi.
Pazartesi günü ABD Ocak ayı ISM imalat verisinin 48.5 beklentisinin oldukça üzerinde ve son 6 ayın en yüksek seviyesinde açıklanırken, 50.9 olarak açıklanmasının Aralık ayı fabrika siparişleri verisi beklenti %1.2 artışa karşılık %1.8 yükseldi. Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam Ocak ayında 225 bin ile 165 bin kişi beklentisinin üzerinde açıklandı. İşsizlik oranı %3.6 ile %3.5 olan beklentileri aştı.
Dolar, koronavirüsten hayatının kaybedenlerin sayısının artmasına rağmen ekonomik etkisinin sınırlı olabileceği umutları ve güçlü açıklanan ekonomik verilerden destek buldu.
Sterlin Brexit sonrası ticaret anlaşmasına yönelik negatif haber akışıyla değer kaybetti.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD senatosundaki görevden azil duruşmasında aklandı. Cumhuriyetçi senatörler güçlerini birleştirerek Trump'ı desteklediler ve Trump'ın dokuz ay sonra yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde başkanlığının ikinci dönemi için aday olabilmesinin önünü açtılar.
Uzun tatilin ardından geçtiğimiz hafta başında geri dönen Çin piyasaları korona virüsünün yarattığı endişeyle haftanın ilk işlem gününde %8’e yakın değer kaybetti. Çin Merkez Bankası’nın piyasalara nakit enjekte edip, bazı temel kredi faiz oranlarını düşürmesinin ardından Çin hükümetinin, virüsün ekonomi üzerindeki etkilerini bertaraf etmek için daha fazla önlem alacağı beklentilerinin artmasıyla piyasada iyimserlik yaşandı. Haftanın geri kalanında günlük bazda pozitif kapanışlar yapan Şanghay Bileşik endeksi haftayı %3.3 kayıpla kapattı.
Çin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'den ithal bazı mallara yönelik gümrük vergilerinin yarıya indirileceğini belirtti. ABD ve Çin geçen ay birinci aşama ticaret anlaşması üzerinde anlaştıktan sonra, bu adım ikinci aşama ticaret anlaşması için müzakere koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
Petrol fiyatları korona virüs salgınında ölenlerin sayısının artması ve çoğu havayolu şirketinin Çin'e uçuşları durdurmasının yanı sıra dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'deki talebi düşüreceği endişesiyle geriledi.
LME bakır, Çin’in piyasayı sakinleştirmek için attığı adımların ve Çin endekslerindeki alımların yanı sıra güçlü ABD verilerinin desteği ile haftayı %1.7 primle kapattı.
ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi istihdamın Ocak ayında da güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdi ancak virüsten etkilenenlerin sayısının artması ile birlikte risk iştahı geriledi. FED Perşembe günü yaptığı açıklamada virüsün küresel ekonomi için ‘yeni bir risk faktörü’ olabileceğine işaret etti. Toyota ve Honda gibi şirketlerin Çin’deki operasyonlarını geçici bir süre durdurma kararı alması da olası ekonomik etkilere yönelik endişelerin artmasına neden oldu. 3 büyük ABD endeksi Cuma gününü ekside kapatsa da haftalık bazda primli kapanış gerçekleştirdiler.
Haftanın ilk işlem gününde hisse senedi piyasalarına karışık seyir hakimdi. Çin'li yetkililerin koronavirüs nedeniyle seyahat ve çalışma gibi alanlarda getirdikleri bazı sınırlamaları kaldırmasının ardından Asya piyasaları yeni haftaya alıcılı başlasa da salgın nedeniyle ölü sayısının sert bir şekilde artmasından dolayı iyimserlik sınırlı kaldı. Avrupa endeksleri Almanya siyasetine ilişkin belirsizliğin artmasıyla birlikte baskı altında kaldı. ABD’de ise Cuma günkü satışın aksine yükseliş izlenirken S&P 500 ve Nasdaq Comp. rekor tazeledi. 3 büyük endeks günü %0.6-%1.13 primlerle kapattı.
Çin’de açıklanan enflasyon verisinde CPI beklenti %4.9’un üzerinde %5.4 olurken PPI %0.1 olarak gerçekleşti.
Çin’de tatil dün sona erse de Foxconn ve General Motors gibi bazı şirketler bu hafta da kapalı kalmaya devam edecek. Çinli şirketlerin kapalı kaldıkları uzun bir aranın ardından faaliyetlerine geri dönmesiyle Asya piyasaları bugün primli kapanış gerçekleştirdi.
Coronavirüs salgınına yönelik beklentiler ve endişelerle yön bulmaya devam eden piyasalarda Cuma günü takip edilen istihdam verisiyle birlikte güç kazanan Dolar Endeksi primli bir seansı daha geride bıraktı.
Dün günü %0.15 primle kapatan dolar endeksi bugün yatay. Dün günü %0.31 kayıpla kapatan, bu sabah 1.0910 seviyesinde yatay işlem gören euro/usd paritesinde, Ekim ayının başında görülen 1.0880 seviyesi destek olarak dikkat çekiyor, 14 günlük RSI indikatörü aşırı satım bölgesinde bulunuyor.
Ancak analistler yatırımcıların salgının etkisinin ekonomik olarak ne kadar zarar verici olabileceğini hafife almış olabileceğine işaret ediyor.
Çin'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 1.000'i geçti ancak yeni bildirilen vakalarda düşüş görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin dışında görülen vakaların "büyük bir yangına dönüşebilecek bir kıvılcım" olduğu uyarısında bulundu.
Dün günü yatay kapatan LME bakır Çin’de bazı fabrikaların üretime devam etmesi ve rekor seviyelere yükselen ABD endekslerinden bulduğu destekle $5719 seviyesindeki direncini kırarak $5748’e kadar yükseldi. Bir sonraki direnç $5797’de yer alıyor.
Makro veri tarafında Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve GSYİH; ABD’de ise enflasyon, perakende satışlar, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güven endeksi izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Dünya genelindeki borsalar, geride bıraktığımız haftaya, yatırımcıların Çin'deki korona virüs salgınının ekonomik etkilerinden endişe duymasıyla güvenli liman yen ve hazine bonosu gibi varlıklara talebin artmasının ardından haftaya sert satışlarla başladı.
Çin hükümeti hafta başında aldığı kararla, virüsün yayılmasını sınırlamak amacıyla bir haftalık yeni ay yılı tatili üç gün uzatarak 2 Şubat'a kadar uzattı. Tatilin uzatılmasının da etkisiyle piyasalarda satışların derinleştiği görülürken Pazartesi günü ABD endeksleri günü %1.50’den fazla kayıpla kapattı.
Ayın son işlem gününde virüsün etkisini artırması ve yaklaşık 10 bin civarı vakaya ulaşmasıyla hava yolları şirketlerinin de uçuşlarını durdurması endekslerde sert satışlar getirdi. ABD endeksleri, Nasdaq hariç, 2020 kazanımlarını geri verirken Avrupa endeksleri de sert satışlar yaşadı.
