Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2013-31.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

FED ve ECB toplantılarının yanı sıra veri trafiğinin de oldukça yoğun olduğu bir hafta geride kaldı. LME bakır, geçtiğimiz hafta başında global piyasalardaki yavaşlamaya dair endişelerle 6721$/tona geriledi. Ancak FED’in ekonominin güçlendirilmesi için tahvil alımlarını devam ettireceğine dikkat çekmesi ve Çin’de 50,3’e yükselen imalat PMI rakamının sert yavaşlama endişelerini azaltmasıyla bakır da 7079$/tona yükseldi. ABD’de tarım dışı istihdam 185K beklentisine karşılık 162K açıklandı. Veri, tahvil alımlarının azaltılmaya başlanması konusunda FED’in daha temkinli hareket etmek zorunda kalabileceği algısını oluşturdu. İşsizlik oranının %7,4 ile Aralık 2008’den bu yana görülen en düşük seviyeye gerilemiş olması bile bu algıyı değiştiremedi.

ECB ise faizleri değiştirmediği toplantının ardından destekleyici para politikasının devam edeceği sinyalini verdi. Olumsuz ABD istihdam verisinden sonra 1,33’ü yukarı yönlü kıran euro, bu seviyede kalıcı olamasa da hemen aşağısında işlem görmeye devam ediyor. LME bakır, haftayı %2 primle kapattı; fakat yılbaşından bu yana değer kaybı %12 seviyesinde.

Geçen haftayı oldukça hareketli geçiren piyasalar yeni haftaya ise sakin başladı. ABD’de Dow ve S&P 500 endeksleri, geçen haftaki rekor yükselişlerinin ardından piyasaya yön verecek önemli bir gelişme olmamasıyla dün hafif düştü. Haftanın ilk gününde işlem hacmi oldukça düşük kalırken, hafta sonuna doğru Çin’de açıklanacak ithalat-ihracat ve endüstriyel üretim verileri dışında piyasayı etkileyebilecek önemli makroekonomik veri bulunmuyor. Bugün zayıflayan doların etkisiyle %1 primli işlem gören bakır, hafta başından bu yana 6945-7080$/ton dar bandında hareketini sürdürüyor.



İndir

2013-30.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Global piyasalar bugün sonlanacak FED toplantısı öncesinde karışık bir haftayı geride bıraktı. Çin Merkez Bankası’nın mevcut sıkı kredi koşullarını gevşeteceği açıklamasıyla bakır geçen haftaya primli başlamış; ancak Çarşamba günü Çin’de 11 ayın en düşük seviyesinde ve daralmaya işaret eden 50 seviyesinin altında açıklanan öncü imalat PMI endeksi nedeniyle gerilemişti. ABD ve Avrupa’dan gelen olumlu verilerin etkisiyle hafta ortasında 7119$/ton seviyesine kadar yükselse de, Çin’in talebindeki daralmaya dair endişelerle 7000$/ton seviyesinin üzerinde tutunamadı ve haftayı %1 kayıpla kapattı. ABD borsaları ise yükselişini sürdürdü.

Bu hafta ise merkez bankası toplantıları ve veri trafiği açısından oldukça yoğun bir hafta. Özellikle bu akşam iki günlük toplantısı son bulacak olan FED’in açıklamları takip edilecek. Bu toplantı, tahvil alımları için daraltma beklentisinin olduğu Eylül ayı öncesindeki son toplantı olması açısından önem arz ediyor. FED dışında bu hafta ECB ve BOE toplantıları da yapılacak.

Lme bakır, FED toplantısı ve yarın sabah Çin’de açıklanacak NBS ve HSBC imalat PMI verileri öncesinde dün 6721$/tona kadar geriledi. Bugün ay sonu alımlarının etkisiyle 6800$tonun üzerine çıksa da, ABD’de beklentilerin üzerinde gelen büyüme ve ADP iş gücü değişimi verileri sonrası FED’in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı endişesiyle tekrar 6800$/ton seviyesinin altına indi. Teknik olarak fiyatın 6721$/ton seviyesinin altına inmesi durumunda 6602$/tona kadar sarkması beklenebilir.




