Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2021-15.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta ABD'de 10 yıllık hazine tahvillerinin getirilerinin gerilemesiyle birlikte ekonomik büyümeye odaklı ve teknoloji şirketlerine olan yatırımcı ilgisinin yeniden canlanması ile başladı.

Fed başkanı Jerome Powell, Amerikan ekonomisinin çok daha hızlı büyümeye başlayacağını ve istihdamın hızlanmasını beklediklerini belirterek, ekonominin "dönüm noktasında" olduğunu ifade etti. ABD ekonomisinin hala tehlike olup olmadığına dair bir soru üzerine Powell, "Şu anda gördüğümüz şey, gerçekten dönüm noktasında görünen bir ekonomi." yanıtını verdi.

Aynı zamanda, yüksek hükümet harcamaları ve merkez bankası teşvikinin enflasyon üzerindeki etkileri yatırımcılar tarafından yakından takip edildi. ABD'de tüketici fiyatları artan koronavirüs aşılaması ve mali canlandırma paketine bağlı olarak ekonominin büyük bir bölümünün daha yeniden açılmasıyla Mart ayında %0.6 ile son 8.5 yıldaki en büyük artışını kaydetti.

ABD’de açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklenti altında kalması ve perakende satışlar ile imalat endeksinin başarılı aşılanma süreci ardından ekonomide hızlı şekilde toparlanmanın görüldüğünü desteklemesi bölge endekslerinde yükselişi destekledi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden alınan verilere göre, ABD'de uygulandığı bildirilen günlük aşı sayısı Perşembe günü dahil olmak üzere dokuz gündür 3 milyonun üzerinde tutuldu.

Gelişmeler ışığında ABD endeksleri ise haftalık bazda Dow Jones %1.18, S&P 500 %1.37, Nasdaq %1.09 primli kapanış gerçekleştirdi.

Ekonomik veri tarafında Avrupa Bölgesi Şubat ayı perakende satış verisi beklentinin üstünde %3 açıklanırken, Şubat ayı sanayi üretimi aylık bazda %1.3 gerileme beklentisi karşısında %1 gerileme olarak açıklandı.

ABD’de ise perakende satışlar Mart ayında %9.8 ile Mayıs 2020'den beri görülen en büyük artışı kaydederken, bu artış ile satışlar salgın öncesi seviyesinin %17.1 üzerine yükselerek rekor kırdı. Mart ayında sanayi üretimi aylık bazda %1.4 ile %2.5 tahmininin altında kalırken, aynı dönemde kapasite kullanımı ise %74.4 oldu.

Çin'in ihracatı ise Mart ayında bir önceki yılın aynı döneminde %30.6 artış kaydederken, ithalat %38.1 yükseldi. Çin ekonomisi ilk çeyrekte geçen yıla göre %18.3 büyüme ile az da olsa beklentilerin altında kalsa da perakende satışlarda geçtiğimiz ay ciddi artış yaşandı.

Dolar ABD tahvil getirilerinin geçen ay gördüğü seviyelerden gerilemesiyle, yatırımcılar faizlerin var olan düşük seviyelerde bir süre daha kalacağı sözlerini kabulleniyor gözüküyorlar. Fed yetkililerinden art arda gelen faizlerin düşük seviyelerde tutulacağı yönündeki açıklamaların ABD Hazine tahvil getirilerini düşürmekte etkili olduğu görülürken, Jerome Powell, Fed'in faiz artırmadan önce aylık tahvil alımlarını azaltacağını ifade etti.

Dolar endeksi haftalık bazda %0.66 değer kaybederken euro dolar karşısında %0.73, sterlin ise %0.89 değer kazandı.

Petrol fiyatları haftalık bazda Çin ithalatındaki artış ve Ortadoğu'daki tırmanan gerilim ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol talebi tahminlerini yükseltmesiyle yükseldi. Haftalık bazda brent petrol %6.07, Amerikan petrolü ise %6.42 olmak üzere değer kazandı.

Altın fiyatları dolar ve ABD Hazine tahvillerindeki gerilemeden güç bularak haftayı %1.91 primli olarak $1.776 seviyesinden kapattı.

LME bakır ise haftaya Çin’in artan küresel emtia fiyatları nedeniyle işletmelerin maliyet baskısını hafifletmek için hammaddelerin piyasa düzenlemelerine ihtiyacı olduğunu vurgulaması ile düşüşle başladı. Sonrasında fiyatlardaki düşüşle gelen tepki alımları ve dolardaki değer kaybı ile desteklenerek yükselişle kapandı.

Artan LME stokları ise fiyatları baskılayan unsur olarak dikkat çekti. LME bakır stokları Salı günü 05 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyesi olan 172.025 seviyesine yükselse de sonrasında hafif geriledi.

Haftanın son işlem günü fiyatlarda düşüş görülse de, haftalık bazda LME bakır %2.83 kazanç ile $9.182 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Ekonomik veri akışının zayıf olduğu yeni haftanın ilk gününde, ABD ve Avrupa endekslerinde satıcılı bir seyir hakim oldu. ABD tarafında geçtiğimiz hafta görülen tarihi zirvelerin ardından, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0.36, %0.53 ve %0.98 oranlarında değer kaybetti.

Wall Street endeksleri, geçen hafta gördüğü rekor seviyelerden gerilerken, elektrikli otomobil üreticisi Tesla Inc'in hisseleri sert düşüş kaydetti. Sürücü koltuğunda kimsenin oturmadığından şüphelenilen bir Tesla otomobilin Cumartesi günü iki kişinin hayatını kaybettiği bir kazaya karışmasının ardından Tesla hisseleri %3.4 düşüş kaydetti.

ABD başkanı Joe Biden, Kongre'nin Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleriyle ikinci altyapı toplantısını gerçekleştirdi. Yasa yapıcılar ise 2 milyar dolar değerindeki paketin büyüklüğünde henüz anlaşabilmiş değil.

Dolar başlıca para birimleri karşısında altı haftanın dip seviyesine yakın seyrederken, euro aşılamaya yönelik umutların etkisiyle yükseldi. Dolar endeksi dün günü %0.53 kayıpla sonlandırırken bugün 91.130 seviyesinde yatay artı.

Dolar karşısında dün altı haftanın en yüksek seviyesinde bulunan euro ise dünkü %0.42’lik primin ardından 1.2044 seviyesinde yatay artı. Bazı analistlerin verdiği bilgiye göre Avrupa Birliği'nin BioNTech ve Pfizer'den ek 100 milyon doz aşı daha alacağını açıklaması da euroya destek verdi. Sterlin dün %1.11 değer kazanarak günlük bazda bu yılın en yüksek ikinci kazanımını kaydetti, bugün ise 1.3958 seviyesinde %0.18 kayıpla işlem görüyor.

Altın fiyatları ABD hazine tahvil getirilerinin toparlanmasıyla geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yedi haftanın zirvesini gördükten sonra gerileyerek günü %0.39 kayıpla kapatmasının ardından $1.771 seviyesinde hafif primli.

LME bakır ise dün küresel risk iştahındaki artış ve dolardaki değer kaybından destek bularak yükselerek günü %1.52 primli olarak $9.322 seviyesinden sonlandırdı. LME bakır bu sabah 25 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyesi olan $9.483 seviyesini test etmesinin ardından %1.05 primli olarak $9.420 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

2021-14.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta küresel hisse senedi piyasalarının, ABD'de tarım dışı istihdamdaki artışın ardından bir buçuk ayın en yüksek seviyesine çıkması ile ABD tahvilleri Fed'in faizleri beklentilerden daha erken yükseltebileceği endişeleriyle baskı altında kalması ile başladı.

Ancak ABD’de güçlü tarımdışı istihdam verisinden sonra, Mart ayı ISM hizmetler endeksi verisi sonucunda toparlanmanın ivme kazandığı düşüncesi ABD endekslerini yukarı taşıdı.

ABD vatandaşlarında beklentiyi aşan aşılama hızı ve devam eden mali yardımlarda endeksleri destekleyen diğer etkenlerden oldu.

İşlemcilerin Fed'in para politikasını taahhüt ettiği tarihten daha erken sıkılaştıracağını öngörerek aldıkları pozisyonları azaltmalarına paralel olarak ABD'nin tahvil getirileri de geriledi.

ABD tarafında gelen olumlu ekonomik göstergeler ve artan aşılanma aktivitesi pozitif fiyatlamaya destek olurken enflasyon beklentileri çerçevesinde ABD 10 yıllık getirilerinde yaşanan hareketlenme endeksleri etkileyebiliyor. Merkez bankalarının destekleri ve ekonomi teşvik paketleri ise iyimser hava yaratırken endekslerin zirve yapmasına yol açıyor.

