Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2018- 24.Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde FED, ECB ve BOJ toplantıları vardı.

Çarşamba günü sonlanan toplantıda FED, 25 baz puanlık faiz artırımı kararı alırken, 2018 yılı için faiz artırım beklentisini 3’ten 4’e çıkardı. Açıklamalarda ekonomik görünüme, istihdama ve enflasyona ilişkin olumlu görüşler ve beklentilerin eşliğinde şahin bir ton göze çarptı.

FED’den gelen açıklamalarla ABD 10 yıllıkları hızlı şekilde %2.95’ten %3 seviyesine doğru yükselirken Dolar Endeksi de 95.131 seviyesine yükselerek 2018’in en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Perşembe günü sonlanan toplantıda ECB politika faizini beklendiği gibi %0 oranında sabit bırakırken, en az 2019 yazına kadar faizlerde değişiklik yapılmayacağını açıkladı.

Açıklamada, varlık alımının Eylül ayından sonra €15 milyara düşürüleceği ve Aralık ayında sona ereceğine yer verildi. ECB'nin aşırı gevşek para politikasının devam ettiğini gösteren kararın ardından Avrupa hisse senedi endeksleri yükselirken, euro dolar karşısında 1.1541’e kadar geriledi. Güne negatif alanda başlayan Avrupa hisse senedi endeksleri, açıklamanın ardından yönünü yukarı çevirerek günü pozitif alanda tamamladı.

BOJ ise Cuma günü gerçekleşen toplantısında politika değişikliğine gitmedi.

BHP’nin Şili’deki Spence madenini işçileriyle anlaşması Escondida madeninde süren görüşmelerin greve neden olmadan sonuçlanacağına ilişkin beklentileri güçlendirerek bakır fiyatlarını baskıladı.7 Haziran’da $7348 ile 4 buçuk yılın zirvesini gören LME bakır, güçlenen doların da baskısıyla geçtiğimiz haftayı %4 kayıpla kapattı. BHP, yaptığı açıklamada bir ay veya daha fazla sürecek yeni bir müzakere turunu tetikledi.

Piyasalar yeni haftaya yine ticaret savaşı endişeleri ile başladı.Çin, ABD'nin Cuma günkü gümrük vergisi adımına karşılık olarak, ABD'den ithal edilen ve değeri 50 milyar dolar olan ürünlere gümrük vergisi getirme kararı aldı. Trump da dün değeri 200 milyar dolar olan Çin'den ithal ürünlere yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Trump, Çin'in tekrar karşılık vermesi halinde ABD’nin tekrar karşılık vereceğini söyledi.

Ticaret savaşı gerginliği ile dün güne sert düşüşle başlayan Wall Street, günün devamında enerji sektörü hisselerinin desteği ile toparlansa da bugün petrolde izlenen %2’lik kaybın ve artan endişelerin etkisi ile seansa %1 civarında kayıplarla başladı.

Haftanın ilk işlem gününde kapalı olan Şanghay Bileşik, CSI300 ve Hang Seng endeksleri bu sabah artan gerilimle %2.78-%3.82 oranında kayıplarla kapandı.

Geride bıraktığımız FED ve ECB toplantıları sonrasında 1,1850 seviyesinden gerileme yaşayan euroda kayıplar devam ederken, dolar endeksi bu gün %0.33 primle 95.111 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Dün günü %0.57 kayıpla kapatan, $6918 seviyesinden dönene LME bakır, bu sabah erken saatlerde $7000 seviyesini test etse de;  dolardaki güçlenme ve ticaret savaşlarının global ekonomik büyümeye zarar vereceği endişesi ile kazançlarını hızlıca geri vererek $6809’a kadar geriledi. $6850 seviyesinden günlük %1.64lük kayıpla işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri tarafında Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak imalat PMI verileri izlenecek.

 



İndir

2018- 23.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız haftada, arz tarafındaki kesintiler ve Escondida’da ücret görüşmelerinin grev endişesi yaratmasıyla LME bakır haftayı %5.81lik yükselişle kapattı. BHP Billiton tarafından işletilen Escondida, global bakır üretiminin %5’ine sahip. Geçen yıl madende yaşanan 44 günlük grevin ardından bakır fiyatlarında ralli başlamıştı. Escondida'da yaklaşık 2.500 işçiyi temsil eden sendika, bakır fiyatlarındaki yükselişi gerekçe göstererek maaşlarda da %5lik artış ve işçi başına $34.000’lık bonus talep etti. Sendikanın teklifinin pek kabul edilebilir görülmemesi grev beklentilerini artırdı.

Vedanta’nın Hindistan’daki yıllık 400.000 ton üretimi olan Tamil Nadu tesisinin tamamen kapatılma kararının alınmasının ardından Escondida’da grev olabileceği endişeleriyle LME bakır Perşembe günü $7348 ile dört buçuk yılın zirvesini test etti. Diğer taraftan arz tarafındaki kesintilerin ve spot piyasada talebin artmasıyla bakır piyasası ‘’backwardation’’a döndü.

ABD’de açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle global hisse senedi endekslerinde izlenen  ralli Amerikan hisse senetlerini 12 haftanın zirvesine taşıdı.

