Bültenler
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta global piyasaların gündemini Çin’deki yoğun veri akışı, Fed Başkanı Yellen’ın kongrede yaptığı konuşma ve Yunanistan Parlamentosunun kararı oluşturdu.
Piyasalar geçtiğimiz haftaya Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan ticaret verileri ile başladı. İhracatın %1 beklentisinin üzerinde %2,8 artış göstermesi emtiaları destekledi. Güçlü verinin desteği ile Pazartesi $5648’e kadar yükselen bakır, Çarşamba sabahı yine beklentilerin üzerinde açıklanan Çin perakende satışlar, sanayi üretimi ve büyüme verilerinin desteği ile $5668’e kadar yükselerek haftanın zirvesini gördü. 2014 yılında kaydedilen %7,4’lük büyüme oranı ile son 24 yılın en düşük büyümesini kaydeden Çin ekonomisi, 2015 yılı 2. çeyreğinde yıllık bazda %7 büyüdü. İlk çeyrekteki büyüme oranının korunması ve %6,8 olan piyasa beklentilerinin bir miktar aşılması olumlu hava yarattı.
Yellen'in ABD kongresinde yaptığı sunum genel itibariyle ekonomi konusunda iyimserdi. Faiz artışlarının bu sene başlama olasılığının yüksek olduğunu tekrarlaması ve ekonomik verilerden daha güçlü olanlarına yoğunlaşması nedeniyle de açıklamaları nispeten daha "şahince" olarak algılandı.
Referandumla kemer sıkma politikalarına hayır diyen Yunanistan’ın kreditörlerle yaptığı görüşmeler, anlaşmaya varıldığının açıklanması ile sonuçlandı. Bu çerçevede, Yunanistan parlamentosunda Çarşamba gecesi yapılan oylamada 86 milyar euroluk kurtarma paketi kapsamındaki reformlar kabul edildi. Anlaşma ile birlikte Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının önünde geçildi. Ancak içerdiği yüksek kemer sıkma uygulamalarından ötürü Atina sokakları pakete karşı eylemlere sahne oldu. Artan şiddetli eylemlere paralel olarak euro, dolar karşısında gerilemeye başladı. Fed Başkanı Yellen’ın açıklamalarının ardından güçlenen doların da etkisiyle euro/usd paritesi Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.
Son dönemdeki volatil seyrini geçtiğimiz hafta da sürdüren LME bakır, hafta boynca $5458-5668 bandında işlem gördü. Piyasadaki risk algısının bozulması ve dolardaki güçlenmenin baskısıyla haftayı %1,8 kayıpla $5481,5 seviyesinden kapattı.
Global piyasalar yeni haftaya ise değerlenen dolar ve onun baskısıyla gerileyen emtia fiyatları ile başladı. Dolar endeksi 3 ay sonra tekrar 98 seviyesinin üzerine çıkarken; euro dolar karşısında 1,0808’e kadar geriledi. Gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısından faiz artırım kararı çıkma ihtimali olmasa da, Eylül veya Aralık'a yönelik sinyaller piyasalar tarafından merakla takip edilecek.
Hafta başından bu yana $5429-5545 bandında işlem gören LME bakır, dün günü küçük bir kayıpla kapattı. Bugün ise $5455 ile yatay hareketine devam ediyor. Makro veri açıklamaları açısından oldukça sakin bir haftadayız. Perşembe günü ABD işsizlik maaş başvuruları, Cuma günü ise Euro Bölgesi öncü imalat PMI verisi izlenecek. Karışık sinyaller veren bakırda $5421 seviyesi destek, $5545 ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Yunanistan’da “hayır” sonucu çıkan referandum sonrasında izlenen olumsuz haber akışının yanı sıra Çin borsalarında görülen aşağı yönlü sert hareketin devam etmesi, hafta başında piyasalarda riskten kaçış eğilimini arttırdı. Riskli varlıklar sınıfına dahil olan LME metalleri, nikel ve bakır öncülüğünde geriledi. Çarşamba günü %6 düşüşle günlük kayıp limitini dolduran Şanghay bakır işleme kapatıldı. Şanghay bakırı izleyen LME bakır ise $5240 ile son 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Yüksek volatilite altında haftanın son 3 işlem gününde toparlanan Şanghay borsasında yükseliş %15’i buldu. Çin borsalarından bulduğu desteğin yanı sıra, Yunanistan’a ilişkin olumlu gelişmeler, dolardaki gerileme ve short coveringlerin (açılan kısa pozisyonların karı realize etme amacıyla kapatılması) etkisiyle yükselen bakır, opsiyonların çalışması ile Perşembe günü $5722,5’e kadar çıktı, ancak kalıcı olmadı. Hafta genelinde $480’lık geniş bir bantta işlem gören LME bakır haftayı da %2,9 kayıpla $5582,5 seviyesinden kapattı.