Haftalık bazda ABD’de Nasdaq endeksi %1.64, S&P 500 %2.12 ve Dow Jones %2.53; Asya tarafında ise Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise %4.82, Hang Seng endeksi %5.86 değer kaybetti.
Diğer yandan ekonomik veri gündeminde Çarşamba günü FED ve Perşembe günü BoE faiz oranları açıklamaları vardı. Her iki merkez bankası da piyasa beklentisi doğrultusunda faiz değişikliği gerçekleştirmediklerini açıklarken, FED başkanı Powell yaptığı açıklamada dünyanın ikinci büyük ekonomisinde yaşanacak bir yavaşlamayla ilgili risklerin farkında olduklarını, fakat bunun ABD ekonomisini nasıl etkileyeceğini anlamak için çok erken olduğunu söyledi. BOE ise 2021 büyüme beklentisini %1.75 seviyesinden %1.5 seviyesine, 2022 beklentisini ise %2’den %1.75’e düşürdüklerini açıkladı.
Dolar endeksi haftalık bazda %0.47 kayıp ile 97.390 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken buna paralel olarak euro ve sterlinde sırasıyla %0.64 ve %0.94 değer kazandı. Euro dolar karşısında haftayı 1.1093 sterlin ise 1.3199 seviyesinden kapattı.
Altın ise Çin’deki virüs sebebi ile güvenli liman varlıklarına olan talep artışının etkisi ile haftalık %1.24 değer kazanarak $1.589 seviyesine yükseldi.
Petrol fiyatları virüs salgınında ölenlerin sayısının artması ve çoğu havayolu şirketinin Çin'e uçuşları durdurmasının ardından ABD ham petrol stoklarındaki artışla beraber geriledi. ABD hafif ham petrolü geçtiğimiz hafta %4.85 değer kaybederek $51.56 seviyesinden kapandı.
LME bakır, Çin’deki virüs salgının Çin’in ekonomisine zarar vereceği endişesi ile büyüyen panik dalgası ile ard arda 10 seans kapanışında değer kaybetti. LME bakır Cuma günü Eylül ayından beri en düşük seviyesi olan $5533.50 seviyesine kadar geriledikten sonra haftalık bazda %6.11 değer kaybederek $5560.50 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Uzun tatilden dönen Çin endeksleri dün yeni haftaya %8 civarında satışlar ile başladı. Korona virüs salgınının ardında, Çin’in 2020 büyüme hedefini aşağı yönlü revize edebileceği, ABD ile yapılan faz 1 anlaşmanın maddelerinde ise esneklik talep edebileceği söylentileri başta emtialar olmak üzere, endekslere de satış getirdi.
ABD tarafında Ocak ayı ISM imalat verisinin 48.5 beklentisinin oldukça üzerinde ve son 6 ayın en yüksek seviyesinde, 50.9 olarak açıklanması dahi ABD piyasalarında Cuma günü verilen kayıpların tamamının geri alınmasını sağlayamadı. 3 büyük ABD endeksi sürpriz verinin desteği ile dün günü %0.51-%1.34 primlerle kapatırken, veri sonrası günü %0.42 primle kapatan dolar endeksi ise bugün 97.900 seviyesinde yatay artı.
Brexit sonrası ticaret anlaşmasına yönelik negatif haber akışıyla birlikte dün %1.56 değer kaybeden gbp/usd paritesi ise hafif toparlanarak 1.3020 seviyesinin hemen üzerinden işlem görüyor.
Çin Merkez Bankası ise piyasalara nakit enjekte edip, bazı temel kredi faiz oranlarını düşürdü.
Yetkililerin korona virüsle ilgili endişeleri azaltma çabaları ve ekonomiye destek adımlarının etkisiyle Çin endeksleri dünkü sert satışın ardından bugün %1 civarında primlerle kapandı. Diğer yandan Hong Kong'ta korona virüs nedeniyle ilk ölüm vakası görülürken, korona virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 420'yi aştı.
LME bakır dün Asya seansında, tatilden dönen Çin borsalarındaki sert satışların etkisiyle $5527’ye kadar geriledi ancak günü $5561 seviyesinden yatay kapattı. Bakır Çin’in piyasayı sakinleştirmek için attığı adımların etkisiyle bugün $5691’e kadar yükselse de kazançlarının bir kısmını geri vererek %1.21 primle $5630 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında haftanın kalanında ABD tarafında özel sektör istihdam verileri, dış ticaret dengesi Markit PMI verisi ve tarım dışı istihdam verileri takip edilecek. Cuma günü ise Çin ticaret verileri açıklanacak.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
ABD Hisse Senedi Piyasaları Martin Luther King günü sebebiyle geçtiğimiz haftanın ilk işlem günüde kapalıydı. Pazartesi günü piyasalar genelinde sakin hava hakimdi.
16 Ocak’ta $6343 seviyesini test eden LME bakır geçtiğimiz Pazartesi $6297 seviyesine kadar yükseldi. Ancak Salı sabahı Asya piyasalarının açılışı ile birlikte, Çin'de Korona adı altında yeni bir virüs türünün ortaya çıktığının duyulması piyasaları riskten kaçınmaya sevk etti.
Yüz milyonlarca kişinin Çin'de Ay takvimine göre kutlanan Yeni Ay yılı tatilleri için seyahat ederken bulaşma tehdidi göz önüne alındığında, bu yeni koronavirüs yatırımcılara 2003'te SARS virüsünün verdiği ekonomik zararı hatırlattı. SARS virüsü 2002-03 yıllarında patlamış ve yaklaşık 800 kişinin ölümüne sebep olup küresel seyahatleri kötü etkileyen şiddetli akut solunum yolu sendromu SARS salgınına neden olmuştu. 2003 Sars döneminde (Çin o tarihte dünya ekonomisinin 8.7%’sini oluştururken şimdi 20%’sine yaklaşıyor. Bu nedenle benzer bir durum global ekonomiyi daha ciddi etkileyecektir) piyasa Pizza Hut, McDonalds gibi sipariş getiren şirketlerden termal kamera üreten şirketlere kadar geniş bir yelpazede salgının etkilerini fiyatlamıştı. Bu nedenle güvenli liman tahvilleri ve yen yükseldi.
Çin ekonomisine dair endişelerin metal talebini vuracağı endişesi ile Salı günü $117 değer kaybeden LME bakır, hafta boyunca ekside kapanış yaptı ve haftalık bazda $346 değer kaybetti.
Asya piyasalarında sert satışla karşılanan virüs salgını haberi ABD piyasalarında da düşüşe neden oldu. Yaklaşan Çin yeni yıl tatili sebebiyle bulaşıcılığı endişe yaratan salgının ABD’de de rastlanması negatif fiyatlamaları hızlandırdı. Petrol ve metal fiyatlarındaki düşüş de sektör hisselerini aşağı çekti.
Ay sonunda yapılacak BOE toplantısında faiz indirimi yapılacağı beklentisiyle geçtiğimiz haftalarda satış baskısı altında gbp/usd paritesi iyi gelen istihdam verisi sonrasında 1.3040 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalamasının da üzerine çıktı.