ECB’nin 14 Haziran toplantısında QE’nin gidişatı  ile ilgili açıklama yapabileceği “dedikodusu” geçen haftaki kayıplarının ardından euroyu toparladı. İtalya’nin yeni başbakanı Giuseppe Conti’nin ortak para biriminden ayrılmaya yönelik görüşlerinin olmadığını vurgulaması da euroyu destekledi.

Gündemi yoğun bir haftaya başladık.  Hafta sonu gerçekleşen G7 toplantısında, Trump'ın toplantıdan erken ayrılması ve bildirgeye destek vermemesi piyasaları şaşırtsa da G7 lider krizi ve Trump - Kim Jong Un görüşmesi piyasalarda önemli bir etki yaratmadı. Ancak dolar, ABD ile Kuzey Kore devlet başkanlarının 1953 yılında sona eren savaştan bu yana ilk defa bir araya gelmesinden bir miktar destek buldu.

Bu hafta merkez FED, BOJ ve ECB merkez bankaları toplantıları yatırımcılar için gündemin ana konuları olacak.

FED toplantısı sonrasında merkez bankasının Çarşamba günü bir faiz artışına gitmesine kesin gözüyle bakılırken, Aralık 2015’den bu yana bu yedinci faiz artışı olacak. Piyasalarda heyecanla beklenen ise FED’in bu yıl için 4 faiz artımına işaret edip etmeyeceği. 2018 yılı için 4 faiz artırımına işaret etmesinin şahin algılanması ve dolara destek olması beklenebilir.

ECB tarafında varlık alımlarının ne zaman kesileceğine yönelik mesajlar yakından takip edilecek. Varlık alımlarının bu sene ortasında sonlandırılmasına yönelik mesajlar gelmesi durumunda 2019 ortası için faiz artışı beklentileri yükselecektir.  2016 senesinden bu yana şirket bonolarının da varlık alımına dahil edilmesi ile beraber bu bonoların %20’si ECB bilançosuna girerken, ECB gibi dev bir alıcının piyasadan çekilmesi önümüzdeki dönemde bono faizlerinde ciddi bir harekete neden olabilir.

BOJ tarafında bir politika değişikliği beklenmiyor, üç toplantı arasında piyasalara etkisi en düşük toplantı olabilir.

Önemli merkez bankası toplantıları öncesinde Wall Street dün yatay kapanırken, azalan jeopolitik endişelerden destek bulan Asya piyasaları bu sabah primli kapandı.  Toplantılar öncesinde dolar, euro ve sterlinde yatay seyir hakim.

BHP’nin Spence madenindeki işçiler ile anlaşmaya varması Escondida tarafında da greve gidilmeden anlaşma gerçekleşeceği beklentilerini artırarak bakırda gerilemeye neden oldu. Dün günü %1’in üzerinde kayıpla kapatan LME bakır bugün $7225 seviyesinde yatay işlem görüyor.  BHP dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada Escondida için bonus ve maaş artışı konularına değinmezken; farklı notları tartışmaya hazır olduklarını karşılıklı faydalı bir anlaşmaya varmayı umut ettiklerini belirterek bir ay veya daha fazla sürecek yeni bir müzakere turunu tetikledi. Şili kanunlarına göre Escondida görüşmelerinin 24 Temmuz’a kadar sürmesi bekleniyor.



İndir

2018- 22.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız haftada piyasaların gündeminde ticaret savaşları ve İtalya’ya yönelik siyasi endişeler vardı. Haftanın ilk yarısında riskli varlıklarda satış, güvenli limanlarda alımlar izledik. Ancak haftanın ikinci yarısında İtalya’da siyasi endişelerin azalması ve ABD tarafında açıklanan güçlü veriler piyasaların toparlanmasına destek oldu.

İtalya tarafında hükümetin şekillenememesi ve Eylül gibi yeni bir seçimin telaffuz edilmesi hafta başında politik endişeleri arttırdı. Ardından İtalya’da yeni bir seçime gidilmeden hükümetin kurulabileceğine dair oluşan beklentilerle piyasadaki korku bir miktar dağıldı.  Avrupa endeksleri haftayı %1 civarında kayıplarla kapatırken, İtalya tahvilleri ve Euro’da başlayan satış baskısı 5 yıldız partisinin Euro karşıtı olan Paolo Savona’nın Maliye Bakanlığı adaylığından çekilmesinin ardından son buldu. Hafta başında 1.1506’ya gerileyen euro, haftayı 1.1660’dan kapattı. 95.025 ile Kasım 2017’den bu yana en yüksek seviyeyi test eden dolar endeksi, eurodaki toparlanma ile birlikte kazançlarını geri vererek yatay kapandı.

Politik endişelerin diğer tarafında ise ticaret savaşları vardı. ABD, geçici istisnaya tabii tuttuğu Kanada, Meksika ve AB’ye de çelik ve alüminyum ithalatında Cuma günü itibariyle gümrük vergisini uygulamaya başlayacağını duyurdu. Taraflardan da benzer şekilde karşılık geleceğine dair gelen haberler ile ticaret savaşları endişeleri yeniden alevlendi. Jeopolitik tarafta ise 12 Haziran’da Trump’ın Kim ile buluşacağını açıklaması gerginliği nispeten azalttı.

