Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2014-20.Hafta

DEĞERLENDİRME- BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya yaklaşık %1,8 yükselişle başlayan LME bakır, Çin’de açıklanan zayıf verilerin ve kar şatışlarının etkisiyle Salı günü hafif gerilese de, hafta genelinde yükselişini sürdürdü. Mevsimsel talebin güçlü olduğu bu dönemde Çin’de fiziksel bakır piyasasında yaşanan sıkışıklık ve global bakır stoklarındaki düşüş, bakır fiyatlarını destekledi. LME bakır haftayı %1,85 primle kapattı.

Bakırda Çin odaklı seyir bu hafta da devam ediyor. Çin’de tight piyasasının etkisiyle LME bakır haftanın ilk işlem gününde 6954$/t ile 7 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü ve günü %0,6 primle kapattı. LME bakır stokları 2008’den bu yana en düşük seviyeye gelirken, dün cash-3 aylık bakır fiyatı arasındaki backwardation 70$’a kadar yükseldi.  Çin’de yayınlanması beklenen yeni finansal reformlarının ekonomiyi destekleyeceği ve dolayısıyla da bakır talebini arttıracağı beklentisi ile LME bakır dün sabah da yükseldi. Ancak Çin’de Perşembe günü açıklanacak imalat endeksine ilişkin endişlerin başlamasıyla hafif ekside işlem görmeye devam ediyor. Yarın Euro bölgesinde açıklanancak imalat endeksleri ve bugün açıklanacak FED’in toplantı tutanakları da haftanın takip edilecek diğer önemli maddeleri arasında yer alıyor. Teknik direnç seviyesi olarak LME bakırın 200 günlük ortalaması olan 7050$/t takip edilebilir.

Çin ekonomisinde yavaşlama endişesiyle haftaya zayıf bir başlangıç yapan dünya borsaları kayıplarını geri almaya çalışıyor. ABD endeksleri haftaya temkinli bir iyimserlikle başladı. Tayland’da ordunun sıkıyönetim ilan etmesi ise Asya piyasaları üzerinde etkili olmadı. ABD Hazine tahvili getirilerindeki düşüş eğilimi doların baskı altında kalmasına neden olurken, eurodaki gerileme ise devam ediyor. Zayıf euro bölgesi verileri ve Avrupa Merkez Bankası’ndan gelecek ay başında yeni gevşeme adımları geleceğine ilişkin beklentiler euroyu baskılıyor

 



İndir

2014-19.Hafta

DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya piyaslar Çin’de imalat sektörünün 4 aydır daraldığına işaret eden nihai HSBC imaat PMI endeksi ile başladı. Çin ekonomisinin ivme kaybettiğine ilişkin soru işaretleri artarken güçlü ABD verileri ve tight piyasa, bakır fiyatındaki düşüşü engelledi. Haftanın ilk işlem gününde Bankalar tatili nedeniyle kapalı olan LME bakır, hafta genelinde yatay-ekisde hareket etse de haftayı % 0,37 artıda kapattı. Açıklamalar açısından da yoğun bir hafta oldu. Çarşamba günü Kongre’de konuşan FED başkanı Yellen, ekonomiye saplanan desteğin süreceği işaretini verdi. Avrupa Merkez Bankası ise Perşembe günkü toplantısında politika faizini değiştirmediğini açıkladı. Haberin ardından euro 1,3995 ile 2,5 yılın zirvesini görse de, Başkan Draghi’nin konuşmaları sonrasında geriledi. Eurodaki yükselişin “ciddi bir endişe nedeni” olduğunu belirten Draghi, bankanın Haziran’daki toplantıda harekete geçebileceğini söyledi.

