Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2012-17.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Merkez Bankası kararları, şirket bilançoları, makro veriler ve siyasi gelişmelerin yön verdiği yoğun gündemli bir hafta geride kaldı. Apple’ın beklentilerin üzerinde açıklanan finansalları ve Fed faiz toplantısı sonrası Bernanke’nin parasal genişleme beklentilerini güçlendiren açıklamalarıyla, ABD borsaları öncüğünde Lme bakır da işlem gördüğü dar banttan çıkıp 8350 $/ton seviyelerine yükseldi. Bernanke, ülkede izlenen politikanın doğru noktada olduğunu, ancak yine de ekonomide ihtiyaç olduğunun görülmesi halinde Fed’in borçlanma maliyetlerinin aşağı çekilmesi için “yeni tur tahvil alımlarını başlatmakta tereddüt etmeyeceğini” söyledi. S&P’nin İspanya’nın notunu A’dan BB+’ya iki kademe düşürmesi ise Cuma günü piyasalarda olumsuz hava yarattı. Euro Bölgesi krizine dair endişelerin artmasıyla Lme bakır hafif gerilese de; haftalık kapanışta güçlü kalmayı başardı.

Bu haftaya İspanya GSYİH verisi ile baskı altında başlayan Avrupa piyasalarının çoğu dün tatil nedeni ile kapalıydı. İspanya’da birinci çeyrekte %-0,3 daralmaya işaret eden İspanya ekonomisi resesyona girdiğini teyit etti. Çin’de dün açıklanan Nisan ayı resmi PMI verisinin 53,3’e yükselmesin ardından bugün açıklanan HSBC PMI endeksinin 49,3’e yükselmesi, sert düşüş endişelerini dengeleyerek piyasada olumlu etki yarattı. Fakat bugün ABD'de açıklanan özel sektördeki istihdam artışının Nisan'da 119.000 olarak açıklanması (beklenti 177.000 kişi idi) piyasaların yönünü negatife çevirdi. Lme bakır da bugün yaklaşık %1,4’lük kayıp yaşadı. Teknik olarak 8237 $/ton destek, 8455 $/ton ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.

Bu hafta Avrupa tarafında politik gelişmeler ön planda olabilir. Yunanistan ve Fransa’daki seçimler (6 Mayıs) takip edilecek. Fransa’daki seçimler sonrası Merkel ve Hollande işbirliğine yönelik gelişmeler ön planda. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın yarınki faiz toplantısı ve sonrasında Başkan Draghi’den gelecek açıklamalar ile Cuma günü duyurulacak olan ABD tarım dışı istihdam rakamı da önemli gündem maddelerinden olacaktır.




İndir

2012-16.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER 

Geçtiğimiz hafta İspanya ve İtalya faizlerinde yaşanan yükseliş ve Fransa’nın notunun indirileceğine dair spekülasyonlar piyasaları tedirgin etti. ECB’nin LTRO ihaleleriyle likidite sıkışıklığını gidermesinin piyasalara olumlu etkileri azalmaya başladı. İspanya’da yüksek kamu borcu, düşük büyüme ve bankacılık sektöründeki problemlerin çözümüne dair açıklanan önlemlerin piyasaları tatmin etmemesi sonucu 10 yıllık bono getirileri %6’nın üzerini gördü. İtalya getirileri de 2 ay sonra ilk defa %5,75 seviyelerine kadar yükseldi. Getirilerdeki yükseliş Euro Bölgesi borç krizinin yeniden alevlendiği endişesini de beraberinde getirdi. Yükselen tansiyona rağmen hafta içerisinde gerçekleşen ihalelerde borçlanma hedefleri gerçekleştirildi.

ABD tarafında ise hafta genelinde açıklanan makro veriler olumsuzdu. Perakende satışlar, sanayi üretimi, konut satışları ve işsizlik maaşı başvuruları, ABD’de son dönemde gerçekleşen iyileşme işaretlerinin sorgulanmasına neden oldu. Öte yandan, ABD’de açıklanan ilk çeyrek bilançoları ise olumlu geldi. S&P 500 içerisinde yer alan şirketlerden 85’i sonuç açıklarken, bunların %82’si beklentilerin üzerine çıktı.

