Bültenler
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Global piyasalar geride bıraktığımız haftaya Trump’ın Brezilya ve Arjantin'den ithal metallere gümrük vergisi getireceğini söylemesinin etkisiyle zayıf başlangıç yaptı.
Başkan Trump, NATO toplantısında ticaret anlaşması için 2020 seçimlerini beklemenin belki de daha doğru olacağını açıklarken ilk faz anlaşmanın Aralık sonunda yapılıp yapılmayacağına dair soruya ise son tarih yok cevabı verdi. Piyasalarda ilk faz anlaşmanın Aralık ayında imzalanmayacağı beklentisi ağır basarken görüşmelerin devamı konusunda ise umutsuzluğa kapılmasına neden oldu. 15 Aralık tarihinde devreye girmesi planlanan ek gümrük vergileri de ertelenmezse gerilim daha da artacaktır.
ABD'nin Brezilya ve Arjantin'den ithal metallere gümrük vergisi getireceği açıklamalarının yanı sıra Fransa'dan ithal ürünlere de gümrük vergisi getirme tehditleri ticaret savaşının yeniden kızıştığını göstererek hafta başında piyasalardaki endişeleri artırdı. Ancak Çarşamba günü Trump’tan gelen yeni açıklamalar piyasaların yönünü yeniden yukarı çevirdi. Trump'ın ticaret anlaşmasının 2020 başkanlık seçimlerine kadar beklemesi gerekebileceği yönündeki daha önceki açıklamasının ardından, görüşmelerin "çok iyi" gittiği yorumunu yapması da yatırımcıların umutlanmasına sebep oldu.
Çin'de Caixin/Markit imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksinin (PMI) Kasım ayında 51.7'den 51.8'e yükselerek sektörün Aralık 2016'dan bu yana en hızlı büyümeyi kaydettiğini gösterdi.
Çin’de ve sonrasında Avrupa tarafında üretim PMI verileri beklentinin üzerinde açıklanırken, ABD ISM üretim ve inşaat harcamaları verileri beklentilerin altında kaldı.
Dolar endeksi, ticaret görüşmeleri ile ilgili tedirginlik ve ABD ekonomisinin zayıfladığına yönelik işaretlerin ardından geriledi. Haftanın ilk 4 gününde kayıpları %1’e ulaşan dolar endeksi, güçlü ABD istihdam verilerinin ardından kayıplarını azalttı.
Pazartesi günü Çin PMI verisinin desteği ile $5900 seviyesinin üzerini test eden LME bakır, Salı günü ticaret savaşına dair artan endişelerle $5806 seviyesine kadar geriledi.
OPEC ile birlikte hareket eden ülkelerin petrol arzını kısmaya karar vermesiyle ABD petrol fiyatlarının yaklaşık iki buçuk ayın zirvesini gördü.
ABD’de tarım dışı istihdam Kasım ayında 266 bin ile 180 bin kişi beklentisinin üzerinde arttı. Aynı dönemde işsizlik oranı %3.6’dan %3.5 seviyesine geriledi. Ortalama saatlik kazançlar %0.2 ile %0.3 tahmininin altında arttı. ABD istihdam büyümesi, sağlık sektöründeki istihdam artışı ve General Motors çalışanlarının grevi bırakıp işe geri dönmeleriyle birlikte Kasım ayında son on ayın en güçlü artışını kaydetti. Veri ABD ekonomisinin ivme kaybetmediğine işaret etti.
Wall Street, Cuma günü, şaşırtıcı derecede güçlü istihdam verileri ve ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerindeki olumlu havanın etkisiyle, hafta başındaki kayıplarını telafi ederek Cuma günü yükseldi, Kasım sonunda gördüğü tarihi zirvesine tekrar yaklaştı.
LME bakır güçlü verilerin desteği ile Cuma günü %2.2 yükselerek haftayı $6025 seviyesinden kapattı.
Cuma günü rekor seviyelere yaklaşan ABD endeksleri dün güne pozitif alanda başlasa kısa sürede negatif alana geçti. 3 büyük ABD endeksi günü %0.32-%0.4 kayıplarla kapattı. Önde gelen Avrupa endekslerinin ise günün tamamını negatif alanda geçirdiği gözlendi.
Pazar günü açıklanan Çin ticaret verileri haftanın ilk gününün gündeminde önemli yer tuttu; Kasım ayında %1.4 gerilemesi beklenen ithalat %0.3 artarken %0.8 artması beklenen ihracat %1.1 geriledi.
Tarım dışı istihdam verisi sonrası sert yükselen Dolar Endeksi dün yatay kapanış yaptıktan sonra bugün de yatay. Çarşamba Fed faiz kararı, Perşembe ECB faiz kararı ve Cuma İngiltere seçim sonuçları öncesinde euro ve sterlinde de yatay seyir izleniyor.
Asya borsaları, ABD'nin Çin ürünlerine yeni gümrük vergisi getireceği 15 Aralık'ın yaklaşmasıyla yatırımcıların endişelerinin artmasının ardından ABD borsalarındaki kayıpları izleyerek bu sabah geriledi.
ABD Tarım Bakanı Sonny Purdue'nun Trump'ın yeni gümrük vergisi getirmek istemediği ancak Çin'den bir adım beklediği açıklaması piyasadaki belirsizliği artırdı. Çin'li yetkililer, Pekin'in Washington'la ABD'nin yeni gümrük vergileri 15 Aralık'ta uygulanmaya başlamadan önce bir anlaşmaya varmayı umduklarını söylediler.
Diğer taraftan Çin'de tüketici enflasyonunun 8 yılın zirvesine yaklaşması ve yeni açıklanan verinin üretici fiyatlarının son 5 aydır düştüğünü göstermesi Çin üzerindeki baskıyı artırdı.
LME bakır ticaret anlaşmazlığına dair devam eden belirsizliğe rağmen Çin’in Kasım ayı bakır ithalatının bir önceki aya göre %12.1 artış göstererek 438.000 tona yükselmesinden destekle $6067 direncini kırdı. Dün günü %0.93 primle kapatan LME bakır, bugün $6100 psikolojik desteğini test etse de bu seviyeden gelen teknik satışlar ile gerileyerek $6080 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında Euro Bölgesinde sanayi üretimi ABD’de enflasyon ve perakende satışlar izlenecek. Haftanın en önemli gelişmeleri ise 11 Aralık’ta sonlanacak FED toplantısı ile 12 Aralık’ta geçekleşecek olan ECB toplantısı olarak öne çıkıyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
ABD Başkanı Trump’ın ABD-Çin ticaret görüşmelerinde imzaya yakın olunduğu yönündeki açıklamalarının etkisiyle hafta başında riskli varlıklara alım geldi. Fed'in faizleri düşük tutacağı beklentileri piyasa genelindeki iyimserliği destekledi.
Beijing, Çin'in baş ticaret müzakerecisi olan başbakan yardımcısı Liu He'nin ABD'li mevkidaşlarıyla telefonda görüştüğünü ve her iki tarafın da ilgili sorunların çözülmesi konusunda uzlaşmaya vardığını söyledi. Ancak Çin endeksleri, piyasa genelindeki yükseliş eğiliminin aksine Çin sanayi şirketlerinin kârlarının Ekim ayında art arda üçüncü ayda düşüş kaydettiğini gösteren verinin ardından hafta başındaki kazançlarını geri verdi. Hong Kong geriliminin ABD-Çin ticaret anlaşmasını engelleyebileceğine dair endişelerinin, olumlu ABD ekonomik verilerinin yarattığı iyimserliğe gölge düşürmesiyle Çin endekslerinde satışlar devam etti. Trump Hong Kong'daki demokrasi yanlısı protestocuları destekleyen tasarıyı imzalarken, Çin Dışişleri Bakanlığı ise karşılık olarak "sert karşı önlemler" alma konusunda uyardı.
ABD’de açıklanan pozitif verilerin de desteği ile 3 büyük ABD endeksi rekor seviyelere yükseldi.
