Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2013-42.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftanın ilk bölümünde ABD’nin borç tavanına ilişkin endişelerle riskten kaçma eğilimi artarken, 17 Ekim’de geçici çözüm bulunmasıyla risk alma iştahı tekrar arttı. Riskli aktif fiyatları da buna paralel dalgalı seyir izledi. Küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi, 1744 civarına yükselirken; Asya borsaları beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Lme bakır ise hafta başında gördüğü 7140$/ton seviyesinden 7300$/tona yükseldi. ABD hükümetinin 16 gün kapalı kalmasının ekonomiye getirdiği zarar netleşene kadar FED’in varlık alımlarını azaltmayacağı düşüncesi ve bilanço tarafından gelen olumlu açıklamalar da piyasalardaki yükselişi destekledi.

Bu haftanın gündeminde ise ABD’de 4 Ekim’de açıklanması gereken ancak goverment shutdown nedeniyle açıklanmayan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri var. Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını, ne zaman geri çekmeye başlayacağı konusundaki beklentileri şekillendireceği için veri öncesinde yatırımcılar beklemeye geçmişti. Bugün açıklanan Eylül ayına ait tarım dışı isthdam verisi, 180K olan beklentilerin oldukça altında 148K olarak açıklandı. İşsizlik oranı ise %7,3 seviyesinden %7,2’ye geriledi.

Çin’de büyümenin %7,8 ile bu yıl çeyrek bazdaki en hızlı yükselişi göstermesi bakırı hafif desteklese de arz tarafındaki artış endişeleri baskırı baskıladı. İstihdam verisi öncesinde hafta başından buyana 7208-7278$/ton dar bandında işlem gören bakır veri sonrasında 7350$/tona kadar yükseldi. Euro ise dolar karşısnda 1,3748’e kadar yükselerek 2011 Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Haftanın geri kalanında Almanya, Euro bölgesi ve ABD’de imalat PMI endeksleri ve ABD yeni konut satışları ile Almanya Ifo endeksi izlenecek.




İndir

2013-40.Hafta

  DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftanın en önemli gelişmesi ABD’de bir süredir devam eden bütçe anlaşmazlıklarında çözüm sağlanamaması oldu. Kongre'nin ek harcamayı onaylaması için süresi 1Ekim’de doldu. Federal hükümetin harcama yapamaz duruma düşerek işlemlerini durdurmak zorunda kalması olarak tanımlanan süreç (govermnet shutdown) başladı. Haftanın ilk işlem gününde 7330$/ton seviyesine kadar yükselen bakır, Çin’de açıklanan zayıf imalat PMI verisinin ve ABD’de bütçe anlaşmazlıklarına ilişkin endişelerin etkisiyle Salı günü %1,5 değer kaybetti. Ancak Lme, Şanghay ve Comex’in bakır stoklarındaki düşüş ve dolardaki zayıflık satış baskısını sınırlayıcı etmenler oldu. LME bakır haftayı %0,6 eksiyle kapattı. 1-7 Ekim tarihleri arasında Çin piyasalarının kapalı olmasının da etkisiyle haftanın geri kalanında bakırda önemli bir hareket görülmedi. ABD’de 4 Ekim’de açıklanması beklenen tarımdışı istihdam rakamı ise goverment shutdown nedeniyle açıklanmadı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin genişlemeci para politikasının uzun vadede devam edeceğini belirterek büyümeye ilişkin risklerin devam ettiğini, enflasyonun ise tehlike olmaktan uzaklaştığına ilişkin söylemleri ve Euro bölgesinde açıklanan olumlu veriler euroya destek oldu. Euro, dolar karşısında Perşembe günü 1,3647 ile sekiz ayın en yükseğini gördü. ABD endeksleri ise haftayı düşüşle tamamladı.

