Bültenler
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
Dünya hisse senedi piyasaları, küresel ekonomik büyümenin senkronize bir şekilde yükselmesinin şirket karlarını ve hisse senedi değerlemelerini desteklemesiyle rallisini sürdürüyor. Wall Street güçlü bilançoların desteği ile haftayı %2 civarında primlerle kapatırken Asya piyasaları genelinde de alımlar izlendi.
Yüksek stok seviyeleri ve mevsimsel olarak Çin’in metal talebinin düşük olması nedeniyle metaller baskı altında kaldı. Bakır stoklarındaki sert artışın etkisi ile son 7 haftadaki en keskin düşüşü sergileyen LME bakır, Salı günü $6885’e kadar geriledi. Ancak dolara gelen satışlardan destek bulan bakır, Çarşamba gününü %3,5 primle kapattı. Hava kirliliği nedeniyle Çin’de dökümhanelere getirilen kısıtlamalar, Şili ve Peru’daki bakır madenlerinde ücret görüşmelerinin üretimi etkileyebileceği beklentisi ve dolardaki gerilemenin etkisiyle LME bakır haftayı %0,65 primle kapattı.
Euro, ECB Başkanı Draghi'nin enflasyonun orta vadede artma ihtimaliyle ekonomik verilerin "güçlü ve kapsamlı" büyümeye işaret ettiğini açıklamasının ardından 1.2538 ile üç yılın zirvesini gördü. Draghi ayrıca eurodaki yükselişin belirsizlik kaynağı olduğunu ve dolardaki zayıf seyre ilişkin ABD açıklamalarının para politikası koşullarında değişikliğe yol açarsa stratejisini gözden geçirmek zorunda kalabileceğini belirtti. Dolar ise Dünyanın önde gelen merkez bankalarının ekonomiye verdikleri desteği azaltmasıyla göreceli getiri cazibesinin risk altında kalması ile geriledi.
Wall Street yeni haftaya Apple hisselerindeki düşüşün baskısıyla, 5 ayın en büyük günlük düşüşünü kaydederek başladı. Asya borsaları, Wall Street'in arkasından rekor seviyelerden gerilerken, Avrupa borsalarında da şu an sert satışlar hakim. Global hisse senedi piyasalarında son iki günde yaklaşık altı ayın en büyük kayıpları kaydedilirken kayıplara en büyük neden finansal piyasalardaki artan global borçlanma maliyetleri oldu.
ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri ECB yetkilisinin ekonomik görünümün iyileşmesiyle küresel merkez bankalarının ekonomiye verdikleri destekleri azaltacakları beklentilerini artıran açıklamalarının ardından Nisan 2014'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD hazine tahvil getirilerinden destek bulan dolar endeksi Cuma günü gördüğü üç yılın dip seviyesi olan 88.438'den toparlandıktan sonra bugün 89.637’ye kadar yükselse de ABD Hazine tahvillerindeki satış dalgasının durdurulmasıyla yeniden zayıfladı. Dolar endeksi %0,42 kayıpla 88.929 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Euro ise dolar karşısında %0.5 primle 1.2445 seviyesinde
Haftanın ilk işlem gününü yatay kapatan bakır, bugün erken saatlerde güçlenen doların etkisi ile $6994’e kadar gerilese de dolara yeniden gelen satışların etkisi ile toparlanarak $7100 seviyesi etrafında işlem görüyor.
Devam eden bilanço sezonunun yanı sıra Çin’de açıklanacak imalat PMI verileri ile ABD’de açıklanacak istihdam verilerinin ve FED toplantınsın izleneceği gündemi yoğun bir hafta bekleniyor. Ayrıca piyasada gözler ABD Başkanı Donald Trump'ın günün ilerleyen saatlerinde yapacağı Birliğin Durumu konuşmasına çevrildi. Trump yapacağı konuşmada ABD ihracatına yönelik dünya genelindeki ticaret engellerini azaltma çabalarının yanı sıra, kendisinin önerdiği göç politikası değişikliği konusunu ele alacağını belirtti.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Küresel ekonominin güçlü büyüyeceği ve şirket kârlarının artacağı beklentisiyle yıl başından bu yana yükselen hisse senedi piyasaları geride bıraktığımız haftada da güçlü ABD verileri ve pozitif bilanço açıklamalarının etkisi ile yükselişini sürdürdü.