Birinci faz anlaşmanın yakında imzalanacağı beklentilerinden destek bulan LME bakır Çarşamba günü $5968 seviyesine yükseldi.
Ancak Trump'ın Hong Kong'daki protestocuları destekleyen tasarıyı imzalamasının ardından, ABD ve Çin'in ticaret anlaşması imzalayıp imzalamayacakları şüphesiyle LME bakır kazançlarını azaltarak haftayı $5880 seviyesinden kapattı.
Aralık ayında yapılacak seçim öncesinde anketlerde Muhafazakar partinin önde gidiyor olmasından destek bulan sterlin, haftayı artıda kapattı. Hafta genelinde 1.1015 seviyesi etrafında yatay seyir izleyen euro/usd paritesi için destek olarak 1.1000 psikolojik seviyesi, direnç olarak ise 1.1042’de bulunan 50 günlük hareketli ortalama öne çıkmakta. Dolar endeksi ise haftalık bazda hiç değişim göstermedi.
Küresel piyasalar, Çin'de beklentilerin üzerinde açıklanan imalat sanayi verisinin etkisi ve yatırımcıların ABD ve Çin'in ticaret görüşmelerinde uzlaşmaya varacakları umutlarına tutunmasıyla yeni haftaya yükselişle başladı. Çin’in sonrasında Avrupa tarafından beklentinin üzerinde açıklanan üretim PMI verileri piyasaları desteklese de ABD ISM üretim ve inşaat harcamaları verilerinin beklentiden kötü gelmesi ABD endekslerine satış getirdi. 3 büyük ABD endeksi dün günü %1 civarında kayıplarla sonlandırdı.
Çin'de Caixin/Markit imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksinin (PMI) Kasım ayında 51.7'den 51.8'e yükselerek sektörün Aralık 2016'dan bu yana en hızlı büyümeyi kaydettiğini gösterdi.
Asya borsaları, ABD Başkanı Trump'ın Brezilya ve Arjantin'den ithal metallere gümrük vergisi getireceğini söyleyerek piyasaları şaşırtmasının ardından zayıf gelen ABD sanayi verisinin de yatırımcıların endişelerini artırmasıyla bu sabah karışık seyir izledi. Brezilya ve Arjantin'den ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerini yeniden getireceğini söyleyen Trump Twitter'da yaptığı açıklamada, Fed’i ülkelerin para birimlerinin değerini düşürerek güçlü doların avantajlarından faydalanmalarını önlemeye çağırdı.
Dün zayıf verilerin ardından günü %0.42 kayıpla kapatan dolar endeksi bugün yatay ekside işlem görmeye devam ediyor.
LME bakır dün güçlü PMI verisinin desteği ile $5909’a kadar yükselse de Trump’ın tweetinin ardından gerileyerek günü %0.36 kayıpla kapattı. LME bakır bu sabah %0.15 primle $5867 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Trump’ın Brezilya ve Arjantin çıkışının ardından global büyümeye dair artan endişelerin yanı sıra Trump’ın bugün Çin ile anlaşmanın Kasım 2020 ABD seçiminin bitimine kadar beklemek zorunda kalabileceği açıklamasının ardından LME bakır bugün $5815’e kadar geriledi, $5835’ten işlem görmeye devam ediyor. Ancak Trump’ın “Çin’ şimdi bir anlaşma yapmak istiyor, anlaşmanın doğru olup olmadığını göreceğiz, doğru olması gerekiyor” açıklaması anlaşmaya dair hala umut olduğu beklentisiyle bakırın $5800 seviyesi altına gerilemesini engelledi.
Piyasalarda Cuma günü açıklanacak ABD istihdam veri seti bekleniyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geçtiğimiz haftada piyasalar, ticaret görüşmelerine dair haber akışı ile yön bulmaya devam etti.
Dolar son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan ABD ekonomik verilerinin desteğiyle başlıca bara birimleri karşısında yükseldi. 12 Aralık seçimlerinden önce yapılan kamuoyu yoklamalarında Muhafazakar Partisi önde görünen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Noel'den önce Brexit anlaşmasını parlamentoya sunma sözü verdi.
Çin ticaret görüşmelerinin sürüncemede kalması riskli varlıklara satış getirdi, LME metalleri ve ABD endeksleri geriledi. CNBC Trump’ın bazı gümrük vergilerinin geri alınması konusunda isteksiz olması nedeniyle Çin’in AB ile anlaşma konusunda karamsar olduğunu söyledi. Öte yandan Trump yönetimi Pazartesi günü ABD'li şirketlerin Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei Technologies ile iş yapmaya devam etmesine izin veren muafiyeti 90 gün daha uzattı.
Salı günü Reuters’da faz 1 anlaşmanın bu sene içerisinde yapılmayabileceği haberi geçti. Reuters haberinin akabinde Beyaz Saray sözcüsünden, görüşmelerin olumlu ilerlediğine dair bir açıklama geldi ve global piyasalardaki kayıpların ancak bir kısmı geri alınabildi. Çin ticaret görüşmelerinin sürüncemede kalması ile ABD endeksleri geriledi.
Çin'de ekonomiye destek verilmesi umutları hafta başında Çin endekslerini destekledi. Ancak ABD Senatosu'nun Hong Kong'daki protestocuları destekleyen tasarıyı kabul etmesinin ABD-Çin ticaret görüşmelerini karmaşıklaştıracağı endişeleri ve çoktan imzalanması beklenen "birinci aşama" ticaret anlaşmasındaki gecikmeyle Çin endeksleri haftayı ekside kapattı.
ABD Senatosu, demokrasi yanlısı protesto hareketine yönelik baskıların olduğu bir ortamda Hong Kong'da insan haklarını korumayı amaçlayan tasarıyı Salı günü kabul ederken, Çin tasarıyı kınamıştı. Bu adım, Beyaz Saray'da konuya yakın kaynakların ve ticaret uzmanlarının ABD-Çin ticaret anlaşmasında Beijing'in daha fazla gümrük vergisi muafiyeti talebinde bulunması ve Trump yönetiminin de kendi taleplerini artırmasıyla gelecek yıla kalabilir açıklamalarıyla beraber geldi.
LME bakır Çarşamba günü $5906’ya kadar yükselse de birinci faz anlaşmanın bu yıl gerçekleşmeyeceği endişeleriyle geriledi, haftayı $5852 seviyesinden kapattı.
Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'daki büyümenin dördüncü çeyrekte zayıf kalacağını ancak resesyon konusunda endişelenmek için hiçbir neden olmadığını ve sanayi sektörü görünümünün istikrara kavuşabileceğine dair işaretler olduğunu belirtti.
FED ekim toplantısının tutanaklarında, üyelerin aşağı yönlü riskleri yüksek bulduklarını ve bu riskleri, ticaret savaşları, Brexit ve düşük enflasyon olarak tanımladıkları görüldü. Negatif faizlerin ise şu an için ABD nezdinde uygun bir politika aracı olarak görülmediği ifadesi de tutanaklarda yer alıyor.
Ekonomi veri akışı bakımından oldukça sakin olan yeni haftanın ilk işlem gününde ABD-Çin ticari ilişkilerine yönelik 1. Faz anlaşmanın yakın olduğu spekülasyonlarıyla birlikte risk iştahı açısından pozitif bir gün geride kaldı
ABD Başkanı Trump’ın ABD-Çin ticaret görüşmelerinde imzaya yakın olunduğu yönündeki açıklamalarının etkisiyle riskli varlıklara alım geldi. S&P 500 ve Nasdaq bir kez daha rekor yeniledi. ABD Perşembe günkü Şükran Günü tatili öncesinde genel olarak işlem hacimleri azalıyor.
Ticaret savaşı iyimserliğinden destek bulan LME bakır dün $5917’ye kadar yükseldi, günü $5871 seviyesinden %.32 primle kapattı.Bugün ise $5855-$5895 dar bandında işlem görmeye devam ediyor.