Pazar gün Ukrayna’nın doğusunda gerçekleştirilen refarundum sonrasında Kiev karşıtı isyancılar zafer ilan etti. Asya borsaları gerginliğin artacağı endişesiyle bu haftaya tedirgin başlasa da referandum sonucunda piyasalarda bir tepki görülmedi. ABD’de dün  S&P 500 ve Dow Jones endeksleri rekor yüksek seviyelerden kapanıken, Nasdaq’da internet ve teknoloji hisselerinde yükselişin etkisiyle günü %1,77 primle kapattı. Çin’de iç piyasada fiziksel bakırda yaşanan sıkışılık, Çinli smelterların rafine bakır ihracatını azaltıp iç piyasaya yönelmesiyle global sıkışıklığa döndü. Çin’de fiziksel bakır primleri 3 yılın zirvesinde seyrederken, LME bakır dün tight piyasadan aldığı destekle yaklaşık %2 yükseldi. Bu sabah Çin’de açıklanan endüstriyel üretim ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin altında kalması, Çin’in 2014 yılı için %7,5 olan büyüme hedefini tutturamayacağı endişelerini arttırdı. LME bakır Çin ekonomisine ilişkin devam eden endişeler ve kar satışlarının etkisiyle bugün ekside işlem görse de, 6850$/t seviyesinin üzerinde seyrini sürdürüyor. Çin’in bakır talebinin zirvede olduğu bir sezonda yaşanan sıkışıklık global bakır stoklarını da etkiledi. LME bakır stokları 205.325 m/t ile Ekim 2008’den, Şanghay bakır stokları ise 90.580 m/t ile Aralık 2011’den bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Geçtiğimiz hafta başında, dolar karşısında yukarı yönlü grafik çizen euronun ECB’den faiz indirimi geleceği beklentisiyle başlayan düşüşü devam ediyor. Bugün Almanya merkez bankası Bundesbank'ın ECB’nin faiz indirimini destekleyeceği yönünde haberler çıkması da eurodaki düşüşü hızlandırdı. Euro dolar karşısında 1,3700 seviyesine kadar geriledi. Haftanın geri kalanında piyasada ABD ve Euro bölgesine ait enflasyon ve sanayi üretimi verileri izlenecek.



İndir

2014-18.Hafta

DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta, ABD ve Euro Bölgesi’nde açıklanan veriler global piyasalardaki risk iştahını iyileştirse de Çin ekonomisine dair endişeler LME bakırı baskı altına almaya devam etti.  ABD Merkez Bankası (FED) beklendiği gibi aylık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 45 milyar dolara indirdi; faiz oranlarında ise değişikliğe gitmedi. FED’in politika belirsizliğindeki azalma piyasaları rahatlattı. FED olumsuz hava koşullarının ortadan kalkmasıyla ekonominin ivme kazandığını, ekonomik aktivitenin ılımlı bir hızda büyüyeceğini ve istihdam piyasası koşullarının kademeli olarak iyileşmeye devam edeceğini belirtti. Nitekim, veriler de FED’in görüşlerini destekliyor. ISM imalat endeksi Ocak ayındaki sert düşüşün ardından yükselmeye devam ediyor. Tarımdışı istihdam Nisan’da Ocak 2012’den beri görülen en büyük artışı kaydederken işsizlik oranı %6,3 ile Eylül 2008’den bu yana en düşük seviyede yer aldı. ABD’den gelen olumlu veriler bakır için parlak bir görünüm çizse  de, Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte durağan seyretmesi bakırdaki yükselişi engelliyor.

Çin’de iç piyasada bakır tedariğinde yaşanan sıkışıklığın etkisiyle fiziksel bakır primleri 3 yılın zirvesine yaklaştı. Tight piyasanın etkisiyle bakır geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde 6798$/t kadar yükseldi ancak  Perşembe günü açıklanan Çin resmi imalat endeksinin, büyümede yavaşlama endişelerini arttırmasıyla bakır 6591$/t kadar geriledi, haftayı %0,6 kayıpla kapattı.

Bu haftanın ilk işlem gününde ise Londra Metal Borsası Banka tatili nedeniyle kapalıydı. Salı günü tekrar işlem görmeye başlayan LME bakır Çin’de açıklanan zayıf HSBC imalat endeksi verisinin etkisiyle dün ekside kapandı. Zayıf işlem hacminin etkisiyle bakır hafta başından bu yana 55 dolarlık dar bantta hareket ediyor. Çin’de açıklanacak ticaret ve enflasyon verileri fiyatın seyri açısından önem arz ediyor. Ayrıca piyasada bugün FED başkanı Yellen’ın konuşması, Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası faiz kararı izlenecek.



