Bültenler
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta global piyasaların gündeminde, Çin’den ekonomiyi destekleyici adımlar geleceğine yönelik beklentiler ile ABD’de açıklanan istihdam verileri vardı.
Londra Metal Borsası, geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde Banka Tatili nedeniyle kapalıydı. Piyasalar yeni haftaya, Nisan ayında sektörün bir yıldır en keskin daralmayı kaydettiğini gösteren Çin HSBC imalat PMI endeksi ile başladı. Zayıf veri, Çin yönetiminin ekonomiyi destekleyici önlemler alacağı beklentisini artırarak bakırı destekledi. Petroldeki yükseliş ve dolardaki gerilemenin de etkisiyle LME bakır haftanın ilk işlem gününde $6481 ile 15Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Hafta genelinde güçlü seyrine devam eden bakıra 200 günlük hareketli ortalaması destek ($6360) görevi gördü.
Suudi Arabistan petrolde fiyat artırımına giderken, ABD’de kapanan petrol kuyuları ve Libya’da görülen arz yönlü sıkıntılar geçtiğimiz hafta petrolü destekledi. Ocak ayında $42’ı gören ham petrol, hafta ortasında $62,58 ile 5 ayın en yükseğini gördü. Petrol fiyatlarındaki hızlı artışın, global enflasyon beklentilerini yükseltmesi, tahvil getirilerinde sert bir düzeltmeye neden oldu. Almanya'nın 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi sadece dört seans içinde üç katına çıkarak bu yıl kaydettiği düşüşün tamamını geri verdi.Euro Bölgesi getirilerindeki göreli sert yükseliş ve Euro Bölgesi’nde görülen ekonomik toparlanma işaretlerinin etkisiyle euro, dolar karşısında 1,1392 ile son 2,5 ayın en yükseğini gördü.
Haftanın son işlem gününde Çin ve ABD’den önemli veri açıklamları geldi.Çin’de açıklanan ticaret verisi büyümenin hala sorunlu olduğunu gösterirken, ekonomiyi destekleyici yeni adımlar geleceği beklentisini arttırdı. ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi 223.000 artış göstererek beklentilerin (228.000) hemen altında gerçekleşti. ABD borsaları ekonomik büyümenin ivme kazandığını gösteren, ancak bu ivmenin Fed'in erken faiz artıracağı endişelerini uyandıracak kadar hızlı olmadığına işaret eden güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından Cuma gününü %1'lik artışla kapandı. Cuma gününü $6 artışla yatay kapatan LME bakırın haftalık kaybı ise %0,5 oldu.
Ve piyasalar bu haftaya hafta sonu Çin’den gelen faiz indirimi haberi ile başladı.Çin Merkez Bankası, şirketlerin borçlanma maliyetlerini düşürmek ve yaklaşık 25 yılın en zayıf büyümesini kaydeden ekonomiyi canlandırmak için altı ay içinde üçüncü defa faiz indirimine gitti. Çin Merkez Bankası’ndan ekonomiyi destekleyecek adım geleceği beklentisi ile yaklaşık 3 haftadır yükseliş gösteren LME bakır, faiz indirimini zaten fiyatladığı için tepki göstermedi. Dün günü $10 ekside kapatan LME bakır, bugün ise dolar endeksinde %0,64 lük kayıp (94,4) ve petroldeki %1,8lik yükselişten bulduğu destekle $6459’a kadar yükseldi.
Diğer taraftan, Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmelerde yeterince ilerleme sağlanamaması piyasaları tedirgin ediyor. Yunanistan maliye bakanlığından iki kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada IMF’e750 milyon euroluk ödemenin zamanından bir gün önce yapıldığını belirtti. Ancak bu durum ülkenin önümüzdeki dönemlerdeki ödemeleri yapıp yapamayacağına dair endişeleri azaltmaya yetmedi. Wall Street, yatırımcıların Yunanistan'ın mali durumunun belirsizliğinden dolayı duyduğu endişeler ve Çin'de büyümenin yavaşlamasından dolayı dün düşüşle kapandı.