Dolar endeksi dün günü yatay pozitif seyirle 98,30 seviyesinde kapatırken, G10 para birimleri içerisinde Sterlin %0,50’lik kazanımla en güçlü performansı sergiledi. Aralık ayında yapılacak seçim öncesinde anketlerde Muhafazakar partinin önde gidiyor olması sterlin açısında pozitif bir resim çiziyor. Dün dar bir bantta negatif seyir izleyen euro/usd paritesi bugün de 1.1015 seviyesinde yatay seyrediyor. Yen, dolar karşısında iki haftanın en düşük seviyesine gerilerken, İsviçre frankı, güvenli liman para birimlerine olan talebin azalmasına paralel olarak dolar karşısında altı haftanın en düşük seviyesine yakın işlem gördü.
Asya borsaları, Wall Street'in rekor seviyede kapanmasının ve ABD ve Çin'in ticaret anlaşmazlıklarını sona erdirmeye yönelik yeni ticaret görüşmelerinin desteğiyle dünkü yükselişlerini bu sabah da sürdürdü. Beijing, Çin'in baş ticaret müzakerecisi olan başbakan yardımcısı Liu He'nin ABD'li mevkidaşlarıyla telefonda görüştüğünü ve her iki tarafın da ilgili sorunların çözülmesi konusunda uzlaşmaya vardığını söylemesinin ardından Çin hisse piyasaları kazanımlarını artırdı. Kazanımlardaki bu artış, dün Çin ve ABD'den ticaret müzakereleri hakkında gelen ve piyasadaki güveni artıran açıklamaları izledi. Çin'de iktidardaki Komünist Parti'nin kontrolündeki bir gazete olan Global Times dün Çin ve ABD'nin "birinci aşama" ticaret anlaşması üzerinde uzlaşıya giderek yaklaştığını bildirmişti.
Makro veri tarafında ABD’de açıklanacak tüketici güven endeksi, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, GSYİH ve kişisel gelirler verileri; Euro Bölgesi’nde ise enflasyon ve işsizlik verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftanın gündeminde ABD ile Çin arasında bu ay içinde "birinci aşama" ticaret anlaşması imzalanmasıyla ilgili haber akışı vardı.
Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, Çin'le ticaret anlaşmasının "yakın" olduğunu söylemedi ancak ne zaman ve nerede imzalanacağına dair hiçbir ayrıntı vermedi. Ayrıca anlaşma yapmazsa Çin'e daha fazla gümrük vergisi getireceği tehdidinde bulunarak yatırımcıları şaşırttı. Somut ilerleme sağlanamaması, ticaret anlaşmasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusundaki şüpheleri artırdı.
Hafta sonuna doğru Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow yaptığı açıklamada iki ülkenin anlaşmaya yakın olduğunu ve "ortamın oldukça iyi" olduğunu söyleyerek yatırımcı güvenini desteklemesi hisse senedi piyasalarını destekledi.
LME bakır Çin’den gelen zayıf verilerin ve süregelen ABD-Çin anlaşmazlığının çözümüne dair gelişme olmamasının baskısıyla haftayı %1.38 kayıpla kapattı. Perşembe günü $5800’e kadar gerileyen LME bakır Kudlow’un açıklamalarının desteği ile haftayı $5841’den kapattı. Bu yılın ilk 9 ayında önde gelen üreticilerin üretimlerinin azalması, Şili’de yaşanan toplumsal huzursuzluğun arzı etkileyebileceği endişeleri ve 2020 yılında devreye alınacak büyük maden projelerinin olmayışı arz görünümünü gölgeleyerek LME bakırın $5800 seviyesi üzerinde tutunmasını sağlıyor.
Çin'de sanayi üretimi Ekim'de %5.4 olan tahminlerin gerisinde kaldı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %4.7 artarak keskin bir yavaşlama gösterdi. Çin’de perakende satışlar ise Ekim ayında %7.2 ile (rekor düşük) artış ile %7.9 artış beklentilerinin altında kaldı.
Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizliğin ve Hong Kong'daki siyasi gerilimin risk iştahını zedelemesiyle geçtiğimiz hafta geriledi.
LME nikel fiyatları, Endonezya’nın yılsonuna kadar 9 şirketin nikel ihracatına izin verdiğini açıklamasıyla sert geriledi.
Fed Başkanı Powell, ABD'de büyümenin devam ettiği, istihdam piyasasının sağlam olduğu ve enflasyonun istikrarlı seyrettiği bir ortamda, Trump'ın talep ettiği negatif faiz oranlarının ABD ekonomisi için uygun olmadığını söyleyerek, negatif faiz çağrısını reddetti.
Dolar endeksi belirsizlik ortamının etkisiyle haftayı ekside kapattı. Boris Johnson’ın parlamento çoğunluğunu sağlayacağı ihtimallerinin güçlenmesi sterline destek oldu.
Asya borsaları, Çin'in 2015'den bu yana ilk kez faiz oranını düşürerek piyasaları şaşırtmasının ardından yeni haftaya yükselişle başladı. Çin endeksleri dün ve bugün %1 civarında primli kapanış gerçekleştirdi. Çin'in faiz indirimi dünyanın en büyük ikinci ekonomisine daha fazla destek verileceği spekülasyonlarını canlandırdı. Çin Merkez Bankası (PBOC) yedi günlük ters repo faiz oranını beş baz puan düşürerek %2.50'e indirdi.
Ekonomik veri takviminin görece zayıf olduğu haftanın ilk işlem gününde piyasalar ticaret görüşmeleri ve yaklaşan İngiltere seçimleri ile yön buldular.
İngiltere’de Boris Johnson seçim sonrasında Brexit oylamalarında sorun yaşamamak adına kendi partisinden aday olan vekillerle seçilmeleri durumunda Brexit anlaşması lehine oy kullanmaları konusunda anlaştı. Sterlin dün %0.41 primle dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi oldu. Bugün ise kapanışa göre %0.15 kayıpla 1.2935 seviyesinden işlem görüyor.
Dolar endeksi Çin’in karamsar olduğu yönündeki haberin ardından dün günü %0.2 kayıpla kapatırken, euro %0.18 primle 1.1070 seviyesinden kapandı, 1.1075’ten işlem görmeye devam ediyor.
CNBC, Trump’ın bazı gümrük vergilerinin geri alınması konusunda isteksiz olması nedeniyle Çin’in AB ile anlaşma konusunda karamsar olduğunu söyledi. Öte yandan Trump yönetiminin dün ABD'li şirketlerin Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei Technologies ile iş yapmaya devam etmesine izin veren muafiyeti 90 gün daha uzatması zeytin dalı niteliğinde. Yine de, bu adımlar ABD-Çin müzakerelerinde ilerleme konusuna çok fazla ışık tutmuyor.
Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'daki büyümenin dördüncü çeyrekte zayıf kalacağını ancak resesyon konusunda endişelenmek için hiçbir neden olmadığını ve sanayi sektörü görünümünün istikrara kavuşabileceğine dair işaretler olduğunu belirtti.
Çin devlet medyası Cumartesi günü iki tarafın telefonda "yapıcı görüşmeler" yaptıklarını bildirdi. Bu telefon görüşmesi Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD ticaret temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin arasında gerçekleşti.
Ticaret savaşının başladığı Haziran 2018’den bu yana %20 değer kaybeden LME bakır devam eden belirsizliğinin ve global talebe dair endişelerin etkisiyle dün günü %0.4 kayıpla kapattı. Bugün ise ABD’de toparlanan konut başlangıçları verisinin ardından $5885’e kadar yükselen bakır %1 primle $5879’dan işlem görmeye devam ediyor. Bakır piyasasında bu hafta Şanghay’da başlayan, önemli sanayi toplantılarından biri olan “Asya Bakır Haftası” izleniyor.
ABD endeksleri dün yatay artıda kapanırken, Avrupa endeksleri ise düşüş yaşadı.
Yatırımcılar ilerdeki para politikasına ilişkin ipuçları için Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'nin Cuma günü yapacağı ilk önemli konuşmayı bekliyorlar. Dolar ve tahviller Fed'in Çarşamba akşamı yayınlayacağı son toplantı tutanaklarına duyarlı olabilir.