Lme bakır, haftaya 7975$/ton seviyesinden işlem görerek başladı ve genel olarak yatay bir seyir izledi. Cuma günü gelen, Japonya’da otomotiv sektöründeki iyileşmeyle bakır tel ve kablo sevkiyatlarının arttığı haberinin ardından %2 yükseliş kaydetti. Hafta boyunca 7885-8218 $/ton bandında işlem gördü. Hisse senedi piyasalarına benzer şekilde metal piyasalarının gündeminde de Euro Bölgesi borç krizi vardı.

Bu hafta ise dün Avrupa ve Çin’de açıklanan PMI endeksleri ön plandaydı. Euro bölgesi PMI imalat endeksi Nisan ayına yönelik ilk rakamlarda beklentilerin de oldukça altında kalarak 46,0 seviyesine geriledi ve piyasalarda baskı yarattı. (beklenti:48,1 önceki:47,7). Çin’de ise resmi PMI verisi için öncü gösterge olarak izlenen HSBC PMI endeksi 48,3’den 49,1 seviyesine yükselirken; üç aylık ortalama 49,0 seviyesinde kaldı. Nisan ayında son iki ayın üzerine çıkan endeks daha önce ekonomiyi desteklemeye yönelik alınan önlemlerin çalışmaya başladığı ve sert düşüş endişelerini azaltabileceği yönünde değerlendirilebilir. Çin’de zorunlu karşılık oranlarında indirim beklentileri ise hala devam ediyor.

Euro bölgesi PMI endeksi ile birlikte Hollanda'da azınlık hükümetinin düşmesi ve Fransa'daki seçimlerin birinci turunda Sarkozy'nin yenilgiye uğraması negatif hava yarattı. Piyasalarda bugün seans sonrası açıklanacak Apple bilançosu bekleniyor. Hafta genelinde ise bugün başlayan ve 2 gün sürecek olan Fed faiz toplantısı ana gündem maddesi. İtalya’da Cuma günü gerçekleşecek ihalelerden gelecek sonuçlarda piyasalar açısından oldukça önemli.

Avrupa tarafındaki cansız ekonomik veriler, Çin’in yüksek stokları ve metallere olan talebin azalacağı endişesine rağmen paritedeki yükselişin etkisinde Lme bakır bugün yaklaşık % 1 artış gösterdi.
7977 $/ton destek, 8218 $/ton direnç seviyeleri olarak izlenebilir.




İndir

2012-15.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER 

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, İspanya ve İtalya borçlanma maliyetlerindeki artışla birlikte Euro Bölgesi borç krizinin bu iki ülkeye yayılacağı ve Çin ekonomisinin yavaşladığına yönelik endişeler ön plana çıktı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de açıklanan zayıf ithalat rakamları ve enflasyonun yükselmesi güçlü ihracat performansına rağmen yavaşlama endişelerini arttırarak satışlara yol açtı. Ancak bilanço dönemine yapılan güçlü girişin etkisiyle ABD endeksleri beş gün süren kayıplardan sonra geçtiğimiz hafta Çarşamba günü yükseldi fakat yükseliş kısa süreli oldu. Çarşamba günü Asya seansında %8,1 olarak açıklanan Çin’in büyüme rakamının, beklentilerin (%8,3) altında ve son 3 yılın en düşük seviyesinde kalmasıyla piyasalar tekrar satışa yöneldi. Cuma günkü düşüşle ABD borsaları Kasım’dan bu yana görülen en kötü iki haftayı geride bıraktı. Avrupa tarafında ise İspanya ve İtalya’nın borçlanma maliyetlerindeki artış Euro Bölgesi ekonomisinin kırılganlığıyla ilgili endişeleri arttırdı.

Bu haftanın ilk işlem gününde İspanya’nın CDS’lerinin artması ve ABD’de tüketici güveninin düşmesinin ardından Asya borsaları iki haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Ancak ABD’de açıklanan perakende satışlar verisi, piyasalardaki kan kaybını hafifletirken; İspanya’nın borçlanma ihalesinde de tahvil faizlerinin düşmesiyle piyasalar alışa geçti. ABD borsaları günü %1,5’in üzerinde kazançlarla kapattı. Şimdi piyasalarda İspanya’nın bugün düzenlenecek olan 2 ve 10 yıllık bono ihaleleri bekleniyor.