Çarşamba günü açıklanan FED toplantı tutanaklarında, Yunanistan tarafında yaşanan gelişmelerin eskiye oranla daha çok göz önünde bulundurulduğu ve Çin tarafında yaşanan yavaşlamanın belirsizliği arttırdığına vurgu yapıldı. Faiz artışı konusunda daha çok veriye ihtiyaç olduğu ve faiz artışı için uygun ortamın henüz oluşmadığına değinildi. Açıklamların ardından ABD’de 3 büyük endeks günü %1,5 civarı kayıplarla sonlandırdı.
Yeni haftanın ilk işlem gününe Yunanistan anlaşmasıyla başladık. 17 saat süren ve dün sabah sona eren görüşmeler sonucunda Yunanistan yapması gereken reformlar konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Bu açıklamayla beraber Yunanistan’ın şimdilik Euro’dan çıkma fikri masadan kalkmış oldu. Ancak anlaşmanın gerçekleşmesi için Yunanistan’ın vergi artışlarından, emeklilik reformuna kadar bir yığın düzenlemeyi Çarşamba gününe kadar parlamentodan geçirmesi gerekiyor. Anlaşma haberleri sonrası euro/dolar paritesinde hareketlilik görüldü.Dolardaki güçlenmenin de etkisiyle euro, 1,1000 seviyesindeki psikoljik desteğin altına gelse de bugün 1,1000 seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ediyor.
Dün sabah Çin’de açıklanan ticaret verisine göre ihracatta toparlanma görülürken, ithalattaki daralma hız kesti. Yunanistan iyimserliği ve Çin ekonomisine ilişkin endişelerin bir nebze azalmasının desteği ile dün $5648’e kadar yükselen LME bakır, güçlenen doların baskısıyla kazançlarını geri vererek günü yatay kapattı. Petrol fiyatalarında görülen gerileme de bakır üzerinde baskı oluşturdu.
Dün günü %1-1,5 primlerle kapatan üç büyük ABD endeksi bugün de artıda açıldı. Yarın sabah Çin’de açıklanacak büyüme, perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerini bekleyen LME bakır bugün $5515-5603 bandında kaldı. Her ne kadar Yunanistan ve Çin’in gölgesinde kalsa da FED başkanı Yellen’ın yarın 2015’in ilk yarısı ile ilgili yapacağı konuşma faiz arttırımı açısından önemli.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta, piyasaların ana gündem maddesi Yunanistan oldu. Yunanistan ve kreditörleri arasında geçen görüşmelerden bir sonuç çıkmaması sonrasında, Yunanistan başbakanı Tsipras, kreditörlerin teklifini referanduma götürmeye karar verdi . Yunanistan IMF’ye olan 1,6 milyar €’luk borcunu ödeyemezken, haftaya sermaye kontrolleri ile başladı. Yunan bankaları ve sermaye piyasaları, çıkışları önlemek amacıyla kapalı tutuldu. Yunanistan’a ilişkin endişeler, yatırımcıları hisse senedi gibi riskli varlıklardan uzaklaştırdı.