Haftanın geri kalanında Euro Bölgesinde sanayi üretimi ve GSYİH, ABD’de ise perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Fed toplantısı vardı. 2 gün süren toplantı öncesinde açıklanan ABD büyüme verisindeki keskin yavaşlama, ABD ekonomisine dair endişeleri artırırken; Fed’in faiz artırımından uzaklaştığı beklentisini kuvvetlendirdi. 2014 yılının son çeyreğinde %2,2 büyüyen ABD ekonomisindeki büyüme Ocak Mart döneminde %0,2’ye geriledi. Analistlerin beklentisi ise %1 büyüme yönünde idi. ABD’de son dönemde ark arkaya açıklanan zayıf verilerin etkisi ve toplantı öncesi endişelerle dolardaki değer kaybı hafta başında başlamıştı. Fed, toplantısında ABD ekonomisindeki yavaşlamayı kısmen geçici faktörlere bağladı. İstihdam piyasası hakkında ise önceki toplantıya kıyasla daha olumsuz değerlendirmelerde bulundu. Politika faizinde artırım kararı için en azından 3. çeyreğe kadar bekleyebileceklerinin ipucunu verdi. Toplantının ardından kayıplarını arttıran dolar endeksi 94,399 ile 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Haftayı ise %1,68 kayıpla kapattı.
Zayıf ABD verilerinin etkisiyle hafta genelinde gerileyen ABD endeksleri güçlü bilançoların ve dolardaki gerilemenin desteği ile Cuma gününü %1’in üzerinde primlerle kapattı. Yunanistan’a ilişkin endişelerin azalması ve dolardaki güçlü gerilemeyle birlikte euro, dolar karşında 1,100 seviyesindeki direnci kırarak 1,1289’a kadar yükseldi.
Aralık’tan bu yana, petrol fiyatlarındaki gerileme, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve dolardaki güçlenmenin baskısı altında kalan bakır ciddi kayıplar vermişti. Son dönemde dolardaki sert kayıplar, petrol fiyatlarındaki artış ve Çin’de QE (quantity easing/parasal gevşeme) açıklanacağına yönelik beklentilerle bakır ralli yaptı. 1 Mayıs’ta $6424 ile Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Haftayı %6,6 primle 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapatan bakırın Nisan ayı kazancı ise %3,63 oldu.
Piyasalar bu haftaya yine Çin’den gelen zayıf veriler ile başladı. Çin’de resmi imalat PMI verisi 50,1 ile beklentiler düzeyinde açıklansa da, HSBC imalat PMI endeksi 49,2’den 48,9’a revize edilerek sektörün bir yıldaki en keskin daralmayı gösterdiğine işaret etti. Haftanın ilk işlem gününde Banka tatili nedeniyle kapalı olan Londra Metal Borsası, haftaya Salı gününden başladı. Zayıf Çin verisinin baskısı ile $6350’ye kadar gerileyen bakır, ABD’de açıklanan zayıf dış ticaret verisinin ardından dün $6487’ye yükseldi.
ABD'nin dış ticaret açığı ithalattaki yükselişe paralel olarak Mart ayında %43,1 gibi sert bir yükseliş kaydederek Ekim 2008'den bu yana en yüksek düzeyi gördü.Veri, genel olarak emtiaları destekledi, petrol 2015 yılının en yüksek seviyesine geldi. Verinin ardından global çapta tahvil faizleri yükseldi. ABD ve Avrupa’nın büyük endeksleri dün günü %1’in üzerinde kayıplarla kapattı. Tahvil faizlerinin keskin şekilde yükselmesi ve eş zamanlı olarak emtia fiyatlarındaki hızlı artış, yatırımcıların deflasyon endişelerinin hafiflediğine işaret ediyor.
Haftanın en önemli verileri olarak Cuma günü ABD’de yayımlanacak tarım dışı istihdam verisi ve Çin’de açıklanacak ticaret verisi izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftaya Çin’in zorunlu karşılık indirimiyle başlayan global piyasalarda, hafta genelinde Çin ve ABD’den gelen zayıf verilerin yanı sıra Yunanistan’a dair endişeler etkili oldu.
Çin Merkez Bankası’nın rezerv faiz oranı indirimi haberinin ardından haftanın ilk işlem gününde $6173’e kadar yükselen bakır, Çinli bir taahhüt firmasının temerrüde düşmesi haberi ve dolardaki yükselişin baskısıyla gerileyerek günü %1,54 kayıpla kapattı. Çin’de talebin beklenenden zayıf olması nedeniyle LME bakır, Salı günü de %1 değer kaybetti.Çarşamba sabahı Çin’de 49,2 ile beklentilerin altında ve 12 ayın en düşük seviyesinde açıklanan HSBC imalat PMI endeksinin ardında artan endişeler ile $5865 ile 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ancak petroldeki yükselişin emtiaları desteklemesi ve dolardaki gerilemenin etkisiyle toparlanarak haftayı %1 kayıpla da olsa $6000 seviyesinin üzerinde kapatmayı başardı.