Fed'in yayınladığı para politikası toplantısının tutanaklarına göre, üyeler ekonominin hala hedefin çok gerisinde olduğunu düşünüyor ve aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımlarını sona erdirmek için acele etmiyorlar. Fed başkanı Powell’ın Fed’in güvercin duruşunu devam ettirdiğini belli eden açıklamalarda bulundu. Geçici olmasını bekledikleri enflasyon ile savaşacak gerekli araçları olduğunu vurgulayan Powell, ekonomik toparlanmanın da değişken olduğunun ve henüz tamamlanmadığının da altını çizdi. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, merkez bankası faiz oranlarını ayarlamadan önce fiyat istikrarı ve istihdam hedeflerine ulaşıp ulaşılmadığına dair kanıtlar aradığını söyledi.

ABD endeksleri ise haftalık bazda Dow Jones %1.95, S&P 500 %2.71, Nasdaq %3.12 primli kapanış gerçekleştirdi. Avrupa tarafında virüsün tekrar yayılıyor olması ve Astra Zeneca aşısının güvenlik endişesi yaratması endeksleri baskı altına aldı.

Ekonomik veri açıklamalarında ise ABD Mart ayı son revize Markit hizmet PMI verisi beklentinin hafif üstünde 60.4, Şubat ayı fabrika siparişleri beklenti olan -%0.5’in altında -%0.8  ve Şubat ayı son revize dayanıklı mal siparişleri beklentinin hafif altında -%1.2 olarak gerçekleşti. Ticari Denge 71.1 milyar dolar açık verirken, haftalık işsizlik başvuruları 680 bin kişi artış beklentisinin üzerinde 744 bin kişi artış olarak açıklandı, bir önceki haftanın verisinde de 19 bin kişilik bir artış yapıldığı görüldü. Mart ayı ÜFE verisi beklenti olan %0.5’in üstünde %1 olarak açıklandı.

Çin’de ise Mart ayında ÜFE beklentilerin üzerinde %4.4 olarak, TÜFE ise %0.4 olarak açıklandı. Üretici fiyatlarının, emtia maliyetlerinin artmasıyla birlikte yükselmesi ise istikrarlı enflasyon arayan politika yapıcılar için endişe verici ve riskleri arttırıcı bir işaret olarak algılandı.

IMF ise ABD'deki son mali teşvik paketi ve dünya çapında aşıların yaygınlaştırılması ile birlikte, dünya ekonomisinin 2021 yılında% 6 büyümesini bekliyor.  Ocak ayında ise kurum tarafından bu rakam %5.5 olarak paylaşılmıştı.

Dolar endeksi Dolar, ABD Hazine tahvillerinin getirilerinde yaşanan düşüş ile son iki buçuk haftanın en düşük seviyelerine gerilerken, haftalık bazda %0.92 değer kaybetti. Euro ise dolardaki kayıpla beraber haftayı %1.14 primli sonlandırırken, sterlinde %0.87 değer kaybı görüldü.

Petrol fiyatları, ABD'de yakıt stoklarındaki beklenmeyen artış ve salgının talebi olumsuz etkileyeceği endişeleri ile haftalık bazda gerileme gösterdi. Haftalık bazda brent petrol %2.94, Amerikan petrolü ise %3.47 olmak üzere değer kaybetti.

Altın ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşün etkisiyle haftalık bazda %0.82 primlenerek $1.743 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

LME bakır ise 2 günlük tatilin ardından haftaya $8.925 seviyesinden başlangıç yaparken Şili’nin koronavirüs önlemleri kapsamında sınırlarını seyahatlere kapatma kararı alması ile $9.104 seviyesini test etti. LME bakır diğer yandan dolardaki kayıpla desteklenirken, Çin verileri ve artan stok miktarları ile baskılansa da haftayı %1.41 primli olarak $8.929 seviyesinden sonlandırdı.

ABD ekonomisinde toparlanma hız kazanırken, Avrupa ve Güney Amerika'nın bazı kısımları, artan vakalar ve sorunlu aşılama uygulamaları ile karşı karşıya kalıyor. ABD endeksleri haftanın ilk iş gününde değer kaybederek günü sonlandırdılar. Dow Jones endeksi %0.16 ve Nasdaq %0.36 değer kaybederken S&P500 endeksi yatay kapanış gerçekleştirdi. Avrupa endeksleri ise dün günü %0.13-%0.39 aralığında değer kaybı ile sonlandırdı.

ABD'nin bilanço sezonunun başlangıcında döngüsel ve küçük sermayeli hisse senetlerine yönelik ilginin azalmaya başlaması ekonomik toparlanma konusunda endişelere yol açıyor.

Aynı zamanda, yüksek hükümet harcamaları ve merkez bankası teşvikinin enflasyon üzerindeki etkileri yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Ekonomik veri tarafında dün Avrupa Bölgesi Şubat ayı perakende satış verisi beklentinin üstünde %3 açıklanarak dikkat çekti.

Çin'in ihracatı ise Mart ayında bir önceki yılın aynı döneminde %30.6 artış kaydederken, ithalat %38.1 yükseldi.

Dolar ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşük seyrin etkisiyle başlıca para birimleri karşısında üç haftanın dip seviyesine yakın seyrederken, işlemciler ABD enflasyon verisini bekliyorlar. Dün günü yatay eksi kapatan dolar endeksi hafif primle 92.232 seviyesinde, eur/usd ise 1.1889 ile %0.18 kayıplı.

Petrol fiyatları, Çin'in ithalatındaki artış ve Ortadoğu'daki tırmanan gerilimin etkisiyle yükseldi.

Ortadoğu'da gerilim Husilerin Suudi Aramco'nun petrol tesislerine füze saldırısı düzenlemesinin ardından tırmandı.

Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde, %0.24 kayıpla $1.728 seviyesinden işlem görüyor.

LME bakır dün Çin'in potansiyel enflasyonu önlemek adına, emtia fiyatlarının piyasa düzenlemelerine ihtiyacı olduğunu ifade etmesi ile günü %0.64 kayıpla $8.872 seviyesinden sonlandırdı. LME bakır bugün ise gelen tepki alımları ile toparlanarak %0.33 primle $8.901 seviyesinde işlem görürken, artan stoklar ve güçlü sezonunda Çin'de beklenenden daha zayıf bir talep fiyatları baskılayan unsurlar olarak öne çıkıyor.



İndir

2021-13.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Uluslararası hisse senedi piyasaları Mart’ın son haftasına karışık bir seyirle başladı. Önceki Cuma günü yaşanan yüklü ve büyük ölçekli blok satışlar ve ABD’de önceki haftaya oranla %10 artış gösteren vaka sayıları piyasaları tedirgin etti.

Wall Street, temerrüde düşen bir hedge fon konusundaki gelişmelerin tüm bankacılık sektörüne yayılabileceğiyle ilgili endişelerle başta bankacılık hisseleri olmak üzere tüm borsanın seans başında yaşadığı gerilemeyi azaltarak günü kapattı. Konuya yakın kaynaklara göre, Japon Nomura ve İsviçreli Credit Suisse bankaları, ABD'li Archegos Capital adlı bir hedge fonun yüklü hisse satışı yapmasının ardından büyük zararlar açıklayacakları uyarısında bulundular.

Diğer yandan 1.9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketinin ardından ABD Başkanı Joe Biden dün ülkenin eskiyen otoyol ve toplu taşıma sistemini onaracak 2.3 trilyon dolarlık altyapı programının ilk bölümünü açıkladı. Biden'ın altyapı programının elektrikli araçlara 174 milyar dolarlık yatırım yapılmasını da içeriyor.

Avrupa’da aşılama sürecine ilişkin belirsizlik devam ederken Amerika’da aşılamanın sorunsuz ve hızlı şekilde sürmesi ekonomik verilere yansımaya başladı.

Nisan ayının ilk işlem gününde ise ISM imalat endeksi verilerinin desteği ile ABD hisse senedi piyasaları oldukça kuvvetli bir performansı geride bıraktı ve haftalık bazda Dow Jones %0.24, S&P 500 %1.14, Nasdaq %2.60 primli kapanış gerçekleştirdi.

Ekonomik veri tarafında ise Avrupa Bölgesi Mart ayı öncü tüketici enflasyonu beklentinin hafif altında %1.1 olarak açıklanırken, Çin’de NBS imalat PMI verisi 51 beklentisinin üzerinde 51.9 olarak açıklandı.

ABD tarafında ise tarım dışı istihdam verisi Mart'ta 916 bin arttı ve 7 ayın en yüksek artışına işaret etti. İstihdam Şubat 2020'de gördüğü zirvenin 8.4 milyon altında kalırken, toparlanmanın ivme kazanması, pandeminin istihdamda yarattığı tüm tahribatın gelecek yılın sonuna kadar telafi edileceğine dair umutları artırdı.

Haftalık bazda işsizlik başvuruları 675 bin seviyesinde yer alan beklentilerin üzerinde 719 bin olarak duyruldu, aylık bazda ISM imalat endeksi ise tahminlerin oldukça üzerinde 64.7 olarak açıklandı.

Petrol fiyatları, Süveyş Kanalı'nı tıkayan geminin kurtarılıp gemi trafiğinin normale döndürülmesi ve petrol üretim kısıtlamalarının uzatılmasının gündemde olduğu haftayı, haftalık bazda brent petrol %0.45, Amerikan petrolü %0.79 olmak üzere hafif primli kapattı.