Çin’de hafta sonu gerçekleştirilen sürpriz parasal teşvik önlemleri, Çin hisselerini desteklemeye yetmedi. Hükümetin teşvikleri artırmasına rağmen Şanghay bileşik endeksi haftayı %12 ekside kapattı. LME bakır ise Yunanistan endişelerine rağmen Çin’den gelen desteğin talebi arttıracağı beklentisi ile nispeten güçlü kalarak haftayı sadece %0,7 kayıpla kapattı. Çin Merkez Bankası gösterge borçlanma oranını rekor seviyeye düşürürken, bankalar için zorunlu karşılık oranlarını da aşağıya çekti.
ABD’de hafta boyunca açıklanan imalat sanayi ve konut piyasasına ilişkin veriler beklentileri aşarken, tarım dışı istihdam değişimi 223 bin kişi ile beklentilerin bir miktar altında kaldı. Fed’in faiz indiriminin Aralık ayına kaldığına kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Verinin ardından dolar geriledi.
Piyasalar açısından oynaklığın arttığı oldukça zor bir haftaya girdik. Pazar günü Yunanistan referandumunda hayır sonucu çıkması "riskli varlıklar" piyasalarını olumsuz etkiledi. Referandumunun etkisiyle haftanın ilk işlem gününü %3,1 kayıpla kapatan LME bakıra, Çin destek paketi de yardımcı olamadı. Eurodaki gerilemenin etkisiyle tekrar güçlenen dolar da bakırdaki aşağı yönlü hareketi hızlandırdı. Bugün ise, Yunanistan ve kreditörleri arasında devam eden görüşmelerin verdiği umutla; euro, dolar karşsında yükseldi (%0,5 primle 1,1050 seviyesinden işlem görüyor).
Dün $5261,5 ile son 6 yılın en düşük seviyesine gören LME bakır, bu sabah yaşanan yüksek volatilite ile $5240’a kadar gerileyerek yeni en düşük seviyeyi test etti. Son 3 seansta %10’a yakın değer kaybı yaşayan ve bu sabah yaşanan aşağı yönlü hareketten sonra gelen tepki alımları ile 5 dakika içerisinde $100 yükselen LME bakır, $5546,5 seviyesini gördü. Şu an %2 artıda, $5495 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalar, Yunanistan borç sorununa ilişkin gelişmeleri fiyatladı. Hafta genelinde yatırımcıların anlaşma sağlanıp sağlanamayacağına yönelik beklentileri piyasalarda volatilite yarattı. Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günü gerçekleşen görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca, Cumartesi günü tekrar toplanılma kararı alındı.
Pazartesi günü $5642,5 ile 3 ayın en düşük seviyesine dokunan LME bakır, Çin’de 49,6 ile 3 ayın zirvesinde açıklanan imalat PMI endeksinin desteği ile Salı günü $5829 ile haftanın zirvesini gördü. Haftanın geri kalanında da volatil seyir izleyen bakır, Çin’den ekonomiyi destekleyecek adımlar geleceği ve Yunanistan’ın kreditörleri IMF, ECB ve AB ile anlaşacağı beklentileriyle haftayı %2 artıda kapattı. Böylece Mayıs ortasından bu yana ilk defa haftayı primli kapatmış oldu.
Yunanistan belirsizliğin devam etmesiyle beraber yatırımcıların riskli varlıkları elinden çıkarmasıyla gerileyen ABD endeksleri, "Obamacare" olarak bilinen sağlık sigortası programı hakkında vergi desteklerini onaylamasıyla sağlık sektörü hisseleri öncülüğünde toparlandı. Yunanistan krizinden en çok etkilenecek olan euro ise, Salı günü gerçekleştirdiği yukarı yönlü harekete rağmen haftayı %1,5 ekside kapattı.
Yunanistan’ın IMF’e bugün ödemesi gereken 1,6 milyar euroluk borcu için yapılan görüşmelerde hafta sonu da anlaşma sağlanamadı. Yunanistan Başbakanı Tsipras, kreditörlerin mali yardım şartlarını 5 Temmuz’da referanduma götürme kararı aldığını açıkladı. Yunanistan’da borsa ve bankaların hafta genelinde kapalı kalması kararı alındı. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis Atina'nın IMF olan 1,6 milyar euro borcunu bugün ödemeyeceğini, ancak kreditörlerle hükümet arasında son dakikada bir anlaşmaya varılacağına yönelik umudunu koruduğunu söyledi.
