Bültenler
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada beklentilerin altında açıklanan veri ile piyasalar umduğunu bulamazken, yaşanan jeo-politik gerginlikler ile azalan risk iştahı yatırımcıları temkinli hareket etmeye yöneltti.
Bu yılki ilk toplantısını Mart ayında düzenleyen FED’in, toplantı sonrası yapılan hafif şahin açıklamaları piyasalar tarafından beklentiyi karşılamamıştı. Geçtiğimiz hafta açıklanan toplantı tutanaklarında ise, ekonomik verilerin pozitif kalma durumuna göre bilançonun azaltılması gerektiğine ve faiz artışında kademeli bir ilerlemeye izleyeceklerine değinildi. S&P ve Dow Jones endeksleri 21 Marttan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmalarına rağmen tutanaklar sonrası kazançlarını geri verdiler.
Haftanın en önemli verilerinden biri olan ABD Mart ayı ADP özel sektör istihdam verisi beklentilerin üzerinde 263.000 olarak açıklandı. Beklenti 185.000 yönünde idi. Güçlü gelen bu verinin ardından gözler son zamanlarda aralarında pozitif bağ olan ABD Mart ayı tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Beklentilerin (180.000) çok altında 98.000 olarak açıklanan bu veri ile birlikte ücretlerdeki yetersiz artış akıllara ABD ekonomisindeki sorunların devam ettiğini getirdi.
Cuma sabahı gelen ABD’nin Suriye’deki bir hava üssüne füze saldırısı gerçekleştirdiğine dair haberler Ortadoğu’ya yönelik siyasi endişeleri arttırdı. Hafta boyunca yatay seyreden Dolar endeksi, Suriye’ye yönelik saldırının ardından değer kaybı yaşamasına rağmen haftayı primle kapattı. Petrol fiyatları saldırıyla birlikte artan arz endişeleriyle 5 haftanın en yüksek seviyesine yükselerek verdiği kazançlarını geri aldı.
LME bakır hafta boyunca karışık bir seyir izledi. Çin’in tatili sebebiyle sakin başladığı haftayı Çin’den gelen talep artışı beklentilerine yönelik haberler ve yatırımcıların iştahlı olmasıyla birlikte $5.944 seviyelerine kadar yükseldi. Ancak yaşanan jeo- politik tedirginlik sebebiyle gelen satışların baskısıyla haftayı hafif kayıpla $5.847 seviyesinden tamamladı.
Siyasi gerginliklerin devam ettiği yeni bir haftaya başladık. ABD’nin uçak gemilerinin Kore sularında ilerlemesi piyasalarda tedirginliğin devam etmesine sebep olurken Asya piyasaları yaşanan bu endişeler altında düşüş yaşadı.
Hafta sonu Fed yetkililerinden gelen faiz artışının devam edeceğine dair açıklamalar ile Dolar dün 101.34 seviyelerine yükselmesinin ardından bugün devam eden jeo-politik risklerin etkisiyle %0,20 kayıp ile 100.80 seviyelerinden işlem görüyor. Euro, Fransa’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki belirsizlikler ile düşük momentumlu satışlarla haftaya başlamasına rağmen bugün dolar karşısında %0,20 primle 1.0618 seviyelerindeki seyrine devam ediyor.
ABD hisse senedi endeksleri, şirketlerin bu haftanın ilerleyen günlerinde çeyrek dönemlik bilançolarını açıklaması öncesi dalgalı bir seyir izleyerek haftanın ilk işlem gününü yatay artıda tamamladı. Bu hafta itibariyle ilk çeyrek şirket bilançolarının açıklanmaya başlanması, piyasaların hareketine yön vermesi bekleniyor. JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup bu hafta bilanço açıklayacak şirketlerden bazıları.
LME Bakır, Çin’den gelen talebin azalması ve iki büyük madendeki grevin sonlanmasının ardından üretimlerin normale dönmesiyle dünü %1,5 kayıpla $5.755 seviyelerinden kapatırken, bugün için dolardaki zayıflamadan bulduğu destek ile yatay seviyeden $5.760 seviyelerinden düşük işlem hacminde seyrine devam ediyor.
Makro veri tarafında, yarın Çin’de açıklanacak Tüfe ve Üfe verilerinin yanı sıra, hafta boyunca ABD ve Euro Bölgesi, Tüfe, Üfe ve Perakende satışlar verileri takip edilecek .
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımızda haftada riskli varlıklarda satış dalgası azalırken, Dolar bir önceki haftanın kayıplarını telafi etmeye çalıştı. Bakır ise 3 haftanın en yüksek seviyelerine yükselmesine rağmen hafif primle haftayı tamamladı.
ABD Başkan’ı Donald Trump’ın sağlık reformunu Kongre’den geçirememesi üzerine bu yılki projelerini gerçekleştirememe ihtimali riskli varlıklara satışı getirmişti. Geçtiğimiz hafta ise açıklanan veriler ile ülke ekonomisinin gücü hakkında olumlu bakış destek buldu. ABD Mart ayı tüketici güven endeksi beklentilerin(114) üzerinde 125.6 olarak açıklanarak 16 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. ABD hisse senedi endeksleri veri sonrası yükselişe geçti. S&P 2370,42 puan, DJ endeksi 20.753 puan seviyelerine kadar yükseldi. Asya piyasaları hafta boyunca karışık bir seyir izlerken, Çin ‘in Şanghay Bileşik Endeksi Wall Street ‘teki kazanca rağmen gelen satışların baskısıyla haftayı ekside tamamladı.
Fed Başkan’ı Janet Yellen’in istihdam piyasasındaki zorlukların devam ettiğini belirtmesi ve Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’dan gelen bu yıl için iki tane daha faiz artışının makul olacağına yönelik açıkmalar dolar da olumlu hava yaratmasının ardından haftanın son işlem gününde ABD de açıklanan dördüncü çeyrek nihai GDP verisinin yukarı yönlü revize edilmesi ile Dolar haftayı kazançla kapattı.
Euro bölgesinde hükümet tahvil getirileri, Avrupa Merkez Bankası'nın gevşek para politikasını devam ettireceği sinyallerini vermesinin ardından Euro ve bankacılık hisselerine eşlik ederek düştü. İngiltere Başbakan’ı Theresa May Avrupa Birliği’nden resmi ayrılış sürecini başlattı ve böylece iki yıllık ayrılık müzakereleri devreye girmiş oldu. Sterlin bu gelişmenin üzerine 1.2375 seviyesine kadar geriledi.
