Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2014- 41.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda, ekonomik büyümelere ilişkin endişelerle riskten kaçma eğilimi görüldü. Perşembe günü açıklanan Fed’in Eylül ayı toplantısının tutanakları, dolardaki yükselişin zaten yavaşlayan global büyüme ortamında ülke ekonomisine ve şirket karlılıklarına olumsuz etki edeceği, dolayısıyla da ilk faiz artırımının ekonominin buna karşı koyabileceği düşünülen zamandan önce gelmeyeceği izlenimini verdi. ABD endeksleri tutanakların ardında faiz artışına dair endişelerin bir nebze silinmesinin etkisiyle yükseldi. Ancak Fed’in global ekonomideki yavaşlamaya dikkat çekmesi haftanın geri kalanında yaşanan satış baskısının nedenlerinden biri oldu.

IMF’in  global büyüme beklentilerini düşürmesinin yanı sıra, Almanya’da kötüleşen ekonomik  indikatörler de Avrupa ekonomisinin resesyona gireceği, dolayısıyla da global büyümenin yavaşlayacağı endişesini arttırdı. Almanya’da geçen hafta açıklanan ekonomik veriler 2009 krizi seviyelerinden bu yana en büyük düşüşleri gösterdi. ABD’nin 3 büyük endeksi haftayı %2,4-%4,5 arası kayıplarla kapatırken, 2 ayın en düşük seviyesine gerilediler. Faiz artırımının beklenenden daha ileri bir tarihte olacağı beklentisi, dolar endeksini tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle çıktığı 86,7 (Haziran 2010’dan bu yana en yüksek) seviyelerinden 85 seviyesinin altına geriletti.  Küresel büyümeye dair endişeler metaller için talep görünümü karartsa da, hafta boyunca 6613-6745$/t bandında işlem gören LME bakır zayıflayan doların etkisiyle haftayı yatay/artıda kapattı.

Piyasalar bu haftaya ise dün Çin’de 30,9 milyar dolar fazla olarak açıklanan olumlu ticaret verisi ile başladı (beklenti 41,10 milyar dolar). Ülkenin Eylül ayı ticaret performansının beklentilerin üzerinde olmasının yanı sıra bakır ithalatını da Ağustos ayına göre %15 arttırması bakırı destekledi. Çin ekonomi planlayıcısının ülkenin alt yapı yatırımlarının artacağı yönündeki açıklamalarının da etkisiyle LME bakır bugün 6780$/t ile 23 Eylül’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.  6780$/t seviyesini yukarı yönlü kırması halinde 6860$/t seviyesi yeni direnç noktası olarak izlenebilir.

ABD endekslerindeki gerileme ise dün de devam etti. 3 büyük endeks küresel ekonomik zayıflığın ABD şirket bilançolarını olumsuz etkileyeceği endişesiyle dün %1,35-1,65 düştü.  Büyüme endişeleri yatırımcıların ABD Hazine tahvili gibi güvenli limanlara yönelmelerine neden oldu.ABD bilanço sezonu başladı. Bugün açıklanan JP Morgan finansalları beklentilerin hafif altında kalırken, Citi Group ve Johnson&Johnson finansalları beklentilerin üzerinde geldi. Haftanın geri kalanında Bank of America, eBay, Goldman Sachs ve General Electric bilançoları takip edilecek. Makro veri tarafında ise global çapta açıklanacak enflasyon verilerinin yanı sıra ABD’de açıklanacak perakende satışlar, sanayi üretimi ve konut verileri izlenecek.



İndir

2014- 40. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Veri yoğun bir hafta geride kaldı. Asya borsaları haftaya Hong Kong’da artan gerilimin etkisiyle başladı. Global piyasalarda ECB kararı, Euro Bölgesi ve ABD enflasyonu, global imalat sanayi endeksleri ve ABD tarım dışı istihdam verisi takip edildi. Hafta başında  açıklanan verilere göre Euro Bölgesi’nde enflasyon ve ekonomik aktivite gerilemeye devam etti. Piyasalar Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin ülke bonosu alım programına ilişkin herhangi bir ipucu vermemesinin ardından baskı altında kaldı. Çin piyasaları 01-07 Ekim tarihlerinde Ulusal Tatil nedeniyle kapalıydı.