ABDli şirketlerin açıkladığı güçlü bilançoların etkisiyle S&P 500 endeksi haftayı %1,54 primle kapatırken, Nasdaq Cuma günü yeni tarihi rekora taşındı. ABD hisse senedi piyasasındaki yüksek performansa karşılık, ABD ekonomisinden benzer performans sinyalleri gelmedi. Hafta genelinde açıklanan zayıf veriler, ABD ekonomisinin Fed'in bu yıl faiz artırmasına imkan verecek kadar güçlü olup olmadığına dair soru işaretlerini kuvvetlendirdi. Hafta başında 98 seviyesinin üzerine çıkan dolar endeksi, faiz artırımına dair kuşkular ve eurodaki toparlanmanın etkisiyle Cuma günü 96,722’ye kadar geriledi. Hafta başında dolar karşısında 1,0658’e gerileyen euro ise Yunanistan'ın yeni mali yardım müzakerelerinde muhtemel ilerleme kaydettiği beklentileriyle Cuma günü yükseldi.
Bu hafta piyasaların gündeminde bugün başlayan ve yarın sonlanacak FED toplantısı var. Basın açıklaması bölümünün olmayacağı toplantıda FED’in açıklamalarında Mart ayına göre değişiklik beklenmiyor. ABD’de son dönemde açıklanan zayıf veriler nedeniyle FED’in faiz artırımına başlaması beklentileri Haziran’dan Eylül-Aralık dönemine kaydı. LME bakır zayıflayan doların ve teknik alımların etkisi ile dün günü %1,2 primle kapattı. Çin Merkez Bankası’ndan parasal genişleme geleceğine dair beklentiler bakırı desteklese de; petroldeki gerileme ve yatırımcıların toplantı öncesi pozisyon almaktan kaçınmasıyla LME bakır bu sabah 65 dolarlık bantta, yatay-ekside işlem görmeye devam ediyor. Dolar endeksi bugün 96,312 ile 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. Haftanın geri kalanında makro veri taradında Almanya ve Euro Bölgesinde enflasyon, ABD’de GSYİH ve bekleyen konut satışları verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Çin’de arka arkaya açıklanan zayıf veriler, ülkenin ekonomik büyümesine ilişkin endişeleri artıyor. Piyasalarda geçtiğimiz hafta Çin’de beklentilerin oldukça altında açıklanan ticaret verileri etkili oldu. Çin'de ekonomik büyüme, ilk çeyrekte beklentiler doğrultusunda %7 ile 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. Sanayi üretimi, 2008 krizinden bu yana en zayıf büyümeyi kaydederken; perakende satışlar da beklentilerin altında kaldı. Çin Sermaye Piyasası Düzenleme Kurumu, Cuma günü spekülatif işlemleri sınırlamak için yeni adımlar attı. Birçok yatırımcı hisse senetlerinin yeni haftaya düzenleme kurumunun uyarılarının ardından düşüşle başlamasını bekliyordu. Ancak haftasonu, büyümeyi desteklemek için piyasadaki likiditeyi artıran bir adım atan PBOC , iki ay içinde art arda ikinci defa zorunlu karşılıklarda indirime gitti. Haberin ardından Çin ve Japonya hisse senedi piyasaları yükselirken; karar, Asya piyasalarındaki düşüşü de sınırladı.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen ay başladığı tahvil alım programı birçok ülkenin devlet tahvili getirilerini sıfırın altına indirdi, bu durum da euro satışlarını tetikledi. Yunanistan'ın mali yardım almak için kreditörleriyle devam ettirdiği müzakereler de, euronun üzerindeki baskıyı artırdı. Atina yönetiminin AB ve IMF ile müzakerelerde anlaşma sağlayamaması halinde Yunan bankalarının elinde ECB’den kaynak sağlamak için teminat kalmayacağı ve Yunanistan’ın temerrüde düşeceğine yönelik endişeler söz konusu. Geçtiğimiz hafta başında dolar karşısında 1,0519’a kadar gerileyen euro, Cuma günü dolardaki değer kaybının etkisiyle 1,0848’e yükseldi. Ancak Yunan hükümetinin nakit sıkıntısını aşmak amacıyla kamu kuruluşlarının ellerindeki paraları merkez bankasına koymalarını istemesinin ardından tekrar geriledi. Euroda baş gösteren zayıflık Avrupa hisselerini destekledi. ECB Başkanı Draghi’nin geçen hafta gerçekleşen toplantı sonrasında gevşek para politikasına devam edeceğini açıklamasının ardından FTSEurofirst 300 endeksi günü 14 yılın zirvesinden Alman Dax endeksi ise rekor seviyeden kapandı. Piyasada Cuma günü gerçekleşecek Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı bekleniyor.