Almanya ve Euro Bölgesinde beklentilerden daha iyi gelen ZEW verileri sonrasında 1.1120 seviyelerini test etti ancak Lagarde açıklamaları sonrası eur/usd paritesi ise kazanımlarını koruyamadı ve haftayı 1.1023 seviyesinden sonlandırdı. ECB Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin destekleyici para politikasının devam edeceğini, enflasyondaki gelişmeleri yakından izleyeceğini ve elindeki tüm araçları uygun olduğunda kullanacağını açıkladı. Yatırımcılar, Lagarde'ın tonunu genişleme yanlısı olarak algıladılar.
Başkan Trump’ın azil yargılamasına başlanması endeksleri fazla etkilemedi. Trump’ın Davos’ta ABD ile Çin arasında 2.faz anlaşmanın da gerçekleşmesi durumunda uygulanan birçok verginin kaldırılabileceğini belirtmesiyle beraber iyi gelen bilançolar hafta ortasında risk iştahında artışa yol açsa da ABD endeksleri haftayı %1 civarında kayıplarla kapattı.
Dünya genelindeki borsalar, yatırımcıların Çin'deki koronovirüs salgınının ekonomik etkilerinden endişe duymasıyla güvenli liman yen ve hazine bonosu gibi varlıklara talebin artmasının ardından yeni haftaya sert satışlarla başladı. Çin, Hong Kong ve Avusturalya'da finansal piyasaların yeni ay yılı ve diğer tatiller sebebiyle kapalı olmasından dolayı bölgede işlem hacimleri düşük kaldı.
Çin hükümeti Pazar günü aldığı kararla, virüsün yayılmasını sınırlamak amacıyla bir haftalık yeni ay yılı tatili üç gün uzatarak 2 Şubat'a uzattı. Normalde bir hafta sürecek olan tatilin uzatılmasının da etkisiyle dün piyasalarda satışların derinleştiği görüldü.
Dow Jones endeksinde yer alan dokuz sektörün sekizi günü kayıpla sonlandırdı. %2.7 gerileyen ham maddeler en çok değer kaybeden sektör olurken onu %2.3 kayıpla bilgi teknolojileri izledi. 3 büyük ABD endeksi dün günü %1.57-%1.89 kayıplarla kapattı.
Asya borsaları, Çin'in koronavirüs salgını ile savaşmak için daha sert adımlar atmasının ardından bugün de kayıplarını artırdı.
Tahviller, merkez bankalarının ekonomik durgunluğun önüne geçmek için faizleri düşürebileceği beklentileriyle yükseldi.
Çin'de koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 106'ya çıkarken bazı sağlık uzmanları Beijing'in virüsü kontrol altına alıp alamayacağı hakkında şüphelerini ifade ettiler. Fransa, Japonya ve ABD de dahil olmak üzere 10'dan fazla ülkede görülen virüs nedeniyle Çin dışında henüz ölen olduğu bildirilmedi.
Euro, 1.1020 seviyesinde yatay seterlin ise %0.11 kayıpla 1.3035’ten işlem görüyor.
Dün günü %2.96 kayıpla $5747 seviyesinden kapatan LME bakır bugün $5701 ile 16 Ekim’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bakırın yılbaşından bu yana kaybı $450’a ulaştı (-%7.5).
Bugün Almanya’da tespit edilen Korona virüsü vakasının ardında euro, dolar karşısında geriledi. Eur/usd paritesi 1.1000 ile 29 Kasım’dan bu yana en düşük seviyeyi test ettikten sonra 1.1010 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında haftanın geri kalanında ABD’de Mich. tüketici güven endeksini ve GSYİH verisini, Euro Bölgesinde GSYIH verisini, Çin’de ise imalat PMI verisini izleyeceğiz. Ayrıca bu hafta FED ve BOE toplantıları takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD ve Çin arasında imzalanan 1.faz anlaşma ve Çin ve ABD verileri ve ABD bilanço sezonu vardı. Amerika ile Çin arasında imzalanan birinci faz ticaret anlaşması, güçlü gelen perakende ve konut verileri, bankaların 4.çeyrek bilançolarının beklenti üzerinde gelmesi ve jeopolitik tarafta İran konusuna yönelik haber akışının durulması risk iştahına olumlu yansıdı.
Salı sabahı açıklanan Çin Aralık ayı ticaret verisine göre dolar bazında ihracat %7.6 artarken ithalat da %16.3 artmış gösterdi. Baz etkisi nedeniyle manşette göründüğü kadar büyük bir toparlanma söz konusu olmasa da ithalatta görülen büyük zıplama dikkat çekti.
Çarşamba günü birinci fazı imzalanan anlaşmanın ardından Trump, anlaşmanın ikinci fazı için çalışmalara başlandığını fakat üçüncü fazın söz konusu olmadığını belirtti. Anlaşma, genel hatlarıyla, Çin’in Amerika’ya ait teknoloji ve şirket sırlarının çalınmasına karşı önlem almasını, avantaj sağlamak için kur manipülasyonundan uzak durmasını ve $200 milyarlık ABD ürünü almasını içeriyor. Gümrük vergilerinin ise ancak ikinci faz imzalandıktan sonra kaldırılacağı belirtildi.
Asya piyasaları, ABD ve Çin'in 18 aydır devam eden ticaret savaşını yatıştıracak birinci aşama ticaret anlaşmasını imzalamasının ardından; enerji, tarım ve imalat ürünlerini içeren 200 milyar dolarlık satın alma hedeflerini yakalayabilmenin ulaşılması zor bir hedef olarak görülmesiyle geriledi.
ABD ile Çin arasındaki ticari anlaşmanın ilk fazının nihayetinde imzaya kavuşması ABD endekslerini ise destekledi. Dow Jones 30 endeksi ilk defa 29000 seviyesini kırarken, S&P 500 endeksi ve Nasdaq endeksleri de yeni zirve yaptı. Bilanço sezonun ilk haftasına pozitif rakamlar eşliğinde başlayan piyasalar iyi gelen ekonomik verilerin de desteğiyle çıkışını sürdürdü.
ABD’de %0.3 beklentisinin altında %0.2 artış gösteren enflasyon dolar endeksini baskılasa da ardından gelen güçlü verilerle endeks kazançlarını geri aldı. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 204K ile beklentilerin altında kalırken 3 aylık yükselişini Aralık ayında da sürdüren perakende satışlar verisi de beklentilerin üzerinde açıklandı.
İngiltere’de beklentilerin altında kalan sanayi ve imalat üretimi verilerinin etkisiyle GBPUSD paritesi geriledi.
Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin, 2019'un dördüncü çeyreğinde %6.0 büyüme gösterirken, tüm yıl içinde %6.1 büyüdü. Çin'in 2019'daki ekonomik büyüme hızı düşük iç talep ve ABD-Çin ticaret savaşının olumsuz etkileri nedeniyle 29 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Çin’de beklentiler seviyesinde açıklanan büyüme verisinin yanı sıra endüstriyel üretim, perakende satışlar ve kentsel yatırımlar verileri beklentileri aştı.