Çin 4. Çeyrek GSYİH verisi beklenti %6,7 üzerinde %6,8 büyüdü. Ekonomik güven Çin ekonomik büyümesinin 2017'de yedi yıldır ilk kez arttığını gösteren veriden destek buldu. Asya borsaları rekor seviyelere yükseldi,
Euro, ECB’nin gevşek para politikasını sıkılaştırmaya hazırlandığı beklentilerinin artmasıyla hafta başında 1,2322 ile 3 yılın zirvesine yükseldi. Ancak ECB'nin para politikasına dair yönlendirme metninde kısa süre içinde değişikliği yapmayacağı haberinin ve ECB yetkilisi Nowotny'in, euronun dolar karşısındaki değer kazanımının "yararlı olmadığı" belirtmesinin ardından geriledi. Hafta başında değer kaybeden dolar endeksi de hafta sonuna doğru kayıplarını geri aldı.
Dolardaki gerileme ve POBC’nin likidite sağlamasından destek bulan LME bakır haftaya primli başlangıç yaptı. Hafta ortasında yatırımcıların Çin tatili öncesinde pozisyon kapatmaya yönelmeleri ile değer kaybeden bakır, Çin büyüme verisinin arından bir miktar toparlandı.
ABD'de federal devletin kamu hizmetleri, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında göç ve sınır güvenliği politikaları hakkında çözümlenemeyen anlaşmazlık nedeniyle durduruldu. İki parti geçici kaynak tahsisi tasarısı üzerinde uzlaşıya varamadı ve kamu hizmetleri Cuma gece yarısı askıya alındı.
Piyasalar yeni haftaya ABD shutdown ile başladı. ABD Senatosu'nun Cuma günü ödeneksizlikten duran kamu hizmetleri için ek bütçe tasarısını dün onaylamasıyla Wall Street'teki başlıca endeksler rekor seviyelere ulaştı, dolar destek buldu. Asya borsaları ise bu sabah primli kapandı.
Dolar, ABD Senatosu'nun Cuma günü ödeneksizlikten duran kamu hizmetleri için 8 Şubat'a kadar geçici ödenek ayrılmasının onaylamasının ardından kayıplarının bir kısmını azaltsa da bugün volatil bir seyir izliyor. Gün içerisinde 90,698’e yükseldikten sonra getiri avantajının azalmasına ilişkin endişelerin devam etmesiyle dolar endeksi yeniden gerileyerek 90,310 ile 3 yılın en düşük seviyesinden işlem görüyor. Dünyanın önde gelen merkez bankalarının ekonomiye verdikleri desteği azaltması, doların göreceli getiri cazibesinin risk altında tutuyor.
Yüksek stok seviyeleri ve mevsimsel olarak Çin’in metal talebinin düşük olması nedeniyle metaller baskı altında kalırken; hava kirliliği nedeniyle Çin’de dökümhanelere getirilen kısıtlamalar, Şili ve Peru’daki bakır madenlerinde ücret görüşmelerinin üretimi etkileyebileceği nedeniyle LME bakır haftanın ilk işlem gününü %0,4 primle kapattı. Yatırımcıların, artan rafine bakır üretimi ve stoklardaki yükselişin etkisi ile taşıdıkları long pozisyonları kapatmaya yönelmesi ile LME bakır bugün $7000 desteğini kırarak $6920’ye kadar geriledi. Dolardaki zayıflığa rağmen, $6930’dan işlem görmeye devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
s
Geride bıraktığımız haftada piyasalar genelinde olumlu bir hava hakimken, metaller volatiliye rağmen yatay kapandı. Hisse senedi piyasalarındaki yükselişte petrol fiyatlarındaki artış ve bilanço sezonu beklentileri etkili oldu. Ham petrol fiyatları, üretim kısıntısı ve stoklardaki düşüşe paralel olarak 2015'ten bu yana en yüksek seviyelerini gördü. Asya borsaları yaklaşık 10 yılın zirvesinden işlem gördü. 2018 yılına 10 yıldan uzun sürenin en iyi başlangıcını yapan Wall Street, bankaların güçlü sonuçlar açıkladığı bilanço sezonunun ilk haftasını sert yükselişle tamamladı. Üç büyük endeks, S&P 500 şirketlerinin bilançolarının son çeyrek dönemde %11.8 artmasının beklenmesiyle rekor seviyeleri gördü.
