Bültenler
Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76
2011-19.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Hızlı düşüşlere sahne olan bir önceki haftada emtia piyasalarının genelini etkileyen satış hareketinde emtia piyasaları 99 milyar dolar değer kaybetmişti. Düşüş hareketini tahmin etmiş ve uzun pozisyonların kar realize etmesini önermiş olan Goldman Sachs, emtiaların özellikle yılın ikinci yarısında tekrar yükselebileceğini söyleyerek; geçtiğimiz haftada yatırımcılarına dip seviyelerin alış fırsatı olarak kullanılmasını tavsiye etti.
Çin tarafından geçtiğimiz Salı sabahı açıklanan ithalat- ihracat dengesi verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşirken; ihracat rakamlarının yüksek olması, piyasalar tarafından olumlu algılandı. Ancak geçtiğimiz haftanın ilk 2 günü boyunca 8.800 – 8.900 $/ton bandında hareket eden bakır, ithalat- ihracat verisinin ardından geçtiğimiz Çarşamba sabahı Çin tarafından açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamı ile Avrupa tarafından gelen satışlarla düşüş yönünde bir hareket sergiledi. 3 aylık bazda 8.950 $/ton civarında işlem görmeye başlayan bakır, ABD seansının hemen öncesi 8.700 $/ton seviyesini de kırdı ve yönünü tekrar aşağıya çevirdi. Hafta boyunca düşüş eğilimi gösteren bakır geçtiğimiz Perşembe günü yaklaşık 300 $’lık geniş bir aralıkta işlem görerek 8.504 $/ton seviyesine kadar geriledi ise de; haftanın son iş gününde kayıplarını geri verdi ve 8.900 $/ton seviyelerine kadar yükseldi.
Geçtiğimiz hafta boyunca özellikle Çin enflasyon rakamlarının açıklanması ile enflasyonun küresel olarak yükselmesi ve para politikasının sıkılaştırılacağı beklentisi dünya borsalarında sert satışlara yol açtı. Uzun zamandan beri piyasalarda doların diğer para birimleri karşında değer yitirmesi ve bunun sonucunda emtia fiyatlarının yüksekliğinden bahsediliyordu. Geçtiğimiz haftada ise EUR/USD paritesinin hızlı bir şekilde değer kaybetmesi ile emtialarda da satış şoku gerçekleşti. 1,40 seviyelerine kadar düşen EUR/USD paritesi ile birlikte, altın uzun zamandan beri tutunduğu 1.500 $/ons seviyesinin altına düşerken; ham petrol sözleşmeleri de yaşanan satışlarla 100 $/varil’in aşağısında hareket etti.
ABD borsaları, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan verilerin ardından yaşanan düşüşle ikinci haftayı da kayıplarla geride bıraktı. Endekslerdeki gerileme, borsanın düşüş uçurumunun eşiğinde olduğuna dair endişelerin arttığını ortaya koydu. Dünya genelinde büyümenin yavaşlaması, Fed'in destek politikasının sonuna yaklaşılması ve Avrupa bölgesi borç krizinde durumun kötüleşmesi yönündeki endişeler, borsanın yukarı yönde kalabilme kabiliyetini olumsuz etkiledi. Metal piyasalarında bakır ise, dar bir bantla 8.750 $/ton seviyesinden içinde bulunduğumuz haftaya giriş yaparken; yatay ancak yukarı yönlü bir hareket sergiledi. Avrupa endeksleri bugün Brüksel’de Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan borç paketine ilişkin yapacağı toplantının yarattığı belirsizlikle riskli varlıklara gelen satış hareketinde gevşedi. Ancak, IMF başkanın ABD’de tutuklu bulunması nedeniyle katılmadığı Avrupa Birliği Finans Bakanları Zirvesi’nden dün akşam saatlerinde Portekiz’in AB/IMF’ten alacağı €78 milyarlık kredinin koşulları üzerinde anlaşmaya varıldığı haberi geldi. Paket karşılığında Portekiz Hükümeti’nin 2013 yılına kadar GDP’nin %3,4’ü oranında tasarruf etmesi bekleniyor. Paketin açıklanması ile birlikte EUR/ USD paritesi bugün güç kazanarak 1,4250 seviyelerine kadar yükseldi. Doların diğer para birimleri karşında değer kaybetmesi ile de emtialarda alım hareketi gözlemlendi.
ABD cephesinde bugün açıklanacak olumsuz sanayi üretimi ve konut verilerinin ardından Perşembe günü Avrupa piyasalarının açılışı öncesi Japonya’da açıklanacak büyüme rakamı, piyasalar için önem arz etmektedir. Yatay bir hareket sergileyen bakırın hafta boyunca EUR/USD paritesi ile sıkı bir korelasyon içerisinde olması beklenmektedir. Yatırımcılar ve analistler ise kısa vadede yaşanan düşüş hareketlerinin normal olduğunu; ancak uzun vadede bakıra olan talebin artacağını belirtiyorlar.
İndir
2011-18.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Londra piyasasının kapalı olduğu geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde, Amerika tarafından Usame Bin Ladin’in öldüğünün açıklanmasıyla bakır, doların değerlenmesinin ardından işlem gördüğü Comex piyasalarında hızlı bir gerileme yaşadı. Açıklama, Amerika para piyasalarında duygusal tepki alımlarının başlamasına neden olurken; bakır ise, keskin bir düşüşle 4,10 $/lb (9.050 $/ton) seviyelerine kadar geriledi. İngiltere piyasalarının açılışı ile birlikte düşüşünü sürdüren bakırda, Amerika Merkez Bankası’nın beklenen toplantısının ardından yüksek emtia fiyatlarının yarattığı rahatsızlığın yinelenmesi ile satışlar görüldü. Geçtiğimiz hafta boyunca gerilemeye devam eden bakır, bir önceki haftaya göre yaklaşık % 5’lik bir değer kaybına uğrayarak 8.900 $/ton seviyelerinden haftayı kapattı.
