Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2019- 39.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Euro bölgesinden gelen zayıf veriler resesyon endişelerini derinleştirerek küresel ekonominin yavaşladığına dair endişeleri arttırdı. Geçtiğimiz hafta başında Almanya’da açıklanan imalat PMI rakamının 41.4 ile Haziran 2009’dan bu yana en düşük seviyede açıklanması ve yeni ihracat siparişlerinin bir senedir daralma tarafında kalmaya devam etmesi Avrupa borsalarına ve Euro’ya satış olarak yansıdı.

ABD borsaları zayıf verilerin yanı sıra Trump’ın açıklamaları ve Trump hakkında soruşturma başlatılacağı haberleri ile yön buldu.

Çin’in kur manipülasyonu yaptığını belirten Trump, aynı zamanda fikri hak hırsızlığı yaptıklarını da sözlerine ekledi. Trump’ın sosyal medyaya dikkat çekerek denetim organlarının yakın zamanda bu sektörde incelemelerini arttırabileceğinin sinyalini vermesi teknoloji hisselerinde satışa sebep oldu.

Trump'ın 2020 seçiminde Demokrat Partili olası rakibi Joe Biden'ı delil olmadan lekelemek için dışarıdan yardım istediği haberlerinin ardından, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Trump'ın ulusal güvenliğe zarar verdiğini ve ABD anayasasını ihlal ettiğini söyleyerek, Trump hakkında resmi soruşturma başlatılacağını açıkladı. Çarşamba günü Trump’ın Çin ile yaklaşık 15 aydır sürmekte olan ticaret savaşını sona erdirebilecek bir anlaşmanın düşünülenden daha yakın bir zamanda olabileceği yönünde açıklama yapması endeksleri bir nebze toparladı. Ancak Cuma günü Trump yönetiminin Çinli şirketleri ABD borsalarından çıkarma olasılığı da dahil olmak üzere Beijing üzerine yeni finansal baskı taktikleri değerlendirdiği haberlerinin ardından 3 büyük ABD endeksi Cuma günü %0.26-%1.13 değer kaybetti

Dolar endeksi Trump’ın ABD-Çin ticaret savaşı ile ilgili pozitif açıklamalarından destek bularak Çarşamba günü  %0.71 primle Mart ayından bu yana sert yükselişini kaydetti.

Sterlin, Boris Johnson’ın parlamentonun 5 hafta kapalı kalması önerisinin Yüksek mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından geriledi.

LME bakır Çin talebine dair artan endişelere ve güçlü dolara rağmen $5711-$5815 bandında dalgalandığı haftayı  $5762 seviyesinden yatay/artıda kapattı.

Çin piyasaları 1-7 Ekim tarihlerinde National Day nedeniyle kapalı olacak.Yatırımcıların pozisyon kapatmaya yönelmesiyle dün Çin endekslerine satışlar hakim oldu.

Çin’de resmi imalat PMI verisi 49.8 ile önceki verinin ve beklentinin (49.5) üzerinde açıklanırken, Caixin imalat PMI verisi de 50.2 beklentinin üzerinde 51.4 olarak açıklandı. LME bakır dün pozitif Çin verilerinin desteği ile erken saatlerde yükselse de doların değer kazanmasıyla birlikte günü %0.89 kayıpla kapattı. Dolarda devam eden yükselişin yanı sıra Çin talebine dair endişelerin baskısında kalan LME bakır, Çin tatili nedeniyle zayıf seyreden işlem hacminin de etkisiyle bugün $5630’a kadar gerileyerek Ekim ayına zayıf bir başlangıç yaptı.

Çin ve ABD'nin gelecek hafta Washington'da üst düzey ticaret müzakerelerine yeniden başlamaları bekleniyor. Bazı analistler ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ABD ekonomisinin seçim yılında resesyona girmesini önlemek için çaba göstereceği göz önüne alındığında, bu yılın sonuna kadar geçici bir anlaşmaya varılabileceğini söylüyorlar.

Geçen haftayı, ABD’nin Çin’e olan portföy yatırımlarını sınırlandırabileceği haberinin etkisiyle kayıpla sonlandıran Amerikan hisse senedi endeksleri, dün bu haberin kısmen yalanlanmasıyla günü artıda kapattı.

Euro, zayıf gelen Almanya enflasyon verisinin etkisiyle dün dolar karşısında %0.37 değer kaybettikten sonra bugün 1.0895’te yatay seyrediyor.

Makro veri açıklamaları açısından yoğun geçecek haftada Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak imalat ve hizmet PMI verilerinin yanı sıra Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verilerini izleyeceğiz.

 



İndir

2019- 38.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırı, zayıf Çin verileri ve Fed toplantısı vardı.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine 14 Eylül’de yapılan saldırının arz endişelerini artırmasının ardından geride bıraktığımız haftada yükseldi. Petrol fiyatları saldırılara tepki olarak 16 Eylül’de gün içi işlemlerde yaklaşık %20 yükselerek yaklaşık 30 yılın en büyük artışını kaydettikten sonra günü %15 artıda kapatmıştı. Suudi petrol tesisinin yakın zamanda kaybedilen kapasitenin %70’ini geri kazanacağı haberiyle petrol kazançlarını azaltarak haftayı %6 primle kapattı.

Fed 18 Eylül’de sonlanan toplantısında 25 baz puan ile tahminlere paralel faiz indirim kararı aldı, faizi 1.75-2.00 aralığına çekti. Ancak faizlerin daha düşürülmesi için gereken eşiği yükselttiğinin sinyalini verdi. ABD ekonomik görünümünü "iyi" olarak nitelendiren Fed Başkanı Powell, faiz indiriminin, zayıf küresel büyüme ve yeniden canlanan ticaret gerilimi de dahil olmak üzere "süregelen risklere karşı sigorta sağlamak için" yapıldığını söyledi. Fed Temmuz ayında politika faizini 10 yılı aşkın bir aradan sonra 25 baz puan düşürerek %2-2.25'e indirmişti; ilgili adım Fed'in bu yılki ikinci faiz indirimi oldu. ABD işgücü piyasasının güçlü olduğuna ve enflasyonun Fed'in yıllık %2 hedefine geri dönmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekti. Powell, "Yüksek oranda veriye bağlı olacağız... Önceden belirlenmiş yolda gitmiyoruz, toplantı yaparak kararları toplayacağız "dedi. Powell, Fed'in "Yeterli gördüğü noktada" faiz indirimini bırakacağını ekledi.

Piyasa beklentisinden daha şahin olan açıklamalar ABD dolarına değer kazandırdı. Euro, Almanya’da beklentilerden iyi gelen ZEW endeksinin desteğiyle dolar karşısında 1.1091 seviyesine kadar yükselse de Fed açıklamaları sonrası güçlenen doların baskısıyla haftayı 1.1017 seviyesinden kapattı. Japonya Merkez Bankası geçen hafta toplantısında para politikasında değişikliğe gitmedi ancak Ekim toplantısında gevşemeye gidebileceği sinyalini verdi. BoE, beklentilere paralel olarak faizlerde oybirliğiyle herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Çin’de sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin beklentiden daha zayıf gelmesi global yavaşlamaya işaret etti. LME metalleri Çin’de açıklanan zayıf verilerin talebe dair endişeleri arttırmasıyla haftaya sert kayıplarla başladı.