ECB toplantısı öncesinde hızı kesilen doların etkisiyle LME bakır 6775 $/t’a kadar yükselse de toplantının ardından tekrar değerlenen doların etkisiyle 6604 $/t ile 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Güçlenen doların yanı sıra Çin’in ekonomik büyümesine dair artan endişeler LME bakırda aşağı yönlü harekete neden olmaya devam etti.  LME bakır haftayı %1 kayıpla kapattı. Çin'de büyümeye dair endişelerin artması  ABD borsalarına da sıçradı. Ford Motor'un görünümünü aşağı çekmesi ABD endekslerini geriletti. Açıklanan verilerin ABD ekonomisinde dengesiz büyümeye işaret etmesi de yatırımcıları tedirgin etti. Ancak Cuma günü beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dşı istihdam verisinin ardından ABD endeksleri günü artıda kapattı.

ABD dolarındaki güçlenme eğilimi piyasalar açısından ana tema olmaya devam ediyor.  Hızlı yükselişin ardından, pazartesi günü bir yılın en büyük günlük kaybını veren dolar, konsolide oldu.Yatay hareketine devam ediyor. Kısa süreli de olsa dolardaki gerileme piyasaları bir nebze rahatlattı. LME bakır haftanın ilk işlem gününde %1 prim kazandı. Bugün ise 6700$/t seviyesinin etrafında yatay hareketini sürdürmeye devam ediyor. Tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle Cuma günü toparlanan ABD  borsaları, Almanya’nın zayıf sanayi üretimi verisinin bilanço dönemi öncesinde küresel büyümenin gücüne dair endişeleri artırmasıyla dün  geriledi. 3 büyük endeks %1,5-1,6 düşüş gösterdi. Bugün piyasada ABD'de açıklanacak Fed tutanakları bekleniyor. Önümüzdeki günlerde ise 3.çeyrek bilanço sezonu takip edilecek.  

 



İndir

2014- 39. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta, artan jeopolitik risklerin ve bazı Fed üyelerinin yaptığı açıklamaların etkisiyle dolar güçlenirken, hisse senetlerinde, emtialarda ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde kayıplar görüldü. Son 11 haftadır haftalık bazda primlenen dolar endeksi 4 yılın zirvesine yükseldi. Güçlenen doların yanısıra, Çin’in ekonomik büyümesine dair endişeler de bakırın üzerindeki baskıyı arttırdı. Hafta genelinde 6672-6822$/t bandında işlem gören LME bakır haftayı %1,75 kayıpla kapattı. Hafta başında gerileyen ABD borsaları Cuma günü açıklanan ve 2,5 yılın en hızlı büyümesini gösteren ikinci çeyrek GSYİH verisinin etkisiyle yükselse de 3 büyük endeks haftayı %1-%1,5 kayıplarla kapattı.

Piyasalar bu haftaya Hong Kong’ta yaşanan siyasi gerginlik ve protestolarla başladı. LME bakır dün sabah, yükselen doların da baskısıyla 6666$/t ile 16 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Çin’de bu sabah açıklanan nihai HSBC imalat PMI verisinin Eylül’de 50,2 ile Ağustos’a göre değişim göstermemesi piyasayı bir nebze rahatlasa da uzun sürmedi. LME bakır 6700$/t seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor. Bakır fiyatının seyri için Çin’in ekonomik büyümesine ilişkin göstergelerle birlikte dolardaki değişim izlenmeye devam edilecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Draghi’nin para politikasının gevşek kalmaya devam edeceği açıklamalarının ardından düşüş trendine giren eurodaki gerileme devam ediyor. Önemli destek seviyesi olan 1,2740’ı kıran euro/dolar paritesi bugün 1,2572’e geriledi. ECB’nin Perşembe günü yapacağı toplantının ardından gelecek açıklamalar euro’nun seyri açısından önemli. Hafta genelinde, yarın Çin ve Euro Bölgesinde açıklanacak imalat PMI verileri, ABD’de açıklanacak ISM imalat endeksinin yanı sıra yanı sıra, Cuma günü ABD’de açıklanacak tarımdışı istihdam ve  işsizlik oranı verileri takip edilecek. Çin piyasalarının 1-7 Ekim tarihinde kapalı olacak olması (National Holiday) nedeniyle piyasalar genelinde işlem hacimlerinde zayıflama beklenebilir.