İndir

2013-29.Hafta

  DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz haftanın gündeminde Fed başkanı Bernake’nin Temsiler Meclisi ve Senato’da yaptığı sunumlar vardı. Bernanke, tahvil alım programıyla ilgili yapılabilecek değişikliklerin ekonomik verilere bağlı olacağını ve uygulanan politikaların (aylık $85 milyar tahvil alımı) görünür bir süre daha devam edeceğini açıkladı.

Açıklamalar sonrası 7046$/tona kadar yükselen bakır, Çin’in ikinci çeyrekte %7,5 büyüme göstererek daralmasının etkisiyle geriledi. Hafta boyunca 6835-7046$/ton bandında işlem gören bakır, haftayı hafif ekside 6920$/ton seviyesinden kapattı. Haftanın bir diğer önemli maddesi de PBOC’nin (Çin Merkez Bankası) haftanın son gününde bankaların uyguladıkları taban kredi oranını serbest bırakması oldu (Mortgage kredileri dışında). Yaşanan bu gelişmelerin eşliğinde endekslere alım geldi; ABD tarafında açıklanan bilançoların piyasa beklentilerinden iyi gerçekleşmesi de risk alma iştahını arttırdı.

Bu haftaya piyasalar Pazar günü Japonya’da yapılan ve Başbakan Abe’nin zaferiyle sonuçlanan seçimlerle başladı. Böylece parlamentonun her iki kanadında da çoğunluğu elde eden hükümet, büyüme yanlısı reformları gerçekleştirmekte rahatlayabilir algısı oluştu. Çin'de hükümetin demiryolları projeleri yapacağı; büyümenin %7'nin altına düşmesine izin verilmeyeceği haberleri de olumlu havayı perçinledi. Asya borsaları 6 haftanın zirvesine yükseldi.

Lme bakır da haftaya hızlı bir başlangıç yaptı 7056$/ton ile 18 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Yükselişte zayıflayan doların ve Çin’in borçlanma oranlarındaki tabanı kaldırmasının yavaşlayan ekonomiyi canlandıracağı beklentisi etkili oldu. Bugün kar satışlarının etkisiyle hafif gerilese de 7000$/tonun hemen üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Global piyasaların seyri açısından bugün ABD seansı sonrası açıklanacak Apple bilançosu ve yarın sabah Çin’de açıklanacak öncü HSBC imalat (PMI) verisi oldukça önemli. Haziran ayı verisi 48,2 açıklanarak daralmaya işaret etmişti.



İndir

2013-28.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Oldukça yoğun bir hafta geride kaldı. Gündemi, Fed toplantı tutanakları ve Bernanke’nin açıklamaları ile IMF’in ekonomik büyüme tahminleri ve Çin verileri oluşturdu. IMF, ABD için 2013 yılı büyüme tahmini %1,9’dan %1,7’ye indirdi. Çin’deki büyümenin kredilerdeki hızlı büyüme nedeniyle aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu belirtirken Çin’in büyüme tahminini %7,8’e çekti. Çin’de enflasyon son 4 ayın zirvesine ulaşırken, şaşırtıcı derecede zayıf ticaret verileri ekonomide yavaşlamanın başladığına işaret etti. Ticaret verisi, bakır talebine dair endişeleri arttırsa da; bakırın aşırı satım bölgesinde olması ve teknik alımlar, keskin düşüşü engelledi.

Hafta başında zayıf bir seyir izleyen bakır, Fed toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından konuşan Başkan Bernanke’nin açıklamalarıyla 7049$/tona kadar yükseldi. Bernanke, gevşek para politikasının öngörülebilir gelecekte sürdürüleceği açıklamasında bulundu. Açıklama sonrası dolarda hızlı gerileme yaşandı. Pazartesi günü Çin’de açıklanan büyüme verisi öncesindeki endişelerle bakır, kazançlarının bir kısmını geri vererek haftayı %2,9 primle kapattı. Euro dolar karşısında 1,32’ye kadar yükselse de tutunamadı.

