Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2014-51. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta başında petrol fiyatlarındaki düşüşün ve  Rusya’ya ilişkin endişelerin artmasıyla global piyasalarda sert satışlar görülürken, FED’in olumlu algılanan politika kararının ardından Asya ve ABD piyasaları yükseldi. Haftaya arz tarafındaki sıkışıklık ve Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için yeni adımlar atacağı beklentisi ile nispeten güçlü başlayan LME bakır, petrolün kayıplarını arttırmasının ardından haftanın ilk işlem gününü %1,9 eksi ile kapattı. OPEC’in üretimi azaltmayacağını yinelemesinin ardından  ham petrol 53,6’ya kadar  gerileyerek piyasalardaki riski alma iştahını azalttı. Rusya Merkez Bankası’nın artan devalüasyon ve enflasyon risklerinin önüne geçmek amacıyla politika faizini %10,5’ten %17’ye yükseltmesi finansal kriz belirtisi olarak algılanırken; küresel ekonomiye dair endişelerin artmasına neden oldu. FED toplantısı öncesi endişelerin de etkisiyle LME bakır çarşamba günü 6268$/t’a kadar geriledi.

FED’in 2015 yılı Mart ayına kadar ki son basın açıklamalı toplantısı geçtiğimiz hafta sonlandı. Ekonomiye dair olumlu değerlendirmelerde bulunan FED’in fazi arttırımına yönelik “sabırlı” yaklaşım izleneceği açıklaması, piyasalar genelinde bahar havası estirdi. FED faiz oranlarını gelecek yıl içinde arttıracağı yönünde güçlü bir işaret verirken, faizlerin “uzunca bir süre” sıfıra yakın bir seviyede tutulacağı şeklindeki taahhüdünü de değiştirerek ABD ekonomisine güvendiğini gösterdi. S&P 500 endeksi Çarşamba ve Perşembe %2’nin üzerinde yükselerek son 3 yıldaki en güçlü 2 günlük yükselişi kaydetti. Asya borsaları, Wall Street’te görülen yükselişin ardından 15 ayın en büyük yükselişini gösterdi. Olumlu havadan pek etkilenmeyen LME bakır ise haftayı %1,56  kayıpla 6370$/t seviyesinden kapattı.

Piyasalar FED toplantısının etkisinde bu haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. FED’in faiz artışı için raporundan “uzunca bir süre” (considerable time) ifadesini kaldırması doları destekli. Dolar endeksi bugün 90 seviyesinin üzerine çıkarak 9 yılın zirvesini gördü. ECB politikaları ile ilgili beklentiler ve Yunanistan’a dair belirsizliğin yanı sıra dolardaki hızlı yükselişin de etkisiyle eur/usd paritesi bugün 1,2165 ile Ağustos 2012’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.  Petrol fiyatlarındaki yükselişin desteği ile dün 6431$/t’a yükselen LME bakır, güçlenen doların baskısı ile bugün 6315$/t’a kadar geriledi. Londra Metal Borsası yarın TSİ ile 16:00’da kapanacak ve 25-26 Aralık’ta da kapalı kalacak. Noel tatili ve yeni yıl nedeniyle hacimlerin azaldığı piyasalarda haftanın geri kalanı için sakin seyir beklenebilir.



İndir

2014-50. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde petrol fiyatlarındaki gerileme, arka arkaya açıklan zayıf Çin verileri ve dolar endeksindeki dalgalanma vardı. Haftaya beklentilerin altında kalan Çin ticaret verisi ile moralsiz başlayan piyasalar, Çin’de enflasyonun 5 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin yarattığı deflasyon endişesi ve endüstriyel üretimdeki gerilemenin etkisi altında kaldı. Ancak Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için adım atacağı beklentisi piyasalar genelinde kayıpları sınırladı.