Dün tüm varlık fiyatları olması gerektiği gibi davranırken euro öğleden sonra tamamen farklı bir resim çizdi.Yunanistan borç krizi ile dün 1,0955 seviyesine kadar değer kaybetmiş olan eur/usd paritesi kapanışta tüm kaybını silerek 1,1278 seviyesine kadar yükseldi; bugün ise 1,1200 seviyesinin hemen altında işlem görmeye devam ediyor.
Çin Merkez Bankası (POBC) hafta sonu faiz ve rezerv oranlarında indirime gitti. İki haftadır sert düşüler yaşayan Çin endeksi bugün biraz toparlandı. LME bakır, Çin’den gelen sürpriz parasal teşvik önlemlerinin desteği ile global endekslerdeki sert satışlara rağmen günü yatay kapattı. Bugün ise Yunanistan’ın borcunu ödeyemeyeceği haberlerinin etkisiyle dünkü kapanışa göre yaklaşık %1 ekside $5745 seviyesinde işlem görüyor. Hafta başından bu yana ise $5714-$5838 bandında işlem görüyor.
Makro veri tarafında Çin-ABD-Avrupa imalat endeksleri ile ABD istihdam rakamları izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta Yunanistan belirsizliği volatilite kaynağı olmaya devam ederken, beklenenden güvercin algılanan FED FOMC toplantısı ön plandaydı. Hafta başında Yunanistan'ın temerrüde düşebileceği ihtimalinin gittikçe daha gerçekçi bir şekilde karşılanması, global endekslere satış getirdi. Çarşamba günü sonlanan FED toplantısı öncesinde ABD’de açıklanan güçlü veriler, FED’in faiz artırımına yaklaştığına ilişkin beklentileri arttırarak dolar endeksini destekledi. LME bakır, toplantı öncesi endişelerle yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.
FED, toplantı sonrası açıklamalarda faiz oranlarını piyasaların beklediğinden daha yavaş artıracağı sinyalini verdi. FED Başkanı Yellen’ın konuşmalarında “Eylül’e işaret etti” denilebilecek bir nokta bulunmadı. Ekonominin sene sonu itibariyle bir faiz artışına büyük ihtimalle hazır olduğunun belirtilmesi beklentileri Aralık ayına kaydırdı. Dolar endeksi, piyasa oyuncularının hayal kırıklığına uğramasının ardından 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. LME bakır, FED faiz artışı beklentilerinin ertelenmesinden bulduğu destek ile $5800 seviyesinin üzerine çıksa da tutunamadı. FED toplantısı sonrası dolardaki gerilemenin etkisiyle 1,1437’ye yükselen euro/dolar paritesi, Perşembe günü gerçekleşen Eurogroup toplantısından Yunanistan borç görüşmeleri konusunda bir sonuç çıkmamasıyla 1,1350’lere geriledi.
Çin’in Şangay Endeksi Cuma günü %6,4 düşerken haftalık kayıp %13,3 oldu. Çin ekonomisine ilişkin artan endişeler nedeniyle LME bakır, zayıflayan dolara rağmen Cuma günü $5652’a kadar gerileyerek, haftayı %4,2 kayıpla kapattı. Böylece üst üste 5.haftayı da kayıpla kapatmış oldu.
Piyasalar bu haftaya da yine Yunanistan ile başladı. Yunanistan sorununu çözüme ulaştırmak için dün önce Euro Bölgesi maliye bakanları daha sonra da liderleri toplandı. Fakat görüşmelerde yine önemli bir sonuca ulaşılmadı. Görüşmeler sonucu Yunanistan hükümetine 48 saat ek süre tanındı. Çözüme ulaşılması beklentisiyle 1,14 civarını test eden euro, işlemcilerin haber başlıklarının ötesine bakmasıyla bu gün %1,5’in üzerinde kayıpla 1,1155 seviyesinden işlem görüyor. Çarşamba günü tekrarlanacak toplantıda, Yunanistan’ın kreditörleri mali yardımı serbest bırakmaları konusunda ikna etmesi gerekiyor. Yunanistan, IMF’e ay sonunda yapması gereken 1,6 milyar euro ödemeyi yapamazsa temerrüde girecek.