ABD’de tüketici enflasyonu beklentiler dahilinde 0.1%, perakende satışlar ise %0.5 beklentinin altında %0.4 açıklandı.%5.8'den %4.8'e gerilemesi beklenen Aralık ayı Çin PPI verisi 4.9% olarak gerçekleşirken 1.7%'den 1.9%'a yükselmesi beklenen CPI 1.8%'de kaldı. Çin’de Aralık ayı ihracatı beklentinin üzerinde artış gösterirken ithalat rakamı ise beklentinin ve Kasım ayındaki %17.7’lik yükselişin altında kaldı.
ABD Hazine tahvillerinin en büyük yabancı alıcısı olan Çin'in tahvil alımını yavaşlatabileceğini ya da durdurabileceğini belirten Bloomberg haberinin ardından, ABD tahvil fiyatları ve dolar geriledi. Ancak Perşembe sabahı Çin Devlet Döviz İdaresi’nin haberin, hatalı bilgilere dayalı ve "uydurma" olabileceğini açıklaması ile dolar toparlandı. ECB'nin ekonomiye verilen büyük desteği azaltmaya hazırlanabileceğini işaret etmesinin ardından euro sert değer kazandı.
Bloomberg haberinin ardından dolardaki gerilemeden destek bulan LME bakır $7225 ile haftanın zirvesini görse de sonrasında dolarda görülen toparlanma ile birlikte kazançlarını geri vererek haftayı $7110’dan yatay kapattı.
Piyasalar yeni haftaya euroda devam eden yükselişle başladı. Euro, ECB’nin taperinge gideceği beklentileri ile bugün olar karşısında 1.2296 ile Aralık 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Dolar endeksi ise %0,55 civarında ekside işlem görmeye devam ediyor. Doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve POBC’nin piyasada yaşanan sıkışıklıktan dolayı yüksek miktarda likidite sağlaması metal fiyatlarına katkıda bulundu. Diğer taraftan Çin ticaret verilerindeki pozitif seyir ve global ekonomik görünümdeki iyileşme metal fiyatlarını destekliyor. Bugün $7262’ye kadar yükselen bakır $7200 seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ediyor.
ABD piyasaları bugün kapalı. Hafta genelinde makro veri tarafında ABD’de açıklanacak sanayi üretimi ve Çin’de açıklanacak endüstriyel üretim ve perakende satışlar verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Global ekonomik görünümdeki iyileşmenin yanı sıra Trump’ın politikalarının da etkisiyle piyasalar genelinde 2017 yılı primli geçti. Yıl boyunca rekor tazeleyen ABD endeksleri 2017 yılını %20-25 civarı primlerle kapattı. Dolar endeksi yılı kayıplarla kapatırken, euro dolar karşısında 4 yılın en iyi performansını kaydettiği 2017 yılını 1,2092 olan 2017 yılı zirvesine yakın bir seviyeden kapattı. 2017 yılı genelinde $5450,5-$7312,5 bandında işlem gören LME bakır yılı %31,46 primle kapattı.
Geride bıraktığımız haftada imalat verilerindeki beklentilerin üzerindeki yükseliş, küresel büyümede eş zamanlı iyileşmeye işaret ederek risk iştahını arttırdı. Petrol fiyatları İran'daki karışıklığın arz yönünde aksamaya ilişkin endişeleri artırmasıyla iki buçuk yılın zirvesine yükseldi. Piyasalardaki tatil rehaveti kayboldu, majör Avrupa endekslerinde kuvvetli alımlar izlenirken ABD borsaları haftayı %2,3-3,6 arasında kazanımla kapattı.
ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam artışı 148K ile beklentilerin (190K) altında kaldı. Ancak zayıf veri Fed'in para politikasını hızla sıkılaştırmasını gerektirecek enflasyon baskılarının ortada olmadığını göstererek hisse piyasalarını destekledi.
Aralık ayı FED toplantısının tutanaklarında Trump’ın vergi indirim paketinin tüketici harcamalarını ve yatırımları artıracağı için olumlu etkisi olacağını ancak bu etkinin büyüklüğünün şimdilik bilinmediği belirtildi. Diğer taraftan 2018 yılı için yapılacak faiz artışı konusunda da üyeler arasında görüş ayrılıkları öne çıkıyor.