Altın fiyatları, dolardaki ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki artışla hafta başında zayıf seyrederken 2.3 trilyon dolarlık altyapı programının açıklanmasından sonra değer kazanarak haftayı %0.18 kayıpla sonlandırdı.

LME bakır fiyatları ise dolardaki güçlü seyir ve stok miktarlarındaki artışın baskısı altında kalarak haftalık bazda %1.62 kayıpla $8.805 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

ABD tarafında Cuma günkü güçlü tarım dışı istihdam verisinden sonra, dün de ABD Mart ayı ISM hizmetler endeksi verisi sonucunda toparlanmanın ivme kazandığı düşüncesi ABD endekslerini yukarı taşıdı. ABD vatandaşlarında beklentiyi aşan aşılama hızı ve devam eden mali yardımlarda endeksleri destekleyen diğer etkenlerden oldu.

Dow Jones endeksi %1.1, S&P500 %1.4 ve Nasdaq %1.7 oranında primlenerek haftanın ilk iş gününü sonlandırdılar.

Avrupa endekslerinde tatil devam ederken İngiltere Başbakanı Johnson tarafından açıklanacak tatil için yeşil liste haberi ve Çin’de yer alan çevre kuralları çerçevesinde ceza ödememek için Tesla’dan yeşil kredi almak zorunda kalan Volkswagen dikkat çekti.

Ekonomik takvimin zayıf olduğu haftanın ilk iş gününde ABD Mart ayı son revize Markit hizmet PMI verisi beklentinin hafif üstünde 60.4 olarak açıklandı.

Dolar, ABD ekonomisindeki güçlü toparlanma işaretlerine rağmen ABD Hazine tahvil getirilerinin yakın zamanda ulaştığı zirveden düşüşüne paralel olarak diğer para büyük para birimlerinin oluşturduğu sepet kur karşısında yaklaşık iki haftanın dip seviyesine geriledi. Dün günü %0.46 kayıpla sonlandıran dolar endeksi bugün %0.52 kayıpla 92.538 seviyesinde.

Euro dolar karşısında %0.16 primli olarak 1.1830, sterlin ise %0.42 kayıpla 1.3840 seviyelerinde.

Petrol fiyatları, dolardaki düşüşün ham petrolü alıcılar için daha cazip kılmasıyla yükselerek dünkü %4'ten fazla olan kayıplarını azalttı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %1.56 prim ile $63.13 seviyesinde. ABD hafif ham petrolü ise %1.84 primle $60.03 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları, doların ve ABD Hazine tahvil getirilerinin düşmesiyle yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dünkü yatay kapanışının ardından %0.59 primli olarak $1.738 seviyesinden işlem görüyor.

Uzun tatilin ardından bugün yeniden işlem görmeye başlayan LME bakır $8.925 seviyesinden açıldıktan hemen sonra sert alımlarla karşılaştı. Şili’de sınırların kapandığı (seyahatler için) haberinin yanı sıra ABD tarafından gelen güçlü ekonomik veriler ve zayıf doların desteği ile $9.104 seviyesine  kadar yükseldi. LME bakır %2.56 primle $9.030 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.



İndir

2021-12.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta ABD 10 yıllık hazine getirilerinin 1.70 seviyesinin altına düşmesi ile birlikte endekslerdeki rahatlama ile başladı. Politika yapıcıların güven verici yorumlarına rağmen, ekonomik iyileşmenin enflasyonu artırabileceğine dair endişeler artış gösterse de aşılamalar sonucunda beklenilenden hızlı büyümenin kurumsal karları artıracağına inanılması endeksleri destekledi.

Ayrıca açıklanan öncü PMI verileri Almanya ve Avrupa bölgesinde sanayi sektörünün Mart ayında hızlı şekilde toparlanma kaydettiğini gösterdi.

FED Başkanı Powell’ın ve Hazine bakanı Yellen’in 2 gün süren kongre konuşmalarından ülkenin ekonomik durumu ve özellikle bono getirileri üzerine gelebilecek görüşler yakından takip edildi. Janet Yellen, altyapı projelerini ve diğer kamu yatırımlarını fonlamak için vergileri artırmak durumunda kalınabileceğini söyledi. Yellen'ın açıklamalarının ardından ABD Hazine tahvillerinin getirileri geriledi. Bir önceki yıla göre ekonomik koşulların çok daha iyi olmasına rağmen tam bir düzelmeden de uzak olunduğu açıklaması piyasayı kararsız bıraktı.

ABD ve aralarında Avrupa Birliği'nin de bulunduğu diğer ülkeler, Pazartesi günü Sincan insan hakları ihlalleri nedeniyle Çinli yetkililere yaptırım getirirken, Pekin de Avrupalı parlamenterlere, diplomatlara, enstitülere ve ailelere karşı cezai tedbirlerle karşılık verdi.

Avrupa'da üçüncü dalga koronavirüsün vakalarının yarattığı endişeler, ABD'de vergilerin artırılma ihtimali ve Batı ile Çin arasında ilişkilerin gerilmesi risk iştahını zayıflattı.

Hafta sonuna doğru ABD Başkan’ı Biden’ın başkanlığının ilk 100 günü için koyduğu 100 milyon dozluk aşı hedefine ulaşmasından sonra, yeni hedefi 200 milyon doza çıkarması, piyasalara moral verdi.

Haftalık bazda Dow Jones %1.36, S&P 500 %1.57 primli sonlanırken, Nasdaq’ta %0.58 değer kaybı görüldü.

Almanya’da Mart ayı öncü verilerine göre imalat PMI endeksi 66.6 ile 60.5 beklentisinin üzerinde gerçekleşti ve önceki döneme kıyasla yükseliş kaydetti. İngiltere’de imalat PMI verisi 57.9’a yükselirken, Euro Bölgesi genelinde endeks 62.4 puan değerini aldı.

ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişleri Şubat ayında %1.1 oranında gerileyerek %0.5 artış beklentisinin altında kaldı. Mart ayında imalat PMI endeksi 59 puan olurken, hizmet sektörü endeksi 60 puan değerini aldı.

Haftalık işsizlik başvuruları 730 bin beklentisine karşılık, 684 bin seviyesinde açıklandı, bir önceki veride ise 11bin yukarı yönlü revizyon yapıldı.

Dolar endeksi ABD'de ekonomik verilerinin toparlanmasına yönelik iyimserlik, koronavirüs aşılaması ve Hazine tahvil getirilerindeki artışın desteğiyle haftayı %0.92 primli sonlandırdı.

Aynı zamanda dolar endeksi Perşembe günü ise 92.917 seviyesine kadar yükselerek Kasım ayından beri en yüksek seviyesini test etmiş oldu. Dolar karşısında euro %0.90, sterlin ise %0.58 değer kaybetti.

Petrol fiyatları virüs kısıtlamalarının ve Avrupa'da aşılamanın yavaş yapılmasının yakıt talebinde toparlanmayı yavaşlatacağı endişeleri ile değer kaybederken, Süveyş Kanalı'nda Salı günü karaya oturan konteyner gemisini trafiği kapatması ile desteklendi. Dünyanın en büyük konteyner gemilerinden biri olan Ever Givenı olduğu yerden geç de olsa kurtarıldı ancak kanalda trafiğin yeniden ne zaman başlayacağı hala belirsizliğini koruyor. Küresel ticaretin yaklaşık %12'sini karşılayan kanalı temizlemenin haftalar alabileceğinden korkuluyor. Brent petrol haftalık bazda yatay kanış gerçekleştirirken, Amerikan ham petrolü %0.73 değer kaybetti.

LME bakır ise geride bıraktığımız hafta olumlu ABD işgücü verileri, küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserlik ve aşılama planlarının beklenenden daha hızlı ilerlemesi ile desteklendi. Ancak dolardaki güçlü seyir, Çin-Batı gerilimi, Avrupa’da artış gösteren koronavirüs vakalarının fiyatlar üzerindeki baskısı ile haftayı %1.28 kaybederek $8.950 seviyesinden sonlandırdı.

Uluslararası hisse senedi piyasaları Mart’ın son haftasına karışık bir seyirler başladı. Cuma günü yaşanan yüklü ve büyük ölçekli blok satışlar ise piyasaları tedirgin etti.

ABD’de Dow Jones %0.30 primli kapanırken, S&P 500 %0.09, Nasdaq ise  %0.60 kayıpla kapanış gerçekleştirdi.

Avrupa endeksleri İngiltere ve İspanya’nın yatay eksi performansı dışında artı alanda kapandı.

Aşılamaların ABD’de 3 hafta içerisinde yetişkinlerin %90’ını kapsayacağı açıklamasına rağmen ABD’de geçen haftaya oranla %10 artış gösteren vaka sayıları piyasaları tedirgin etti.

ABD Hazine tahvil getirileri ise enflasyonun artacağı endişesiyle yükseldi.