Makro veri tarafında ABD’de inşaat verileri, konut verileri, Markit imalat PMI verisi ve Michigan tüketici güven endeksi; Euro Bölgesinde ise PMI verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Hisse senedi piyasaları ve LME bakır, ABD ve Çin'in ticaret savaşında anlaşmaya yaklaştığı yönündeki işaretler ve ABD ekonomisinin güçlü ve tüketici odaklı büyüme kaydetmeye hazırlandığı iyimserliğiyle geçtiğimiz haftada yükseldi. ABD endeksleri yeni rekor seviyelere ulaştı.
LME bakır, Çin ve ABD’nin anlaşmaya yakın olduğuna dair umutlar ve arz tarafındaki endişelerden destekle Perşembe günü $6011 ile 30 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Perşembe günü gelen ABD-Çin ticaret görüşmelerinin ilk fazının Kasım ayı ortasında anlaşma ile sonuçlanacağı görüşü sonrasında anlaşmanın Aralık ayına ötelenebileceği haberleri piyasaları tedirgin etti. LME bakır kazançlarının bir kısmını geri vererek haftayı $5923 seviyesinden %1 primle kapattı.
Çin’de Cuma sabahı açıklanan ticaret verilerine göre, %8.9 gerilemesi beklenen ithalat %6.4 gerilerken 3.9% gerilemesi beklenen ihracat 0.9% geriledi.
İngiltere Merkez Bankası faiz kararında beklenti dâhilinde 0.75% ile aynı bırakılırken, gerekli görüldüğü takdirde parasal gevşemeye gidileceği belirtildi. Ancak, iki üyenin beklenmedik bir şekilde Brexit riski ile küresel ekonomik yavaşlamayı gerekçe göstererek faiz indirimi yönünde oy kullanmaları sterlinde değer kaybına yol açtı. Brexit belirsizliği Ocak sonuna kadar ertelenirken alınan erken seçim kararı sonrasında 1.30 seviyelerini test eden gbp/usd paritesi haftayı 1.2770 seviyesinden kapattı.
Dolar endeksi, artan risk iştahı ve ticaret anlaşması beklentisiyle haftayı %1.15 primli kapattı. Euro/usd paritesi ise 1.1016 ile 50 günlük hareketli (1.1057) ortalamasının altında kapanış yaptı.
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına son verecek olası bir anlaşmaya yönelik belirsizlik de piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Her iki ülkenin de resmi yetkilileri geçen hafta yaptıkları açıklamalarda karşılıklı olarak artırılmış bazı gümrük vergilerinin tekrar eski haline indirilebileceği konusunda uzlaştıklarını belirtmişlerdi. Geçtiğimiz hafta ticaret savaşına ilişkin iyimserliğin artması ile ABD endeksleri yeni rekor seviyeye yükselmişti. Ancak, hafta sonu ABD Başkanı Trump’ın henüz iki ülke arasında bir anlaşma olmadığına ilişkin açıklamasıyla dün global piyasalara satıcılı görünüm hakim oldu.
Hong Kong'un Hang Seng endeksi, adanın doğusunda polisin göstericilere gerçek mermi kullanmasından sonra dün %2.7 değer kaybetti. Asya piyasaları genelinde ise bu sabah yatay pozitif seyir hakimdi.
Dolar endeksi, ABD ile Çin'in küresel büyümeyi düşüren gümrük vergilerini tekrar indirebilecekleri beklentisiyle 98,290 seviyesinde tutunuyor. Euro dolar karşısında %0.13’lük kayıpla 1.1020 sterlin ise %0.05 kayıpla 1.2846 seviyelerinden işlem görüyor.
Piyasalar genelinde Trump'ın bugün ilerleyen saatlerde, New York Ekonomi Kulübü önünde yapacağı konuşma bekleniyor. Trump’ın, ABD-Çin birinci aşama ticaret anlaşmasına ilişkin yeni bir açıklama yapacağı beklentisiyle piyasalarda bekleyiş hakim olsa da genelde fiyatlamalar aşağı yönlü.
LME bakır Çin’den gelen zayıf verilerin ve süregelen ABD-Çin anlaşmazlığının çözümüne dair gelişme olmamasının baskısıyla dün günü %0.73 kayıpla kapattı. LME bakır bugün ise Trump’ın konuşmasına dair beklentilerle $5842-$5923 bandında dalgalanıyor.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Brexit, Çin-ABD anlaşmasına ilişkin haber akışı, FED toplantısı ve Çin ve ABD’de açıklanan veriler vardı.
Trump'ın Çin ile ilk aşama ticaret anlaşmasının taslağını ortaya koymasından bu yana, yatırımcılar iki ülkenin ticaret anlaşmasına varmasını bekliyorlar. ABD'li bir yetkili, hazırlanan ara metnin, Şili'de 16-17 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek APEC zirvesinde imzaya hazır olmayabileceğini söylemişti.
Trump ve diğer üst düzey ABD'li yetkililer 16 aydır süregelen ticaret savaşına son vermek üzere yapılan müzakerelerin iyi gittiğini ve anlaşmanın Şili'ye yetişmemesinin çok büyük bir sorun olmayacağını belirttiler. Ancak Şili'nin APEC zirvesini iptal etmesinin ardından, Trump, iki tarafın yakında "Birinci Aşama" ticaret anlaşmasının imzalanması için yeni bir mekan açıklayacağını söyledi. Bu açıklama ABD ve Çin'in ticaret savaşını sona erdirmeye yönelik çabaların devam ettiğini gösterirken; bu iyimserlik Bloomberg'de yer alan ve adı açıklanmayan Çinli yetkililere dayandırılan haberin kapsamlı ve uzun vadeli bir ticaret anlaşmasının mümkün olup olmadığı konusundaki şüpheleri artırmasının ardından bir miktar zedelendi. Ancak Cuma günü Çin Ticaret Bakanı’nın ABD ile temel prensiplerde anlaştıklarını belirtmesi anlaşma ümitlerinin yeniden canlandırdı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Salı günü yapılan oylamada Brexit konusundaki çıkmazı kırmak için erken seçimlere gidilmesi konusunda parlamentodan onay almasının ardından, İngiltere'de Aralık ayında seçim yapılacak. AB, Pazartesi günü İngiltere'nin Brexit'i 31 Ocak 2020'ye erteleme talebini kabul etti.
LME bakır Çin-ABD arasında ticaret anlaşmasının imzalanmasına artık çok yakın olunduğu beklentisiyle Salı günü $5941.5 ile 16 Eylül’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.
Ancak hafta ortasına doğru Çin ile ABD’nin yakında anlaşacağına dair umutların azalmasının yanı sıra LME depolarına giriş yapan yüksek miktarları bakırın arzın büyük olduğu beklentisine neden olmasıyla LME bakır $5900’ün üzerinde tutunamadı.
LME alüminyum, Şanghay ve LME alüminyum stoklarındaki sert düşüşten, 2019 yılı için oluşması beklenen yaklaşık 650.000 tonluk arz açığından, elektrikli araç üretimindeki artış ve anti-plastik eğiliminin alüminyum ambalaj talebini arttırmasından bulduğu destekle, geçtiğimiz haftayı %3’ün üzerinde primle kapattı.
ABD-Çin ticaret savaşı ve Brexit belirsizliği artırdı, ancak birçok ekonomide faiz oranları zaten son derece düşük olduğu için merkez bankaları para politikasını sert bir şekilde gevşetmek konusunda isteksiz davranıyor. Fed 29-30 Ekim’deki toplantısında art arda 3. kez faiz indirimine gitti ve ABD ekonomisindeki güçlü yanları gerekçe göstererek daha fazla parasal gevşemenin olası olmadığını belirtti. Fed, beklentilere paralel 25 baz puan faiz indirimine giderek, fonlama faizinde hedef aralığı %1.50–%1.75 aralığına çekti. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell ABD ekonomisinde güçlü alanlar bulunduğundan, ek faiz indirimlerinin olası olmadığının sinyali verdi.