ABD ve Çin arasında temsilci seviyesindeki görüşmeler Perşembe günü başladı. 14 aydır devam eden ticaret anlaşmazlığı küresel büyümeyi baskılarken bakır talebini de geriletti. FED’in şahin açıklamaları sonrası güçlenen dolar, bakırın üzerindeki baskıyı arttırdı. PBOC şirketlerin borçlanma maliyetini düşürmek ve ABD ile ticaret savaşından zarar görerek yavaşlayan ekonomiye destek olmak için yeni 1 yıllık temel kredi faizini (LPR) art arda ikinci ayda indirerek %4.20'ye düşürdü.

LME bakır Cuma günü Çin faiz indirimi haberinin ve ABD’de 17 ayın zirvesinde açıklanan 2.el konut satışları verisinin desteği ile bir miktar toparlanarak $5841’e kadar yükselse de  Trump’ın açıklamaları sonrası gerileyerek haftayı $5755 seviyesinden kapattı. ABD Başkanı Trump, yaklaşan 2020 seçimlerini işaret ederek seçim öncesinde Çin ile anlaşma yapmak istemediğini belirtti. ABD’de endeksler teknoloji hisseleri öncülüğünde geriledi.

Yeni haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisse senedi piyasaları hizmet ve imalat PMI verilerinin beklentinin altında ve genelde daralma bölgesinde açıklanmasıyla günü sert satışlarla sonlandırdı. Dün güne 1.1020 seviyesinden başlayan eur/usd paritesi Avrupa’da açıklanan veriler sonrası sert satışlarla karşılaştı. Almanya’da imalat PMI rakamının 41.4 ile Haziran 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken yeni ihracat siparişleri bir senedir daralma tarafında kalmaya devam etti. Tetiklenen satışlarla 1.0964’e kadar gerileyen parite günü 1.0991’den kapattıktan sonra bugün 1.10 seviyesi etrafında işlem görüyor.

ABD endeksleri ise günü Dow Jones hariç yatay ekside kapandı. Asya piyasaları ve ABD endeks vadelileri, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in ABD-Çin ticaret görüşmelerinin iki hafta içinde yeniden başlayacağını açıklamasının ardından bu sabah yükseldi. Ancak yavaşlayan küresel büyümeye dair endişeler riskli varlıklara olan talebi baskılamaya devam ediyor.

Euro bölgesinden gelen zayıf imalat ve hizmetler PMI verilerinin resesyon endişelerini derinleştirmesi ve ekonomiye daha fazla destek verilmesi gerektiğini ortaya koymasıyla küresel ekonominin yavaşladığına dair endişeler finansal piyasalar için odak noktası olmaya devam ediyor.

LME bakır dün ticaret savaşı endişeleriyle $5718 ile iki buçuk haftanın en düşük seviyesini test etse de yeniden başlayacak görüşmelerin umuduyla günü $5794 seviyesinden kapattı. Bakır bugün ise $5780-$5815 dar bandında işlem görüyor.

Haftanın geri kalanında ekonomik verilerden ziyade FED üyelerinin konuşmaları önemli olacak. FED vadelileri Ekim toplantısında olası bir faiz indirimini %50 ile fiyatlarken toplantıda oy hakkı olan 6 üyenin bu hafta içerisinde yapacağı konuşmalar bu oranda değişikliğe neden olabilir.

Makro veri tarafında ABD’de GSYİH, konut verileri ve dayanıklı mal siparişleri izlenecek.

 



İndir

2019- 37.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada piyasaların gündeminde ECB toplantısı vardı. Hafta başında riskten kaçış eğilimi hakim olsa da Çin ve ABD’den gelen pozitif adımların yanı sıra ECB’nin güvercin adımları hafta sonuna doğru riskli varlıklarda alıma sebep oldu.

Haftaya Çin'de üretici fiyatlarının üç yılın en sert düşüşünü kaydettiğini gösteren verinin ardından kayıplarla başlayan Çin endeksleri ve LME bakır, artan risk iştahı ile haftalık bazda pozitif kapanış gerçekleştirdi. Çin'de üretici fiyatları endeksi ülke içinde ve dışında azalan talebin işletmeleri fiyatları düşürmeye zorlamasıyla, Ağustos'ta %0.8 gerileyerek Ağustos 2016'dan bu yana en sert düşüşü kaydetti.

İngiltere’de parlamentonun AB’den anlaşmasız çıkışın önünü kesmesi Sterlin’de yükselişi destekledi. Sterlin Eylül ayının ilk haftasında test ettiği 1.1957 seviyesinin ardından toparlanarak haftayı 1.25 seviyesinden %1.78 primle kapattı.

Yatırımcılar ECB ve FED’in de aralarında bulunduğu başlıca merkez bankaları para politikası toplantıları öncesinde tahvil piyasalarındaki pozisyonlarını kapattılar. Büyük ekonomilerin tahvil getirileri yükseliş kaydetti.

SouthChina Morning Post’un Çin’in ABD’den daha fazla tarım ürünü almaya hazır olduğu haberinin ardından hisse senedi piyasalarında toparlanma başladı. Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Global Times, ABD ile ticaret savaşının olumsuz etkilerini hafifletmek isteyen Beijing'in yeni bazı önlemler açıklayacağını bildirdi. Çin, Çarşamba günü ABD'den ithal 16 ürünü ek gümrük vergilerinden muaf tutacağını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump ise ABD'nin "iyi niyet göstergesi olarak" Çin'den ithal 250 milyar dolar değerinde ürüne yönelik %25 gümrük vergisinin %30'a çıkarılmasını 1 Ekim'den 15 Ekim'e kadar ertelemeyi kabul ettiğini belirtti.

ABD ve Çin'in ticaret geriliminde yatışmaya yönelik bu adımları piyasa genelindeki risk iştahını destekledi. ABD ve Çin endekslerinde hafta başındaki kayıplarının ardından güçlü alımlar izlendi. LME bakır Çin-ABD ilişkilerindeki pozitif adımların etkisiyle $5980 ile Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeyi test etti.  Haftayı $5966 seviyesinden  %2.37 primle kapattı.

ECB Perşembe günü sonlanan toplantısında mevduat oranını -0,40% seviyesinden -0,50% seviyesine indirirken gösterge faiz oranını %0 seviyesinde bıraktı.  Ayrıca parasal genişlemeye yeniden başlayarak Kasım ayından itibaren ayda 20 milyar Euro varlık alacağını ve gerektiği sürece devam edeceğini açıkladı. Varlık alımlarının faiz artışından hemen önce bitirileceğine vurgu yapılırken gerektiği durumda miktarın arttırılacağı belirtildi. ECB  2019 yılı için büyüme tahminini %1.2’den %1.1’e, 2020 yılı için %1.4 seviyesinden %1.2 seviyesine çekti. Kararın ardından EURUSD paritesi Cuma günü 1.1109’a kadar yükseldi.