Politik endişelerle çalkalanan piyasaları güçlü ABD verileri toparladı. Cuma günü gelen tarım dışı istihdam rakamı haftanın en önemli ekonomik verisi idi. 200K beklentisine karşılık 223K istihdam yaratılırken, İşsizlik oranı %3.8 ile 18 yılın en düşük seviyesine geriledi,saatlik ücretler beklenti üzerinde %0.3 arttı.

Bu artış enflasyon beklentilerini ve FED’in 12-13 Haziran’da yapacağı toplantıda faiz artışına gitme olasılığını yukarıya çekerken, 25 baz puanlık bir faiz artışı olasılığı %92.5’e yükseldi. Siyasi endişelerle hafta başında gerileyen Wall Street istihdam verisi ile yön değiştirdi. S&P 500 %0.5, Nasdaq Composite %1.6 yükselirken, Dow sınırlı kayıplar yaşadı.

Hindistan Tamil Nadu eyalet yönetiminin, Vedanta'nın yıllık 400.000 ton kapasiteli bakır dökümhanesini kapatma yönünde tüm adımları atacaklarını açıklaması arz endişelerini arttırdı. Karar, çevresel gerekçelerle tesisin kapatılması için yapılan protesto gösterisinde polisin ateş açması sonucunda 13 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından alındı. Hafta genelinde $6727-$6940 bandında işlem gören LME bakır, arz endişeleri ile haftayı primli kapattı.

LME Bakır, Vedanta’nın kapanmasının ardından, dünyanın en büyük bakır madeni Şili Escondida’da toplu iş görüşmelerinin başlamasının arza ilişkin tedirginliği arttırmasıyla yükseliyor. $6977 direncini kıran bakır bugün $7016 ve 7058 seviyelerindeki dirençlerini de kırarak $7065’e kadar yükseldi.

Güçlü dolar ve yükselen ABD faizlerine rağmen hisse senedi piyasaları pozitif ABD verilerinin desteğiyle yeniden değer kazanmaya başladı. Wall Street dün teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselirken, Nasdaq rekor seviyeden kapandı. Asya piyasaları bu sabah Çin öncülüğünde primli seyretti.

Geçen hafta 10 ayın dip seviyesini gören euro, İtalya'da hükümet kurulmasının ardından istikrar işaretlerinden destekle dün 1.1745 ile 24 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bugün ise dolardaki güçlenmenin etkisiyle 1.1660’dan işlem görüyor.

Haftanın geri kalanında Çin’de açıklanacak ticaret ve enflasyon verileri izlenecek.



İndir

2018- 21.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Piyasalar geride bıraktığımız haftaya ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının askıya alındığı haberi ile pozitif başlangıç yapmıştı.Ancak Trump’ın ticaret müzakerelerinin gidişatından memnun olmadığını belirtmesi ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yapacağı zirvenin 12 Haziran'da gerçekleşmemesinin "yüksek ihtimal" olduğunu söylemesi riskli varlıkların fiyatlarını baskıladı.

Trump'ın ithal otomobillere yeni gümrük vergileri getirme tehdidinin ve düşen petrol fiyatlarının etkisiyle Çin piyasaları öncülüğünde Asya tarafında satışlar izlendi. Hafta başında iki ayın zirvesini test eden S&P 500 endeksi Trump’ın açıklamalarının ardından kazançlarını azalttı. Hafta başında ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının askıya alındığı haberlerinin ardından $6999’a kadar yükselen LME bakır, tutanakların ardından yönünü aşağı çevirdi.

Çarşamba günü açıklanan FOMC tutanaklarına göre politika yapıcıların çoğu, bir diğer faiz artırımının "yakında" gerekli olabileceğini belirtti.  Dolar endeksi 5 ayın zirvesine yükselirken; Euro, Euro Bölgesindeki ekonomik yavaşlama ve İtalya'daki siyasi risklere ilişkin endişelerle değer kaybederek, yaklaşık 6 ayın dip seviyesinde kaldı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalar genelinde satıcılı seyir hakimdi. ABD ve İngiltere’nin tatil olması sebebiyle dün işlem hacmi düşük kalırken, hükümetin kurulamamasıyla birlikte İtalya’nın yeniden seçime gidiyor olması risk iştahında azalmaya yol açtı.

İtalya’da Cumhurbaşkanı Matterrella Pazar günü aşırı sağcı Kuzey Birliği ve düzen karşıtı 5-Yıldız Hareketi'nin ekonomi bakanlığı için aday gösterdikleri euro karşıtı Paolo Savona'nın ismini onaylamadı. Savona daha önce İtalya'nın euro bölgesinden çıkması gerektiğini savunmuştu. Mattarella'nın Savona'yı veto etmesiyle dün tahvil fiyatları ve borsalar yükseldiyse de, bu rahatlık kısa sürede bir erken seçim korkusuna dönüştü. 10 yıllık İtalyan ve Alman tahvillerinin getirileri arasındaki fark dört yılın en yüksek düzeyine çıktı. Eğer yeni seçimlerde İtalyanlar AB ve euroya karşı oy kullanırlarsa, İngiltere'nin iki yıl önce aldığı bloktan çıkma kararından bu yana AB en büyük sarsıntıyı yaşayacak ve euronun geleceği tartışmaya açılacak.