Yen Japonya Merkez Bankası'nın son derece gevşek para politikasını beklendiği gibi sabit tutması, ancak para politikasının yakın gelecekte izleyeceği seyri gösteren ileriye dönük yönlendirme metninde değişiklik yapmasının ardından dolar karşısında değer kazandı.
Dolar endeksi Fed'in bu yıl art arda üçüncü kez faiz indirimine gitmesinin ardından 30 Ekim’de 17 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Ancak Powell’ın ekonomi kötüye gitmedikçe daha fazla indirim olmayacağı sinyalini de vermesinin ardından geriledi.
Çin’de Perşembe günü açıklanan zayıf resmi PMI verisinden (49.3) sonra Cuma sabahı açıklanan özel PMI Çin imalat sanayi için daha olumlu bir resim çizdi. 51.4’ten 51.0’e gerilemesi beklenen PMI 51.7 olarak açıklandı, ihracat siparişleri ve üretimin yükselmesiyle imalat PMI Ekim'de iki yıldan uzun süredir en hızlı artışını kaydetti. Asya borsaları Çin imalat PMI verisindeki beklenmeyen yükselişin etkisiyle Cuma günü yükseldi. Çin endeksleri haftayı küçük primlerle kapattı.
ABD'de Cuma açıklanan beklentilerden kuvvetli tarım dışı istihdam verisi yatırımcının hisse senedi gibi riski varlıklara olan iştahını artırdı. Tarım dışı istihdam 85k olan piyasa beklentisinin üzerinde 128k olarak açıklanırken, önceki ayda 136k olarak açıklanan veri 180k olarak revize edildi. Bunlara ek olarak Çin Ticaret Bakanı’nın ABD ile temel prensiplerde anlaştıklarını belirtmesi endekslerdeki pozitif havaya yardımcı oldu. İki ülkenin ticaret anlaşmasına varabilmesi önünde bazı engeller olsa da ABD'nin S&P 500 endeksi Cuma günü %1, Nasdaq %1.1 yükselerek yeni rekordan kapandı.
Geçtiğimiz haftayı Çin-ABD ticaret görüşmelerinde temel prensiplerde anlaşıldığı yönündeki haberlerin etkisinde primli kapatan hisse senedi piyasaları yeni haftaya da yükselişle başladı. Önde gelen Avrupa endekslerinin tamamı dün günü yükselişle tamamladı. S&P ve Nasdaq’ın ardından Dow Jones endeksi de piyasa açılışında rekor seviyeye ulaştı, 3 büyük endeks günü %0.37-%0.56 primlerle kapattı.
Ticaret gelişmelerinde ilk faz anlaşmanın yakın olduğuna dair haberler başta altın ve ABD 10 yıllık tahvilleri olmak üzere güvenli limanlara olan talebi azaltıyor. ABD ve Çin 16 aydır devam eden ticaret savaşında birbirlerinin mallarına gümrük vergileri getirerek ve küresel resesyon endişesi yaratmıştı. Ticaret savaşını çözme konusundaki herhangi bir ilerleme, doları ve riskli varlıkları destekleyebilir, ekonomik görünümle ilgili endişeleri azaltabilir ve sert parasal gevşemeye yönelik ihtiyacı azaltabilir.
Brexit belirsizliği Ocak sonuna kadar ertelenirken alınan erken seçim kararı sonrasında 1.30 seviyelerini test eden GBPUSD paritesi dolar kazanımlarına paralel olarak günü %0.4 kayıpla kapattıktan sonra bugün %0.14 primle 1.29 seviyesinden işlem görüyor. EURUSD paritesi ise ilk işlem gününü %0.35 kayıpla 1.1126 seviyesinden kapattı. Bugün %0.22 kayıpla 1.1100 5 seviyesinden işlem gören parite için 1.1123 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama ilk ve en önemli destek noktası olarak öne çıkıyor.
Asya borsaları, ABD ve Çin'in ticaret savaşında anlaşmaya yaklaştığı yönündeki işaretler ve ABD ekonomisinin güçlü ve tüketici odaklı büyüme kaydetmeye hazırlandığı iyimserliğiyle yükseldi. Şanghay bileşik endeksi bu sabah %0.54 primli kapandı.
S&P 500 endeksinin vadeli kontratları ABD'nin 1 Eylül'de Çin'den ithal 112 milyar dolar değerinde ürüne getirdiği %15 gümrük vergisini geri almayı düşündüğünü bildiren Financial Times haberinin ardından %0.23 yükseldi. Bu haber, Beijing ve Washington'un Cuma günkü ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini söylemeleri ve ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un ABD şirketlerinin Huawei Technologies'e ürün satma lisanslarının "çok kısa süre içinde" verileceğini söylemesinin ardından geldi. ABD'de tarım dışı istihdam, Ekim ayında General Motors'taki grevden kaynaklanan düşüşün diğer bölgelerdeki kazanımlarla dengelenmesi nedeniyle 128k ile beklentilerin üzerinde arttı ancak artış hızı önceki aya göre yavaşladı. Bu veri tüketicilerin bir süre daha yavaşlayan ekonomiyi desteklemeye devam edeceği konusunda güvence sağladı.
Şili’de 6 şiddetinde meydana gelen deprem, hasar bırakmadı, dolayısıyla bakır fiyatı üzerinde bir etkisi olmadı.
LME bakır piyasalar genelindeki iyimserlikten destekle dün günü %0.36 primle kapattı. Antofagasta Plc Şili’de ülke çapımda yaşanan protestolar nedeniyle, üretimde yavaşlama beklediğini açıkladı.
LME bakır, Çin ve ABD’nin anlaşmaya yakın olduğuna dair umutlar ve arz tarafındaki endişelerden destekle bugün $5947’ye kadar yükseldi, %1 primle $5945’ten işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında Michigan Tüketici güven endeksi ile Çin’de açıklanacak ticaret verileri izlenecek. Ayrıca cumartesi günü Çin’de enflasyon verileri açıklanacak.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasaların gündeminde Çin-ABD ticaret anlaşmasına dair açıklamalar, Brexit süreci, ECB toplantısı ve Şili’deki protestolar vardı.
ABD ve Asya hisse senedi piyasaları Çin ile ABD’nin anlaşmaya çok yaklaştığı umutlarıyla geçtiğimiz haftayı primli kapattı. Diğer taraftan ABD bilanço sezonu da endekslere destek oldu.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD-Çin ticaret anlaşmasının 16-17 Kasım tarihlerinde Şili’de Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantılarının gerçekleştirilmesiyle imzalanacağını düşündüğünü belirtti. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng yaptığı açıklamada, Çin ve ABD'nin ticaret müzakerelerinde bazı ilerlemeler kaydettiklerini belirterek, iki tarafın da birbirlerine saygı duyması durumunda bütün sorunların çözüleceğini söyledi. Beyaz Saray danışmanı Kudlow, görüşmelerin iyi gitmesi durumunda Aralık ayında uygulanması planlanan Çin mallarına yönelik gümrük vergilerinin geri çekilebileceğini belirtti.
Şili’nin başkenti Santiago’da metro bileti fiyatlarının artırılması ile başlayan ve başka kentlere de sıçrayan protestolarda en az 10 kişi öldü. Protestolar yaklaşık bir hafta önce metro bileti fiyatının 800’den 830 Şili Pesosu’na yükseltilmesi nedeniyle başlamıştı. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera Cumartesi günü metro bileti zammından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen, protesto eylemleri devam etti. Protestolara destek olmak amacıyla BHP ve Codelco çalışanları geçtiğimiz hafta birer günlük greve gitti. Şili’deki protestoların arza dair endişe yaratmasından, zayıf dolardan ve Çin ile ABD’nin anlaşmaya yakın olduğu umutlarından destek bulan LME bakır Cuma günü $5935’e kadar yükseldi. Haftayı $5908 seviyesinden %1.5 primle kapattı.
