Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
Monthly Copper Bulletin-OCTOBER17

MARKET COMMENTARY

 

Industrial metals gained amid sustained optimism about the strength of Chinese consumption, bolstered by speculation supply shortages were looming. Better-than-expected data from China have fuelled bets that the world’s biggest commodities user  has kept supporting demand. The nation’s robust tradefigures and credit growth data underscore its resilience.

The price gained deliver a bullish background for commodities before China’s political elite gather in Beijing for the twice-a-decade Communist Party congress mid of October. Investors looked for signs world’s number two economy into next year and beyond.

Copper surged past $7,000 a ton in London for the first time since 2014, rallying with other commodities on speculation Chinese growth with sustain demand.  Three-month copper on the London Metal Exchange jumped to $7,177 a metric ton, the highest intraday price since July 2014.

Metals traders and mining executives were descending on London for a week of meetings and parties for LME Week, one of the biggest events of the year for the metals world. With zinc at a decade high and copper enjoying the best year since 2010. Cash is coming back to the metals market. Copper, aluminum, lead and zinc have soared more than 20 percent in 2017 on improving demand and supply constraints driven by Chinese curbs and years of underinvestment

While everything in metals still revolves around China, the debate over electric cars is reaching a fever pitch. If the optimistic predictions are true, demand for lightweight aluminum chassis and battery metals such as cobalt will transform the metals supply chain and add a powerful boost to demand. Bank of America Merrill Lynch expects battery-powered vehicles to account for 90 percent of total vehicle sales by the middle of the century.

Nickel’s role in rechargeable batteries is getting a lot of attention and prices are up about 30 percent since mid-June. Annual demand for the metal may increase by 230,000 tons by 2025, equal to 12 percent of the current market, according to Bank of America Merrill Lynch. Prices will probably remain high in the next couple of months on a supportive macro-economic backdrop and Chinese nickel pig iron cuts over the winter, before heading lower on a six- to 12-month horizon, Goldman Sachs Group Inc.



İndir

2017- 44.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

 

Geçtiğimiz hafta yeni FED başkanı seçimi, vergi reformu tasarısının açıklanması, FED, BOE toplantıları, , tarım dışı istihdam, bilançolar ve LME Week gündemin oldukça yoğun olduğu bir haftayı geride bıraktık.

ABD Başkanı Donald Trump, Janet Yellen’ın Şubat’ta süresinin dolmasının ardından FED’in başına Taylor yerine Jerome Powell’in geçeceğini açıkladı. Powell'ın seçilmesi, vergi reformuna yönelik pozitif beklentilerin devamı, güçlü gelen Apple bilançosu ve sürpriz yaratmayan merkez bankası kararları ile ABD endeksleri haftayı artıda kapattı.

FED’in açıklamalarında Aralık ayı faiz artırım olasılığı yer almaya devam ederken, kasırgalara rağmen ekonomik büyümenin seyrini sürdüreceği belirtildi. Ayrıca ekonomik büyümenin uzun süre sonra “güçlü” olarak tanımlanması da piyasalar tarafından şahin bir açıklama olarak yorumlandı. FED açıklamalarının ve nispeten güvercin başkanın baskısında kalan dolar haftayı yatay kapattı. Euro ise Katalanların ayrılmayacağı beklentilerinden destek buldu.

BOE 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırdı ve %0.25’den %0.5’e çekti. ECB ise uzun yıllardır devam eden ekonomiye verilen desteği küçültmeye başlayacağını açıklamıştı.

ABD’de tarım dışı istihdam verisi 313k beklentinin altında 261k olarak açıklandı. Veri beklenti altında kalsa 2 aylık net değişim 90k oldu ve Aralık ayı faiz artırımı için bir engel teşkil etmiyor. Çin imalat PMI verisi 51.6 ile 52.0 olan beklentinin ve geçtiğimiz ay rakamı olan 52.4’ün altında geldi. Çin'in imalat sektöründe Ekim ayında beklenenden daha keskin bir yavaşlama olduğunu gösteren veriler, bölgesel yatırımcıların riskli varlıklara olan iştahını da sınırladı.

2018 yılında talebin güçlü olacağı beklentilerinden destek bulan LME bakır $7020 seviyesini test etse de haftayı $6881 seviyesinden kapattı. LME Week görüşmelerinin yıldızı ise Nikel oldu. Elektrikli araç aküsü üreticilerinin nikel talebindeki artışının etkisi ile Nikel Ekim ayındaki sert yükselişini geçtiğimiz haftada da sürdürdü.

Yeni haftaya Suudi Arabistan’da veliaht prens Mohammed bin Salman’ın gücünü konsolide etme amacıyla olduğu düşünülen yolsuzluk suçlamalarıyla bir çok prensi göz altına aldırması haberi ile başladık. Petrol fiyatları Temmuz 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Petroldeki yükselişten destek bulan Asya borsaları da bu sabah primli. Başlıca üç ABD hisse senedi endeksi ise dün rekor seviyelerde kapandı.