Bir önceki hafta Perşembe gününe kadar Amerika ve Avrupa Birliği ekonomilerine ilişkin gelen verilerin olumsuzluğu neticesinde özellikle emtialarda meydana gelen düşüş, ekonomik toparlanmaya ilişkin endişelerden kaynaklanıyordu. Cuma günü ABD tarafından gelen ve beklentilerin çok üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisine rağmen; emtialar 2008’den bu yana en büyük haftalık değer kaybını gerçekleşti. ABD seansı sırasında akşam saatlerinde Avrupa Birliği’nin Lüksemburg’da gizli bir toplantı yapacağı ve Yunanistan’ı Avrupa Birliği’nden çıkarabilecekleri söylentisi ise, bütün riskli para birimleri ve emtialar gibi ürünlere satış getirirken; bakır, 2011’in dip noktası olan 8.657 $/tona kadar geriledi ve böylece haftanın son 2 gününde % 5 değer kaybetmiş oldu.
Goldman Sachs’ın yaptığı çalışmaya göre, emtialar üzerinde oluşan bu satışlardan dolayı piyasalardan 99 milyar doların çekildiği; ancak yaşanan bu hızlı düşüşün ardından emtia piyasalarının kendini toparlayacağı da belirtildi. Kısa süreli olarak EUR/USD paritesinde yaşanan gerilemenin ardından başta emtia piyasaları olmak üzere, satışa yönelen piyasalarda gümüş yaklaşık % 22’lik keskin bir düşüş ile en çok değer kaybeden yatırım aracı oldu. Piyasaların diğer önemli bir göstergesi olan Amerika piyasalarında petrol sözleşmeleri de yaklaşık % 13’lük bir gerileme yaşadı. Bu yaşanan düşüşlerde fonlar yüklü miktarda zarara uğradı.
İçinde bulunduğumuz haftada bakır için, Çin tarafından Salı sabahı açıklanan ithalat- ihracat dengesi verisi beklentilerin üzerinde gelirken; ihracat rakamlarının yüksek olması, piyasalar tarafından olumlu algılandı. Geçtiğimiz 2 gün boyunca 8.800 – 8.900 $/ton bandında hareket eden bakır, Çin tarafından bugün açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamı ile Avrupa tarafından gelen satışlarla düşüş yönünde bir hareket sergiledi. Bugün itibari ile 3 aylık fiyat bazında 8.950 $/ton civarından işlem görmeye başlayan bakır, ABD seansına yakın 9.700 $/ton seviyesini de kırdı ve yönünü tekrar aşağıya çevirdi.
İndir
2011-17.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz haftada bakır, Pazartesi günü İngiltere’de Paskalya tatili olması ve Cuma gününün ise Kraliyet Düğünü nedeniyle tatil olmasından dolayı Londra Metal Borsası’nda sadece 3 gün işlem görebildi. Nisan ayının son günlerinde düşük bir işlem hacmine sahip olan bakır, Nisan ayında bir önceki aya göre % 0,5 değer kaybederek 9.483 $/ton aylık ortalamasına sahip oldu.
Pazartesi günü yalnızca Asya ve ABD borsalarında işlem görerek geçtiğimiz haftaya başlayan bakır, işlem hacminin düşük olmasına rağmen yatay ve aşağı yönlü bir hareket sergiledi. Geçtiğimiz hafta boyunca işlem hacmi yönünden düşük olan bakır, 9.500 $/ton seviyelerinden işlem görmeye başladığı piyasalarda Amerika Merkez Bankası FED’in toplantısı öncesi geriledi ise de; Londra tarafında haftayı konsolide bir şekilde 9.580 $/ton civarında kapattı. Cuma günü Amerika piyasalarında işlem gören bakır, Mart ayından beri gördüğü en düşük değer olan 4,20 $/lb. (9.250 $/ton) seviyelerine kadar geriledi. Geçtiğimiz hafta boyunca piyasalarda dolar, diğer para birimleri karşısında değer kaybederken; altın ise hızlı yükselişlerine devam ederek 1.573 $/ons rekor seviyesinde haftayı kapattı.
Geçtiğimiz hafta boyunca piyasaların odaklandığı nokta, Amerika Merkez Bankası (FED)’nın toplantısı sonrası yapılacak olan açıklamalardı. Bu toplantının notlarında piyasalar için büyük öneme sahip olan yüksek emtia fiyatlarından dolayı oluşan enflasyon baskısının FED tarafından nasıl değerlendirileceği ve uygulanan tahvil alım programının sonlandırılıp sonlandırılmayacağı gibi konuların altının çizilmesi, bu toplantıyı diğerlerinden ayıran özellikti. Toplantı sonucunda; FED, faiz oranını değiştirmeyerek %0.25’te bıraktı. Toplantı tutanaklarında ekonominin ılımlı bir büyüme kaydettiğine, son aylarda enflasyonun yükseldiğine ancak uzun vadeli enflasyon beklentisinin sabit olduğuna değinildi. 600 milyar USD değerindeki tahvil alımı programının önceden planlandığı gibi Haziran ayında sona erdirileceği açıklandı. ABD'deki üç büyük endeksi (Nasdaq, S&P, Dow Jones) enflasyonun büyük ölçüde emtiadaki fiyat baskılarından kaynaklanan geçici bir sorun olduğuna dikkat çeken Bernanke'nin açıklamalarının ardından kazanımlarını artırdı. Nasdaq endeksi 10 yılın en yüksek seviyesini gördü. Asya yatırımcıları da yapılan bu olumlu açıklama ile piyasada alımlara başlayarak borsaları yükseltti. Altın yine rekora koşarken; bakır da ise çok büyük hareketlilik gözlemlenmedi.
İçinde bulunduğumuz haftada Pazartesi günü İngiltere piyasalarının resmi tatilden dolayı kapalı olmasına karşın; Amerika tarafından dünya tarihini etkileyen bir açıklama ile başlayan bakır, doların değerlenmesi ile işlem gördüğü Comex piyasalarında hızlı bir gerileme yaşadı. Obama’nın Usame Bin Ladin’in Amerikan askerleri tarafından öldürüldüğünü açıklaması, Amerika para piyasalarında alımların başlamasına neden oldu. Bakır ise, hızlı bir şekilde değer kaybederek 4,10 $/lb. (9.050 $/ton) seviyelerine kadar geriledi.
Bugün itibari ile geçtiğimiz 3 gün değer kaybı yaşayan bakır, yüksek stok yüzünden Çin'deki talep artışının yavaşladığı ve en büyük bakır tüketicilerinden birisi olan ABD'nin para sıkılaştırma politikasını uzatabileceği ihtimalinin yatırımcılarda yarattığı endişe ile düşüşüne devam ediyor.