Piyasalar yeni haftaya  hala çözülemeyen bütçe sorunu ve yaklaşmakta olan borçlanma limitinin gölgesinde girdi. Asya ve ABD borsalarında bütçe anlaşmazlıklarının çözümü yönünde hiçbir ilerleme gösterilmemesiyle gerilemeye devam etti. ABD'de bütçe konusundaki siyasi çekişme devam ederken, federal borçlanma limitinin artırılması için de 17 Ekim'e kadar uzlaşma sağlanması gerekiyor. Uzlaşılamaması durumunda borcunu nakit sıkıntısı sebebiyle ödeyememesi ya da ödemekte gecikmesi olasılıklar arasında. Henüz kamu harcamalarının önündeki engel kalkmadı ve bir çok kamu kuruluşu hizmet vermemeye devam ediyor. hem Cumhuryetçiler hem de Demokratlar tarafından gelen son açıklamalar da uzlaşma umutlarına yönelik soru işaretlerini arttırdığı söylenebilir. Öte yandan ABD’de Demokratların Başkan Obama’nın borç tavanını bir yıl uzatmasına izin verecek bir tasarı hazırlayabilecekleri ve bunun kongreden geçme ihtimalinin olduğuna dair bazı haberler dikkat çekiyor.ABD’de geçen hafta açıklanamayan istihdam verileri ile bu haftaki sanayi ve enflasyon verilerinin ne zaman duyurulacağı henüz bilinmiyor. Yarın Eylül ayı FED toplantısının FOMC tutanakları açıklanacak. Ayrıca Almanya’da açıklanacak sanayi üretimi verisi takip edilecek. Lme bakır hafta başından bu yana 7117-7295$/ton bandına hareket ediyor. Çin piyasalarının tatilden dönmesiyle artan likiditenin etkisiyle LME bakır bugün %0,6 artıda işlem görüyor. 


İndir

2013-39.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya piyasalar, Çin’de 6 ayın zirvesinde açıklanan pozitif imalat verisi ile başladı. Lme bakır, güçlü veriye rağmen arz fazlalığına ilişkin endişelerle geriledi. Bazı Fed yetkililerinin tahvil alımlarının azaltılmasına bu yıl içinde başlanabileceği söylemeleri, ABD endekslerinde de gerilemeye neden oldu. Fed'in tahvil alımları politikasına ilişkin belirsizlik devam ederken; piyasa yönünü ABD Kongresi’nin toplandığı Capitol Hill'e çevirdi. ABD Kongresi'nde mali konularda uzlaşmanın sağlanması için son tarih olan 1 Ekim'in yaklaşması da piyasa üzerinde baskı oluşturmuştu. Hafta genelinde 7117-7309$/ton bandında işlem gören Lme bakır, haftayı da 7290$/ton seviyesinden yatay kapattı.

Dünya piyasaları bu haftaya ise ABD’deki bütçe krizi ile Japonya ve Çin’den gelen olumsuz üretim verilerinin etkisiyle olumsuz bir havada başladı. ABD kongresinde borç tavanı konusunda anlaşma sağlanamadı ve Kongre'nin ek harcamayı onaylaması için süre doldu. Federal hükümetin harcama yapamaz duruma düşerek işlemlerini durdurmak zorunda kalması olarak tanımlanan süreç, bugün kısmen başladı. Önemli olan bu durumun kaç gün süreceği ve devamında da Hazine’den gelen açıklamalarda da belirtildiği üzere 17 Ekim’de dolacak olan borç tavanı konusu. Diğer taraftan Cuma günü açıklanacak ve Fed’in çıkış stratejisine yönelik vereceği sinyallerin oldukça önemli olduğu tarım dışı istihdam rakamının da açıklanmama olasılığı gündemde.

Resmi olarak Government Shutdown’un başlaması ile euro, dolar karşısında 8 ayın zirvesine ulaştı. Ancak İtalya'da merkez sağa bağlı 5 bakanın istifası kaynaklı hükümet krizi euroda baskı yaratabilir. Hafta başından bu yana 7147-7330$/ton bandında hareket eden Lme bakır, bugün %1,5 değer kaybetmiş durumda.

Çin piyasaları bu haftanın tamamında kapalı. Yarın Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Haftanın geri kalanında ise Euro bölgesinde perakende satışlar, ABD’de işsizlik maaş başvuruları, fabrika siparişleri ve tarım dışı istihdam verileri izlenecek






İndir

2013-38.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi, Fed’in aylık 85 milyar dolarlık varlık alım programını azaltması beklenen toplantıdan herhangi bir değişikliğe gitmeme kararının çıkması oldu. Fed’in sürpriz kararının ardından başta ABD olmak üzere tüm dünyada devlet tahvili faiz oranları gerilerken, hisse senedi ve emtialar değerlendi. ABD endeksleri, Çarşamba günü rekor yüksek seviyelerden kapandı. Euro ise dolar karşısında 1,33 seviyesinden 1,35 seviyesine yükseldi. Artan risk iştahı ile Lme bakır, 7368$/tona kadar yükseldi ve haftayı %3,1 primli kapattı.