Artan endişelerle euro bugün 1.1511 ile Temmuz 2017’den bu yana en düşük seviyeyi test etti , %0.65 kayıpla 1.1550 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.  Dolar endeksi ise altı buçuk ayın zirvesine yükselirken aylık bazda %3’ün üzerinde artışla 18 ayın en büyük artışını kaydetmeye hazırlanıyor. .

Suudi Arabistan ve Rusya’nın olası bir üretim artışını görüşeceklerini açıklaması petrol fiyatlarında düşüşe yol açtı.  Asya piyasaları bugün ekside kapanırken,  ABD endeks vadelilerinde satışlar hakim. LME Bakır, dolardaki sert yükselişe ve petroldeki  %1.5 civarındaki kayıplara rağmen arz tarafında Vedanta Resources’a ait, yıllık 400.000 ton bakır üretimi olan tesisin tamamen kapatılacağına dair haberlerin etkisi ile $6940’a kadar yükseldi. Ancak $6900 seviyesi üzerinde tutunamayan bakır $6865 seviyesinden yatay işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri tarafında hafta genelinde ABD’de açıklanacak tüketici güven endeksi ve istihdam verileri ile Euro Bölgesinde açıklanacak enflasyon verisi izlenecek.



İndir

2018- 20.Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geçtiğimiz hafta tahvil faizleri, dolar ve petroldeki yükseliş, gelişmekte olan piyasalardaki satış baskısı, Çin-Amerika ticaret pazarlıkları, ABD’de güçlü gelen ve yıllık %25’e yakın kar büyümesine işaret eden şirket bilançoları ön planda yer alan konular oldu. 7 yılın zirvesine yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirileri, 80 direncini kıran Brent petrol ve güçlü yükseliş trendine devam eden dolar diğer finansal varlıkların fiyatlamaları üzerinde de etkili olmaya devam etti. Dolar lehine geçtiğimiz haftalarda olumlu dinamiklerin bir biri ardına fiyatlanmaya başlanması ile yaşanan yükseliş, rekor seviyedeki kısa pozisyonların kapatılması ve kritik direnç seviyelerinin kırılmasının momentumu daha da güçlendirmesi ile beraber  ivmelenerek devam etti. 3 yılın en güçlü rallisini gerçekleştiren dolar, bütün gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazandı.

Hisse senedi piyasaları ise tahvil getirilerinin yükselmesinin hisse senetleri için daha fazla rekabet yaratmasıyla baskı altında kaldı.  Wall Street haftayı ekside kapattı. Diğer taraftan yüksek petrol fiyatları enflasyonla ilgili endişelere yol açsa da son dönemde hisse senedi piyasaları için destekleyici oldu. Çin’de perakende satışların Çin ekonomisinin ihtiyacı olan dengelenmenin yeterli hızda olmadığını göstermesiyle Çin piyasaları geçtiğimiz haftaya satışlarla başlamıştı. Ancak, Pekin’in Trump'a ABD'nin Çin ile ticaret açığını yılda 200 milyar dolar azaltmayı amaçlayan Amerikan mallarının alımları paketi gibi tedbirleri sunmasıyla gerginlik azaldı, Çin piyasaları primli kapandı. Hafta başında $6957’ye kadar yükselen bakır, güçlenen doların baskısı ile $6765 seviyesine kadar gerilese de hafta sonuna doğru Çin piyasalarından bulduğu destekle kayıplarını azaltarak $6824 seviyesinden kapandı.

Piyasalar yeni haftaya ABD ve Çin'in bu yıl küresel piyasaları dalgalandıran gümrük vergisi tehditlerinden vazgeçme konusunda uzlaşmalarının haberi ile başladı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Çin ile ticaret savaşının askıya alındığını belirtti. Güvenli liman talebi düştüğü için ABD tahvil fiyatları baskı altında kalsa da 3 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor.  ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirileri Cuma günü % 3.128 ile 7 yılın zirvesini test etmişti. 

Ticaret rüzgarlarını arkasına alan gelişmiş ülke borsaları Wall Street’in önderliğinde yükselmeye devam ediyor. Bakır yeni haftaya ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının şimdilik askıya alındığı haberiyle yükselişle başladı. Dün günü %2 primle kapatan LME bakır, bugün dolardaki gerilemeden bulduğu desteğin de etkisi ile $6999’a kadar yükseldikten sonra %1.38 primle $6992’den işlem görüyor.

Dolar endeksi ABD'nin artan tahvil getirileri ve ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşamasının desteğiyle dün 5 ayın zirvesi olan 94.058’i test etti. İtalya’da yeni hükümetin izleyeceği mali politikaya dair oluşan tedirginlik dün euroda satışlara etki etti. 1.1720 ile Aralık ayından bu yana en düşük seviyesini gören euro/usd, yatırımcıların dikkatlerini İtalya'da cumhurbaşkanının potansiyel popülist hükümeti önleyebileceğine ilişkin beklentilere çevirmesi ile birlikte bugün kayıp bölgesinden kazanca geçti. Dolar endeksi ise sterlin ve euroya gelen alımların etkisi ile ekside seyrediyor.