Dolar endeksi 95.077 ile dün gördüğü 10 yılın zirvesinden gerileyerek 94.812'da bulunuyor. Euro ise 1,16 seviyesi etrafında işlem görüyor.

LME bakır elektrikli araç sektöründeki talep artışın, Çin’in çere kirliliğine yönelik sıkı tedbirlerinin ve global ekonomik büyümeye ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle dün günü %1,32 primle kapattı.

Goldman Sachs geçen ay bakır fiyatı tahminini artırmış Codelco ise 31 Ekim’de fiyatın rekor seviyelere yükselebileceğini söylemişti. Ancak bakırda talebin düştüğü sezona yaklaşılmasının etkisi ile yükseliş hız kesti. LME bakır bu sabah hafif ekside $6960 seviyesinde işlem görüyor. 



İndir

2017- 43. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız global piyasalarda ECB toplantısı, Katalonya krizi, Amerikan vergi reformu ve bir sonraki FED başkanının kim olacağı gibi gelişmeler izlendi; haftanın yıldızı ise dolar oldu.

FED’in başına sıkılaştırma yanlısı bir başkan geleceği beklentilerinin yanı sıra ABD'de vergi reformunun yapılması ihtimallerine ilişkin iyimserlik hafta genelinde doları destekledi. Euro ise Katalan krizi ve ECB açıklamaları ile geriledi. İspanya hükümeti Cuma günü bağımsızlık ilan eden Katalonya bölgesinin yönetimini bağımsızlık ilanından birkaç saat sonra görevden aldı.

ECB aylık varlık alımlarını Ocak ayından itibaren ayda 60 milyar eurodan 30 milyar euroya indireceğini açıkladı. Piyasa beklentisi dahilinde olan açıklamanın yanı sıra, ihtiyaç olması halinde sürenin uzatılabileceğinin belirtilmesi hisse piyasaları tarafından pozitif algılanırken euro dolar karşısında 1,1573’e kadar geriledi.

ABD’den gelen güçlü bilanço sonuçları dünyanın en büyük ekonomisindeki olumlu havayı ateşleyerek hisse senetlerinde yükselişe neden oldu. Asya borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseldi. Japonya seçimlerinin Abe’nin kazanmasının ardından Nikkei 21 yılın zirvesine yükseldi.

Global ekonomik büyümeye dair artan iyimserlikten destek bulan LME bakır hafta başında$7123 seviyesine kadar yükseldi. Ancak gelen kar satışları ve dolardaki yükselişin ivmelenmesinin etkisi ile bakır kazançlarını geri vererek haftayı %1,8 kayıpla kapattı.

Önemli makro veri açıklamasının olmadığı dün, hisse senedi piyasalarında durgun seyir hakimdi. Piyasada daha çok doların hareketi takip edildi. Geçen haftaki kazançların ardından dolar bu hafta satışlarla karşılaştı. Trump'ın 2016 seçim kampanyasının eski yöneticisi Paul Manafort'un kampanyaya Rus müdahalesi olup olmadığı konusunda yürütülen soruşturma kapsamında suçlandığı haberlerinin ardından değer kaybetti.Dolar ayrıca, Trump'ın Fed başkanı olarak Fed yönetim kurulu üyesi Jerome Powell'ı seçebileceği yönündeki haberlerin ardından değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.Powell, para politikasında Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor başta olmak üzere diğer adaylardan daha çok gevşeme yanlısı olarak görülüyor. John Taylor, Fed başkanlığı için bir başka önemli rakip olarak görülüyor.Euro ise Katalanların ayrılmayacağı beklentisi ile yükseliyor.

Bu sabah açıklanan Çin imalat PMI verisi 51.6 ile 52.0 olan beklentinin ve geçtiğimiz ay rakamı olan 52.4’ün altında geldi.Çin'in imalat sektöründe Ekim ayında beklenenden daha keskin bir yavaşlama olduğunu gösteren veriler, bölgesel yatırımcıların riskli varlıklara olan iştahını da sınırladı. Beijing'in kış döneminde hava kirliliğiyle mücadelesi, ülkenin kuzeyindeki pek çok çelik fabrikası, döküm ocağı ve fabrikayı üretimi kısıtlamaya zorlarken; ülke ekonomisindeki yavaşlamaya ilişkin ilk sinyallerin neden olduğu belirsizliği de artırıyor. Dün günü $6862 seviyesinden kapatan LME bakır zayıf Çin verisine rağmen Çin’den üretim kesintisi geleceği beklentileri ve dolardaki gerilemenin etkisi ile bu sabah yükselerek yeniden $6900 seviyesinin üzerini test etti.

FED’in 2 gün sürecek toplantısı bugün başladı. Faiz kararı yarın açıklanacak ancak FED'in bir sonraki faiz artırımının Aralık ayında yapılacağı tahmin ediliyor. Toplantı sonrasında basın açıklaması bölümü olmayacak. FED’in faiz artırımına gitmesi halinde faizleri sıfırda tutan ECB ile politikalarındaki ayrışma daha da artacak. Haftanın son işlem gününde piyasaların heyecanla beklediği ABD istihdam verileri izlenecek.