Bu haftaya ise piyasalar Çin’de açıklanan HSBC flash PMI verisinin ve Almanya seçim sonuçlarının etkisi ile başladı. Veri, Ağustos'taki 50,1 seviyesinden Eylül'de 51,2'ye yükselerek son 6 ayın en yüksek seviyesinde açıklandı. Çin ekonomisinin istikrar kazandığına işaret eden verinin etkisiyle global endeksler yükselse de; Lme bakır veriye tepkisiz kaldı. Global bakır üretimindeki artış ve yılın arz fazlası ile kapatılacağı düşüncesiyle Lme bakır baskı altında kaldı. Almanya seçimlerinin Merkel’in zaferi ile sonuçlanmasının ardından değerini koruyan Euro’nun da bakıra fazla bir etkisi olmadı.

Fed’in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı zamanla ilgili belirsizlik ise, piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Toplantı sonrasında bazı Fed yetkililerinden gelen tahvil alımlarının bu yıl içerisinde azaltılmaya başlanacağına dair söylemlerin etkisiyle ABD endeksleri geriledi. Hafta başından bu yana %2’ye yakın değer kaybeden bakır, 7200$/ton seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor. Teknik olarak fiyatın 7200 $/tonun altında kalması, geçen haftanın dip noktası olan 7030 $/ton bölgesinin test edilme ihtimalini arttırıyor. 7250 $/tonun üzerindeki kapanış olması halinde ise 7400 $/ton tekrar hedef noktası olacaktır.

Piyasaların bir süre sonra yine Fed’e odaklanması beklenebilir. Ancak kısa vadede ABD bütçe görüşmeleri ve Almanya’daki koalisyon çalışmaları gündemi meşgul edecek. Makro veri tarafında ise haftanın geri kalanında ABD’de konut verileri, dayanıklı tüketim mal siparişeri, GSYH ve işsizlik maaş başvuruları; Almanya’da ise TÜFE verisi izlenecek.





İndir

2013-37.Hafta

  DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

P
iyasalar, geride bıraktığımız haftaya Çin’de açıklanan güçlü ticaret verileri ile başladı. LME bakır haftanın ilk iş gününde 7243$/tona kadar yükseldi. Ancak Suriye’ye dair endişeler, yükselen petrol fiyatları ve FED toplantısı öncesi gerginlik ile haftayı %1,3 ekside kapattı. Cuma günü gördüğü 7024$/ton ile 5 haftanın en düşük seviyesine yakın işlem görse de; özellikle Çin talebine dair olumlu veriler bakırın 7000$/ton desteğini kırmasını engelledi.

Hafta sonunda Rusya ve ABD arasında Suriye hakkında varılan anlaşma piyasalardaki risk iştahını destekledi. Anlaşmaya göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın bir hafta içinde kimyasal silah envanterini açıklaması ve gelecek yılın ortasına kadar bütün silahların uluslararası denetçiler tarafından ortadan kaldırılmasını öngörülüyor.

Piyasaları destekleyen bir diğer açıklama ise FED başkan adaylarından Lawrence Summers'ın adaylıktan çekildiğini açıklaması oldu. Piyasada Summers'ın nicel gevşeme gibi agresif politikalara diğer FED başkan adayı Janet Yellen kadar bağlı olmadığını ve para politikasının daha çabuk daraltılması yönünde politikalar uygulayacağı düşüncesi vardı. Piyasalar Janet Yellen’in bir sonraki FED başkanı olma ihtimalinin artmasını olumlu karşıladı. Summers’ın adaylıktan çekilmesinin riskli varlıklarda olumlu, dolar açısından ise kısa vadede olumsuz etki yaratması muhtemel ki; LME bakır Cuma günü gördüğü 5 haftanın en düşük seviyesinden toparlandı. Bugün tekrar 7100$/ton seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Euro ise dolar karşısında son 2 haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor. ABD endeksleri de toplantı öncesi bugün %1’ yakın artıda işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın en önemli gündem maddesi yarın başlayacak ve 2 gün sürecek olan FED toplantısı. Çarşamba günü TSİ 21:00’da faiz kararı ve toplantı sonuçları açıklanacak. TSİ 21:30’da ise başkan Bernanke, Washington’da basının karşısına çıkacak. Reuters ve Bloomberg analistlerine göre, FED tahvil alımında 10 milyar dolarlık indirim yapacak.