Petrol, Libya’dan tedarik edilen petrolde kesintiler olması sebebiyle ve OPEC’in normalde yalnızca yılın ilk yarısı geçerli olması beklenen üretim kesintisi anlaşmasını uzatabileceği beklentisiyle kaybettiği kazançlarını geri aldı.
Çin Mart ayı imalat verisi 51.6 beklentisinin üzerine 51.8 olarak açıklanarak beş yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Trump’ın alt yapı yatırım beklentileri, Çin ekonomisindeki toparlanma ve madenlerdeki üretim kesintileri Bakır fiyatlarında Ekim’den Şubat’a kadar yukarı yönlü hareketinde yardımcı olsa da arz fazlası ve tüketimin artmayacağı tedirginliği ile Bakır geçtiğimiz hafta $5.861 seviyesinden kapanış yaptı.
Yatırımcılar bu hafta, ABD Başkan’ı Donald Trump ile Çin Devlet Başkan’ı Xi Jinping ‘in Perşembe ve Cuma günü yapacağı görüşmeye ve Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanmış durumda. İki devlet başkanı arasında yapılacak görüşmenin gergin geçmesi beklenirken, yatırımcılar ABD ‘nin Çin’i karşısına almak istemeyeceği düşüncesiyle görüşmenin olumlu sonuçlanmasını bekliyor. Görüşme öncesi yatırımcılar temkinli hareket ederek, yeni pozisyon almakta tedirginlik yaşıyor.
Asya borsaları haftaya yatay başlarken, Çin piyasaları tatil dolayısıyla 2 gün kapalı. Yeni haftada Wall Street, ABD’deki siyasi belirsizlik sebebiyle değer kaybederken, Dolar yükselişe geçmekte zorlanıyor. Dolar haftaya %0,1 artıda 100.64 seviyesinden işlem görerek devam ediyor.
LME Bakır, yatırımcıların ABD-Çin görüşmesi öncesi temkinli davranması sebebiyle gelen satışlarla bugün $5.730 seviyelerine kadar gerilemesinin ardından toparlanarak düşük işlem hacminde yatay seviyeden $5.758 seviyesinden işlem görüyor.
Makro veri tarafında hafta genelinde ABD tarım dışı istihdam verisinin yanı sıra , ABD dayanıklı mal siparişleri , ADP istihdam değişimi ve Fed toplantı tutanakları verileri takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Volalitesi düşük bir haftayı geride bırakırken, yatırımcılar riskli varlıklardan kaçış yaparak güvenli limanlara yönelmeyi tercih ettiler.
ABD Başkan’ı Donald Trump seçim sonrası sağlık reformu, vergi indirimleri ve alt yapı projelerine yönelik açıklamalarıyla dikkat çekerek piyasalara hareketlilik getirmişti. Geçtiğimiz hafta bu projelerinden ilki olan, Obama yönetimince hazırlanan ObamaCare olarak da bilinen Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası Yasasında yapacağı değişikliği ABD Kongresine sundu. Ancak Cumhuriyetçi çevrenin desteğini alamamasıyla birlikte yeni yasa tasarısı Kongre’den geçemedi.
Fed’in bu seneki faiz artışına yönelik çok fazla sinyal vermemesi üzerine düşüşe geçen Doların seyri, Kongre’de yapılan oylama öncesi yasanın kabul edilip edilmeyeceğine dair belirsizlikle aşağı yönlü oldu. Dolar, 99.547 seviyelerine kadar gerilemesinin ardından haftayı yaklaşık %0,7 kayıp ile tamamladı. Euro ise dolardaki zayıflamayla birlikte 1,08 direncini kırarak hafta boyunca bu seviyelerin üzerinde tutunmaya çalıştı.
ABD hisse senetleri endeksleri geçtiğimiz haftaya seçim sonrası en sert düşüşlerini yaşayarak başlarken, S&P ve DJ endeksleri yaklaşık %1,2 e varan günlük kayıplarla karşılaştı. Asya piyasaları ise Wall Street’teki zayıflamaya rağmen kazanımlarını sürdürdü.
Şili’nin Escondida madeninde, işçi birliği ile BHP Biliton arasında yapılan görüşme sonrası işçiler eski sözleşmelerini 18 ay uzatmalarına izin veren yasal bir hüküm başlatarak, 43 gün sonra greve son verildi. Yetkililer, sonlanan grev sonrası madendeki üretimin birkaç hafta içerisinde düzene oturacağı yönünde açıklamalar yapmaya başladı.
Dünya’nın iki büyük madeninde başlayan grev sonrası yaşanan üretim kesintileri arz endişelerini artırırken, LME Bakır Şubat ayında $6.204 seviyelerine kadar yükselmişti. Madenlerden gelen haberler sonrası üretim tarafındaki sıkıntıların azalacağı beklentisi içerisinde dolardaki zayıflamaya rağmen geçtiğimiz hafta LME Bakır $5.715 seviyelerine kadar gerilemesinin ardından haftayı %2 kayıp ile $5.815 seviyelerinden tamamladı.
Piyasalar, yeni haftaya ABD’deki Kongre sonrası riskli varlıklarda satış baskısı ile başladı. Trump’ın sağlık reformunu içeren yeni yasanın kendi partisinden yeterli desteği görmemesini yatırımcılar özellikle vergi reformunun hayata geçirilmesinin vakit alacağı şeklinde yorumlaya başladı.
Dolar, piyasalardaki bu olumsuz hava ile seçim sonrası aldığı kazançların neredeyse tamamını geri vererek dün 11 Kasım’dan bu yana en düşük seviye olan 98.858 seviyelerine kadar geriledi. Bugün ise Dolar, Trump’ın bir sonraki adımı için bekleyişe geçerek yatay seyir halinde 99.285 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. Euro dün dolar karşısında 1.0904 seviyelerine yükselmesinin ardından bu sabah kazançlarını geri vererek yatay ekside 1.0860 seviyelerinden işlem görüyor.
İngiltere Başbakan’ı Theresa May’in Çarşamba günü AB ‘den resmi ayrılış prosedürünü başlatması bekleniyor. Bu sürecinin iki yıl sürmesi beklenirken, yatırımcılar Avrupa ile yeni anlaşmalar konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Petrol fiyatları zayıflayan dolardan destek bularak yükselişe geçerken, ABD'de artan üretim ve OPEC öncülüğünde varılan, üretimi sınırlama anlaşmasının piyasada yeniden denge yaratacak etkiye sahip olup olmayacağına dair belirsizlikle yükselişi sınırlı kalıyor.