Geçen hafta beklenenden zayıf gelen Çin’in büyüme rakamının ardından Çin’in metallere olan talebinin zayıflayacağı endişesiyle LME bakır Cuma günü yaklaşık %3 düşüş gösterdi ve 8000 $/ton psikolojik desteğini kırdı. 7885 $/ton seviyelerine kadar gerileyen bakır, dün beklentilerin üzerinde gelen bilanço açıklamaları, İspanya’ya dair endişelerin azalması ve Almanya tüketici güveninin artmasıyla yükseldi. Fiyatın yükselmesinde düşen stok miktarları da etkili oldu, 3 aylık bazda backwardation $125’a kadar yükseldi. Finacial Times, Şili’li bakır devi Codelco’nun, müşterilerden gelen yoğun talebi karşılamak için dışarıdan yüksek miktarlarda bakır satın aldığı haberine yer verdi. LME bakır stoklarında düşüşün devam etmesi FT haberini doğrular nitelikte.

Güney Kore Merkez Bankası’nın önümüzdeki 3 ay içerisinde 300 milyon dolarlık Çin hisse senedi alımı yapacağı haberi Çin hisse senetlerinin ve Şanghay bakırın fiyatını yükseltti; bu durum traderlara Şanghay’da satıp Londra’da almak için arbitraj penceresi açtı.




İndir

2012-14.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

ABD ve Çin’den gelen güçlü imalat verileri, dünya borsalarının yılın ikinci çeyreğine alımla başlamasını sağladı. Fed’in toplantı tutanakları sonrasında mevcut durumda yeni parasal genişlemeye ihtiyaç olmadığı açıklaması piyasalardaki alım iştahını düşürse de; endeksler kısmen güçlü kalmayı başardı. ABD ve Avrupa borsalarının Good Friday tatili nedeniyle kapalı olduğu Cuma gününde ABD tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Beklentilerin çok altında gelen veri pazartesi ABD borsalarının çalışmasıyla fiyatlanmaya başladı ve endekslerde %1,5 oranında kayıplar gerçekleşti. Fed başkanı Ben Bernanke’nin zayıf gelen tarım dışı istihdam verisinden sonra merakla beklenen konuşmasında yeni bir niceliksel genişleme veya para politikasına dair herhangi bir açıklamada bulunmaması, risk iştahında azalmaya neden oldu.

Avrupa Borsaları Paskalya tatili nedeniyle bu hafta Salı günü açıldı. LME Bakır, kötü gelen istihdam verisi, Çin’in beklentiler üzerinde gerçekleşen enflasyon oranı ve yine Çin’in bakır ithalatında Mart ayında %4,6 düşüş gerçekleşmesinin etkisiyle ilk işlem gününde % 4 kayıp yaşadı. 200 günlük ortalamasının da altına gerileyen bakır için 8000 $/ton kritik destek seviyesi olarak izleniyor. Bu seviyenin kırılması durumunda teknik olarak sonraki hedefi 7800-7900 $/ton aralığı olabilir.

Avrupa'daki borç sorununa ilişkin endişeler yeniden gündeme gelmeye başladı. İspanyanın 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık %6 ile 4,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa’da hisse senetleri iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Tahvil faizlerinde yükselişe neden olan bu endişelerin daha fazla kayıplara da neden olabileceği düşünülüyor. İtalya Borsası piyasalardaki kaygılar nedeniyle dün yaklaşık %5 oranında değer kaybetti.

ABD’de Alcoa finansalları ile başlayan birinci çeyrek bilanço sezonu piyasaların bu haftaki seyri için belirleyici olacak. Cuma günü ise $1,15 kar açıklaması beklenen JP Morgan bilançosu izlenecek. Bugün TSİ 21:00’da ABD Beige Book raporu açıklanacak. Perşembe günü ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları, Cuma günü ise ABD TÜFE verisi, ABD Tüketici Güveni ve Çin’de büyüme verisi bu haftanın önemli verileri olarak takip edilecek.