OPEC’in 2015 yılına ait talep tahminlerini aşağı çekmesi ve OPEC üyelerinin fiyat indirimlerine devam etmesi petrol fiyatlarında sert bir düşüşe neden oldu. Ham petrol haftayı %14 kayıpla kapattı. Hafta başında Yunanistan borsasındaki %11 lik gerilemeden ve FED’in 16-17 Aralık'ta yapacağı  toplantıda faizlerin sıfıra yakın seviyede "considerable time" (hatırı sayılır süre) kalacağı ifadesini değiştireceği yönündeki Wall Street Journal haberinden destek bulan dolar endeksi 89,55 ile 5 yılın zirvesine yükseldi. Ancak, yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte yatırımcıların dolar pozisyonlarında kâr realizasyonuna gitmesi dolar endeksini tekrar 88 seviyelerine geriletti. LME bakır da dolardaki gerilemeden bulduğu destek ve yatırımcıların kısa pozisyonlarını kapatmaya yönelmelerinin etkisiyle 6533$/t’a yükseldi, haftayı 6490$/t seviyesinden %0,8 primle kapattı. ABD borsaları yatırımcıların petrol fiyatlarında devam eden düşüş ve Çin'in zayıf verilerinin ardından piyasadan çekilmeleriyle sert düşüş kaydetti. S&P 500 endeksi %3,5’lik kayıpla Mayıs 2012'den beri en kötü haftalık performansı gösterdi.

Piyasalar bu haftaya yine petrol fiyatındaki hareketlilikle başladı. OPEC’in üretimi azaltmayacağı açıklamasını yinelemesinin ardından ham petrol dün %3,3 geriledi. 55 dolara gerileyen ham petrolün etkisiyle LME bakır da dün günü %1,8 ekside kapattı. Bu sabah Çin’de 7 ayın en düşük seviyesinde (49,5) ve büyüme alanın altında açıklanan Çin’in öncü HSBC imalat endeksine rağmen LME bakır akşam kapanışa göre yatay/artıda  seyir izliyor. Çin’de açıklanan zayıf verilerin bakırı etkilememesi, yatırımcıların zayıf verilerin ardından merkez bankasından ekonomiye destek geleceği beklentisinin devam etmesinden kaynaklanıyor.  Piyasaların gündeminde bugün başlayan ve yarın sonlanacak FED toplantısı var. Yılın son önemli olayı olarak nitelendirebileceğimiz toplantı, FED’in Mart’a kadar basın açıklamalı son toplantısı olması açısından da önemli. O nedenle bu toplantıda FED’in faiz oranları için kullandığı considerable time ifadesini kullanıp kullanmayacağı merak konusu.



İndir

2014-49. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Çin’de açıklanan ve beklentilerin altında kalan imalat endeksi verisinin etkisiyle LME bakır geçtiğimiz haftaya oldukça zayıf bir başlangıç yaptı. Haftanın ilk işlem gününde 6230,75$/t ile Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerileyen bakır, 5 yılın en düşük seviyesinden yükselen petrol fiyatlarının da etkisi ile biraz toparlandı. ABD’de açıklanan güçlü veriler ve Fed başkanlarının konuşmalarında ABD ekonomisi için olumlu bir görünüm oluşturmaları dolara ve ABD endekslerine destek sağladı. 5 yılın en yüksek seviyesini gören dolar endeksi hafta genelinde LME bakırı baskıladı.

Dolar karşısında 2 yılın en düşük seviyesini gören euro, Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısının ardından yükselirken, LME bakır da dolardaki kısa süreli gerilemeden bulduğu destekle yükseldi. ECB Başkanı Draghi'nin yeni bir politika adımı için gelecek yılın ilk aylarına işaret etti, Euro Bölgesi ekonomisinin zayıf görünümüne dikkat çekti.

Teknik alımların da etkisiyle Cuma günü 6526$/t’a kadar yükselen bakır, ABD’nin güçlü istihdam verisine rağmen tutunamadı. ABD'de tarım dışı istihdam 321K ile Ocak 2012’den bu yana en yüksek seviyede açıklandı. Dow ve S&P 500 beklentilerin üzerindeki istihdam verisinin ardından üst üste yedinci haftayı da yükselişle tamamladı. LME bakır ise %1,4 primle haftayı 6438,5$/t seviyesinden kapattı.

Piyasalar bu haftaya yine hayal kırıklığı yaratan bir Çin verisi ile başladı. Çin’in dış ticaret verisine göre Kasım’da %8 artması beklenen ihracat %4,7 artış, %3,8 artması beklenen ithalat ise %6,7 düşüş gösterdi. Ancak zayıf veriye rağmen LME bakır dün 6398-6473$/t dar bandında hareketini sürdürdü.  Bugün ise LME bakır, metallere gelen genel alımın etkisiyle 6532$/t seviyesine kadar yükseldi. Şu an 6500$/t civarında işlem gören bakırdaki yükselişe, %0,8 ekside işlem gören dolar endeksi de destek oldu.  Bugün makro veri tarafında önemli bir açıklama bulunmuyor. Ancak Yunanistan borsasının %11 oranında düşmesi piyasadaki risk algısını bozdu. ABD endekleri seans başlangıçının ardından %1 civarında kayıplara ulaşırken, global piyasalar genelinde de ciddi satışlar hakim.