İndir

2013-36.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya piyasalar dünya genelinde açıklanan olumlu imalat verilerinin, Suriye’ye dair endişeleri bastırması sonrası artan risk iştahıyla moralli başladı. LME bakır beklentilerin üzerinde gelen Çin imalat verisinin etkisiyle 7290$/tona kadar yükseldi. ABD’de Temsilciler Meclisi'ndeki bazı kişilerin askeri müdahaleye destek sağlama sözü vermesi, endişeleri arttırsa da; Senato’dan Suriye’ye müdahalenin sınırlarını daraltan bir onay çıkacağına yönelik işaretler, hisse senedi piyasalarındaki kazançları korudu. Bakır ise, güçlenen doların etkisiyle 7080$/ton seviyesine kadar geriledi. Euro, ECB Başkanı Draghi'nin ekonomideki toparlanma konusundaki temkinli değerlendirmelerinin ardından baskı altında kaldı.

G-20 zirvesinden ise, Suriye’yle ilgili önemli bir sonuç çıkmazken; ekonomik büyümede istihdamın desteklenmesi için ortak hareket edilmesi mesajı öne çıktı. Bir diğer önemli açıklama da FED Beige book raporuydu. Raporda ABD ekonomisinde FED’i rahatsız etmeyecek bir iyileşme olduğu görüldü. Haftanın en önemli verileri ise, Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranıydı. İşsizlik oranı %7,3 ile 2008 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Tarım dışı istihdam ise 180K beklentisine karşılık, 169K olarak açıklandı. Veri, FED’in tahvil alımlarını Eylül ayı toplantısında azaltmayacağı; azaltsa dahi miktarı düşük tutacağı beklentilerini oluşturdu. LME bakır veri sonrası yükseldi ve haftayı 7160$/ton seviyesinde artıda kapattı.

Dünya borsalarındaki temkinli yükseliş bu hafta da devam ediyor. Piyasalar haftaya Çin’de %7,2 ile beklentilerin üzerinde açıklanan Ağustos ayı ihracat verisi ile başladı. LME bakır Çin ekonomisinde istikrara dair işaretlerle dün 7245$/tona kadar yükseldi. Bugün sabahtan düşen petrol fiyatlarının ve Suriye’ye dair belirsizliğin etkisiyle gerileyen LME bakır, Suriye’nin kimyasal silahlarının uluslar arası denetime alınması önerisini kabul ettiği haberinin ardından tekrar yükseldi. 7200$/ton seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Haftanın geri kalanında makro veri tarafında Avrupa’da Almanya TÜFE, Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD’de ise işsizlik maaş başvuruları ve perakende satışlar verileri izlenecek. ABD Senatosu, askeri güç kullanma yetki tasarısının 11 Eylül Çarşamba günü yapılması planlanan oylamasını erteledi. Piyasaların dikkatle beklediği bir diğer konu ise 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek FED toplantısı.




İndir

2013-35.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

G
eride bıraktığımız hafta Suriye konusundaki belirsizlik nedeniyle riskli varlıklardan çıkış yaşanırken yatırımcılar güvenli limanlara yöneldi. Suriye’ye müdahale yapılacağı endişesi ile petrol ve altın fiyatları son ayların en yüksek seviyelerini gördü. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’de geniş çaplı ve hedef gözetmeyen bir kimyasal silah kullanımının söz konusu olduğuna işaret ettiği açıklamalarının ardından küresel piyasalarda satış baskısının arttığı görüldü. S&P 500 endeksi %1,8 ile Mayıs 2012'den bu yana görülen en büyük haftalık düşüşü kaydetti. Çin’de artan mevsimsel talebin ve ekonomik toparlanmanın etkisiyle hafta başında nispeten güçlü kalan LME bakır, haftanın son işlem gününde 7080$/tona kadar geriledi ve haftayı %3,3’lük değer kaybıyla kapattırken, Ağustos ayını da %3,3 primle kapattı.
Obama’nın Suriye’ye müdahale kararını Kongrenin onayına sunacağını açıklamasının ardından dünya piyasaları bu haftaya güçlü bir yükselişle başladı. Avrupa ve Asya borsaları beklentilerden iyi gelen Çin PMI verilerinin de desteğiyle yükseldi. Çin’de HSBC imalat endeksi 47,7’den 50,1’e yükselerek, 3 yılın en büyük artışını kaydetti ve Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. LME bakır, küresel ekonomideki toparlanma işaretlerinin ve Suriye’ye yakın zamanda müdahale olmayacağı beklentisinin etkisiyle dün %1,8 primle günü kapattı. Bugün ise 7200$/ton seviyesinin üzerinde yatay olarak işlem görmeye devam ediyor.