Çarşamba günü 1.fazı imzalanan ticaret anlaşmasının bakır talebini arttıracağına dair şüphelerle LME bakır baskı altında kalsa da güçlü Çin verilerinin desteğiyle $6343’e kadar yükseldi; haftayı ise $6269 seviyesinden kapattı.
Beige Book’ta, yakın vadeli görünümün olumlu olduğu, ABD ekonomisinin 2019’un son altı haftasında ılımlı büyüme kaydettiği, işgücü piyasasının sıkı görünümü koruduğu, imalat sektöründeki istihdamın gerilediği, konut satışlarının yatay kaldığı raporlandı.
ABD Hisse Senedi Piyasaları Martin Luther King günü sebebiyle haftanın ilk işlem günüde kapalıydı. Asya borsaları, Wall Street'in güçlü ABD ekonomik verileri ve FED'in likiditeyi artırması sonrası rekor kazanımlarını devam ettirmesinden destekle yeni haftaya primli başladı.
LME Bakır beklentileri aşan Çin verilerinin desteği ve Asya piyasalarındaki pozitif seyrin etkisiyle dün $6297’ye kadar yükseldi, günü $6263 seviyesinden yatay kapattı.
Dünkü izlenen pozitif sakin seyrin ardından piyasalar yeni güne Çin’de virüs haberi ile uyandı. Asya borsaları, Çin'de yeni bir koronavirüs türü ile ilgili artan endişelerin piyasaları riskten kaçınmaya sevk etmesiyle eksiye geçti. Şanghay bileşik endeksi bu sabah %1.4 gerilerken, Hang Seng endeksi Hong Kong’un kredi notunun indirilmesinin de etkisiyle %2.8 düştü.
Yüz milyonlarca kişinin Çin'de Ay takvimine göre kutlanan Yeni Ay yılı tatilleri için seyahat ederken bulaşma tehdidi göz önüne alındığında, bu yeni koronavirüs yatırımcılara 2003'te SARS virüsünün verdiği ekonomik zararı hatırlattı. Bu nedenle güvenli liman tahvilleri ve yen hafif yükseldi.
Çin ekonomisine dair endişelerin riskten kaçış eğilimini arttırmasıyla LME bakır bugün $6155 seviyesine kadar geriledi. %1.34 kayıpla $6175 seviyesinden işlem gören bakır için 6146 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalaması destek görevi görüyor. Kırılması halinde 6095 seviyesi gündeme gelecek. Çin’de 24 Ocak’ta başlayacak ve 31 Ocak’a kadar sürecek olan Lunar New Year tatili nedeniyle, fiziksel piyasada alımların bu haftadan itibaren yavaşlaması bekleniyor.
Dolar endeksi, güçlü ABD ekonomik verileri sonrası FED'in faiz oranlarını indirme olasılığının azalmasıyla haftaya pozitif başlasa da bugün %0.18 ekside işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1120 ile %0.2 primli işlem görürken; gbp/usd paritesi ise %0.58 primle 1.3080 seviyesinde seyrediyor.
Bu hafta Netflix, IBM, UBS, Procter & Gamble ve Hyundai finansallarını izleyeceğiz.
Davos’da gerçekleşecek The World Economic Forum’un yanı sıra Perşembe günü ECB toplantısını Cuma günü ise Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak imalat PMI verilerini izleyeceğiz.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Jeopolitik gerginliğin ardından piyasalar geride bıraktığımız haftaya risk iştahında bir miktar toparlanma ile başladı.
Ancak Salı akşamı İran'ın Irak'ta bulunan ABD kuvvetlerine füze saldırısı düzenlemesinin ardından Orta Doğu'da daha büyük çatışmaya dair endişeler arttı. Saldırılarla ilgili ilk haberler, ABD'nin nasıl tepki vereceği konusundaki endişeler nedeniyle riskten Çarşamba günü riskten kaçışı artırdı. Fakat üstlerde ölü olmaması ve Başkan Trump’ın, İran’ın geri adım attığını ve daha fazla yaptırıma maruz kalacaklarını belirtmesi savaş ihtimallerin düşmesine yol açarak piyasalarda yeniden toparlanmayı destekledi.
Trump açıklamasında NATO’nun Orta Doğu’da yaşanan olaylarla daha fazla ilgilenmesi gerektiğini açıklarken yeni ekonomik yaptırımların yolda olduğunu ve bu yaptırımların İran’ın tavrı aynı şekilde devam ettiği sürece uygulanacağını belirtti. Yaptırım seçeneğinin piyasalar için sürpriz olmaması ve askeri seçeneklerin en azından şimdilik gündeme gelmemesi altın ve petrol tarafında satış baskısını beraberinde getirdi.
Jeopolitik gerilimin etkisiyle geçtiğimiz hafta $71.75’e kadar yükselen Brent petrol, İran'ın petrol arzını ve kendi ham petrol ihracatını engelleyecek şekilde ABD'ye saldırmasının pek mümkün olmayacağı spekülasyonlarıyla kazanımlarını büyük ölçüde geri vererek $65 seviyesinden kapandı.
Yüksek miktardaki likiditesi ve Japonya'nın cari fazlası nedeniyle jeopolitik karışıklık dönemlerinde güvenli liman olarak kabul edilen yen, füze saldırısından sonra elde ettiği kazanımları geri verdi.
Perşembe günü Asya, Avrupa ve ABD borsalarında alımlar izlendi. Perşembe günü yeni rekor seviyeleri kaydeden ABD endeksleri, Cuma gününe yükselişle başladıktan sonra negatif alana geçti. Düşüşte, zayıf tarım dışı istihdam verisiyle ABD’nin İran’ın metal ihracatına yaptırım uygulayacağı açıklamasının etkisi oldu.
ABD’de tarım dışı istihdam verisi Aralık ayında 160K beklentisinin altında, 145K artış olarak açıklandı. İşsizlik oranı ise %3.5 ile sabit kaldı.
LME bakır risk iştahındaki toparlanma ve düşük LME bakır stoklarının etkisiyle yükseldi. Cuma günü $6243.5 seviyesine kadar yükselen LME bakır haftayı %1 primle $6204 seviyesinden kapattı. Euro ve sterlin ise güçlü doların baskısında kaldı.
Piyasalar bu hafta ABD ve Çin arasında Çarşamba günü imzalanması beklenen birinci aşama ticaret anlaşmasını takip edecekler. Trump yönetimi imza töreni için en az 200 kişiyi Beyaz Saray'a davet etti.
Asya borsaları, imzalanması beklenen ABD-Çin birinci aşama ticaret anlaşması öncesinde yeni haftaya yükselişle başladı.
Öte yandan İran’da hükümeti protesto eden hareketler yine başlarken Libya’da da ateşkes ilan edilmiş durumda.