Wall Street, temerrüde düşen bir hedge fon konusundaki gelişmelerin tüm bankacılık sektörüne yayılabileceğiyle ilgili endişelerle başta bankacılık hisseleri olmak üzere tüm borsanın seans başında yaşadığı gerilemeyi azaltarak günü kapattı.  Japon Nomura ve İsviçreli Credit Suisse bankaları, ABD'li Archegos Capital adlı bir hedge fonun yüklü hisse satışı yapmasının ardından büyük zararlar açıklayacaklarına dair uyarıda bulundular.

Dolar, artan ABD tahvil getirilerine paralel olarak kazanımlarını koruyor.

Dolar ayrıca Archegos Capital iflasının borsanın geneline yayılmasından endişe eden yatırımcıların dolara yönelmeleriyle de destek buldu. Dolar endeksi dün %0.19 değer kazanırken bugün 05 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyesi olan 93.354 seviyesine kadar yükseldikten sonra %0.41 primli olarak 93.321 seviyesinde.

Euro ve sterlin ise dolar karşısında dün günü sırasıyla %0.29 ve %0.20 kayıplarla sonlandırdı. Bugün ise dolar karşısında euro 1.1716 seviyesinde %0.37, sterlin ise 1.3714 seviyesinde %0.33 kayıpla işlem görmekte.

Petrol fiyatları, Süveyş Kanalı'nı tıkayan geminin kurtarılıp gemi trafiğinin normale döndürülmesi ve petrol üretim kısıtlamalarının uzatılmasının gündemde olduğu bu haftaki OPEC+ toplantısına dikkatlerin çevrilmesiyle yükseldi. OPEC+, fiyatları desteklemek için günlük olarak petrolün piyasaya satılmasını engelleyen arz kısıtlamalarını sürdürüp sürdürmeyeceğine karar verecek. Kaynaklara göre, Suudi Arabistan OPEC+ grubunun üretimindeki kesintileri Mayıs ya da Haziran'a kadar uzatılmasını desteklemeye hazır bulunuyor. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.48 düşüşle $64.65, ABD hafif ham petrolü %0.49 düşüşle $61.26 seviyesinde.

Altın fiyatları, dolardaki ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki artışla geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dünkü %1.15 kaybının ardından %1.59 kayıpla $1.685 seviyesinde.

Dün günü %0.79 kayıpla kapatan LME bakır, güçlü doların ve stoklara yüksek miktarda giriş olmasının yanı sıra piyasalar genelindeki satış baskısının da etkisi ile bugün $8.755 seviyesine kadar gerilemesinin ardından $8.800 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.



İndir

2021-11.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

ABD endeksleri geride bıraktığımız haftaya FED toplantısı öncesi ve $1.9 trilyonluk destek paketi ile birlikte olumlu açıklamalar beklentileri ile pozitif başlangıç gerçekleştirdi. Kısıtlamaların azaltılması ile birlikte aşılamaların ABD tarafında hızlı bir şekilde devam etmesi de endeksleri destekledi.

Diğer yandan hafta başında bir ABD istihbarat raporuna göre, hem Rusya hem de İran, Joe Biden ve Donald Trump arasındaki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmak için operasyonlar düzenledi.

Fed ise yükselen enflasyon endişelerine rağmen en azından 2023'e kadar sıfıra yakın faiz oranlarını projelendirmeye devam edeceğini açıkladı. Fed Başkanı Jerome Powell bu yıl %2.4 seviyesine yükselerek bankanın %2 olan hedefini aşacağı tahmin edilen enflasyondaki artışı geçici olarak değerlendirirken bu durumun bankanın faiz oranlarında artışa gitmesine neden olmayacağını söyledi.

Mali destek paketi kapsamında ise yaklaşık 90 milyon Amerikalı $1.400 tutarındaki çeklere erişim sağladı. Hazine Bakanlığı ödemeyi alan kişilerin toplam $242 milyarı aşan ilk ödeme dalgasının bir parçası olduğunu duyurdu.

Fed toplantısı sonrası %1.75 seviyelerine çıkan ABD 10 yıllık getirilerinin gerilemesi ile birlikte haftanın son gününde endeksler kayıplarının bir kısmını geri aldı. 10 yıllık Hazine gösterge tahvilinin getirisi, Federal Rezerv'in büyük bankalar için sermaye kesintisinin sona ermesine izin vermesi sonrasında yükselmesine karşın Cuma günü gerilemeye başladı.

ABD endeksleri ise haftalık bazda Dow Jones %0.46, S&P 500 %0.77 ve Nasdaq %0.79 oranında değer kayıpları ile haftayı sonlandırdı.

Avrupa tarafında ise AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşıya yönelik gelişmeler öne çıkmaya devam ediyor. İsveç ve Letonya, aşının dağıtımını durdurduklarını duyurdular ve bu kararı AB bölgesinde alan toplam ülke sayısı 13’e yükseldi.

Avrupa sağlık düzenleme kurumu ise, AstraZeneca aşısının, ilişkili hastaneye yatma ve ölüm riskiyle birlikte Covid-19'u önlemedeki faydalarının, yan etki risklerinden daha ağır bastığının altını çizerken, açıklama sonrası İtalya ve Fransa tekrardan kullanıma başladı.

Ekonomik veri tarafında ise ABD tarafından paylaşılan Şubat ayı perakende satışları ve endüstriyel üretim rakamları beklentilerin altında kaldı ve sırasıyla %3 ve %2.2 oranlarında daraldığı gözlendi.

Diğer önemli gelişmeler arasında 2021 büyüme beklentisinin 4.2%'den 6.5%'e revize edilmiş olması ve 2023 yılına kadar en az 1 faiz artışı bekleyen üye sayısının 7’ye yükselmiş olması yer aldı. Büyüme tahminini %6.5 olarak revize edildi ancak bu büyüme rakamına ulaşılırsa ABD ekonomisi 1984'ten bu yana bir yıl içerisinde ilk kez bu kadar hızlı büyümüş olacak.

Haftalık bazda açıkladığı işsizlik başvuruları bir önceki verinin ve tahminlerin üzerinde 770 bin olarak geriledi.

AB Şubat ayı son revize TÜFE verisi beklentiye paralel %0.9 olarak açıklanırken, İngiltere Merkez bankasının faiz kararı beklentilere paralel gerçekleşti ve bir değişiklikte bulunmadı.

Dolar endeksi ise tahvillerdeki yükselişe paralel olarak haftayı %0.26 kazanımla 91.919 seviyesinden sonlandırdı. Dolar karşısında euro haftalık bazda %0.41 değer kaybederken, sterlindeki kayıp %0.39 olarak gerçekleşti.

Petrol fiyatları, Avrupa'da artan koronavirüs vakalarının yeniden tecrit önlemleri getirileceği endişeleri ve ABD'nin petrol stoklarında yaşanan artış ile beraber %6’nın üzerinde değer kaybı yaşadı. Brent petrol haftalık bazda %6.78 değer kaybederken Amerikan ham petrolü %6.39 geriledi.

Altın fiyatları ABD’de enflasyonun yükselmesi ihtimali ile haftayı %1.06 primle $1.745 seviyesinden sonlandırdı.

LME bakır fiyatlarında ise hafta başında Çin'de beklenenden daha güçlü gelen endüstriyel büyüme verisi ile desteklense de dolardaki artış ve Fed öncesi belirsizlik ile kar realizasyonuna gitmesi ile değer kaybı görüldü. Fed açıklamalarından destek bularak hafta başındaki kayıplarını toparlayan LME bakır fiyatları, ABD tahvillerindeki ve dolardaki güçlenme ile baskı altında kaldı. Artan talep ve kısıtlı arz beklentilerinin desteği ile Cuma günü desteklenen LME bakır yine de haftalık bazda %0.73 kayıpla $9.066 seviyesinden haftayı sonlandırdı.

Haftanın ilk işlem gününde ABD 10 yıllık hazine getirilerinin 1.70 seviyesinin altına düşmesi ile birlikte geçen haftaki Hazine satışından sonra endekslerde rahatlama görüldü. Politika yapıcıların güven verici yorumlarına rağmen, daha güçlü bir ekonomik iyileşmenin enflasyonu artırabileceğine dair endişeler artmaya devam ederken aşılamalar sonucunda beklenilenden hızlı büyümenin kurumsal karları artıracağına inanılması endeksleri destekliyor.

İlk iş gününde 30 günlük ortalama hacmin altında işlem gören ABD endekslerinde, Dow Jones endeksi %0.3, S&P500 endeksi %0.7 ve Nasdaq %1.2 oranın değerlenerek günü sonlandırdılar.

Avrupa endekslerinde ise İngiliz aşı üreticisi Astra Zeneca’nın ABD tarafında yürütülen deneylerinin sonuçlarının güvenli ve etkin olarak duyurulmasına karşın karışık seyretti.

Dolar endeksi tahvillerin gerilemesi ile birlikte %0.19 değer kaybettiği günün ardından bugün dünkü kaybını geri alarak %0.47 primli olarak 92.176 seviyesinde. Euro dolar karşısında %0.48 kayıpla 1.1873 seviyesinde.