Aralık ayında Viyana'da gerçekleşecek OPEC toplantısında, üye ülkelerin ham petrol üretiminde kesinti miktarını artıracağına dair beklenti, petrol fiyatlarında sert yükselişe neden oldu.
ECB 24 Ekim’de sonlanan toplantısında faizler ve para politikasında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi. Ancak euro bölgesinin küresel ekonomideki güç kaybından zarar görmeye devam etmesi nedeniyle destekleyici yeni önlemlere açık kapı bıraktı. Hafta başında 1.1179’a kadar yükselen euro/usd paritesi, ECB toplantısının ardından geriledi. Brexit endişelerinin de etkisiyle haftayı 1.1078 seviyesinden kapattı. Pazartesi günü 1.3012 ile Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeyi test eden sterlin İngiltere Başbakanı Johnson'ın 12 Aralık'ta seçim yapılması çağrısının ardından sert geriledi.
Global piyasalar ABD ile Çin'in ticaret anlaşmazlıklarını giderecek bir anlaşmaya gelecek ay varacağı beklentisi ve karşılıklı gelen iyimser söylemlerin etkisiyle yeni haftaya primli başlamıştı. Asya borsaları, Fed'in faiz indirim beklentilerine rağmen ABD ile Çin arasındaki ilk aşama ticaret anlaşmasının ertelenebileceği endişeleriyle bu sabah hafif geriledi. ABD’de 3 büyük endeks dün bilanço açıklamaları ile yön buldu. Pfizer ve Merck’in pozitif bilanço açıklamaları sağlık sektörüne olumlu yansırken, teknoloji hisseleri bilanço açıklamalarının etkisiyle geriledi. Seans içerisinde 3047,87 puan ile rekor tazeleyen S&P 500 endeksi günü yatay kapatırken, Alphabet'in beklentilerin altında açıklanan bilançosu nedeniyle Nasdaq %0.59 ekside kapandı.
Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ticaret savaşı küresel imalat sektörü, ihracat ve yatırımcı güveninin zedelenmesine yol açarken, büyük şirketlerin de kârını aşağı ekiyor. Trump'ın bu ayın başlarında Çin ile ilk aşama ticaret anlaşmasının taslağını ortaya koymasından bu yana, yatırımcılar iki ülkenin ticaret anlaşmasına varmasını bekliyorlar. ABD'li bir yetkili, hazırlanan ara metnin beklenenin aksine önümüzdeki ay Şili'de yapılacak toplantıda imzaya hazır olmayabileceğini söyledi. Ticaret anlaşmasının Şili de 16-17 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde imzalanması bekleniyordu. İki ülkenin temsilcileri anlaşma metni üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Trump, ABD Hazine Bakanı Mnuchin ve diğer üst düzey ABD'li yetkililer 16 aydır süregelen ticaret savaşına son vermek üzere yapılan müzakerelerin iyi gittiğini ve anlaşmanın Şili'ye yetişmemesinin çok büyük bir sorun olmayacağını söylemişlerdi.
LME bakır Çin-ABD arasında ticaret anlaşmasının imzalanmasına artık çok yakın olunduğu beklentisiyle dün $5941.5 ile 16 Eylül’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Dün günü $5921 seviyesinden $4 primle kapatan LME bakır bugün $5894-$5933 dar bandında, Fed toplantısı öncesindeki sakinliğin etkisiyle $5915’ten işlem görmeye devam ediyor.
Dolar Fed'in bu akşam açıklayacağı faiz kararı öncesinde yatay seyrediyor. Fed bugün büyük ihtimalle faizleri 25 baz puan indirme kararı verecek. Ancak analistler Fed'in para politikasını bundan sonra daha fazla gevşetmeyeceğinin sinyalini vermesini bekliyorlar.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın dün yapılan oylamada Brexit konusundaki çıkmazı kırmak için erken seçimlere gidilmesi konusunda parlamentodan onay almasının ardından, İngiltere'de Aralık ayında seçim yapılacak. AB Pazartesi günü İngiltere'nin Brexit'i 31 Ocak 2020'ye erteleme talebini kabul etmişti. Anlaşmasız Brexit'in hala önlenebileceği umutlarıyla sterlin bugün dolar karşısında 1.2875 ile yatay/artıda seyrediyor.
Fed toplantısının yanı sıra makro veri tarafında Çin’de açıklanacak imalat PMI verileri, ABD’de açıklanacak istihdam verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada yoğun Çin verileri, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin haber akışı, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin görüşmesi ve ABD bilanço sezonu takip edildi.
Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde LME’de Nikel, 5 dakikadan kısa bir sürede 825 doların üzerinde değer kaybetti. Analistler hareketin fiziksel piyasa ile açıklanamayacağını, 17.000 desteğinin kırılması ve likiditenin en kötü olduğu saatlerde gelmesinin bir etken olduğunu söyleseler de nikel piyasasında ne olduğu henüz anlaşılmış değil.
Diğer yandan Çin’de hayal kırıklığı yaratan yoğun veri akışını izledik. Çin’de %2.8'den %2.9'a yükselmesi beklenen Eylül ayı CPI %3.0 olurken- 0.8'den -%1.2'ye gerilemesi beklenen PPI beklentiyi karşıladı. İthalat Eylül ayında yıllık bazda %8.5 gerileme ile %6.0 düşüş beklentisinin altında gerçekleşirken, aynı dönemde ihracatta yıllık bazda düşüş %3.2 seviyesinde gerçekleşti.
ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasında ilk safhaya gelindiğinin açıklanması piyasayı rahatlatsa da, anlaşmanın detaylarının yetersizliği petrol fiyatlarındaki gerileme, Çin borsalarındaki düşüş ve güvenli liman yenin dolar karşısındaki kazanımlarıyla beraber iyimserliği sınırladı. ABD ve Çin ticaret savaşının Çin içindeki ve dışındaki talebi olumsuz etkilemesiyle, Çin ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde %6 ile beklentilerin (%6.1) altında büyüdü ve 27 buçuk yılın en zayıf büyüme hızını kaydetti.
ABD perakende satış verisinin 7 ay sonra ilk defa Eylül'de düşüş göstermesi, dünyanın en büyük ekonomisiyle ilgili endişeleri arttırdı. ABD endeksleri ise hafta başındaki kazançlarının büyük kısmını geri verdi.
LME Bakır küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasının endüstriyel metal talebinde düşüşe yol açacağı endişesi nedeniyle Çarşamba günü $5696’ya kadar geriledi. Ancak Perşembe günü gelen, ABD ve İngiltere’nin anlaştığına dair haberinin ve Çin Ticaret Bakanlığı’nın ABD ile en kısa sürede aşamalı bir anlaşmaya varmayı ve gümrük vergilerini iptal etme yönünde ilerlemeyi umdukları açıklamasının etkisiyle LME bakır toparlanarak haftayı $5820 seviyesinden kapattı. Çin Başkan Yardımcısı Liu He, Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin'in ABD ile birbirlerinin kaygılarını gidermek için birlikte çalışacağını ve ticaret savaşını durdurmanın her iki taraf ve dünya için iyi olacağını söyledi.
Almanya’da açıklanan zayıf ZEW beklenti verisi hafta ortasında euroyu baskılasa da anlaşma haberinin ardından euro dolar karşısında 1.1172’ye kadar yükseldi. AB ve İngiltere'nin Brexit anlaşmasının varmasının desteğiyle sterlin Perşembe günü 1.2988 ile Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Ekim 1985'ten bu yana arka arkaya en yüksek artışını kaydetti.