FED'in diğer gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarından önce, bu yıl içinde faiz artıracağı beklentileriyle dolar endeksi, geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde eurodaki değer kaybına paralel 99,990 düzeyine kadar yükseldi. Ancak hafta genelinde açıklanan, ABD ekonomisine yönelik zayıf sinyaller veren son verilerin ardından Haziran ayında faiz artırılacağı beklentilerinin hafiflemesine paralel olarak değer kaybetti. ABD borsaları Çin düzenleyici kurumunun kararı, Yunanistan endişeleri ve güçsüz şirket bilançolarının etkisiyle hem Cuma gününü, hem de geçen haftanın tamamını % 1'in üzerinde kayıpla kapattı. Açıklanan güçlü bilançoların etkisi ile dün kayıplarını telafi eden ABD endeksleri, bu haftaya pozitif başlangıç yaptı. ABD ile Avrupa ve Japonya'nın para politikasında devam eden ayrışmanın uzun vadede doları desteklemesi beklenebilir.
Bir süredir daha çok Çin ekonomisi ve dolardaki hareketten yön bulan LME bakır, geçtiğimiz hafta zayıf Çin verilerinin etkisi ile $5875’a kadar geriledi. Çin piyasalarını saran Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyeceği beklentileri, zayıflayan dolar ve güçlenen petrolün de etkisiyle Cuma günü yükselerek haftayı %1,1 primle kapattı. Haftasonu PBOC’nin rezerv faiz oranlarını (RRR) indirmesi ile dün açılıştan hemen sonra $6173’e kadar yükselen LME bakır, 26 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ancak gelen satışların ardından günü %1,54 kayıpla kapattı. Dolardaki güçlenmenin de baskısında kalan LME bakır, bugün $5975 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalamasını kırarak $5949’a kadar geriledi. $5980’den işlem görmeye devam eden bakır için bir sonraki destek seviyesi olarak $5885 izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
3-6 Nisan’da kapalı olan Londra Metal Borsası, geçtiğimiz haftaya Salı günü başladı. 3 Nisan’da ABD’de beklentilerin çok altında açıklanan tarımdışı istihdam verisinin ardından gerileyen dolar hızla kayıplarını telafi etti. Güçlenen dolara rağmen, petrol fiyatındaki yükselişin desteği ile LME bakır da haftanın ilk işlem gününü %1’in üzerinde primle kapattı.
Çarşamba günü yayınlanan Fed'in Mart ayı toplantı tutanakları, Fed'in ABD ekonomisindeki toparlanmaya bu yıl içinde faiz artırımı yapılmasının temelini hazırlamaya devam edecek kadar güvendiğini gösterdi. Hafta başında 96,239'a kadar gerileyen dolar endeksi Cuma günü 99,686’ya kadar yükseldi. Lme bakır, Cuma günü 6107$ ile haftanın zirvesini görse de doların baskısı ile gerileyerek haftayı 6020 seviyesinden %0,6 artıda kapattı.
Japonya ve Çin’de para politikasının daha fazla genişletileceğine dair beklentiler hafta genelinde Asya piyasalarını destekledi. Avrupa Merkez Bankası’nın geçen ay başladığı tahvil alımlarının etkisiyle Avrupa borsaları da yükseldi. ABD piyasaları ise, zayıf verinin ardından Fed’in para politikasını sıkılaştırmakta aceleci olmayacağı düşüncesiyle pozitif kapanış yaptı.
Piyasalar bu haftaya ise Çin’de açıklanan zayıf ticaret verisi ile başladı. Çin'in ihracatı, % 9 artış beklentilerinin aksine Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 15 geriledi. İthalat ise %12,7 ile küresel finansal krizden bu yana en sert düşüşü kaydederek ekonomik büyümenin yavaşladığı endişelerini artırdı.Asya piyasaları Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici adımlar atacağı beklentisi ile güçlü kaldı.
Çin’in Mart ayı bakır ithalatı Şubat’a göre %46,4 artarak 410.000 m/tona yükseldi. Ancak rakamın yüksek açıklanması, Çin’in bakıra olan talebindeki artıştan değil, Şubat’ta bir hafta süren yeni yıl tatilinden kaynaklanıyor. Çin’de talebin zayıf olduğuna dair işaretler ve doların baskısı ile bakır haftanın ilk işlem gününü %0,6 ekside 5984$’dan kapattı.