Piyasalar Fed Başkanı Bernanke’nin geçen haftaki ılımlı açıklamaları sonrası bu haftaya Çin’de açıklanan büyüme verisi ile başladı. Çin ikinci çeyrek büyüme rakamı %7,5 ile beklentilere paralel gerçekleşti (beklenti:%7,5 önceki:%7,7). Verinin yatırımcıların korktuğu gibi gelmemesi piyasadaki olumlu havayı destekledi. Dün ABD’de açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin altında açıklanması, Fed’in tahvil alımlarına devam edeceği şeklinde değerlendirildi.

Geçen hafta rekor yüksek seviyelerden kapanan ABD endeksleri Citigroup’un açıkladığı güçlü ikici çeyrek sonuçlarının ardından dün de primli kapandı. Çin verisi sonrası haftanın odak noktasında, Bernanke’nin Çarşamba günü başlayacak ekonomi sunumu yer alıyor. Piyasaları olumlu etkileyen geçen haftaki açıklamaları sonrası bu görünümü devam ettirip ettirmeyeceği önemli. Bugün ABD’de açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde artması ve Bernanke’nin konuşması öncesinde gerileyen doların etkisiyle Lme bakır tekrar 7000$/ton seviyesinin üzerine çıktı. Şu an 7020$/tondan işlem gören bakır için sırasıyla 7069-7162$/ton seviyeleri direnç olarak izlenebilir.





İndir

2013-27.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Piyasaların heyecanla beklediği Cuma günü açıklanan ve 195.000 kişi artışla beklentileri aşan tarım dışı istihdam rakamı Fed’in Eylül ayından itibaren tahvil alımlarını azaltacağı endişelerini arttırdı, dolar ve ABD hazine faizlerinde yükselişe neden oldu. Cuma günü ABD 10 yıllık hazine tahvil faizi iki yılın en sert yükselişini kaydetti. Veri ile birlikte büyüme algılaması ön planda olan S&P 500 endeksi yükselişine devam etti. Lme bakır geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde %3,4lük yükselişle iki ay içerisindeki en büyük günlük ralliyi yaptı. Yükselişte düşük seviyelerden gelen teknik alımlar ve Çin’de bakır tedariğindeki dar boğaz etkili oldu. 6999$/tona kadar yükselen bakır Fed politikalarına dair endişelerle kazançlarını koruyamadı ve haftayı 6768$/ton seviyesinden yatay kapattı.

Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın gevşek para politikalarının sürdürüleceğine ilişkin açıklamalarıydı. Japonya Merkez Bankası'nın başlattığı agresif parasal desteğe ise devam etmesi bekleniyor. Cuma günü 1,2805’e gerileyen Eur/Usd paritesi gelen tepki alımlarıyla bugün 1,2870’den işlem görüyor. Piyasa oyuncularının Fed’in tahvil alımlarını azaltacağına yönelik pozisyon almasıyla birlikte dolardaki yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor.

Dün veri açıklaması olmaması nedeniyle piyasada sakin bir seyir hakimdi.Veri akışı bu sabah Çin’de açıklanan enflasyon verisi ile başladı. Beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verisi Çin Merkez Bankası'nın kısa vadede para politikasını gevşeterek ekonomiyi destekleyebilme olasılığını azalttı. Dünyanın en büyük bakır tüketicisinin büyümesinde yavaşlamaya işaret eden veri bakır fiyatını aşağı çekti. Ancak düşüş, bakırın fazla satım bölgesinde olmasıyla sınırla kaldı. Piyasada yarın Çin’de açıklanacak ithalat-ihracat verileri ve FOMC tutanakları ile sonrasında Başkan Bernanke’nin basın toplantısı bekleniyor. Dün seans sonrası Alcoa’nın beklentilerin üzerinde kar açıklamasıyla başlayan ikinci çeyrek bilanço dönemi yarın JP Morgan finansallarıyla devam edecek.