Haftanın geri kalanında ABD (perakende satışlar) ve Euro Bölgesi’nde (enflasyon) sakin bir veri akışı hakim.Çin’de ise enflasyon, perakende satışlar ve endüstriyel üretim verileri açıklanacak. Çin ithalatındaki beklenmeyen düşüş, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin keskin yavaşlama endişelerinin gerçeğe döndüğüne işaret ediyor. 



İndir

2014-48. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Çin Merkez Bankası’dan (PBOC) 14 Kasım’da gelen faiz indirimi haberinin ardından 6772,5 $/ton seviyesine kadar yükselen LME bakır, PBOC hamlelerinin ekonomik büyümedeki yavaşlamayı teyit ettiği düşüncesiyle geçtiğimiz haftaya kayıpla başladı. Merkez bankalarının destek sağlamaya devam edecekleri beklentisi piyasalar genelini olumlu etkilese de; LME bakırın yönünü değiştiremedi. ABD veri akışından da olumsuz etkilenen bakır, Perşembe gününe kadar yatay/aşağı yönlü hareketine devam etti.

ABD’deki Şükran günü tatili nedeniyle Perşembe ve Cuma günlerinde bakırın yatay hareketine devam etmesi bekleniyordu. Ancak OPEC’in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü)  yüksek miktardaki arz fazlasına rağmen üretimin kısıtlanmayacağını açıklamasının ardından başta petrol olmak üzere emtialarda büyük kayıplar yaşandı. Petrol, kararının bir gün ardından 65 doların altına düştü (haftalık kaybı %14). Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile LME bakır, Cuma günü 6342 $/t’a kadar geriledi. LME bakır günü %2,9, haftayı %5,26 ve Kasım ayını %5,4 kayıpla kapattı.

Yeni haftaya Çin’de açıklanan zayıf imalat PMI verileriyle başlayan bakır aşağı yönlü rallisini sürdürdü. Petrol fiyatları dün 5 yılın en düşük seviyesine gerilerken; bakır da 6230,75 $/t ile 4 buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. Düşük seviyelerden gelen alımların etkisiyle dün günü %1,6 primle kapatan LME bakır, bugün kazançlarını geri vererek 6350$/t seviyesinin etrafında işlem görmeye devam ediyor. Önemli destek seviyelerini kıran bakır için en güçlü destek seviyesi 6000$/t. Bugün 88,552 ile 4,5 yılın yeni zirvesine yükselen dolar endeksi de bakırdaki aşağı yönlü hareketi destekliyor.

Haftanın geri kalanında Perşembe günü sonlanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında yeni gevşeme hareketinin olup olmadığı izlenecek. ABD tarafında ise istihdam piyasasına yönelik veiler takip edilecek.



İndir

2014-47. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde FED (ABD Merkez Bankası) toplantı tutanakları, ECB (Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları ve POBC’nin (Çin Merkez Bankası) sürpriz faiz indirimi vardı. ABD ekonomisindeki büyümeden gelen olumlu sinyallerin etkisi ile ABD endeksleri hafta başında primli işlem gördü. FED toplantı tutanaklarından faiz oranının ne zaman artacağına dair ipucu bulamayan piyasalar hafif gerilese de; Perşembe günü açıklanan enflasyon verisi piyasalara moral verdi. FED yetkilileri küresel büyüme endişelerine önemli vurgu yapmazken, tutanaklar düşük enflasyona ilişkin endişelerin arttığını gösterdi. ABD’de Ekim’de TÜFE’nin %1,6 artış beklentisine karşılık %1,7 artış açıklanması tutanakların ardından piyasaları rahatlattı.

Euro bölgesi tarafındaysa ECB üyelerinin ve Başkan Draghi’nin açıklamaları izlendi. Draghi, enflasyonun hızlı bir şekilde yükseltilmesi gerektiğini ve gerekirse varlık alım programının genişletileceğini belirtti. Draghi’nin açıklamalarının ardından euro da sert düşüşler yaşandı.