Dolar endeksi dün 99,99 seviyesine kadar yükseldi. Fed'in bu yıl içinde faiz artırması ihtimalinden bahsedilmesi bile merkez bankalarının varlık alımlarına devam ettiği Avrupa ve Japonya'ya kıyasla çok zıt bir durumda olduğunu ortaya koyarak doların değer kazanacağını öngörenlerin pozisyonlarını artırmasına neden oluyor. Diğer taraftan eurodaki değer kaybı da endeksin yükselmesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. ECB'nin tahvil alım programı birçok ülkenin devlet tahvili getirilerini sıfırın altına indirirken, yatırımcılar da buna paralel olarak euro satıyorlar. Yunanistan'ın reformlar üzerine pazarlığa devam etmesi de euro üzerinde baskı yaratıyor.
Piyasada yarın sabah Çin’de açıklanacak büyüme verisi bekleniyor. Veri öncesi endişelerle LME bakır bugün 5902$’a kadar geriledi. %1 ekside 5900 $seviyesinin hemen üzerinde işlem görmeye devam ediyor. ABD'de ise borsalar dün güçlü doların yeni başlayan birinci çeyrek bilanço döneminde lokomotif hisselerin kârları üzerinde baskı yaratacağı endişesiyle geri çekildi.
Haftanın geri kalanında ekonomik veri akışı oldukça yoğun. Çarşamba günü açıklanacak olan ECB faiz kararı ile ABD sanayi üretimi ve Beige Book açıklamaları, Çin’de açıklanacak endüstriyel üretim, perakende satışlar ile büyüme verisi ve Cuma günü açıklanacak olan ABD enflasyon rakamları piyasalar tarafından önemle takip edilecek.
Bilanço açıklamaları bakımından da oldukça yoğun bir haftadayız. Yarın Bank of America, Perşembe günü Goldman Sachs ve Citigroup, Cuma günü de General Electric 2015 yılı 1. çeyrek bilançolarını açıklayacaklar.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Piyasalar geçtiğimiz haftaya Çin’den gelen olumlu haberlerin etkisi ile artan risk iştahıyla başladı. Çin Merkez Bankası ekonomik büyümeyi tehdit eden ve deflasyonist baskıları arttıran konut fiyatlarındaki gerilemeyi durdurmak için konut alım-satımında kredi ve vergilendirme koşullarını gevşetti. Uzun süredir likidite sıkışılığı yaşayan Çin’de, kredi koşullarında gevşemeye gidilmesi ve altyapı yatırımlarının artacağı haberinin yanı sıra beklentilerin üzerinde açıklanan Çin imalat PMI verisi de hafta başında bakır fiyatını destekledi. Ancak yatırımcılar, LME’nin kapalı olduğu Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisi öncesi pozisyon kapatmaya yöneldi. Zayıf talebin etkisiyle Çarşamba günü $5952,5 ile haftanın dip seviyesini gören LME bakır, haftayı da %,1,26 kayıpla kapattı.
Avrupa ve ABD piyasalarının kapalı olduğu Cuma günü açıklanan ABD tarımdışı istihdam verisi piyasalarda şaşkınlık yarattı. Mart’ta tarımdışı istihdam 245.000 olan beklentilerin oldukça altında 126.000 olarak açıklandı. Aralık 2013’ten bu yana en zayıf artışı gösteren veri, Fed’in yılın ikinci yarısından önce faizleri arttırmayacağı beklentisini güçlendirdi. Dün geniş bantta değer kaybeden dolar endeksi, bugün toparlanarak tekrar 97 seviyesinin üzerine çıktı. Dolardaki yükseliş daha çok eurodaki kayıplardan kaynaklandı. Cuma günü kapalı olması nediyle istihdam verisine dün tepki veren ABD borsaları, günü %0,6 primle kapattı. ABD ekonomisi zayıf görünüm arz ederken, Fed’in yakın zamanda faiz arttırmayacağı beklentisi piyasayı rahatlattı.
Haftanın ilk işlem gününde Paskalya tatilinde olan Londra Metal Borsası, haftaya bugün primli başlangıç yaptı. Ancak zayıf istihdam verisine rağmen doların güçlü kalması ve Çin’in bakır talebindeki yavaşlama fiyatta yukarı yönlü ciddi bir hareketi engelledi. $6000 seviyesinin hemen üzerinde işlem gören bakır için $6096 direnç noktası $5958 ve $5879 ise destek noktaları olarak izlenebilir.