İndir

2013-26.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Fed’in tahvil alımlarını azaltabileceği endişesi, geçen hafta da piyasalarda etkisini göstermeye devam etti. Rekor seviyelere yükselen ABD endeksleri, tahvil alımlarının azalacağı ve 2014 yılı sonuna kadar sonlandıracağı haberiyle geriledi. S&P 500 endeksi, Cuma gününü ve Haziran ayını düşüşle kapattı. Ancak bu yılın ilk 6 ayı, gösterge endeks için 1998’den beri görülen en iyi ilk yarı oldu.
Lme bakır ise yılın ilk yarısını %15 kayıpla geride bırakırken, Haziran ayını da Eylül 2011’den sonra en büyük aylık kayıpla (%7) kapattı. Global bakır talebinin %40’ına sahip olan Çin’deki yavaşlama kaygıları ve likidite sorunu da bakırdaki düşüşü destekledi. Lme bakır, 25 Haziran’da 6602$/tona gerileyerek son 3 yılın en düşük seviyesini gördü.
Geçen haftayı %1’in üzerinde kayıpla kapatan bakır, bu haftanın ilk işlem gününe gerek sabah gelen teknik alımlar gerekse ilerleyen saetlerde açıklanan Avrupa ve ABD’deki olumlu imalat verilerinin etkisiyle primli başladı. Dün görülen %3’lük yükseliş sonrası bugün 6900$/tonun üzerinde yatay seyir izliyor. Hafta başından bu yana 6721-6982$/ton bandında işlem görüyor.

Diğer taraftan madenlerdeki bakır üretiminin talebi karşılayacak düzeye gelmesi, piyasanın geçmiş yıllardaki arz açığı görünümünden sıyrılması ve stokların tırmanıyor oluşu, fiyatları baskı altında tutuyor. Bakır pazarının 2009’dan bu yana ilk kez 2013’te arz fazlası vereceği tahmin ediliyor.

Piyasalarda bu hafta Perşembe günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verisi bekleniyor. Veri, Fed’in izleyeceği yol bakımından bu ay özellikle önem arz ediyor.




İndir

2013-25.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

P
iyasaların heyecanla beklediği Fed toplantısı sonlandı. Başkan Bernanke toplantı sonrası yaptığı açıklamada, varlık alımlarının bu yılsonuna doğru yavaşlatılıp 2014’te sonlandırılabileceğini belirtti. Açıklama sonrası dolar güçlenirken, emtialara satış geldi. 22 Mayıs’ta Bernanke’nin ilk sinyali vermesinin ardından yükselişe geçen 10 yıllık ABD getirileri, açıklamaların ardından Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyeleri gördü. ABD ve Avrupa piyasalarında ise %3’e varan kayıplar görüldü.1,34’ün üzerine çıkan EUR/USD paritesi 1,31’e geriledi. Altın, Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyelere gerilerken, 2013 yılı kaybı %23’e ulaştı.

Geçen hafta, büyümeye dayalı emtialardan brent petrol %4, alüminyum ve bakır %3,5 oranında değer kaybetti. Lme bakır son zamanlardaki güçlü desteği 6800$/tonu kırarak 6692$/tona kadar geriledi. Bakırın yıllık kaybı ise %16’yı buldu.

B
u haftaya ise piyasalar Çin’in likidite sorunu ile başladı. Çin'de bankalar arası fonlama maliyetlerindeki yüksek ve volatil seyir piyasada tedirginliğe neden oldu. Dün %5 değer kaybeden Çin Şanghay endeksi, Fed’in tahvil alımlarını azaltacağı endişesinde olan piyasalardaki satışları hızlandırdı. ABD endekslerinde gün içerisinde %2’ye çıkan kayıplar, Fed’den iki yetkiliden gelen, desteklerin hemen sonlanmayacağına dair açıklamalar sonrası %1’e indi.
Açıklama sonrası dolardaki yükseliş ise durdu. EUR/USD paritesi 1,3050’den tekrar 1,31’e yükseldi. Lme bakır bu sabah, Çin ekonomisindeki daralma ve Fed’in yaratığı endişeyle 2010 yılı ortasından bu yana en düşük seviye olan 6602$/tona kadar geriledi. Ancak düşük seviyelerden gördüğü alımlar sonrası bugün %1,4 yükselişle, 6800$/ton seviyesinin hemen üzerindeki seyrini sürdürüyor. Haftanın geri kalanında Almanya’da işsizlik,TÜFE ve perakende satışlar verileri; ABD’de ise GSYİH (nihai), haftalık işsizlik maaş başvuruları ve Michigan tüketici güven endeksi verileri açıklanacak. ABD’den gelecek verilerin pozitif olması, Fed’in kararını destekler nitelikte olacağı için metallerin üzerindeki baskıyı arttırabilir.