LME Bakır, haftanın ilk gününde ABD’de yaşanan politik endişelerin etkisiyle $5.671 seviyelerini görmesinin ardından hızlıca toparlanarak dünü $5.800 seviyelerinden kapattı. Satış dalgasındaki azalışla birlikte Bakır, bugün düşük işlem hacminde yatay seyrine devam ediyor.
Makro veri tarafında bugün açıklanacak ABD tüketici güven endeksinin yanı sıra hafta boyunca ABD kişisel tüketim ve çekirdek PCE verileri ile Cuma günü Çin de açıklanacak imalat PMI verileri takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Fed toplantısının odak noktası olduğu bir haftayı geride bırakırken, toplantı sonrası beklentileri karşılamayan açıklamalar Dolarda değer kaybını getirirdi.
Fed, 14-15 Martta yaptığı bu yılki ilk toplantısında beklenti paralelinde faiz oranını 25 baz puan artırarak %0,75-1 bandına yükseltti. Toplantının ardından Fed Başkan’ı Janet Yellen’in açıkmaları özellikle Dolar tarafında pek olumlu karşılanmazken, ABD hisse senedi varlıkları da beklenenden daha az şahin tonlu açıklamalar sonrası değer kaybı yaşadı.
Yellen, konuşmasında Fed’in enflasyon hedefinin simetrik olduğunu ve bu yıl ki faiz artışlarının ‘kademeli’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, risk görünümünün oldukça dengeli olduğunu dile getirdi. Piyasalar toplantı öncesi bu yıl içerisinde 3 faiz artışını fiyatlamalarına karşın, açıklamalardan sonra yalnızca 1 kez daha artış olacağını fiyatlamaya başladı.
Dolar , parasal sıkılaşmanın hızlanacağına dair sinyallerinin verilmemesiyle birlikte düşüşe geçerek geçtiğimiz hafta 100.14 seviyelerine kadar gerileyerek haftayı yaklaşık %1 kayıp ile 100.30 seviyelerinden tamamladı. Asya piyasaları hafta boyunca karışık bir seyir izlerken gelen kar realizasyonlarına rağmen haftayı primle kapattı. Petrol fiyatları, kaydettiği sert düşüşlerle 3 ayın dip seviyesine kadar gerilemesinin ardından ABD stoklarında beklenmedik düşüşle birlikte hafta sonuna doğru toparlandı.
Fransa’daki seçimlerinin bir nebze olsun kaderini belirleyecek olan Hollanda seçimlerinde Liberal parti adayını kazanması sonucu Euro, 1.0782 seviyelerine kadar yükseldi.
Şili’nin Escondida madeninde 9 Şubattan bu yana devam eden grevde, geçtiğimiz hafta, işçi sendikası BHP Biliton’un tekrar görüşme çağrısını reddetti. Şirket, gelen bu olumsuz cevaba rağmen madende üretime tekrar başlayabileceklerini bildirdi. Escondida ve Grasberg gibi Dünyanın toplam bakır üretiminin %10’unu yapan 2 madenindeki üretim kesintilerinin arz endişeleri doğurmasıyla Şubat ayında fiyat $6.204 seviyelerine kadar yükselmişti. LME Bakır, devam eden arz endişeleri ve dolardaki değer kaybından bulduğu destek ile bir önceki hafta verdiği kazançlarını geri alarak yaklaşık %3,5 prim ile $5.940 seviyelerinden haftayı tamamladı.
Piyasalar, Fed’in açıkmalarının etkisinden henüz kurtulamamış olmasına rağmen haftaya sakin bir şekilde başladı.
G20 zirvesinde, küresel ticarette daha korumacı bir hale gelen ABD’nin politikalarını kabul ettiklerine dair sinyallerin verilmesinin ardından Asya piyasalarında endişeler arttı. Wall Street dünü hafif kayıplarla kapatırken , Dolar zayıf seyrine devam ederek bugün %0,65 kayıp ile 99.78 seviyelerine kadar geriledi. Fransa’da aşırı sağcı aday Marine Le Pen’in cumhurbaşkanlığı yarışını kazanma ihtimalinin azalması üzerine Euro hızlı bir şekilde yükselişe geçerek 1.08 direncini kırmasının ardından 1.0819 seviyelerine kadar yükselerek bu seviyelerin hemen altında işlem görmeye devam ediyor. İngiltere Başbakan’ı Theresa May’in, AB’den resmi çıkış başvurusunun 29 Mart’ta yapılabileceğini bildirmesinin ardından Avrupa Birliği Konseyi’nin Brexit oturumlarının Nisan başında gerçekleştirmesi beklenmesine karşın, Konsey oturumun Nisan sonu yada Mayıs başına ertelenebileceğinin sinyallerini verdi. Bu gelişme ile Sterlin değer kaybederken, bugün İngiltere de açıklanan Tüfe verileri ile sert bir şekilde yükselişe geçti ve %0,85 primle 1.2465 seviyelerinden işlem görüyor.
Madenlerden bu sabah gelen haberler bakıra yönelik arz endişelerini azaltmaya başladı. Şili’nin Escondida madenindeki grev ile ilgili olarak işçi sendikası dün BHP Biliton ile görüşmesinin ardından yeni uzlaşma şartlarına açık olduğunu bildirdi. Peru’nun Cerro Verde madeninde ise grevin hükümet kararıyla Perşembe günü sonlanacağı açıklanmasına rağmen işçiler Cuma günü tekrar greve başlayabilecekleri yönünde demeçler verirken, Endonezya hükümeti ile Freeport Mc-MoRan arasındaki anlaşmazlık sebebiyle 1 aydan uzun bir süredir üretim yapılmayan Grasberg madeninde bakır konsantresi üretimine tekrar başlandı. LME bakır, dolardaki değer kaybına rağmen arz endişelerinin giderilmeye başlanmasıyla birlikte bugün %0,73 ekside $5.825 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında hafta boyunca ABD de açıklanacak ikinci el konut satışları, yeni konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasalarda yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken, ABD tarafından gelen güçlü veriler Fed’in bu ayki faiz kararını destekleyici nitelikte oldu.