İndir

2017- 42. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Çin yoğun bir hafta daha geride kaldı. Haftaya beklentileri aşan Çin üretici enflasyonu verisi ile başlayan piyasalar Perşembe günü açıklanan GDP verisi ile izlemeye devam etti.Ayrıca hafta genelinde Çin Komunist Parti Kongresi takip edildi. Perşembe günü açıklanan verilere göre ikinci çeyrekte %6.9 olan Çin'in ekonomik büyümesi, üçüncü çeyrekte beklentilere paralel olarak %6.8’e geriledi. Çin'de yatırımlardaki büyümenin beklentilerin üzerinde geriledi ve emlak satışlarının iki yıldan fazla süredir ilk kez düşüş kaydetti, sanayi üretimini ise beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

LME bakır haftanın ilk işlem gününde güçlü PPI verisinin Çin ekonomisine dair iyimserliği artırmasından bulduğu destekle $7,177 ile Temmuz 2014’ten bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Çin Komünist Partisi Kongesi’nde lider Xi hızlı büyüme modelinden kalitenin arttırılacağı bir modele geçiş yapacaklarını, kapasite kesintilerinin devam edeceğini ve finans sektöründeki düzenlemeleri güçlendireceğini açıkladı. Çin büyüme verisi sonrası $6905’e kadar gerileyen bakır, lider Xi’nin açıklamalarından destekle toparlanarak haftayı $6969,5 seviyesinden kapattı.

ABD’de iyi geçen bilanço sezonu endeksleri yeni zirvelere taşıdı. 3 büyük ABD endeksi geride bıraktığımız haftayı primli kapattı. ABD Senatosu, Cumhuriyetçilerin Demokratların desteğini almadan vergi kesintisi tasarısını geçirmesine imkan verecek 2018 mali yıl bütçe tasarısını onayladı. Bütçe tasarısının kabul edilmesiTrump'ın vergi planının bu yıl ilerleme kaydedeceğine dair umutları artırdı. Söz konusu tasarı ile önerilen vergi kesintileri, 10 yıllık süreçte bütçe açığının 1.5 trilyon dolara kadar daha yükselmesine neden olacak. Haberin ardından dolar güçlü seyrini Cuma günü de sürdürdü.

İspanya’nın büyüme beklentilerini aşağı çekmesi Katalan krizinin ekonomik rakamlara yansıyabileceği endişesine yol açarak euroda kayıplara neden oldu. Katalan yönetimini askıya alacak olan 155. Maddenin devreye alınması söylemi Avrupa piyasalarında riskten kaçınma algısı yarattı. BOE Başkanı Carney’nin Hard Brexit’e dair hazırlık yaptıklarını açıklaması sterlinin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine sebep oldu.

Petrol fiyatları Ortadoğu'da çatışmaların petrol arzını sınırlayacağına dair endişeler, ABD'deki petrol kuyusu sayısının geçen hafta itibariyle gerilemesi ve Asya'dan gelen talebin güçlenmesine paralel olarak yükseldi.

Yeni haftanın ilk işlem gününde global piyasalarda karışık seyir izlendi. ABD endeksleri günü küçük artılarla kapatırken, Asya piyasalarındaki kazanımlar bugün de devam etti. Beklentilerin üzerinde gelen imalat PMI verisinden destek bulan ABD piyasaları bugün ise seansa primli başladı.  Japonya’da Pazar günü yapılan seçimleri Abe'nin kazanması, iktidarında başlatılan aşırı gevşek para politikası gibi ekonomiyi destekleyici ve yenin değerini düşürücü politikaların aksayacağı endişelerini gidererek Nikkei endeksinin 21 yılın zirvesine taşıdı.  Çin lokomotif hisseler CSI 300 endeksi iki yıldan uzun sürenin zirvesine yükseldi.

Trump Fed başkanlığı için beş adayla görüştükten sonra karar vermeye "çok, çok yakın" olduğunu belirtti. Dolar, dikkatlerin Fed'in başına kimin geçeceğine çevrilmesiyle geriledi. Para politikasında daha fazla sıkılaştırma yanlısı bir adayın Fed başkanı olması doların değer kazanmasını sağlayacak. ECB'nin Perşembe günü gerçekleşecek toplantısında aşırı gevşek para politikası yaklaşımından uzaklaşmak için küçük adımlar atacağının sinyalini vermesi bekleniyor.

LME bakır global büyüme dair artan beklentilerle bugün $7123 seviyesine kadar yükseldi. Kazançlarının bir kısmı geri veren bakır %0,3 primle 7025 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.



İndir

2017- 41. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada global piyasalarda risk iştahı açık kalmaya devam ederken hisse senedi endekslerinin yeni rekorlara tırmandığını izledik. Japonya'nın Nikkei endeksi Kasım 1996'dan bu yana en yüksek seviyeye, Güney Kore'nin KOSPI endeksi ve Dünya MSCI endeksi rekor seviyeye, Hong Kong'un Hang Seng endeksi ise 10 yılın zirvesine yükseldi. Wall Street'de başlıca üç endeks ABD Hazine Bakanı Steven Munchin'in Trump'ı Janet Yellen'den sonraki Fed başkanlığı için piyasa dostu Jerome Powell'i aday göstermeye teşvik ettiğini gösteren bir haberin ardından rekor seviyelerde kapandı.