İndir

2012-12.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz haftaya Çin’e dair ekonomik kaygılar nedeniyle temkinli başlayan piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin ülkede işsizlik oranının azalması için destekleyici para politikaları uygulamaya devam edeceklerini açıklamasının yeni bir parasal genişleme programı uygulanacağı yönündeki beklentileri desteklemesiyle yükseldi. Açıklamanın ardından üç büyük ABD endeksi %1’in üzerinde yükseliş kaydetti. ABD’de beklentilerin altında gelen Şubat ayı dayanıklı mal sipariş verileri, Bernanke’nin açıklamaları ile yaratılan olumlu havanın kısa süreli kaybolmasına neden olsa da; ABD borsaları, Cuma günkü yükselişle son 2 yılın en iyi çeyreğini geride bırakmış oldu.

Avrupalı liderlerin Cuma günü Danimarka’nın Kopenhag kentinde gerçekleştirdikleri toplantı sonucunda 2013 ortasına kadar kurtarma fonları EFSF ve ESM’nin toplam büyüklüğünün 800 milyar euro’ya ulaşacağı, (geçici ve kalıcı fonun birleştirilmesi) gerekli durumlarda 940 milyar euroya kadar çıkabileceği belirtildi. Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, yaptığı açıklamada bu tutarın 500 milyar euroluk bölümünün kalıcı kurtarma fonundan (ESM), 200 milyar euroluk bölümünün geçici kurtarma fonundan (EFSF), 53 milyar euronun ise devletlerarası ikili krediler yoluyla sağlanacağını ifade etti. Yine borç krizi ile mücadele için kurulan acil müdahale fonundan (EFSM) ise 49 milyar euro sağlanacağı açıklandı.

Pazar günü ise Çin’de açıklanan Mart ayı resmi PMI verisi 51’den 53,1’e yükselerek son 11 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin’e dair endişelerin azalmasıyla bu hafta piyasalar alıma geçti. Haftanın ilk işlem gününde Avrupa tarafından gelen olumlu PMI verilerine ek olarak ABD ISM imalat verisinin de beklentilerin üzerinde açıklanması, piyasalardaki iyimser havayı destekledi. Verilerin etkisiyle pazartesi gününü %2,3 kazançla kapatan Lme Bakır, dün akşam Fed'in Mart'taki toplantıya ait tutanaklarda ekonomiye daha fazla destek sağlanması konusunda daha az eğilimli olduğunu ortaya koymasıyla düştü.

Lme Bakır için 8440 $/ton destek seviyesi, 8655 $/ton ise direnç seviyesi olarak izlenebilir. Borsaların Cuma günü Good Friday tatili, 9 Nisan’da ise Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak olması bu hafta işlem hacminin zayıf, volatilitenin ise yüksek olmasına yol açabilir.
  

İndir

2012-13.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER  

Geçtiğimiz haftaya Çin’e dair ekonomik kaygılar nedeniyle temkinli başlayan piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin ülkede işsizlik oranının azalması için destekleyici para politikaları uygulamaya devam edeceklerini açıklamasının yeni bir parasal genişleme programı uygulanacağı yönündeki beklentileri desteklemesiyle yükseldi. Açıklamanın ardından üç büyük ABD endeksi %1’in üzerinde yükseliş kaydetti. ABD’de beklentilerin altında gelen Şubat ayı dayanıklı mal sipariş verileri, Bernanke’nin açıklamaları ile yaratılan olumlu havanın kısa süreli kaybolmasına neden olsa da; ABD borsaları, Cuma günkü yükselişle son 2 yılın en iyi çeyreğini geride bırakmış oldu.

Avrupalı liderlerin Cuma günü Danimarka’nın Kopenhag kentinde gerçekleştirdikleri toplantı sonucunda 2013 ortasına kadar kurtarma fonları EFSF ve ESM’nin toplam büyüklüğünün 800 milyar euro’ya ulaşacağı, (geçici ve kalıcı fonun birleştirilmesi) gerekli durumlarda 940 milyar euroya kadar çıkabileceği belirtildi. Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, yaptığı açıklamada bu tutarın 500 milyar euroluk bölümünün kalıcı kurtarma fonundan (ESM), 200 milyar euroluk bölümünün geçici kurtarma fonundan (EFSF), 53 milyar euronun ise devletlerarası ikili krediler yoluyla sağlanacağını ifade etti. Yine borç krizi ile mücadele için kurulan acil müdahale fonundan (EFSM) ise 49 milyar euro sağlanacağı açıklandı.