Makro veri açısından sakin geçmesi beklenen haftanın geri kalanında Almanya’da sanayi üretimi, Euro Bölgesinde perakende satışlar, ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları, Çin’de ise enflasyon verisi izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Önceki hafta Fed’in FOMC toplantısındaki duruşunun piyasalar tarafından “güvercin” olarak değerlendirilmesinin ardından ABD’de tahvil faizleri gerilemiş ve küresel risk iştahı artmıştı. Geçtiğimiz hafta bu hareketin düzeltmesi görüldü. S.Arabistan öncülüğünde bir koalisyonun Yemen’e hava harekatı başlatması küresel risk iştahını olumsuz etkiledi. Ortadoğuda artan jeopolitik risklerin petrol arzına yönelik olası tehlikeleri gündeme getirmesi, petrolün haftanın ilk 4 gününde %10’un üzerinde değer kazanmasını sağladı. LME bakır, petrol fiyatlarındaki yükselişten bulduğu destekle yükseldi. Şili’de kötü hava koşulları nedeniyle madenlerin üretimi durdurması da fiyatı destekledi. LME bakır Perşembe günü $6294,5 ile yaklaşık 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Yemen'deki hava saldırıları ve İran'a nükleer programına yönelik ekonomik yaptırımların sona erdirilmesine yol açacak olası bir anlaşmanın, kısa vadede petrol arzına sınırlı etkisi olacağına yönelik açıklamalar petrolün rallisini kesti. Güçlenen doların da baskısı ile petrol fiyatı Cuma günü %5 düşerken; LME bakır da %1,5 gerileyerek 3 ayın zirvesinden uzaklaştı. Haftalık kazancı $20 olan LME bakır haftayı $6061 seviyesinden kapattı.
Dolar, faizlerin büyük olasılıkla bu yıl artırılacağı haberinin ardından, yen ve euro karşısında değer kazandı. Üç hafta içinde nakit sıkıntısına düşecek olan Yunanistan'ın bu süre içinde mali yardım sağlayacak adımları atıp atamayacağına dair endişeler ise euro üzerindeki baskıyı arttırıyor. Euro, dolar karşısında 1,0750’den işlem görüyor.
Piyasalar bu haftaya, hafta sonu Çin hükümetinin açıkladığı ekonomiyi destekleyici önlemlerle başladı. Çin yönetimi, hafta sonu on milyarlarca dolar tutarında yeni yatırıma işaret eden yeni "İpek Yolu" ulaşım projesini açıkladı. Dün de ekonomik büyümeyi tehdit eden konut fiyatlarındaki gerilemeyi durdurmak için konut alım satımında kredi ve vergilendirme koşullarını gevşetti.
Petrol fiyatında bugün yaşanan %1’lik düşüşün ve dolardaki yükselişin baskısında kalan LME bakır bugün %0,3 ekside $6075 seviyesinde işlem görüyor. Lme bakır Mart ayını yaklaşık %2,5 primle, yılın ilk çeyreğini ise %3,8 kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.
Haftanın geri kalanında Çin ve Euro Bölgesinde imalat PMI verileri, ABD’de ISM imalat endeksi, tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranı verisi izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Piyasalar geçtiğimiz hafta, Fed’in Salı günü başlayan ve iki gün süren toplantısına odaklandı. Dolar endeksi haftaya 100,320 ile 12 yılın zirvesinden başlarken, euro dolar karşısında 1,0458’e kadar gerileyerek 12 yılın yeni dip seviyesini gördü. Fed toplantısı öncesindeki endişelerin yanı sıra, petrol fiyatlarındaki gerileme ve Çin’de açıklanan zayıf konut fiyatları verisi, endüstriyel metaller üzerindeki baskıyı arttırdı. LME bakır, 5621,5 $/t ile 17 Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Gün içerisindeki kayıpları %3’e ulaşan bakır, Fed açıklamalarının ardından toparlanarak günü %1,5 kayıpla kapattı.
Mart ayı toplantısında ekonomi ve enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize eden Fed, faizleri normal seviyelere yükseltirken acele etmeyeceğinin de sinyalini verdi. ABD'de kısa vadeli tahvil faizleri altı yılın en sert düşüşünü kaydederken, ABD borsaları, dolardaki yükselişin çok uluslu şirketilerin karlarını azalttığı endişesinden sıyrılarak yükseldi.