Fed’in bu hafta yapacağı toplantıda faiz artışı ihtimali Fed yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar sonrası %34 seviyelerden hızlı bir şekilde %90 seviyelerine çıkmasının ardından geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ile mevcut fiyatlamalar %100 ‘e yakın seviyelerde seyretti. ABD, ADP özel sektör istihdam değişim verisi beklentilerin (190.000) çok üzerinde 298.000 artış gösterirken, Fed toplantısı öncesi son ekonomik gösterge olan ABD Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi de beklentilerin(190.000) üzerinde 235.000 olarak açıklandı.
Dolar, gelen verilerin desteği ile %0,25 artış ile 102.25 seviyelerine yükselmesinin ardından piyasanın özellikle Dolar tarafında temkinli davranmasıyla gelen satışların baskısıyla düşüş göstererek haftayı %0,29 kayıp ile 101.25 seviyelerinden tamamladı.
ABD hisse senedi endeksleri, hafta genelinde aşağı yönlü hareket izledi. Dow Jones endeksi 01 Mart tarihinde ilk defa 21.000 puan seviyelerine üzerine çıkarak rekor seviyelere ulaşmıştı. S&P endeksi ise haftanın son işlem gününde yükseliş göstermesine rağmen hafta boyunca yaşadığı düşüşler ile haftayı ekside tamamladı. Haftaya güçlü başlayan Asya piyasaları ise hafta sonuna doğru gelen kar realizasyonlarının etkisiyle kazançlarını geri verdi.
Avrupa Merkez Bankası’nın, Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantı da faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmezken, 2017 yılı için büyüme hedefini %1,7 den %1,8 ‘e, 2018 yılı için ise büyüme hedefini %1,6’dan %1,7 ‘ye yükselti. Toplantının ardından Başkan Mario Draghi’nin yaptığı konuşmada büyüme üzerindeki risklerin az da olsa hala devam ettiğini ancak ECB ‘nin politikalarının başarılı olduğunu belirtmesi piyasa tarafından hafif şahin olarak algılandı. Konuşmanın ardından Euro, değer kazandı ve 1.0699 seviyelerine kadar yükseldi.
Petrol fiyatları, ABD stoklarındaki artışın OPEC’in üretim kısıtlarının etkinliğine ilişkin kuşkuları arttırmasıyla birlikte günlük %5 ‘e varan sert düşüşler yaşadı. Küresel arz fazlasının yüksek kalmaya devam ettiği sinyallerinin ardından kayıplarına devam eden Petrol, 25 Kasım’dan bu yana en düşük seviye 48.31 seviyelerine kadar geriledi.
Çin,’in Şubat ayı ihracatı yıllık bazda %4,2 artış gösterirken(beklenti %14,6 artış), ithalatı yıllık bazda %44,7 artış olarak açıklandı. (beklenti %23,1 artış). Çin’in Şubat ayı bakır ithalatı bir önceki aya kıyasla %10,5 düşüş ile 340.000 olarak gerçekleşmesi ve LME bakır stoklarının Aralık ayından bu yana en yüksek seviye olan 327.000 m/tona yükselmesi talebe yönelik endişeleri arttırdı. Şili’nin Escondida madeninde devam eden grev ile ilgili olarak BHP Biliton, grevin 30.gününden itibaren yasal olarak hakettikleri geçici işçiler ile çalışma hakkını kullanabileceklerini bildirdi. Dünya’nın iki büyük madenindeki grevin ardından aylık üretim kapasitesi 40.000 m/ton olan Peru’nun Cerro Verde madeninde işçiler Cuma günü greve başladı. LME Bakır , stoklardaki artış ve Çin tarafından gelen olumsuz veriler ile talep tarafında yaşanan endişeler ve dolardaki yükselişin baskısıyla 10 Ocak’tan bu yana en düşük seviye olan $5.652 seviyelerine kadar gerilemesinin ardından arz endişelerinin yarattığı destek ile toparlanarak haftayı %3,5 kayıp ile $5.735 seviyelerinden tamamladı.
Piyasalar, pek çok açıdan önemli bir haftaya başladı. Bugün ve yarın yapılacak Fed toplantısının yanı sıra yarın yapılacak olan Hollanda Parlamento seçimleri ve G20 ülkeleri maliye bakanları toplantısı haftanın gündemini belirleyecek konular olacak. Hollanda seçimleri Fransa kadar kritik bir seçim olmasa da AB genelindeki eğilimin nasıl hareket ettiğini göstermesi açısından önemli bir seçim olacak.
Euro, bazı üst düzey ECB yetkililerinin tahvil alım programı sona ermeden faiz artırmı fikrini ortaya atmalarıyla birlikte dün son bir ayın zirvesi olan 1.0714 dolar seviyelerine yükselmesinin ardından bugün, Euro Bölgesinde açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasıyla birlikte satışlarla karşılaştı ve %0,2 ekside 1.0635 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar da ise değer kazancı öne çıkarken %0,35 primle 101,64 seviyelerinde seyrediyor. İngiltere’de Başbakan Theresa May’in Brexit için onay alması sonrasında Sterlin’de kuvvetli satıcılı seyir hakim. Sterlin 1,2110’a kadar gerilediği günde %0,7 kayıpla 1,2130 çevresinde işlem görüyor.
Çin de bu sabah açıklanan Ocak ayı sanayi üretimi verisi beklentilerin(%6,2) üzerinde %6,3 artış olarak açıklanırken, Ocak ve Şubat ayları için hesaplanan perakende satışlar verisi beklentilerin (%10,5) altında %9,5 artış gösterdi. Açıklanan veriler Çin ‘in 2016 yılının ikinci yarısında görülen istikrarlı trendin devam ettiğinin sinyallerini verse de ekonomide belirsizliklerin devam ettiği izlenimi yarattı.
LME Bakır, bugün dolardaki yükselişin baskısıyla birlikte düşüşe geçerken, kayıpları arz tarafında yaşanan endişeler ile sınırlı kalıyor. LME Bakır, %0,42 eksi de $5.775 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında yarın açıklanacak Fed faiz kararının yanı sıra , Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Euro Bölgesi Tüfe verileri takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftaya ABD Başkan’ı Donald Trump’ın ve Fed Başkan’ı Janet Yellen’in konuşmaları damga vururken, piyasalara karışık bir hava hakim oldu.
ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump, Kongreye yaptığı konuşmada vergi reformu, alt yapı hamlesi ve sağlık yasasını yeniden gözden geçirerek ABD ekonomisini güçlendireceğini belirtti. Vergi indirimleri konusunda ‘devasa’ vergi indirimi başlatacağını ve şirketlerden alınan vergileri azaltmak istediğine dair açıklamalar yapmasına rağmen, bunları uygulama planlarına dair herhangi bir ayrıntıya değinmemesi dikkat çekti.
Trump’ın konuşmasının ardından gözler Fed Başkan’ı Yellen’in yapacağı açıklamalara çevrildi. Yellen, ABD’de istihdam ve enflasyonun şu an ki ivmeyi koruması halinde bu ay içerisinde faizleri attırmanın uygun olacağını ve daha sıkı para politikası için doğru rotada olduklarını belirtti. Hafta içerisinde Fed yetkililerinden gelen şahin tonlu açıklamalarla hafta başında %30 olan faiz artırma olasılığı hafta sonuna doğru %90 olarak fiyatlanmaya başladı. Mart ayında faiz artışına nerdeyse kesin gözüyle bakılmasına karşın, Yellen açıklamalarında yıl içerisinde kaç adet faiz artışı olacağına yönelik bir sinyal vermedi. Trump’ın açıklmalarının ardından ABD hisse senedi endeksleri yükseliş rallisine devam ederek rekor seviyelere ulaştı. Dow Jones endeksi tarihinde ilk defa 21.000 puan seviyelerini geçti. S&P endeksi de hafta içerisinde %1,4 yükseliş kaydederek rekor seviyelerden işlem gördü. Haftanı son işlem günün de ise faiz artışı gerçeği ile Wall Street’in yükselişi sınırlı kaldı.
Asya piyasaları Wall Street’teki keskin yükselişe rağmen kazançlarını geri verdi. Fransa’da devam eden cumhurbaşkanlığı seçimi yarışlarında muhafazakar adayın yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma komisyonuna çağrılmasına rağmen istifa etmeyeceğini belirtmesi üzerine, ülke hisseleri 15 ayın zirvesine yükselirken, Fransa devlet tahvilleri de artış kaydetti.
Dolar, Fed yetkililerin açıklamalarından sonra Mart ayında faiz artışı ihtimalinin daha da güçlenmesiyle hafta içerisinde 102.26 seviyelerine kadar yükselmesine rağmen , Fed Başkan’ı Janet Yellen ‘in açıklamalarından sonra gelen satış baskısıyla haftayı 101.54 seviyelerinden tamamladı. Euro ise dolar karşısında 1.0624 seviyelerine kadar yükseldi ve 50 günlük hareketli ortalamayı test ederek 1.0620 seviyelerinden kapanış yaptı.
Çin Şubat ayı imalat PMI verisi 51.6 olarak beklentilerin (51.2) üzerinde son üç ayın en yüksek seviyesi olarak açıklandı. LME bakır geçtiğimiz hafta, Çin’den olumlu verinin ardından güçlü talep beklentileri ve Trump yönetiminin sanıldığından daha hızlı hareket edeceğine dair beklentiler ile $6.090 seviyelerine kadar yükselmesine rağmen, dolardaki yükselişin baskısı ve kar realizasyonlarının etkisiyle düşüşe geçti ancak Dünya’nın iki büyük madeninde yaşanan arz kesintilerinin desteği ile düşüşü sınırlı kaldı ve haftayı %0,5 prim ile $5.940 seviyelerinden tamamladı.
Çin, bu yıl ki büyüme hedefini %6,5’e düşürdüğünü açıkladı. Geçen sene ise bu oran %6,5 ile %7 arasında idi. Çin’den gelen talebin azalacağına yönelik endişe ile piyasalar yeni haftaya tedirgin başladı. Asya piyasalarında, dün Japonya‘da yaşanan jeopolitik tedirginlik ile risk iştahı sınırlı kaldı. Petrol fiyatları da kazanımlarının bir kısmını ger vermesine rağmen bugün ABD'de artan üretimin OPEC petrol kesintilerinin etkisini bastıracağı endişelerinden dolayı karışık bir seyir izledi.
Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısı olacak. ECB’nin para politikasına herhangi bir değişiklik yapması beklenmezken para politikasını sabit tutması, önümüzdeki hafta faizleri artırması beklenen Fed ile arasındaki para politikası farkının da artmasına neden olacak. Fed’in bu yılki ilk toplantısı 14-15 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.
ABD'de Başkan Donald Trump'ın hafta sonu Barack Obama'yı herhangi bir kanıt sunmadan kendisini dinletmekle suçlaması piyasalarda satış baskısını arttırdı. Analistler, bu suçlamaların yaratacağı suni gündemin Trump ‘dan beklenen vergi kesintileri gibi önemli konuların gerçekleşme hızını yavaşlatabileceğine dikkat çekti. Dolar, ABD tarım dışı istihdam verileri gibi faiz artışı konusunda sinyaller verebilecek veriler öncesi %0,12 primle 101.76 seviyesinden işlem görüyor.
BHP Billiton`in Escondida ve Freeport Mc-Moran`in Gransberg madenlerindeki arz kesintilerine rağmen Asya bölgesinde stokların 39.000 metric ton artması, Çin ekonomisindeki yavaşlamadan dolayı talebin daha da gerileyeceği endişeleri üzerine LME Bakır gün içerisinde yaklaşık %0,6 kayıp ile 10 Şubattan bu yana en düşük seviye olan $5.813 seviyelerine kadar geriledi. LME Bakır $5.830 seviyelerinden işlem görmeye devam ederken, LME diğer metallerin tamamı satıcılı işlem görüyor.
Hafta genelinde makro veri tarafında, Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin yanı sıra, ABD ADP istihdam değişimi ve Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta, küresel piyasalarda dalgalanmalar yaşanırken, yatırımcılar Fed’in uygulayacağı faiz artışlarına, Trump ‘ın ekonomik politikalarına ve Avrupa’daki siyasi belirsizliklere odaklanmaya devam etti.
Çarşamba günü açıklanan Fed toplantı tutanakları, bazı yatırımcıların beklentilerinden daha yumuşak bir tonda oldu. Tutanaklarda, faizlerin ‘oldukça yakın’ bir zamanda artırılmasının uygun olacağı, kademeli ve yavaş artırımın enflasyonist baskıyı tetiklemeyeceği belirtildi. ABD Başkan’ı Trump’ın ekonomik politikalarının belirsizliğinin dikkate alınması ise dikkat çeken diğer bir konu oldu.