Euro Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlık ilan etmesi konusunda belli bir yere varamamasının ardından yükseldi ayrıca ECB’nin bu ay sonunda yapacağı para politikası toplantısında 2.3 trilyon euroluk tahvil alım programını daraltmaya başlayacağını açıklayabileceği beklentilerinden de destek buldu. Dolar ise Fed tutanaklarının bazı yetkililerin düşük enflasyonun devam etmesi konusunda hala endişeli olduğunu göstermesinin ardından gerilerken ABD Başkanı Donald Trump'ın bir senatör ile basın önünde söz dalaşı sonrası vergi sisteminde değişiklik tasarısının kabulünün zorlaşacağı endişesi de satışları hızlandırdı. Dolar endeksi iki haftanın dip seviyesini test etti. Endeks bir önceki hafta  saatlik ücretlerde beklentilerden güçlü artış gösteren ABD istihdam verisinin Fed'in Aralık'ta faiz artırma ihtimallerini artırmasının ardından 94.267 ile 10 haftanın zirvesine yükselmişti.

IMF  ticaret, yatırımlar ve tüketici güvenindeki artışlara atıfta bulunarak bu ve gelecek yıl için küresel ekonomik büyüme tahminlerini yükselterek piyasalardaki risk iştahını destekledi. Çin’de ithalat %18,7 ile beklentileri aşarak yaygın yavaşlama tahminlerine rağmen ekonominin sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ettiğini gösterdi. İhracat verisi beklentilerin altında kalsa da %8,1 ile %5,5 olan Ağustos rakamının üzerinde açıklandı. Dolardaki gerileme ve Çin’in potansiyel bakır sıkışıklığı beklentilerinden destek bulan bakır hafta genelinde yükseldi.

Piyasalar yeni haftaya Çin verileri ile başladı. 1.6% beklenen Çin eylül ayı CPI verisi beklentiye uygun açıklanırken Çin’de inşaatlardaki artışın hız kesmemesi ve hükümetin hava kirliliği konusundaki sıkı tedbirlerinin kış aylarında üretim kesintisine neden olabileceği korkusunun etkisi ile PPI beklenmedik bir şekilde 6.9% ile 6 ayın zirvesine yükseldi.

Beklentinin üzerinde artış gösteren Çin üretici fiyatları endeksinin ülke ekonomisine dair iyimserliği artırması ve Yellen’ın ABD’de enflasyonun artış gösterebileceğini açıklamasının etkisiyle LME Bakır $7,177 ile Temmuz 2014’ten bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Haftanın ilk işlem gününü  %3,4 primle $7,130 seviyesinden kapatan LME Bakır kar satışlarının ve dolardaki güçlenmenin etkisi ile gerilese de $7000 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ediyor.

Haftanın ilk işlem gününde 10 yılın zirvesine yükselen Asya borsaları bugün başlayan Çin Komünist Partisi kongresinde gündeme gelebilecek politikalara odaklandı. Salı günü majör Avrupa ve ABD endekslerinde yatay kapanışlar izlerken Dow Jones endeksi ilk defa 23,000 seviyesini görerek yeni bir rekora imza attı.

İspanya’nın büyüme beklentilerini aşağı çekmesi Katalan krizinin ekonomik rakamlara yansıyabileceği endişesine yol açarak euroda kayıplara neden oldu. Bir sonraki Fed Başkanının faiz arttırma yanlısı akademisyen John Taylor olacağı spekülasyonları ile dolar değer kazandı. BOE Başkanı Carney’nin Hard Brexit’e dair hazırlık yaptıklarını açıklaması sterlinin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine sebep oldu

Piyasada bugün açıklanacak FED Beige Book raporu ve yarın açıklanacak Çin GDP verisi bekleniyor.



İndir

2017-40.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Makro veri açıklamaları açısından yoğun bir hafta geride kaldı. Global piyasalar Asya, Avrupa ve ABD'den gelen ve ihracat kaynaklı büyümenin sürdüğünü gösteren imalat sanayi verilerinden destek bulurken haftanın merakla beklenen verisi ABD Eylül ayı tarım dışı istihdam verisi de piyasalarda yön belirleyici oldu.

Çin’de imalat PMI verisi 52,4 ile 5 yıldan uzun sürenin en yüksek değerini aldı, ABD ISM imalat endeksi verisi Eylül’de 60.8 ile on üç buçuk yılın zirvesine ulaştı. ABD’de tarımdışı istihdam verisinde 80 bin artış beklentinse karşılık kasırga etkisiyle birlikte 33 bin azalma açıklanırken, bir önceki ayın verisi 156 bin artıştan 169 bin artışa revize edildi. İşsizlik oranı şubat 2001’den bu yana en düşük seviye olan %4.2’de açıklanırken, özellikle Aralık faiz artışı beklentilerini şekillendirecek olan ortalama saatlik ücretler verisi %0.3 beklentisinin üzerinde %0.5 artış gösterdi. Hafta başında %70 ile fiyatlanan aralık ayı faiz artışının Cuma günü itibariyle %79 seviyesine tırmandığı görüldü.

Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu Temsilciler Meclisi'nin nihai bir vergi tasarısı konusunda ilerleme kaydetmesine yardımcı olmak için 2018 mali harcama planını onaylamasıyla, ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçiler ABD vergi yasası revizyonunu hızlandırmaya yönelik adım attılar. ABD vergi reform planlarına ilişkin iyimserlik ve güçlü veriler Wall Street borsalarını yeni zirvelere çıkardı, 3 büyük ABD endeksi haftayı primli kapattı. Dolar endeksi güçlü verilerin desteği ile yükseldi. Katalonya referandumundan İspanya’dan ayrılma sonucunun çıkmasının ardından eurodaki gerileme hafta genelinde devam etti.

LME bakır hafta başında Çin tatilinin etkisi ile düşük işlem hacminde yatay kaldı. Perşembe günü Şili’de meydana gelen depremden sonra yükselen bakır fiyatlarının stop emirleri tetiklemesiyle yükseliş hız kazanarak $6700 seviyelerine kadar devam etti. Perşembe gününü %2,74 primle kapatan bakır,25 Temmuz’dan beri olan en büyük artışı kaydetti. Şili depreminde madenlerin zarar görmediği açıklansa da bakır kazançlarını büyük ölçüde koruyarak haftayı primli kapattı.

Çin hisse piyasaları bir haftalık tatilin ardından yükselişle açılış yaparken, ülkede açıklanan hizmet sektörü PMI verisi 21 ayın dip seviyesine gerilese de küresel büyümenin süreceği beklentileri üzerinde etkili olmadı. Dikkatlerin yeniden jeopolitik risklere çevrilmesi yatırımcıları güvenli liman görülen para birimlerine yönlendirirken dolar endeksi geriledi. Dolar/Tl, ABD ve Türkiye'nin vize vermeyi karşılıklı askıya alması ardından dün Asya seansında likit işlemlerde 3.90 seviyesini aştıktan sonra bu sabah 3.68 civarında seyrediyor.

Cuma günü 1.1669 dolar ile 17 Ağustos'tan beri en düşük seviyesini gören euro, beklentilerin üstünde gelen Almanya sanayi üretimi verisinin ve ECB’nin para politikasını sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının ardından toparlanarak 1.1769 seviyesinden işlem görüyor.

Yeni haftanın ilk işlem gününde düşük işlem hacminde kalan LME bakır günü hafif primli kapattı. Konsantre bakır arzındaki sınırlı artışın rafine bakır arzını kısıtlayacağı beklentisi ve Çin talebindeki düzelme işaretleri ile bu sabah  $6735 seviyesine kadar yükseldikten sonra %0,3 primle $66920 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Hafta genelinde Çarşamba günü açıklanacak FED toplantı tutanaklarının yanı sıra ABD TÜFE ve perakende satışlar verileri izlenecek. Persembe günü JP Morgan ile başlayacak 3.çeyrek bilançoları, Citigroup Inc., Bank of America Corp., Wells Fargo & Co. gibi diğer bankalarla devam edecek.



İndir

2017-39.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta global piyasaların gündeminde Almanya seçimi, Yellen’ın konuşması ve devam eden jeopolitik  riskler yer aldı.

Kuzey Kore dışişleri bakanının, ülkeyi korumak adına ABD savaş uçaklarını vurma hakkı olduğu açıklaması hafta başında ABD endekslerine satış getirse Yellen’in şahin tutumu ve Başkan Trump’ın vergi indirim planını bu yıl gerçekleşeceği beklentisi ile rekor seviyelere yükselen ABD endeksleri haftayı primli kapattı.

FED başkanı Yellen, Salı günkü konuşmasında enflasyonun belirsizlik içeren bir patika izlemesine rağmen FEDin kademeli faiz artışlarına devam etmesi gerektiğini belirtti. Dolar endeksi güçlenen faiz artışı beklentileriyle 93,666 ile yaklaşık bir ayın zirvesine ulaştı.FED’in faiz arttırma ihtimali bölgedeki borçlanma maliyetlerini arttırdığı için Asya piyasaları hafta genelinde satışlarla karşılaştı. Dolardaki güçlenmenin yanı sıra, Almanya seçimleri sonrasında aşırı sağ partinin güçlü bir sonuç elde etmesi ve zorlu bir koalisyon sürecine işaret eden gelişmeler sonrasında eurodaki baskının artmasıyla euro/usd paritesi 1,1715’e kadar geriledi.