Dolar, yatırımcıların ABD'de faiz artırımlarının beklenenden daha geç başlayacağını ve daha yavaş hızda gerçekleşeceğini fiyatlamasına paralel olarak değer kaybetmeye başladı. Hafta başında gördüğü seviyelerden uzaklaşan dolar 96,628’e kadar geriledi. Bir süredir dolardaki güçlenmenin baskısı ile değer kaybeden bakır, dolardaki gerilemeden ve petroldeki sert yükseliş hareketinden bulduğu destekle Cuma günü 6082,5$/t seviyesine kadar yükselerek günü %3,43 haftayı ise %3,12 primle kapattı.
Dolarda devam eden zayıf seyrin etkisi ile LME bakır bu haftaya da güçlü bir başlangıç yaptı. Dün günü %1,8 kazançla kapattı. Bugün ise erken saatlerde 6203,5 $/t ile 5 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeye yükselen bakır, Çin’de açıklanan HSBC imalat PMI verisinin ardında geriledi. Reuters anketine katılan uzmanlar imalat PMI verisinin Şubat ayındaki 50,7 düzeyinden 50,6'ya ineceğini tahmin ediyordu. Ancak veri beklentilerin ve büyüme alanının altında 49,2 ile 11 ayın en düşük seviyesinde açıklandı. Hayal kırıklığı yaratan verinin ardından yakın dönemde 7 yılın zirvesini gören Shanghai bileşik endeksi ve önceki seansta 15 yılın yeni zirvesini gören Nikkei endeksi de geriledi. LME bakır şu an %0,4 ekside 6123$/t seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Çin ekonomisindeki zayıflığın devam ettiğini gösteren veri, para politikasının gevşetilmesine yönelik beklentileri güçlendirerek bakır fiyatında ciddi bir düşüşe neden olmadı.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geri bıraktığımız hafta piyasalarda dolardaki yükseliş fiyatlandı. Yükselişte, yatırımcıların gelişmiş ülkelerdeki para politikalarının ayrışmasına yönelik pozisyon almaya devam etmesi etkili oldu. Fed 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artırmaya hazırlanırken, ECB ve BOJ parasal gevşeme politikalarını tüm gücüyle sürdürüyor.
ABD'de faizlerin yükseleceği beklentisi, gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışlarını arttırdı. ABD borsaları, doların değer kazancı nedeniyle çok uluslu şirketlerin kârlarının azalacağı endişeleriyle geriledi. Fed'in Haziran ayından itibaren faiz artırabileceğine yönelik beklentiler, ABD'de Cuma günü açıklanan zayıf üretici fiyatları verisine rağmen çok güç kaybetmedi. S&P 500 endeksi art arda üçüncü defa haftalık bazda gerilerken, bu ay başında gördüğü tarihi zirvenin de %3 altına indi. Avrupa'nın başlıca hisse senedi piyasaları ise haftayı yükselişle kapattı.
ABD'nin zıttı yönde politikalar izleyen ECB, 1 trilyon euroluk tahvil alım programına 9 Mart’ta başladı. 2011-12 Avrupa borç krizinden bu yana bu kadar hızlı değer kaybetmeyen euro, dolar karşısında 12 yılın en düşük seviyesi olan 1,0495'i gördü. Doların altı önemli para biriminden oluşan sepet karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi ise 100,390 ile 12 yılın zirvesine yükseldi
Çin’de üretici fiyatlarında devam eden düşüş ve beklentilerin altında artış kaydeden enflasyon verisi, ekonomiyi destekleyici yeni adımlar geleceği beklentisini arttırdı. Haftaya güçlü bir başlangıç yapan LME bakır, hafta ortasında dolar rallisinin baskısı ve Çin’de devam eden zayıf veri akışının etkisi ile 5710$/t’a kadar geriledi. Ancak Perşembe günü açıklanan Çin bankalarının Şubat ayı yeni kredilerini beklentilerin üzerinde genişlettiğine ilişkin veri, alımları ateşledi ve LME bakır 5900$/t’a kadar yükseldi. Doların baskısı ile kazançlarının bir kısmını geri veren bakır, haftayı %2,2 primle 5857,5$/t seviyesinden kapattı.