Wall Streett’te rekor seviyeler izlenirken ve Asya piyasaları dalgalı bir seyir izledi. ABD’li şirketlerin beklenenden daha kuvvetli açıklanan bilançoları ve tutanaklardaki ılımlı hava ile Dow Jones endeksi haftayı %1 yükselişle rekor seviyelere ulaşırken, S&P endeksi seçim sonrası başlattığı yükseliş rallisini yavaşlatarak haftayı rekor seviyelerin hemen altında yatay tamamladı. Avrupa borsaları, hafta ortasında Euro bölgesinde açıklanan olumlu veriler ile yükseliş kaydetti.
Dolar endeksi, hafta başında açıklanan tutanaklar sonrası 101.72 seviyelerine kadar yükselmesine rağmen, Trump yönetiminin beklenildiği kadar hızlı hareket edemeyeceğine dair beklenti ile 50 günlük hareketli ortalamanın altına sarkarak, haftayı yatay artıda 101.09 seviyelerinden tamamladı. Fransa'da ülkeyi euro bölgesinden çıkarmayı düşünen aşırı sağcı Marine Le Pen'in cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanma ihtimali yatırımcılarda endişe yaratmaya devam ediyor. Euro, bu siyasi belirsizliğin yarattığı baskıyla değer kaybederken Almanya’nın 10 yıl vadeli devlet getirileri ay başından bu yana yaklaşık 10 baz puan geriledi.
LME Bakır, Şili’de devam eden grev ve Freeport-McMoran ile Endonezya hükümeti arasında henüz çözüme ulaşılmayan anlaşmazlığın yarattığı üretim kesintilerinin verdiği destek ile $6.000 seviyelerinin üzerinde işlem görmesine rağmen, geçtiğimiz hafta FED toplantı tutanaklarında faiz artışı için Mart ayının sinyallerinin verilmesi ve talep yönünde beklenen olumlu haberlerin gelmemesiyle ivme kazanan satışlarla kazançlarını geri verdi. Hafta ortasında $5.838 seviyelerine kadar gerilemeyen LME bakır, Escondida madenindeki grevin beklenildiğinden daha uzun olacağına dair haberle toparlandı. Ancak haftalık kaybını devam ettirerek haftayı yaklaşık %1 kayıpla $5.915 seviyelerinden tamamladı.
Yeni haftada, piyasalar Trump’ın bu akşam yapacağı konuşmayı ve Cuma günü Fed Başkan’ı Janet Yellen’in konuşmasını beklemeye başladı. Trump’ın konuşmasında, yatırım harcamaları ve vergi politikaları hakkında ipuçları vermesi bekleniyor. Yatırımcılar, ülke tahvil getirilerinin siyasi endişelere paralel gerilemeyi sürdürmesiyle birlikte beklemede kalmayı tercih ediyorlar.
Dolar, haftaya sakin başlarken, dün Dallas Fed Başkan’ı Robert Kaplan’ın şahin açıklamaları yükselişe sebep oldu. Dolar endeksi konuşma öncesi 101.06 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. İskoçya’nın tekrar referanduma gidebileceği söylentilerinin ardından Sterlin satış yönlü fiyatlanırken, dün 1.2382 seviyelerine kadar geriledi.Bu sabah itibariyle toparlanarak 1.2445 etrafında işlem görüyor.
Şili'nin Escodida madenindeki grevin 3. Haftasına girildi. Dün yapılan bir açıklamada, sendika BHP Biliton ile tekrar görüşüldüğüne dair haberleri reddetti. LME Bakır , dün ABD seansı açılışından sonra gelen satışlarla $5.877 seviyelerine kadar gerilemesine rağmen üretim kesintilerinden bulduğu destekle toparlanarak düşük işlem hacminde $5.930 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında hafta genelinde Çin, ABD ve Euro bölgesinde açıklanacak imalat PMI, verileri takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta, hisse senedi piyasaları Trump’ın uygulayacağı politikalarının desteği ile Yellen’nin yaptığı konuşma sonrası hareketlilik kazandı. Yellen’ın açıklamaları sonrası yükselen doların kazançları ise artan politik tedirginlik ile sınırlı kaldı.
Fed Başkan’ı Yellen, Salı günü yaptığı konuşmada, mevcut ekonomik koşulların faiz artırımını destelediğini ve geç kalınılması halinde daha agresif artışlar gerekeceğinden, çok beklemenin akıllıca olmadığını belirtti. Yellen’in Mart ayında faiz artışının gündemde olduğunu ve bu artış için Trump’ın politikalarını beklemek zorunda olmadıklarını belirtmesi üzerine vadeli piyasalarda Mart ayı için faiz artışı ihtimalini %30 seviyelerinden %42’ye yükseldi.
ABD’de açıklanan güçlü makro ekonomik veriler, ekonomideki büyümeye dikkat çekerken, Yellen’ın açıklamalarını da destekler nitelikte oldu.ABD Ocak ayı Perakende satışlar verisi %0,1 artış bekletişine karşılık %0,4, TÜFE ve ÜFE oranları da %0,6 artış ile beklentilerinin üzerinde açıklandı.
Wall Street, açıklamalar sonrası ve verilerin de desteğiyle rekor seviyelere yükselirken, Asya borsaları da bu yükselişin etkisiyle değer kazandı. Dolar ise, 20 Ocak’tan bu yana en yüksek seviye olan 101,76 seviyelerine yükselmesine rağmen, mali genişlemedeki belirsizliğin yarattığı tedirginlik ile haftayı 101 seviyesinin hemen altında, hafif primle kapattı.
LME Bakır, dünyanın en büyük iki madenindeki arz kesintilerinden bulduğu destek ile geçtiğimiz hafta $6.204 ile 20 ayın zirvesine yükselmesine rağmen, dolardaki değerlenme ve Escondida madeninde işçi birliğinin anlaşma için tekrar görüşmeye başlayacağı haberleri ile kazançlarını geri verdi. Haftanın son işlem gününde gelen kar realizasyonlarının da etkisiyle $5.920 seviyelerine kadar geriledi ve haftayı yaklaşık %2 kayıp ile $5.970 seviyelerinden kapattı.