Diğer bir önemli gelişme ise ABD ve aralarında Avrupa Birliği'nin de bulunduğu diğer ülkelerin, dün Sincan insan hakları ihlalleri nedeniyle Çinli yetkililere yaptırım getirmesi oldu. Pekin de Avrupalı parlamenterlere, diplomatlara, enstitülere ve ailelere karşı cezai tedbirlerle karşılık verdi.

Petrol fiyatlarında virüs kısıtlamalarının ve Avrupa'da aşılamanın yavaş yapılmasının yakıt talebinde toparlanmayı yavaşlatacağı endişeleri  devam ederken, fiyatlar %3’ten fazla geriledi.  Brent petrol %3.74 kayıpla $62.21, Amerikan petrolü ise %4.04 kayıpla $59.08 seviyelerinden işlem görüyor.

LME bakır ise dün günü %0.71 primle $9.130 seviyesinden sonlandırırken, bugün doların hala güçlü seyretmesi, Çin ile yaşanan gerginlik sebebi ile %1.29 kayıpla $9.013 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

2021-10.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta 1.9 trilyon dolarlık destek paketinin senatonun onayını almasının yarattığı olumlu havanın etkisi ile endekslerde toparlanmayla başladı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın koronavirüs mali destek paketinin ABD ekonomisindeki "çok güçlü" toparlanmayı desteklemek için yeterli kaynak sağlayacağını ve enflasyonla baş etmek için "yeterli araçların" olduğunu belirtti. Destek paketinin senatodan geçmesiyle ise 10 yıllık hazine kıymetleri getirilerinde düşüş, risk iştahında ise tekrar artışa yol açtı.

Hafta ortasından sonra ise tahvil getirilerindeki düşüşle beraber, ABD endeksleri beklentilere paralel gelen enflasyon ve beklenti altında gelen haftalık işsizlik başvurusu verileri ile desteklendi. Cuma günü ise Başkan Biden’ın imzaladığı yeni destek paketi kapsamında yollanacak 1.400 dolar tutarındaki çeklerin bu hafta sonu banka hesaplarına yatabileceği Beyaz Saray tarafından söylendi.

Haftalık bazda Dow Jones %4.07, S&P500 %2.64, Nasdaq ise %3.09 primli kapanış gerçekleştirdi.

Ekonomik veri tarafında Avrupa Bölgesi büyüme dördüncü çeyrek son revize verisi -%0.6 beklenirken -%0.7 olarak açıklandı.

Çin Şubat ayı ÜFE ve TÜFE enflasyon verileri ile başlanıldı. %0.3 gerilemesi beklenen TÜFE %0.2 gerilerken, %1.5 genişlemesi öngörülen TÜFE ise %1.7 olarak gerçekleşti.

ABD tarafında duyurulan aylık bazda TÜFE ise beklentilere paralel  %0.4 oranında duyuruldu.

Şubat ayı ÜFE verisinde de benzer bir seyir gözlendi ve tahminlere paralel %0.5 seviyesinde duyuruldu. Haftalık işsizlik başvuruları 712 bin ile 725 bin kişi beklentisinin altında gerçekleşirken, devam eden işsizlik başvuruları ise 4.14 milyon kişi olarak açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası ise piyasa beklentisi doğrultusunda karar alarak faiz değişikliği gerçekleştirmedi.

Dolar endeksi ABD verileri, destek paketi ve tahvil getirilerindeki düşüş ile birlikte haftayı %0.32 kayıpla sonlandırdı. Yine haftalık bazda euro dolar karşısında %0.29 değer kazanırken, sterlindeki kazanım %0.59 olarak gerçekleşti.

Petrol fiyatları büyük petrol üreticilerinin üretimi kısıtlamaları ve yılın ikinci yarısında petrol talebinin toparlanacağı konusundaki iyimserlikleri ile desteklense de Teksas'ta geçen ay görülen kar fırtınasının ardından ham petrol stoklarındaki artış  ile değer kaybı yaşadı.

Altın ABD enflasyon verisinin dolar ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişi durdurmasıyla haftayı %1.50 primli olarak $1.726 seviyesinden sonlandırdı.

LME bakır fiyatları ise Salı günü Çin'in kredi genişlemesini geri çekebileceğine dair olumsuz haber akışı ile değer kaybetse de haftalık bazda %1.73 değer kazanarak $9.132,50 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. LME bakır hafta boyunca ABD Senatosu'nun ekonomik canlandırma paketini onaylaması, Çin'in metal ithalatını artırması ve ihracatı rekor seviyeye ulaşması ve ABD’deki ekonomik veri iyimserliği ile desteklendi.

ABD endeksleri Çarşamba günü yapılacak FED toplantısı öncesi ve $1.9 trilyonluk destek paketi ile birlikte olumlu açıklamalar beklenmesi sayesinde haftanın ilk iş gününde pozitif olarak seyretti. Diğer yandan kısıtlamaların azaltılması ile birlikte aşılamaların ABD tarafında hızlı bir şekilde devam etmesi endeksleri desteklerken ABD 10 yıllık getirilerinin %1.60 seviyesinde olması yükselişleri sınırlandırıyor.

ABD’de Dow Jones %0.53, S&P500 %0.65 oranında değerlenirken Nasdaq %1.05 oranında primlenerek günü sonlandırdı.

Avrupa tarafında ise son olarak İrlanda’dan gelen Astra Zeneca’nın Covid-19 için ürettiği aşıları yan etkilerinden dolayı durdurma kararı sonrasında endeksler hafif değer kaybetti. Ancak İngiltere tarafından gelen şimdiye kadar yapılan 17 milyon doz aşıda böyle bir bulguya rastlanılmadığı açıklaması kayıpları sınırlı tuttu. Avrupa endeksleri günü %0.11-%0.28 aralığında kayıpla sonlandırdı.

Dolar, başlıca merkez bankalarının toplantıları öncesinde döviz piyasalarına temkinli tutum hakim olurken kazanımlarını korudu. Dolar endeksi dün %0.22 değer kazanırken bugün 91.704 seviyesinde %0.15 kayıpla işlem görüyor.

ABD'de aşılamanın hızlanmasının ve 1.9 trilyon dolar büyüklüğündeki yardım paketinin onaylanmasının ardından ekonominin hızlı büyüyeceği tahminlerine rağmen Fed'in gevşek para politikasında değişime gideceğine dair beklentiler azalıyor.

Euro dolar karşısında dün %0.20 kaybederken bugün ise 1.1949 seviyesinde %0.16 primli.

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının artması ve Almanya ile Fransa da dahil olmak üzere bazı ülkelerin koronavirüs aşılamasını durdurmayı istemesinin talep endişelerini tetiklemesiyle üçüncü günde kayıplarını artırarak düştü. Brent petrol %1.32 kayıpla $67.97, Amerikan petrolü ise %1.32 kayıpla $64.53 seviyelerinde.

Altın fiyatları yatırımcılar enflasyon ve tahvil getirilerine dair ipuçları için Fed toplantısını takip ederken $1.732 seviyesinde yatay.

LME bakır fiyatları ise dün Çin'de beklenenden daha güçlü gelen endüstriyel büyüme verisi ile desteklense de dolardaki artış ile baskılanarak günü %0.18 kayıpla $9.116 seviyesinden sonlandırdı. LME bakır bugün merkez bankası toplantıları öncesinde kar realizasyonunun da etkisi ile %1.77 gerileyerek $8.955 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

2021-09.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

ABD endeksleri geçtiğimiz haftaya alımlarla başladı ancak işlem hacimleri son bir ayın ortalamalarının altında kaldı. Hafta başında olumlu ISM açıklamaları, ekonomik toparlanma beklentilerini kuvvetlendirirken, piyasadaki risk iştahını arttırmıştı.

Ticari görüşmelerden sorumlu bakanlık tarafından yayınlanan bir raporda, Başkan Joe Biden yönetiminin Çin'in haksız ticaret uygulamalarıyla mücadele etmek için "mevcut tüm araçları" kullanacağını söyledi.

Diğer yandan Rusya, Salı günü geç saatlerde ABD tarafından uygulanan yeni yaptırımları reddetti ve Başkan Joe Biden ve yönetiminin hamlesinin düşmanca olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı dün gece yaptığı açıklamada, ikili ilişkileri daha da kötüleştiren adıma misilleme yapılabileceğini söyledi.

Ekonominin toparlanmaya başlaması ve ABD mali canlandırma paketi nedeniyle yatırımcıların enflasyon beklentilerinin artması sonrası, ABD istihdam verisi öncesinde ABD Hazinesi'nin 10 yıllık gösterge tahvil getirisi 1 yıllık zirvesi olan %1.625 seviyesine yükseldi.

Fed başkanı Powell, çevrimiçi bir etkinlikte, düzensiz piyasalardan "endişe duyacağını", ancak artan oynaklığı azaltmak için adımlar atmayacağını söyledi. Hazine getirilerindeki artış, şiddetli hisse senedi yükselişinin ardından artan hisse senedi değerlemelerine ilişkin korkuları tetikledi.