Çin’in hurda bakır ithalatı kotasını düşürmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve imalat verilerinin olumlu etkisiyle LME bakır hafta ortasından güçlü kalsa da $7200-7250 bandından gelen satışların etkisiyle haftayı %1,8 kayıpla kapattı. 28 Aralık’ta $7312,5 ile 2017 yılının zirvesini gören LME bakır Cuma günü $7107 ile 2 haftanın en düşüğüne geriledi.
Geçen hafta 91,751 ile üç buçuk ayın en düşük seviyesini gören dolar endeksi yeni haftaya primli başladı. Haftanın ilk işlem gününü yaklaşık %0,43 yükselişle sonlandıran endeks,bugün de primli işlem görmeye devam ediyor. Avrupa ekonomilerinin güçlenmesi ve ECB’nin ekonomiye verilen desteği azaltacağı yönündeki beklentilerle 2018'e güçlü başlayan euro ise 1,20 seviyesi üzerinde tutunamadı. Bugün sert gerileme kaydeden euro 1,1915’ten işlem görüyor. Yen, BOJ’un tahvil alımlarını hafif azaltmasının yatırımcılara para politikasını normalleştireceğini anımsatmasının ardından yükseldi.
Asya borsaları yükselerek rekor seviyelere yaklaşırken, Nikkei endeksi Kasım 1991’den bu yana en yüksek seviyede işlem gördü. 2018 yılına 10 yıldan uzun sürenin en iyi başlangıcını yapan Wall Street, yatırımcıların bilançolar öncesinde temkinli davranmasıyla hız kesti. Dün günü yatay kapatan LME bakır bugün ise $7150 seviyesi etrafında hafifi primli işlem görmeye devam ediyor.
Haftanın son işlem gününde ABD’de JP Morgan, Wells Fargo ve Blackrock’ın 2017 yılı son çeyreğine ait bilanço rakamları takip edilecek. Yarın Çin’de ve Cuma günü ABD’de açıklanacak enflasyon rakamları ön planda olacak.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalar FED, ECB ve BOE toplantıları ile yön buldu.
FED beklenildiği gibi faiz oranlarını 25 baz puan artırarak %1.25 ile 1.50 aralığına çekerek, bu yıl içindeki üçüncü faiz artışını gerçekleştirdi. Ancak, ABD büyümesinin kısa vadeli bir ivme kazanmasını öngörmesine rağmen gelecek yıllar için tahminlerini değiştirmedi. FED'in 2018 ve 2019'daki faiz artışı öngörülerini artırmak yerine sabit tutmasının ardından dolar endeksi ilk etapta sert kayıplar kaydetti.
Çin Merkez Bankası, FED’in kararından bir kaç saat sonra faiz oranlarını çok az artırdı. Asya borsaları Çin hisseleri öncülüğünde geriledi. ECB politika faizini değiştirmezken, Euro bölgesindeki büyüme ve enflasyon tahminlerini yükseltti ancak gerektiği sürece ekonomiye destek verme taahhüdüne bağlı kaldı. BOE Perşembe günkü toplantısında beklentilere paralel olarak değişiklik yapmazken Brexit konusu toplantının önemli bir gündem maddesi oldu.
Önceki haftalarda açılan short pozisyonların 2018 yılında bakır piyasasında arz açığı oluşacağı beklentileri ile kapanması ile yükselişe başlayan bakır, hafta ortalarında sert kayıplar veren dolardan da bulduğu destekle önemli direnç seviyelerini kırdı. Cuma günü $6913’e kadar yükselen bakır haftayı $6091 seviyesinden %4,9 primle kapattı.
Geçen haftaki Merkez Bankaları toplantılarından beklenti dışında önemli bir karar çıkmamasının ardından piyasalar yavaş yavaş tatil havasına girmeye başladı.