İndir

2013-24.Hafta

  DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Global piyasaların odak noktasında 19 Haziran’daki ABD Merkez Bankası FED’in faiz toplantısı ve sonrasında da FED Başkanı Bernanke’nin açıklamaları var. FED’in bu haftaki toplantısında çıkış stratejisinde zamanlama sinyali verip vermeyeceği merak konusu. Bernanke, bir süredir varlık alım programında ayarlamaya gidilmesinin FED’in daha erken bir zamanda kısa vadeli faizlerde artışa gideceği anlamına gelmediğine vurgu yapıyor ancak piyasada bu konuda endişeler var. Dün Financial Times’da yer alan bir makalede FED’in parasal genişlemeden çıkışa yakın olduğu yönündeki ifadeler ABD endekslerini baskı altına almıştı.

Geride bıraktığımız hafta ABD faizlerinde yaşanan yükseliş ve BOJ’un ilave parasal genişlemeye gitmemesi emtialara satış getirdi. Hafta genelinde %2 değer kaybeden LME bakır, dün yatırımcıların short pozisyonlarını kapatmaya yönelmeleriyle yükselse de bugün toplantı öncesi endişelerle geriledi. Ayrıca Pekin’in konut balonunu önlemek amacıyla aldığı tedbirler sonrası Çin’de bugün açıklanan veri, konut fiyatlarındaki artışın yavaşladığını gösterdi. Veri sonrası Çin’in bakıra olan talebine dair endişelerin artması da düşüşü destekledi. LME bakır pazartesi günü gördüğü 7176$/ton seviyesinin ardından, bugün psikolojik destek seviyesi olan 7000$/tonu kırdı. Zayıflayan doların etkisiyle son zamanlarda güçlenen parite bugün Almanya Zew endeksi verisi sonrası 1,3398’e kadar yükselerek 4 ayın zirvesini gördü. Ancak bakır ile eur/usd paritesi bir süredir paralellik göstermiyor.

Bu haftanın bir diğer önemli konusu da Haziran ayı öncü PMI endeksleri. Perşembe günü Çin, ABD ve Euro bölgesinde PMI verileri açıklanacak. Avrupa PMI’larında stabilizasyon sinyalleri aranıyor. Her ne kadar Çin PMI’ı ve ABD’de 50’nin altı daralma bölgesine geçen ISM imalat endeksi soru işareti yaratsa da Avrupa’da Mayıs ayı PMI’larında kayda değer ilerleme sinyalleri görülmüştü.





İndir

2013-23.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

G
eride bıraktığımız hafta Fed’in varlık alım programını azaltabileceğine ilişkin belirsizliğin sürmesi piyasalar üzerinde baskı yarattı. Riskli varlıklara olan talep gerilerken, eurodaki yükseliş dikkat çekti. Hafta boyunca ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam (175.000) ve işsizlik oranı (%7,6) verileri beklendi. Verinin Fed’in desteklerini yakın zamanda azaltacağı endişesine neden olacak kadar güçlü olmaması piyasaları destekledi. Hafta başında bir ayın en düşük seviyesini gören S&P 500 endeksi, haftayı primli kapattı. Hafta boyunca7221-7500 $/ton bandında işlem gören LME bakır, haftayı 7235$/ tondan yatay kapattı. Euro ise ECB başkanı Draghi’nin ekonomik görünüme ilişkin daha az negatif bir tablosu çizmesi sonucunda hızlı bir şekilde toparlandı 1,3070’den 1,33’e kadar yükseldi.