ABD’de güçlü gelmeye devam eden ekonomik veriler, sağlıklı büyüyen şirket karları, maksimuma yaklaşan istihdam, artan ücretler düşünüldüğünde FED’in 13 Haziran'daki Fed toplantısında bu yıl ikinci kez faizleri artırması ihtimalini güçlendiriyor. Piyasa bu yıl toplamda 3 faiz artışı fiyatlıyor. FED'in bu yılın başında faiz artırması tahvil piyasasında krize neden olarak tahvil getirilerini sert şekilde yükseltmiş ve hisse senedi piyasasında satış baskısının artmasına neden olmuştu. 



İndir

2018- 19.Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geçtiğimiz hafta riskli varlıklar için oldukça olumlu geçti. Güçlü gelmeye devam eden şirket bilançoları, beklentilerin altında kalan ve faiz artışı endişelerini aşağıya çeken ABD enflasyon verileri ve 3 seviyesinin altına gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faizi getirileri yükselişte etkisi olan dinamiklerdi.

ABD Başkanı Trump’ın İran ile ilgili Nükleer anlaşmadan çekilme kararı aldığını açıklaması ve yeni yaptırımların “en üst seviyede” olacağını belirtmesi bir belirsizlik unsuru olsa da  piyasalar genelinde satışlara neden olmadı.

ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin %3 seviyesine yükselmesi ile birlikte Çarşamba günü 93,416 seviyesine yükselen dolar endeksi,  Perşembe günü açıklanan ABD enflasyon verisinin ardından geriledi. ABD’de tüketici enflasyonunun %0.2 ile %0.3 lük artış beklentisini karşılayamaması FED’in faiz artışları için acele etmesine gerek olmadığı şeklinde yorumlandı. ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri 2.97’ye gerilerken, dolar endeksi hafta genelinde volatil bir seyir izlese de haftayı yatay kapattı.

Hafta başında jeopolitik endişelerle gerileyen Çin piyasaları, Çin’de beklentileri aşan ticaret ve enflasyon verilerinin ardından yön değiştirerek haftayı primli kapattı.

Güçlü doların baskısında kalan LME bakır Salı günü $6720’ye kadar gerilese de Çin’den gelen güçlü verilerden bulduğu destek ve hafta ortasından itibaren değer kaybetmeye başlayan doların etkisiyle haftayı %1’in üzerinde kazançla $6921,5 seviyesinden kapattı.

Gerileyen dolar ve 3 seviyesinin altında kalan ABD tahvil faizlerinin etkisiyle global piyasalar yeni haftaya iyimserlikle başladı. LME bakır dün $6957’ye kadar yükselirken ABD ve Çin piyasalarında pozitif kapanışlar izlendi. Ancak piyasalardaki olumlu hava bugün dolarda izlenen

ralli ile bozuldu. ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin psikolojik 3 seviyesini aşarak Temmuz 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi test etmesi ile güçlenen dolara, ABD’de beklentiler seviyesinde açıklanan perakende satışlar verisi destek oldu. 93.45 ile 22 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar endeksi %0.92 primle 93.439 seviyesinden işlem görmeye devam ederken euro 1.1816’ya geriledi. ABD endeksleri düşüşle açıldı. Dolardaki güçlenmeye karşı koyamayan LME bakır $6845 seviyesindeki desteğini kırarak $6765’e kadar geriledi. %1.6 kayıpla $6774 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın geri kalanında Euro Bölgesinde enflasyon, ABD’de ise konut verileri ve sanayi üretimi verisi izlenecek.

 



İndir

2018- 18.Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada global piyasalarda Çin PMI verileri, FED toplantısı ve ABD istihdam verileri takip edildi.

Geçtiğimiz hafta FOMC toplantısında herhangi bir politika değişikliğine gidilmezken, enflasyondaki artışa yapılan vurgu dikkat çekiciydi. Bu sene FED iki faiz artışı daha yapacağı mesajını verirken, Fed Funds Futures piyasalarında bir sonraki toplantıda %100 faiz artışına gidileceği, Eylül’de bir faiz artışı daha yapılacağı fiyatlanıyor.

ABD’de güçlü gelmeye devam eden bilançolara rağmen hisse senetleri hafta başında dolardaki yükseliş ve tahvil getirilerindeki artış ile baskı altında kalırken, Cuma günü risk iştahının toparlanması ile yaşanan yükselişler endekslerin haftayı yataya yakın tamamlamasına neden oldu.

Bilanço sezonunda sona yaklaşıldı. S&P 500 şirketlerinin %78’i beklenti üzerinde kar rakamı açıklarken, bu son 10 senenin en güçlü performansı. Sektör bazında enerji şirketleri petroldeki yükselişin etkisi ile %90 kar büyümesi ile önde yer alırken, teknoloji ve finansallar da güçlü kar büyümesi kaydetti.

Cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerinde,  istihdam artışı beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı %3,9 ile 2000 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Son haftalarda olumlu dinamiklerin birbiri ardına fiyatlanmaya başlanması ile dolar endeksinde yaşanan toparlanma, rekor seviyedeki kısa pozisyonların kapatılmasının ve kritik direnç seviyelerinin kırılmasının momentumu daha da güçlendirmesi ile beraber  ivmelenerek devam etti. Dolar endeksi, ABD ekonomisinin güçlü seyrini koruduğu beklentisinde değişiklik yaratmayan tarım dışı istihdam ve ücretler verisinin ardından Cuma günü 92.900’e kadar yükseldi.