3 büyük ABD endeksi ABD’nin ticaret anlaşması olabileceği açıklamaları ve güçlü bilançolar ile yeni haftanın ilk işlem gününü %0.21-%0.91 primlerle kapattı.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng yaptığı açıklamada, Çin ve ABD'nin ticaret müzakerelerinde bazı ilerlemeler kaydettiklerini belirterek, iki tarafın da birbirlerine saygı duyması durumunda bütün sorunların çözüleceğini söyledi. ABD Başkanı Trump dün Çin anlaşması konusunda iyimser açıklamalar yaparken, Beyaz Saray danışmanı Kudlow, görüşmelerin iyi gitmesi durumunda Aralık ayında uygulanması planlanan Çin mallarına yönelik gümrük vergilerinin geri çekilebileceğini söyledi.
Brexit'in ertelenmesi, geçen hafta kabul edilen bir anlaşmanın Brexit'in çok küçük ekonomik aksaklıkla sonuçlanacağını garanti edeceği yönündeki iyimserliği zedeledi. Oylamanın ertelenmesi, Başbakan Boris Johnson'ın Brexit anlaşmasıyla ilgili bir karar alma planını boşa çıkardı. Ancak sterlin Avrupa Birliği'nden düzensiz bir şekilde çıkmanın önleneceğine dair güvenin etkisiyle yükselişini sürdürdü. İşlemciler parlamentoda bugün yapılacak Brexit anlaşmasına ilişkin kritik oylamanın bir sonraki adımı belirlemesini bekliyorlar. Dün 1.3012 ile Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeyi test eden sterlin bu sabah 1.290’den işlem görüyor. Euro, dolar karşısında 1.1140 ile yatay ekside seyrediyor.
Şili’nin başkenti Santiago’da metro bileti fiyatlarının artırılması ile başlayan ve başka kentlere de sıçrayan protestolarda en az 10 kişi öldü. Protestolar yaklaşık bir hafta önce metro bileti fiyatının 800’den 830 Şili Pesosu’na yükseltilmesi nedeniyle başlamıştı. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera Cumartesi günü metro bileti zammından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen, protesto eylemleri devam etti. BHP Escondida madeni çalışanları protestoya destek olmak için bugün bir günlük grev yapacak.
Şili’deki kaos ortamı bakır üretimine dair endişeleri arttırdı. Çin ile ABD’nin anlaşmaya yakın olduğu beklentileri, Brexit’de sona yaklaşılması ve arz tarafındaki azalışlardan destek bulan LME bakır dün $5869’a kadar yükseldi. Günü %0.36 primle kapatan LME bakır bugün $5830 seviyesi etrafında işlem görüyor, $5850-$5870 bandının kırılması halinde $5989 seviyesi gündeme gelecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Perşembe günü yeniden başlayan ABD-Çin ticaret görüşmeleri vardı. Ticaret görüşmeleri başlayana kadar olumsuz haber akışı nedeniyle hisse senedi piyasalarında satışlar izlendi. Ancak görüşmelere dair pozitif haberlerin gelmeye başlamasıyla haftanın son iki gününde piyasalar yönünü yukarı çevirdi.
Wall Street hafta başında ABD’nin bazı Çin teknoloji şirketlerini kara listeye aldığı ve kamu emeklilik fonlarındaki Çin hisselerine sınırlama getirilebileceği haberleriyle gerilemişti.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmede, Avrupa Birliği’nin Kuzey İrlanda’nın gümrük birliğinde kalmasında ısrarcı olması durumunda Brexit konusunda bir anlaşma sağlanmasının mümkün olmadığı şeklindeki açıklaması hafta başında Avrupa endekslerine satış getirmişti.
ABD’nin Çin heyetinin başındaki başkan yardımcısı Liu’yu Beyaz Saray’da ağırlayacak olması ve Çin’in anlaşmaya varmak istediğini ifade etmesi hafta sonuna doğru ABD endekslerine alım getirdi. Teknoloji hisselerinin yanı sıra finansallarda da primler göze çarparken, 3 büyük ABD endeksi Perşembe gününü %0.6 ve Cuma gününü %1 civarında primle kapattı. Veri takviminde, ABD eylül ayı TÜFE açıklamaları ise beklentilerin altında kaldı.
Euro/usd paritesi, ABD-Çin arası görüşmelerde bir nebze iyimserlik, Brexit’e dair daha olumlu açıklamalar ve Fed’in faiz indirim beklentilerinde artışın verdiği destek ile haftayı primli kapattı.
Avrupa’dan gelen iyimser yorumların Brexit'te anlaşma olması ihtimalini desteklemesiyle sterlin Perşembe günü dolar karşında %1.93 değer kazandı, haftayı %2.55 primle 1.2647 seviyesinden kapattı.
LME bakır ekonomik büyümeyi yavaşlatan, bakır talebini azaltan Çin-ABD ticaret savaşında anlaşmaya dair yeni umutlarla Perşembe günü %1.63 primle kapandı. Cuma günü de yükselişini sürdüren ve $5825 seviyesini test eden LME bakır haftayı %2.29 primle $5803 seviyesinden kapattı.
Bir haftalık tatilin ardından Salı günü yeniden açılan Çin endeksleri artan umutlarla haftayı primli kapattı.
FED Başkanı Powell geçen hafta yaptığı konuşmada FED’in para piyasalarını sakinleştirmek için gerekli müdahaleleri yapacağını ve kısa vadeli tahvil alımlarının devam edeceğini belirtti. Son FED toplantısına ait tutanaklar, üyelerin Amerikan ekonomisinde artan risklere karşı faiz indirimi hareketinin hangi seviyeye kadar gerçekleşebileceğini tartıştığını gösterdi. Üyelerin genel olarak ekonomik aşağı yönlü risklerinin arttığı konusunda aynı fikirde olduğu görülürken ticaret konusunun belirsizliği ve dünyanın geri kalanındaki ekonomik zayıflığın Amerikan ekonomisini olumsuz etkilediğine kanaat getirildi.
IMF'nin yeni başkanı Georgieva, küresel ekonominin "senkronize" şekilde yavaşladığı uyarısında bulundu. Georgieva, IMF araştırmalarının ticaret anlaşmazlıklarının küresel büyümeyi 2020’de %0.8 aşağı çekebileceğini gösterdiği açıklamasında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Çin ile müzakere edilen ve ticaret savaşını sonlandıracak anlaşmanın ilk safhasının çerçevesini çizdi. Trump, Çin ürünlerinden alınacak ek gümrük vergisini askıya alırken, iki tarafın yetkilileri de uzlaşıya varılmadan önce yapılması gereken çok fazla işin olduğunu söylüyorlar. Tarım, para birimleri ve bazı yönleriyle fikri mülkiyet haklarını kapsayan ilk safha, ABD ile Çin arasında 15 aydır devam eden misilleme yarışını bitirmek için atılan şu ana kadarki en büyük adım olacak. İki ülkenin birbirlerinden ithal ürünlere getirdiği ek gümrük vergileri finansal piyasalarda çalkantıya yol açtığı gibi ekonomik büyümeyi de yavaşlattı. Cuma günü yapılan açıklamada ayrıntı verilmedi. Trump yazılı bir anlaşmanın sağlanmasının beş haftayı bulabileceğini söyledi. Trump, gerçekleşeceğine inansa da bu süreçte anlaşmanın gerçekleşmeme olasılığından da bahsetti.
Yeni haftanın ilk işlem gününde ekonominin gündem maddesi ticaret savaşı olmaya devam etti.
Geçen hafta ABD ve Çin arasında anlaşma ihtimalinin güçlenmesiyle birlikte Cuma günü endekslerde hızlı yükseliş yaşanmıştı. Dün ise, Çin’in kısmi anlaşma öncesinde daha fazla görüşme yapmak istediğine yönelik haber akışı risk iştahında gerilemeye yol açtı. ABD’de 3 büyük endeks dün günü %0.1 civarında kayıplarla kapattı.
İngiltere’de parlamento dün yeniden göreve başladı. AB yetkililerinin Başbakan Johnson’ın planının anlaşmaya temel oluşturacak nitelikte olmadığını açıklamaları ise sürece dair belirsizliğin sürdüğünü gösteriyor.