18 Eylül’de açıklanacak FED faiz kararını bekleyen global piyasalar zayıf Çin veri seti ve artan jeopolitik endişeler nedeniyle haftaya satışlarla başladı. Çin’de beklentilerin altında açıklanan kentsel yatırımlar, endüstriyel üretim ve perakende satışlar veri setinin ardından Çin İstatistik Bürosu, ülkenin dış belirsizliklerden dolayı aşağı yönlü artan baskılarla karşı karşıya olduğunu belirterek dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin belirsizliklerine dikkat çekti.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine Cumartesi günü yapılan saldırının arz endişelerini arttırdı. Dünya petrol üretiminin %5'inin durmasına yol açan saldırının ardından yaklaşık %20 ile 30 yılın en büyük artışını kaydeden petrol fiyatları; Trump'ın petrol piyasasında arz istikrarının sağlanması için ABD'nin acil durum rezervlerinin kullanılmasına izin vermesinin ardından zirve seviyelerinden gerileyerek %15 artıda kapandı. ABD'li yetkililer saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu.

Bu olayla birlikte jeopolitik risklerin fiyatlanması piyasaya satış getirdi. Enerji sektörü hisselerindeki yükselişe rağmen ABD  endeksleri günü ekside tamamladı. Beklentiden daha zayıf gelen Çin verileri de global yavaşlamaya işaret etti ve negatif fiyatlamalara destek oldu.

LME bakır Çin’de açıklanan zayıf verilerin talebe dair endişeleri arttırmasıyla dün günü %1.81 kayıpla $5857 seviyesinden kapattı. Pekin’in gösterge faiz oranlarında değişikliğe gitmemesinin ardından Çin endekslerine bu sabah satışlar hakim oldu. LME bakır  Çin piyasalarındaki %1.5’lik kayıpların yanı sıra ABD ve Çin'in ticaret müzakere heyetlerinin Perşembe gününden itibaren Washington'da bir araya geleceğini görüşmeler öncesindeki endişelerle $5790’a kadar geriledi, $5800 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrası 1.11 seviyesi üzerine yükselen eur/usd yeni haftaya 1.1075 bölgesinde başladı. Yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesiyle dolar değer kazanırken euro/usd paritesi dün günü 1.10 seviyesinden kapattıktan sonra bugün %0.2 primle 1.1025’ten işlem görüyor.

Piyasaların gözü kulağı ise yarın TSİ 21:00’de açıklanacak FED faiz kararında. Makro veri tarafında ise ABD’de sanayi üretimi ve konut verileri, Euro Bölgesi’nde ise enflasyon izlenecek.

 



İndir

2019- 36.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Gündemi yoğun bir haftayı geride bıraktık. Hafta başında sert satışlar gören riskli varlıklar, ABD ve Çin'in Ekim başında üst düzey ticaret görüşmeleri konusunda anlaştığı haberleri yatırımcıların küresel ekonomiye ilişkin endişelerini azaltarak yükseliş kaydetti.

ABD, Trump'ın kararıyla Çin'den ithal ayakkabı, akıllı saat ve televizyon da dahil olmak üzere 125 milyar dolar değerindeki çeşitli üründen1 Eylül itibarıyla %15 ek gümrük vergisi almaya başladı. Çin  ise ham ABD petrolü dahil bazı ürünlere yeni gümrük vergileri getirmişti. Trump’ın iki tarafın bu ayın ilerleyen günlerinde bir araya gelebileceğini belirtmesi ve ardından iki ülke arasında gerçekleşen telefon görüşmelerinin olumlu geçtiğini söylemesi piyasalar genelinde risk iştahını arttırdı.

Çin Ticaret Bakanlığı, ticaret görüşmelerini yürütecek ekibin Ekim ayı başındaki müzakerelere hazırlık için Eylül ortasında ABD'li mevkidaşlarıyla istişareler yapacağını belirterek, ticaret geriliminin azaltılmasında ilerlemeye işaret etti.  Bakanlık her iki tarafın da, uygun şartlar yaratmak için fiili adımlar atmayı kabul ettiğini belirtti.

Eylül ayının ilk işlem gününde kapalı olan ABD borsaları haftaya Salı günü 51.1 beklentisine karşılık 49.1 olarak açıklanan Ağustos ayı ISM imalat endeksinin etkisiyle satışlarla başladı. Veri detaylarında hem iç talepte hem de dış talepte sert gerilemeler görüldü.  ABD'nin imalat sektörü, ISM imalat endeksi verisine göre güç kaybeden küresel ekonomi ve Çin ile ticaret gerginliğinin artması nedeniyle 2016'dan bu yana ilk kez daraldı.  Veri sonrasında FED’in Eylül toplantısında (17-18 Eylül) faiz indirmesine ilişkin beklentiler arttı. Dolar endeksi kazançlarını geri verdi. Ancak hafta ortasında ABD'de beklentilerin üzerinde açıklanan güçlü ADP özel sektör istihdamı (195K) ve ISM hizmetler endeksi (56.4) verisinin ve Çin-ABD görüşmelerine ilişkin pozitif haberlerin etkisiyle endeksler yönünü yukarı çevirdi. ADP verisine göre, ABD'de özel sektör istihdamı Ağustos'ta dört ayın en güçlü artışını kaydetti. ABD ISM hizmetler endeksi ise Ağustos'ta yükselerek Şubat'ta bu yana en sert artışını kaydetti. Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD tarım dışı istihdam Ağustos'ta 130K ile beklentilerin (158K) altında yükseldi; saatlik ücretler beklentinin (%0.3) üzerinde %0.4 arttı.

Asya piyasaları, ticaret görüşmelerine ilişkin pozitif haber akışının yanı sıra güçlü verilerin desteği ile de primli bir haftayı geride bıraktı. Çin’de imalat PMI verisi 50.4 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, hizmet PMI verisi de beklenti 51.7’nin üzerinde 52.1 olarak açıklandı.

LME bakır Çin-ABD geriliminin talebi zayıflatması ve dolardaki sert değer kazancının etkisiyle LME bakır Salı günü $5518 ile Mayıs 2017’den bu yana en düşük seviyeyi test etti. Ardından ABD ISM imalat endeksi sonrası doların kazançlarını geri vermesi, Trump’tan Çin ile görüşmelerin iyi gittiğine dair açıklamalar gelmesi ve düşük fiyatların arbitraj olanağı yaratmasıyla gelen alımlarla  bakır yön değiştirdi.

Sterlin hafta başında İngiltere Başbakanı Jonhson'ın, parlamenterleri Brexit konusunda elini bağlamaları durumunda seçime gideceği konusunda uyarmasıyla 1.1957 ile Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyeyi test etti. Ancak Salı günü parlamentoda yapılan o oylamada, ülkenin Avrupa Birliği’nden anlaşmasız çıkmasına engel olan tasarı kabul edilmesiyle sterlin sert yükseliş kaydetti.