Bir süredir daha çok Çin tarafından gelen verilerle yön bulan ve arka arkaya gelen zayıf verilerin etkisiyle değer kaybeden LME bakır için geçtiğimiz hafta, yine kayıplarla başladı. ABD ekonomisindeki güçlenmenin etkisiyle haftaya nispeten güçlü bir başlangıç yapan LME bakır, Çin emlak sektörüne dair açıklanan zayıf verilerin ardından %1’in üzerinde kayıp yaşadı. Ancak Cuma günü Çin’den gelen sürpriz faiz indirimi haberinin ardından 6722,5$/t seviyesine kadar yükseliş görüldü. POBC, borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla faiz oranlarını 2 yıldan uzun süredir ilk defa düşürdü. Haberin ardından Cuma günü %0,64 primle kapanan LME bakır haftalık bazda ise yatay kapandı.

ECB’den gelen açıklamaların ardından dün  dolar karşısında 1,2360 ile yaklaşık 28 ayın en düşük seviyesine gerileyen euro, Almanya Ifo verisinden bulduğu destekle hafif toparlandı ve 1,2425 seviyesine yerleşti. Çin’in faiz indirimi haberinin LME bakır üzerinde etkisi uzun soluklu olmadı. Hafta başından bu yana 6644-6731$/t bandında işlem gören LME bakır, Çin’in ihtiyaç duyulması halinde daha fazla destekleyici para politikası adımı atabileceğinden moral buldu. Haftayı rekor yüksek seviyelerden kapatan Dow ve S&P 500 endeksleri ise ECB ve POBC’den yeni adımlar geleceği beklentisi ile dün de yükseldi.

Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak dayanıklı mal siparişleri, işsizlik maaş başvuruları ve konut verileri; Euro Bölgesi’nde ise enflasyon ve işsizlik verileri izlenecek.



İndir

2014-46. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta veri akışının durgun olmasının da etkisiyle hafta boyunca 6590-6726$/t bandında işlem gören LME bakır haftayı yatay kapattı. Çin’de 2010 yılı başından bu yana en düşük artış hızını gösteren enflasyonun yanı sıra fabrika üretimlerindeki zayıflama ve yatırım büyümesinin 13 yılın en düşüğüne gelmesi gibi göstergeler Çin ekonomisinin momentumu kaybettiğine işaret etti. Dolar endeksi 88 seviyesinin üzerine çıkarak güçlü seyrini sürdürdü. Çin ve Euro bölgesi ekonomilerine ilişkin endişeler ve güçlenen doların baskısıyla Perşembe günü %1,1 değer kaybederek 6590$/t seviyesine kadar gerileyen bakır, ECB (Avrupa Merkez Bankası) ile POBC’den (Çin Merkez Bankası) yeni adımlar geleceği beklentisi ve ABD ekonomisindeki büyümeden gelen olumlu sinyallerin desteği ile Cuma günü toparlanarak haftayı yatay kapattı. ABD borsaları ise üst üste 4. haftayı da yükselişle kapattı.

Piyasalar bu haftaya Japonya ekonomisinin 3.çeyrekte resesyona girdiğine işaret eden GSYİH verisi ile başladı. Japonya öncülüğünde dün Asya piyasalarında kayıplar yaşanırken Japonya’nın Nikkei endeksi Başkan Abe’nin erken seçim çağrısı yapacağını ve satış vergisi artırımını erteleyeceği açıklamalarının ardından bugün %2’nin üzerinde primle kayıplarının çoğunu telafi etmiş görünüyor.

Cuma günü beklentilerin hafif üzerinde gelen Euro Bölgesi büyüme verisinin etkisi ile dolar karşısında 1,25 seviyesinin üzerine çıkan euro, ECB başkanı Draghi’nin açıklamalarının etkisiyle dün gerilese de bugün toparlanarak 1,25’in üzerinde kalmaya devam ediyor. Draghi dün Avrupa Parlamentosu’ndaki sunumunda Euro bölgesinde büyüme ivmesinin yazdan bu yana azaldığını ve risklerin aşağı yönlü olduğunu söyledi. Her aracın masada olduğunu söyleyen Draghi, para politikasının sorunları tek başına çözmeyeceğini ve son teşviklerin etkilerini görmek için ise daha fazla zaman gerektiğini belirtti.