Pazar günü ise Çin’de açıklanan Mart ayı resmi PMI verisi 51’den 53,1’e yükselerek son 11 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin’e dair endişelerin azalmasıyla bu hafta piyasalar alıma geçti. Haftanın ilk işlem gününde Avrupa tarafından gelen olumlu PMI verilerine ek olarak ABD ISM imalat verisinin de beklentilerin üzerinde açıklanması, piyasalardaki iyimser havayı destekledi. Verilerin etkisiyle dün günü %2,3 kazançla kapatan Lme Bakır, bugün akşam Bernanke’nin yapacağı konuşma öncesinde yatay bir seyir izliyor.

Lme Bakır için 8567 $/ton destek seviyesi, 8769 $/ton ise direnç seviyesi olarak izlenebilir. Borsaların Cuma günü Good Friday tatili, 9 Nisan’da ise Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak olması bu hafta işlem hacminin zayıf, volatilitenin ise yüksek olmasına yol açabilir.



İndir

2012-12.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER  

Geçen haftaya endeksler Apple’ın temettü ödemesi planı açıklamasıyla S&P 500 endeksi öncülüğünde kazançla başladı. S&P 500 endeksi 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesini görürken Avrupa’da önemli endeksler ise son sekiz ayın zirvesine ulaştı. Fakat Çin ve Avrupa’dan gelen düşük PMI verileri piyasalarda satış havası yarattı.

Diğer tarafta ekonomik büyümenin kırılgan ve zayıf olduğu bir dönemde Çin’in gözle görülür bir şekilde ivme yitirmesi doğal olarak endişelere neden oldu. Çin’in 2012 yılı büyüme tahminini aşağı yönde güncellenmesi sonrasında Çin kaynaklı metal talebinde yaşanan sert düşüş, konut fiyatlarındaki gerilemenin sürmesi ve en son benzin zammı sonucu iç talebin daha da yavaşlayabileceği düşüncesi küresel piyasaları olumsuz etkiledi.

Büyümeye dair endişeler nedeniyle sert düşüler yaşansa da ABD işsizlik maaşı başvurularının Şubat 2008’den bu yana en düşük seviyeye gerilemesiyle Cuma günü piyasalar toparlandı. Haftayı yatay kapattı.

Metal tarafında ise LME bakır, bir önceki hafta 8290-8613 $/ton bandında işlem gördü ve haftayı da 8527 $/ton’da kapattı. Bu haftaya 8400 $/ton seviyesinden başlayan LME bakır, FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarının ardından ilk işlem gününde yaklaşık %2 yükseldi.

Bernanke dün yaptığı konuşmada, istihdamda cari iyileşmenin sürdürülebilir olup olmayacağından emin olmadıklarını ve Fed’in genişletici para politikasına devam etmesi gerektiğine yönelik açıklamaları ile yeni likidite adımı beklentisi yarattı. FED'den QE3 olarak adlandırılan yeni nicel gevşemenin mümkün olabileceği görüşünün güçlenmesiyle 3 büyük ABD endeksi %1’in üzerinde yükseliş kaydetti.

Bu hafta Euro Bölgesi Maliye Bakanları Cuma günü Danimarka'nın Kopenhag kentinde bir araya geliyor. Kurtarma fonunun artırılması ile ilgili görüşmeler ön planda. Tahmin edilen plana göre, Avrupa'nın kurtarma fonu 940 milyar euroya çıkarılacak; ancak 200 milyar euroluk kısmı Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in kurtarma fonlarına aktarılacak.
 

İndir

2012-11.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER 

11.hafta özeti

• Çin’in son 22 yılın en büyük ticaret açığını açıklaması ile piyasalar geçtiğimiz haftaya kararsız başladı.
• Daha önce Çin büyüme tahmininin de aşağıya revize edilmesi (%7,5), metallere olan fiziki talebin beklentilerin altında kalacağı endişesini doğurdu.
• Yunanistan’a verilen 130 milyar Euro büyüklüğündeki ikinci kurtarma paketi için Euro bölgesi maliye bakanları resmi olarak anlaştı.
• FED hafta içerisinde “ekonomi düşük bir ivmeyle iyileşmekte” açıklamasını yaptı.
• Hafta sonuna doğru gelen güçlü ABD ekonomik verileri ve bankacılık stres testi sonuçları, küresel piyasalarda yeni bir yükseliş dalgasını tetikledi.
• Üst üste beşinci haftayı da yükselişle kapatan S&P 500 endeksi, Aralık ayından beri en iyi haftalık performansı gösterdiği geçen haftayı %2.4'lük yükselişle tamamladı.
• Metal piyasasında LME bakır, hafta boyunca 8400-8650 usd/ton bandında işlem gördü.