Euro ise AB'den gelen zayıf ekonomik verilerin ECB'nin gelecek haftaki toplantısında para politikasını gevşeteceğine dair beklentileri vurgulamasıyla euro hafta başında 1.0924 ile Mayıs 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Ticaret savaşlarının tırmanıyor oluşu Avrupa ekonomisindeki büyümenin ivme kaybetmesine yol açtı. ECB, 12 Eylül'deki para politikası toplantısında ekonomiyi destekleyici bir paket açıklayacağına yönelik adeta taahhütte bulundu.

Cuma günü konuşan FED başkanı Powell, ABD ekonomisinin ılımlı büyüme göstermeye devam etmesini beklediklerini vurguladı. İstihdam piyasasının kuvvetine değinen başkan, riskleri yakından izlemeye devam edeceklerini ve gelişmelerin gerektirdiği şekilde davranacaklarını belirtti. Powell’ın konuşması piyasadaki 50 baz puanlık indirim beklentisine nazaran, 25 baz puanlık indirimi destekler nitelikte yorumlandı.

Piyasalar yeni haftaya Çin’de açıklanan ticaret verileri ile başladı. Çin Ağustos ayı ticaret fazlası beklenti 44.3 bn doların altında 34.84 bn dolar olarak açıklandı. Dolar bazında ihracat 1% düşerken ithalat da 5.6% geriledi. Çin'in ihracatının Ağustos ayında beklentilerin aksine düştüğünü gösteren veri ekonomiye daha fazla destek verilmesi gerektiği beklentisi ile Pazartesi sabahı Çin endekslerine alım getirdi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in ekonomik genişlemeyi sürdürmek için "uygun şekilde adım atmaya" devam edeceğini söylemesi de haftanın ilk gününde risk iştahını kuvvetlendirdi. ABD’de artan iyimserlikle birlikte haftaya yükselişle başlayan endeksler, ABD 10 yıllık tahvil getirisinin %1,60 seviyesine yükselmesiyle günü yatay ekside kapattı.

Almanya'da ekonomiye destek verileceği haberleri küresel tahvil fiyatlarını aşağı çekti. Piyasaların dikkati ECB’nin Perşembe günkü toplantısına çevrildi. Euro, toplantı öncesinde değer kaybına karşı koymaya çalışıyor (1.1045). ECB'nin bu toplantıda devam eden ABD-Çin ticaret savaşının ve küresel ekonomik yavaşlamanın etkilerini dengelemek için parasal gevşeme ve ekonomiye destek önlemleri paketi sunması bekleniyor.

İngiltere’de parlamentonun AB’den anlaşmasız çıkışın önünü kesmesi Sterlin’de yükselişi destekledi. Sterlin geçen hafta test ettiği 1.1957 seviyesinin ardından bugün 1.2360’tan işlem görüyor.

Asya borsaları, Çin'de üretici fiyatlarının üç yılın en sert düşüşünü kaydettiğini gösteren verinin ardından Çin piyasalarının baskısıyla geriledi. Çin'de üretici fiyatları endeksi ülke içinde ve dışında azalan talebin işletmeleri fiyatları düşürmeye zorlamasıyla, Ağustos'ta %0.8 gerileyerek Ağustos 2016'dan bu yana en sert düşüşü kaydetti.

LME bakır dün Çin ihracatındaki sürpriz düşüşün etkisiyle gerilese de Çin’den ekonomiyi destekleyecek yeni adımlar geleceği beklentileri kayıpları sınırladı.  Dün günü $14 kayıpla $5814 seviyesinden kapatan LME bakır, Çin-ABD ticari geriliminin Çin verilerine yansımasıyla, talebe dair artan endişeler nedeniyle bugün $5762 seviyesine kadar geriledi. $5736 destek, $5839 ise direnç olarak izlenebilir.

Haftanın geri kalanında makro veri tarafında Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, ABD’de ise enflasyon ve perakende satışlar verileri izlenecek.

 

 



İndir

2019- 35.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Çin'in 23 Ağustos’ta  ABD'den ithal 75 milyar dolar tutarındaki ürüne ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının hemen ardından Trump'ın Çin'den ithal 550 milyar dolar değerinde ürüne yönelik %5 ek gümrük vergisi açıklamasıyla Wall Street keskin düşüş kaydetmişti. Ancak geride bıraktığımız haftada Trump’ın Çin-ABD ticaret anlaşmazlığını ilişkin yapıcı yorumlarının etkisiyle ABD endeksleri yükseliş kaydetti. İngiltere’de muhalefetin anlaşmalı ayrılık için çalışacak olması da risk iştahını destekledi.

Geçtiğimiz hafta başında Nisan 2013’ten bu yana en yüksek seviyeyi test eden altın, haftanın geri kalanında değer kaybederek riskten kaçınmanın azaldığına dair geçici bir işaret verse de ABD Hazine tahvili getiri eğrisinin tersine dönmesi, bazı yatırımcıların hâlâ ekonomik büyüme konusunda endişe taşıdığını gösterdi.

ABD ile Çin arasında iki yıldır devam eden ticaret anlaşmazlığı küresel ekonomiye giderek daha fazla zarar vererek politika yapıcıları ekonomik büyümeyi canlandırmak için faiz indirimleri ve yeni destek tedbirleri ile karşılık vermeye zorluyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ancak büyüme hızı azalan Çin, otomobil alımlarındaki kısıtlamaların kaldırılması da dahil olmak üzere tüketimi artıracak muhtemel tedbirler açıkladı.

Euro Bölgesi enflasyonu ECB’nin %2 beklentisinin oldukça altında %1 seviyesinde açıklandı. Zayıf kalmaya devam eden enflasyon yeni bir parasal genişleme beklentilerini destekledi.  Enflasyon verisi ve ay sonu işlemlerinin de etkisiyle euro/usd paritesi Cuma günü  1.0961’e kadar geriledi.

ABD-Çin ticaret geriliminin şimdilik yatışabileceğine dair işaretlerin yatırımcı güvenini desteklemesiyle küresel borsalara paralel olarak yükselmeye çalışan LME bakır güçlü doların baskısı altında kaldı.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarının beklentilerin üzerinde düşüş kaydettiğini gösteren raporunun ardından yükseldi.

Eylül ayının ilk işlem gününde ABD piyasaları kapalıydı. Sabah saatlerinde Çin tarafında imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 50.4 olarak açıklanmasının desteği ile Çin endeksleri dün primli kapandı.

Brexit tarihi yaklaşırken Parlamento’da anlaşmasız Brexit’in önlenmesi adına yasa çıkarmaya çalışılacak ve sürenin bir kere daha Ocak sonuna kadar uzatılması gündemde.  Avrupa hisse senedi piyasalarında dün genel olarak alıcılı bir seyir vardı.