PBOC’nin haftanın ilk işlem gününde ters repo faizlerini arttırmasının ardınsan Çin piyasaları haftaya kayıplarla başlasa da Wall Street’deki yükselişi takip ederek toparlandı. ABD hisse senetleri vergi paketinin bu hafta meclisten geçirileceği beklentisiyle, Avrupa borsaları ise güçlü imalat sanayi PMI verilerinin verdiği moralle yükseldi
ABD'de kurumlar vergisinin düşürülmesini öngören vergi sistemi değişikliği yıl başından bu yana dünya hisse senedi piyasalarını destekliyor. Değişiklik sonrası şirket kârlarında artış beklenirken, sayıları artması öngörülen hisse geri alımları ve temettü ödemeleri de hisse senedi yatırımcılarına çekici geliyor.
Senato'daki iki Cumhuriyetçinin Başkan Donald Trump destekli vergi tasarısını desteklemeyi kabul etmelerinin ardından Cumhuriyetçilerin kontrolündeki ABD Kongresi, kapsamlı vergi tasarısını bu hafta geçeceğinden neredeyse emin. Cumhuriyetçi kanattan yapılan açıklamada, tasarıyı kabul etmesi beklenen Temsilciler Meclisi'nin, bugün saat TSİ 2130 civarında oylama yapacağı belirtildi. Senato'nun ise günün ilerleyen saatlerinde veya yarın oylama yapması bekleniyor.
ABD vergi tasarısının Kongre'den geçeceğine ilişkin iyimserliğe rağmen büyüme üzerindeki nihai etkisinin ne olacağına ilişkin endişelerle baskı altında kalan dolar endeksi bugün ABD’de açıklanan beklentileri aşan konut verilerinin desteği ile kayıplarını azalttı. Euro ise dolar karşısında güçlenerek 1,1832’ye kadar yükseldi.
Dün $6934 seviyesine kadar yükselen bakır günü %0,4 primle $6932,5 seviyesinden kapattı. Bu sabah ise kar satışlarının etkisi ile $6861’e kadar gerileyen bakır, dolardaki satışların etkisiyle toparlanarak yeniden $6900 seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta ABD’de vergi reformu heyecanının devam etmesi, güçlü tarım dışı istihdam verisi, teknoloji endekslerinde devam eden gerileme ve Çin endişeleri gündemi oluşturdu.
ABD’de büyük bir vergi indirimine ilişkin umutlar hafta genelinde risk iştahını destekledi. Wall Street'in bu yıl rekor seviyelere ulaşmasına öncülük eden teknoloji endeksindeki gerileme endeksleri baskılasa da büyümenin güçlü, enflasyonun düşük kalmaya devam edeceğini gösteren ABD tarım dışı istihdam verisi de jeopolitik risklerle boğuşan küresel piyasalara yeni yıl hediyesi gibi geldi. S&P 500 haftayı yeni bir zirve ile sonlandırırken, Avrupa hisse senetleri ve gelişmekte olan borsalar değer kazandı.
Asya borsaları teknoloji hisselerindeki kayıplar ve Çin ekonomisine dair endişelerin etkisi ile geriledi. Haftanın ilk işlem gününde $6863,5’e kadar yükselen bakır, haftanın devamında sert kayıplar kaydetti. Çin’de yıl sonuna doğru artan likidite sıkışıklığı endişeleri, Çin’in bakır talebinin azalacağına yönelik beklentiler, ülkenin enerji sektörüne olan yatırımların azalmasının yanı sıra bakır stoklarındaki artışın ve dolardaki yükselişin etkisiyle LME bakır Salı gününü %4 kayıpla kapatarak Temmuz 2015’ten bu yana en büyük günlük düşüşü kaydetti.
Dolar endeksi, ABD hükümetinin fonlamasını geçici olarak genişletmeye yönelik bir tasarının Kongre'den geçmesinin, yatırımcıların vergi reformu tasarısının da geçeceğine dair iyimserliğini artırmasıyla başlıca para birimleri karşısında yükseldi. Sterlin, İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki Brexit görüşmelerinde ilerleme kaydedilemediği haberleri ile geriledi.
Piyasalar üç büyük merkez bankasının karar açıklayacağı yeni haftaya temkinli başladı. Bu hafta para politikası kararını açıklayacak olan ECB, BOE ve FED arasında bir tek FED'in faiz arttırması bekleniyor. FED'in Çarşamba günü yapacağı tahmin edilen 25 baz puan faiz artırımını ardından 2018'de faizleri iki ya da üç defa daha yükselteceği tahmin ediliyor.