12.hafta

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin istikrar sinyalleri vermesi, global borsalarının bu haftaya artışla başlamasını sağladı. Özellikle Apple’in temettü dağıtmayı ve 10 milyar dolarlık hisse geri alımı yapmayı planladığını duyurmasının ardından S&P, son dört yılın en yüksek seviyesini gördü.

Hızlı yükselişlerin ardından yatırımcıların kârlarını realize etmeye yönelmeleri ise dün satış baskısı yarattı. Özellikle Çin’de benzin fiyatlarına yapılan zam, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın öngörülenden daha sert olabileceği endişesini getirdi ve kar satışlarına zemin hazırladı. Ancak gelen satışların sınırlı kalmasının yanında temel ve teknik görünümde önemli bir bozulmanın olmaması da, mevcut baskının geçici olacağına yönelik sinyaller verdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Avrupa'nın finansal sıkıntılarında görülen rahatlamayı memnuniyetle karşıladığını belirterek koşulların yeniden kötüleşmesi halinde Fed'in tedbir almaya hazır olacağını söyledi.

LME bakır 8530 usd/tondan başladığı haftayı 8400-8600 $/ton bandında sürdürmeye devam ediyor. Bu hafta ekonomik veri açısından ABD konut rakamları ile Euro bölgesi ve Çin imalat verileri takip edilecek. Bakır için teknik olarak 8413 ve 8346 usd/ton seviyeleri destek; 8620 ve 8700 usd/ton seviyeleri de direnç olarak takip edilmelidir.





İndir

2012-10.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER    

Dünya borsalarındaki satış dalgası şimdilik yatışmış görünüyor. Çin ekonomisinin yavaşlayacağı endişesi, genişleyici maliye ve para politikalarıyla büyümenin güçlü tutulmaya devam edileceği beklentisiyle yatıştı. Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketinin bu hafta içinde serbest bırakılabileceği açıklamaları da piyasalardaki satışların kesilmesinde etkili oldu.

Bir önceki hafta Çin’in büyüme hedefini 2004 yılından bu yana en düşük seviyeye çekmesi ile hisse senedi piyasalarında değer kayıpları yaşanırken; küresel ekonomideki yavaşlamanın sanayi metallerine olan talebi de azaltacağı beklentisi, metaller üzerindeki baskıyı arttırmıştı. Ancak piyasaların merakla beklediği Yunan tahvil takası, hafta boyunca gündemde öne çıkan gelişmeydi.

Cuma sabahı Yunanistan’dan gelen açıklamada özel sektörün borç takasına katılımının 172 milyar Euro ile % 85,8 oranında gerçekleştiği açıklandı. Yunanistan hükümeti, geriye kalan özel kreditörlerin anlaşmaya katılımını sağlamak için yasal yolları kullanacağını; kolektif eylem hükümleri (CAC) olarak bilinen yasanın devreye sokulmasıyla katılım oranının % 95,7'ya (197 milyar euroya) çıkacağını kaydetti. Borç takasının gerçekleşmesi piyasaları Yunanistan’ın default tehlikesini şimdilik atlatmasıyla beraber rahatlattı. Tahvil takasıyla Yunanistan’ın özel sektöre olan 206 milyar Euro büyüklüğündeki borcun % 53,5’lik kısmının silinmesi (kreditörlerin reel kaybı % 70 olacak), borçlanma maliyetinin düşürülmesi ve vadenin de uzatılması hedefleniyor. Bu borç takası, tarihin en büyük borç yapılandırması olma özelliğini de taşıyor ve Avrupa'yı 2 seneden fazladır meşgul eden borç krizinde akışı tersine çevirmeyi hedefliyor.

Borç takasının kabul edilmesine ve ABD pozitif istihdam verilerine rağmen Çin’in hafta sonu açıkladığı son 22 yılın en büyük ticaret açığı verisi, piyasalarda kararsız bir resim oluşturmaya yetti. Bu haftanın ilk işlem gününü primsiz kapatan piyasalar, ABD ekonomisine dair iyileşme işaretleriyle ve Fed açıklaması öncesinde bugün artıda seyrediyorlar.