Sterlin, BoE Para Politikası Komisyon üyelerinden Gertjan Vlieghe'nin hafta sonu yaptığı faiz oranlarının düşürülebileceği açıklamalarının ardından bu sabah %0.26 değer kaybı ile 1.3027 seviyesinden işlem görüyor.
Asya borsaları, imzalanması beklenen ABD-Çin birinci aşama ticaret anlaşması öncesinde yeni haftaya yükselişle başladı.
Dün ABD endeksleri teknoloji hisselerinin öncülüğünde yükseldi; S&P 500 ve Nasdaq Comp. yeni zirve seviyelerden kapanış gerçekleştirdi. Birinci faz ticaret anlaşmasının öncesinde, ABD’nin Çin’e dair kur spekülatörü ifadesini kaldıracağı söylentisini takiben alımlar hız kazandı.
Güvenli limanlarda satış baskısının arttığı haftanın ilk işlem gününde Japon Yeni günün en fazla değer kaybeden para birimlerinden bir tanesi oldu.
İngiltere’de beklentilerin altında kalan sanayi ve imalat üretimi verilerinin etkisiyle GBPUSD paritesinde 1,2960 yakınına gerileme oldu ve bu ayın en düşük seviyeleri test edildi. 1,3018’de bulunan 50 günlük hareketli ortalamanın kırılması aşağı hareketi hızlanan parite bu sabah 1.2980’den işlem görüyor.
EURUSD paritesi ise dün gün içerisinde 1,1147’ye kadar yükseldi;1,1139’da bulunan 200 günlük hareketli ortalama üzerinden tepki satışlarının geldiği görünen parite 1.1110’dan işlem görüyor.
Bugün 97.562’ye kadar yükselen dolar endeksi, ABD’de tüketici enflasyonunun %0.3 beklentinin altında %0.2 olarak açıklanmasına rağmen %0.19 primle 97.530’dan işlem görmeye devam ediyor.
Bu sabah açıklanan Çin Aralık ayı ticaret verisine göre dolar bazında ihracat %7.6 artarken ithalat da %16.3 artmış kaydetti. Baz etkisi nedeniyle manşette göründüğü kadar büyük bir toparlanma söz konusu olmasa da ithalatta görülen büyük zıplama çarpıcı. 2019 yavaşlamasının ardından anlaşmanın getirdiği rahatlama ve stoklama isteği ile kredi musluklarının gevşemesinin getirdiği bir toparlanma olması muhtemel. Çin endeksleri veriye tepki vermedi, hatta veri sonrası gevşeyerek seansı ekside kapattı.
ABD Hazine Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Çin, artık kur manipülatörü olarak tanımlanmamalı dedi. Yuan, Ağustos'ta düştüğünde Çin'in kasıtlı olarak yuanı düşük seviyelerde tuttuğu düşünülerek Çin'e kur manipülatörü denilmeye başlanmıştı. Çin, sıkı kontrol altında tuttuğu para biriminin işlem bandının orta noktasını son beş ayın en yüksek seviyesine çıkararak, yuanın Temmuz'dan beri en yüksek seviyesine görmesini sağladı.
Haftanın önemli gelişmeleri olarak;
- Çarşamba günü imzalanması beklenen Çin-ABD arasında 1. Faz ticaret anlaşması,
- JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Wells Fargo & Co., Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley ve BlackRock Inc. gibi büyük şirketlerle başlayan ABD bilanço sezonu,
- Bu akşam açıklanacak FED Beige Book raporu,
- Cuma günü açıklanacak Çin’in büyüme verisi olarak ön plana çıkıyor.
LME bakır dün 1. Faz anlaşma ve Çin’de ekonomik aktivitedeki canlanmanın devam edip etmediğini gösterecek veriler öncesinde dün $6298.5’e kadar yükseldi günü %1.4 primle $6290 seviyesinden kapattı. Güçlü Çin ticaret verilerinin desteği ile LME bakır bugün $6314.5 ile Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Direnç olarak $6328 ve $6391 seviyeleri takip edilebilir.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta, yeni yıl tatilinin etkisiyle, global piyasalarda zayıf işlem hacmi izlendi. Ticaret endişelerinin azalması ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış kararına yönelik adımlar, piyasadaki bazı kısa vadeli belirsizlikleri azaltmaya yardımcı oldu.
Asya borsaları, Pekin'in yavaşlayan büyümeyi desteklemek için para politikasını gevşetmesinin ardından Çin piyasalarındaki yükselişin desteğiyle yeni yıla artıda başladı. Çin Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşüreceğini söyledi. Böylece 6 Ocak'tan itibaren sisteme 800 milyar yuan civarında likidite sağlanacak.
Yatırımcılar ayrıca dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'in bir yıl süren görüşmelerden sonra yakında ticaret anlaşması imzalayacağı yönündeki haberlerden destek buldular.
Dolar, yatırımcıların ABD ekonomisinin yüksek performansının sona ermiş olabileceğini düşünmeleri ancak ticaret konusundaki iyimserliğin küresel büyüme görünümünü canlandırmasıyla yeni yıla yatay seyirle başladı. ABD-Çin ticaret anlaşmazlığında ilerleme işaretleri Aralık ayının büyük bölümünde doların değer kaybetmesine neden oldu.
Aralık ayını %1.77 primle kapatan ve yılın son gününde 1.1239’a kadar yükselen euro/usd paritesi, geçtiğimiz haftayı 1.1158 seviyesinden kapattı.
Yıl genelinde satış baskısı altında olan LME bakır, yılsonuna doğru Çin-ABD anlaşmasına dair artan umutların desteği ve ardından gelen anlaşma haberi ile yükselerek, 2019 yılını %4 primle $6.169 seviyesinden kapattı.
LME bakır, ilk faz anlaşma tarihinin belli olması, Çin ZK oranlarında düşüş ve Şili bakır üretimindeki düşüşten aldığı destekle yeni yılın ilk işlem gününe primli başladı. Salı günü $6.233’e kadar yükselen LME bakır, artan jeopolitik endişelerin baskısıyla Cuma günü $6.088’e kadar geriledi, haftayı %1.4 kayıpla kapattı.
Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Iraklı üst düzey milis komutanı Ebu Mehdi el-Mühendis Bağdat Havalimanı'na düzenlenen hava saldırısında öldürüldü. Güvenli liman varlıklar ABD'nin Bağdat havalimanına yönelik hava saldırılarında üst düzey İranlı askeri yetkilinin hayatını kaybetmesinin ardından yükseldi.
ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları son dört haftanın en düşük seviyesine geriledi ve Çin’in PMI imalat verisi düşüş yaşanmasına karşın 51.5 ile büyüme alanında tutundu.
Güçlü verilerin etkisiyle haftaya primli başlayan ABD endeksleri jeopolitik gerilimlerin etkisiyle kazançlarını geri verdi.
Asya borsaları dün yeni haftaya, Orta Doğu'daki gerginliklerden ötürü yatırımcıların güvenli liman olan altına yönelmesiyle yeni haftaya kayıplarla başladı. Yatırımcılar ABD ve İran arasında bir çatışma çıkma riskini yeniden değerlendirirken, Asya borsaları bu sabah yükseldi.