Dün $5642,5 ile 3 ayın yeni en düşük seviyesine dokunan LME bakır, bu sabah ki ralli ile %1,4 artıda işlem görüyor. Çin’de bu sabah hala daralma bölgesinde ancak 3 ayın zirvesinde açıklanan HSBC imalat öncü PMI endeksi, dolar endeksindeki %1’in üzerindeki güçlenmeye rağmen bakırı destekledi. Ancak Çin’in fiziksel talebinin en yüksek olduğu periyodun sona eriyor olması, zaten güçsüz olan talebin daha da zayıflacak olmasına ve bakırın değer kaybına neden olabilir. Çin’in ekonomik görünümü hala zayıf; bu sebeple ancak teşvik edici önemler alınması Çin ekonomisini ve bakırı destekleyebilir.
Haftanın geri kalanında yarın gerçekleşek Eurogroup toplantısının yanı sıra, ABD’de açıklanacak nihai büyüme ve işsizlik maaş başvuruları verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasalarda, zayıf Çin verileri, global tahvil getirilerindeki yüksek seyir, Yunanistan endişeleri ve euro/dolar paritesinde görülen volatilite öne çıktı.
Çin’de açıklanan veriler, iç talepte ciddi bir sorun olduğuna işaret etti. Verilerin bir kısmı beklentilerin altında (ithalat, enflasyon) bir kısmı ise beklentiler düzeyinde (perakende satışlar, endüstriyel üretim) açıklanırken; yaz mevsimi dolayısıyla Çin’de mevsimsel talebin artması ve bu durumun da verileri yukarı taşıması bekleniyordu. Verilerin stabil kalması bile piyasalarda hayal kırıklığı yaratırken, ekonomiyi destekleyecek yeni adımlar geleceği beklentilerini güçlendirdi. LME bakır geçtiğimiz hafta başında zayıf doların ve Çin’den teşvik geleceği beklentilerinin etkisiyle yatay kaldı.
Bir süredir Yunanistan’a ilişkin endişelerin baskısında kalan euro, Alman devlet tahvili getirilerindeki sert yükselişin etkisiyle dolar karşısında 1,1385 seviyesinin üzerine çıktı. LME bakır, eurodaki yükselişin desteği ile Çarşamba gününü %1’in üzerinde primle kapattı. Ancak zor kazanan kolay kaybeden bakır, Perşembe günü ABD’de açıklanan güçlü perakende satışlar verisinin ekonomik toparlanmada ivme kazanıldığına işaret etmesinin ardından dolardaki yükselişin bakısıyla günü %2,3 ekside kapattı.
FED’in faizleri artırmaya yakın olduğu öngörüsü ve Yunanistan ile kreditörleri arasındaki görüşmelerde bir ilerleme kaydedilememesi piyasalarda güvenin sarsılmasına neden oldu. Euro, kazançlarını geri verip tekrar 1,1200 seviyesinin altına gerilerken; Wall Street haftayı kayıplarla kapattı. LME bakır ise haftayı $5915 seviyesinden yatay/ekside kapattı.
Piyasalar bu haftaya, Yunanistan ile kreditörler arasında gerçekleşen görüşmelerin bir sonuca varmamasının baskısıyla başladı. AB yetkilileri, görüşmelerin sonlanmasından dolayı bu ay sonunda IMF’e yapması gereken 1,6 milyar euroluk ödeme için yardım alması gereken Atinayı yeterli tavizleri vermemekle suçladı. Yunanistan’ın durumunun daha da kötüleşeceğine ilişkin endişeler bakırda aşağı yönlü hareketi hızlandırdı, Çin tarafından gelen talebin güçlü olmaması nedeniyle bakırı destekleyecek unsur kalmadığından LME bakır dün önemli destek seviyelerini kırarak $5777’ye kadar geriledi ve günü %2,3 kayıpla kapattı. Yunanistan’ın temerrüde düşeceği ihtimalinin gittikçe daha geçekçi karşılanmasıyla beraber ABD endeksleri dün seans başında %1,5 değer kaybetti. Ancak sağlık sektöründe büyük anlaşmalar olacağına yönelik haberlerden destekle günü küçük eksilerle kapattı.