İndir

2014- 38. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Fed toplantısı vardı. Fed'in faizleri beklenenden erken ve daha hızlı bir biçimde artırabileceği yönündeki spekülasyonlar, son dönemde küresel borsaları olumsuz etkilerken, dolara da destek sağlamıştı. Ancak toplantı öncesinde Wall Street Journal’ın Fed gözlemcisi Hilsenrath’ın Fed'den piyasaların beklediği kadar sıkılaştırma yanlısı bir açıklama gelmeyebileceğine işaret eden haberi ABD endekslerini ve LME bakırı destekledi. Ayrıca Çin Merkez Bankası’nın ülkenin büyük bankalarına likidite enjeksiyonu yapması da bakır fiyatını destekleyen bir diğer etken oldu. Salı günü 6992$/t’a kadar yükselen LME bakır, günü %2 primle kapattı.-

Fed, çarşamba günü sonlanan iki günlük toplantısının ardından faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyede belirgin bir süre daha tutacağını bildirdi. Fed açıklaması esas itibariyle Temmuz ayındaki açıklamaya göre değişiklik göstermedi. Ancak beraberinde sunulan çeyreklik tahminler ise Fed’in faizlerin gelecek yıllarda bulunması gerektiğini düşündüğü seviyelerin, finans piyasalarının tahminlerinden farklı olduğunu gösterdi. Fed açıklamalarını ardından para birimleri sepeti karşısında 4 yılın zirvesine yükselen doların etkisiyle LME bakır geriledi(dolardaki yükseliş, metalleri diğer para birimi kullanıcıları için daha pahalı hale getiriyor, bu durum da bakır fiyatında düşüşe neden oluyor). ABD faiz artışının zamanlamasına ilişkin endişeler ve Çin ekonomisi büyümesindeki yavaşlama sinyallerinin etkisiyle LME bakır hafta başındaki kazançlarını geri vererek 6828$/t seviyesinden haftayı yatay kapattı.

Bu haftaya ise piyasalar yine Çin’e dair endişelerle başladı. Çin Maliye Bakanı’nın “Çin’deki yavaşlamaya bağlı olarak para saçıldığını görmeyeceğiz” şeklindeki konuşması Çin’in daha yavaş büyümeyi kabul edeceği spekülasyonunu tetikledi. Bu sabah açıklanan Çin imalat endeksi öncesinde endişeler ve yükselen doların etkisiyle dün 6707$/t ile 19 Haziran’dan  bu yana en düşük seviyeyi gören LME bakır günü %1,5 ekside kapattı.  Çin tarafında ise korkulan olmadı. HSBC flash imalat PMI bu sabah 50,5 ile beklentinin (50) ve önceki verinin (50,2) üzerinde açıklandı. Ancak verinin fiyat üzerinde bir etkisi olmadı. LME bakır bugün 6711-6780$/t bandında işlem görmeye devam ediyor. 6733$/t seviyesindeki desteği kıran bakır için bir sonraki destek seviyesi olarak 6653$/t izlenebilir. Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak yeni konut satışları, dayanıklı tüketim malları ve ikinci çeyrek GSYİH verisi izlenecek.



İndir

2014- 37. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

 
Piyasalar geçtiğimiz haftaya Çin’de açıklanan zayıf ticaret verileri ile başladı. Çin’den arka arkaya zayıf verilerin gelmesi dünyanın en büyük ikinci ekonomisine dair büyüme endişelerini arttırdı. Endişeler, daha fazla reform ve destek söylentilerini beraberinde getirdi. Yatırımcıların Çin Merkez Bankası tarafından hedeflenen gelişmeyi fiyatlamalarıyla LME bakır hafta başında 7052$/t’a yükseldi, Ancak bu durum uzun sürmedi. LME bakır primlerini koruyamadığı gibi San Francisco Fed tarafından yapılan araştırmanın ardından yükselen doların baskısıyla hızlıca değer kaybetti. Araştırma, tutanaklara rağmen piyasalar ile Fed’in faiz artışı beklentileri arasında önemli farklar olduğunu ve piyasaların faiz artırımı konusunda geride kaldığını vurguladı. Fed’in faiz artırımına yaklaştığı beklentisi ile dolar para birimleri sepeti karşısında 14 ayın zirvesine yükselirken LME bakır 6770$/t’a geriledi. Çin’de enflasyonun 4 ayın en düşük seviyesinde açıklanması da bakırı iyice baskı altına aldı. LME bakır haftayı %1,6 ekside kapattı. 
 
Gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda gördüğümüz satış baskısının ardından piyasaların, bu hafta da Fed’in PPK toplantısı (FOMC) ve İşkoçya referandumu öncesinde zayıf görünümünü koruduğunu görüyoruz. Çin’de hafta sonu açıklanan zayıf perakende satışlar ve endüstriyel üretim verileri sert yavaşlama endişesini arttırdı. Momentumsuz Çin ekonomisi ve Fed’in faiz oranlarını beklenenden önce arttıracağına dair endişeler LME bakırı baskılıyor. Hafta başından bu yana 6770-6877$/t bandında işlem gören bakırda,  toplantı öncesi azalan risk iştahının etkisiyle işlem hacmi zayıf. Yarın FOMC öncesinde ABD’de açıklanacak Ağustos ayı enflasyon verisi takip edilecek.  Zayıf Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi soru işaretlerine neden olsa da ABD’de açıklanan makro verilerin genelinin büyümenin güçlü olduğuna işaret etmesi FOMC’de şahince vurgulara yönelik beklentilere destek oluyor. Fed faiz kararını yarın 21:00’da açıklayacak ve ardından piyasaların heyecanla beklediği açıklamalar takip edilecek.


İndir

2014- 36. Hafta

DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

Piyasalar geride bıraktığımız haftaya Çin ve Avrupa bölgesinde açıklanan zayıf imalat PMI verileri ile başladı.  Çin’in imalat PMI verisi Ağustos ayında iç ve dış talebin azaldığına işaret ederek bakır üzerinde baskı oluştururken, Avrupa’da açıklanan zayıf veri ise ECB’yi varlık alımları konusunda harekete geçirecek bir etken olarak görüldü, bakırdaki düşüşü engelledi.  Bakır işleme ücretlerindeki yükselişin, bakır arzında artışa işaret ettiği endişesi hafta genelinde yatırımcıların risk iştahını zayıflattı.

Haftanın en önemli gelişmesi ise heyecanla beklenen ECB toplantısından geldi. ECB Perşembe günkü toplantısından sürpriz bir biçimde faiz indirimine gitti ve varlık alım planı açıkladı. Euro Bölgesi ekonomisini desteklemek için politika faizini %0,05 ile tarihi düşük seviyeye çekti. Açıklamanın ardından euro, dolar karşısında 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. ECB’nin genişleyici politikaya gitmesi, piyasadaki likiditeyi arttıracak. Piyasada artan likiditenin de sanayi metallerine olan talebi arttıracağı düşüncesi ile LME bakır Perşembe günü %0,6 yükseldi. Hafta genelinde 6882-6988$/t bandında işlem gören bakır, Cuma günü açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinin Fed’in faiz oranlarını artırmaya yakın zamanda başlamayacağı şeklinde yorumlanmasının etkisiyle kazançlarını korudu ve haftayı hafif artıda kapattı. Ağustos ayında 142.000 kişi artan tarım dışı istihdam verisi minimum beklentinin de altında kalarak 2014 yılındaki en düşük aylık artışa işaret etti. (ortalama beklenti:225.000).  Analistlerin beklentisi faiz artırımlarının Temmuz 2015’te başlanacağı yönünde. Düşük faizin bir süre daha devam edeceği fikri ABD endekslerini destekledi. S&P 500 haftayı yeni rekor yüksek seviyeden kapattı.

Makro gelişmeler açısından oldukça sakin bir haftaya başladık. Hafta boyunca fiyatı etkileyecek önemli bir veri açıklaması/toplantı bulunmuyor. Ancak sakin olması beklenen haftada LME bakırda uzun sürüderir görülmeyen hızlı hareketler görülüyor.

Yatırımcılar dün Çin Merkez Bankası tarafından hedeflenen gevşemeyi fiyatladı. LME bakır 7052$/t ile 12 günün en yüksek seviyesini gördü. Ancak yükselen doların etkisiyle kazançlarını koruyamayan LME bakır önce 6910$/t seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalamasını daha sonra önemli bir destek seviyesi olan 6886$/t’a seviyesini kırdı. 6830$/t ile 15 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeyi gören LME bakır, dünkü kapanışa göre %2,2 ekside işlem görmeye devam ediyor. Bir sonraki destek seviyesi olarak 6793$/t izlenebilir.