Jeopolitik gerginliğin damga vurduğu Cuma günü görülen kayıplar sonrası haftanın ilk işlem gününde risk iştahında bir miktar toparlama görüldü. Ancak ABD ve İran arasında askeri çatışmaya ilişkin artan endişeler nedeniyle piyasa genelindeki kırılganlık devam ediyor.
Geçen hafta İranlı General Kasım Süleymani'yi hava saldırısıyla Irak'ta öldürülmesi talimatını veren ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın ABD'ye ait herhangi bir hedefe saldırması halinde Washington'un Tahran'a "belki de orantısız bir karşılık" vereceği uyarısında bulundu. Irak parlamentosu ise tüm yabancı askerlerin ülkeyi terk etmesini istedi.
Petrol fiyatları, Ortadoğu'da İran ile ilişkiler gerginleşirken Trump'ın Irak'a yaptırım başlatma tehdidi sonrası dün sert yükseliş kaydetti, Brent petrolü dün 70 doları aştı. Ancak petrol, İran'ın petrol arzını ve kendi ham petrol ihracatını engelleyecek şekilde ABD'ye saldırmasının pek mümkün olmayacağı spekülasyonlarıyla bugün kazanımlarını geri verdi, Brent petrol $68 seviyesinden işlem görüyor.
ABD'li bir yetkiliye göre, ABD Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı için New York'a gitmeyi planlayan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e vize vermedi. Bu adım İran'ın hangi adımları atacağı konusunda soru işaretleri yarattı.
İran – ABD Gerginliği ve İran’ın hamlesinin nasıl olacağı piyasalarda tedirginlik yaratsa da ABD endeksleri ABD seans sonuna doğru artı alana geçmeyi başardı.
Jeopolitik endişelerin etkisiyle dün güvenli varlıklar yükseldi. Altın bugün yaklaşık 7 yılın zirvesinden gerilerken, yen ise dolar karşısında 3 ayın zirvesinden geriledi.
Dolar endeksi dün günü %0.17 kayıpla kaptıktan sonra bugün sterlin ve euroda izlenen sert kayıpların etkisiyle %0.23 primli. Sterlin dolar karşısında bugün %0.4 kayıpla 1.1318 seviyesinden; euro ise dolar karşısında %0.33 kayıpla 1.1158 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Dün günü hafif primle kapatan LME bakır bugün, risk iştahındaki toparlanma ve Asya piyasalarındaki alımların desteğiyle $6.180’e kadar yükselde de güçlü doların baskısı ile kazançlarını azaltarak %0.2 primle $6.155’ten işlem görmeye devam ediyor.
Piyasada Perşembe sabahı Çin’de açıklanacak enflasyon verileri ve Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verileri bekleniyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Noel tatili öncesinde işlem hacimlerinin daralmasıyla ve ABD-Çin ticaret anlaşmasının ihracatı ve şirket gelirlerini destekleyeceği iyimserliği ile başladı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD-Çin ticaret anlaşması yakında imzalanabilir açıklaması yaparken Çin’in geniş ürün grubunda vergi indirimine gideceği yönündeki haber akışı da piyasalardaki risk iştahını arttırdı.
ABD’de endeksler, haftalık bazda, S&P %0.58, Dow Jones %0.67 ve Nasdaq endeksi %1.07 olmak üzere primli kapanışlar gerçekleştirdi.
Asya’da ise haftalık bazda Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0.97, Hang Seng %1.27 primli Şanghay Bileşik endeksi ise yatay kapandı.
Önemli bir veri akışı bulunmayan haftada, ABD’de açıklanan verilere göre ise haftalık işsizlik başvuruları 222 bin ile 224 bin kişi beklentisinin hafif altında gerçekleşti. ABD’de öncü Kasım ayı dayanıklı tüketim malı siparişleri ise %2 düşüşle %1.5 artış beklentisinin altında kaldı. Aynı dönemde yeni konut satışları 719 bin olurken, aylık bazda %0.1 düşüş beklentisine karşın %1.3 oranında yükseliş kaydedildi.
Japonya’da ise sanayi üretimi Kasım'da da gerileyerek ekonominin durgunlaştığını gösterdi. Japonya büyümeyi desteklemek adına gelecek yıl için rekor bir bütçe onayladı.
Dolar endeksi önceki hafta pozitif gelen veriler ile haftaya 97.672 seviyesinde başlasa da bu seviyelerde kalıcı olamadı ve haftayı artan risk iştahı etkisi ile %0.79 değer kaybederek 96.919 seviyesinden kapattı.
Euro, dolar endeksine paralel olarak %0.88 değer kazancı ile 1.1175 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, sterlin ise Brexit belirsizliğinin baskısı ile dolar karşısında son üç yıldaki en büyük haftalık kaybını yaşadığı hafta sonrasında, yeni hafta kayıplarını nispeten geri alarak %0.57 primli olarak 1.3076 seviyesinden kapandı.
Altın, piyasalardaki pozitif havaya rağmen dolardaki değer kaybı ile hafta boyunca primli seyrederek haftalık bazda %2.20 değer kazancı ile $1.510 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Petrol ise hem ABD-Çin görüşmelerine yönelik pozitif haber akışı hem de önümüzdeki stok verisine yönelik azalış yönündeki beklentilerin etkisiyle haftayı %2’den fazla değer kazancı ile kapattı.
LME bakır ABD-Çin ticaret anlaşmasının yakında imzalanabileceği umutlarının yatırımcı iyimserliğini desteklemesiyle Çarşamba ve Perşembe günleri kapalı kaldığı haftayı %0.83 primli olarak $6.226,50 seviyesinde bitirdi.
Yeni haftada ise tatil dönemi olması nedeniyle işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın oldukça altında yer alırken hisse senedi piyasalarında düşüş gözlenerek başladı.
ABD’de özellikle teknoloji hisselerinin baskılandığı görülürken 3 büyük endeks %0.57 ile %0.67 aralığında değer kaybı ile kapanış gerçekleştirirken, başlıca Avrupa endeksleri de endeksler benzer şekilde negatif kapanışlar gerçekleştirdi.
Beyaz Saray ticaret danışmanı dün yaptığı açıklamada ABD-Çin birinci aşama ticaret anlaşmasının önümüzdeki hafta imzalanabileceğini, ancak Başkan Donald Trump veya ABD Ticaret Temsilcisi'nin teyit edeceğini söyledi. South China Morning Post'ta yer alan habere göre ise Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin ABD ile 'Birinci Faz' ticaret anlaşmasını imzalamak için Cumartesi günü ABD'ye gideceği belirtildi.
Ticaret endişelerinin azalması ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış kararına yönelik adımlar, piyasadaki bazı kısa vadeli belirsizlikleri azaltmaya yardımcı olurken, yatırımcılar yeni on yılda kaçınılmaz olduğu düşünülen resesyondan huzursuz olmaya devam ediyor.