Not olarak, Amerika’nın Cuma günü açıklayacağı tarım dışı istihdam verisinin (TS ile 15:30’da) önümüzdeki hafta başı için piyasalara yön verici etkisi olacaktır
İndir
2011-16.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Çin’in 2011 yılında 4.kez gerçekleştirdiği 50 baz puanlık zorunlu karşılık artışı ile geçtiğimiz haftaya başlayan piyasalarda bakır, Amerika seansı açılışının hemen öncesinde uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’ nin Amerika’nın kredi görünümünü negatife çevirmesi ve önümüzdeki aylarda kredi notunun da düşürülebileceğinin sinyalini vermesi ile büyük düşüş yaşadı. Bakır, gerek LME’ de gerekse COMEX’ de S&P’ nin uyarısının ardında yaklaşık % 2,5’lik bir düşüş yaşadı ve geçtiğimiz haftanın en düşük değeri olan 9.207 $/ton’a kadar geriledi. Uyarı sonrasında, ABD borsaları son bir ayın en sert düşüşünü yaşarken; tahvil ve para piyasaları S&P’ nin uyarılarını umursamadı.
Yatırımcıların Avrupa’daki borç krizini daha yakın bir tehlike olarak görmeleri nedeniyle Amerikan doları belli para birimlerine karşı değer kazanmaya başladı. S&P’ nin piyasalara yaşattığı bu şok karşısında hızla değer kaybeden piyasalar, haberin ertesi günü kayıplarını beklenenden iyi açıklanan bilançoların etkisi ile geri alarak; yükseliş trendi içerisine girdi. Bakır da piyasalara paralel olarak yaptığı hareket ve değer yitirmiş olan doların etkisi ile Salı gününden itibaren yükselişe geçerek 9.700 $/ton sınırında haftayı kapattı.
Emtia fiyatlarının yüksekliğinden endişe duyan ülkelerin, Amerika’nın kredi görünümün negatif izlenmeye alınması ile tedirginlikleri arttı. Dolar’ın Euro karşısında değer kaybetmesi ile 1,46 noktasının üzerinde seyreden EUR/USD paritesi, bakırda özellikle teknik olarak beklenen yukarı tepki için fırsat yarattı. Bakırın yanında piyasaların önemle takip ettiği alüminyum da, Çin’in üretimi sınırlayıcı kararları ve EUR/USD paritesinin etkisi ile Ağustos 2008’den bu yana gördüğü en yüksek seviyelere ulaştı. Altın ve petrol sözleşmelerinde ise doların değersizliğinden dolayı yükselişler devam etti ve Paskalya tatili öncesi piyasaların yukarı yönlü hareketine yardımcı oldu. Ayrıca, Cuma günü Avrupa ve Amerika piyasalarının tatili öncesinde Amerika tarafında açıklanan veriler S&P’nin yorumunu yalanlar nitelikte idi. Bekleyen konut satışları, yeni başlayan inşaat ruhsatları ve haftalık işsizlik başvuruları verileri piyasalara güven vermeye yeterli oldu.
İçinde bulunduğumuz haftaya Londra Metal Borsası’nın (LME) İngiltere’deki Paskalya tatilinden dolayı kapalı olmasın ile yalnızca Asya ve ABD borsalarında işlem görerek başlayan bakır, yatay ve aşağı yönlü bir hareket sergiledi. Çarşamba günü sonuçlanacak FED toplantısı öncesinde düşük işlem hacmine sahip olan piyasalarda, FED’ in tahvil alım programına devam edip etmeyeceği soruları emtialarda satış getirdi. Ayrıca Çin’in yüksek enflasyon rakamı ve ülkede uygulanan sıkı para politikası da emtialardaki satışlara neden olarak gösterildi. Bu doğrultuda LME bakır, bu hafta 9.500 $/ton seviyesinin hemen üzerinde işlem görmeye başlasa da; piyasadaki endişeler nedeni ile görülen satışlardan dolayı bu sabah 9.382 $/ton seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar toparlandı ve ABD seansı öncesinde 9.500 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.
Yüksek öneme sahip verilerin açıklanacağı bu haftada, Çarşamba günü Amerika Merkez Bankası(FED)’in sonuçlandıracağı toplantı ve Perşembe günü açıklanacak Amerika’nın birinci çeyrek büyüme rakamı, geçtiğimiz hafta yaşanan kredi görünümünün negatife çevrilmesinden sonra büyük bir öneme sahip oldu.
Yatırımcıların Avrupa’daki borç krizini daha yakın bir tehlike olarak görmeleri nedeniyle Amerikan doları belli para birimlerine karşı değer kazanmaya başladı. S&P’ nin piyasalara yaşattığı bu şok karşısında hızla değer kaybeden piyasalar, haberin ertesi günü kayıplarını beklenenden iyi açıklanan bilançoların etkisi ile geri alarak; yükseliş trendi içerisine girdi. Bakır da piyasalara paralel olarak yaptığı hareket ve değer yitirmiş olan doların etkisi ile Salı gününden itibaren yükselişe geçerek 9.700 $/ton sınırında haftayı kapattı.
Emtia fiyatlarının yüksekliğinden endişe duyan ülkelerin, Amerika’nın kredi görünümün negatif izlenmeye alınması ile tedirginlikleri arttı. Dolar’ın Euro karşısında değer kaybetmesi ile 1,46 noktasının üzerinde seyreden EUR/USD paritesi, bakırda özellikle teknik olarak beklenen yukarı tepki için fırsat yarattı. Bakırın yanında piyasaların önemle takip ettiği alüminyum da, Çin’in üretimi sınırlayıcı kararları ve EUR/USD paritesinin etkisi ile Ağustos 2008’den bu yana gördüğü en yüksek seviyelere ulaştı. Altın ve petrol sözleşmelerinde ise doların değersizliğinden dolayı yükselişler devam etti ve Paskalya tatili öncesi piyasaların yukarı yönlü hareketine yardımcı oldu. Ayrıca, Cuma günü Avrupa ve Amerika piyasalarının tatili öncesinde Amerika tarafında açıklanan veriler S&P’nin yorumunu yalanlar nitelikte idi. Bekleyen konut satışları, yeni başlayan inşaat ruhsatları ve haftalık işsizlik başvuruları verileri piyasalara güven vermeye yeterli oldu.