ABD’de hisse senedi piyasalarının President’s Day tatilinden dolayı kapalı olması sebebiyle haftanın ilk işlem gününe sakin bir hava hakim oldu.
Birçok Fed yetkilisinin açıklama yapacağı haftada, dün Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın Mart ayında faiz artırımının gündeme gelebileceğini tekrar belirtmesi üzerine dolar endeksi yeniden 101 seviyesinin üzerine yükseldi. Euro ise sakin geçen dünün ardından, Fransa’daki siyasi belirsizliğinde baskısıyla,dolar karşısında 1,0535 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Asya piyasaları genelindeki karışık seyre rağmen, Şanghay bileşik edneksi Çin ekonomisinin büyümeye devam edeceği beklentisi altında emeklilik fonlarının daha aktif hale gelmesi üzerine yükselişe geçti.
Escondida’da ilan edilen force majeurün ardından, Freeport-McMoRan da Grasberg bakır madenindeki yüklemeler için force majeure ilan etti. Bu haberle birlikte LME Bakır dün günü %1,6 primle $6.070 seviyesinden kapattı.
BHP Billiton’un sahip olduğu, dünyanın en büyük bakır madeni Şili Escondida’da grev, ikinci haftada da devam ediyor. Dün BHP Biliton ve işçi birliği arasında gerçekleşen görüşme sonuçsuz tamamlandı. İşçi Birliği, şirket ile anlaşmanın imkansız olduğunu ve greve 2 ay devam edebileceklerini belirtti. Diğer taraftan, Freeport McMoran ile Endonezya hükümeti arasında ihracat şartları ile ilgili süren anlaşmazlık devam ediyor. Freeport, Grasberg madeninde üretim operasyonlarının tamamını durdurmasına rağmen, ülkede üretiminin devam edeceğini açıkladı.
Dünyanın toplam bakır madeni üretiminin %10’unu yapan 2 madende üretimin durmasından destek bulan LME bakır dün günü % 1,6 primle kapattı. Bugün ise kar satışlarının ve dolardaki yükselişin baskısı ile %0,35 ekside, $6050 seviyesi etrafında düşük hacim ile işlem görmeye devam ediyor.
Haftanın geri kalanında bugün ABD’de açıklanacak imalat PMI verilerinin yanı sıra, yarın sabah Çin’de açıklanacak konut verileri ve yarın akşam açıklanacak FOMC tutanakları takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta başında yatırımcılar Avrupa ve ABD’deki siyasi risklerden duydukları endişelerle güvenli limanlara yönelse de, haftanın geri kalanında Trump’ın vergi reformu hakkında önemli açıklamalar yapacağı mesajı risk iştahının artmasına, hisselerde yeni yüksek seviyelerin görülmesine, dolarda güçlenmeye neden oldu.
Avrupa ülkelerinde bu yıl yapılacak seçimler öncesinde siyasi endişeler arttı. Bu yıl Fransa, Hollanda ve Almanya'da devlet başkanlığı seçimleri yapılacak. İtalya'da da seçime gidilmesi ihtimali bulunuyor. Fransa’da seçim sürecine başlanması ve piyasaların seçim sonuçlarında risk görmesi riskli varlıklardan çıkışa neden olurken, ülkenin ortak para biriminden çıkabilmesi konusu euroya değer kaybettirdi.
İngiltere Merkez Bankası’ndan Forbes’in ekonomi güçlü kalmaya devam eder ve enflasyon yükselişini sürdürürse faiz artımının gündeme gelebileceği yönündeki açıklamaları sonrası hızlı yükseliş kaydeden sterlin, kazançlarını geri vererek yatay kapandı.
Çin’in ihracatı Ocak’ta %7,9 (bek %3,2) artarken, ithalatı %16,7 (bek %10) yükseldi. Çin’de dış ticaret rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanması global ekonominin durumuna ilişkin olumlu beklentileri kuvvetlendirirken, ABD’de açıklanması beklenen vergi reformunun da risk iştahına olumlu katkı yapması bekleniyor. Trump yönetiminin vergi reformlarını birkaç hafta içinde açıklayacağını söylemesi ile birlikte Cuma günü piyasada reflasyonist hareketler tekrar hakim oldu. Petrol, ABD hisse senetleri ve dolarda yükselişler izlendi. Wall Street haftayı %1 civarı primlerle kapatırken, artan risk iştahı ve güçlü Çin verilerinin desteği ile Şanghay Bileşik endeksi de haftalık bazda %1,8 yükseldi.
LME bakır, ABD ekonomisindeki canlanma beklentilerinin fazla abartıldığına, ülkenin aslında yavaş büyüme, artan enflasyon ve sıkı para politikası uygulamalarıyla karşı karşıya kalarak metal talebinde beklenen artış olmayabileceğine yönelik endişelerle hafta başında $5765’e kadar geriledi. Ancak üretim kesintisi haberlerinin desteği ile bakır haftanın geri kalanında yükselmeye devam ederken Cuma günü %4 lük ralliye imza attı.
Cuma günü Endonezya hükümeti, Freeport McMoran şirketi için süresi dolan üretim ve ihracat lisansını yenileyeceğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından bakırda sert düşüş izledik Sonrasında ise Freeport, lisans şartlarıyla ilgili belirsizlik nedeniyle bunu kabul etmediğini açıkladı.
Perşembe günü dünyanın en büyük bakır madeni Escondida’da başlayan grevin de etkisiyle Cuma günü LME bakır, aylardır test ettiği $6000 seviyesini kırdı. BHP, Perşembe günü başlayan grevin ardından Cuma günü madende çıkan yangın sonrasında force majeur ilan etti. Madenin kapalı kalması global bakır piyasasından arzın haftalık olarak 25.000 m/ton azalması anlamına geliyor. Reuters analistleri global bakır piyasasında bu yıl 80.500 m/ton arz fazlası, ICSG ise yaklaşık 160.000 m/ton arz fazlası oluşmasını bekliyor.
ABD tarafında son yılların en olumlu bilanço döneminin geride kalması ve Trump'in atacağı adımlara dair ümitlerle endeksler yeni haftaya yeni rekorlar ile başladı. Avrupa tarafında ise yükselen hammadde ve maden fiyatları ve güçlü enflasyon beklentileri hisse senedi piyasalarındaki geniş çaplı ralliye önderlik etti. Dolar endeksi dün 101 seviyesini test etse de kalıcı olamadı, bugün ise 100,790 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Euro ise 1,0620 seviyesi etrafında sakin, 1,0597 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalaması destek görevi görüyor.