Asya borsaları ise ABD ve Çin'in bu ay birinci aşama ticaret anlaşmasına varmalarından bu yana kaydedilen kazanımların desteği ve kar realizasyonu baskısı ile karışık seyretti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yatay, Hang Seng endeksi ise %0.46 değer kaybederken, Şanghay Kompozit endeksi %0.33 primli.
ABD’de dün açıklanan verilere göre perakende satış stokları Kasım ayında %0.7 düşüş ile %0.1 artış beklentisinin altında kaldı. Aynı dönemde toptan satış stokları değişiklik göstermezken, bekleyen konut satışları aylık bazda %1.2 ile %1.4 tahmininin altında arttı. Chicago PMI endeksi ise Aralık ayında 48.9 ile 47.9 puan beklentisinin üzerinde açıklandı.
Dolar endeksi dün yatırımcıların küresel büyümeye yönelik iyimserliğin etkisiyle riskli varlıklara yönelmeleri sonucunda direnç olarak göze çarpan 96.750 seviyesinin altında 96.962 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. G10 para birimlerinin neredeyse tamamı ABD Doları karşısında değer kazanırken, euro Ağustos ayından bu yana ilk kez 1.1200 seviyesinin üzerine tırmanarak 1.1209 seviyesinden günü tamamladı. Seçim öncesi ve sonrasında yüksek volatiliteye sahne olan sterlin cephesinde de dolardaki zayıflıkla beraber %0.14’lük prim ile 1.3130 seviyeleri takip ediliyor.
Dolar endeksindeki hareketle güç bulan spot altın ise yılsonu alımlarının da etkisiyle üç aydan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıkarak %0.31 primli olarak $1.523,16 seviyesinde bulunuyor. Yıllık bazda ise yaklaşık %19 değer kazanarak 2010 yılından beri en güçlü kazancını kaydetmeye hazırlanıyor.
LME bakır yıllık bazda %4’e yakın fiyat artışı ile yılı kapatmaya hazırlanırken bugün yatırımcıların yılın son gününde kar realizasyonuna gitmesi ile %0.36 değer kaybı ile $6.196 seviyesinden işlem görüyor.
Makro veri tarafında bugün ABD Aralık ayı tüketici güveni rakamları açıklanacak. Hafta genelinde ise Aralık ayına ilişkin imalat sektörü PMI rakamları ile Cuma günü açıklanacak FED toplantı tutanakları haftanın önemli gelişmeleri olarak öne çıkıyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta ABD ve Çin birinci aşama ticaret anlaşmasında mutabık kaldıklarını ve her iki tarafın da ilk Pazar günü devreye girecek olan ek vergilerin kaldırdığını açıklamasıyla başladı.
Çin’in başta tarım ürünleri olmak üzere ABD’den öneli miktarda ithalat yapacağını ve Faz 2 görüşmelerinin ABD seçimlerini beklemeksizin hemen başlanacağı açıklanırken, Beyaz Saray danışmanı Larry Kudlow Fox News'e yaptığı açıklamada, Washington ile Beijing arasındaki birinci aşama anlaşmanın ABD'nin Çin'e ihracatını ikiye katlayacağını belirtti. Aynı zamanda ABD’nin de anlaşma uyarınca Çin mallarına uygulanan bazı gümrük vergilerini de düşüreceği belirtildi.
Diğer yandan ABD Temsilciler Meclisi'nin yaptığı oylama ile hakkında görevi kötüye kullanma ve Kongre faaliyetlerine engel olma suçundan dolayı azil soruşturması yürütülmesinin Senato'da oylanmasına karar verilen Donald Trump bu süreci yaşayan üçüncü ABD Başkanı oldu. Fakat Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato'nun Trump'ı görevden almayı oylaması beklenmediği için piyasa tepkisi sınırlı kaldı.
ABD’de, haftalık bazda, Nasdaq endeksi %2.25, S&P endeksi %1.65, Dow Jones ise %1.14 primli kapandı.
Japonya Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmezken başkan Kuroda politikanın şu an için değiştirilmeyeceğini ve %2 enflasyon hedefine ulaşılacağını belirtti.
İngiltere Merkez Bankası da beklentiler doğrultusunda hem faiz oranlarında hem de varlık alım hedeflerinde değişikliğe gitmedi. Fakat sterlin Brexit anlaşmasının Aralık 2020'den önce anlaşmanın sağlanıp sağlanamayacağına yönelik kaygı ile haftalık bazda %2.42 değer kaybederek 1.3002 seviyesinden kapanış yaptı.
LME bakır ise ticaret anlaşmasına varıldığı açıklamasından sonra $6.235,50 seviyesine kadar yükselse de kalıcı olamadı. LME bakır anlaşmaya dair daha fazla somut veri beklentisi ve iyimser havanın dağılması ile Cuma günü %0.69 değer kaybı ile haftalık bazda %0.52 primli olarak $6.175 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Yeni hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD-Çin ticaret anlaşması yakında imzalanabilir açıklamaları ile başladı. Ayrıca Çin’in geniş ürün grubunda vergi indirimine gideceği yönündeki haber akışı da endekslere olumlu yansıdı.
S&P endeksi 3.227,78 puan ile yeni rekor seviyesini test ederken, dünkü CEO değişikliği ardından Boeing, Dow Jones endeksinde en fazla değer kazanan hisse oldu.
ABD’de 3 büyük endeks dün %0.09 ile %0.34 arasında primli kapanırken, Asya tarafında Hang Seng endeksi ise %0.15 ile hafif değer kaybetti, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0.15, Şanghay Kompozit endeksi %0.59 primli kapandı.
Diğer yandan ABD’de öncü Kasım ayı dayanıklı tüketim malı siparişleri %2,0 düşüşle %1,5 artış beklentisinin altında kaldı. Aynı dönemde yeni konut satışları 719 bin olurken, aylık bazda %0,1 düşüş beklentisine karşın %1,3 oranında yükseliş kaydedildi.
Fakat ABD’de beklentinin altında gelen ekonomik verilere rağmen Dolar endeksinde satış sınırlı kaldı. Dolar endeksi dünkü yatay kapanışının ardından bugün de 97.700 seviyelerinde hafif primli. Euro ise dolar endeksine paralel 1.1074 seviyelerinden yatay eksi işlem görürken, sterlin bugün hafif toparlanarak %0.1 primli ve 1.2945 seviyelerinden işlem görüyor.
LME bakır yeni haftaya, önceki kapanışına yakın olarak $6.179 seviyesinden başladı ve dün günü yatay pozitif sonlandırdı. Fakat ABD ve Çin tarafından gelen olumlu haber akışının etkisi ile bugün $6.235 seviyesine kadar yükseldikten sonra geriledi ve %0.38 primli olarak $6.203 seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında bu hafta ABD tarafında açıklanacak olan haftalık işsizlik maaş başvuruları dışında takip edilecek önemli veri bulunmuyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Gündemi oldukça yoğun bir hafta geride kaldı. FED ve ECB faiz kararlarının yanı sıra İngiltere seçimini de izlediğimiz geçtiğimiz haftada, Cuma günü gelen ABD-Çin arasında 1.faz anlaşmanın sağlandığı haberi tatil öncesi piyasalara moral oldu.