İndir

2014-17.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde Londra Metal Borsası Paskalya tatili nedeniyle kapalıydı. Uzun tatilin ardından Salı günü tekrar açılan LME bakır, Çin talebine ilişkin endişelerle haftaya düşüşle başladı. Ukrayna gerginliğinin risk iştahı açısından bir tehdit olarak görülmesi de global piyasaları baskı altına aldı. ABD endeksleri, güçlü Apple ve Facebook bilançolarına rağmen biyoteknoloji hisselerindeki kayıpların ve Ukrayna’da artan gerginliğin etkisiyle haftalık bazda değer yitirdi.  Çin’de Nisan ayı HSBC PMI verisi beklentilere paralel olarak 48,3 seviyesinde açıklandı ve bakır üzerinde önemli bir etki yaratmadı. Verinin daralma bölgesinde açıklanması, devletin son dönemde attığı adımların ekonomik yavaşlama üzerinde fazla etki etmediğini gösterdi.  Çin’de artan mevsimsel talebin yanı sıra, fiziksel bakır primlerinde yaşanan sert yükselişin de etkisiyle LME bakır Cuma günü 6780$/t’a kadar yükseldi ve haftayı %1,45 primle kapatmış oldu.

Bu haftaya ise bakır yine kısmen güçlü bir başlangıç yaparak haftanın ilk işlem gününe 6798$/t’a kadar yükseldi. 6750$/t seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalamasını kıran ve 7 haftanın zirvesini gören LME bakırdaki yükselişte Çin tarafında tedarikte yaşanan sıkışıklık etkili oldu. Çin’de iç piyasada bakır primi yaklaşık 3 yılın zirvesine yükseldi. 235.075 m/t’a gerileyen LME bakır stokları Ekim 2012’den bu yana en düşük seviyede yer alıyor. LME bakırda spot-3 aylık fiyat arasındaki backwardation ise 20$ civarında devam ediyor.


Bu hafta gerçekleşecek FED ve BOJ toplantıları öncesinde global piyasalar net bir yön yok. Çarşamba günü sonlanacak FED toplantısında, FED’in oy birliğiyle tahvil alımlarını azaltmaya devam etmesi bekleniyor. Faiz artırımı ile ilgili de ipuçları aranacak. Para politikası kurulu toplantılarının yanı sıra piyasada Euro bölgesi enflasyon verisi, ABD büyüme oranı ve ABD tarımdışı istihdam verileri bekleniyor. Ayrıca 1 Mayıs’ta Çin’de açıklanacak resmi imalat PMI verisi de bakırın hareketi açısından oldukça önemli.



İndir

2014-16.Hafta

 DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta Ukrayna’ya ilişkin endişeler, ABD’de açıklanan bilançolar, makro veri akışı, Fed Başkanı Yellen’ın açıklamaları ve Çin’in büyüme verisi piyasalar üzerinde etkili oldu. Fed başkanı Yellen’ın, ekonomiye sağlanan desteklerin süreceği yönünde açıklamalarda bulunmasının etkisiyle ABD endeksleri yükseldi. Son 1,5 yılın en büyük artışını kaydeden perakende satışlar verisi de hem ABD endekslerini hem de doları destekledi. Euro ise, ECB başkanı Draghi’nin daha gevşek para politikası yanlısı açıklamalarının etkisi ile baskı altında kaldı. Pek çok ülkede piyasalar Cuma günü Paskalya öncesi dini tatil nedeniyle kapalıydı. S&P 500 endeksi, tatil nedeniyle kısalan haftayı Temmuz’dan bu yana en büyük yükselişle kapattı.