Çin sanayi karlarının %24 ile 2013’ten bu yana en yüksek artışı göstermesi ve Asya Kalkınma Bankası’nın Çin’in büyüme tahminini yükseltmesi bakırı destekledi. Çin talebine dair iyimserlik ve Çin tatili öncesi spekülatörlerin düşük seviyelerden alım yapması ile bakır Perşembe gününü %1,66 primle kapattı. Ancak Cuma günü pozisyon kapatmaların etkisi ile gelen satışlarla haftayı küçük bir artı ile kapattı. Bakırın aylık kaybı %4,61 olurken çeyreklik bazda kazancı %9,1 oldu. Bakır son 5 çeyrektir yükselişi kaydederek 2010 yılından bu yana en uzun soluklu yükselişe işaret ediyor.

Küresel hisse senedi piyasaları hafta sonundan bu yana Asya, Avrupa ve ABD'den gelen ve ihracat kaynaklı büyümenin sürdüğünü gösteren imalat sanayi verilerinden destek buluyor. Piyasalar yeni haftaya Çin’de 52,4 ile 5 yıldan uzun sürenin en yüksek değerini alan imalat PMI verisi ile başladı. Veri, sektörün artan talep ve fiyatlara paralel olarak üretimi artırdığına işaret etti.

Çin Merkez Bankası, Cumartesi günü kaynak ihtiyacı duyan küçük ölçekli işletmelere kredi veren bankaların zorunlu karşılık oranlarını Şubat 2016'dan beri ilk defa düşürerek, iç ve küresel büyümenin güçlü olacağı beklentilerini canlandırdı. Japonya'da imalat sanayinin ekonomiye güvenini ölçen Tankan endeksi 10 yılın en yüksek değerini aldı. Asya piyasaları güçlü Çin ve Japonya verilerinin desteği ile yükseldi, Çin piyasaları ise kapalı.

İspanya'nın Katalonya bölgesinde dün yapılan bağımsızlık referandumuna polis müdahalesine rağmen seçmenlerin %90'ı İspanya'dan ayrılma lehine oy kullandı. Euro referandum sonrasında gerilemeye devam etti. Dün 1,1694’e kadar gerileyen euro/usd paritesi bugün toparlanarak 1,1750’den işlem görüyor. Güçlü ABD imalat sanayi verisinin ardından dün 93,92’ye kadar yükselerek yaklaşık son iki ayın en yüksek seviyesine ulaşan dolar endeksi, Trump'ın Fed başkanı olarak para politikasında düşünülenden daha az sıkılaştırma yanlısı birini seçeceğine yönelik spekülasyonla gerileyerek bugün 93,550 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Çin piyasalarının kapalı olmasın nedeniyle hafta başından bu yana bakırda işlem hacmi düşük.$6545-$6440 bandında işlem görmeye devam eden bakır fiyatının seyri açısından Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verileri önem arz ediyor.



İndir

2017-38. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde FED toplantısı, Çin’in not indirimi ve artan jeopolitik gerilim vardı.

Hafta başında bekle gör tutumu sergileyen hisse senedi piyasaları, FED toplantısı sonrasında bankadan gelen şahin mesajlara ve Kuzey Kore gerginliğinin tırmanmasına tepkisiz kaldı. 3 büyük ABD endeksi hafta genelinde rekor seviyeler etrafında gezinmeye devam etti. Kuzey Kore'nin bu kez Pasifik Okyanusu'nda hidrojen bombası denemesinde bulunabileceğini öne sürmesi jeopolitik tansiyonu arttırdı.

Çarşamba günü sonlanan toplantıda FED beklenildiği gibi faiz artırımına gitmedi. Üyeler 2017'nin geri kalanı için bir kez daha ve 2018 için üç faiz artırımı sinyallerini verdi. Beklenen bilanço küçültme programının Ekim ayında başlayacağı ve oldukça yavaş ve sakin bir şekilde ilerleyeceği vurgulandı. Orta vadede kasırgaların ekonominin gidişatını çok fazla değiştirmeyeceği belirtildi. CME Fedwatch verilerine göre FED’in Aralık ayında faiz arttırma ihtimali %50’den %70’e yükseldi. ABD hisse senedi endeksleri Yellen’in yavaş enflasyonu da hesaba katan açıklamalarının ardından yatay kapandı.

Dolar, bilançoda daralma ve faiz artışı sinyallerinin etkisi ile yükseldi. Hafta başında FED toplantısı bekleyişi ile yatay kalan bakır, faiz artırımı sinyalinin etkisi ile Perşembe sabahı sert satışlarla karşılaştı.

S&P Çin’in kredi notunu 1999’dan bu yana ilk defa düşürdü. S&P yazılı açıklamasında, "Not indirimi, uzun süren güçlü bir kredi büyümesinin, Çin'in ekonomik ve finansal risklerini artırdığı yolundaki görüşümüzü yansıtmaktadır" dedi.

Çin’deki not indiriminin yanı sıra Kuzey Kore’nin jeopolitik gerilimi arttırmasının da etkisiyle $6394 desteğini kıran bakır $6366 seviyesine kadar geriledi. Hafta genelinde $6366-6584,5 bandında işlem gören LME bakır haftayı $6476,5 seviyesinden küçük bir eksi ile kapattı.