Çin’de yeni kredilerdeki ve borçlanmadaki artışın Çin ekonomisindeki olası yavaşlamaya karşı olan endişeleri azaltmasıyla bakır fiyatları FED toplantısı öncesinde yükseldi. Bu gün $6666’ya kadar yükselen bakır $6650’den işlem görmeye devam ediyor. İlk direnç $6670 seviyesinde yer alıyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada güçlü veriler ve vergi indirimi beklentileriyle ABD borsalarında yükseliş izlenirken, Çin’de riskli finansman yöntemlerine yönelik artan önlemlerin yatırımcı güvenini zedelemesi nedeniyle Asya’da satışlar izlendi.
Arz tarafındaki grev haberlerinin desteği ile haftanın ilk işlem gününde $6950 direncini kırarak $7024 seviyesini test eden bakır, Çin ekonomisine dair endişeler ve doların baskısıyla buradan satışlarla karşılaştı. LME bakır haftayı %2,8 kayıpla kapattı.
Dolar ABD'de vergi indirimleri yasa tasarısının Senato komisyonundan geçmesiyle birlikte gücünü korudu. Fed başkan adayı Jerome Powell'ın Aralık ayında faiz artırımını sağlayacak unsurların bir araya geldiğini ve finans sektöründe düzenlemelerin yeterince sıkı olduğunu ifade ederek denetimlerin hafifleyebileceğinin ipucunu vermesi de doları destekledi.
Piyasalar yeni haftaya vergi indirim tasarısının hafta sonu Senato’dan geçtiği haberleri ile başladı. Dolar ABD'de para politikasının daha hızlı sıkılaştırma ihtimalini de beraberinde getiren tasarının kabul edilmesinin ardından haftaya yükselişle başladı. ABD Senatosu vergi indirimi yasa tasarısını onaylayarak Cumhuriyetçi parti ve Başkan Donald Trump'ı şirketler ve varlıklı ABD'lilerin vergilerini indirme hedefine bir adım daha yaklaştırdı.
ABD'de büyük bir vergi indirimine ilişkin umutlar risk iştahını desteklese de teknoloji hisseleri yükselişi baskıladı. Wall Street'in bu yıl rekor seviyelere ulaşmasına öncülük eden teknoloji endeksi %1.9 geriledi
LME bakır vergi indiriminin ABD ekonomisine daha hızlı büyüme getireceği beklentilerinden destekle dün içerisinde $6863,5’ekadar yükseldi. Bakır günü %0,14 kayıpla $6806,5 seviyesinden kapattı. Kar satışlarının ve Çin talebine dair endişelerin etkisiyle önemli destek seviyelerini kıran bakır bugün $6657,5 seviyesine kadar geriledi. %2,28 kayıpla $6670 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Piyasada Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verileri bekleniyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada hisse senedi piyasaları bu yıl küresel ekonomideki iyileşmenin desteğiyle artan şirket bilançolardan güçlü destek bulurken Çin piyasaları ayrıştı. Wall Street teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseldi. Çin piyasaları ise Çin hükümetin finansal riskleri azaltmak için atacağı yeni adımların endişesiyle geriledi.
Hafta başından Almanya'da koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasının etkisiyle gerileyen euro, FOMC tutanaklarının ardından yön değiştirdi. Fed'in 31 Ekim-1 Kasım toplantısına ilişkin yayınlanan tutanaklar birçok yetkilinin faiz oranlarının "yakın dönemde" artırılmasını öngördüğünü gösterdi. Fed'in Aralık ayında faizleri artıracağı beklentileri güçlendi ancak tutanaklara göre, bazı üyeler enflasyon görünümüyle ilgili endişelerini dile getirdi. Bu üyeler, gelecekteki faiz artışlarının zamanlamasını belirlemeden önce gelecek ekonomik verilere bakacaklarını vurguladı. Açıklamaların ardından dolar endeksi gerilerken, 1,1760 seviyesindeki direncini kıran euro, yükseldi.
LME bakır, global görünümdeki iyileşme, piyasalardaki olumlu, bakır madenlerindeki grev ve dolardaki gerilemeden buldu destekle yükseldi. $7023 seviyesine kadar yükselen bakır haftayı %3 primle kapattı.