Bu haftaya ise piyasalar hafta sonu Çin’de açıklanan verilerin etkisiyle başladı. Çin’de %2,5’e yükselmesi beklenen enflasyon %2,1 olarak açıklandı. Sanayi üretimi ise beklentilerin altında kaldı. En büyük metal tüketicisi Çin’in büyümesindeki yavaşlamaya dair endişeler, piyasadaki arz problemlerinden destek bulan bakırı tutmaya yetmedi. LME bakır hafta başından bu yana %2,4 değer kaybetti. Son bir aydır 7100-7500 $/ton bandında kalan LME bakır bugün 7100$/tonun altına geriledi. 7055 $/tondaki önemli desteği kıran bakır, 7050$/tondan işlem görmeye devam ediyor. Hafta genelinde Euro bölgesinde sanayi üretimi, ABD tarafında ise perakende satışlar, haftalık işsizlik başvuruları, Michigan tüketici güven endeksi, sanayi üretimi, ÜFE takip edilecek önemli veriler olarak sıralanabilir.



İndir

2013-22.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçen hafta, FED’in varlık alımlarını azaltıp azaltmayacağı konusu ve bu hareketin zamanlaması piyasaların gündemini oluşturdu. Haftanın ilk işlem gününde kapalı olan İngiltere ve ABD piyasaları, Salı günü ABD cephesinden gelen verilerle güçlü bir başlangıç yaptı. Beklentilerin üzerinde açıklanan ABD konut fiyatları ve tüketici güveni verileri piyasayı destekledi. LME bakır haftanın zirvesi olan 7379 $/tona kadar yükseldi. Ancak hafta ortasında ABD’de tahminlerin üzerinde gelen haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile Cuma günü açıklanan ve aylık bazda gerileyen tüketim harcamaları verileri olumsuz bir tablo çizdi. Lme bakır hafta boyunca 7198-7379$/ton dar bandında hareket etti. Haftayı %1 kayıpla, Mayıs ayını ise %3,4 primle kapattı. 6780-7534$/ton bandında oldukça volatil bir Mayıs ayı geride kaldı.

Cumartesi günü Çin’de açıklanan resmi imalat PMI endeksinin 50,6’dan 50,8’e yükselmesi LME bakırı destekledi. 2 gün sonra açıklanan HSBC imalat PMI endeksinin 49,2’ye gerileyerek, Ekim 2012’den bu yana en düşük değeri almasının ise piyasada pek etkisi olmadı. Çin’in endüstriyel metallere olan mevsimsel talebinde artış beklenirken dünyanın en büyük ikinci bakır madeni olan Freeport’un Grasberg madeninin kapalı kalacak olması da fiyatı destekledi. 28 kişinin ölümüyle sonuçlana tünel kazası sonucu günlük 220.000 m/ton bakır üreten madenin incelemeler bitinceye kadar (2-3 ay) kapalı kalacağı açıklandı. Zayıflayan dolar da metallerin güçlü kalmasında bir diğer etken olarak sayılabilir. 1,30 seviyesindeki psikolojik direnci kıran EUR/USD paritesi, kısa süreliğine de olsa 1,31 seviyesinin de üzerini gördü. Dün ABD’de açıklanan ISM imalat endeksinin beklentilerin altında kalması, FED’in ekonomiye sağladığı destekleri devam ettireceği beklentisini güçlendirdi. LME bakır bugün 7430$/ton seviyesine kadar yükselse de; gelen satışların ardından 7400$/tonun üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hafta başından bu yana 150$lık dar bantta hareket ediyor.

Her ne kadar Mayıs ayı ISM imalat endeksi daralma bölgesine geçerek parasal genişlemeden çıkış endişelerini dengelemiş olsa da, Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı (bek 168K önc 165K) ve işsizlik oranı (bek-önc %7,5) bu bağlamda önemini koruyor. Avrupa tarafında ise yukarı yönde revize edilen Mayıs ayı PMI rakamlarının ECB’den faiz indirimi beklentilerini zayıflattığı söylenebilir. ECB’nin faiz kararı ve sonrasında başkan Draghi’nin açıklamaları ve FED Beige Book raporu haftanın diğer önemli konuları olacak.


İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008