Geçtiğimiz hafta başında Comex bakırda yaşanan sert satışların etkisiyle 6513$/t’a kadar gerileyen LME bakır, Çin’in büyüme verisinin ardından toparlandı. Dünyanın en çok metal tüketen ülkesi olan Çin’in ekonomisi ilk çeyrekte %7,3 olan piyasa beklentisinin üzerinde %7,4 büyüdü. Çin ekonomisine dair iyimserlikle yükselen LME bakır haftayı %0,3 primle 6673$/t seviyesinden kapattı.

Bu haftanın ilk işlem gününde Londra Metal Borsası Paskalya tatili nedeniyle kapalıydı. Uzun bir tatilin ardından bugün tekrar işlem görmeye başlayan LME bakır, Çinli şirketlerden gelen zayıf bilançoların, ülke ekonomisine dair kaygıları arttırmasıyla bugün 6605-6654$/t bandında, %0,7 ekside işlem görüyor. Piyasada yarın Çin, ABD ve Euro Bölgesinde açıklanacak öncü imalat PMI rakamları takip edilecek. Özellik Çin’in HSBC imalat PMI endeksi, LME bakırın seyri açısından oldukça önem arz ediyor.

 



İndir

2014-15.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde yine Çin ve ABD vardı. Wall Street’te biyoteknoloji ve yüksek büyümeli şirketlerin hisselerine gelen satışlar, yatırımcı tedirginliğini arttırıp Asya ve Avupa borsalarında da kayıplara neden oldu. Çarşamba günü açıklanan FED’in Mart ayı toplantısı tutanaklarında, bankanın faiz artırımı konusunda piyasaların beklediğinden daha temkinli davranacağına işaret etmesi 3 büyük endekste %1’in üzerinde yükselişle karşılandı. Ancak teknoloji hisselerinde devam eden satışların ve Ukrayna’ki gerginliğin risk iştahını olumsuz etkilemesiyle S&P 500 ve Nasdaq Haziran 2012’den beri görülen en büyük haftalık düşüşü kaydetti. JP Morgan Chase’in beklentilerin altında kar açıklaması da satışları hızlandırdı. 
 
ABD borsalarındaki kayıplardan etkilenmeyen LME bakır, hafta boyunca 6576-6720$/t bandında hareket etti ve haftayı %0,6 primli kapattı. Çin’de açıklanan zayıf ithalat ve ihracat verileri karşısında ise bakırda önemli bir tepki görülmedi. 19 Mart’ta 6321$/t ile 3,5 yılın en düşük seviyesine gerileyen LME bakır, Çin’in teşvik paketi açıklayacağı beklentisiyle bu seviyeden uzaklaşmıştı. Nisan başında açıklanan teşvik paketinde, bakır için yeni talepler yaratacak kalemlerin bulunmaması risk alma iştahını azalttı. Çin’de artan mevsimsel talebin etkisiyle LME bakır hafta kapanışını 6650$/t seviyesinin üzerinde gerçekleştirdi.
 
 
Bu haftanın ilk işlem gününde ABD perakende satışlar rakamını takip ettik. Verinin son 1,5 yılın en büyük artışını göstermesi ile son günlerde sert satış baskısı altında kalan ABD hisse senetlerinde dün tepki yükselişleri gördük. Bu doğrultuda da ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri izlemeye devam ediyoruz. Çin ekonomisindeki gelişmeler de ön planda yer almaya devam ediyor. Piyasada yarın Çin’de açıklanacak birinci çeyrek büyüme verisi (yavaşlama bekleniyor) bekleniyor. Ayrıca 25 Mayıs Ukrayna seçimleri yaklaşırken, Ukrayna- Rusya endişelerinin tekrar ön plana gelme olasılığının önemli risk unsurlarından biri olduğunu akılda tutmakta fayda var. Dün 45$lık dar bantta işlem gören LME bakır, bugün settlement sonrası gelen satışların etkisiyle yaklaşık %2 geriledi. Önemli destek seviyesi olan 6570$/t’u kıran bakır 6530$/t seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.LME bakırdaki sert satışlara Comex bakırdaki spekülatif satışların neden olduğunu söyleyebiliriz.
 