Bu haftanın en önemli gündem maddesi bugün başlayan ve yarın sonlanacak FED toplantısı. Piyasalar bugün faiz artışına yönelik daha net bir mesaj verilip verilmeyeceği fiyatlıyor.Euro’da volatilite bugün de yüksekti. LME bakır, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılabileceğine yönelik endişelerin yanı sıra, FED toplantısından faiz artırımın Eylül’de başlayacağına yönelik mesajlar çıkacağı endişesiyle bugün $5759 ile19 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. $5800 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor.
Haftanın geri kalanında FED toplantısının yanı sıra, Euro Bölgesi’nde enflasyon ABD’de ise konut verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta veri açısından oldukça yoğun geçerken, hafta başından bu yana global piyasalarda, tahvil piyasalarında ve euro/dolar paritesinde görülen hareketlilik öne çıktı.
ABD imalat sektöründeki büyüme hızının Mayıs ayında artması, FED’in faiz artışına yaklaştığına yönelik beklentilerini artırarak hafta başında doları destekledi. Ancak dolardaki yükseliş uzun sürmedi. Yunanistan’ın kreditörleri ile anlaşmaya varacağına dair umutlar ve Euro Bölgesi’nde beklentilerin üzerinde açılanan pozitif enflasyon verisinin ardından euro, dolar karşısında son 3 ayın en hızlı yükselişini kaydetti. Doların en büyük 6 para birimi karşısında hareketini izleyen dolar endeksi, Salı günü Temmuz 2013’ten sonra %1,5 ile en büyük günlük düşüşü kaydetti.
Bir süredir dolardaki yükselişin, Çin talebindeki daralmanın ve Yunanistan’a ilişkin endişelerin etkisi ile gerileyen LME bakır, dolardaki sert gerilemeye rağmen yükseliş gösteremedi. Genellikle mevsimsel talebin güçlü olduğu ikinci çeyrekte, Çin’de imalat verilerinin hala artış göstermiyor olması bakır talebi görünümünü kararttı. Piyasadaki fazla arz ve Çin’deki yetersiz talep bakırı baskıladı.
Çarşamba günü sonlanan ECB toplantısında faizleri sabit tutan Başkan Draghi, Euro Bölgesi ekonomisine güvenini dile getirdi. ECB’nin tahvil alım programını büyütmek için sebep olmadığını belirten açıklamalarının ardından, euro yükselişini devam ettirirken, Alman 10 yıllık tahvil getirileri euronun dolaşıma çıktığı günden bu yana en büyük 3 günlük yükselişini gerçekleştirdi.
Bakırın euro/dolar paritesi ile olan güçlü korelasyonu bozuldu. Eurodaki yükselişe rağmen ABD istihdam verisi öncesi endişelerle LME bakır Cuma günü $5885 ile haftanın dip seviyesini gördü.
ABD’de tarım dışı istihdam Mayıs ayında 280.000 yükselerek Aralık ayından bu yana en büyük artışı gerçekleştirdi. Veri, FED’in eylül ayında faiz arttıracağı beklentilerini arttırdı. Faiz artışına yönelik beklentilerin istihdam sektöründeki iyimserliğin önüne geçmesi ile ABD borsaları geriledi. Dolar ile olan ters yönlü güçlü korelasyonu da bozulan LME bakır, Cuma günü dolarda yaşanan yükselişe rağmen haftanın dip seviyesinden yükseldi; haftayı ise %1,2 kayıpla kapattı.