Euro tarafında geçtiğimiz haftalarda zayıflama eğilimindeki ekonomik veriler, şahin FED görüşlerine karşı hafif güvercin ECB mesajları para birimi üzerinde etkili olurken, paritenin son iki aydır sıkıştığı 1.215-1.25 bandını ve 200 günlük hareketli ortalamayı aşağı yönlü kırması ile düşüş hızlandı ve euro dolar karşısında 1.19 seviyelerine doğru geriledi. Faiz farkları, Amerika’da hükümetin büyümeyi canlandırmaya yönelik adımlarının etkisi ve FED tarafında devam eden sıkılaştırma göz önüne alındığında orta vadede dolardaki yükselişin devam etmesi beklenebilir.

Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan imalat PMI verileri ve yükselen petrol fiyatları, güçlü dolara rağmen bakırı destekledi.  Petrol fiyatları İran'a ABD yaptırımlarının tekrar başlama ihtimaliyle birlikte üç yıldan uzun bir sürenin zirvesini gördü.

Uluslararası hisse senedi piyasalarında Cuma günü yaşanan olumlu hareket yeni haftanın ilk işlem gününde de devam etti. İngiltere piyasaları ise yeni haftanın ilk iş gününde banka tatili nedeniyle kapalıydı. Dün primli başlayan majör ABD endeksleri Trump’ın İran nükleer anlaşmasında kalıp kalmayacağına ilişkin kararını bugün TSİ 21:00’de açıklayacağı haberinin ardından kazanımlarının büyük bölümünü geri verse de günü artıda kapattı. Wall Street bugün ise seansa İran nükleer anlaşmasına dair devam eden endişelerle düşüşle başladı. Dolar endeksi kazanımlarını arttırarak 93.280 ile Kasım 2017’den bu yana en yüksek seviyeyi testti.  %0.52 primle 93.234 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. 1.19 desteğini kıran euro ise %0.66 kayıpla 1.1840 seviyesinden işlem görüyor.Gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışları yaşanırken, dolar/tl 4.3012 ile rekor tazeledi.

Çin’de bu sabah beklentilerin aşan ticaret verilerinin ve Beyaz Saray'ın ABD-Çin ticaret görüşmelerinin gelecek hafta yeniden başlayacağını açıklamasının ardından Çin piyasaları primli kapandı. Asya seansında esen olumlu hava ile $6870’e kadar yükselen LME bakır, piyasalar genelinde riskten kaçısın artması ile $6795 desteğini kırarak $6745 seviyesine kadar geriledi. % 1 kayıpla $6770 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri tarafında haftanın en önemli açıklaması ABD’den gelecek enflasyon verileri olacak. Ayrıca piyasada Powell’ın Zürih’te yapacağı konuşma takip edilecek.

 



İndir

2018- 17.Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada piyasaların gündeminde ABD tahvil faizlerindeki hareket, ECB toplantısı ve bilanço açıklamaları yer aldı.

Hafta başında ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirisinin %3 seviyesini aşarak 4 yılın zirvesine yükselmesi, şirketlerin borçlanma maliyetlerinin artarak kârları eriteceği endişesiyle piyasalar üzerinde baskı yarattı. Hafta sonuna doğru beklentilerin üstünde gelen şirket karları ve yeniden %3,0 seviyesinin altına gerileyen 10 yıllık ABD faizlerinin desteğiyle Wall Street toparlanma izlendi. Çin piyasaları ise ABD’li savcıların Çinli Huawei’nin İran’daki ABD yaptırımlarını ihlal edip etmediğini araştırmasıyla  gerilese de hafta sonuna doğru artan risk iştahı ile primli kapandı.

ECB toplantısından beklenildiği gibi gösterge faiz oranı ve tahvil alım programının değiştirilmemesi kararı çıktı. Başkan Draghi ekonomik büyümenin kuvvetli olduğunu ancak hala tedbirli olmak gerektiğini söylerken küresel risklerden bahsetti. Parasal genişlemenin Eylül sonuna kadar, gerekirse sonrasında da süreceğini söyledi. Draghi’nin açıklamalarının ardından euro, 1,2210 seviyesine kadar yükselse de ABD heyetinin Çin’e yapacağı ziyaret haberiyle yönünü aşağı çevirdi.

Trump’ın baş ekonomi danışmanı Kudlow ve Hazine Sekreteri Mnuchin’in yapacakları ziyaret Çin-ABD ticaret savaşı riskini azaltacak bir gelişme olarak yorumlanırken doları destekledi. Dolar endeksi ABD ile Çin gerilimin hafiflemesiyle birlikte piyasaların  ABD Hazine tahvil getirilerindeki artışa odaklanmasıyla geride bıraktığımız haftayı %1.36 primle kapattı

Endonezya hükümetinin yeni çevre düzenlemelerinin Grasberg madeninde üretimi imkansız kılacağı endişeleri ile hafta başında $7050’ye kadar yükselen LME bakır, haftanın geri kalanını dolardaki yükselişin baskısı doğrultusunda düşüşle geçirerek haftayı %2.44 kayıpla kapattı.