Haftanın geri kalanına baktğımızda Euro bölgesi Nisan ayı enflasyon verisi, ABD sanayi üretimi ve ve ABD FED Beige Book raporu takip edilecek diğer önemli makro veriler olarak sıralayabiliriz.



İndir

2014-14.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

 
LME bakır için haber akışı açısından yoğun bir hafta geride kaldı. Sakin geçen haftanın ilk işlem gününün ardından Salı sabahı Çin’de 50 seviyesinin üzerinde açıklanan resmi imalat PMI verisi talep artışına göz kırpsa da fiyatı desteklemeye yetmedi. Çarşamba günü ise dünyanın en büyük bakır üreticisi Şili’de 8,2 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin arz tarafındaki artış endişelerini bastırmasıyla LME bakır ilk anda 6734$/t’a yükseldi. Ancak üretici firmalardan, üretimi aksatacak bir durum olmadığı yönünde haberler gelmesi ile bakır kazançlarını kısa sürede geri verdi. Ardından Çin’in beklenen teşvik paketini açıklaması sonrasında LME bakır 6610$/t’a kadar geriledi. Açıklanan mütevazi paket beklentileri karşılamadı. Paketin bakır için yeni talep yaratmayacağı gerekçesiyle hızlı düşüş yaşandı.
 
 
Bir süredir daha çok Çin’den gelen haberlerin etkisiyle yön bulan LME bakır, geride bıraktığımız haftayı %0,7 ekside kapattı. Dün 6577$/t’a gerileyen bakır, düşük seviyeden gelen alımların etkisiyle toparlandı. Bugün 6710$/t seviyesine kadar yükselse de yine 6700$/t seviyesinin üzerinde kalamadı; 6640$/t’dan işlem görmeye devam ediyor.
 
Geride bıraktığımız hafta genelinde ABD’de olumlu veri akışı sürerken, Avrupa Merkez Bankası kısa vadeli faizlerinde beklendiği gibi bir değişikliğe gitmedi ve ileriki dönemde ek bir genişleyici adımın gelebileceğine ilişkin politika eğilimini korudu. ABD'de tarım dışı istihdam Mart'ta 192.000 kişi artarken; işsizlik oranı ise %6,7 ile bir önceki aya göre aynı kaldı. ABD'de Cuma günü açıklanan istihdam verisi, Dow ve S&P 500'de gün içi rekor seviyelere ulaşılmasına katkı sağlamıştı. Ancak daha sonra Nasdaq önderliğinde başlayan satışlar, ana endekslerin günü ekside kapatmasına neden oldu. Euro ise ECB’nin ekonomiye sağlayacağı desteğe ilişkin spekülasyonla 1,3672’ye gerilese de ECB üyelerinden Nowotny’nin, düşük enflasyonla mücadele için adım atmak konusunda acil bir gereklilik olmadığı yönündeki açıklamasının ardından toparlanarak bugün tekrar 1,38 seviyesinin üzerine çıktı.
 
Bugün piyasalar açısından önemli bir mako veri açıklaması olmadı. Haftanın geri kalanında Çarşamba günü FED’in 18-19 Mart toplantı tutanakları, Perşembe Çin dış ticaret verileri ve Cuma’da Çin enflasyon rakamı takip edilecek. Ayrıca ABD'de bilanço dönemi Cuma günü JPMorgan ve Wells Fargo ile başlıyor.