İndir

2014-35.Hafta

DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasalarda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin Jackson Hole’da verdiği genişleyici adım sinyali fiyatlandı. ECB’nin parasal genişlemeyi hızlandıracağına dair beklentiler Avrupa hisse senedi piyasalarına alım getirirken; zayıflayan euro, dolar karşısında 1 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD’de ise büyümeye ilişkin iyimser görünümle birlikte düşük faiz ortamının süreceği beklentisi ABD endekslerini yükseltti. Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin yeniden tırmanmasının ardından metaller satış baskısı yaşarken, güçlü ABD verileri de LME bakırdaki kayıpları önleyemedi. Bakır, risk iştahındaki azalma ile haftayı %2 ekside kapattı. ABD’de 3 büyük endeks Ağustos ayını %3-%5 primle kapatırken, LME bakır %2,1 kayıpla Ağustos ayında da endekslerden ayrıştı.

Piyasalar bu haftaya Çin’den gelen zayıf imalat sanayi endeksi ile başladı. Endekste görülen, beklentileri aşan yavaşlama yine daha önce beklentilerin altında gelen kredi, büyüme ve yatırım verileriyle birlikte ekonomide büyümeye dair ivmenin azaldığı izlenimini veriyor ve bakıra olan talep açısından tedirginlik yaratıyor. LME bakır hafta başından bu yana 7000$/t seviyesinin altında, zayıf seyrini sürdürüyor. ECB toplantısında politika gevşetileceği beklentisi LME bakır fiyatının daha aşağılara gitmesine engel oluyor. Lme bakırda aşağı yönlü hareketlerde 6913$/t seviyesi destek, yukarı yönlü hareketlerde ise 7016$/t seviyesi direnç olarak izlenebilir. Diğer taraftan dünya borsalarında pozitif rüzgarlar esmeye devam ediyor. Ukrayna’da devam eden gerginlik de piyasaların keyfini kaçırmak için yeterli olmadı .Haftanın geri kalanında piyasaların heyecanla beklediği ECB toplantısı (perşembe) ve ABD tarım dışı istihdam (Cuma) verileri izlenecek.



İndir

34.Hafta Bulteni

ABD’de büyümeye ilişkin iyimser görünümle birlikte düşük faiz ortamının süreceği beklentisi ve AMB’nın parasal genişlemeyi hızlandırabileceği umutları ile ABD ve Avrupa hisse senetleri piyasasında iyimserlik hüküm sürmeye devam etti.

ABD ana endeksleri geçen haftayı rekor yüksek seviyelerden kapatırken; Asya cephesinde bu sabah küçük değer kayıpları görüldü. Euro, Draghi’nin Cuma akşamı yaptığı açıklamalardan sonra son 1 yılın dip noktası olan 1,3177 seviyesine geriledi. Euro’nun değer kaybında, zayıf ekonomik veriler ve Fransa hükümetinin istifa etmesi de etkili oldu. Piyasalar Draghi’nin 4 Eylül toplantısında bir adım atma ihtimalini fiyatlamaya başladılar.

Rusya ve Ukrayna liderlerinin bugün yapacağı görüşme finansal piyasalardaki risk iştahını arttırdı. Bakır, bu sabah ulaştığı 7109 $/ton ile son 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Teknik olarak 7120 $/ton seviyesini kırması durumunda yeni hedefi 7200 $/ton olacak.

               Makro veri tarafında bugün ABD dayanıklı mal siparişleri verisi açıklandı. Veri %7,5 artış beklentisini fazlasıyla aşarak %22,6 artış gerçekleşti. Rekor artışta uçak siparişlerinde görülen güçlü uluslararası talebin etkili olduğu belirtildi. Haftanın                          kalanında ise ABD ikinci çeyrek büyüme, ikinci el konut satışları ve kişisel gelir verileri takip edilecek.   



İndir

2014-33.Hafta

DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

Temmuz’dan bu yana 6950-7210$/t bandında işlem gören LME bakır, küresel büyümeye ilişkin artan endişelerin etkisiyle geride bıraktığımız hafta 6821$/t’a geriledi. 7 haftanın en düşük seviyesini gören bakır haftayı %2 kayıpla kapattı. Artan jeopolitik riskler ise hafta boyunca piyasalar genelini baskı altında tutmaya devam etti.