Piyasalar yeni haftaya ise Çin ticaret verileri ile başladı. Çin’de Mayıs ayında ihracat beklenenden az gerilerken, ithalat %10 düşüş beklentisine karşılık %17,6 düştü. Zayıf veri, Çin’in iç talebinde ciddi bir sorun olduğuna işaret etti. Dün günü $20 primle kapatan LME bakır, bu sabaha yeni bir zayıf Çin verisi ile uyandı. Çin’de enflasyon yıllık bazda %1,2’ye gerileyerek beklentilerin ve önceki rakamın altında kaldı. Zayıf verinin Çin hükümetinden destek geleceğine yönelik beklentileri arttırmasıyla LME bakır bugün yükselerek $6000 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
1,1300 seviyesinin üzerine çıkan euro, Yunanistan’a ilişkin devam eden endişelerle tekrar geriledi. Geçtiğimiz hafta IMF’e 4 taksitli Haziran ayı borcunun tek taksitte ödemeyi teklif eden ve kabul ettiren Yunanistan, Avrupa ülkeleri liderlerine ilettikleri ekonomik reform tasarısının kabul edilmesini bekliyor.
Haftanın geri kalanında Euro bölgesinde sanayi üretimi, ABD’de perakende satışlar, Çin’de ise perakende satışlar ve endüstriyel üretim veriler takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geçtiğimiz haftanın ilk gününde İngiltere, ABD ve birçok Avrupa ülkesinde piyasalar tatil nedeniyle kapalıydı. Yeni haftanın ilk verisi Çin’de 49,3 olan beklentinin altında 49,1 olarak açıklanan HSBC öncü imalat PMI oldu. Büyüme için 50 olarak kabul edilen sınırın altında kalan veri, Çin talebine dair endişeleri tetikledi. Haftanın ilk işlem gününde ABD’de açıklanan güçlü veriler, FED’in yılın ileri dönemlerinde faiz oranlarını arttırmaya doğru ilerlediği tahhminlerini güçlendirerek doları destekledi. Güçlenen doların ve Çin’de metallere olan talebin zayıflamasının baskısında kalan bakır geriledi. Haftanın en önemli açıklamalarından olan ABD büyüme verisi, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte %0,7 daraldığını göstererek ilk açıklanan %0,2’lik artıştan keskin bir dönüş gerçekleştirdi. Zayıf verinin ardından 96,75’e gerileyen dolar tekrar toparlandı. $6050 seviyesindeki desteği kırarak Cuma günü $6018’den kapanan LME bakırın haftalık kaybı %2,6 ; Mayıs ayındaki kaybı ise %4,7 oldu.
Piyasalar bu haftaya yine Çin’de açıklanan imalat verisi ile başladı. Beklentiler doğrultusunda 50,2 olarak açıklanan resmi imalat PMI verisi, genellikle mevsimsel talebin güçlü olduğu ikinci çeyrekte, Çin’de üretimin hala artış göstermiyor olması nedeniyle bakır tüketimi için olumsuz bir görünüme işaret etti.
Yunanistan’ın temerrüde düşüp düşmeyeceği yönündeki beklentiler euroyu hareketlendirdi. 27 Mayıs’ta 1,0818 ile 1 ayın en düşük seviyesine gerileyen euro, Atina ve kreditörlerin bir anlaşmaya yaklaştığına dair gelen haberlerin etkisiyle 50 ve 100 günlük hareketli ortalama seviyelerini kırarak 1,1190 seviyesine kadar yükseldi. Ancak piyasalar, Yunanistan’ın 5 Haziran’a kadar IMF’e yapıp yapmaması halen kesin olmayan borç ödemesi nedeniyle hala tedirgin.
ABD'de dün açıklanan veriler imalat sektöründe büyüme hızının Mayıs ayında yükseldiğini gösterdi. ABD borsaları işlemcilerin bu karışık verilere temkinli bir tepki vermesiyle beraber ılımlı bir yükseliş kaydetti ve geçtiğimiz haftanın kayıplarından toparlanmaya devam etti. Dolar, ABD'den gelen pozitif verilerin FED tarafından gerçekleştirilecek bir faiz artışı beklentilerini artırmasıyla yükseldi. Doların güçlü kalmaya devam etmesinin de etkisiyle LME bakır, dün $6000 seviyesindeki psikolojik desteği kırarak $5985’e kadar geriledi.