Piyasada bugün ABD’de açıklanacak imalat verileri ve Cuma günü açıklanacak ABD tarımdışı istihdam ve işsizlik oranı verileri bekleniyor. ECB Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Bu hafta yapılacak G20 zirvesinde gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki volatilite ve döviz kurları hakkındaki endişeler görüşülecek. Suriye ilgili bir gelişme olmaması durumunda 17-18 Eylül’de yapılacak Fed toplantısı önemini koruyacak. FED'in bu toplantıda parasal gevşetmeyi daraltmaya başlaması bekleniyor. Bu sebeple Eylül ayının ilk haftaları, konuyla ilgili yapılacak tahminler/söylentiler dalgalı bir seyre sebep olabilir. Suriye'ye bir müdahale olması durumunda ise dolar biraz daha değerlenecektir. Bakır için ilk etapta 7150$/ton, daha sonra 7070 $/ton ve 7000$/ton psikolojik destek noktaları test edilebilir. Haziran ayında gördüğümüz son 3 yılın dip noktası olan 6600$/ton seviyesi ise, 7000$/tonun kırılması durumunda gündeme gelecektir. Bu hareket, Suriye’ye müdahalenin ne kadar geniş kapsamlı olacağı ve ne kadar uzun süreceği ile ilgili olacaktır.




İndir

2013-34.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Temmuz ayı Fed toplantısı tutanakları ve Çin’in imalat verisi vardı. Tutanaklar öncesinde ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi iki yılın en yükseğine yakın seviyede yer aldı. Faizlerdeki yükselişin yanı sıra Fed’in parasal genişleme stratejisinden geri adım atmaya başlayacağı endişeleri, küresel finansal varlıklar üzerinde baskı yarattı. Çarşamba günü açıklanan tutanaklar tahvil alımlarının ne zaman azaltılacağı konusunda çok fazla ipucu içermezken, varlık alım programının 2014 ortalarında sonlandırılacağı açıklaması yinelendi.

Belirsizliğin sürmesi dünya piyasalarındaki satış baskısını da devam ettirdi. Dow ve S&P 500 endeksleri haftayı %0,5 kayıpla kapattı. ABD, Çin ve Euro bölgesinde açıklanan imalat verileri sektörde geçen ay için faaliyetlerin arttığını gösterdi. Çin’de 47,7’den 48,2’ye yükselmesi beklenen HSBC imalat PMI 50,1 ile 4 ayın zirvesinde gerçekleşti. 11 ayın en düşük seviyesinden yükselerek tekrar büyüme tarafına geçen veri, bakıra da alım getirdi. Tutanaklar öncesinde 7400$/ton seviyelerinden 7227$/tona kadar gerileyen bakır, Çin verisinin ardından tekrar toparlandı. Haftayı 7353$/ton ile yatay-ekside (-%0,3) kapattı.

Londra piyasalarının kapalı olduğu bu haftanın ilk işlem gününde ise ABD endeksleri, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Suriye'nin kimyasal silah kullanımına ilişkin açıklamasının ardından geriledi. Kerry, ABD'nin askeri karşılık vermesi olasılığına yaklaştığının işaretini verdi. Ayrıca ABD’de dayanıklı mal siparişleri verisinin Temmuz’da % 7,3 ile beklentilerin (-%4) üzerinde düşüş kaydetmesi de ABD’deki toparlanmaya gölge düşürdü. Lme bakır, sabahtan 7275$/ton seviyesine kadar gerilese de; Çin ekonomisindeki iyileşmeye dair işaretlerin ekisiyle 7400$/tona kadar yükseldi. 7420$/ton seviyesi direnç seviyesi olarak; aşağı yönlü hareketlerde ise 7255$/ton seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir. Bugün ABD’de açıklanacak tüketici güven endeksi verisinin ardından haftanın geri kalanında ABD’de bekleyen konut satışları, GSYİH ve işsizlik maaş başvuruları izlenecek. Fed’in 18 Eylül FOMC toplantısı öncesinde stratejisine yön verecek olması açısından makro verilerin önemi artıyor. Özellikle 6 Eylül’de açıklanacak Ağustos ayı tarımdışı istihdam verisi kritik öneme sahip. 

İndir

2013-33.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığmız hafta ABD endeksleri, zayıf bilanço açıklamalarının ve güçlü ABD perakende satış verisinin etkisiyle haftayı %2 civarında düşüşle kapattı. Temmuz'da %0,5 ile Aralık ayından bu yana en yüksek artışı kaydeden perakende satışlar verisi, FED’in tahvil alımlarında azaltmaya gideceği beklentisinin arttırdı. Asya tarafında ise bir önceki hafta Çin’de açıklanan güçlü verilerin etkisi devam etti. LME bakır Çin’de artan mevsimsel talepten ve zayıflayan dolardan destek bularak geçen hafta da yükseldi. Hafta boyunca 7220-7420 $/ton bandında işlem gören bakır haftayı %1,4 primli kapattı.