Çin’de beklentilerin hafif altında kalan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin yanı sıra beklentinin yarısı seviyesinde açıklanan kredi büyümesi Çin ekonomisine ilişkin endişeleri arttırdı. Zayıf kredi büyümesi verisinin ardından açıklama yapan Çin Merkez Bankası (PBOC), emlak piyasasındaki yavaşlama ile birlikte kredi talebinin eskisi kadar güçlü olmadığını belirtti. Emlak sektöründeki ve dolayısıyla da Çin’in bakır tüketiminde önemli bir paya sahip olan inşaat sektöründeki yavaşlama bakır talep görünümünü karartarak bakır fiyatında sert düşüşe neden oldu. Verinin endişe yaratmasından çekinen PBOC, para politikasında değişikliğe gidilmeyeceğini belirtti. PBOC’nin ekonomiyi destekleme programının sürdürmek zorunda kalacağı beklentisi Asya endekslerini destekledi.  ABD’de açıklanan zayıf veriler ise FED’in faiz artırımını erteleyeceği beklentisini arttırarak hisse senetlerinde yükselişe neden oldu. Uzunca bir süredir olduğu gibi, LME bakır yine ABD endekslerinden ayrıştı. Global endekslerdeki yükselişe rağmen bakır geriledi.

Jeopolitik risklerdeki hafiflemenin etkisiyle piyasalar bu hafta kısmen sakin bir haftaya başladı. Risk iştahının tekrar geri gelmesiyle global hisse senedi piyasaları bugün yükselişte. LME bakır hafta başından bu yana 6855-6930$/t bandında hareket ediyor. ABD konut piyasasında açıklanan güçlü verilerin yanı sıra azalan jeopolitik risklerin de etkisiyle LME bakır bugün hafif artıda işlem görüyor. Dolardaki yükseliş bakırdaki yukarı yönlü hareketi engelliyor.

Haftanın geri kalanında; yarın açıklanacak FED toplantı tutanakları, Perşembe günü Çin, ABD ve Euro bölgesinde açıklanacak öncü imalat endeksi verilerinin yanı sıra Cuma günü FED başkanı Yellen’ın Jackson Hole’de yapacağı konuşma takip edilecek.



İndir

2014-32.Hafta

 DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

LME bakır fiyatı Temmuz ayı başından bu yana 6950-7210 $/t bandındaki hareketini sürdürüyor. Bugün 7030$/t seviyesine yükselselen LME bakır, Ukrayna-Rusya arasında devam eden gerginlik ve Irak’taki tansiyonun yatırımcıları riskli varlıklardan çıkışa yönlendirmesiyle 7000$/t seviyesinin altında geriledi. Jeopolitik endişelere rağmen, piyasada yaz sükuneti var. İşlem hacmi düşük, işlem bandı dar. Yarın Çin’de açıklanacak endüstriyel üretim ve perakende satışlar verilerinin piyasada harekete neden olması beklenebilir.

Artan jeopolitik risklerin ve FED’in faiz artırımını erkene alabileceği söylentilerinin etkisi ile LME bakır geçtiğimiz haftayı %1,1 kayıpla kapattı.Çarşamba 6951$/t ile son 5 haftanın dip noktasına ulaşmıştı.  Geçen ay gördüğü 7200$/t seviyesi önemli bir direnç seviyesi görevi görüyor. Aşağı yönlü hareketler de ise 50 (6970$/t) ve 200 günlük (6975$/t) hareket ortalamaların kırılması halinde 6946$/t seviyesindeki güçlü destek ve ardından 6887$/t seviyesi gündeme gelebilir.

Çin ve Güney Kore’deki büyük semalterlar, metal piyasasındaki arz sıkışıklığının ve yaz mevsimi olmasının da etkisiyle bakım çalışmaları başlattı. Bu durum da talebin zayıflamasına neden oldu. Yılın ikinci yarısı genelinde ise tesislerin performansındaki artışın etkisiyle bakır arzının gitgide artması bekleniyor. Ancak spot piyasada devam eden sıkışıklığın etkisiyle LME bakır stoklarındaki düşüş de  sürüyor. Ağustos başından beri üst üste gerileyen LME bakır stokları, bugün 700 m/t daha gerileyerek 140.675 ile 6 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesinde bulunuyor. Spot piyasada yaşanan tighlık, spot piyasada bakırı vadeli piyasadan pahalı hale getiriyor (backwardation piyasası). Cash-3 aylık fiyat arasında  17$ backwardation bulunuyor. Eylül ayında mevsimsel etki ile talebin artması beklense de geçen yıla göre ciddi bir artış beklenmiyor. Özellikle Çin’in azalan inşaat yatırımları talebi baltalıyor.

Haftanın geri kalanında, Euro bölgesi ve ABD’de açıklanacak sanayi üretimi verilerinin yanı sıra, Çin ve ABD’de perakende satışlar ve Avrupa tardında ise büyüme verileri izlenecek.



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008