ABD Hazine tahvil getirilerinin yükselmesiyle ilgili yeniden oluşan kaygılar küresel hisse senedi piyasasında satışlara yol açtı ve ABD endekslerinde haftanın ilk ve son günlerinde değerlenmeler görülürken, geriye kalan günlerde ise sert satışlar görüldü.

ABD endeksleri haftanın son işlem gününde beklentilerin oldukça üzerinde gelen tarım dışı istihdam raporu ile primli kapanış gerçekleştirebildi. Haftalık bazda bakıldığında S&P 500 ve Dow Jones endeksleri %0.81 ve %1.82 ile artıya geçerken, Nasdaq haftalık bazda %2.06 değer kaybetti.

Ekonomik veri tarafında ABD Şubat ayı ISM imalat verisi 58.9 beklentisinin üzerinde, 60.8 seviyesinde açıklanırken, bileşik PMI’ı 59.9’dan 59.5’e revize edildi, ISM hizmet endeksi ise 58.7 seviyesinde bulunan tahminlerin altında 55.3 olarak açıklandı.

ABD Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi ise 200 bin seviyesinde yer alan beklentilerin oldukça üzerinde 379 bin olarak açıklanırken, aylık bazda işsizlik oranı ise bir önceki veri ve beklentilerin altında %6.2 olarak duyuruldu. Ocak ayı ticaret açığı ise beklentilerin üzerinde $68.2 milyar seviyesinde duyuruldu.

Euro bölgesi Şubat ayı hizmet PMI’ı 44.7’den yukarı yönlü 45.7 seviyesine revize edildi. Euro bölgesini kapsayan aylık bazda öncü enflasyon verisi ise beklentilere paralel %0.2 olarak gerçekleşti.

Dolar endeksi tahvillerdeki yükseliş ile birlikte yükselerek haftalık bazda %1.21 değer kazandı. Euro ve sterlin ise dolar karşısında haftayı %1.30 ve %0.65 kayıpla sonlandırdı.

Petrol fiyatları, OPEC+ grubunun Nisan'da da üretimi artırmama kararı almasıyla sert yükseldi. Brent petrol haftayı %4.88, ABD ham petrolü ise %7.46 primle sonlandırdı.

Altın fiyatları dolar ve tahvil getirilerinin yükselmesiyle geriledi ve geride bıraktığımız hafta %1.88 değer kaybetti.

LME bakır fiyatları sıkı arz ve artan talep beklentisiyle haftaya alıcılı başladı. Ancak Çarşamba ve Perşembe günü gelen olumsuz ABD verileri, tahvillerdeki artış ve azalan risk iştahının etkisi ile geriledi. Perşembe günü işlem bandı $562 olan LME bakır,%5.80 değer kaybının yanı sıra 19 Şubat’tan bu yana en düşük seviyesi olan $8.570 seviyesini test etti. LME bakır Cuma günü ise risk iştahındaki artış ile toparlanırken, haftayı %0.26 kayıpla $8.977 seviyesinden sonlandırdı.

Piyasalar yeni ABD’de 1.9 trilyon dolarlık destek paketinin senatonun onayını aldığı haberi ile başlad. Hedge Fonu yöneticisi David Tepper’in tahvil piyasasındaki keskin artışların muhtemelen sona erdiğini, dolayısıyla şu anda hisse senetleri için bir ayı piyasası içerisinde olduğumuzu söylemenin zor olduğunu söylemesinin ardından ABD hisse senedi piyasalarında toparlanma görüldü.

Dün Dow Jones endeksi %0.97 oranında değer kazanırken, teknoloji şirketlerinde devam eden satış baskısı ile Nasdaq endeksi %2.41 oranında değer kaybetti, S&P 500 endeksi ise günü %0.54 oranında ekside tamamladı.

Deutsche Bank tarafından yapılan bir anket ABD teşvik paketi kapsamındaki çeklerin ne kadarının hisse senedi piyasalarına girebileceğine dair bir fikir verdi. 430 bireysel yatırımcıdan oluşan grupta, 25 ila 34 yaş aralığındaki bireylerin yarısının ödemeleri borsada değerlendireceğini söylemesi dikkat çekiciydi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dün yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın koronavirüs mali destek paketinin ABD ekonomisindeki "çok güçlü" toparlanmayı desteklemek için yeterli kaynak sağlayacağını ve enflasyonla baş etmek için "yeterli araçların" olduğunu belirtti.

Ancak bu açıklama da ABD tahvil getirilerindeki yükselişi durdurmuş değil, Jerome Powell'ın geçen haftaki konuşmasında tahvil faizlerindeki yükselişe müdahale edeceğine dair bir sinyal vermemesi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki baskının bir kademe daha artmasındaki önemli bir neden olmuştu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, koronavirüse karşı tamamen aşılanmış kişiler için Pazartesi günü yeni bir rehber yayınladı. Kılavuza göre, aşılanmış kişiler, diğer aşılanmış kişilerle ve bazı aşılanmamış kişilerle birlikte kapalı ortamlarda maske takmadan veya sosyal mesafe olmaksızın güvenle ziyarete bulunabilecek.

Dolar, tahvil getirilerinin artması ve ABD'de ekonomik normalleşmenin beklentilerden daha hızlı olacağına dair tahminlerle diğer para birimleri karşısında 3.5 ayın zirvesine çıktı ve dün günü %0.37 primle 92.313 seviyesinden sonlandırdı. Bugün ise dolar endeksi %0.22 gerileyerek 92.121 seviyesinde. Euro ise dolar karşısında günü %0.62 kayıpla sonlandırırken bu sabah 23 Kasım’dan bu yana en düşük seviyesi olan 1.1834’e kadar geriledikten sonra %0.48 primle 1.1900 seviyesinde bulunuyor.

Petrol fiyatları, 1.9 trilyon dolarlık mali canlandırma paketinin ABD Senatosu'ndan geçirilmesi sonrası küresel ekonomide toparlanma olacağı beklentileri ve dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ham petrol stoklarında düşüş olabileceğine dair tahminlerle yükseldi.

Altın fiyatları, ABD Hazine tahvil faizlerinin hafif geri düşmesiyle dün gördüğü dokuz aylık dip seviyesinden bugün hafif bir şekilde yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün %1.15 değer kaybederken, bugün %2.05 primle $1.716 seviyesinde.

LME bakır ise dün güne $9.104 seviyesinden başlarken ABD Senatosu'nun ekonomik canlandırma paketini onaylaması ve Çin'in metal ithalatını artırması ve ihracatının rekor seviyeye ulaşmasının ardından $9.130 seviyesine kadar yükselse de bu seviyede kalıcı olamadı ve günü %0.33 primle $9.006 seviyesinden sonlandırdı. ABD tahvillerindeki ve dolardaki güçlenme ile baskı altında bulunan LME bakır fiyatı bugün Çin’in kredi genişlemesini geri çekebileceğine dair göstergeler ile birlikte $8.755 seviyesine kadar gerilemesinin ardından %2.4 kayıpla $8.791 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

2021-08.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Şubat ayının son haftası haber akışı bakımından yoğun bir şekilde başladı. Fed Başkanı Powell Kongre'ye yaptığı açıklamada ekonominin istihdam ve enflasyon hedeflerinden "çok uzak" olduğunu, "önemli ilerleme" sağlanana kadar faizlerin düşük kalacağını ve tahvil alımının hızla devam edeceğini söyledi. FED’in tahvil alım programını mevcut seviyede koruyacağına vurgu yapan Powell, imalat sektörü başta olmak üzere aşının da etkisiyle ekonomide toparlanmanın sürdüğünü ancak 12 aylık enflasyonun hala hedeflenen %2’nin altında kalmaya devam ettiğini belirtti. Diğer yandan Powell, faiz oranlarının uzun süre düşük kalacağını tekrar teyit etti. Powell'ın açıklamaları yüksek enflasyonun Fed'in para politikasını sıkılaştırmasına neden olabileceği yönündeki piyasa endişelerini yatıştırdı.

Perşembe günü ise ABD'nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirileri  gün içerisinde son bir yılın en yüksek seviyesi olan %1.614 seviyesine kadar yükseldi. Tahvillerdeki yükseliş ile Nasdaq Ekim sonundan bu yana Dow ve S&P 500 ise Ocak sonundan bu yana en büyük günlük düşüşü kaydetti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G-20 yetkililerine Washington'un Trump yönetimi tarafından öne sürülen bazı şirketlerin yeni küresel dijital vergi kurallarının dışında kalmasına izin veren teklifini geri çektiğini söyledi, bu gelişme ABD ve Avrupalı yetkililerin yaza kadar bir anlaşma varabilmesi için umutları artırdı.

ABD’de Dow Jones, S&P500 ve Nasdaq endeksleri gelişmeler ışığında haftayı haftalık bazda sırasıyla %1.78,%2.45 ve %4.92 kayıpla sonlandırdı.

Diğer yandan FDA, yeni ortaya çıkan varyantlara karşı değiştirilmiş Covid-19 aşılarının uzun klinik araştırmalara gerek kalmadan onaylanabileceğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı ise, Biden yönetimini Çinli teknoloji şirketlerine yönelik baskısını durdurmaya çağırdı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'de karantina kısıtlamalarının nasıl ve ne zaman kaldırılmaya başlanacağını yönelik açıklamalarda bulundu. Johnson, kısıtlamaların hafifletilmesinin birkaç adımda gerçekleşeceğini ve her aşamanın verilere bağlı olacağını söyledi.