Çin’de Eylül’de %1,3 gerileyen konut fiyatlarının Ekim’de de %2,6 ile gerilemeye devam etmesi Çin emlak sektöründeki zayıflamaya işaret ederken bakır talebine dair endişeleri arttırdı. Dün 6734$/t  ile yaklaşık iki haftanın zirvesine yükselen LME bakır, bugün 6612 $/t seviyesine kadar geriledi. Şu an %1 civarında ekside işlem gören bakır için, 6590$/t  seviyesi destek olarak izlenebilir. ABD’de ise S&P 500 endeksi dün, şirketlerarası anlaşmaların küresel büyümeye dair endişeleri bastırmasıyla rekor yüksek seviyeden kapandı. Haftanın geri kalanında ABD’de konut verileri ve enflasyon, Euro bölgesi ve Çin’de ise öncü imalat verileri izlenecek. 



İndir

2014-45. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta küresel piyasaların gündeminde ABD verileri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı vardı. Hafta başında güçlü gelen ABD ISM imalat sanayi endeksi ile güçlenen dolar; beklentilerin üzerinde açıklanan ADP özel istihdam verisinin de etkisiyle yükselişini sürdürdü. Çin ve Euro bölgesinde açıklanan zayıf imalat PMI endeksleri ise büyümenin yavaşladığı endişelerini arttırdı. LME bakır karışık gelen imalat endekslerinin etkisiyle hafta başında yatay/yukarı yönlü seyir izledi. 6754$/t’a kadar yükselen bakır, Avrupa Komisyonu'nun euro bölgesi için büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesinin ardından gerilemeye başladı. ABD tarafından gelen haberler bakırı desteklemeye yetmedi. LME bakır Çarşamba günü 6544$/t ile haftanın en düşük seviyesini gördü.

ECB Perşembe günü sonlanan Kasım ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. ECB başkanı Mario Draghi genişlemenin devam edeceği yönünde açıklamalarda bulundu. ECB yönetiminin alışılmışın dışında önlemlerin kullanılması taahhüdünde oybirliği içerisinde olduğunu söyledi. Açıklamaların ardından hızla değer kaybetmeye başlayan euro, cuma günü 1,2358 ile 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Haftanın son işlem gününde açıklanan, piyasaların heyecanla beklediği tarım-dışı istihdam verisi ise beklentilerin altında kalsa da işsizlik oranının %5,8’e gerilemesi piyasaları mutlu etti. Veriler ABD ekonomisindeki toparlanmanın gücünü koruduğuna işaret etti. Üst üste üçüncü haftada da yükselen Dow ve S&P 500 endeksleri rekor yüksek seviyelerden kapandı.Dolar endeksi risk iştahına görülen artışla 88 seviyesinin üzerine çıkarak 4 yılın yeni en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. LME bakır güçlenen doların baskısına rağmen, istihdam verisinden bulduğu destekle biraz toparlanarak haftayı yatay kapattı.

Bu hafta ise makro veri anlamında önceki haftalara göre oldukça sakin. Piyasalar haftaya beklentilerin üzerinde açıklanan Çin ticaret fazlası verisi ile başladı. ABD ve Avrupa tarafında ise henüz veri açıklaması olmadı. Bugün Almanya ve ABD borsaları kapalı. Dün ABD hazine tahvili getirilerinde görülen düşüş sonrasında gerileyen dolar bugün toparlandı. Euro, düşük seviyelerden gelen alımların etkisiyle 1,24 seviyesinin üzerine çıktı. Çin’in altyapı harcama planlarından, Antamina’da başlayan grevden ve dolardaki gerilemeden destek bulan LME bakır dün  6726$/t seviyesine kadar yükselse de bugün tekrar güçlenen doların etkisiyle 6606-6676$/t bandında zayıf seyrini sürdürüyor. Haftanın geri kalanında ABD’de işsizlik maaş başvuruları ve FED üyelerinin konuşmaları (oy hakları yok), Euro bölgesinde enflasyon ve sanayi üretimi verileri, Çin’de ise perakende satışlar ve endüstriyel üretim verileri izlenecek.