İçinde bulunduğumuz haftaya Londra Metal Borsası’nın (LME) İngiltere’deki Paskalya tatilinden dolayı kapalı olmasın ile yalnızca Asya ve ABD borsalarında işlem görerek başlayan bakır, yatay ve aşağı yönlü bir hareket sergiledi. Çarşamba günü sonuçlanacak FED toplantısı öncesinde düşük işlem hacmine sahip olan piyasalarda, FED’ in tahvil alım programına devam edip etmeyeceği soruları emtialarda satış getirdi. Ayrıca Çin’in yüksek enflasyon rakamı ve ülkede uygulanan sıkı para politikası da emtialardaki satışlara neden olarak gösterildi. Bu doğrultuda LME bakır, bu hafta 9.500 $/ton seviyesinin hemen üzerinde işlem görmeye başlasa da; piyasadaki endişeler nedeni ile görülen satışlardan dolayı bu sabah 9.382 $/ton seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar toparlandı ve ABD seansı öncesinde 9.500 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.
Yüksek öneme sahip verilerin açıklanacağı bu haftada, Çarşamba günü Amerika Merkez Bankası(FED)’in sonuçlandıracağı toplantı ve Perşembe günü açıklanacak Amerika’nın birinci çeyrek büyüme rakamı, geçtiğimiz hafta yaşanan kredi görünümünün negatife çevrilmesinden sonra büyük bir öneme sahip oldu.
İndir
2011-15.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz haftaya EUR/USD paritesinden destek alarak başlayan bakır, 5 haftanın en yüksek noktasına ulaştıktan sonra, yaşanan fon satışları ile birlikte düşüş yaşadı. Piyasaları dalgalandıran olaylarla birlikte, Londra’da 127 $/varil’e ulaşan petrolün rekor fiyatı tüm piyasalarda satışların başlamasında en etkili neden oldu. Goldman Sachs Group’un analist ekibinin, yatırımcılarına yüksek emtia fiyatlarından short pozisyon alarak kar elde etmelerini ve ilerisi için long pozisyon almamalarını önermesinin ardından bakır, geçtiğimiz haftanın ikinci gününde de geriledi. Bakır ile birlikte LME’ de çinko ve kurşun fiyatlarında da düşüş gözlenirken; petrol, aynı gün içerisinde % 3,5 değer kaybetti. Hafta boyunca değer kaybeden piyasalara paralel olarak bakır da bir önceki hafta elde ettiği kazanımları geri vererek bir önceki haftaya göre yaklaşık % 5 değer kaybıyla geçtiğimiz haftayı sonlandırdı.
Çin'de bir araya gelen BRIC ülkeleri liderlerinin rekor seviyeye ulaşan emtia fiyatlarının küresel büyümeyi tehdit ettiğini dile getirmesi ve bununda ülkelerin üzerinde yüksek enflasyon baskısının oluşmasına neden olması, yatırımcıların gözlerini ülkelerin maliye bakanlarının yapacağı açıklamalara yoğunlaştırdı. Özellikle, Çin'in varlık fiyatlarını dengelemek için sıkılaştırıcı önlemlerini artıracağına dair endişelerle Asya seansında başlayan satışlar, LME’ deki bakır fiyatlarının düşüş eğilimini devam ettirdi. Geçtiğimiz haftanın sonuna doğru gelindiğinde, Amerika tarafından açıklanan olumlu tüketici güven endeksi ve Çin’in beklenenden iyi açıklanan büyüme rakamı, ülkelerin enflasyona dair endişelerinden dolayı piyasaların yönünü yukarı çevirmesine yardımcı olmadı. Ham petrolün 109 $/varil’e ulaşan yüksek fiyatının konuşulduğu piyasalarda, altın 1.480 $/ons’un üzerine çıkarak yeni bir rekora imza atmış oldu. Bakır ise; piyasalardaki mevcut endişeler doğrultusunda gerileyerek haftayı 9.400 $/ton seviyesinden kapattı.
İçinde bulunduğumuz haftaya, Çin’in bu yıl 4.kez gerçekleştirdiği 50 baz puanlık zorunlu karşılık artışı ile başlayan piyasalarda bakır, Cuma’ya göre yükselişle başladı ise de; Amerika seansı öncesine kadar yatay bir seyir izledi. Amerika seansları açılışının hemen öncesinde, uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Amerika’nın kredi görünümünü negatife çevirmesi ve önümüzdeki aylarda kredi notunun da düşürülebileceğinin sinyalini vermesi ile küresel piyasalarda büyük kayıplar yaşandı. Uyarının ardından, ABD borsaları son bir ayın en sert düşüşünü yaşarken; tahvil ve para piyasaları S&P’nin uyarılarını umursamadı. Yatırımcıların Avrupa’daki borç krizini daha yakın bir tehlike olarak görmeleri nedeniyle Amerikan doları belli para birimlerine karşı değer kazanmayı sürdürdü. Bakır, gerek LME’de gerekse COMEX’de uyarının ardında yaklaşık % 2,5’lik bir düşüş yaşadı. Buna karşın, altında ise hızlı alımlar gerçekleşirken; yeni rekoru olan 1.498 $/ons seviyelerine kadar yükseldi.
Haftanın ikinci işlem gününde 9.350–9.230 $/ton bandında hareket eden bakır, açıklanan ve beklentilerden iyi gelen ABD konut verileri ile 9.350 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmaya çalıştı. Bugün ise, S&P’nin yarattığı olumsuz hava, beklentilerin üzerinde gelen kar rakamları ile tersine döndü. Primli kapanan Asya piyasalarından sonra aynı trendin Avrupa ve ABD seanslarında da sürmesi ile bakır, 9.500 $/ton seviyesini kırdı. Altın 1503 $/ons ile yeni rekoruna sahip olurken; pozitif bilanço rakamları Paskalya tatili öncesinde piyasalara moral verdi.