Bu hafta global piyasaların odak noktasında 17-18 Mart Fed Açık Piyasa Kurulu (FOMC) toplantısı var. Birçok uzman toplantı sonrasında 2006'dan bu yana ilk defa yapılacak olan faiz artırımına kapının aralanacağını düşünüyor. Toplantı öncesinde ABD piyasaları yeni haftaya tepki yükselişleri ile başladı. Düşen petrol fiyatlarının baskısında kalan bakır ise, konsolide olan doların etksi ile günü yatay kapattı. Bugün varil başına $43’a gerileyen ham petrol fiyatının etkisi ile LME bakır da %1,6 ekside 5770$/ton seviyesinde işlem görüyor. Toplantı öncesi gerileyen dolara rağmen bakır zayıf seyrine devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME- BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta ECB kararı ve ABD istihdam verileri takip edilirken, global piyasalarda “güçlü dolar” teması hakim oldu. Çin’den gelen faiz indiriminin etkisiyle haftanın ilk işlem gününde 5960$/t ile yaklaşık 2 ayın zirvesine yükselen LME bakır, dolardaki yükselişin ve Çin ekonomisindeki büyüme dair kaygıların baskısıyla haftayı %2,76 kayıpla kapattı.
Çin hükümeti 2015 yılı büyüme hedefini %7 ile son 15 yılın en düşük seviyesine indirdi. ECB başkanı Draghi, tahvil alımlarının 09 Mart’ta başlayacağını ve ihtiyaç duyulması halinde Eylül 2016’dan sonra da devam edebileceğini söyledi. Ayrıca Euro bölgesi için 2015 yılı büyüme tahminini %1’den %1,5’e yükseltti. Euro dolar karşısında 1,100 seviyesinin de altına gerileyerek 11 yılın yeni en düşük seviyesini gördü.
Piyasaların dikkatle izlediği bir diğer önemli gelişme ise FED’in faiz artırımına yön vereceği gerekçesiyle ABD istihdam verileri idi. Cuma günü açıklanan verilere göre ABD işsizlik oranı, Şubat ayında %5,5 ile 6,5 yılın en düşük seviyesine indi. Tarım dışı istihdam 240.000 artış beklentilerine karşılık 295.000 arttı. Ortalama ücretlerde ise sınırlı artış görülmesine rağmen verilerinin genelinin olumlu bir resim çizmesiyle FED’in Haziran ayında faiz artıracağına ilişkin beklentiler arttı.
FED’in faiz artırımının yaklaştığı dair beklentilerinin artmasıyla veri sonrası ABD tahvil getirileri hızlı yükseliş gösterdi. Dolar endeksi 97,726 ile son 11,5 yılın en yüksek seviyesini gördü. LME bakır Cuma gününü %1,5 kayıpla kapattı. Güçlü dolar ABD borsalarındaki yükselişi de baskıladı. FED’in Beige Book’ta da bahsettiği üzere, güçlü doların ihracatçı şirketlere zarar verebileceği endişesi arttı. 3 büyük ABD endeksi Cuma gününü %1-1,5 kayıplarla kapattı. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri hafta başında rekor yüksek seviyeleri görmüştü.
Piyasalar yeni haftaya hafta sonu açıklanan Çin ticaret verisi ile başladı. Çin’de dış ticaret fazlası Şubat’ta 60,6 milyar dolar ile Ocak’taki rekorunu kırarken, bakır ithalatı 280.000 m/tonla 3 yılın en düşüğüne geriledi. Dün erken saatlerde gerileyen LME bakır, Çin Menkul Değerler Düzenleme Komisyonu’nun açıklamalarının etkisiyle yatırımcıların kısa pozisyonlarını kapatmaya yönelmesinin ardından gün içerisinde 5877$/t’a kadar yükseldi. Güçlenen dolara rağmen bakır, haftanın ilk işlem gününü %2 primle kapattı.
Yatırımcılar gelişmiş ülkelerdeki para politikalarının ayrışmasına yönelik poziyon almya devam ediyor. FED 10 yıl aradan sonra faiz attırmaya hazırlanırken, ECB ve BOJ parasal gevşeme politikalarını tüm gücüyle sürdürüyor. ABD’de faizlerin yükseleceği beklentisi, gelişmekte olan ülkelerden de fon çıkışları ihtimalini doğruluyor. Artan riskten kaçma eğiliminin etkisi ile LME bakır bugün %1,6 ekside 5750$/t seviyesinden işlem görüyor. Dolar diğer para birimleri sepeti karşısında bugün 98,495 ile 11,5 yılın yeni zirvesine yükseldi. Güçlenen doların yanı sıra, ECB’nin tahvil alımlarına başlamasının da etkisiyle euro bugün 1,0724 ile Nisan 2003’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Haftanın Almanya’da enflasyon, Euro Bölgesinde sanayi üretimi, ABD’de perakende, satışlar, Çin’de ise yarın açıklanacak sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri izlenecek.
İndir