1 Eylül itibari ile Çin ürünlerine getirilen ek verginin devreye girmesiyle ticaret savaşları geriliminin artacağı endişesi devam ediyor. ABD, Trump'ın kararıyla Çin'den ithal ayakkabı, akıllı saat ve televizyon da dahil olmak üzere 125 milyar dolar değerindeki çeşitli üründen dün itibarıyla %15 ek gümrük vergisi almaya başladı. Çin  ise ham ABD petrolü dahil bazı ürünlere yeni gümrük vergileri getirmişti. Trump iki tarafın bu ayın ilerleyen günlerinde bir araya gelebileceğini belirtmesine rağmen gerilimler yatışma işareti göstermiyor. Çin uyguladığı gümrük vergileri nedeniyle ABD aleyhinde Dünya Ticaret Örgütü nezdinde dava açtıklarını açıkladı.

Asya piyasaları ABD-Çin ticaret gerilimleri nedeniyle bu sabah ekside kapandı.

Sterlin İngiltere Başbakanı Jonhson'ın parlamenterleri Brexit konusunda elini bağlamaları durumunda seçime gideceği konusunda uyarmasıyla bu sabah 1.1957 ile Ekim 2016’dan bu yana en düşük seviyeyi test etti.

AB'den gelen zayıf ekonomik verilerin ECB'nin gelecek haftaki toplantısında para politikasını gevşeteceğine dair beklentileri vurgulamasıyla euro bu sabah 1.0924 ile Mayıs 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Euro ve sterlindeki değer kaybı nedeniyle dolar endeksi %0.38 primle 99.291 seviyesinden işlem görüyor.

LME bakır ticaret geriliminin global talebi zayıflattığı endişesinin yanı sıra güçlü doların baskısıyla bugün $5518 ile Mayıs 2017’den bu yana en düşük seviyeyi test etti. $5550 psikolojik desteğinin etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri açıklamaları açısından yoğun geçecek haftada bugün  ABD ISM, Perşembe günü ADP ve Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri takip edilecek. Piyasada ayrıca 12 Eylül’de ECB ve 18 Eylül’de sonlanacak FOMC toplantıları bekleniyor.

 



İndir

2019- 34.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta Çin Merkez Bankası’nın şirketler için borçlanma maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olmak ve ABD ile ticaret savaşı nedeniyle yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için gösterge faiz reformları açıklaması ve Almanya’da hükümetin olası bir ekonomik krizde hükümetin 50 milyar Euro tutarında harcama yapabileceği ifadesi piyasalara alım getirdi. Riskli varlıklar, talebin tahvil ve altın gibi güvenli limanlardan kendilerine yönelmesiyle değer kazandı.

Salı günü ABD Başkanı Trump ve Dışişleri Bakanı Pompeo tarafından ardı ardına gelen Çin ile ticaret görüşmeleri açıklamaları piyasaları hareketlendirdi. Pompeo, Huawei dışındaki Çin şirketlerinin de Ulusal Güvenlik riski teşkil ettiğini belirterek önümüzdeki 10 gün içerisinde ticaret görüşmelerinin devam etmesini beklediğini iletirken, Trump ise ticaret görüşmelerinde bir anlaşmaya hazır olmadığını ama Çin’in anlaşma istediğinde olduğunu ifade etti.

Perşembe günü ise Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow ABD ve Çin’li müzakerecilerin “çok yapıcı” bir telekonferans düzenlediklerini ve Trump yönetiminin Eylül ayında tekrar görüşme planladığını açıkladı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole’de konuşma yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin "iyi bir konumda" olduğunu belirterek, merkez bankasının ekonominin büyüme çizgisini korumak için "uygun şekilde" adım atacağını söyledi ve bir sonraki toplantıda faiz indirip indirmeyeceğine yönelik ipucu vermedi.

Ayrıca haftanın son gününde Çin’in, ABD’den ithal 75 milyar dolar tutarındaki ürünlerden %5 ile %10 arasında ek gümrük vergisi alacağını açıklaması ile gerilimin yükselmesi, yatırımcıların güvenli liman tercihleri ile sonuçlandı.

Hafta içinde, önceki hafta kapanışına göre pozitif seyrini koruyan ABD’nin 3 büyük endeksi Cuma günü artan gerilim sebebi ile haftayı negatif kapattı. LME bakır ise yatay eksi seyrettiği haftayı Cuma gününde %1’den fazla değer kaybı ile $5635 seviyesinden sonlandırdı.

Yeni hafta Çin'in Cuma günü ABD'den ithal 75 milyar dolar tutarındaki ürüne ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının hemen ardından Trump'ın Çin'den ithal 550 milyar dolar değerinde ürüne yönelik %5 ek gümrük vergisi açıklaması sebebi ile küresel ekonomideki güvenin sarsılması ve yatırımcıların küresel riskten kaçış eğilimi ile başladı.

Altın fiyatları, ABD ve Çin'in ithal ürünlere getirdikleri misilleme gümrük vergilerinin küresel hisse senetlerini aşağı çekmesi ve güvenli liman varlıklara olan talebi canlandırmasıyla altı yılın yeni zirvesini gördü. Dün altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,554.56 dolar ile Nisan 2013'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün 1,530.40 dolar seviyesinde bulunuyor.

Pazartesi günü Donald Trump'ın Çin'le ticaret anlaşması olasılığını dile getirmesi ve Beijing'in anlaşmaya varma isteğinde samimi olduğuna inandığını söylemesi de piyasalarda iyimser bir hava oluşmasını sağladı.

Trump ayrıca G7 zirvesinin verimli geçtiğini, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile AB ticaret anlaşmasını ele aldıklarını belirtti.

Haftaya kayıpla başlayan Shanghai Composite Endeksi ilk işlem gününde %1.17, CSI300 ise %1.44 değer kaybetti. Salı günü ise Trump tarafından gelen ılımlı açıklamalar ile kayıplarını geri aldı.

Dolar endeksi dün günü %0.45 primle kapattıktan sonra bugün %0.19 kayıp ile 97.895 seviyesinde; Euro ise Dolar karşısında 1.11 ile yatay.

Trump’ın açıklamaları ile destek bulan LME bakır, Pazartesi günü LME tatilinden sonra haftaya %0.22 primli olarak başladı. Daha sonra Çin’in tüketimi destekleyici önlemler açıklaması ile $5681 seviyelerinde %0.83 primli işlem görmeye devam ediyor.

Bu hafta makro veri tarafında ABD’de GSYİH büyüme oranı, kişisel gelir ve harcamalar verileri ile Chicago PMI; Euro bölgesinde TÜFE ve işsizlik verileri ve Çin tarafında (Cumartesi) NBS imalat PMI verileri takip edilecek.