Çin'de bir araya gelen BRIC ülkeleri liderlerinin rekor seviyeye ulaşan emtia fiyatlarının küresel büyümeyi tehdit ettiğini dile getirmesi ve bununda ülkelerin üzerinde yüksek enflasyon baskısının oluşmasına neden olması, yatırımcıların gözlerini ülkelerin maliye bakanlarının yapacağı açıklamalara yoğunlaştırdı. Özellikle, Çin'in varlık fiyatlarını dengelemek için sıkılaştırıcı önlemlerini artıracağına dair endişelerle Asya seansında başlayan satışlar, LME’ deki bakır fiyatlarının düşüş eğilimini devam ettirdi. Geçtiğimiz haftanın sonuna doğru gelindiğinde, Amerika tarafından açıklanan olumlu tüketici güven endeksi ve Çin’in beklenenden iyi açıklanan büyüme rakamı, ülkelerin enflasyona dair endişelerinden dolayı piyasaların yönünü yukarı çevirmesine yardımcı olmadı. Ham petrolün 109 $/varil’e ulaşan yüksek fiyatının konuşulduğu piyasalarda, altın 1.480 $/ons’un üzerine çıkarak yeni bir rekora imza atmış oldu. Bakır ise; piyasalardaki mevcut endişeler doğrultusunda gerileyerek haftayı 9.400 $/ton seviyesinden kapattı.
İçinde bulunduğumuz haftaya, Çin’in bu yıl 4.kez gerçekleştirdiği 50 baz puanlık zorunlu karşılık artışı ile başlayan piyasalarda bakır, Cuma’ya göre yükselişle başladı ise de; Amerika seansı öncesine kadar yatay bir seyir izledi. Amerika seansları açılışının hemen öncesinde, uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Amerika’nın kredi görünümünü negatife çevirmesi ve önümüzdeki aylarda kredi notunun da düşürülebileceğinin sinyalini vermesi ile küresel piyasalarda büyük kayıplar yaşandı. Uyarının ardından, ABD borsaları son bir ayın en sert düşüşünü yaşarken; tahvil ve para piyasaları S&P’nin uyarılarını umursamadı. Yatırımcıların Avrupa’daki borç krizini daha yakın bir tehlike olarak görmeleri nedeniyle Amerikan doları belli para birimlerine karşı değer kazanmayı sürdürdü. Bakır, gerek LME’de gerekse COMEX’de uyarının ardında yaklaşık % 2,5’lik bir düşüş yaşadı. Buna karşın, altında ise hızlı alımlar gerçekleşirken; yeni rekoru olan 1.498 $/ons seviyelerine kadar yükseldi.
Haftanın ikinci işlem gününde 9.350–9.230 $/ton bandında hareket eden bakır, açıklanan ve beklentilerden iyi gelen ABD konut verileri ile 9.350 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmaya çalıştı. Bugün ise, S&P’nin yarattığı olumsuz hava, beklentilerin üzerinde gelen kar rakamları ile tersine döndü. Primli kapanan Asya piyasalarından sonra aynı trendin Avrupa ve ABD seanslarında da sürmesi ile bakır, 9.500 $/ton seviyesini kırdı. Altın 1503 $/ons ile yeni rekoruna sahip olurken; pozitif bilanço rakamları Paskalya tatili öncesinde piyasalara moral verdi.
İndir
2011-14.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Japonya’daki deprem nedeniyle yaşanan radyoaktif tehlike, Portekiz’deki yoluna koyulamayan borç krizi, emtia fiyatlarındaki artışlardan dolayı ülkelerdeki enflasyonist baskı gibi konular geçtiğimiz haftanın da önemli gündem maddelerini oluşturdu. Geçtiğimiz haftanın ilk iki işlem gününde Çin piyasalarının tatil olmasından dolayı düşük bir işlem hacmine sahip olan bakır kontratları, geçtiğimiz Salı günü 9.400 $/ton seviyelerinde tutunmaya çalıştı. Çin’in 25 baz puanlık beklenmeyen mevduat faiz artırımı ile birlikte yaşanan kısa düşüş ile birlikte bakır 9.300 $/ton seviyelerine kadar gerilese de; hafta ortasında zayıf doların ve rekor kıran altının desteği ile 9.500 $/ton seviyesini kırarak hafta boyunca yükselişine devam etti.
Hafta ortasına geldiğimizde, Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı toplantı, neticesi bilinmesine rağmen; küresel piyasalar için büyük bir öneme sahipti. Toplantı öncesinde Euro, Japon Yen’i karşısında 11, Amerikan Doları karşısında da 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Toplantı sonrasında Trichet’in gösterge faizini 25 baz puan artırması ve ardından piyasaları rahatlatan açıklamaları, küresel piyasaların rahat bir nefes almasını sağladı. Aynı zamanda, Portekiz’in de ülkede yaşanan gerçekleri kabul ederek yardım talebinde bulunması Avrupa bölgesindeki belirsizliklerin ortadan kalkmasına yardımcı oldu. Yaşanan bu olumlu gelişmeler doğrultusunda bakır, EUR/USD paritesinden destek alarak ve teknik olarak belirtilen direnç noktalarını kırarak hızlı yükselişine devam etti ve haftayı 9.896 $/ton seviyesinden sonlandırdı. Libya’daki olayları neden göstererek yükselişine devam eden ham petrol ise, Amerika piyasalarında 127 $/varil seviyelerine kadar yükselerek haftayı sonlandırdı. Altın, dolardaki düşüş beklentisinin yatırımcıları altına yöneltmesiyle geçtiğimiz hafta başından itibaren her gün yükseliş kaydetti ve haftayı 1.474 $/ons rekor seviyesinden sonlandırdı.
İçinde bulunduğumuz haftanın ilk gününe EUR/USD paritesinden destek almış ve 5 haftanın en yüksek noktası olan 9.898 $/ton seviyesine ulaşmış şekilde başlayan bakırda, fon satışları görüldü. Ham petrolün 127 $/varil’e ulaşan rekor fiyatı tüm piyasalarda satış havasının oluşmasına neden oldu. Pazartesi Uluslar arası Para Fonu (IMF)'nun ABD ve Japonya'nın için 2011 yılı büyüme beklentisini aşağı çekmesi ve dev alüminyum şirketi Alcoa'nın açıkladığı bilançosuna göre satışlarının tahminlerin altında kalması, başta Amerika piyasaları olmak üzere genel anlamda piyasalarda belirsizliğin oluşmasına neden oldu. Dün de Goldman Sachs Group’un analist ekibinin yatırımcılarına yüksek emtia fiyatlarından short pozisyon alarak kar elde etmelerini ve ilerisi için long pozisyon almamalarını önermesinin ardından bakır, haftanın ikinci gününde de geriledi. Bakır ile birlikte LME’ de çinko ve kurşun fiyatlarında da düşüş gözlenirken; petrol % 3,5 değer kaybetti. Bugün ise güne daha pozitif başlayan bakır, ABD seansı öncesinde olumlu gelen perakende satışlar ve JP Morgan bilanço ile 9.600 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.