Asya piyasalar Çin ekonomisine ilişkin endişelerin baskısıyla haftaya satışlarla başladı. Kuzey Kore dışişleri bakanının, Trump’ın son açıklamalarını “savaş ilanı” olarak yorumlaması ve ülkeyi korumak adına ABD savaş uçaklarını vurma hakkı olduğu açıklaması ABD endekslerine satış getirdi.

Almanya’da Pazar günü gerçekleşen seçimlerde Angela Merkel dördüncü kez seçimi kazandı. Euro, Merkel'in seçimi kazanması ancak aşırı sağa olan desteğin artmasıyla bölünmüş bir parlamentoyla karşı karşıya kalmasının ardından değer kaybetti. Euro, Ağustos ayından bu yana ilk kez 1,18 seviyesinin altına geriledi.

Petrol fiyatları, başlıca petrol üreticilerinin Cuma günü yapılan toplantıda piyasanın yeniden dengelenme yolunda olduğunu belirtmesinin ardından son ayların en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra Irak’taki referandumun etkisiyle bugün geriledi.

Çin piyasaları 1-3 Ekim’de National Day nedeniyle kapalı olacak. Çin’deki tatil öncesi fabrikaların stoklarına alım yapıyor olması metal fiyatlarını destekliyor. Asya Kalkınma Bankası’nın Çin’in büyüme tahminini yükseltmesi ve Çin’deki tatil öncesi fabrikaların stoklarına alım yapıyor olması metal fiyatlarını bu sabah desteklese de dolardaki güçlenmeye bağlı olarak bakır kazançlarını geri vererek $6430 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.



İndir

2017-37.Hafta

DEĞERLENDİRME BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta  Amerika'da Trump'ın borç tavanı konusunda Demokratlarla anlaşarak kısa vadeli bir belirsizliği ortadan kaldırması, bu durumun vergi reformunun bu sene gerçekleştirilebileceğine dair iyimser beklentileri arttırması ve ülkeyi etkisi altına alan iki büyük kasırganın etkisinin büyük ölçüde geçmesi ile hisse senedi endeksleri yılın en iyi haftasını yaşadı. Kuzey Kore gerginliği ve İngiltere’deki bombalama ise yatırımcılar tarafından büyük ölçüde göz ardı edildi.

LME bakır beklentilerin üzerinde açıklanan Çin enflasyon verisinin desteği ile geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününü %1 primle kapattı. Ancak emtia fonlarına fiyatların kısa dönemde zirveye ulaştığı düşüncesi ile satışlar gelirken LME stoklarındaki sert yükselişin de etkisiyle haftanın geri kalanında da bakırda satışlar devam etti. Çin’de Ağustos ayında perakende satışlar %10,1 (bek %10,5) endüstriyel üretim ise %6 (bek %6,6) ile beklentilerin altında kaldı. Verilere ticaret verisi ile birlikte bakıldığında Çin ekonomisinin artan borçlanma maliyetlerinden dolayı güç kaybetmeye başladığı görüşleri güçlendi .Zayıf Çin verisinin ardından LME bakır $6452,5 ile 4 haftanın en düşük seviyesine geriledi ve haftayı %2,9 kayıpla kapattı.

ABD’de beklentinin üzerine çıkan enflasyon verisi ile birlikte Aralık ayı FED faiz artışı beklentilerinde yükseliş görülmesine rağmen, Dolar endeksinde gerileme göze çarptı. Endeksteki düşüşteki en büyük etki, BOE toplantısı sonrası şahin bir görünüm neticesinde değer kazancı yaşayan İngiliz Sterlini’ne aitti. İngiltere Merkez Bankası faizi 0,25% seviyesinde tutarken önümüzdeki aylarda parasal desteğin azaltılacağına dair sinyaller verdi. ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 284 bin açıklanarak istihdam piyasasının kasırga kaynaklı olumsuz etkenlerden sonra kısa sürede toparlandığına işaret etti.ABD’de perakende satışlar Ağustos’ta %0,1 artış beklentinin aksine %0,2 geriledi, Ağustos ayı sanayi üretimi ise %0,1 büyüme beklentisi karşısında %0,9 geriledi.

Bu hafta piyasaların odak noktasında Çarşamba günü açılanacak FED faiz kararı bulunuyor.FED’in enflasyon hedefini 2%’den 1.5%’e çekeceği spekülasyonları ve FED’in bilanço küçültmeye dair karar alacağı toplantı öncesinde piyasalar heyecanlı bekleyiş içerisinde.

ABD borsalarında yaya seyir izlenirken Asya piyasalarında bu sabah küçük satışlar hakimdi. Dolar endeksi %0,2 ekside işlem görürken; euro dolar karşısında 1,1990 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Dün günü %0,67 primle kapatan LME bakır yatırımcıların doların yönünü beklemeye koyulması ile bu sabah $6535 seviyesinden yatay işlem görmeye devam ediyor.