İndir

2014-44. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız hafta piyasaların odak noktasında FED (ABD Merkez Bankası) ve BOJ (Japonya Merkez Bankası) kararları vardı. FED beklentilere paralel olarak aylık tahvil alım programını (QE3) sonlandırdı. Bankanın faiz oranlarının “uzunca bir süre” düşük tutulacağı ifadesini koruması piyasaları destekledi. Ayrıca finansal piyasalarda son dönemde yaşanan volatilite, Avrupa’daki büyüme sıkıntıları ve zayıf enflasyon görünümünü önemsemeyen FED, istihdam piyasasındaki iyileşmeye dikkat çekti. Açıklamalar ABD endekslerini ve doları destekledi. Üç büyük endeks haftayı %2,7-3,5 primlerle kapattı. Hafta başında, Çin’de artan mevsimsel talepten ve madenlerde başlaması beklenen grevlerden destek bulan LME bakır, 6836$/t’a kadar yükseldi. Ancak güçlenen dolar, bakırın rallisini kesti. BOJ’un piyasalarda sürpriz olarak karşılanan yeni gevşeme adımlarının ardından bakır Cuma günü toparlansa da Ekim ayını ancak %0,84, haftayı ise %0,4 primle kapattı.

Yeni haftaya piyasalar imalat endeks rakamları ile başladı. Çin, Almanya ve Euro Bölgesinde imalat sanayi PMI endeksleri beklentilerin altında açıklanırken ABD’de ISM imalat endeksi 59 ile beklentilerin (56) üzerinde açıklandı. ABD tarafından gelen her olumlu veri piyasalarda, FED’in faiz artırımına bir adım daha yaklaştığı düşüncesini yaratıyor.

Karışık gelen verilerin etkisiyle dün yatay seyir izleyen LME bakır, bugün %1,5 ekside işlem görüyor. Bakırdaki gerilemede, Avrupa Komisyonu’nun Euro Bölgesi’nin büyüme tahminlerini düşürmesi dolayısıyla da bakıra olan talebin azalacağı endişesi de etkili oldu. Freeport Endonezya’nın bu hafta başlaması planlanan grevinin yönetimle görüşmeler sonucu iptal edilmesi bakırın fiziksel taraftan aldığı desteği kaldırdı. Dün 87,4 ile 4 yılın zirvesine yükselen dolar endeksi de bakırda aşağı yönlü hareketi destekleyen bir diğer değişken. Hafta başından bu yana 6621-6754$/t bandında işlem gören bakır, hareketine 6700$/t seviyesinin altında devam ediyor.

 

Haftanın geri kalanında Perşembe günü sonlanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve Cuma günü ABD’de açıklanacak işsizlik verileri bekleniyor. 



İndir

2014-43. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta açıklanan olumlu veriler global büyüme endişelerini hafifleterek risk alma iştahını arttırdı. LME bakır hafta genelinde yukarı yönlü seyir izledi. Çin ekonomisinin 3. çeyrekte %7,3 ile 2008 global finansal krizden bu yana en düşük büyümeyi göstermesi, ilk etapta Çin talebine dair endişeleri arttırsa da; Çin’de teşvik tedbirlerinin arttırılacağı düşüncesiyle olumlu algılandı.

ABD’den gelen olumlu veri akışıyla (enflasyon, sanayi üretimi, konut verileri) başlayan pozitif görünüm, Çin ve Euro Bölgesi PMI verilerinin beklentilerden iyi gelmesiyle devam etti. ABD endeksleri iyi geçen bilanço sezonunun da etkisiyle yükseldi. Küresel risk barometeresi olarak da izlenebilen S&P 500 endeksi, % 4,12 ile iki yıla yakın sürenin en iyi haftalık kazanımını gerçekleştirdi. Avrupa Merkez Bankası’nın şirket tahvili alma planı da piyasadaki olumlu havaya destek sağladı. Hafta genelinde 6542-6727$/t bandında işlem gören LME bakır, haftayı %0,8 primle kapattı.

Piyasalar bu haftaya ise Avrupa Merkez Bankası tarafından Euro bölgesi bankalarına yapılan stres testi ile başladı. ECB, “Euro bölgesinin 130 bankasının 25'i geçen yılın sonundaki stres testlerinde başarılı olamadı” açıklamasını yaptı. Euro, stres testlerinin Avrupalı bankalarda beklenenden daha az sermaye açığı olduğunu ortaya koymasının ardından gücünü korudu.