 



İndir

2019- 33.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta global ekonomik büyümeye dair endişeler ve ticaret savaşları piyasaları etkileyen en önemli dinamikler olarak şekillenirken, Wall Street’e satışlar hakim oldu. Her ne kadar Trump’ın uygulamaya koymayı planladığı ek gümrük vergileri erteleyeceğine yönelik tweet’i ve Amerika’da güçlü gelen perakende satış verisi moralleri bir miktar yükseltse de, haftanın sonunda endekslerin ekside kapanmasına engel olamadı.

Euro/Usd paritesi güçlü doların yanı sıra zayıf Almanya verilerinin etkisiyle geride bıraktığımız haftayı %1’e yakın kayıpla kapattı. Almanya ve Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler resesyon kaygılarını tetikledi. Aslında bu ortamda zayıf gelen ekonomik veriler merkez bankalarını genişlemeci politikalara iteceği için yatırımcılar tarafından olumlu karşılansa da getiri eğrisindeki dönüşle resesyon kaygılarının artması zayıf veri ile beraber satışlara neden oldu.

Zayıf Çin verileri ve resesyon endişeleri ile $5709’a kadar gerileyen LME bakır haftayı $5755 seviyesinden %0.21 kayıpla kapattı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalarda risk iştahında artış gözlendi. Hafta sonu Çin Merkez Bankası’ndan gelen faiz reformu ile şirketler için borçlanma maliyetlerinin düşürülmesinin hedeflendiği açıklaması, hem de Almanya maliye bakanının olası bir ekonomik krizde hükümetin 50 milyar Euro tutarında harcama yapabileceği ifadesi ve ABD’de Huawei’ye uygulanacak yaptırımların ertelendiği haberi piyasalara alım getirdi.

Ekonomiye destek verileceğine dair beklentilerle riskli varlıklar, talebin tahvil ve altın gibi güvenli limanlardan kendilerine yönelmesiyle değer kazandı.

ABD’de 3 büyük endeks dün günü %0.96-%1.35 primlerle kapattı. Dax, FTSE 100 ve CAC40 ise %1’in üzerinde primlerle kapandı. Asya borsaları başlıca ekonomilerde destek beklentilerinin küresel resesyonla ilgili endişeleri hafifletmesiyle dünkü sert kazanımlarının ardından bugün yatay/ekside kapandı. Çin Merkez Bankası'nın faizlerin belirlenme mekanizmasında yaptığı değişiklikler kapsamında ilk temel kredi faizini (LPR) daha önce açıkladığı seviyenin hafif altında belirlemesi Çin endekslerini baskıladı.

Piyasaların dikkati Fed'in son toplantısına ilişkin Çarşamba günü yayınlayacağı tutanaklarda olacak. Ayrıca piyasalarda, piyasa yapıcıların büyümeyi canlandırmak amacıyla atacakları yeni adımlara ilişkin ipuçları için Fed'in bu hafta yapacağı Jackson Hole toplantısı ve G7 zirvesi (24-26 Ağustos) bekleniyor.

Washington Post gazetesi, üst düzey Beyaz Saray yetkililerinin ekonomiyi canlandırmak için maaşlardan kesilen vergide geçici indirimi değerlendirdiklerini bildirdi. Trump Twitter'da yaptığı açıklamada "Fed faizi, oldukça kısa bir süre içinde en az 100 baz puan düşürülmeli ve bununla birlikte belki de bir miktar parasal gevşemeye de gidilmeli" dedi.

Dolar endeksi dün günü %0.2 primle kapattıktan sonra bugün 98.395 seviyesinde yatay; Euro ise Dolar karşısında 1.1080 ile yatay.

PBOC’nin borçlanma maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmak için attığı adımdan destek bulan LME bakır dün $5819’a kadar yükselse de günü %0.25 primle $5769 seviyesinden kapattı.

Bugün ise Çin’de talebe dair artan endişelerin baskısıyla gerileyen LME bakır $5725 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Bugün Home Depot bilanço açıklayacak. Haftanın geri kalanında ikinci el konut satışları, Markit imalat ve hizmet PMI verileri,  yeni konut satışları ile FED toplantı tutanakları ve Cuma günü Powell’ın Jackson Hole konuşması odak noktası olacak.

 

 



İndir

2019- 31.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
 
Geride bıraktığımız haftada global piyasalar FED toplantısı ve Trump’ın açıklamaları ile sert satışlara maruz kaldı.
 
FED 31 Temmuz’da sonlanan toplantısında 25 baz puan ile tahminlere paralel faiz indirim kararı alırken, seri faiz indirimlerine gerek duymadığının sinyalini verdi.FED Başkanı Powell, faiz indirim kararına gerekçe olarak küresel ekonominin ivme kaybettiğine yönelik belirtileri ve ABD'nin dış ticaret ortaklarıyla yaşadığı gerilimi gösterdi. Merkez bankasının düşük seyreden enflasyonu yükseltme istediğini vurguladı. FED ayrıca finansal kriz döneminde ekonomiyi desteklemek için satın aldığı varlıklardan oluşan 3.6 trilyon dolar tutarındaki devasa tahvil portföyünü küçültmeyi daha önce açıkladığı tarihten iki ay önce durduracağını açıkladı. FED böylece ekonomiye sadece faiz indirerek değil diğer politika araçlarıyla da destek vermiş olacak. Powell faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Şunu açıkça belirteyim, bu uzun süreli faiz indirimlerinin başlangıcı anlamına gelmiyor" dedi, ancak "Sadece tek bir faiz indirimi yapılacak demedim" ifadesini de kullandı.
 
Dolar endeksi FED kararının ardından 98.932 ile Mayıs 2017’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Euro ise dolar karşısında 1.1025 ile Mayıs 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ancak  Dolar endeksi Trump’ın açıklamasının ardından Çin’den misilleme geleceği beklentileri ile gerileyerek haftayı yatay kapattı. İngiltere Merkez Bankası beklentilere paralel olarak faiz oranlarında ve varlık alım hedeflerinde değişikliğe gitmedi. Başkan Carney konuşmasında ticaret savaşlarının etkisinin giderek artacağını, İngiltere’nin anlaşmasız Brexit ile AB’dan ayrılması durumunda GBP’nin daha da düşük seviyelerine ulaşacağını ve yukarı yönlü bir hareket için Brexit’in sorunsuz ve anlaşmalı olması gerektiğini belirtti.
 
Toplantı öncesinde FED’in yılın devamında gevşek politika izlemeye devam edeceğine dair umutlarla $6032’ye kadar yükselen bakır, toplantının ardından $5900’ün altına geriledi.
 
Perşembe akşamı Trump,  yaklaşık 300 milyar dolarlık Çin ithalatına Eylül ayından başlamak üzere %10  ek vergi getirileceğini açıkladı. Trump’ın açıklamalarının ardından sert satış baskısı altına giren LME bakır haftayı $5722 seviyesinden %4 kayıpla kapattı.
 
Trump’ın Çin’e ek vergi uygulamasına yönelik açıklaması ardından endekslerde Perşembe günü görülen satış, Çin ile ABD arasındaki görüşmelerin durdurulacağına yönelik söylentilerin etkisiyle Cuma günü de devam etti. Çin Cuma günü yaptığı açıklamada ek vergi uygulanması durumunda misilleme yapabileceğini belirtti.
 