Hisse senedi piyasaları ise bu haftaya FED’in tahvil alımlarını azaltacağına yönelik beklentilerin artması ile düşüşle başladı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş, finansal varlıklar üzerinde baskı yaratmaya devam etti. EURUSD paritesi, Almanya Merkez Bankası’nın 2014’de Yunanistan’ın ek mali yardıma ihtiyaç duyacağı tahmini ile haftanın ilk işlem gününde baskı altında kalsa da; bugün 1,3450 ile 2 ayın en yüksek seviyesini gördü. Bu hafta özellikle Avrupa tarafında açıklanacak PMI üretim rakamları da paritenin yönü açısından oldukça önemli.

Yeniden canlanan global büyümenin etkisiyle 3 haftadır yükselen LME bakır, Çarşamba günü açıklanacak Temmuz ayı FED toplantı tutanakları öncesinde tahvil alımlarında azaltmaya gidileceği endişesiyle dün %1’in üzerinde geriledi. LME bakır stokları ise bir haftada %1,1 azalarak 577.450 m/ton ile 3 Nisan’dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi ve fiyatın 7300 $/ton civarında kalmasını sağladı.

Haftanın takip edilecek diğer önemli verileri ise ABD’de düşüş beklenen konut satış rakamları ve Çin HSBC flash imalat PMI rakamı. Çin verisinde son açıklanan güçlü görünümün devamı aranacak. FED’in FOMC toplantısı ise 17-18 Eylül’de yapılacak.




İndir

2013-32.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçen hafta Çin ekonomisinden gelen beklentilerden güçlü veriler başta Asya borsaları ve bakır olmak üzere global piyasalarda alım dalgası yarattı. Çin’de sanayi üretimi beklentilerin üzerinde, perakende satışlar beklentilere paralel artış kaydederken; Temmuz ayı ihracatı yıllık bazda %5,1 (bek:%2) artış, ithalat bir önceki yıla göre %10,9 (bek:%1) artış gösterdi. Çin'de büyümenin yavaşlamasına ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını ne zaman azaltacağına dair endişeler birkaç aydan bu yana borsalar üzerinde baskı yaratıyordu. Açıklanan veriler, Asya'nın bu büyük ekonomisinin istikrar kazandığına dair umutları kuvvetlendirdi. LME bakır geçen hafta boyunca 6906-7298$/ton bandında işlem gördü, haftayı %3,8 primle kapattı.

Çin borsası bu haftaya güçlü başlangıç yaparak, üç buçuk haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. ABD endeksleri tahvil alımına dair endişelerle yatay seyir izlerken, Japonya borsası zayıf gelen büyüme verisinin etkisiyle gerileyerek ayrıştı. LME bakır ise, yükselişini bu hafta da sürdürüyor. Geçen hafta kritik 7000$/ton seviyesini kıran bakır 7300$/tona dayanmıştı. Dün 7300$/ton seviyesini de kıran LME bakır, bugün 7355$/tona kadar yükseldi. Bakır, cuma günkü kapanıştan bu yana %1 artıda işlem görmeye devam ediyor. Teknik olarak 7297$/ton seviyesinin üzerinde kapanışlar 7512$/tona doğru trend başlatabilir. Destek seviyesi olarak ise 7119$/ton izlenebilir.

Geçen hafta 1,34e kadar yükselen eur/usd paritesi, güçlenen doların etkisiyle bugün 1,33 seviyesinin altında işlem görüyor. Yunanistan’ın gelecek yıl ek mali yardıma ihtiyaç duyacağına dair haberler euroyu baskı altında tutarken; bugün ABD’de açıklanacak perakende satışlar verisindeki artış beklentisi doları güçlendiriyor. İşlemciler güçlü açıklanacak perakende satış verisinin Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı tarihi daha erkene çekeceğine dair beklenti yaratacağını ifade ediyor. Haftanın geri kalanında ABD’de TÜFE, tüketici güven endeksleri, konut verileri, sanayi üretimi rakamları ve haftalık işsizlik maaş başvuruları takip edilecek. Euro bölgesinde ise büyüme rakamı ve enflasyon verisi izlenecek.




İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008