Haftanın en önemli gelişmesi bugün başlayan ve yarın sonlanacak FED toplantısı. Dolar endeksi toplantı öncesinde hafif artıda. FED’in bu toplantısında tahvil alım programını sona erdirmesi bekleniyor. Fed'in finansal piyasalarda volatilitenin yüksek olduğu bir ayın ardından, faiz oranları artırılmadan önce daha uzun beklenmesinden yana olduğunu yineleyeceği tahmin ediliyor. Toplantı öncesinde fiziksel taraftan destek bulan LME bakır 6765$/t’a kadar yükselerek 2 haftanın zirvesinde işlem görmeye devam ediyor. Madenlerde başlayacak grevlerin yıl sonunda oluşacak arz fazlasını tehdit emesinin yanı sıra, Çin’de artan mevsimsel talep de bakırı destekliyor. Freeport Endonezya çalışanları önümüzdeki hafta 1 ay sürecek greve, Peru’nun en büyük madeni Antamina’nın çalışanları ise 10 Kasım’da süresi belirsiz greve gidiyor. Reuters analistleri yıl sonu için arz fazlası tahminlerini 350.000 mt olarak açıkladı. Haftanın geri kalanında ABD’de öncü büyüme verisi ve Euro Bölgesi’nde ise enflasyon verisi izlenecek.



İndir

2014- 42.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Riskten kaçış eğiliminin etkili olduğu global piyasalarda geçtiğimiz hafta oldukça dalgalı bir seyir izlendi. Hafta genelinde küresel büyümeye dair endişeler devam etti. Hafta başında Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan ticaret fazlası rakamı, ülke ekonomisine ilişkin durumun olumlu seyrettiğine dair umutları yeşertse de ardından gelen ve Ocak 2010’dan bu yana en düşük seviyede açıklanan enflasyon verisi ülke ekonomisindeki talebin zayıf olduğu sinyalini verdi.

ABD tarafında ise makro veriler karışık seyir izledi. Hafta başında açıklanan veriler ABD piyasalarında satışlara neden olurken hafta sonuna doğru gelen güçlü veriler endekslere bir nebze de olsa toparlanma imkanı sağladı. Ancak yine de 3 büyük endeks hafta başındaki kayıplarını telafi edemedi. S&P 500 endeksi haftayı %2,3 düşüşle kapatarak yılın tüm kazancını geri verdi.

Avrupa ekonomisinin resessyona gireceği endişesi ise Avrupa piyasalarında aşağı yönlü keskin hareketlere neden oldu. Almanya’da açıklanan ZEW endeksinin yaklaşık iki yıldır ilk kez eksi değeri alması satışları hızlandırdı. Alman Dax endeksi haftayı %7,3 düşüşle Ağustos 2013 seviyelerinden kapattı.

Çin’in Eylül ayı ticaret performansının yanı sıra, bakır ithalatının da Eylül’de %15 artış göstermesi hafta başında LME bakırı desteklemiş ve 6825$/t’a yükselmesini sağlamıştı. Ancak zayıf Çin ve ABD verilerinin global ekonomiye ve dolayısıyla metal talebine dair endişeleri arttırması ile LME bakır Çarşamba günü %2,6 ile 6 ay içerisindeki en büyük günlük kaybı yaşadı. Cuma günü 6530$/t ile 6 ayın en düşük seviyesini gören LME bakır, haftayı da %1,13 kayıpla kapattı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde ise Avrupa hisse senetleri satış baskısı altında kalmaya devam ederken ABD endeksleri primli, LME bakır ise yatay-ekside kapandı. Piyasada bugün Çin’de açıklanan 3. çeyrek büyüme verisi izlendi. Çin ekonomisindeki büyüme %7,3 ile 2008 global finansal krizinden bu yana en düşük seviyede açıklandı. Zayıf veri Çin’in teşvik tedbirlerini arttıracağı beklentisini oluşturdu. LME bakır beklentilerden bulduğu destekle bugün 6682$/t seviyesine yükseldi. Haftanın geri kalanının en önemli gündem maddesi ise yarın ABD’de açıklanacak enflasyon verisi. Fed’in bir süredir temel gösterge olarak istihdam verisini bırakıp enflasyona yönelmesi verinin önemini arttırdı. Piyasada enflasyonda düşüşe bağlı olarak Fed’in tahvil alım desteğini şu an için korumak isteyebileceği; küresel büyümedeki yavaşlama nedeniyle faiz artırımı tarihini erteleyebileceği konuşuluyor.

 



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008