11 Aralık Çarşamba günü FED’in Aralık toplantısı kararının ardından, Powell’ın basın toplantısı takip edildi. FED politika faizini %1.5-1.75 aralığında tutarken; ılımlı ekonomik büyüme ve tarihi düşük seviyedeki işsizlik oranının 2020'deki başkanlık seçimlerine kadar süreceği beklentisiyle, yakın dönemde borçlanma maliyetlerinin değişmeyeceğinin sinyalini verdi. Powell, basın toplantısında, faiz artışı için önemli ve kalıcı seviyede enflasyona ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, FED’in faiz artışı aksiyonu almadan önce temkinli davranacağının altını çizdi.
Endeksler, faiz kararı ve basın toplantısını takiben alım gördü. FED'in olumlu enflasyon görünümü sunması sonrası yakın zamanda faiz artışı ihtimalinin düşmesiyle dolar endeksi sert değer kaybetti.
ECB Faiz kararı ve Başkan Lagarde’ın ekonomik görünüm ile ilgili faiz toplantısında olumlu görüşleri piyasaları desteklerken 2019 yılı büyüme tahmini %1.1’den %1.2’ye yükseltildi. ECB toplantısı sonrası elde ettiği kazanımları hızlıca geri veren euro, diğer tüm para birimleri gibi asıl hareketini Cuma günü anlaşma haberinin ardından kaydetti.
İngiltere seçimlerinde Muhafazakar partinin kazanmasıyla sterlin 1.3514 ile Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Bu seçim zaferinin İngiltere piyasalarını yıllardır sallantıda bırakan Brexit siyasi çıkmazını aşması bekleniyor.
Petrol fiyatları, önce S.Arabistan’ın ek arz kesintisi, ardından Trump’ın Çin ile anlaşmanın çok yakın olduğunu belirtmesi ile üç ayın zirvesini gördü.
Perşembe günü, ABD ile Çin’in ticaret anlaşmasının 1.fazını imzalamaya çok yakın oldukları haberiyle yükselen global piyasalar, Cuma günü de Çin tarafından bu bilginin doğrulanmasından destek buldu. Ancak anlaşma detaylarındaki belirsizlikler, piyasada pozitif algılanmadı.
Washington ve Beijing arasında iki buçuk yıldır devam eden müzakerelerin ardından Cuma günü açıklanan anlaşma ile Çin'in ABD'den tarım, sanayi ve enerji ürünleri alımlarını yaklaşık 200 milyar dolar seviyesine yükseltmesi karşılığında ABD'nin Çin menşeili ürünlere uyguladığı gümrük vergisi oranlarını düşüreceği açıklandı. Çin aynı zamanda ABD'nin fikri mülkiyet haklarını daha iyi koruma, ABD teknolojisinin Çin şirketlerine zorla transferine engel olma, finansal hizmetler pazarını ABD şirketlerine açma ve Çin para birimi üzerindeki manipülasyonu önleme konusunda da çeşitli taahhütlerde bulunmuştu
Ayrıca Trump’ın azil sürecine dair Temsilciler Meclisi’nde yapılacak oylama tedirginlik yarattı.3 büyük ABD endeksi Cuma günün yatay kapattı.
LME bakır ise hafta genelinde sürdürdüğü yükseliş trendini, Cuma günü anlaşma haberinin ardından taçlandırsa da kazançlarını koruyamadı. $6.216 ile Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeyi test eden LME bakır, Trump’ın kafa karıştırıcı tweeti ve azil sürecinin baskısıyla kazançlarını geri vererek haftayı $6.143 seviyesinden kapattı.
Piyasalar yeni haftaya ABD ile Çin arasında 1. Faz anlaşmanın sağlanmasıyla primli başladı.
Beyaz Saray danışmanı Larry Kudlow dün Fox News'e yaptığı açıklamada, Washington ile Beijing arasındaki birinci aşama anlaşmanın ABD'nin Çin'e ihracatını ikiye katlayacağını belirtti. ABD anlaşma uyarınca Çin mallarına uygulanan bazı gümrük vergilerini de düşürecek. Anlaşma henüz imzalanmadı ve Çin tarafı açıklamalarında daha ihtiyatlı, ancak ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer hafta sonu da anlaşmanın "tamamlandığını" söylemişti.
Haftanın ilk işlem gününde, Cuma günü açıklanan kısmi ticaret anlaşmasının ve Çin’den dün sabah gelen olumlu verilerin etkisiyle endekslere alım geldi. Asya borsalarındaki primli kapanışın ardından Avrupa endeksleri %1’in üzerinde primlerle kapanırken, 3 büyük ABD endeksi günü %0.31-%0.91 primlerle kapattı. Asya borsaları, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşması iyimserliği ve Wall Street'in tarihi zirveye çıkmasıyla, Asya borsalarındaki yükseliş bugün de hızlanarak devam etti. Şanghay bileşik endeksi seansı %1.27 primle kapattı.
LME bakır dün Çin’den gelen güçlü verilerin desteği ile yeniden $6.200 seviyesini test etti günü %0.85 primle $6.196 seviyesinden kapattı. Bakır bu sabah Asya piyasalarındaki pozitif havanın etkisiyle $6.223 seviyesine kadar yükseldi. $6.229 seviyesinde direnci bulunan LME bakır, Mart ayında kısa bir süre aşırı alım bölgesine geçtikten sonra bu yıl ikinci kez aşırı alım bölgesinde. $6.229’u kırması halinde psikolojik $6.250 seviyesi gündeme gelecek, ancak yeni haberler gelmemesi halinde, tatil öncesinde yatırımcıların yeni pozisyon alma isteğindeki azalış ve olası kar realizasyonları nedeniyle yeni bir ralli pek olası görünmüyor. Teknik göstergelerin çoğu hala “alım” gösterdiği için bir süre overboughtta kalmaya devam edebilir.
Eur/usd paritesi dün güne 1.1126 seviyesinden başlamasının ardından ABD işlemlerinin hız kazanması ile 1.1160 yakınlarına yükseldi ancak kapanışı 1.1142 seviyesinden gerçekleştirdi. Bugün ise 1.1167’ye kadar yükselen parite,1.1153 seviyesinde 200 günlük hareketli ortalamasının hemen üzerinde işlem görmeye devam ediyor.
Sterlin, seçimle birlikte elde ettiği sert kazançları zorlu Brexit endişeleriyle sert bir şekilde geri veriyor. Sterlin bugün dolar karşısında %1.1 kayıpla 1.3185’ten işlem görüyor.
Haftanın geri kalanında makro veri tarafında Euro Bölgesi’nde enflasyon ile ABD’de GSYİH, kişisel harcamalar ve Michigan güven endeksi izlenecek. Ayrıca BOE faiz kararı takip edilecek.
İndir