İmalat PMI verisi Çin’de hala daralma bölgesinde ancak hafif toparlanmaya işaret ederken, ABD’de beklentilerin altında kaldı. ABD’de tarım dışı istihdam verisi Cuma günü 164.000 kişi artış ile beklentiler seviyesinde açıklanırken, işsizlik oranı ise %3.7 ile beklentileri karşıladı. Son 2 ayda manşet verinin 41.000 aşağı revizesine karşılık ortalama saatlik gelirin beklenti üstüne çıkması veriyi ikinci bir  faiz indirimine götürecek kadar etkili kılmadı.
 
Dünya ekonomisinde aşağı yönlü risklerin arttığı bir konjonktürde ABD ve Çin arasındaki ticaret kavgasının kur savaşına dönüşmesi ihtimali küresel risk iştahında kaçınılmaz bir bozulmaya yol açıyor.
 
Asya borsalarına bu sabah %2’nin üzerindeki kayıplarla Çin endeksleri öncülüğünde satışlar hakim.
 
Makro veri tarafında ABD’de ÜFE, Çin’de ise Perşembe günü ticaret verileri, Cuma günü ise enflasyon verileri izlenecek.
 
Geçtiğimiz hafta, Trump’ın Çin ürünlerine %10 ek vergi getirileceği açıklamasının ardından hisse senedi piyasaları haftayı değer kaybıyla sonlandırmıştı. Trump’ın Çin’e yönelik ek vergi açıklamalarının ardından Çin’den gelen tarım ürünlerinin alımının durdurulacağına yönelik haberler ve USDCNH paritesinin 7 seviyesini kırarak 7,11’e kadar yükselmesi ticaret savaşının gündemdeki yerini güçlendirdi.
 
Dün Çin’in Yuan’ın 7,00 seviyesini aşmasına izin vermesi ve Trump’ın bunu “kur manipülasyonu ve ciddi bir ihlal” olarak nitelendirmesi endekslerde satışların derinleşmesine neden oldu. Avrupa ve ABD’de hisse senedi endekslerinin tümü haftanın ilk gününü kayıpla tamamladı.
 
S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün tamamında değer kaybı kaydedilirken endeks günü %2.98 kayıpla kapattı. Dow Jones endeksi %2.89, Nasdaq %3.47 ekside kapandı.
 
Her ne kadar öğlen saatlerinde Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Yang, Yuan’ı ticaret anlaşmazlığı sürecinde bir araç olarak kullanmayacaklarını, kuru dengeli ve makul bir seviyede tutacaklarını son günlerdeki hareketin piyasa kaynaklı olduğunu belirtse de açıklamalar piyasadaki endişeyi azaltmadı
 
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dün ABD hükümetinin Çin'in para birimi yuanı manipüle ettiğini sonucuna vardığını ve IMF ile irtibata geçerek, Çin'in son eylemlerinin yarattığı adil olmayan rekabet koşullarının ortadan kaldırılması için adım atacağını belirtti.
 
Güvenli liman talebiyle ABD Hazine tahvil getirileri Ekim 2016’dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan %1,73’e kadar geriledi.
 
Global piyasalarda satıcılı seyir ABD'nin Çin'i kur manipülatörü ilan etmesinin zaten kırılgan olan yatırımcı güvenini zedelemesiyle devam ediyor. Asya borsalarına bu sabah Çin endeksleri öncülüğünde satışlar hakim oldu.
 
Euro Bölgesi’nde açıklanan Hizmet Sektörü PMI verisi ve Almanya Market Hizmet Sektörü verisi beklentilerin altında kalsa da euro/usd paritesinde Dolar’daki değer kaybı ağır bastı. Gün boyu yönü yukarı olan euro/usd paritesi,ABD seansında 1,12 seviyesini de yukarı yönlü kırdıktan sonra kapanışı bu seviyelerden %0,85 yükselişle gerçekleştirmiş oldu. Günü %0.56 kayıpla kapatan dolar endeksi, ABD'nin bu adımının ABD-Çin ticaret savaşının alışılmadık bir duruma doğru evrildiğini göstermesinin ardından değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.
 
Dün Asya seansında $5640 ile 2 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesini test eden LME bakır günü %0.66 kayıpla $5684 seviyesinden sonlandırdı. Bugün ise zayıflayan dolardan destek bulan bakır $5700 seviyesi etrafında işlem görüyor. $5605 desteğinin kırılması halinde, $5369 seviyesi gündeme gelecek.

 

 



İndir

2019- 30.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada hisse senedi piyasaları ABD’de de açıklanan güçlü bilançolardan, Çin ve ABD arasında bu hafta gerçekleşecek müzakerelerde ilerleme sağlanacağı beklentilerinden ve büyük merkez bankalarının para politikalarında gevşeme yönünde adımlar atacağı beklentilerinden destek buldu.

Petrol fiyatları Ortadoğu'da İran kaynaklı arz kesintisi endişelerinin etkisiyle kaydettiği kazanımları artırırken, ABD'nin ham petrol stoklarındaki düşüşün beklentileri aşması fiyatları destekledi.

FED’den gelecek 25 baz puanlık faiz indirimini geride bıraktığımız haftalarda fiyatlamış olan LME metalleri, global ekonomiye ve talebe dair devam eden belirsizliklerin ve güçlü doların baskısıyla satış baskısının yoğun olduğu bir haftayı geride bıraktı. LME bakır haftayı $5966 seviyesinden %1.83 kayıpla kapattı.

ECB Perşembe günü sonlanan toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ancak Başkan Draghi’nin ekonomik büyüme görünümündeki bozulmaya dikkat çekerek para politikasının gevşetileceğini ifade etmesi ve hatta para politikasına temel oluşturan enflasyon hedefinin gözden geçirileceğine işaret etmesi piyasalarda Eylül ayı toplantısında faiz indiriminin neredeyse kesin olduğu beklentisini oluşturdu. Euro, dolar karşısında haftayı %0.85 kayıpla 1.1125 seviyesinden kapattı.

Dolar endeksi 2 haftanın zirvesini test ederken, sterlin İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni başkanı olarak seçilen Boris Johnson İngiltere'nin yeni başbakanı olmasının ardından kayıplarını artırarak 1.2210’a kadar geriledi.

31 Temmuz’da sonlanacak FED toplantısını bekleyen piyasalar yeni haftaya karışık görünüm ile başladı. Avrupa endekslerinde satış ağırlıklı seyre karşın FTSE100 %2’ye yakın primle kapandı. ABD tarafında ise Dow Jones yükselirken S&P ve Nasdaq’ta kayıplar görüldü.