LME bakır, Escondida ve Grasberg madenlerindeki üretim kesintisinin desteği ile haftanın ilk işlem gününde $6204 ile Mayıs 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Dün günü %0,65 primle kapatan bakır, bugün $6100 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.
Çin’de bu sabah açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu Mayıs 2014’ten bu yana en hızlı yükselişi gösterirken (%2,5), üretici enflasyonu Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyede (%6,9) açıklandı.Yükselişte hammadde fiyatlarındaki artış da etkili oldu.
Piyasada bugün Yellen’ın Senatoda yapacağı konuşma bekleniyor.Yellen’ın açıklamalarında Mart ayında gerçekleştirilebilecek bir faiz artışı ipuçları takip edilecek.Vadeli piyasalarda işlem gören kontratlar mayıs ayında faiz artışı ihtimalini %32 olarak fiyatlıyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada FED toplantısı , bilanço açıklamaları, önemli makro ekonomik veriler ve politik gelişmeleri izledik. Beklentilerin üzerinde açıklanan şirket karları,ekonomik veriler ve bekle-gör tarafında duran FED piyasalarda risk iştahına destek olurken, Trump’ın belirsizlikleri arttıran adımlarına dair endişeler ve ABD’de beklentilerin altında kalan ücret artışları risk iştahını baskıladı.
Genel olarak sağlıklı gidişatın altını çizen bir veri haftası geçirdik. Çin’de Ocak ayı imalat PMI verisi 51,3 ile beklentiler (bek:51,2 önc:51,4) seviyesinde açıklandı. ABD’de tüketim harcamaları konu satışları, fabrika siparişleri, tüketici güveni ve ISM rakamı beklentilerin üzerinde açıklandı. Tarım dışı istihdam rakamı da 227K ile 175K olan beklentileri aşarken verinin detayında ücret artışlarının sınırlı olması ve işsizlik oranındaki yükseliş verideki olumsuz noktalardı.
Wall Street’de Trump’ın etkisinin ön plana çıktığı bir hafta geride kaldı. Trump’ın yedi ülkeden ABD’ye seyahatleri durduran kararnamesine gelen tepkiler Pazartesi günü endekslerin senenin en kötü gününü yaşamasına neden olurken, Cuma günü regülasyonları azaltmaya yönelik kararnameyi imzalaması ve seyahat yasağının bir mahkeme tarafından kaldırılması endekslerde sert alımlara ve senenin en güçlü performansının izlenmesine neden oldu.
FED, Çarşamba günü sonlanan toplantısında faiz oranlarında beklentiler doğrultusunda değişikliğe gitmedi. Faiz artırımlarının ekonomik gelişmeler ışığında kademeli ve yavaş yapılacağını belirtti ve bir sonraki faiz artırımının zamanlaması noktasında net mesaj vermedi.
Çin Merkez Bankası uzun bir tatilin ardından 3 Şubat’ta yeniden açılan piyasaları kısa vadeli faiz oranlarını artırarak (10 baz puan) şaşırtı. Ekonominin istikrara kavuştuğu sinyallerini vermesiyle beraber daha sıkı bir politika duruşuna geçeceğine dair yeni bir sinyal verdi. Asya piyasalarında Çin politikasındaki sıkılaşmanın etkisiyle kayıplar yaşandı.
Trump rallisi ile hızla yükselen bakır fiyatları geçtiğimiz hafta başında üretim kesintileri haberlerinden destek buldu. BHP’nin Şili’deki Escondida Bakır Madeni’nde yapılan oylamada işçilerin %99’u grev yapılması yönünde oy kullandı. Bu hafta başlaması beklenen grev ve Freeport’un Endonezya hükümetinden Şubat ortasına kadar yeni ihracatlar için izin alamaması durumunda üretimde kesintiye gidecek olması arza dair endişeleri besledi. Ocak ayını %8,4 primle kapatan LME bakır, geçtiğimiz hafta ortasında olası arz kesintisi endişeleri ile $6007 seviyesine kadar yükseldi. POBC’nin sıkılaşmaya gitmesinin ardından sert satışlar görerek Cuma gününü %2,4 haftayı ise %2,3 kayıpla $5765 seviyesinden kapattı. Nikel ise Filipinler’in 21 madeni kapatma ve en az 5 madendeki üretimi geçici olarak durdurma kararı almasının etkisiyle $10.500’e kadar yükseldi.
Ocak ayı başında 14 yılın en yüksek seviyesine yükselerek 103,820 seviyesini test eden dolar endeksi, Trump’ın politikalarına dair endişelerin baskısı ile Ocak ayını %2,64 kayıpla kapattı. Geçtiğimiz haftada ise yeni yönetimin zayıf dolar yanlısı olacağı görüşlerinin etkisi ile kritik 100 seviyesinin altına geriledi. Güçlenen euro ise haftayı 1,0780 seviyesinden kapattı.
Yeni haftanın ilk işlem gününde yatırımcılar, özellikle Avrupa’daki siyasi risklerden duydukları endişelerle güvenli limanlara yöneldi. Fransa’da başlayan seçim süreci ile birlikte ülkenin ortak para biriminden çıkabilmesi konusunun gündeme gelmesi euroya değer kaybettirdi. Bugün 1,0656’ya kadar gerileyen euro; 1,0680 ile 1,07 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor. Yeniden güçlenen dolar endeksi ise 100,570 seviyesinde.
Dün günü eksi bölgese kapatan ABD hisse senedi endekslerinden sonra endeks vadelileri bugün hafif artıda. Çin döviz rezervlerinin üst üste yedinci ayda düştüğüne dair beklentilerle Çin piyasaları bu sabah geriledi.
Metal fiyatları, ABD ekonomisindeki canlanma beklentilerinin fazla abartıldığına, ülkenin aslında yavaş büyüme, artan enflasyon ve sıkı para politikası uygulamalarıyla karı karşıya kalarak metal talebinde beklenen artış olmayabileceğine yönelik endişelerle geriliyor. Dün günü peimli kapatan LME bakır, dolardaki yükselişin baskısı ile bugün ekside, $5800 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında önemli açıklama olmazken, hafta genelinde ABD bilanço açıklamaları ve Trump yönetiminin politikaları takip ediliyor olacak.
İndir