Piyasalar yeni haftaya sakin bir başlangıç yaptı. Ulusal tatil nedeniyle Çin piyasaları haftanın ilk iki gününde kapalıydı. Çin’de pazartesi sabahı açıklanan resmi imalat PMI verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi bakırı desteklese de dün dolarda izlenen sert yükselişin baskısı ile bakır $6710 ile 4 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeyi test etti. Ancak bu sabah Çin’de açıklanan Caixin imalat PMI verisinin de beklentilerin üzerinde gelmesi talebe ilişkin umutları yeniden canlandırdı. Erken saatlerde $6856’ya kadar yükselen bakır, %0.8 primle $6820’den işlem görmeye devam ediyor. LME bakır Nisan ayını ise %1.2 primle kapattı.

ABD ekonomisinin güçlü görünümü ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle dün 200 günlük ortalamasının üzerinde çıkan dolar endeksi bugün yatay seyrediyor. Dolar karşısında 1.20 seviyesi üzerinde tutunmayı başaramayan euro ise 1.1995’ten işlem görüyor.

Wall Street  Beyaz Saray'dan gelen Çin'le yapılan ticaret görüşmeleri hakkındaki açıklamaların ardından dün yükselişle kapanırken, güçlü doların baskısında kalan Asya piyasalarında bu sabah satışlar izledik.

Gözler bugün sonlanacak FED toplantısına çevrildi. Basın toplantısı bölümü bulunmayan toplantıdan faiz artırımı gelmesi beklenmezken, Haziran ayı toplantısına dair ipuçları aranacak.

Piyasada Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri bekleniyor. Ayrıca ABD hazine bakanı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi ve ticaret danışmanlarının ticaret konularını ele almak için Çin'e yapacakları ziyaret de takip edilecek.

 



İndir

2018- 16.Hafta

  • DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada Amerika-Çin-Rusya arasında alevlenen jeopolitik risklerin görece olarak düşmesi ve beklentilerin üzerinde gelen bilanço açıklamaları ve pozitif ekonomik veriler ile global piyasalarda pozitif rüzgarlar esti. Wall Street’ten başlayarak Avrupa piyasalarına yayılan bir yükseliş izlesek de Çin piyasaları bunun dışında kaldı.

Çin ekonomisi %6.7 olan beklentilerin üzerinde %6.8 büyüme kaydederek hükümetin tüm yıl için yaklaşık % 6.5 olan hedefinin üzerinde kaldı. Ancak, Çin’de Mart ayında beklentilerin altında kalan sanayi üretimi ve ilk çeyrekte sabit varlık yatırım büyümesinde izlenen yavaşlama Çin piyasalarına satış getirdi. Satışlar dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor’ın akıllı telefon talebindeki düşüşe ilişkin uyarı yapmasının ardından hızlandı.

Dolar endeksi, hafta başında Trump‘ın ABD faiz artırımı yaparken Rusya ve Çin'i para birimlerini devalüe etmekle suçlamasıyla geriledi. Ancak ABD’de  beklentilerin üzerinde açıklanan konut başlangıçları ve sanayi üretimi verileri, Ortadoğu’da azalan riskler ve Çin-ABD arasındaki gerilimin hafiflemesiyle toparlanarak haftayı artıda kapattı. 1.2413’e kadar yükselen euro, beklentilerin altında açıklanan Zew endeksinin ardından geriledi. 50 günlük hareketli ortalamasını kıran euro, 1.2248’e kadar geriledi.

Alüminyumda fiyatlar ABD’nin Rusal’a getirdiği yaptırımlar sonrası 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Nikel, Rus üretici Norilsk Nickel’i de kapsamak üzere genişletebileceğine dair endişelerle yükseldi. Nisan ayı başından bu yana teknik olarak alım bölgesinde yer alan LME bakır, piyasada artan risk iştahı ve yükselen petrol fiyatlarının etkisiyle $6978 direncini kırarak $7112’ye kadar yükseldi.  Ancak $7000 seviyesi üzerinde kalıcı olamayan bakır haftayı $6982,5 seviyesinden %2.18 primle kapattı.

Hafta sonu K.Kore'nin nükleer denemelerine son verdiği açıklaması ve ABD Hazine Bakanının Çin'e bir ziyarette bulunabileceğini açıklaması genel tansiyonu düşüren gelişmeler oldu. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri artan kamu borcuna dair endişeler ve petrol fiyatlarından kaynaklanan enflasyonist baskılarla dün % 2.998 ile 4 yılın en yüksek seviyesini gördü. ABD borsaları, tahvil getirileri endişelerinin şirket bilançoları konusundaki iyimserliği dengelemesiyle dün yatay kapandı.

Dolar endeksi dün 91.076 ile 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yükselen doların baskısında kalan LME bakır dün günü %0.79 kayıpla kapattı. Bugün ise güçlü doların baskısı ile Asya seansında $6910’a kadar gerilese de dolardaki gevşemenin ve Çin ve ABD arasındaki kara bulutların dağılmaya başlamasının talep artışına yönelik beklentiyi arttırmasıyla $7050 psikolojik direncini test etti. %1.4 primle $7020 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Bugün ABD’de açıklanan ve beklentileri aşan yeni konut satışları ve tüketici güven endeksi verilerinin ardından ABD endeksleri %0.6 civarında primli işlem görüyor.

Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak öncü GSYİH verisi ve Perşembe günü gerçekleşecek ECB toplantısı izlenecek. Draghi’nin Cuma günü enflasyonun toparlandığına emin olduğu ancak belirsizliklerin devam ettiği yönündeki açıklamaları nedeniyle tahvil alımının sonlanmasına yönelik bir tarih verilmesi beklenmiyor

 



İndir

2018- 15.Hafta

  • DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta Amerika'da başlayan bilanço sezonu ve tırmanan jeopolitik gerginlikler piyasalardaki risk iştahı üzerinde etkili oldu. Global hisse senedi piyasaları ve emtialar geride bıraktığımız haftaya güçlü başlangıç yaptı.

Çin Cumhurbaşkanı Jinping ve ABD başkanı Trump’ın hafta başındaki uzlaşmacı konuşmaları ticaret savaşı endişelerini azaltarak riskli varlıklara alım getirdi. Çin’de beklentilerin altında kalan verilerinin, ekonominin temel büyüme faktörlerinin sağlığıyla ilgili soru işaretleri yaratmasının ardından Çin piyasaları kazançlarını azalttı. Trump’ın hafta ortasında  Suriye'de kimyasal olduğu düşünülen saldırıya ABD'nin vereceği tepki hakkında Rusya'yı uyararak füzelerin "geliyor olacağını belirtmesi ise endişeleri yeniden tırmandırdı. Trump ile yön bulan piyasalar, hafta sonuna doğru yaptığı “Çin ve Amerika’nın birbirlerine yeni gümrük vergileri çıkartmak zorunda kalmayabilir” yönündeki mesajları ile ise yeniden alışa geçti. Endekslerin kritik destek seviyelerinde tutunduğu bir dönemde güçlü gelmesi beklenen şirket karları dikkatleri güçlü temel dinamiklere çekti ve 3 büyük ABD endeksi haftayı primli kapattı.

Orta doğudaki gerginlikler petrol fiyatlarını yükseltti, gelişmekte olan piyasalara satış olarak yansıdı.

Artan risk iştahı ile birlikte haftaya güçlü başlangıç yapan, Çarşamba günü $6987.5’e kadar yükselen bakır, hafta sonu doğru kazançlarını azaltarak %1.17 primle kapandı. Alüminyum fiyatları, ABD’nin Rusya’ya getirdiği yeni yaptırımların Rusal’ı da kapsamasının ürün tedariğini sıkıntıya sokacağı endişesiyle 1987’den bu yana en büyük haftalık yükselişi gerçekleştirdi.

Trump’ın açıklamalarıyla yükselişini 1.2395 seviyesine kadar taşıyan euro FOMC tutanakları ile bir miktar geriledi. Tutanaklarına göre yetkililer, büyüme ve enflasyondaki olumlu artışı göz önüne aldıklarında faiz artırımının önümüzdeki 2 yıl içinde daha da hızlanabileceğine dikkat çekti.

Piyasalar yeni haftaya ABD, Fransa ve İngiltere’nin Cumartesi günü erken saatlerde Suriye'ye füze saldırısının etkisinde başladı.  Yatırımcıların bilanço dönemine ilişkin iyimserlikle askeri müdahaleyi önemsememesiyle risk iştahı dün tırmandı. 3 büyük ABD endeksi dün günü % 0.8 civarında primlerle kapattı. Wall Street’ten başlayarak Avrupa piyasalarına yayılan bir yükseliş izliyoruz. Ancak jeopolitik endişeler nedeniyle gelişmekte olan piyasalar bu iyimserliği paylaşmıyor.

Çin ekonomisi, güçlü tüketici talebi ve yüksek gayrimenkul yatırımlarıyla birinci çeyrekte yılın aynı dönemine göre % 6.7 olan beklentilerin üzerinde % 6.8 büyüme kaydetti. Büyüme, hükümetin tüm yıl için yaklaşık % 6.5 olan hedefinin üzerinde kaldı. Ancak, Çin’de Mart ayında beklentilerin altında kalan sanayi üretimi ve ilk çeyrekte sabit varlık yatırım büyümesinde izlenen yavaşlama Çin piyasalarına satış getirdi.

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin’de izlenen korumacı ticaret politikaları ve ekonomik yavaşlama nedeniyle Aralık ayında 4 yılın en düşük seviyesini gören bakır, yılbaşından bu yana yaklaşık %6 ekside seyrediyor. LME  bakır, dolarda yaşanan kayıpların etkisi ve artan risk iştahı ile dün $6936’ya kadar yükseldi ancak kapanışa doğru kazançlarını geri vererek yatay kapandı. Çin verilerinden beklediğini bulamayan LME metallerinin tamamı bugün ekside. LME bakır %0.64 kayıpla $6840 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Trump dün Twitter'da yaptığı açıklamada ABD faiz artırımı yaparken Rusya ve Çin'i para birimlerini devalüe etmekle suçladı. Dolar endeksi Trump’ın suçlamasının ardından dün günü  %0.41 kayıpla kapattı. Bu sabah dolar karşısında 1.2413’e kadar yükselen euro, Alman Zew ekonomik duyarlılık endeksindeki düşüşle yeniden 1.2350 seviyelerine çekildi.

Haftanın geri kalanında ABD bilanço sezonu ve FED başkanlarının konuşmaları izlenecek.

 



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008