Hareketli geçecek bir haftaya başladık. ABD’de vergi reformu pazarlıkları ve oylaması, İngiltere’de bankaların stres testi sonuçları, FED tarafında Senato Bankacılık Komitesinde Powell’ın başkanlığının görüşülmesi, senenin son Beige Book raporu ve OPEC toplantısı önemli bazı gelişmeler. Veri tarafında ise üçüncü çeyrek büyüme revizyonu, ISM, enflasyon ve konut verileri Amerika’da ön planda olacak. Avrupa bölgesinde enflasyon, Çin’de ise PMI diğer takip edilecek veriler.
Dün Avrupa tarafında hisse senedi piyasaları günü düşüşle tamamlarken çip üreticileri hisselerindeki düşüşle ABD’de karışık seyir hakim oldu. Asya borsaları Çin hisselerinin art arda iki gündür düşüş kaydetmesiyle bu sabah geriledi. Pekin’in gölge bankacılık ve diğer riskli finansman yöntemlerine yönelik önlemlerini artırmasıyla yükselen tahvil getirileri Çin'de yatırımcı güvenini zedeledi.
ABD vergi indirimleri uygulamasında yaşanabilecek muhtemel gecikmelere ilişkin endişeler ve tekliflerin zayıflaması olasılığı, son haftalarda doları baskı altında bıraktı. Dolar endeksi 93 seviyesinin altında; euro ise dolar karşısında 1,19 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor. Dikkatler ABD vergi reformuna ilişkin haftanın ilerleyen günlerinde (muhtemelen Perşembe) yapılma ihtimali olan Senato oylamasına çevrildi. Bugün Jerome Powell için yapılacak atama toplantısını bekleniyor.
Çin’de konut satışlarındaki yavaşlama ve ülkenin konut fiyatlarını kontrol altında tutmak için uyguladığı kısıtlamalara devam edeceği beklentisinin 2018 yılında da konut fiyatlarında düşüşe neden olacağı tahmininin Çin ekonomisine dair endişe yaratmasıyla metallerde nikel öncülüğünde satışlar görülüyor. Dün günü %1,25 kayıpla kapatan LME bakır bu sabah Çin’e ilişkin endişelerin baskısıyla %1 ekside $6870 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada global piyasalarda rüzgar tersine döndü. LME metalleri son dönemdeki yükselişin ardından gerilerken, LME Week görüşmelerinin etkisi ile yükselen Nikel başı çekti. Rekor seviyelerde gezinen ABD endeksleri haftayı kayıpla kapatırken Asya piyasaları, euro ve petrol ise haftanın kazananları oldu.
Petrol fiyatları Suudi Arabistan’daki yolsuzluk çalkantısı ile yükselerek 2 yılın zirvesin test ederken, petroldeki yükselişten destekle Asya piyasaları da yükseldi.
ABD Senato`su kurumlar vergisinde yapılması planlanan %20 vergi oranının 2019`a ertelendiğini açıklaması dolara ve endekslere satış getirdi. 3 büyük ABD endeksi hafta ortasında rekor tazelemelerine rağmen haftayı kayıpla kapatırken, 95,149’a kadar yükselen dolar endeksi ise 95 seviyesinin üzerinde tutunamadı.
LME bakır elektrikli araç sektöründeki talep artışın ve global ekonomik büyümeye ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle hafta başından yeniden $7000 seviyesini test etmişti. Ancak bakırda talebin düştüğü sezona yaklaşılmasının ve Çin’in bakır ithalatındaki azalışın etkisiyle gerileyerek haftayı kayıpla kapattı.
Piyasalar yeni haftaya ABD'deki vergi indirimi yasa tasarısı üzerinde hızla mutabakat sağlanamayacağı şüphesi ile temkinli başladı. ABD'nin vergi sisteminde geniş çaplı değişiklikler öngören yasa tasarısı hakkındaki gelişmeler hisse senedi ve döviz piyasalarında baskı yaratıyor.
İngiliz muhafazakar partiden 40 vekilin Başbakan May'e güven duymadıklarını belirten bir mektubu imzalamak üzere anlaştıklarını belirten haberinin sterlin değer kaybetti. Dolar endeksi dün sterlindeki gerileme ile yükselse de bugün Almanya’da açıklanan GDP verisi sonrası değer kazanan euro nedeniyle bugün yine ekside. Euro ise güçlü verilerin desteği ile bugün 1,1745 seviyesine kadar yükseldi.