Amerika tarafında gelecek verilerle birlikte bilanço açıklamalarının başladığı bu hafta içerisinde, bakır için global bakır stok miktarları, veriler sonrası doların değeri ve Japonya haberleri büyük bir öneme sahip ve metalin yönünü bulması için büyük en büyük etkenler olarak görülmektedir. Ayrıca Cuma sabahı açıklanacak olan Çin verileri (sanayi üretimi, ÜFE, TÜFE, GSYH, perakende satışlar), enflasyon baskılarını üzerinde hisseden emtialar için önemli olacaktır.
Hafta ortasına geldiğimizde, Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı toplantı, neticesi bilinmesine rağmen; küresel piyasalar için büyük bir öneme sahipti. Toplantı öncesinde Euro, Japon Yen’i karşısında 11, Amerikan Doları karşısında da 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Toplantı sonrasında Trichet’in gösterge faizini 25 baz puan artırması ve ardından piyasaları rahatlatan açıklamaları, küresel piyasaların rahat bir nefes almasını sağladı. Aynı zamanda, Portekiz’in de ülkede yaşanan gerçekleri kabul ederek yardım talebinde bulunması Avrupa bölgesindeki belirsizliklerin ortadan kalkmasına yardımcı oldu. Yaşanan bu olumlu gelişmeler doğrultusunda bakır, EUR/USD paritesinden destek alarak ve teknik olarak belirtilen direnç noktalarını kırarak hızlı yükselişine devam etti ve haftayı 9.896 $/ton seviyesinden sonlandırdı. Libya’daki olayları neden göstererek yükselişine devam eden ham petrol ise, Amerika piyasalarında 127 $/varil seviyelerine kadar yükselerek haftayı sonlandırdı. Altın, dolardaki düşüş beklentisinin yatırımcıları altına yöneltmesiyle geçtiğimiz hafta başından itibaren her gün yükseliş kaydetti ve haftayı 1.474 $/ons rekor seviyesinden sonlandırdı.
İçinde bulunduğumuz haftanın ilk gününe EUR/USD paritesinden destek almış ve 5 haftanın en yüksek noktası olan 9.898 $/ton seviyesine ulaşmış şekilde başlayan bakırda, fon satışları görüldü. Ham petrolün 127 $/varil’e ulaşan rekor fiyatı tüm piyasalarda satış havasının oluşmasına neden oldu. Pazartesi Uluslar arası Para Fonu (IMF)'nun ABD ve Japonya'nın için 2011 yılı büyüme beklentisini aşağı çekmesi ve dev alüminyum şirketi Alcoa'nın açıkladığı bilançosuna göre satışlarının tahminlerin altında kalması, başta Amerika piyasaları olmak üzere genel anlamda piyasalarda belirsizliğin oluşmasına neden oldu. Dün de Goldman Sachs Group’un analist ekibinin yatırımcılarına yüksek emtia fiyatlarından short pozisyon alarak kar elde etmelerini ve ilerisi için long pozisyon almamalarını önermesinin ardından bakır, haftanın ikinci gününde de geriledi. Bakır ile birlikte LME’ de çinko ve kurşun fiyatlarında da düşüş gözlenirken; petrol % 3,5 değer kaybetti. Bugün ise güne daha pozitif başlayan bakır, ABD seansı öncesinde olumlu gelen perakende satışlar ve JP Morgan bilanço ile 9.600 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.
Amerika tarafında gelecek verilerle birlikte bilanço açıklamalarının başladığı bu hafta içerisinde, bakır için global bakır stok miktarları, veriler sonrası doların değeri ve Japonya haberleri büyük bir öneme sahip ve metalin yönünü bulması için büyük en büyük etkenler olarak görülmektedir. Ayrıca Cuma sabahı açıklanacak olan Çin verileri (sanayi üretimi, ÜFE, TÜFE, GSYH, perakende satışlar), enflasyon baskılarını üzerinde hisseden emtialar için önemli olacaktır.
İndir
2011-13.Hafta
Yaşanan ayaklanmalarla keskin düşüş yaşayan bakır, Mübarek’in geri adım atmasıyla verdiği kayıpları Şubat ayı sonuna doğru tekrar toparladı. Ancak Libya’da başlayan ve halen devam eden iç savaş, bakırı düşüş trendine sokmaya yeterli oldu ve Japonya depremine kadar bakır, hızlı bir şekilde değer kaybetti. Dünya üzerinde yaşanan en büyük depremlerden birisi olan ve 11 Mart’ta Japonya’da meydana gelen depremin ardından bakır, önce 9.000 $/ton seviyesinin altına gerilese de; dünyanın 3. büyük ekonomisi olan ülkede yeniden yapılanma çalışmaları ile bakıra olan talebin artacağı beklentisiyle yönünü tekrar yukarı çevirdi.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız 2010 yılında kendinden bolca söz ettiren ve başarılı bir performans ile yılı sonlandıran bakır, 2011 yılının ilk çeyreğinde küresel piyasaları dalgalandıran olayların da etkisi ile yatay ve aşağı yönlü bir hareket izledi.
2011 yılının ilk çeyreğine 9.750 $/ton seviyelerinden başlayan bakır, Çin’in bakır ithalatının azalacağı söylentilerine stoklardaki yükselen rakamların da destek vermesi ile yönünü aşağı çevirdi. Ocak ayında yatay bir hareket izleyen bakır, Şubat ayı ile birlikte fonların ve üreticilerinin alımlarının hız kazanması ile tekrar yönünü yukarı çevirdi ve 10.000 $/ton üzerinde yeni rekorlara imza attı (15 Şubat max 3m bakır: 10.190 $/ton). Şubat sonlarına doğru gelindiğinde küresel piyasalarda rekor seviyelere ulaşan emtia fiyatlarının ülkelerin üzerinde oluşturduğu enflasyon baskıları, piyasalarda yatırımcıların rahat hareket edememelerine neden oldu. Ocak ayı sonlarında başlayan ve Şubat ayında şiddetlenen Mısır’da Hüsnü Mübarek’in koltuğu bırakması yönünde başlayan ayaklanmaların diğer Ortadoğu ülkelerine de sıçraması ile birlikte petrol fiyatları rekor düzeylere tırmandı ve ayaklanmayı fırsat bilen yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri altına yönelirken diğer metallerde satışlar yaşandı.