İndir

2017- 36. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta piyasaların odak noktasında ECB toplantısı ve  Başkan Draghi'nin açıklamaları vardı. Piyasa beklentilerine paralel ECB tarafından  herhangi bir politika değişikliği yapılmazken, 2017 için büyüme beklentileri yukarıya çekildi, enflasyon beklentileri ise güçlü euronun etkisi ile 2018 senesi için %1.2’ye, 2019 için %1.5 seviyesinde düşürüldü.Yatırımcılar için esas önemli nokta  Draghi’nin tapering ve eurodaki değerlenmeye ilişkin mesajlarıydı. Draghi tahvil alımlarının azaltılmasına ilişkin kararların muhtemelen Ekim'de alınacağını belirterek beklentileri canlı tuttu. Euro’daki yükselişe dair mesajları ise beklentilerden daha zayıf geldi.Bu durum piyasalar tarafından şahince algılanırken euro dolar karşısında 1,20 seviyesinin üzerine yükseldi.

Hafta gündeminin geri kalanını ise Çin ve ABD verileri ile ABD’de goverment shut downun önüne geçilmesi oluşturdu.

Kuzey Kore kaynaklı jeopolitik gerilim hafta genelinde devam etse de ikinci planda kaldı.  ABD Başkanı Donald Trump ve kongre borçlanma tavanının 15 Aralık tarihine kadar ertelenmesinde anlaşmaya vararak hükümeti kapatma riskini ortadan kaldırdı.

Fed Başkan yardımcısı Fischer’ın 13 Ekim’de görevden ayrılacağını açıkladı. Yellen ile iyi bir uyum içerisinde olması ve piyasalara verdiği güvenin de etkisi ile ayrılığın FED kararlarını belirsizliğe uğratacağı endişesini yarattı. Fed Beige Book’ta genel görünümde önemli bir değişiklik dikkat çekmezden,  birçok bölgede otomotiv sektörüne dair duyulan endişeler dikkat çekti.

ABD borsaları zayıf veriler ve Irma ve Harvey fırtınalarının etkisiyle haftayı ekside kapattı.ABD ticaret dengesi beklentilerden iyi gelirken imalat dışı ISM endeksi endeksi beklentilerin altında kaldı. ABD’de haftalık işsizlik başvurularının Kasım 2012’den bu yana en büyük artışı gösterdi. Eurodaki değerlenmenin yanı sıra zayıf verinin de etkisiyle Dolar Endeksinde düşüş hızlandı

Çin'in Ağustos ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %5.5 arttı (beklenti (%6), İthalat ise %10 olan analist tahminlerinin üzerine çıkarak %13.3 yükseldi. Veri, Çin ekonomisinin sıkı para politikasına rağmen sağlıklı hızda büyümeye devam etti görüşlerini güçlendirdi.

Global görünümdeki iyileşme ve dolardaki değer kaybının etkisi ile LME bakır geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde $6970 ile Eylül 2014’ten bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Ancak Cuma günü gelen kar satışlarının etkisi ile $6669’a kadar geriledi, günü %3,39 kayıpla kapattı.

Piyasalar yeni haftaya Cumartesi günü Çin’de açıklanan CPI,PPI verileri ile başladı. PPI %6,3 açıklanırken (bek.%5,6 önc.%5,5), CPI %1,8 bek. %1,6 önc. %1,4) açıklandı. Kuzey Kore'ye ilişkin endişelerin hafiflemesi ve Irma Kasırgası'nda en kötü senaryonun gerçekleşmemesiyle yatırımcılar rahat bir nefes aldı. Dolar, Irma Kasırgası'nın Florida'ya yaklaştığı ve finansal piyasaların Kuzey Kore'nin 9 Eylül'deki kuruluş yıldönümündeki gelişmeleri beklediği Cuma günü gerilemişti. Ancak Pyongyang füze ve nükleer denemede bulunmadan kuruluş yıldönümünü kutladı ve Irma Kasırgası'nın şiddeti azalarak tropikal bir fırtınaya dönüştü. Asya borsaları 10 yılın zirvesini görürken, Wall Street’ yükselişle izlendi. S&P 500 endeksi rekor seviyesi olan 2,4908’e yükseldi.

Hafta sonu açıklanan pozitif Çin verisinin yanı sıra piyasalar genelinde yaşanan olumlu havadan destek bulan LME bakır haftanın ilk işlem gününü %1 primle kapattı. Emtia fonlarına fiyatların kısa dönemde zirveye ulaştığı düşüncesi ile satışlar gelirken LME bakır stoklarında gerçekleşen artışlar da satışları destekledi.Dün günü %1’in üzerinde kayıpla kapatan bakır bugün %1 kayıpla $6600 seviyesinin altına geriledi.

Perşembe ve Cuma günü Çin’de açıklanacak perakende satışlar ve endüstriyel üretim verileri ile ABD’de açıklanacak enflasyon, haftalık işsizlik maaş başvuruları, perakende satışlar ve endüstriyel üretim verilerini izleyeceğiz.



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008