İndir

2014-13.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta güvenli liman olarak görülen enstrümanlardan çıkış sürerken, riskli varlıklara olan talep arttı. ABD’den gelen olumlu veri akışı ile birlikte Ukrayna’ya ilişkin risk algısının düşmeye devam etmesi, risk iştahı üzerinde olumlu etki yarattı. Çin’in ekonomiyi destekleyecek adımlar atacağı beklentisi de metallere olan talebi arttırdı. 6600$/t seviyesindeki kritik direnci kıran LME bakır %2,8 ile 6 ay içerisindeki en büyük haftalık kazancını elde etti. Ancak bakırın Mart ayındaki aylık kaybı %5,2 ile Haziran’dan bu yana en yüksek seviyede yer aldı.
Çin Başbakanı Li Keqiang'ın hükümetin yavaşlayan ekonomiyi destekleyecek adımlar atmaya hazır olduğu yönündeki açıklamaları, ABD endekslerini de destekli. Hafta genelinde yatay seyir izleyen Dow Jones ve S&P 500 endeksi, açıklamanın etkisiyle Cuma günü yükseldi; hem haftayı hem de Mart ayını primli kapattı. Euro ise ECB’nin politika gevşeteceği endişeleriyle geriledi.
Bu haftaya sakin başlayan piyasalar dün FED başkanı Yellen’ın açıklamalarını takip etti. Yellen’ın 19 Mart FOMC açıklamalarındaki şahince (sert) tutumunun aksine dünkü açıklamaları güvercince (ılımlı) ifadeler içeriyordu. Özellikle zayıf istihdama dair vurguları dikkat çekti. Yellen'ın açıklamalarının faiz artırımının beklenenden daha erken yapılacağı yönündeki endişeleri gidermesiyle ABD endeksleri dün yükseldi. LME bakır 6680$/t ile son 3 haftanın zirvesini gördü.
 
Bugün ise Çin’de açıklanan imalat PMI endekslerinin etkisiyle LME bakır yatay-ekside işlem görmeye devam ediyor. Resmi imalat PMI rakamı Mart’ta 50,3 ile büyüme bölgesinde yer alırken, HSBC imalat endeksinin 48’e revize edilmesi talebe dair endişeleri ve Çin’in adım atacağı beklentilerini canlı tutuyor.
 
Haftanın geri kalanında Perşembe günü ECB toplantısı, Cuma günü ise ABD’de açıklanacak istihdam verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde enflasyonun Kasım 2009’dan bu yana en düşük seviyede açıklanması ECB toplantısının önemini daha fazla arttırıyor. Bankanın faiz indirimine gitmesi söz konusu olabilir.



İndir

2014-12.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta Ukrayna’ya ilişkin risklerin azalması piyasalara bir nebze rahatlama sağladı. Kırım’da yapılan referandum sonucunda halkın büyük çoğunluğu Rusya’ya katılmayı seçmişti. Hafta başında Rusya Başkanı Putin’in Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün daha fazla bölünmesini istemediğini söylemesi Ukrayna-Rusya krizine dair endişeleri yatıştırdı. ABD ve AB’nin Rusya’ya yaptırım uygulayabileceklerine yönelik haberlerden etkilenmeyen piyasalar, yönlerini FED toplantısına çevirdi.
18-19 Mart’ta gerçekleşen FED toplantısı öncesinde LME bakır Çin kredi piyasasına ve büyümesine dair artan endişelerle 3,5 yılın dip noktası olan 6321$/t’a kadar geriledi. Ancak aynı gün düşük seviyeden gelen alımların etkisi ile haftanın zirvesi olan 6585$/t’a yükseldi. FED’in tahvil alım programını sonlandırmasına yönelik adımlar bakır piyasasında çok önceden zaten fiyatlanmıştı. O nedenle, beklentiler doğrultusunda gelen açıklamalar fiyat üzerinde ekstra bir baskıya neden olmadı.
FED aylık tahvil alım tutarını beklentiler doğrultusunda 10 milyar daha düşürerek 65 milyar dolardan 55 milyar dolara indirdi. FED başkanı Yellen tahvil alımlarının bu yıl sonbaharda sonlandırılacağını ve ardından 6 ay sonra da faiz oranlarını yükseltmeye başlayabileceğini söyledi. Ayrıca FED faiz artırımı için referans olarak verdiği %6,5’lik işsizlik seviyesi oranını kaldırdı. İleriye dönük rehberliğini işsizlik oranı yerine istihdam piyasası, enflasyon beklentileri ve finansal koşulları içeren daha geniş bir bilgi yelpazesi olarak değiştirdi. Yellen’ın konuşması faiz artırımına Nisan 2015’de başlanabileceğine işaret ederken piyasa beklentisi ise faiz artırımına Ekim 2015’te başlanması yönündeydi. Dolayısıyla ABD endeksleri faiz artırımına erken başlanılacağı endişesi ile Çarşamba günü geriledi. LME bakır ise %0,3lük primle 21 Şubat’tan bu yana ilk haftalık kazancını elde etti.
Bu haftaya ise piyasalar Çin’de 8 ayın en düşük seviyesinde açıklanan öncü imalat PMI verisi ile başladı. Şubat’ta 48,5 değerini alan veri Mart’ta 48,1 seviyesinde yer aldı. (50 seviyesinin altı daralma bölgesine işaret ediyor). Piyasa olumsuz veriyi Çin’in teşvik tedbirlerini genişleteceği şeklinde yorumladı. LME bakır en büyük metal tüketicisi Çin’in ekonomiyi hızlandıracak adımlar atacağı beklentisiyle bugün kritik 6600$/t seviyesindeki direnci kırdı. 6622$/t’a kadar yükselen bakır, 6600$/t seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Kapanışın da 6600$/t seviyesi üzerinde gerçekleşmesi halinde bakırda yatay-yukarı yönlü hareket beklenebilir. Ancak Çin’in para biriminin değerinin zayıflamaya devam etmesi ve potansiyel şirket iflaslarına yönelik endişeler fiyatı baskılamaya devam ediyor. Uzun süredir backwardationda olan piyasa artan global bakır stoklarının da etkisiyle kısmen contangoya döndü.
 