Yaşanan ayaklanmalarla keskin düşüş yaşayan bakır, Mübarek’in geri adım atmasıyla verdiği kayıpları Şubat ayı sonuna doğru tekrar toparladı. Ancak Libya’da başlayan ve halen devam eden iç savaş, bakırı düşüş trendine sokmaya yeterli oldu ve Japonya depremine kadar bakır, hızlı bir şekilde değer kaybetti. Dünya üzerinde yaşanan en büyük depremlerden birisi olan ve 11 Mart’ta Japonya’da meydana gelen depremin ardından bakır, önce 9.000 $/ton seviyesinin altına gerilese de; dünyanın 3. büyük ekonomisi olan ülkede yeniden yapılanma çalışmaları ile bakıra olan talebin artacağı beklentisiyle yönünü tekrar yukarı çevirdi.
Sonuç olarak baktığımızda 2010 yılının son çeyreğine göre bakır, küresel piyasaları derinden etkileyen olaylar sonucunda; ilk çeyrekte LME’ de % 2,9 ve COMEX’ de ise % 3,9 oranında değer kaybetti. 2.çeyrek için pozitif yönlü hareket bekleyen bazı metal analistleri ve tüccarlar; büyük fonların piyasadan çıkması, Çin’in halen 2011 yılı için bakır alımına geçmediği görüşü ve Japonya’nın halen nükleer krizi çözüme ulaştıramamasından dolayı yara sarmaya başlayamaması gibi nedenlerin bakırın yükselişini engellediği düşüncesindeler.
2011 yılı 2. çeyreğin ilk günlerinde ise bakır, haftanın ilk iki işlem gününde Çin piyasalarının tatil olmasından dolayı düşük bir işlem hacmine sahipti. Dün 9.400 $/ton seviyelerinde tutunmaya çalışan bakır, Çin’in 25 baz puan mevduat faiz artırımı ile birlikte düşüş yaşayarak 9.300 $/ton seviyelerine kadar gerilese de; bu sabah zayıf doların ve rekor kıran altının desteği ile 9.500 $/ton seviyesini kırmış görünüyor.
İndir
2011-12.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz haftaya BM’nin Libya’ya müdahalesi ile başlayan piyasalarda beklentilerin aksine ciddi bir hareketlilik yaşanmadı. Son haftalarda piyasalarda belirleyici rol üstlenen petrol, ilk işlem gününde oldukça yatay bir gün geçirirken; altın, bir miktar değer kazanarak rekor seviyeleri test etti. EUR/USD paritesi de ısrarla sürdürdüğü yukarı trendini, geçtiğimiz hafta başında 1,4160 direncini kırdıktan sonra 1,4250 seviyesine ulaşarak gösterdi.
Avrupa cephesinde Çarşamba günü Portekiz Meclisi’nde reddedilen tasarruf paketinin ardından Başbakan’ın istifasıyla sonlanan süreç, tüm gözleri Portekiz’e çevirdi. AB/IMF fonuna başvurup başvurmayacağı tartışılan Portekiz ‘in, Avrupa seansı kapanışının ardından kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun A+’dan A-‘ye düşürüldüğü açıklandı. Amerika cephesinde ise; Çarşamba günü açıklanan ve bir önceki aya göre beklenenden kötü gerçekleşen yeni ev satışları verisi, Amerika piyasaları başta olmak üzere piyasalarda diğer önemli gündem maddelerinin varlığından dolayı fiyatlar üzerinde etki yaratmadı. Metal fiyatları, Japon hükümetinin depremin ve tsunaminin ülkeye verdiği zararın 309 milyar $ civarında olduğunu açıklaması ve bu toplam zararın yaklaşık % 10’unun metal harcamalarına yapılacağının tahmin edilmesi ile yükselişine devam etti.
Bakır, geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde ABD seansının açılması ile birlikte hafif satış görse de; kapanışa yakın tekrar toparlandı ve 9.400 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmayı başardı. Hafta ortasında özellikle Avrupa bölgesinden gelen haberlerin etkisi ile hareket yönünü yukarı çeviren bakır, yaşadığı hızlı değer kaybını geri alacağı dedikoduları ve piyasanın dalgalanmalarından destek alarak haftayı 9.750 $/ton seviyelerinde güçlü bir şekilde kapattı. Bakır, geçtiğimiz haftayı kapatırken bir önceki haftaya göre de % 2,5’luk bir değer kazancı sağladı.
Bu haftanın ilk gününde Fed’in QE2’yi Haziran’dan önce sonlandırabileceğine yönelik endişelerin gündeme gelmesiyle emtia kompleksinde görülen satış hareketinden endüstriyel metallerin de etkilendiği görüldü. Bakır % 2’den fazla değer kaybıyla satışlardan en fazla etkilenen metallerden oldu. Bu haftaya 9.720 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan bakır, Asya piyasalarından gelen fon satışları ve zayıf talep söylentileri doğrultusunda ilk iki işlem gününde 9.429 $/ton seviyesine kadar geriledi; ancak dün ABD seansında yapılan fon alımları ile tekrar toparlandı. Aynı gün ABD borsaları, yatırımcıların ilk çeyrek sona ererken yaptıkları alımlarla yükseldi; ancak işlem hacmi belirsizlik nedeniyle düşük kaldı. Asya borsaları da yatırımcıların çekici değere sahip riskli varlıklara yönelmesiyle bugün yükseldi. Piyasalarda genellikle negatif gelişmeler yaşansa da; bakır, güçlü kalmaya devam ediyor. Bu sabah itibari ile 9.600 $/ton seviyesinin hemen altında işlem gören bakır için, 9.420 $/ton destek ve 9.715 $/ton direnç noktaları olarak takip edilebilir.