Bugün yatay-artıda $6000 seviyesinin hemen üzerinde işlem görmeye devam eden bakır için, $5780’e kadar önemli bir teknik destek görünmüyor. Haftanın geri kalanında bugün açıklanacak ECB faiz kararı ve Cuma günü açıklanacak ABD istihdam rakamları izlenecek
İndir
DEĞERLENDİRME VE BEKLENTİLER
|
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Piyasalar geçtiğimiz haftaya, Çin Merkez Bankası’nın 6 ay içerisinde 3.kez faiz indirimine gittiği haberi ile başladı. Hafta genelinde Çin ve ABD’de açıklanan zayıf verilerin yanı sıra; tahvil getirilerinde, emtia seviyelerinde ve euro/dolar paritesinde görülen hareketlilik takip edildi.
Çin faiz indirimi haberinin ardından haftanın ilk işlem günüde $6421’e kadar yükselen LME bakır, hafta genelinde güçlü seyrini sürdürdü. Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelerde yetirince ilerleme sağlanamaması euroyu baskılasa da, dolardaki hızlı düşüşün etkisi ile euro/dolar paritesi haftayı %2,1 primle kapattı.
Çin’de beklentilerin hemen altında açıklanan perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri piyasaları pek etkilemedi. Ancak ABD’de açıklanan Nisan ayı perakende satışlar verisinin, önceki aya göre değişim göstermemesi, ABD’nin zayıf ilk çeyrek büyümesi sonrasında güçlü toparlanma bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.
Fed yetkililerinin Haziran ayında faiz artırımının olasılıklar dahilinde olduğunu ifade etmesine rağmen, faizlerin bu yıl içinde artmayacağı beklentisi arttı. Dolar endeksi diğer para birimleri karşısında 93,133 ile yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Mart 2014’ten bu yana yükseliş trendinde olan dolar endeksi, Mart 2015’te gördüğü 12 yılın zirvesi olan 100,390’dan sonra yaklaşık %7 gerilemiş oldu. Güçlü petrolden ve dolardaki gerilemeden destek bularak yükselen LME bakır $6459 ile haftanın zirvesini gördü. Haftayı ise %0,3 primle $6412 seviyesinden kapattı.
Almanya ve ABD’nin devlet tahvil getirilerindeki sert yükseliş 10 seans boyunca devam ederek, 5 ayın zirvesine yükseldi. Hafta genelinde küresel tahvil getirilerindeki yükselişin yarattığı tedirginliğin baskısında kalan Wall Street, istihdam piyasasında iyileşmeye karşılık üretici fiyatlarında enflasyonist baskının zayıf olduğuna işaret eden verilerin ardından haftayı küçük artılarla kapattı.
Piyasalar önemli makro veri açıklamalarının olmadığı bu haftanın ilk işlem gününde genel olarak yatay kaldı. Art arda 5 haftayı haftalık bazda düşüşle kapatan dolar endeksi pazartesi günü hafif yükselse de , asıl hareketini Salı günü yaptı. ABD'de dün yayımlanan yeni konut inşaatları verisi Nisan ayında yaklaşık yedi buçuk yılın zirvesine yükseldi. İlk çeyrekte durma noktasında gelen konut piyasasındaki bu toparlanma ekonominin ivme kazandığına dikkat çekerken, Fed'in faiz artırımına bu yıl içinde başlayacağı beklentilerini güçlendirerek doları destekledi.
Euro, ECB icra kurulu üyelerinden Benoit Coeure tarafından tahvil alımlarında "ılımlı" artışa gidilebileceği yönündeki ifadesi ile dün euro dolar karşısında %1’in üzerinde değer kaybetti. Bir süredir dolardaki zayıflıktan destek bularak yükselen LME bakır, dün dolardaki hızlı yükselişin etkisiyle günü %2,4 kayıpla $6225 seviyesinden kapattı. Dolar, eurodaki sert değer kaybının ardından ABD'deki güçlü konut verilerinin desteğiyle dün kaydettiği keskin kazanımları bugün koruyor. LME bakır ise dolarda devam eden yukarı yönlü hareketin etkisiyle bugün $6194 ile 30Nisan’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Piyasada yarın Almanya, Euro Bölgesi, ABD ve Çin’de açıklanacak imalat PMI verileri izlenecek.
İndir