İndir

2014-11.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Bakır geride bıraktığımız haftaya Ukrayna-Rusya krizinin yanı sıra Çin ekonomisine ilişkin artan endişelerin etkisiyle kayıpla başladı. Referandum öncesinde Ukrayna –Rusya arasındaki Kırım gerginliği nedeniyle piyasalarda risk iştahı azaldı. Çin’de yılın ilk iki ayına ilişkin perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklentilerin altında kaldı. En büyük bakır tüketicisi Çin’de büyümenin yavaşlama sinyali vermesi, bakır üzerinde satış baskısını arttırdı. Haftayı % 4,63’lük düşüşle kapatan LME bakır, Nisan 2013’den bu yana en büyük haftalık kaybı yaşadı. Yıllık değer kaybı ise %12’ye yükseldi. Bakırda aşağı yönlü hareket, Çinli bir enerji firmasının iflası ile başlamıştı. Çin’de bakırın sıkça teminat gösterilmesi ise margin call çağrılarını arttırarak fiyat düşüşünü hızlandırmıştı. Çin ekonomisinin en büyük kurbanı olan LME bakır, Çarşamba günü 6376$/t ile Temmuz 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.


Pazar günü Kırım’da yapılan referandumda Rusya’ya bağlanma kararı çıktı. ABD ise referandum sonucunu tanımadığını açıkladı. ABD ve AB’nin Rusya’ya yaptırım uygulayabileceklerine yönelik haberler piyasaları olumsuz etkilese de; Kırım konusuna dair gerginlik bir nebze olsun azaldı. ABD endeksleri tepki alımlarının etkisiyle dün günü %1 primle kapattı. LME bakır da günü hafif artıda kapattı. Bu sabah gelen alımların etkisiyle LME bakır 6570$/t’a kadar yükseldi. Yükselişin devam etmesi için bakırın kritik 6600$/t seviyesinin üzerinde kapanış yapması bekleniyor. Aksi takdirde bakırın yatay-ekside hareketinin devam edeceği öngörülebilir. Geçen hafta 1,3967 ile dolar karşısında 2,5 yılın zirvesini gören euro, 1,39 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Piyasalarda gözler bugün başlayacak ve 2 gün sürecek Fed toplantısına çevrildi. Toplantıda tahvil alımlarının azaltılmasına devam edilmesi bekleniyor. Ancak bu durum zaten çok önceden fiyatlandığı ve artık piyasalar tarafından kabul edildiği için bakır üzerinde ekstra bir satış baskısı yaratması beklenmiyor.



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008