Dolar, hafta başında dünya genelinde gevşek para politikasının devam edeceği açıklamalarının yatırımcıları riskli varlıklara yöneltmesiyle geriledi. Ancak ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen yukarı doğru hareket ile birlikte Dolar endeksi Cuma günü sert yükseldi ve haftalık bazda %0.57 değer kazanarak 90.879 seviyesinden kapandı. Euro dolar karşısında haftayı %0.35, sterlin ise %0.59 kayıpla sonlandırdı.

Petrol fiyatları yükselişle başladığı haftada ABD Dolarında yaşanılan yükseliş ve enflasyon beklentileri ile ilgili endişeler ile birlikte Cuma günü değer kaybı ile kapatsa da, haftalık bazda ABD ham petrolü %3.81, brent petrol ise %5.12 değer kazandı. 

LME bakır hafta boyunca zayıf doların ve düşük stokların desteği ve büyük ekonomilerde talebin yeniden canlanmasıyla yükselerek Perşembe günü $9.617 ile 9.5 yılın yeni en yüksek seviyesini test etti. Ancak Cuma günü spekülatif alımların kar realizasyonuna dönmesi, ABD tahvilleri ve dolardaki primlenme ile $8.975 seviyesine kadar geriledi. 

Yine de LME bakır düşük stoklar ve parlak talebin etkisiyle 2016 yılından bu yana en iyi ayını yaşadı ve Şubat ayını %15.19 primle $9.000 seviyesinden kapattı.

Haftanın ilk işlem gününde ABD endeksleri haftaya güçlü primlerle başladı ancak işlem hacimleri son bir ayın ortalamalarının altında kaldı.  S&P 500 endeksi haziran ayından bu yana en yüksek günlük primini kaydetti, Nasdaq endeksinde yükseliş %3’ü bulurken, S&P500 %2.38, Dow Jones %1.95 primle kapanış gerçekleştirdi.

Ekonomik veri tarafında ABD Şubat ayı ISM imalat verisi 58.9 beklentisinin üzerinde, 60.8 seviyesinde açıklandı, olumlu ISM açıklamaları, ekonomik toparlanma beklentilerini kuvvetlendirirken, piyasadaki risk iştahını arttırdı.

Haftanın geri kalanı için, Temsilciler meclisinden sadece demokratların oyları ile geçen ABD kurtarma paketinin Senatodaki oylaması hayati önem taşıyacak. ABD kamuoyundan %70 civarında onay aldığı belirtilen paketin, senatoda tek bir cumhuriyetçi desteği alması beklenmiyor, ancak demokratların kendi içinde fire vermemesi durumunda, paketin yasalaşması mümkün.

Ayrıca dün ECB Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin şirketler ve hane halkları için borçlanma maliyetlerinin erken yükselişini engelleyeceğini açıkladı.

Çin parlamentosu ise Cuma günü Çin yeni yılının ilk oturumunu yapacak. Parlamentonun ekonomik toparlanma konusunda bir takvim oluşturması ve durgunluğu engellemek için beş yıllık planı açıklaması bekleniyor.

Dolar, ABD'deki ekonomik toparlanmanın beklenenden daha hızlı olacağına ve Fed’in yüksek tahvil getirisine diğer merkez bankalarından daha fazla hoşgörülü olacağına dair beklentilerle düşük getirili diğer para birimleri karşısında kazanım gösterdi. Dün %0.18 değer kazanan dolar endeksi 91.042 seviyesinde yatay. Euro dolara paralel olarak dün %0.22 kaybederken, sterlindeki kayıp ise %0.43 olarak gerçekleşti.

Altın fiyatları, doların yükselmesi ve yüksek ABD Hazine tahvil faizlerinin altına olan yatırımcı iştahını düşürmesiyle 8.5 ayın dip seviyesine düştü. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün %0.56 kaybederken bugün %0.22 primle $1.726 seviyesinde.

LME bakır fiyatları ise dün hafif primle $9.021 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken bugün sıkı arz ve artan talep beklentileriyle desteklenerek %1.68 primli olarak $9.170 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

2021 07. Hafta

     DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde Çin ve ABD piyasaları kapalıydı. ABD’de 4. Çeyrek şirket bilançoları beklentilerden oldukça iyi gelirken, 2020 yılının son çeyreğinde ilk defa kar büyümesi yaşandı. Şirketlerden %80’i beklenti üzerinde kar açıklarken, bu 2021 birinci çeyreğe yönelik de beklentilerin artmasına neden oldu.
Biden’ın $1,9 trilyonluk destek paketini hızla geçirme yolunda kararlı ve somut adımlar atarak, bütçe düzenlemesi ile Cumhuriyetçileri Senato’da by-pass edecek bir formül ile yol alması, genişlemeci maliye politikaları konusunda beklentileri yukarı çekti.


Amerika’da aşılanmanın hızlanması ile salgın etkisinin beklenenden daha erken atlatılabileceğine dair umutlar arttı. Hazine tahvili getirileri bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.Risksiz varlıkların getirilerindeki yükseliş hisse senedi piyasaları üzerinde baskı yarattı.


ABD'deki güçlü perakende satış verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) genişlemeci para politikasını sürdüreceğine dair yeni işaretler ve ABD mali canlandırma paketinin yasalaşması için devam eden çabalar ekonomik iyimserliği artırdı. FED’den gelen güvercin mesajlar, yatırımcılarda artan enflasyon ve yükselen faiz kaygılarını hafifletti. Fed'in Ocak ayı toplantı tutanaklarında yetkililerin daha fazla parasal genişleme yanlısı politikalar yapmaya istekli oldukları görüldü.


Çin piyasaları  bir haftalık Çin Yeni Yıl tatilinden sonra Perşembe günü yeniden işlem görmeye başladı. Çin endeksleri ilk işlem gününde küresel büyüme beklentilerinin getirdiği iyimserlikle yükseldi.


Haftanın favorisi ise LME bakır oldu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, G7 finans liderlerini, ek mali teşviklerle "büyümeye" çağırmasının ardından, COVID-19 pandemisinden hızlı bir küresel iyileşmeye dair artan umutlar endüstriyel metalleri destekledi. Daha güçlü talep ve kısıtlı arz beklentileri nedeniyle bakır Şubat ayının ilk 3 haftasında da yükseliş kaydetti.


Perşembe sabahı, Çin'in bir haftalık Ay Yeni Yılı tatilinden geri dönmesiyle, artan talep beklentileri ve piyasayı destekleyen arz endişeleriyle bakır neredeyse on yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Yükselişte, Çin’in geri dönmesinin yanı sıra iyimser ABD verileri ve ABD’den daha fazla teşvik geleceğine yönelik umutlar da, hızlı bir küresel toparlanma beklentilerini arttırarak etkili oldu.


LME depolarındaki bakır stokları yaklaşık 15 yılın en düşük seviyelerine geriledi.  Cash-3 ay vadeli fiyatlar arasındaki backwardation genişledi.


LME bakır Cuma günü $8995 ile Eylül 2011’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi ve haftayı %7.49 primle kapattı.

Şubat ayının son haftasına haber akışı bakımından yoğun bir şekilde başlanıldı.


FDA, yeni ortaya çıkan varyantlara karşı değiştirilmiş Covid-19 aşılarının uzun klinik araştırmalara gerek kalmadan onaylanabileceğini söyledi.  Çin Dışişleri Bakanı, Biden yönetimini Çinli teknoloji şirketlerine yönelik baskısını durdurmaya çağırdı. ABD’de Meclis, $1,9 trilyonluk koronavirüs yardım paketini ilerletti ve bu haftanın sonuna kadar onaylanabilmesi için gereken yolu hazırlamış oldu.


İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'de karantina kısıtlamalarının nasıl ve ne zaman kaldırılmaya başlanacağını yönelik açıklamalarda bulundu. Johnson, kısıtlamaların hafifletilmesinin birkaç adımda gerçekleşeceğini ve her aşamanın verilere bağlı olacağını söyledi.


ABD endekslerinde yön bulma arayışı devam ediyor. Dow Jones endeksi dün günü yatay pozitif tamamlarken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise %0,77 ve %2,46 oranlarında  değer kaybetti. Yeni haftada Asya borsaları küresel ekonomik büyümenin hızlanması ve enflasyonda yükseliş beklentileriyle karışık seyir izledi.


ABD Hazine tahvillerinin getirilerindeki artış ve enflasyonda artış ihtimali emtia fiyatlarını arttırarak, büyüme beklentilerini yükseltti. Dolar kayıplarını artırırak neredeyse son altı haftanın en düşük seviyesine geriledi.