Metal tarafında ise LME bakır, bir önceki hafta 8176-8636 $/ton bandında işlem gördü ve haftayı da 8500 $/ton’da kapattı. Yunanistan gelişmesinin daha önceden fiyatlanması ile açıklama sonrasında fazla tepki vermedi. Özellikle Çin talebinin beklentilerinin altında kalması, bakırdaki yükselişi frenledi. Bu haftaki gelişmeler doğrultusunda teknik olarak fiyatın 8650-8950 $/ton dirençlerini test etmesi beklenebilir. İlk destek noktası ise 8350 $/ton seviyesinde.

Yatırımcılar bugün Fed'den para politikasında daha fazla gevşeme beklentilerini kıracak bir açıklama çıkıp çıkmayacağını görmek için bankanın TSİ 20:15 yapacağı açıklamayı bekleyecek. Fed Başkanı Ben Bernanke Kongre'de bir süre önce yaptığı konuşmada, ekonomiye daha fazla destek sağlanması konusunda güçlü bir işaret vermemişti. Euro Bölgesi maliye bakanları da, Yunanistan'a ikinci kurtarma paketi için resmi imzaları 14 Mart'ta atacaklar. IMF ise, bu pakete katkısını 15 Mart'ta yapacağı toplantı ile belirleyecek.


İndir

2012-09.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER  

G20 zirvesinin ardından Şubat ayının son haftasına moralli başlayan global piyasalar, Yunanistan için borç takası konusundaki olumlu söylentiler ile yılbaşından bu yana devam eden yükseliş trendine geçtiğimiz hafta da devam etti. Hafta içerisinde Bernanke’nin yaptığı talihsiz açıklamalar ve S&P’nin Yunanistan kredi notunu “selective default” seviyesine düşürmesine rağmen, özellikle ABD ana endeksleri art arda sekizinci haftayı da kazanımlarla geride bırakmayı başardılar.

Gündemi belirleyen maddelerden olan ECB’nin sağlama kararı aldığı fonlama miktarının beklentinin üzerinde olması, önceden fiyatlanmış olduğundan piyasa üzerinde önemli bir etki oluşturmazken; Fed Başkanı Bernanke’nin parasal gevşeme eğiliminden uzaklaşıldığına yönelik ifadeleri emtia piyasalarına sert satış getirdi.

Bu hafta ise Çin’in ekonomik büyüme hedefini 2004 yılından bu yana en düşük seviye olan %7,5 seviyesine revize etmesinin ardından piyasalar haftaya satıcılı başladı. Küresel ekonomideki yavaşlamanın sanayi metallerine olan talebi de azaltacağı beklentisi ise, bakır fiyatlarını üçüncü günde de geriletti. Haftaya 8600 $/tondan işlem görerek başlayan bakır, ilk iki günde gördüğü yoğun satışların ardından 8250 $/tona kadar geriledi. Düşüşte Çin haberi dışında Yunanistan borç takası hakkındaki endişeler de etkili oldu. Bakır, bir önceki hafta 8403-8695 $/ton bandında işlem görmüştü.

Perşembe günü yapılacak ECB toplantısı ve Yunan tahvil takası piyasaların bu hafta takip edeceği haberler olarak öne çıkıyor. Yunanistan'ın borç takasına dâhil olacağını açıklamış olan özel sektör kreditörleri, ülkenin yalnızca %20 oranında tahviline sahip bulunuyor (beklenti ise katılımın %70’in altında kalmaması). Özel sektörün elinde bulundurduğu toplam Yunan tahvili 206 milyar euroya karşılık gelirken, dün borç takasına dahil olacağını açıklayan 12 kreditörün elindeki Yunan kağıtlarının nominal değeri 40 milyar euroda seyrediyor. 8 Mart'a kadar devam edecek olan borç takası ile krizin Portekiz gibi diğer ülkelere sıçramasına neden olabilecek temerrüdün önlenmesi hedefleniyor. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) dün her kreditörün kendi çıkarları ve danışmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda kararlarını vermeleri gerektiğini belirtti.




İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008