Dün ekonomik veri bakımından hareketsiz geçerken bugün ABD’de açıklanacak kişisel gelirler, tüketici güven endeksi ve bekleyen konut satışları verileri izlenecek.  Haftanın devamında da veri takvimi oldukça önemli veriler içeriyor. Çin, Almanya, Euro Bölgesi üretim PMI verileri, Euro Bölgesi GDP ve enflasyon, ABD’de ADP istihdam verisi, üretim PMI ve ISM, inşaat harcamaları, ticaret dengesi, dayanıklı mal siparişleri ve en önemlisi tarım dışı istihdam açıklanacak. Yarın açıklanacak olan FED faiz kararı ve sonrasındaki açıklamalar haftanın en kritik gelişmesi olabilir. FED’in 25 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor ancak açıklamanın detayları ve sonraki aylar için faiz indiriminde nasıl bir yol izleneceği piyasada hareketlilik yaratacak gelişmeler olacak.

ABD ile Çin arasında bu hafta başlayan görüşmelerin sonucunda gelecek olan açıklamalar metal fiyatları açısından önem arz ediyor. Geride bıraktığımız haftada $5950 seviyelerinden destek bulan LME bakır, yeni hafta açılışında tekrar bu seviyeleri test etti. Ancak Çin-ABD görüşmesine ilişkin umutlarla yönünü yukarıya çevirdi. Dolardaki güçlenmeye rağmen LME bakır $6000 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor. FED kararı ve diğer ekonomik veriler öncesi piyasa bekleyişte. $5950 ve 50 günlük ortalamanın bulunduğu $5930 seviyeleri destek olarak izlenebilir. FED’den piyasayı destekleyici, beklentiden fazla güvercin bir tonda açıklaması yapması halinde $6070 ve $6170 en yakın hedefler olacaktır.

 

 



İndir

2019- 29.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Trump’ın Çin mallarına ilave gümrük vergisi getirilebileceği yorumları hafta başında riskli varlıklarda bir miktar gerilemeye neden oldu. Ancak FED Başkanı Powell’ın artan belirsizlik ortamında FED’in gereken aksiyonları alacağı ifadesini yinelemesi ise hafta sonuna doğru riskli varlıkları destekledi.

Trump, ABD'nin Çin'le ticaret anlaşması yapmak için hala çok yolu olduğunu ancak gerekirse Çin'den ithal 325 milyar dolar değerinde ürüne daha gümrük vergisi getirebileceğini söyledi.

New York Fed başkanı Williams'ın faizlerin bu ayın ilerleyen günlerinde düşürüleceği beklentilerini kuvvetlendiren açıklamaları hafta sonuna doğru, riskli varlıklara yönelik talebi arttırdı. Williams ekonomiye güçlü teşvik vermeden önce daha kötünün olmasını beklememek gerekir dedi. Williams'ın açıklamaları para politikası konusunda hızlı adım lehine güçlü gerekçe olarak okundu.

Açıklamalar FED'in 30-31 Temmuz tarihlerinde yapacağı toplantıda 25 baz puan yerine 50 baz puan faiz indirimi olabileceğine dair beklentileri kuvvetlendirdi.

İran’ın ABD’ye yaptırımların kaldırılması halinde nükleer programı inceleme izni vereceği yönünde anlaşma sunması dün günün jeopolitik gelişmesi olarak öne çıktı.

ABD endeksleri beklentilerin altında kalan bilanço açıklamalarının etkisiyle ekside kapandı.

Piyasa Temmuz FED toplantısında faiz indirim ihtimalini %100 ile fiyatlamaya devam ediyor. Sterlin Brexit endişeleri ile geride bıraktığımız hafta da gerilemeye devam etti. ECB ve FED’den gelen açıklamalar ile yön bulmaya çalışan ve hafta boyunca volatil bir seyir izleyen euro/usd paritesi haftayı 1.1220’den %0.43 kayıpla kapattı.

Hafta başında zayıf seyir izleyen LME bakır, hafta sonuna doğru, spot talebin artması ve risk iştahının artması ile Cuma günü $6170.5 ile 10 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

ABD endeksleri dün teknoloji hisseleri öncülüğünde primli kapanırken, yoğun bir şekilde devam eden bilanço dönemi izleniyor. Morgan Stanley’nin Apple hisse senedi hedef fiyatını yükseltmesinin ardında Apple hisseleri hızlı yükseliş kaydetti.Haftanın önemli bilanço açıklamaları arasında Amazon.com, Alphabet, Unilever, Caterpillar, Coca-Cola, McDonald’s ve Boeing yer alıyor.

İran’ın Basra Körfezi’nde İngiliz tankerini alıkoymasının ardından, bölgedeki arzın sekteye uğrayabileceği spekülasyonu petrol fiyatlarını yükseltti.

Asya borsaları bu sabah, ECB’nin Perşembe günü gerçekleşecek toplantısında, FED'in ise gelecek hafta faiz indireceği beklentisinden destek buldu.

Vadeli işlem kontratları ECB'nin mevduat faizini %43 olasılıkla 10 baz puan indireceğini fiyatlarken, ekonomistler ECB'nin faizlerde bu hafta değişiklik yapmayacağını ancak Eylül'de indirim sinyali vereceğini tahmin ediyorlar. Sterlin İngiltere'de muhafazakar partinin yeni parti başkanı ve başbakan olarak AB'den ayrılma yanlısı Boris Johnson'ı seçeceği endişesiyle art arda üçüncü seansta da değer yitirdi. Euro, ECB’den faiz indirimi (sinyali) geleceği beklentileri ile dün %0.12 geriledikten sonra bugün %0.24 kayıpla 1.1180’den işlem görüyor. Euro ve sterlindeki kayıplar nedeniyle dolar endeksi bugün  %0.23 primli seyrediyor.

Cuma günü NY FED başkanının 50 baz puanlık indirime işaret etmesiyle LME bakır $6170.5 seviyesine kadar yükselse de $6070 teknik seviyesinin üzerinde kalmayı başaramadı. LME bakır güçlü doların baskısı, global ekonomik büyüme ve talebe dair devam eden belirsizliklerin etkisiyle dün %0.95 geriledi. Faiz indirim beklentisinin piyasada büyük oranda fiyatlanması bakır, primlerini koruyamıyor. $5980 desteği sabah saatlerinde (min $5983)  test edildi. Bu seviyenin altında $5920 en yakın destek olacaktır. Ana destek seviyesi ise $5850 civarında 200 haftalık ortalamaya denk geliyor. FED faiz kararı ve açıklamaları yön belirleyici olacaktır ancak uzun vadede $5850 kritik olmaya devam edecek. 

Gündemi yoğun haftada, ABD’de devam eden bilanço sezonunun yanı sıra, Perşembe günü gerçekleşecek ECB toplantısı izlenecek. Makro veri tarafında ise Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi, ABD’de ise imalat PMI, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri ve GSYİH verisi izlenecek.

 



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
TCMB Kurları (07.04.2025) USD: 37,9147 - EUR: 41,7867 - GBP: 49,4082 Fixing Kurları (06.04.2025) USD: 37,922 - EUR: 41,737 - GBP: 49,3289 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,1006 - GBP / USD: 1,3008