Çin’de bu sabah açıklanan verilere göre %2.8'den %2.9'a yükselmesi beklenen Eylül ayı CPI %3.0 olurken -0.8'den -%1.2'ye gerilemesi beklenen PPI beklentiyi karşıladı. Çin endeksleri dünkü primli kapanışın ardından bugün ekside kapandı.
Çin’de dün açıklanan verilere göre ithalat Eylül ayında yıllık bazda %8,5 gerileme ile %6,0 düşüş beklentisinin altında gerçekleşirken, aynı dönemde ihracatta yıllık bazda düşüş %3,2 seviyesinde gerçekleşti.
LME bakır dün Çin’de açıklanan verilerin talebin zayıf olduğu olduğunu göstermesiyle $5742’ye kadar geriledi. Ancak ABD-Çin görüşmelerine dair umutların yeniden yeşermesiyle yön değiştiren bakır günü $5820 seviyesinden kapattı. LME bakır bugün ise $5774-$5820 bandında işlem görmeye devam ediyor.
Piyasalar bu hafta İngiltere ve Avrupa Birliği'nin Perşembe ve Cuma günü gerçekleşecek görüşmesini takip ediyor. Görüşmelerin sonunda İngiltere'nin anlaşmasız şekilde birlikten çıkmaya doğru yönelip yönelmediği netleşecek.
ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasında geçtiğimiz hafta ilk safhaya gelindiğinin açıklanması piyasayı rahatlatsa da, anlaşmanın detaylarının yetersizliği petrol fiyatlarındaki gerileme, Çin borsalarındaki düşüş ve güvenli liman yenin dolar karşısındaki kazanımlarıyla beraber iyimserliği sınırladı.
Cuma günü 1.1062 dolar ile üç haftanın zirvesini gören euro, dolar karşısında 1.1008’den işlem görmeye devam ediyor. Sterlin ise %0.433 primle 1.2652 seviyesinden işlem görüyor.
Makro veri açıklamaları açısından yoğun geçek haftada Çin’de endüstriyel üretim, perakende satışlar ve kentsel yatırımlar verileri; Euro Bölgesi’nde enflasyon ve sanayi üretimi; ABD’de ise perakende satışlar, sanayi üretimi ve konut verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Küresel piyasa hisseleri, ABD ISM imalat endeksinin on yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerilemesiyle oluşan ABD-Çin ticaret savaşının etkilerinin ABD ekonomisine yansıdığı endişelerine paralel olarak geçtiğimiz haftada geriledi.
ABD'de ISM imalat endeksi Salı günü 47.8'e gerileyerek Haziran 2009'dan bu yana en düşük değeri aldı (beklenti 50.1). Endekste 50'nin altı daralmaya, üzeri seviyeler büyümeye işaret ediyor. ABD ekonomisinde büyüme yavaşlarsa, küresel ekonomiyi destekleyen az sayıdaki olumlu unsurdan biri daha ortadan kalkmış olacak. ABD'nin yavaşlaması ayrıca Avrupa ekonomisinin resesyona girmek üzere olduğuna işaret eden göstergeleri izleyecek.
Çin piyasalarının kapalı olması nedeniyle baz metallerde işlem hacimleri hafta genelinde düşük seyretti (National Day tatili 01-07 Ekim). LME bakır ISM endeksinin açıklanmasının ardından Salı günü $5588 ile 3 Eylül’den ($5518) bu yana en düşük seviyeye geriledi. Düşük seviyelerden gelen alımlarla hafif toparlanan LME bakır, ABD’nin AB’ye yeni gümrük vergileri getireceği açıklamalarının, global ekonomik büyümeye ve endüstriyel metallere olan talebe dair endişeleri arttırmasıyla tekrar kazançlarını geri verdi. LME bakır haftayı $90 kayıpla $5673 seviyesinden kapattı.
ABD’nin Çin ve şimdi AB ile girmiş olduğu ticaret savaşlarının ekonomik verilerin zayıflattığı kanısı piyasadaki risk iştahını azaltan durum olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. ABD, AB menşeli uçak ve çeşitli ürünlere yeni gümrük vergileri getirdiğini açıkladı. AB'li üreticiler zaten ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergileri ve Trump'ın AB’de üretilen otomobil ve otomobil parçalarına gümrük vergisi getirme tehdidiyle karşı karşıyaydı.
Kötü gelen verilerin etkisiyle Fed vadelilerine göre 30 Ekim’deki Fed toplantısında bankanın 25 bps faiz indirim ihtimali %85 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Dolar endeksi, Salı günü veri öncesinde 99.667 ile 2.5 yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra verinin ardında yön değiştirdi. ABD ekonomisinin resesyona girebileceği endişelerinin artmasıyla dolar endeksi haftayı %0.3 kayıpla kapattı. Euro ise Almanya’nın resesyona gireceği endişeleri ile baskılansa da dolardaki değer kaybı nedeniyle primli kapandı.
Cuma günü ABD’de Eylül istihdam artışı 130K beklentisinin altında 114K olarak açıklansa da bir önceki verinin 96K seviyesinden 1225 seviyesine revize edilmiş olması, verinin beklenti altında kalmasının önüne geçti. İşsizlik oranı %3.7 beklentisinin altında, %3.5 olarak açıklandı. Bu son 50 yılın en düşük işsizlik oranı olarak dikkat çekti. Saatlik ücretler verisinde aylık bazda %0.2 artış bekleniyordu ancak herhangi bir değişiklik olmadığı açıklandı, veri yıllık bazda da %3.2 beklentisinin altında, %2.9 seviyesinde kaldı. İstihdam artışının ekonominin gücüne işaret etmesine karşılık, ücret verisinde artış olmaması piyasadaki FED’in faiz indireceği beklentisi değiştirmedi ve ABD endekslerine Cuma günü güçlü alım geldi. Ancak hafta başındaki sert satışlar nedeniyle endeksler haftayı ekside kapattı.
10-11 Ekim’de gerçekleşecek olan ABD-Çin ticaret görüşmelerinde Çin’in görüşme başlıklarını sınırlı tutacağı haberi piyasada olumsuz bir hava yarattı. 3 büyük ABD endeksi dün günü %0.4 civarında kayıplarla kapattı.
Avrupa piyasaları, Cuma günü ABD istihdam verisi sonrası izlenen toparlanmayı dün de sürdürdü. Ekonomik veri bakımından sakin olan günde Almanya fabrika siparişleri öne çıktı. Ağustos ayında %0.3 gerileme beklentisine karşın %0.6 gerileme gösteren fabrika siparişleri endekslerdeki toparlanmaya engel olamadı.
Dolar, riskten kaçış ve küresel ticaret görüşmelerindeki zayıf çözüm beklentilerinin etkisiyle dün yükseldi. Gün içerisinde 99.005 seviyesini test eden dolar endeksi, günü %0.16 artıda kapattıktan sonra bugün yatay seyrediyor.
Bir haftalık tatilin ardından yeniden açılan Çin endeksleri bu sabah primli seyretti, Asya geneline alımlar hakim oldu. Ancak yatırımcılar Trump'ın ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik hızlı bir anlaşma yapılmasının pek mümkün olmadığını söylemesiyle temkinli kaldılar.
LME bakır dün bu hafta yeniden başlayacak Çin-ABD görüşmelerine dair umutlarla dün günü %0.6 primle kapattı. LME bakır 30 Eylül’den bu yana ilk kez $5700 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleştirmiş oldu. Arzın bol olması nedeniyle contango yükseldi. Cash 3 aylık bakır fiyatı arasındaki contango bu sabah 36.9 ile Ağustos 2018’den bu yana en yüksek seviyede. LME bakır büyük üreticilerdeki arz kesintilerine rağmen zayıf talep nedeniyle yılbaşından bu yana %2.77 değer kaybetti.
Çinli yatırımcıların dönmesiyle birlikte işlem hacmi artarken LME bakır bu sabah Asya seansında $5758’e kadar yükselse de ABD’nin Çin’in yapay zeka şirketlerini de kara listeye dahil ettiği haberinin ardından $5682’ye kadar geriledi.
İndir