Yatırımcılar gözü FED Jerome Powell'ın piyasaların artan enflasyon beklentilerine nasıl yanıt vereceğine çevrilmiş durumda. Yatırımcılar TSİ 1800'de konuşacak Powell'ın faiz oranlarını artırmadan yüksek enflasyonu tolere edebileceğine yönelik güvence vermesini bekliyor.  Yatırımcılar bu hamlenin tahvil piyasasını sakinleştirebileceğini ancak nihayetinde dolar üzerinde baskı oluşturacağını söylüyorlar.


ABD'de faiz oranlarının yakın zamanda yükselmeyeceğine duyulan güvenin tazelenmesi ticarete dayalı ekonomilerin para birimlerinin dolar karşısında yükselmesinin önünü açıyor. Veriler yatırımcıların geçtiğimiz yılın Mart ayından beri gerilemekte olan doların koronavirüs salgının etkilerinden toparlanmaya devam ederken değer kaybını sürdüreceği şeklinde pozisyon aldığını gösteriyor.


Dolar endeksi 89.941 seviyesine gerilerken Ocak ayının ortasından beri en düşük seviyeyi gördü.  Euro dolar karşısında sınırlı bir artışla 1.2167 dolar seviyesine yükselirken önemli bir seviye olan 1.2220'yi yeniden test etmeye hazırlanıyor. Sterlin yılın başından beri yaklaşık %3 artış kaydederken 1.40 dolar seviyesinin biraz üzerinde 1.4072 dolardan işlem görüyor. Japon yeni 2021 yılında en kötü performans gösteren büyük para birimi olurken 105.02 dolar seviyesinde işlem görüyor.


LME Bakır bu sabah $9305 ile Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Teknik göstergeler bakırı aşırı alım bölgesinden gösteriyor.


Makro veri açıklamaları açısından sakin geçecek haftada ABD tarafında açıklanacak  konut, dayanıklı mal siparişleri ve tüketici güen endeksi verileri izlenecek. Çin tarafında ise 18 Şubat’ta açıklanacak resmi imalat PMI verisi takip edilecek.
 



İndir

2021-06.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta ABD hisse senedi piyasalarının, güçlü federal harcama paketine yönelik artan beklentilere paralel yükselişi ile başladı.

Hazine Bakanı Janet Yellen, kapsayıcı bir yardım paketi çıkarılması durumunda ABD'nin 2022'de istihdam hedeflerine yeniden yakınlaşabileceğine söyledi.

Fed Başkanı Powell ABD’nin güçlü istihdam piyasasından hala çok uzak olduğuna vurgu yaparken Fed’in istihdamı desteklemek için elinden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğini vurgularken, enflasyonun en az %2'ye ulaştığını görmek istediğini belirtti. Jerome Powell ABD iş piyasasının tam bir toparlanmanın çok ötesinde olduğunu söyledi ve hem milletvekillerini hem de özel sektörü işçileri desteklemeye çağırdı. Ayrıca, maksimum istihdamı elde etmek ve sürdürmek için destekleyici para politikasından daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Cuma günü ise Meclis komiteleri Demokratların 1.9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketinin bazı bölümlerini onayladı. Önerinin tamamının onaylanmasının ise ay sonuna kadar sürmesi öngörülüyor.

Yeni vaka oranlarındaki yavaşlama, risk iştahını arttırırken Citigroup'un küresel riskten kaçınma göstergesi, geçtiğimiz yıldan bu zamana kadarki en düşük seviyeye geriledi. Ayrıca bilançoların beklenti üzerinde gelmesi de piyasaları önemli ölçüde etkileyen unsur oldu. Haber akışı ile ABD’de Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri haftalık bazda %1.00,%1.23 ve %1.73 primle sonlandırdı.

Rusya dışişleri bakanı Cuma sabahı internet sitesinde yayınlanan bir röportajda Rusya’nın Avrupa Birliği ile bağlarını kesmeye hazır olduğunu söyledi.  Lavrov, kendimizi küresel yaşamdan izole etmek istemiyoruz ama buna hazır olmalıyız yorumunda bulunurken, barış istiyorsanız savaşa hazırlanmalısınız söylemi ise dikkat çekti. Analistler, Moskova ile AB arasındaki farklılıkların Rusya'dan Almanya'ya inşa edilen doğalgaz boru hattı (kuzey akım 2) üzerinde baskı oluşturabileceğini söylediler.

İtalya’da ise Mario Draghi ise resmi olarak başbakanlık görevini kabul etti.

Ekonomik veri tarafında Çin’de tüketici enflasyonu Ocak ayında yıllık bazda %0.3 gerileyerek piyasa beklentisinin altında kalırken, üretici enflasyonunda yıllık bazda artış hızı %0.3 oldu.

ABD’de üretici enflasyonu Ocak ayında aylık bazda %0.3 ile beklentiye paralel artarken, yıllık bazda artış hızı %1.4 oldu. Çekirdek enflasyon ise aynı dönemde aylık bazda değişim göstermezken yıllık artış oranı %1.4 ile %1.5 beklentisini karşılayamadı. Haftalık işsizlik başvuruları bir önceki verinin altında ancak tahminlerin üzerinde 793 bin seviyesinde açıklandı.

Önceki hafta açıklanan ABD istihdam verisinin yarattığı hayal kırıklığıyla düşüşe geçen dolar endeksi, Fed'in faiz oranlarını düşük tutma açıklaması ve düşük gelen ABD enflasyon verisi ile haftalık bazda %0.62 değer kaybetti. Sterlin İngiltere'de negatif faiz oranlarına geçileceği beklentilerinin azalmasından destek bularak dolar karşısında haftayı %0.81 primli kapatırken, euro %0.63 primlendi.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki düşüşün küresel yakıt talebinde yaşanacak iyileşmeye dair iyimserliği artırmasından da destek bularak kar realizasyonuna gidilmesi ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) piyasada halen tedarik fazlası olduğunu açıklamasına rağmen haftayı brent petrol %5.21, Amerikan ham petrolü %4.61 olmak üzere primli kapattı.

LME bakır ise dolardaki değer kaybı, stoklardaki gerilemenin arz endişeleri oluşturması ve ABD’deki teşvik paketi iyimserliği ile Çarşamba günü $8.327,50 seviyesine kadar yükseldikten sonra haftayı %4.20 primli olarak $8.318 seviyesinden sonlandırdı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları Presidents’ Day tatili sebebiyle, Çin ve Hong Kong piyasaları da “Çin Yeni Yılı” tatili kapsamında, Kanada’da da ise “Family Day” tatili sebebiyle kapalıydı.

Avrupa piyasalarında ise işlem hacimlerinin son bir ayın ortalamalarının altında kaldığı görülürken endekslerde alıcılı seyir izlendi ve başlıca endeksler günü %0.42-%2.52 aralığında primle sonlandırdı.

Yatırımcılar, Fed’in Çarşamba günü yayımlayacağı Ocak ayı toplantısı tutanaklarını bekliyorlar.

Yatırımcılar bu sayede Fed'in gevşeme yanlısı tutumunu sürdürme konusundaki kararlılığını teyit edecekler.

Dolar, koronavirüs aşındaki ilerlemelerin yatırımcıların ekonomik toparlanma konusundaki umutlarını arttırmasıyla üç haftanın dip seviyesine düşerken, sterlin neredeyse üç yılın zirvesine çıktı. Dolar endeksi dünkü yatay kapanışının ardından %0.35 kayıpla 90.160 seviyesinde, euro hafif primli kapanışın ardından 1.2162 seviyesinde %0.29 primli.

Sterlin ise dolar karşısında %0.43 primli kapanış sonrası Nisan 2018’den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.3951 seviyesini test etmesinin ardından %0.15 primli olarak 1.3924 seviyesinden işlem görüyor.

Petrol fiyatları, ABD'deki kar fırtınası sonucu artan enerji talebi ve Teksas'taki petrol üretimini tehlikeye girmesiyle yükseldi. Brent petrol %0.21 kayıpla $63.17 seviyesinde bulunurken, Amerikan petrolü ise %0.54 primle $59.79 seviyesinden işlem görüyor.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün %0.27 değer kaybederken bugün %0.16 kayıpla $1.815 seviyesinde bulunuyor.

LME bakır fiyatları ise haftaya $8.353 seviyesinden başlangıç yaparken, Çin’deki beklenti üstü talep ile desteklenerek dün günü %0.93 primle $8.395 seviyesinden kapattı. LME bakır bugün ise Mayıs 2012’den bu yana en yüksek seviyesi olan $8.437 seviyesini test etmesinin ardından %0.34 primli olarak $8.424 seviyesinde bulunuyor. Diğer yandan spot piyasadaki sıkışıklık, arz tarafındaki kesintiler ve düşük bakır stokları ile desteklenirken bakır fiyatları backwardation piyasasına dönmüş durumda.

Ayrıca kalay arzında yaşanan global arz sıkıntısı nedeniyle spot primler sert yükseliş kaydetti. Spot piyasada işlem yapılacak kalay miktarı az olunca backwardation genişledi. Cash-3 ay vadeli kalay fiyatları arasında 6.500 USD/t seviyesini bulan backwardation,  bugün 3.500 USD/t seviyesinde yer alıyor.



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008