Freeport’un Grasberg madeninde gerçekleşen silahlı saldırının ardından dün ABD seansında gelen alımlarla LME bakır günü %1,52 primle kapattı. ABD seansının hemen öncesinde ise bakır $6783’e kadar gerilemişti. Bugün ise Çin’de beklentilerin altında açıklanan perakende satışlar ve endüstriyel üretim verilerinin etkisiyle %0,5 eksiyle $6860 seviyesinden işlem görüyor. Kışın oluşacak hava kirliliğini önlemek amacıyla Çin’in üretim kesintisine gideceği haberleri ise bakırı desteklemeye devam ediyor.
Bugünkü ECB panelinde Yellen, Kuroda, Draghi ve Carney’nin açıklamaları ön plana çıkıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın da katılacağı Asya Zirvesi’nde yapılacak açıklamalar da piyasalar açısından önemli. Haftanın geri kalanında ABD Ekim ayı enflasyonu ve Brexit sürecine yönelik gelişmeler önemli olacak.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada global piyasalarda rüzgar tersine döndü. LME metalleri son dönemdeki yükselişin ardından gerilerken, LME Week görüşmelerinin etkisi ile yükselen Nikel başı çekti. Rekor seviyelerde gezinen ABD endeksleri haftayı kayıpla kapatırken Asya piyasaları, euro ve petrol ise haftanın kazananları oldu.
Petrol fiyatları Suudi Arabistan’daki yolsuzluk çalkantısı ile yükselerek 2 yılın zirvesin test ederken, petroldeki yükselişten destekle Asya piyasaları da yükseldi.
ABD Senato`su kurumlar vergisinde yapılması planlanan %20 vergi oranının 2019`a ertelendiğini açıklaması dolara ve endekslere satış getirdi. 3 büyük ABD endeksi hafta ortasında rekor tazelemelerine rağmen haftayı kayıpla kapatırken, 95,149’a kadar yükselen dolar endeksi ise 95 seviyesinin üzerinde tutunamadı.
LME bakır elektrikli araç sektöründeki talep artışın ve global ekonomik büyümeye ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle hafta başından yeniden $7000 seviyesini test etmişti. Ancak bakırda talebin düştüğü sezona yaklaşılmasının ve Çin’in bakır ithalatındaki azalışın etkisiyle gerileyerek haftayı kayıpla kapattı.
Piyasalar yeni haftaya ABD'deki vergi indirimi yasa tasarısı üzerinde hızla mutabakat sağlanamayacağı şüphesi ile temkinli başladı. ABD'nin vergi sisteminde geniş çaplı değişiklikler öngören yasa tasarısı hakkındaki gelişmeler hisse senedi ve döviz piyasalarında baskı yaratıyor.
İngiliz muhafazakar partiden 40 vekilin Başbakan May'e güven duymadıklarını belirten bir mektubu imzalamak üzere anlaştıklarını belirten haberinin sterlin değer kaybetti. Dolar endeksi dün sterlindeki gerileme ile yükselse de bugün Almanya’da açıklanan GDP verisi sonrası değer kazanan euro nedeniyle bugün yine ekside. Euro ise güçlü verilerin desteği ile bugün 1,1745 seviyesine kadar yükseldi.
Freeport’un Grasberg madeninde gerçekleşen silahlı saldırının ardından dün ABD seansında gelen alımlarla LME bakır günü %1,52 primle kapattı. ABD seansının hemen öncesinde ise bakır $6783’e kadar gerilemişti. Bugün ise Çin’de beklentilerin altında açıklanan perakende satışlar ve endüstriyel üretim verilerinin etkisiyle %0,5 eksiyle $6860 seviyesinden işlem görüyor. Kışın oluşacak hava kirliliğini önlemek amacıyla Çin’in üretim kesintisine gideceği haberleri ise bakırı desteklemeye devam ediyor.
Bugünkü ECB panelinde Yellen, Kuroda, Draghi ve Carney’nin açıklamaları ön plana çıkıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın da katılacağı Asya Zirvesi’nde yapılacak açıklamalar da piyasalar açısından önemli. Haftanın geri kalanında ABD Ekim ayı enflasyonu ve Brexit sürecine yönelik gelişmeler önemli olacak.
İndir