İndir
2011-11.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz haftaya Japonya’da yaşanan 8,9 şiddetindeki depremin etkisi ile başlayan küresel piyasalarda, ilk iki işlem gününde hızlı düşüşler görülürken; özellikle Japon endekslerinde % 15 seviyelerine varan değer kayıpları yaşandı. Yaşanan depremin etkisi, metallerde de yine satış yönünde oldu. Haftaya 9.250 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan bakır, 9.000 $/ton psikolojik desteğini kırsa da; FED’ in ekonomiye dair daha olumlu açıklamaları ve Japonya'daki nükleer krizin hisse senetlerindeki etkisinin geçici olacağı yönündeki görüş, daha derin kayıplar verilmesini engelledi. Hafta ortasına gelindiğinde Euro, İspanya'nın tahvil ihalesine gelen güçlü talep ve Avrupa bölgesinde faiz oranlarının Nisan'da artırılabileceğine dair beklentiyle, dolar karşısında değer kazanarak 1,4052 ile dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Parite yüksekliğini kendine destek alan bakır ise, Perşembe günü
% 4’lük bir yükseliş ile 9.585 $/ton seviyesine kadar yükseldi.
Japonya ekonomisini tehlikeye atan deprem sonrası JPY’ in değer kazancını önlemek adına G–7 zirvesinde karar birliğine varılması ve ülkelerin kendi bölge saatlerine göre yen satmaya başlamaları, en son 2000 yılında uygulanan bir politika olarak piyasalar için oldukça önemliydi ve dünya endekslerindeki pozitif kapanışlara destek oldu. Bir diğer gündem maddesi Libya’daki olayların da, BM’nin Kaddafi güçlerine müdahale etme kararı almaları üzerine petrol fiyatlarında görülen sert yükseliş, küresel piyasalardaki olumlu havayı bozmaya yetmedi. Bu doğrultuda bakır yatay ve yukarı yönlü bir eğilim göstererek haftanın son işgününde 9.611 $/ton seviyesine kadar yükseldi.
Hafta sonu BM’nin Libya’ya müdahalesinden sonra bu hafta piyasalarda beklendiği gibi ciddi bir hareket görülmedi. Bu sakinlik piyasaların büyük ölçüde yaşananları önceki haftalarda fiyatladığını gözler önüne koydu. Petrol, ilk işlem gününde oldukça yatay bir gün geçirirken; altın, bir miktar değer kazanarak $1,434.50’daki direncini test etti. EUR/USD paritesi de ısrarla sürdürdüğü yukarı trendini dün de 1,4160 direncini kırdıktan sonra 1,4250 seviyesine ulaşarak gösterdi. Hafta sonu Japonya’da nükleer sızıntı tehlikesinin yavaş yavaş kontrol altında alındığına dair gelen haberler, piyasalarca olumlu algılanırken; hafta sonunun diğer önemli gelişmesi ise Libya’da Amerika ve müttefikleri tarafından başlatılan hava sahası operasyonu oldu.
Bakır ise, ilk işlem gününde ABD seansının açılması ile birlikte hafif satış görse de; kapanışa yakın tekrar toparlandı ve 9.400 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmayı başardı. Önemli destek ve direnç noktaları 9.300 ve 9.600 $/ton olarak gösterilen bakır, bugün de 9.450 $/ton civarında dar bir bantta işlem görüyor.
İndir
2011-10.Hafta
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Küresel piyasaların geçtiğimiz haftaya ABD Başkanı Obama’nın, NATO’nun Libya’daki durumu askeri ve diğer yöntemlerle kontrol altına almaya yönelik adım atabileceğini açıklaması ile başlaması, haftanın hızlı hareketlerle geçeceğinin habercisi oldu. 9.900 $/ton’un üzerinde bir fiyatla geçtiğimiz haftaya adım atan bakır, piyasada yaşanan hareket doğrultusunda ilk işlem gününde yaklaşık 2 saat içerisinde % 3,5’lik bir düşüş yaşadı. Libya tarafındaki karışıklığın artması endişesi ile beraber petrol 2008 yılındaki rekorunu kırarak, sert alımlar ile 106,95 $/varil’e ulaştı. Bu hareketin beraberinde EUR/USD paritesi de kısa sürede olsa 1,4000 seviyesinin üzerinde tutunurken; altın da 1.438 $/on’daki direncini bir süreliğine kırmayı başardı. Bakır, hafta genelinde zaman zaman tepki alımları ile yükselse de; düşüş eğilimi izledi.
Yatırımcıların Ortadoğu endişelerinin üzerine, Perşembe günü açıklanan ve beklentilerin aşağısında gerçekleşen Çin dış ticaret rakamı da eklenince; Asya tarafından başlayan hisse satışları metallere de yansıdı. Bakır, petrolün gerilemesiyle elde ettiği kazanımlarını geri vererek 9.215 $/ton seviyesine kadar geriledi. Yine aynı gün açıklanan ABD haftalık işsizlik başvurularındaki beklenmedik artış ve ABD ticaret açığı verileri, ülke ekonomisinde büyümenin öngörüldüğü kadar güçlü olmadığını gösterdi. Cuma sabahı dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olan Japonya’da yaşanan 8,9’luk deprem ile birlikte Asya piyasalarındaki karmaşıklık, metallerde satışa neden olurken; bakır, Cuma günü içerisinde yaşadığı satışlarla 9.090 $/ton seviyelerine kadar geriledi ve haftalık ortalamada % 4,3 değer kaybetti.
İçerisinde bulunduğumuz haftanın ilk gününde, depremin büyüklüğünün ve etkilerinin gözler önüne serilmesi ile Japonya Nikkei endeksi % 6,2 düşüşle kapattı; metallerde ise, yaşanan depremin etkisi satış yönünde oldu. Japonya’daki büyük bakır üreticileri başta olmak üzere üreticiler bugün deprem nedeniyle üretimlerine ara verdiklerini açıkladılar. Bu açıklamalar, metal piyasalarında kısa dönem içerisinde bir belirsizliğe neden olacağı endişelerine karşın; uzun dönemde arz sıkıntısı yaşatacağı görüşleri doğmasına neden oldu. Bugün itibari ile konsolide bir şekilde hareketine devam eden ve geçtiğimiz haftaya göre % 7’lik bir değer kaybına uğramış olan bakır, 9.000 $/ton seviyesinin altına gerilese de; ABD seansı açılışından sonra bu seviyenin üzerinde tutunmaya çalışmaktadır.
İndir
Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76